Ne bih isao sa tvrdocom manjom od 80 s obzirom na tvoju tezinu. Napomenuo bih jos da Nordica ima nerealno deklarisanu tvrdocu, tako da njihov flex 100 odgovara otprilike flexu 80 kod recimo salomona ili tecnike. Preporucio bih Nordica GTS12. Kada je Tecnika u pitanju, razmotrio bih modo12. Kazu da je mana tecnike ulozak koji se previse rasiri. Sto se salomona tice isao bih na Impact seriju (sto je proslogodisnji X Wave) odgovarajuce tvrdoce. Mislim da bi osmica bila OK. Ako imas vremena i zivaca pozeljno bi bilo probati i cipele ostalih proizvodjaca koje se mogu pronaci na nasem trzistu (Atomic, Head, Rossignoll, Dallbelo). Mozda bi se izbor moga malo suziti ako se u obzir uzme cinjenica da navodno Lange i Rossignol prave cipele za uze stopalo, dok Salomon (osim falcona) i Tecnika vise odgovaraju sirem stopalu.
I jos treba uzeti u obzir da ce se ulozak za kratko vrijeme malo rasiriti pa treba uzeti cipelu koja ce u pocetku nogu umjereno stezati. Kako bootfittersi kazu, otprilike kao da ti je neko stopalo cvrsto obuhvatio sa obje sake. Ako te nakon 20 minuta cipela pocne zuljati na odredjenom mjestu, vremenom se stanje nece popraviti kako neki prodavci tvrde (ulozak ce se formirati po nozi i slicno). Naprotiv.
Treba pomenuti da ce skoro sve prodavnice u februaru sniziti cijene za oko 30%.
I jos da i ja pohvalim pomenutog distributera Nordice. Trebalo je istrpiti ovako teskog kupca kao sto sam ja, a sa cipelama (SM12) sam prezadovoljan.