Treba procitati na sajtu SS Zakon o javnim skijalistima. On je visi pravni akt od svakog pravilnika SS i donela ga je Vlada Srbije. Vrlo malo stvari je, kako sam onako na brzinu video, nedoreceno mada ima nekih kontradiktornosti. Konkretno, ako skijas van uredjenih staza niko nema prava da ti oduzme ski pas. Samo bih voleo da vidim onoga ko bi se usudio meni da ga oduzme. Clan 26. kaze da skijas na sopstveni rizik skija na divljim i neobezbedjenim stazama a da je SS duzan da u cilju sprecavanja takvih aktivnosti postavi odgovarajucu signalizaciju i upozori takve skijase da se radi o neobezbedjenim stazama. Na taj nacin oni sebe obezbedjuju u slucaju da se neko pri takvoj aktivnosti povredi. Prakticno skidaju odgovornost sa sebe sto je potpuno ok. Oni su te upozorili a ti ako hoces samo izvoli ali na sopstvenu odgovornost. Nigde u zakonu dalje ne stoji da postoje bilo kakve sankcije za skijase koji skijaju na neobelezenim i divljim stazama. Sto se tice konkretno prelaska sa Suvog Rudista na Krcmar to je zabranjeno ali samo u uslovima kada zicara i staza Krcmar ne radi tj. kada stoji crveni krstic na tabli, bez obzira sto je to zvanicno sada ski put. Na nekim mapama je oznaceno da jeste ski put a na nekima nije??? U clanu 55. stoji da skijas ne sme da skija na stazi koja je zatvorena. U istom clanu stoji da je skijas duzan da ako se skijaliste nalazi u zakonom zasticenom podrucju postuje pravila koje je utvrdilo pravno lice koje upravlja zasticenim podrucjem. To bi se odnosilo na taj predeo oko Duboke i Krcmara koji, naravno, mora biti propisno obelezen da je pod zastitom. I na kraju najzanimljivije - sankcije. Za prekrsaje iz clana 55. izrice se novcana kazna na licu mesta od 2000 din, tj. ako krenes sa Suvog Rudista na Krcmar kada je Krcmar zatvoren ili ako gazis ljubicice. Nigde ni slova o oduzimanju ski pasa! Oduzimanje ski pasa je predvidjeno samo nakon upozorenja koje ignorises. To je definisano u clanu 54. mada mislim da je to protiv ustavno jer ti bilo sta sto je u tvom vlasnistvu, a ski pas to sigurno jeste jer si ga ti kupio, moze biti trajno oduzeto samo sudskom odlukom. E sad... Sve ove kaznene odredbe po zakonu sprovodi redar. Clan 54. kaze da ako skijas ne postupi po naredbi redara ili pruzi fizicki otpor redar je duzan da obavesti policiju. Sto znaci da samo lud covek moze redaru da da ski pas ili neki drugi dokument npr. licnu kartu u ruke. Neka zove policiju na kraju ako je to uopste izvodljivo. Zaista nikada nisam cuo do ove godine toliko prica da su redari presretali skijase i pokusavali da oduzmu ski pas. Buduci da su 90% njih lokalci sumnjam da na sceni nije hajducija slicna lopatarima jer vikendom na Kopu ima desetine lokalaca koji prodaju ski pasove koje oni koji odu ranije utope njima. Ja sam u martu 2009. prodao dva sedmodnevna sa slikama jer nisam hteo i u subotu da ostajem. Cak mi je u krugu Konaka sam prisao lik i ponudio mi da otkupi ski pas ako imam. Vrlo moguce da i oduzeti ski pasovi zavrsavaju na taj nacin. Ako ti uzmu ski pas moraju ti dati potvrdu a ja ne verujem da neko od redara te potvrde popunjava na sred staze. Verovatno ako nekome uspeju da otmu oni otmu. Pretpostavljam da idu mahom na klince. Nemam neko drugo logicno objasnjenje. Bas bih voleo da vidim kako bi meni oduzeli ski pas.