Naravno da je glupo sada da pocnu bilo sta da rade...bolje u Novembru pa da zure da zavse do Marta :sm022:
Po meni najveci prioritet je vestacki sneg (bar na glavnih 4-5 staza komplet i na jos par kriticnih mesta)...sve ostalo je daleko nevaznije.
Pogled za štampanje
Naravno da je glupo sada da pocnu bilo sta da rade...bolje u Novembru pa da zure da zavse do Marta :sm022:
Po meni najveci prioritet je vestacki sneg (bar na glavnih 4-5 staza komplet i na jos par kriticnih mesta)...sve ostalo je daleko nevaznije.
Da, veštački sneg je najvažniji, i ne samo za Kopaonik (nego i za sve ostale podjednako), da ne mora da se "baja" kad će da padne sneg ;).
Ali i snow park, što pomenu Tadija, je isto legitimno pitanje, ako postoji snow park sa "topom" koji ga pokrivaju, tj. taj "mali" prostor - u nedostatku snega može "klincima" da pruži odličnu zabavu (i par polomljenih zglobova ;)).
a do snowparka treba doci, posto on treba da bude na gobelji...
a za taj sneg....ja ne znam ali meni nije bas vazan...ako nema snega necemo da skijamo, kao do sad:sm022:
jedino zbog mesanja sa ovim prirodnim , pa da sezona moze da traje do maja
Ne mora da bude na Gobelji (snow park) ;), drugo je šta planiraju :). A veštački sneg, pa to mora, kako će ljudi da planiraju odmor? (a Kop prebukiran ;))
Izvor: infokop.net
Javni poziv za izgradnju isklopive četvorosedešnice na Gobelji
U Službenom glasniku Republike Srbije objavljen je javni poziv za dodelu ugovora o javnoj nabavci dobara, radova i usluga isklopive četvorosedne žičare, kapaciteta 2400 skijasa na sat, sa građevinskim, elektromontažnim i mašinskim radovima i isporukom projektne dokumentacije sa nostrifikacijom po sistemu „ključ u ruke", na planini Kopaonik- Gobelja, Republika Srbija broj nabavke 270/08.
Rok za dostavljanje ponuda je 30 dana od dana objavljivanja u „Službenom glasniku RS", a javno otvaranje ponuda obaviće se odmah po isteku roka za dostavljanje ponuda, odnosno poslednjeg dana roka u 13.30 časova u prostorijama Ministarstva ekonomije i regionalnog razvoja.
vjestacki snijeg je odlicna stvar za rani start sezone kao i za prosuzetak iste
prirodni snijeg je ono pravo ali lijepo je znati da su staze pripremljene
da nece biti skijanja na travi
koliko skijalista ovdje otvore i po mjesec dana prije prvog snijega
sjecam se jedne godine bilo je to pocetkom novembra
u novembru je svaki snijeg powder :dziveli:
cim podju prve hladnoce artiljerija moze da se raspali
i ne treba da bude previse ispod nule :ok:
web kamera sa Jata :D
1. Avgust 2008. Kopaonik - Radovi na instalacijama za veštački sneg na Kopaoniku
U petak sam par sati boravio na Kopaoniku, i odmah sam uočio da su radovi na instalacijama za veštački sneg na Kopaoniku u toku. Još pri dolasku, sa puta se vidi da se radi na sanaciji i proširenju jezera u dnu žičare Mali karaman.http://www.skijanje.rs/forum/../Ski_...030891_600.jpg
http://www.skijanje.rs/forum/../Ski_...030900_600.jpg
http://www.skijanje.rs/forum/../Ski_...030904_600.jpg
Takodje, po sred staze malo jezero se vidi, verovatno skoro iporučena oprema za postavljanje instalacija duž ski staza.
Jel ima kakvih novosti sa kopa ?
Dokle je stigla izgradnja vestackog jezera ?
Jel planiraju da pocnu da grade zicaru na gobelji i pasarelu ?
Kada ce postavljati vodenu instalaciju na karamanu ?
