U kom restoranu?
Pogled za štampanje
U kom restoranu?
Pa nije bas tako. Ja sam svake godine na Kopu i tesko da se moze u "maletne svakom" restoranu jesti za 500 din. Za te pare mozes da dobijes na stazi dva parcta gibanice ili pite sa borovnicma. Za cenu smestaja se slazem, moze i jos povoljnije, ali je vanpansionska ponuda preskupa
Ne znam koliko ste provalili ali usluge su, ukljucujuci i ski pass, u odnosu na proslu sezonu, ugrubo skocile za 30%, pdv za 2%, a platezna moc vecine opala za X% (X=10 slobodna procena), dakle, Kop je, pausalno konstatujem (to je moje misljenje, da ne bude posle da eksplicitno tvrdim da je tako), skuplji za min X+30%, pa neka X tezi nuli, opet ne valja... Drugim recima, ako vam je prosle sezone na Kopu bilo skupo ili na ivici skupoce, sad sigurno jeste. Oni koji kazu da danas na Kopu nije skupo, njima nece ni biti, taman da sve poskupi za jos 50%. Uvek bilo i bice. Jedno je bure, a nas dosta. Meni je Kop ove sezone skup. Cao-zdravo.
Kao sto rekoh...cekam mart i NADAM se popustima, snizenjima trte-mrte....dakleM nisam jos Cao-Zdravo
Ja vala jesam. "Zao me", sto bi rek'o jedan lik sa televizije..
pa sad kao trla baba lan da citiram sebe
Znaci ako uporedis cene pre 6 godine sa ovim danasnjim vidis da su cene snizene izuzev jednodnevnog ski pasa koji je skuplji.
Jedino u cemu mogu da se slozim je da ako si 2006/7 primao platu u dinarima, i plata ti nije povecana sa rastom evra za ovih 6 godina onda su ti usluge definitivno poskupele
Bojane, sve ovo stoji da je većina ski pasa snižena, ovih dužih. Ali nisi uzeo još jedan faktor, a to je inflacija, tj. da je sve ostalo poskupelo ili prostije rečeno da evro ne vredi sad kao pre nekoliko godina. Ako to uzmeš u obzir sada je daleko jeftiniji ski pas.
E sad što su ljudi izgubili posao ili su im plate smanjene, to je druga strana medalje. Većinom su plate na nekom istom nivou u evrima ali osnovne životne namirnice su poskupele pa onda ljudima manje ostane novca i u odnosu na to manje ski pas jeste skup.
Plata mi je u dinarima, rast plate nije pratio pad dinara - rast evra, troskovi zivota visestruko povecani. Pre sedam godina nisam bio ni ozenjen, a sad nas je cetvoro, a samo ja radim...Da, definitivno si u pravu, usluge su MENI poskupele. ALI to je situacija od pre 7 godina i danas kad se stavi jedno pored drugog.
Ali..opet... ALI da ne budemo zrtve zamene teza iz tvog posta i da bih bio kristalno jasan, po mom misljenju poskupljenje usluga u odnosu na proslu sezonu nema veze sa mojom trenutnom plateznom moci. E tu se ne slazemo: usluge u odnosu na proslu sezonu su poskupele NEZAVISNO od toga...Dakle, poskupele su, ne samo meni, nego svima, generalno, prosto, cene su vise za 30% minimum... obrati paznju, u odnosu na proslu sezonu - nije slicna situacija bila 2006/7 sa jedne strane i 2011/2012 i 2012/2013 sa druge strane, s tom razlikom da su poslednje dve navedene sezone "slicne po konfiguraciji ukupnog zivotnog okruzenja kao i vrlo bliske vremenski" te s tim u vezi i moguce je porediti ih po skoro svim pitanjima... Nadam se da sam bio jasan?
