Strana 203 od 719 PrvaPrva ... 103153193201202203204205213253303703 ... PoslednjaPoslednja
Rezultati 2.021 do 2.030 od 7183

Tema: Novosti sa Kopaonika (ARHIVA)

Member
    Datum registracije
    17.12.2010
    Godina
    45

Podrazumevano

Treba procitati na sajtu SS Zakon o javnim skijalistima. On je visi pravni akt od svakog pravilnika SS i donela ga je Vlada Srbije. Vrlo malo stvari je, kako sam onako na brzinu video, nedoreceno mada ima nekih kontradiktornosti. Konkretno, ako skijas van uredjenih staza niko nema prava da ti oduzme ski pas. Samo bih voleo da vidim onoga ko bi se usudio meni da ga oduzme. Clan 26. kaze da skijas na sopstveni rizik skija na divljim i neobezbedjenim stazama a da je SS duzan da u cilju sprecavanja takvih aktivnosti postavi odgovarajucu signalizaciju i upozori takve skijase da se radi o neobezbedjenim stazama. Na taj nacin oni sebe obezbedjuju u slucaju da se neko pri takvoj aktivnosti povredi. Prakticno skidaju odgovornost sa sebe sto je potpuno ok. Oni su te upozorili a ti ako hoces samo izvoli ali na sopstvenu odgovornost. Nigde u zakonu dalje ne stoji da postoje bilo kakve sankcije za skijase koji skijaju na neobelezenim i divljim stazama. Sto se tice konkretno prelaska sa Suvog Rudista na Krcmar to je zabranjeno ali samo u uslovima kada zicara i staza Krcmar ne radi tj. kada stoji crveni krstic na tabli, bez obzira sto je to zvanicno sada ski put. Na nekim mapama je oznaceno da jeste ski put a na nekima nije??? U clanu 55. stoji da skijas ne sme da skija na stazi koja je zatvorena. U istom clanu stoji da je skijas duzan da ako se skijaliste nalazi u zakonom zasticenom podrucju postuje pravila koje je utvrdilo pravno lice koje upravlja zasticenim podrucjem. To bi se odnosilo na taj predeo oko Duboke i Krcmara koji, naravno, mora biti propisno obelezen da je pod zastitom. I na kraju najzanimljivije - sankcije. Za prekrsaje iz clana 55. izrice se novcana kazna na licu mesta od 2000 din, tj. ako krenes sa Suvog Rudista na Krcmar kada je Krcmar zatvoren ili ako gazis ljubicice. Nigde ni slova o oduzimanju ski pasa! Oduzimanje ski pasa je predvidjeno samo nakon upozorenja koje ignorises. To je definisano u clanu 54. mada mislim da je to protiv ustavno jer ti bilo sta sto je u tvom vlasnistvu, a ski pas to sigurno jeste jer si ga ti kupio, moze biti trajno oduzeto samo sudskom odlukom. E sad... Sve ove kaznene odredbe po zakonu sprovodi redar. Clan 54. kaze da ako skijas ne postupi po naredbi redara ili pruzi fizicki otpor redar je duzan da obavesti policiju. Sto znaci da samo lud covek moze redaru da da ski pas ili neki drugi dokument npr. licnu kartu u ruke. Neka zove policiju na kraju ako je to uopste izvodljivo. Zaista nikada nisam cuo do ove godine toliko prica da su redari presretali skijase i pokusavali da oduzmu ski pas. Buduci da su 90% njih lokalci sumnjam da na sceni nije hajducija slicna lopatarima jer vikendom na Kopu ima desetine lokalaca koji prodaju ski pasove koje oni koji odu ranije utope njima. Ja sam u martu 2009. prodao dva sedmodnevna sa slikama jer nisam hteo i u subotu da ostajem. Cak mi je u krugu Konaka sam prisao lik i ponudio mi da otkupi ski pas ako imam. Vrlo moguce da i oduzeti ski pasovi zavrsavaju na taj nacin. Ako ti uzmu ski pas moraju ti dati potvrdu a ja ne verujem da neko od redara te potvrde popunjava na sred staze. Verovatno ako nekome uspeju da otmu oni otmu. Pretpostavljam da idu mahom na klince. Nemam neko drugo logicno objasnjenje. Bas bih voleo da vidim kako bi meni oduzeli ski pas.