Evo i na sajtu SSa novosti sa Kopa
http://www.skijalistasrbije.rs/index...id=84&Itemid=1
Svaka čast Zoranu na vesti sa Kopa, ali zar Skijališta Srbije ne bi mogla i sama da izveštava sa terena - o svojim radovima tamo???
Pored ovih sadašnjih informacija koje mi već imamo (i bez sajta SS) bio bi red da obaveštavaju šta oni rade na skijalištima.
Ne znam da li ste videli ali na kameri koja snima Pančić express vide se radovi na cevima za veštački sneg...
jel zna neko sta se desava sa radovima koji su bili u planu za nadolazecu sezonu?
cetvorosed na gobelji, most na jarmu, tanjir od malog karamana do vrha karamana, bebi ski lift preko tog mosta na jarmu, SNOWPARK na gobelji? ne bi me cudilo da sad krenu da rade, nisu mogli po vrucini...:)
btw sutra ujutru moze da se ocekuje prvi sneg :sm021:
PS a mozda nas ipak iznenade:sm022::ski:
Ma ja mislim da od toga nema nista.
Sve oni to lepo napricaju ali se svake druge sezone desi da ne ispune ono sto su obecali.
Jedino sto se dobro ovog leta desilo to je izgradnja vestackog jezera i sirenje mreze za zasnezivanje.
a evo i prvog "snega"...nije me mrzelo da ustajem ujutru da bih uhvatio ovo :P (a ustao sam i zbog skole :D)
samo su se automobili i krovovi zabeleli, ali se nadam da je ovo pocetak i da ce ova sezona biti u najmanju ruku snezna kao prosla:yay:
pa srecan nam prvi sneg :)
dace bog, pa ce biti ovako kako tadija kaze :cug:
Pogledajte sneg na suvom rudistu.
http://www.skijalistasrbije.rs/web_c...cVrhZicara.jpg
http://www.skijalistasrbije.rs/web_cam/kopaonik.jpg
Protiverozivni radovi u ski centrima 25.09.2008.
JP „Skijališta Srbije“ nastavlja radove na sistematskom uređenju i pripremama skijališta za nastupajuću sezonu. U ski centrima je u toku izvođenje protiverozivnih radova koji će se izvoditi svake godine u okviru redovnog investicionog održavanja skijališta.
Ovi radovi se izvode kako bi se sanirala postojeća oštećenja na ski stazama i kao prevencija stvaranja novih oštećenja koja mogu nastati usled dejstva prirodnih faktora.
Radovi su intezivirani u ski centru Stara planina na stazama Konjarnik 1 i Sunčana dolina, a slični radovi se izvode i na stazi Crni vrh na Divčibarama. Protiveroziona zaštita radi se u ski centru Kopaonik kao i u ski centru „Tornik“ na Zlatiboru.
E o ovome sam govorio na pocetku godine. Verujem da ce u okviru ovoga srediti Belu reku II
:D
Ne ja mislim da ce sve staze postati kao bela reka 2.
Ne znam da li znate da se erozija zemljista najbolje sprecava sadjenjem drveca :ok:
BEOGRAD, 28. septembra 2008. (Beta) - Javno preduzeće "Skijališta Srbije" saopštilo je da je u pripremu naredne zimske sezone investiralo oko 600 miliona dinara.
Vršilac dužnosti generalnog direktora tog preduzeća Nebojša Skorić izjavio je agenciji Beta da su u toku radovi za veštačko osnežavanje na Kopaoniku, koji bi trebalo da budu završeni u novembru ove godine.
"U prvoj fazi osnežavaju se staze Pančićev vrh i obe staze Karaman grebena. Vrednost opreme i radova na izgradnji i montaži je oko 2,1 miliona evra", rekao je Skorić i dodao da je za lokaciju Gobelja na Kopaoniku kupljena nova četvorosedna žičara.
Prema njegovim rečima, u toku ove godine biće nabavljena oprema i za veštački sneg na Staroj planini, dok će radovi na izgradnji sistema početi u novoj građevinskoj sezoni.
"Takođe radimo i na obezbeđenju infrastrukture i nabavci opreme za veštački sneg na skiljalištu Tornik na Zlatiboru, što bi trebalo da bude završeno sledeće godine", najavio je Skorić.
