Brzina jako zavisi od vetra. U subotu kada je duvalo nevidjeno sve se vuklo mnogo.
Pogled za štampanje
Brzina jako zavisi od vetra. U subotu kada je duvalo nevidjeno sve se vuklo mnogo.
Milos je pricao o redovnoj brzini, ne o toj namerno smanjenoj usled opravdanih razloga.
Inace Pancic je po tom vetru u Subotu isao nikada sporije, nisam verovao da moze toliko sporo da ide...steta pa nismo izmerili brzinu :). Kasnije su ga zeru ubrzali.
Krcmar je radio u drugoj, sto je pomak :ok:, posto je prethodnih godina radio u trecoj brzini. Znam da postoji i treca, ali nju su samo jednom, na 10 sec upalili.
Po meni su poceli da picane Kop, tj. da sredjuju stvari koje možda i nisu bas najnužnije ali ih je lepo videti.
-Napravili su par novih i poveznica, tj. sredili postojece
-Obezbedli mrezom i ogradom neka kriticna mesta
-Postavili snegobrane me kritičnim mestima
-Napravili "Rest Area" skoro na svakoj stazi i postavili klupe za sedenje...ovo je inace hit po AT i FRA gde se isto postavlja intezivno poslednjih godina
Sve u svemu skijanje odlicno, mala deca naucila plug i sama se spustaju po krstu i KG :yay:, velika skijaju paralelno čak i po Gvozdcu :sm017:
Smestaj i hrana odlicni i vrlo povoljni
U subotu se veslalo niz neke staze koliko je duvalo, bilo je magle, ali nije bilo hladno!
U nedelju je padao sneg do 12h, manje je duvalo, nije bilo hladno, opet od sunca ništa, nije bilo magle. Sneg je fino napadao, sledeći vikend će verovatno biti odličan!!!
Ne bih se složila, ali možda za nekoga jeste za mene nije. Nadam se da će uraditi neku bilju vezu od Brzeća do vrhova i da će onda sve to biti pristupačnije za ljude kao što sam ja.
Danas odlicno skijanje...pre podne su Duboke bile super, a kasnije sam se prebacio na Gobelju. Tamo je ubedljivo najbolje, sredjene staze, malo ljudi, upadas pravo na zicu...steta sto ne radi Bela reka...
Da napisem i ovo da se neko ne bi zeznuo...
Pre dve godine sam bio u piceriji Granda i pica je bila ogromna i fenomenalna. Kostala je oko 650 dinara
I odem sad ponovo...konobar donese, a ono ni pola od onih pica...:confused: A i kvalitet je bez veze.
Pitam o cemu se radi, konobar nesto bulazni kako su promenili pec i sad se, kao, onakve pice vise ne prave...:jester: I tako...platismo ceh 4000 dinara, a nismo se posteno najeli...jos se ja cudim da nema nikoga unutra...:sm022:
Brzina zavisi i od broja skijaša, ako je malo skijaša tj uglavnom radni dan, žice ne idu punom brzinom, štedi se električna energija i do 30%!
A vetar, recimo, petak idealni uslovi Gobelja 4-sed je izvlačio skoro 4min dok u subotu po oluji 6,5min.
Možda nisam razumela, ne mislim da ce ostati iste, ali cene na vrhu su cene na vrhu, a cene u Brzeću će biti cene za kuće u Brzeću i to nikako neće biti kao sada, ali će biti mnogo lakše i brže doći do vrha iz Brzeća nego sada.
E ljudi samo moram da kazem moje zapazanje nove "Freeride" staze. Opisacu je jednom recenicom: Freeride staza, velika glupost, tolika reklama, bacene pare...