Evo, da i ja citiram sebe:
Dakle, da skratimo muke i ne zamenjujemo teze. Imamo:
1. skipas poskupeo za 27.5%
2. pdv povecan za 2%
3. evro poskupeo za 6.2%
Dalje, uvedimo neke pretpostavke:
1. Pretpostavimo (!) da su SVE USLUGE poskupele za 27.5%
2. Priznajmo kome je od nas od proslog januara, dakle januara 2012 do danas - januar 2013 - povecana plata za 27.5%?!? Ima li takvih?!? heheh..DAkle, pretpostavimo da je plata ostala ista.
Onima kojima NIJE povecana plata, ova usluga(skipas) je skuplja, nezavisno od prostog povecanja cena usluga (skipasa).
Dakle, o cemu pricamo?
Da banalizujem, poskupela usluga za grubo 30%, evro za 6 %, a pdv za 2% (uracunat u poskuljenje usluga, zato pise 30%...), a plata u najboljem slucaju ostala ista, jel tako? Ili negde gresim, ajd' sad... ?!?
Kako kaze Sofronije, "znam mali, cifre ne lazu ali ja ipak ne smem da pogledam dal' sam tamo.." :sm023:
Sedmodnevni ski pass u odnosu na prošlu godinu je poskupeo nepuna 2 evra!
Ne možeš uzimati u obzir koliko članova porodice imaš, i da ti sada treba više ski pasova, ili da li ti je plata opala, govorimo samo o ceni ski pasa koju kontroliše SS tj. Vlada Srbije, a to sad što je nekome plata smanjena, što je sve ostalo skuplje nema veze sa ski pasom, indirektno ima jer ti manje ostane novca za zimovanje, ali ne možeš reći da je ski pass skuplji.
Na Kopu skijam nekih 35g. Pamtim jos drvenu baraku (na mestu danasnje kuhinje Kragujevackog odmaralista) i kreka veso pec, koju je lozio domar i koja je sluzila za grejanje, ali i za susenje mokre opreme. U to vreme skijanje jos nije bilo luksuz. Istina, nije ni izgledalo luksuzno- skijali smo u jaknama koje smo svakodnevno nosili (paropropusne- vodonepropusne nisu postojale) i dugim gacama ispod pantalona ( kakav aktivni ves?), a skije su bile znacajno duze od nas i teske kao olovo. Tada su uredjene staze, bez kamenja i korenja bile san snova, stvari poput elektronskog citaca ski pasa, pokretne trake na zici ili osvetljenu stazu, mogli su da zamisle oni s najbujnijom mastom, a vestcko osnezavanje nije padalo na pamet ni najmastovitijima.
Narednih godina smo sa uzivanjem gledali kao Kop raste i postaje ozbiljan ski centar, ali i kako cene rastu (ukljucujuci i one stvari koje nemaju veze sa napretkom, poput klope u kafani ili rakije na pijaci, pa do smestaja i ski pasa). Kad kritikujemo Kop u zelji da dostigne nivo zapadnih skijalista, odjednom me nesto "stegne pod grudi", sto bi rekle babe, jer shvatim da, kad se to desi, mene tamo nece biti, jer to necu moci da platim.
Ja se nisam bavio matematikom, ali mi nije ni potrebna da bih zakljucio da sve s godinama postaje skuplje i skuplje i sve sto smo mogli bez problema sebi da priustimo, postaje sve teze dostupno. Da, cene na Kopu su sve vece. Mozda to nije tako ocigledno ako se porede ova i prethodna godina, ali je skroz jasno ako se pogleda kroz duzi period
Pa ocigledno je da je najveca razlika u cenama nastala upravo u jednodnevnom ski pasu. SS ocigledno hoce da nateraju ljude da uzimaju bar dvodnevni jer on je u odnosu na proslu godinu skuplji za svega 2 eura ako je i toliko.
Takodje svi zanemarujemo cinjenicu da se mora znati kada je cenovnik formiran, te uporedjivati sa kurom evra na dan formiranja cenovnika, a ne kada smo mi isli na skijanje.