Kako je naveo, u tom ski centru u toku je rekonstrukcija jednog od dva ski lifta oštećena u toku bombardovanja 1999. godine.
On je rekao da je planirano da ski centar Tornik počne da radi u decembru, kao i ostali ski centi, a rad skijališta će biti moguć kada bude dovoljno snega za bezbedno skijanje.
Skorić je rekao i da se u toku 2008. godine obavljaju antierozivni radovi i radovi na uređenju skijaških staza na svim planinama.
Govoreći o kapacitetima žičara u sva četiri ski centra - Kopaonik, Zlatibor, Stara planina i Divčibare, on je kazao da sada iznose 35.000 skijaša na sat, a da će sa izgradnjom novih žičara i liftova, kapacitet biti povećani za dodatnih dve do tri hiljade skijaša na sat.
"Proširenje kapaciteta žičara i ski liftova će se odvijati postepeno - na Staroj planini kao deo razvojnog plana Jabučkog ravništa, a na Kopaoniku i u drugim planinskim centrima postepenom zamenom zastarelih instalacija novim instalacijama većeg kapaciteta", objasnio je Skorić.
On je rekao da bi uskoro trebalo da bude formirano i zajedničko preduzeće Skijališta Srbije i Jahorine.
"Skijališta Srbije i Ministarstvo ekonomije i regionalnog razvoja uputili su nacrt ugovora o osnivanju zajedničkog preduzeća Ministarstvu trgovina i turizma Republike Srpske i očekujemo da se Vlada Republike Srpske izjasni o ovom nacrtu", rekao je Skorić.
Bilo bi dobro kada bi konacno sredili Belu Reku II, da ne moram vise svakog dana kolima da idem iz brzeca!
Totalno je porazavajuce voziti se pola sata zicarom od brzeca do kopa i nakon skijanja zuriti za tu istu zicaru za novih pola sata smrzavanja!
Zakazano nadmetanje za Geneksovu imovinu na Kopaoniku
Javno nadmetanje za imovinu kompanije "Internacional CG" na Kopaoniku održaće se 29. oktobra, a početna cena biće 23 miliona evra.
U pozivu zainteresovanim kupcima, navedeno je da će na ponovljenom tenderu početna cena za imovinu "Geneksa" na Kopaoniku biti 23 miliona evra. Na prvom tenderu, objavljenom u decembru prošle godine, početna cena je bila 45 miliona evra, ali nije stigla nijedna obavezujuća ponuda. Na prodaju su ponuđeni hoteli "Grand" i "Sunčani vrhovi" (Apartmani "Konaci"), kao i 102 stana i restoran "Zvrk", saopštila je Agencija za privatizaciju.
Uslov za učešće u nadmetanju je dostavljanje garancije od šest miliona evra i dokaza da zainteresovani kupac posluje na međunarodnom tržištu i raspolaže zaštićenim znakom (brendom) u odmorišnom hotelijerstvu i da ima najmanje 10 hotela sa četiri zvezdice. Rok za slanje ponuda za kupovinu imovine nekadašnjeg "Geneksa" je 22. oktobar.
po snow forecastu sutra ujutru mozemo da ocekujemo 13 cm snega:yay:
...a evo i ga taj najavljivani prvi pravi sneg:yay:
Ekstra. Kada idemo na skijanje ? :D
pa...ovaj ja planiram kop nedelju dana u februaru i jos neki vikend pre ;)
ps progledala nam duboka :D
Lepog li vremena :yay:
Tako je pocela sezona i prosle godine. A moram da priznam da se nisam nesto nauzivao prve nedelje marta.:sm022:
mLogo lepa ta slika sa duboke danas :ok:
mogli smo se spustiti od gore na nekim starim skijama - spust ;)
Nova vest je da se najverovatnije renoviranje Bele reke 2 odlaze za sledecu sezonu, ali su zato povecane finansije u Zlatibor. Bice postavljen tzv. plasticni sneg cija je cena oko 110€ po 1m kvadratnom, na stazi dugoj oko 300m. Koliko sam razumeo, to ce biti uradjeno na manjoj stazi u samom centru Zlatibora, ne na Torniku.