Sto se Kopaonika tice, prvi put bio, po meni vrede samo staze Krcmar, Gvozdac i Gobelja, ostalo smejurija... Penjes se 10-15 minuta da bi se spustio za maksimalno 2 minuta... Jezero recimo merio, spustio se za 14 sekundi... Najveci utisak ipak, SUMA! Sa Pancica kada se preseca na Krcmar, isao svaki dan po 10 puta sa drugom, napravili bukvalno stazu kroz sumu, niko mi nije branio niti pravio problem. Provlacenje kroz jelke, preskakanje i upadanje u potok, prvi prolazak kroz netaknut sneg, neizvesnost da li ces izaci na zicaru, neprocenjljivo... Ako ista vredi na Kopu to je upravo voznja kroz sumu. Po meni steta sto ne rade Bele reke, prelepa staza iako su od nje digli ruke, vozio je doduse malo po snegu malo po travi iako je bila zatvorena (jedino zbog toga nas je gore sacekao redar i rekao da to vise ne radimo jer se oduzima skipass). Nisu nas pustili u snowpark jer kako kaze redar nemamo debele skije, verovali ili ne... Doduse drug vozi Elan 82 XTi a ja RTM 77... Staze se ok uredjuju. Put preko Brzeca lose se cisti, mnogo odrona, kamencine na putevima, led... Nocni zivot kada sam ja bio nije postojao :) Subota, nedelja, ponedeljak, uvece nigde zive duse... Bilo ljudi u Pub-u, mada da kazem pederbal, i u Exit-u, mozda dvadesetak...
Ici cu svakako ponovo jer je voznja kroz sumu nesto najlepse sto sam do sad doziveo na skijanju...
@Dzoninho
Taj deo izmedju Krcmara i Duboje tzv Stara Duboka jeste najlepsa freeride ruta na Kopu, narocito sto u gornjem delu mozes da biras kuda ces. Vodi racuna samo gde izlazis na stazu/zicu, jer ako ides do kraja da izadjes sa desne strane zice moze te sacekati redar i praviti problem, pa je stoga bolje da preseces malo ranije i izadjes na stazu.
Pored tog dela, imas jako lepu rutu kada hvatas skroz levo od gvozdca tzv Lavina. Jako strmo, po pravilu je super sneg i voznja kroz retku sumu. Izlazi se na ski put Jaram-Gvozdac. Preporucujem da checkiras i to. Tu nema opasnosti od redara.
^^^^ Sto je najgore izabrao si zabranjeni deo skijalista. Taj deo je prirodna oaza sa retkim biljnim vrstama i na njemu je zabranjeno skijanje i gradnja bilo kakve vrste.
Ako i zanemarimo taj segment, ja tu da mi plate ne bi skijao, jer se ne zna koliko su kasetne bombe "skliznule" zbog padavina. Jeste da tvrde da je sve ocisceno, ali ja se ne bih bas kockao sa time. Staze su 100% ociscene, ali te sume u kojima je zabranjeno skijanje bas i nisu toliko sigurne.
Upravo tako, super si primetio. Bilo je price o ovome na forumu:
http://www.skijanje.rs/forum/showthr...=kasetne+bombe
a evo i posta "sa slivom":
http://www.skijanje.rs/forum/showpos...5&postcount=16
ja od 26.01. do 03.02. bio smesten u vikend naselju u petokrevetnom apartmanu od 65 kvadrata . redovna cena najma celog apartmana bila 25 eur, ja izvukao jos i popust.
Apartmane greju ko ludi citaj otvoren prozor i kratki rukavi.
A kolima do centra opustencija, 4,5 km.
Tako da od sad vise ne bacam pare na manji ali zato skuplji smestaj u centru.
Da, i nude polupansion za 8 eur/dnevno.
:sm018:
Meni je vikend naselje uvek potencijalna nervoza zbog svakodnevnog parkiranja u centru.
parkiraj se kod Rtnja ;)
Uvek moze i kod Marinih voda, ali opet, smaranje je. Mada, mozda i probam neki put.
imas lepsih staza kroz sumu :sm021:
ovo za free ride stazu na Gobelji se slazem - smesna, meni lepse bilo pored (valjda kada nesto nije dozvoljeno je sladje :)) i ispod sedesnjice i levo od sedesnjice nizbrdo bilo vise dubokog snega sa smetovima.
i ispod zice BR2 gornji deo, samo sto je bilo malo snega.
A meni najsladja ispod zice duboka 2 i naravno sa karaman grebena kroz jelke na duboku crvenu, ove dve imaju lep nagib i zice te brzo vrate na pocetak za razliku od BR2.