Super Member plecko avatar
    Datum registracije
    17.01.2009
    Godina
    47

Podrazumevano

a sta znaci termin "skijate na sopstvenu odgovornost" jel to znaci ako mi se nesto desi VAN STAZE da me niko nece spasavati, ili jos bolje pitanje: ako skijam na uredjenim stazama jel to onda skijanje na njihovo odgovornost, pa malo-malo pa se neko povredi na stazi, i sta onda ? cija je onda to odgovornost ? pa opet sopstvena - tako ispada da je skijanje na uredjenim stazama i van staza na istu tj. sopstvenu odgovornost

Ski magare Nemanjus avatar
    Datum registracije
    28.04.2006
    Skije / Bord
    Fischer RC4 Worldcup RC / Blizzard Bonafide
    Godina
    45

Podrazumevano

Citirati Originalno postavljeno od plecko Pogledati poruku
    a sta znaci termin "skijate na sopstvenu odgovornost" jel to znaci ako mi se nesto desi VAN STAZE da me niko nece spasavati, ili jos bolje pitanje: ako skijam na uredjenim stazama jel to onda skijanje na njihovo odgovornost, pa malo-malo pa se neko povredi na stazi, i sta onda ? cija je onda to odgovornost ? pa opet sopstvena - tako ispada da je skijanje na uredjenim stazama i van staza na istu tj. sopstvenu odgovornost
    Ako skijaš van staza ne važi ti osiguranje koje si platio kupovinom ski karte, a takođe nemaš pravo na besplatno lečenje u trauma centru. Dakle, ako se povrediš (opet kažem skijajući van obeležene staze), GSS će te pokupiti, prevesti do trauma centra, ovi će te medicinski zbrinuti, ali ćeš sve to zajedno morati da platiš .

Super Member jopopo avatar
    Datum registracije
    03.10.2010
    Skije / Bord
    Rossignol Radical Mutix R11
    Godina
    53

Podrazumevano

Citirati Originalno postavljeno od Milos011 Pogledati poruku
    Pričao sam sa zaposlenima u SS pre nedelju dana. Stajali su na spajanju Duboke i Krčmara (koji nije radio) i upozoravali ljude da je zabranjena vožnja po Krčmaru. Na moju primedbu da nigde ne piše da je zatvorena staza Krčmar, odnosno da na svim tablama piše samo da je zatvorena žica Krčmar dobio sam, za mene, iznenađujuć odgovor.
    Ja poznajem čoveka iz SS koji radi na početku Duboka 1 pa sam i ja ćaskao malo sa njim. Ispravno tumačite "Zakon" ali postoje i "Podzakonski Akti" i "Odluke" koje dopunjuju praznine i konkretne stvari i koji se mogu menjati po potrebi. Radnici SS, naravno, nisu pravnici i ne znaju da se izražavaju pravilno pa im nije ni zameriti.

Znači, ne piše nigde "javno" ali pravilo jeste: na Kopaoniku je svaka staza obeležena "brojem staze" a po logici "broja lifta" kojoj pripada pa ako ne radi lift 21 (Krčmar) zabranjeno je koristiti i stazu 21 i pripadajuće ski-puteve.

Znači, primer, ako ne radi lift 6 (Duboka 1) zabranjeno je skijati stazama 6a, 6b i koristiti ski-put 6 od Kneževskih bara i ski-put 6 od Krčmara.

Primer 2, iz prakse, prošle sezone je radio lift 6 ali nije lift 4 (centar) i postavljene su bile oznake ali neko ih je skinuo (ili vetar oduvao) i onda su ljudi krenuli nakon izvlačenja liftom Duboka 1, stazom 4a da se spuštaju (koju po logici je zabranjeno koristiti jer ne radi lift 4), dok nisu došli ljudi iz SS da nas ljubazno usmeravaju na Duboku 2 kojom smo se izvlačili na KGB i zatim do Granda/Centra.

E sad, to negde sigurno treba da bude objašnjeno, možda i postoji ali je meni tako objasnio čovek. Poslednji put, pošto je bilo takmičenje, iskoristio sam žicu i u 8:15 uhvatio 4 pa skijao Duboku i kada sam sreo tog poznanik u Duboki 1 rekao mi je: Jel znaš da skijaš na sopstvenu odgovornost jer je radno vreme skijališta od 9:00h?". I ima logike. Mogao sam peške da se popnem ali ne poštujem radno vreme skijališta. E sad da li postoje posledice za to ili ne... ne zna ni on. Za tu veznu stazu 21 od Vrha Duboke do Krčmara mi je rekao da zvanično još uvek ne postoji jer postoji "neki problem" a on ne zna koji ali zna da više ne postoji znak i putokaz (skinuli ga od ove sezone). Razmišlja se o tome da se napravi vezni lift koji bi izvlačio skijaše do početka Krčmara.

Ja nisam primetio znak za veznu stazu 21, da li je neko slučajno video znak ili stvarno ne postoji kako kaže čovek?

Znači sve ima svoje i sigurno negde piše (javno ili ne javno) ili postoji na mapi pa zbunjuje, a ne možemo očekivati od radnika SS da znaju sve.
    Izmenio/la jopopo; 09.02.2011 u 14:35.