Mislim stvarno mi nije jasno zasto prave skicentre na tako malim visinama,kad snega ima vrlo malo.
Počinje izgradnja četvoroseda Gobelja
14.10.2008. Kopaonik - Potpisan je Ugovor o izgradnji četvorosede žičare "Gobelja" na Kopaoniku. Doppelmayr je isporučilac operme, GP Graditelj - Ivanjica izvodi građevinske radove, a montažu firma ATB FOD iz Bora. Narednih dana se očekuje svečano otvaranje radova i polaganje kamena temeljca..
Nažalost, tenderska procedura do potpisivanja Ugovora se prilično odužila, tako da se sa radovima kreće jako kasno, i neizvestan je rok završetka. Zavisno od vremenskih uslova, puštanje nove žičare u rad se ipak očekuje tokom ove zime.
Tehničke karakteristike budućeg četvoroseda Gobelja ...
- Tip žičare - 4KSB,Isklopivi četvorosed
- Polazna stanica na1.694 m/nv na mestu odakle je polazio sada razmontirani ski lift br.13-Gobelja relej.
- Izlazna stanica na 1.926 m/nv ispod samog antenskog tornja na vrhu Gobelja.
- Visinska razlika je 232 m.
- Kosa dužina trase žičare je 845 m a horizontalna 808 m.
- Brzina 5 m/s.
- Kapacitet 2.400 skijaša na sat.
Izvor: Andrea Kočovski, predstavnik Doppelmayr-a
ovo je copy/paste sa naslovne..
Evo konacno i vesti za taj cetvorosed...dobro je da su se setili...nadam se da ce biti gotov pre nove godine jer nije velika duzina a i teren nije tezak(nema drveca koje bi trebalo da se sece i to...). Dbro je sto ce moci da se ide na tu stranu i ako se ne zavrsi na vreme jer lift gobelja greben ostaje na mestu.
U svakom slucaju drago mi je da su se oglasili i po ovom pitanju jer sam vec pomislio da su zaboravili prediz...ovaj predsezonska obecanja. Od obecanja je jos ostao snow park na gobelji, pasarela na jarmu i cini mi se da se pominjao neki tanjir koji bi isao od sredine malog karamana na vrh marinih voda (i karamana)
Odlicna stvar.. Raduje me sto se na ovim nasim prostorima, u zadnje vrijeme sve vise izgradjuju nove, moderne zicare.. 4sjedi, 6 sjedi.. Odlicno ! :ok:
Odlicna vest, ali mi jedna stvar nikada nece biti jasna. Zbog cega se tender ne obavlja takom zime, a radovi neka pocnu u maju, pa i ako kasni tander, kasnice mesec dva sto nije strasno.
ali nebuloza mi je to sto tender raspisuju u junu ili cak mozda i kasnije, pa onda posle nemaju vremena da zavrse zice pre prvog snega.
Da se planira 2-3 godine unapred onda bi moglo, ovako, čeka se prvo odobrenje iz budžeta / NIP-a, pa kada se vidi da ima para, onda tenderi itd ....
Sta cemo, neiskustvo u planiranju i izgradnji , a ovo je tek 5 velika zica na Kopaoniku ili 7 nova u Srbiji. ... a kada se sve zavrsi ,brzo se zaboravi kasnjenje.
Izvor: www.infokop.net
Tajkuni u trci za hotele na Kopaoniku
20.10.2008. u 09:56
http://www.infokop.net/images/stories/vesti/grand.jpg
Rok za ponude 31. oktobar, a tendersku dokumentaciju otkupilo šest kompanija, među kojima je MK grupa Miodraga Kostića i Modna kuća “Mona”. Na prvom neuspešnom nadmetanju u igri je bilo više domaćih biznismena, ali su učešće potvrdili samo Mišković i Cepter.