Zaboravih i desnu stranu od sidra Gvozdac uzbrdo, ali nisam isao jer je bio led prekriven sa vrlo malo prsica.
kako se ne sretosmo bejah i ja od 26.01.do 03.02. do skoro 17:00 na stazama, onda malo u Alo-alo na klopu i zapalio nazad za BG na posao.
:sm018:
Da, ali ispod zice Duboka 2 se desava da ima redara. Nas su u subotu sacekali, ali je lik bio skroz ok na kraju.
ja sam to resio parkiranjem pored Granda a iza Jugobanke na parkingu lopatara u dogovoru sa jednim lopatarom za 250 dinzi dnevno.
Svaki dan me je cekalo slobodno parking mesto, a dolazio sam sa zenom i decom tek oko 10h.
Preobujem prosetam 20-30m ravno do granda i onda se spustim pored granda do karamana.(zbog klinaca, a mozes oma dole pored Jugobanke do centra)
poz
Ne moras da juris, odlican savet ima @wlad: uzmes ski pas za jednu voznju, pa ako bas oce da zemi, daj mu taj. Onaj "pravi "zamotas" u alu-foliju, i stavis IZA ukljucenog mobilnog telefona u dzep - sve radi zastite od rucnih ski-data uredjaja za sken i reset skipasa (ako ih imaju kod sebe) - nije lose da ga drzis rame-uz-rame sa nekim starim skipasom, to zbunjuje ski-data uredjaje... ;)
Proslog februara kada je bilo preko 1.5m snega se moglo voziti ispod zice Duboka2 celom duzinom do polazne stanice i to je bilo stvarno vrh.
Takodje je jako lepa Struga. Ide se skroz desno od Bele reke gledajuci na dole i izadje na polaznu stanicu Bele reke...
A ima i varijanti za 12€ polupansion u Treski sa prevozom kombijem do staze....
Bila neka akcija u tim AS apartmanima. Jel ima neko neke slike od tog smestaja da vidimo na sta lici posto nesto na netu nisam nasao, mada nisam ni trazio nesto bas preterano.
Inace mozes i kod Jarma za dz da se parkiras. Barem smo mi tako ranije. I to kad dolazimo npr. na jedan dan svratimo u Brzece kupimo ski kucice i parkiramo se na Jarmu. Ne znam sada kakva je situacija od kad su napravili onaj kompleks sv. Simeon ako se ne varam da se tako zove?
Ma da, to za parking stoji, i mi tako radimo kada dolazimo na jedan dan. Pogotovo sada kada imamo passove.
Eto, uvek čovek nauči nešto novo... Blagajna je verovatno na početku BR žice?
Uvek parkiram na Jarmu/Marinim vodama kada idem na 1 ili 2 dana, ali uvek idem do centra po ski pass... nije mi palo na pamet da odradim to u Brzeću, tupan ;). Čak sam poslednji put uzeo u Beosportu u BG... Što je najgore, uvek=godinama ;)...
Mi smo prosle sezone i u aprilu kupovali tamo pass. Ne secam se, ali cisto sumnjam da su BR tada radile.
Kakva je situacija sad na Kopu?
Ima li snega,ocekuju li ga,vrede li staze sa ovakvom prognozom?
Snega ima sasvim dovoljno, a dok je god temperatura u minusu staze su ok. Stavise, i u subotu kada sam bio kada je bilo prilicno toplo staze su bile sasvim ok skoro ceo dan.
Sada za tu varijntu postoji online prodaja ski pasa.
http://www.skijalistasrbije.rs/sr/do...reko-interneta
http://www.skijalistasrbije.rs/sites..._640x382_2.jpg
imas sajt:
http://www.asapartmani.ming.rs/foto-kopaonik.htm
poz
ja bio prosle nedelje u AS apartmanima, 14 eur polupansion, i mogu vam reci da sam prezadovoljan i klopom i kompletnom uslugom, imaju mini bus koji besplatno vozi do staze, a da zaboravih da kazem to je preporuka Crazy Ivana:ok:
Ja narode prvi put na Kopu,trenutno u nekoj brvnari na stazi Karaman..evo cene jela ..jako lepo mesto
Prilog 11793