**** wlad avatar
    Datum registracije
    27.02.2004
    Skije / Bord
    Volkl RaceTiger SL, Nordica E/F 110
    Godina
    50

Podrazumevano

Logično je da SS ne može očekivati od skijaša da proučavaju zakon o skijalištima , a isto tako je logično da oni naprave pravilnik koji je u skladu sa zakonom. I tako su oni napravili pravilnik:

http://www.skijalistasrbije.rs/pdf/p...skijalistu.pdf

Gde između ostalog piše:

15) за скијање на скијалишту користи искључиво маркирану стазу, осим у случају опасности;
    Pa sad, možda smo mi frirajderi uvek u opasnosti (od samog sebe)

Редар у вршењу својих дужности овлашћен је да одузме, трајно или привремено, карту за вожњу жичаром скијашу или другом лицу које се и поред опомене редара понаша супротно одредбама овог закона, вози на низбрдици угроженој лавином, не поштује знаке забрана и упутстава, поступа супротно налозима службе спасавања или поновљено чини повреде утврђених правила понашања на скијалишту, (члан 54. став 1. тачка 5. Закона о јавним скијалиштима).
    Dakle, bez opomene nema oduzimanja

Ski Fanatic zloglasni avatar
    Datum registracije
    27.02.2006
    Skije / Bord
    Fischer RC4 World Cup SC
    Godina
    43

Podrazumevano

Ja iskreno mislim da njihov pravilnik nije u skladu sa zakonom i da je to doneto samoinicijativno jer znaju da 99% ljudi nikad nece dovoditi validnost pravilnika u pitanje.(opet bilo bi dobro kad bi neki pravnim to potvrdio ili demantovao)

Druga stvar kad su vec tako lepo i precizno definisali kad moze da se skija off piste svi lepo koji vozite izvan staza ako vas ikad zaustave samo recite da se osecate konstanto ugrozeno na stazama jer su neadekvatno pripremljene i nisu u skladu sa prtokom skijasa.A dodatnu opasnost za vas predstavljaju samoubice.Drugim recima za vas na stazama vlada konstatna opasnost pa ste stoga prinudjeni da utociste potrazite izvan istih

Za zakonom zasticeno podrucje nema sta da se raspravljamo tu stvarno ne treba ici ne zbog SS vec zbog nas samih jel unistavao nase.Sad ta precica sto je ucrtana na mapama stvara dodatnu zabunu.Ne moguce je da oni nisu znali kad su je ucrtavali da je to podrucje zasticeno.Ili ista moze da se koristi samo u uslovima obilnog snega

Ski legenda alpinista avatar
    Datum registracije
    24.03.2007
    Skije / Bord
    Volkl Racetiger SL Racing
    Godina
    40

**** wlad avatar
    Datum registracije
    27.02.2004
    Skije / Bord
    Volkl RaceTiger SL, Nordica E/F 110
    Godina
    50

Podrazumevano

I kada čovek pročita pljuvačine po Internetu o Kopaoniku (90% je pljuvačina po netu, ne računajući ovaj sajt) i ovakav pregled pita se ko je ovde lud u Srbiji (pošto naravno 100% pljuvačine potiče iz SRB)?!

Super Member sev avatar
    Datum registracije
    26.10.2010
    Skije / Bord
    Fischer RC4 Superior Pro; Elan Magfire 82xTi

Podrazumevano

Rekao bih - veoma realan prikaz.

Pljuvacina je, rekao bih, trenutno vecinsko raspolozenje u Srbiji. Ima to svoje razloge i u mentalitetu i u sveopstem populizmu koji na zalost vlada u nas, ali ovde cu se zaustaviti.

Realna ocena Kopa i jeste - vikend i porodicno skijaliste, relativno jeftino u odnosu na Evropu. Dodao bih: nama najblize.

Mozda tu jos moze da se ponesto iscedi (po mester planu, deo oko Gvozdca), ali to je negde to. I uopste nije lose

Senior Member marsi avatar
    Datum registracije
    27.02.2005
    Skije / Bord
    Elan Amphibio 14 & SLX RD, CoreUpt Slasher & Lunatic, Dynastar omeglass speed

Podrazumevano

lep dan i danas, mada se jutros pojavio neki oblacak

staze (mislim na duboke) dosta losije nego prethodnih dana... od ranog jutra na svakom cosku po jedna grupa koja uci, dal difovaca, dal milicajaca dal koga vec... do pola jedanaest ostrugase staze... tako da je ujutru moglo i da se odskija a posle toga samo klizanje... mogu da mislim sta li ce biti sad za vikend... ja jos sutra da uhvatim malo pa pauza do srede...

Informacije teme

Korisnici koji pretražuju ovu temu

Trenutno je 10 korisnik(a) koji pretražuje(u) ovu temu. (Članova: 0 - Gostiju: 10)

Ovlašćenja postavljanja

• Vi ne možete postavljati nove teme
  • Vi ne možete postavljati odgovore
  • Vi ne možete postavljati priloge
  • Vi ne možete menjati vaše poruke
  •