Tako da ako je cenovnik formiran sa kursom od 110 dinara, a u martu euro bude 120 svi smo na dobitku, ako cenu gledamo u eurima. Medjutim u obrnutom slucaju delovace kao da su cene napumpane.
Sve u svemu ja se radujem martovskom skijanju, i ocekujem da ce i ove godine biti onih akcija 50% cene ako se kupi cetvorodnevni ski pas u ponedeljak :)
To su dobre akcije i na tome treba insistirati i tada skijanje postaje jako pristupacno.
Citam danas na FB-u momak po imenu Drago Grubnic je objavio sledece:
"SKANDAL NA KOPAONIKU !!!
Troclanoj ruskoj porodici redari skijalista Srbije oduzeli ski pas i naterali da se sa Gobelje peske vrate do centra gde im se nalazi hotel.
Razlog , vozili su snowboard van staze po netaknutom snegu.
Proverio sam licno i u zakonu o skijalistu ne postoji ta zabrana,niti je bilo gde istaknuta na skijalistu.
Postoji javno upozorenje da se van staza vozi na sopstvenu odgovornost.
Bahati redari prave sebi zabavu maltretirajuci turiste,a najvise se isticu sami rukovodioci skijalista koji huskaju redare kao pse .
Sedeo sam u kafeu na Jarmu i slusao na sluzbenoj radio stanici kako jedan od rukovodilaca tera redare na AKCIJU. Zove se Bojan Cupovic. Do pre 2 godine kvalifikovani TRAKTORISTA,a sad "direktor" . U ovoj RACIJI oduzeto je preko 50 ski pasova.
Licno sam ogorcen jer obozavam voznju van staza koja na Kopaoniku,a narocito na Gobelji ni po cemu nije opasna.
STOP BAHATIM SELJACINAMA KOJI TRENUTNO UPRAVLJAJU SKI CENTROM KOPAONIK !!! "
Ovo je strasno, kakve racije su u pitanju? O cemu se radi?
Gde moze da se nadje dokument u kome pise da moze da se oduzme ski pass ako se vozi van piste, a nema znaka da je voznja zabranjena?
Na sajtu skijalista srbije stoji pod stavkom 13.
"Skijanje van zone skijališta i na neuređenim terenima je na sopstvenu odogovornost."
http://www.skijalistasrbije.rs/sr/pravila-ponasanja
Jao dokle više te priče, tamo neko rekao, čuo, kazala, on zna da je neko traktorista, a sad direktor, pa to odmah smrdi na nekog ogorčenog koji je dobio otkaz ili nije primljen za posao ili nešto tako.
Zakon o javnim skijalištima, član 55. stav 15:Skijaš je OBAVEZAN da za skijanje na skijalištu koristi ISKLJUČIVO markiranu stazu, osim u slučaju opasnosti.
Sledeća stvar, video sam gomilu ljudi koji su na Gobelji pre 3 dana vozili off. Ja sam vozio off od vrha Karaman grebena ka Crvenoj Dubokoj, niko mi ništa nije rekao. Išao sam i od Suvog rudišta na Krčmar isto mi niko ništa nije rekao. Na Torniku sam prošle godine vozio po šumi pa izašao na ski put i stadoše sa motornim sankama pomislih da će da me smaraju, oni došli da srede nešto oko lansera, ništa mi nisu rekli. Dakle gluposti.
To je kao ono kada tata sedi u kafiću, a njegov klinac niz Duboku vozi spust, redar ga zaustavi i oduzme ski pas, a onda taj tata dođe na net pa piše kako bahati redar detetu oduzeo ski pas.
Ili kako redari ne daju da nekoga učiš da skija, a to ustvari čovek koji nema licencu, a naplaćuje časove i radi na crno, pa ga prijavili drugi instruktori. Prošle godine drugar i njegova devojka prihvatili tako nekog lika jer su studenti, pa ajde jeftinije, on ih odveo iza Malog jezera da ga ne vide, i kroz putić u šumi, a prvi put staju na skije i drugar dobio na brzini, udario u drvo i povredio koleno.
