Evo da se obratim u ovoj temi "Francuska" jer prije par dana bijagoh u istoimenoj zemlji i jednom od njihovih skijaskih centara!
S obzirom da je ovo bio moj prvi "izlazak" na Alpe i na neko Evropsko skijaliste,mnogo se toga promijenilo u mojoj glavi i od sada cu sigurno drugacije da razmisljam gdje skijati?!
Naime radi se o ski centru Les2Alpes . . . Sam ski centar se nalazi na 1600 mnv,a mi smo skijali na gletscheru koji se prostire od 3200 do 3600 mnv,okvirno. Do pocetka gletschera vozi gondola sa medju stanicom na 2600 mnv. Skijanje pocinje ujutro u 7 h,a zavrsava se u 13 h. Iako su staze oznacene kao plave,nisu nimalo naivne. Mozda jesu malo blaze,ali kad uzmete u obzir da skijate na pisti koja je zaledjena mozete veoma brzo da skijate i agresivno . . . to pokazuje i cinjenica da je veliki broj takmicara trenirao na ovom gletscheru. Na gletscheru ima 5 sidra + 3 sidra u snow parku. A da,zaboravih i voz koji ide sa 3200 do 3420. Na izlazu iz voza vam je i direktno ulaz u ledenu pecinu koja je veoma interesantna (dinosaurs u prirodnoj velici). Staze su ujutro "beton" ali bukvalno beton,i da bi se skijalo kako treba potrebno je da su kantne ostre kao zilet (sljedeci put nosim sa sobom masinicu za ostrenje kantni). Oko 11 h staze vec popouste,ali to nije kacamak kao kod nas,vec nesto na cemu se moze sasvim pristojno skijati. Skijanje bi i mozda duze trajalo da sunce nije previse jako . . . ja sam to najbolje osjetio na svom nosu i usnama :(.
Sve pohvale za ljude koji rade na zicama. Veoma su ljubazni i svako sidro ce vam pridrzati dok se ne namjestite,a ujutro kada dolazite na gondolu "bonjour" nece izostati,pa makar to ponovili 5000 puta. Ono sto me je iznenadilo je da na vecini zica rade zene,meni veoma cudno ali prijatno sam iznenadjen njihovom sposobnoscu i ljubaznoscu.
Kada zavrsite sa skijanjem odmora nema. Tu je bazen,klizanje,tenis,fudbal,bob i jos mnogo,mnogo toga. Ni u jednom momentu vam ne moze biti dosadno. Zao mi je samo sto nisam probao MTB,jer mislim da je spustanje sa 3200 mnv adrenalin koji samo treba dozivjeti . . . sljedeci put krenitu malo debljeg dzepa pa ni to nece izostati.
Sto se tice cijena u marketima,nista nije skuplje nego u Beogradu. Neke stvari su cak i jeftinij,osim cigareta (pakla 5 eura),ali srecom nekonzumiram ih.

Steta sto sam gore proveo samo 4 dana,jer to nije dovoljno vremena za obici sve i uzivati u svemu onome sto ovaj ski centar pruza.