Kako se prodaja imovine nekadašnjeg “Geneksa” na Kopaoniku bliži, to su ovdašnji turističko-ugostiteljski poslenici sve znatiželjniji ko će od šestorice domaćih biznismena, koji su otkupili dokumentaciju, postati novi vlasnik hotela “Grand”, apartmanskog naselja Konaci “Sunčani vrhovi”, restorana “Zvrk” i druge imovine “Internacionala CG”. Izvesno je da su tendersku dokumentaciju otkupili Miodrag Kostić i Modna kuća “Mona”, zainteresovani su i stranci, a Agencija za privatizaciju je pre nekoliko dana produžila rok za slanje ponuda sa 22. oktobra na 31, a aukcija će se umesto 29. oktobra održati 6. novembra.
Početkom godine propao je prvi pokušaj da se proda ova imovina jer nijedna od firmi koje su otkupile tendersku dokumentaciju - švajcarski “Houm art end sejls servises”, koji se povezuje sa Filipom Cepterom, MK grupa Miodraga Kostića, “Hamsted investments” iz Beograda, beogradski “InterDil Invest” i “Aida aset asosiješen” iz Linheštajna, nije dala obavezujuću ponudu. Dejan Racić, direktor “Delta ril estejta”, firme Miroslava Miškovića, tada je izjavio da su zainteresovani za imovinu “Geneksa” na Kopaoniku ali da nisu dali ponudu jer im nisu odgovarali uslovi. Delta je, inače, kupila imovinu “Internacionala CG” u Beograd - hotel “Kontinental” i “Geneksove” apartmane.
...Oj Srbijo medju sljivama...
@ D.I.M.
po mojoj racuninci ovo je sesta zicara (cetvorosed na Kopaoniku): kgb, MK, pancic express, D2,D1...i sad ova gobelja ;)
Ova informacija je sasvim tacna.Filip Zeppter u Svajcarskoj (Wollerau)poseduje upravnu zgradu koju vecinom iznajmljuje manjim firmama(oko 100 firmi u zgradi,onda si mozete mislit kakva je zgrada:sm017: )U samoj zgradi ima proizvodnju, odnosno sklapanje bioptron lampi...a firma koja posluje u istoj radnoj jedinici zove se Home Art sales Ag....
Izvor: Skijališta Srbije
Završni radovi i pripreme skijališta pred sezonu
20.10.2008.
Državni sekretar Ministarstva ekonomije i regionalnog razvoja Goran Petković rekao je da je u toku izrada master plana daljeg razvoja Kopaonika, a u skladu s tim počeli su i radovi na instalaciji nove žičare, odnosno izgradnji novog skijališta na Gobelji. On je napomenuo da su do sada tamo bila samo dva mala skijališta, neznatnih kapaciteta, a ove godine će biti instalirana četvorosedna žičara, što praktično znači pomeranje težišta tog rekreativnog centra sa raške na brusku stranu, a to je ujedno i samo najava realizacije novih investicionih aktivnosti na toj planini.
Petković je istakao da se paraleleno sa tim završavaju kompletni antierozivni radovi i priprema staza, koje će biti na mnogo višem nivou, na različitim planinama, od Kopaonika, preko Stare planine, do Divčibara i Tornika na Zlatiboru.
On je najavio da će, uporedo sa tim, ove godine prvi put biti instalirane i meteorološke stanice, koje će biti javnog karaktera, a podaci dostupni i drugim javnim službama - Republičkom hidrometeorološkom zavodu i Direkciji za kontrolu leta. “Sa njima ćemo moći da pružimo mnogo precizniju prognozu za razvoj vremenske situacije u narednom periodu, što će biti objavljivano i na sajtovima Stare planine, Kopaonika, Zlatibora i Divčibara”, rekao je Petković.
On je najavio da će i lokalne zdravstvene stanice dobiti novu opremu, tako da će obe srane Kopaonika dobiti dva nova trauma centra, a sa opštinom Knjaževac naprevljen je dogovor da im "Skijališta Srbije" stave na raspolaganje novo terensko ambulantno vozilo s pokretnim trauma centrom. Vozilo će tokom zime biti korišćeno na planini, a tokom ostalog dela godine za potrebe knjaževačkog centra.
hahaha odličan komentar :ok: