@wlad
Jesi li to pricao sa nekim iz SS pa ti je potvrdio da skijanje nije zabranjeno van obelezenih staza sem u delovima najstrozeg rezervata prirode? Pitam jer u pravilniku drugacije pise i zabrana se spominje u smislu svuda van staza.
@wlad
Jesi li to pricao sa nekim iz SS pa ti je potvrdio da skijanje nije zabranjeno van obelezenih staza sem u delovima najstrozeg rezervata prirode? Pitam jer u pravilniku drugacije pise i zabrana se spominje u smislu svuda van staza.
http://www.skijanje.rs/Ski_Centri/Ko...a_kopa2011.jpg
Na zvanicnoj mapi je ucrtano da postoji vezna staza sa vrha Suvo Rudiste ka Krcmaru?!
danas fin dan skroz... bas toplo a staze iznenadjujuce drzale ok... narocito crvena duboka, gde skoro da uopste nije bilo guzve... veca guzva je bila na crnoj nego na crvenoj, tako da je bas moglo da se vozi... gornji deo crne ok, donji pun sitnih kamencica i relativno klizav... krcmar sam tek odvezao oko 13h i nije mi se svideo, dosta klizav... ne isplati se voznja dvosedom kad je crvena duboka odlicna...
tako da verovatno necu vise vikendom skijati, vec samo radnim danima...
sto se zabranjenog off piste tice... gde je onda kao dozvoljneno ako je zabranjeno ispod D1, D2 i izm. D1 i krcmara? ostaje onda oko gvozca i lavina samo? eventualno bela reka ako je ne utabaju i struga... kontam da ce ledenice biti glavna off piste ove godine ako, tj. kada padne sneg...
@Max: tako su pričali u TV emisiji kada je bio pregled onih pravila skijališta (za Kopaonik).
I prošle godine su upozoravali / oduzimali ski pass na tim delovima gde stoji znak. A ostalo za offpiste gde bi trebalo da može je: sečenje od Vučje staze ka crvenoj dubokoj, Gvozdac, Ledenice, Gobelje, Bele Reke..
Ako ima neki pravnik na forumu mogao bi da nam malo objasni zavrzlamu sta mogu da zabrane a sta ne.Oni svjoim pravilnikom mogu da zabrane i prdenje na stazi ali svako ima ustavom zagarantovano pravo da prdi gde god hoce.Ako se dobro secam nizim pravnim aktovima se mogu samo povecati slobode koje su garantovane visim a nikako ograniciti.Takodje bi neko mogao da nam objasni sta je pravilnik jel to zakon ili podzakonski akt ili sta? i kakvu snagu on uopste ima.SS upravlja zicarama na kopaoniku ne poseduje staze i planinu tako ne vidim kako oni mogu da odlucuju o bilo cemu vezanom za skijanje izvan uredjenih staza.
E sad ako je podrucje zakonom zasticeno onda verovatno to povlaci sa sobom pokretanje nekog prekrsajnog ili krivicnog postupka i ski pass ne bi trebao da ima nikakve veze sa tim jer mogao je neko i peske da ode gore
Pričao sam sa zaposlenima u SS pre nedelju dana. Stajali su na spajanju Duboke i Krčmara (koji nije radio) i upozoravali ljude da je zabranjena vožnja po Krčmaru. Na moju primedbu da nigde ne piše da je zatvorena staza Krčmar, odnosno da na svim tablama piše samo da je zatvorena žica Krčmar dobio sam, za mene, iznenađujuć odgovor.
Zabranjen je svaki vid skijanja van staze na Kopaoniku. Razlog koji su mi naveli je da je svaki ski pass istovremeno i osiguranje, i da oni moraju da zbog tog osiguranja snose sve troškove ako se negde skrljaš.
Priznajem da mi to nije uopšte logično. Zašto bi oni bili odgovorni ako ti skijaš po predelima za koje nisu odgovorna SS? Šta ako rešim npr. da se spustim preko Jarma do Brzeća?
A vezano za prelaz između Duboke i Krčmara. Na zvaničnoj mapi ne postoji nikakva poveznica, što bi po njihovim pravilima značilo da ako želiš da skijaš Krčmar moraš da se klackaš 20 min, što isto nema nikakve logike. Znači.... ili da naprave zvaničnu poveznicu ili da menjaju pravila.
Mislim da ti je taj iz SS to rekao samo da te skine! Po meni, zabranjeno je tamo gde ima znak. Samo postojanje znaka dakle implicira da tamo gde nema znaka nije zabranjeno
. A što se tiče osiguranja, oni su dužni da te spašavaju svakako (GSS), zato i služe, s tim što će ti naplatiti transport i lečenje ako se povrediš van staze.
Pa jeste to za osiguranje, ali ne da zbog toga ne smeš da skijaš, nego da ti onda osiguranje ne važi (a i inače je strašno osiguranje). Kao i ono osiguranje koje plaćaš kada plaćaš smeštaj (obavezno osiguranje + boravišna taksa), to samo postoji da se naplati
.
Na TVu kada je bio prilog, piše zabranjeno skijanje van staze, a komentator komentariše: skijanje van staze na sopstvenu odgovornost. Naravno, tamo gde stoji eksplicitno znak da je zabranjeno (kao kod dubokih/krčmaru) to i jeste, ne zbog Skijališta Srbije, nego zato što je to zakonom zaštićena zona nacionalnog parka.
Dakle, ako skijate offpiste na npr. Gobeljama, koje nije zaštićeno područje (pored staza) ne znam po kom osnovu bi vam zabranili skijanje van staze? To što njihovo osiguranje ne pokriva skijanje van staze nema veze, to je vaša stvar (osiguranje).
A kao što je neko rekao, ako se u zoni skijališta skršiš GSS treba da te prebaci a bolnica zbrine i sve to naplati - u krajnjem slučaju zato što je to ljudski. Ako se skršite u gradu to će da uradi neka služba, pa zašto ne bi i u planini?
Inače pravila korišćenja ski passa i osnovna pravila skijališta srbije:
http://www.skijalistasrbije.rs/pdf/p..._ski_karta.pdf
gde se ne pominje skijanje van staza, ne znam postoji li i zvanično to pravilo ili su to sami dodali usput.
Evo izvoda iz zakona o skijalištima
http://www.skijalistasrbije.rs/pdf/p...skijalistu.pdf
izmedju ostalog stoji da je skijaš dužan da:
за скијање на скијалишту користи искључиво маркирану стазу, осим у
случају опасности
iz ovakve odredbe proizilazi da mogu da zezaju svaki put kada napustiš markiranu prečicu, ali kod nas nista nije logicno i potreban je trust pravnih mozgova da se protumači prosta recenica a zaključci mogu da budu svaki put drugačiji. Zato je najbolje da se pitaju ljudi iz SS-a šta je njima naredjeno u datim slučajevima. Verujem da je tačno ono što je preneo Miloš![]()
Trenutno je 10 korisnik(a) koji pretražuje(u) ovu temu. (Članova: 0 - Gostiju: 10)