Svima koji naplaćuju časove, a kvazi instruktori su, oduzeti ski pas. Kao i svim bahatim, i deci koju roditelji pustaju na sve staze, a skijaško znanje im nije na nivou svih staza i njihovim roditeljima isto uzeti ski pas.
Pre 3 dana sam gledao kako klinci voze zmiju, a neki debil proleće između njih, da je pokupio neko dete ko zna šta bi bilo sa njim.
Potvrdjujem pricu iz prve ruke da je istina da oduzimaju ski pass ako se vozi van staze jer je moj najbolji drug pre 3 dana dosao sa kopaonika i nisu mu dozvolili da vozi, krenuo je rekli su da se vrati ili ode ski pass... Da se bahato ponasaju, ima istine ali ko zna zasto je i to dobro...
Hm diskutabilno je sada to sa voznjom van staza. Definitivno podrzavam uvodjenje reda, sto je svakako trebalo kopu. Ljudi u SS se trude da omoguce raznovrsnost izbora na kopu, pa su od ove godine napravili i zvanicnu off stazu na gobelji, tako da ne mozete da kazete da je totalno zabranjena off voznja.
Mislim da je pravi nacin upravo onaj sto je naveo dzoninho. Upozoriti skijasa pre nego sto krene u off voznju, ako to uradi oduzeti mu ski pass.
mislim da bi bilo dobro i staviti javno obavestenje da je zabranjeno voziti izvan staza, ali zato od sledece godine proseci jos neke puteve kroz sumu tipa do dna duboke 2 gde bi ljudi smeli da voze po dubokom snegu.
Takodje sankcionisati kamikaze po stazama i javno oznaciti da ukoliko si pocetnik ili se tako ponasas ne smes koristiti odredjene crvene i sve crne staze, radi sopstvene i tudje bezbednosti.
Ne pisite svasta,niko ne moze da ti oduzme ski pas,zbog voznje van zvanicnih staza,ako time ne ugrozavate neciju bezbednost,ili bezbednost skijalista...jedino ako to negde nije drugacije regulisano,a kod nas nije,zato manite se price.
Ja sam mišljenja da bi mnogo jednostavnije bilo uvesti "Light Ski Pass" koji važi samo za par plavih staza i kraj priče, recimo Sunčanu, Jezerce, Krst, Karaman Greben i Mali Karaman eventualno Kneževe Bare i to je dosta. Naprave cenu da bude primamljiva takom sloju korisnika. Možda napraviti ograničenje u dnevnom ili ukupnom broju vožnji za takav pass? Za početnika uz akreditovane inkstruktore ski pass školica besplatno uz taksu od 100 din
Samim tim bi dobar deo početnika što zbog uštede što zbog nivoa znanja išao na takvu vrstu Ski Pasa. Pa ja imam u porodici one kojima je dosta mašinac i Karaman Greben i ostale plave. Ok rešenje je i pojedinačna vožnja od 300 din ali nije to to.
Pa prve godine se skija dan dva poligon-škola, mašinac dan pa se ide na K. Greben Mali Karaman tek 6-7 dan možda neka crvena zar ne.
One zaštićene zone iz Master Plana su sigurno zabranjene za voženje van staza!
Mislim da tu i nebi trebalo biti oprosta ali to mora jasno biti obeleženo.
Ima kopaonik terena koji se mogu pustiti za vožnju van staza samo treba i tu ulagati u obeležavanje tih terena, ovako im je lakše za jure i da se bahate.
Pa ja koliko sam shvatio jeste zabranjeno.
Zakon o javnim skijalištima, član 55. stav 15:Skijaš je OBAVEZAN da za skijanje na skijalištu koristi ISKLJUČIVO markiranu stazu, osim u slučaju opasnosti.
To sto smo mi navikli da sami tumacimo zakon pa da posle kukamo na sav glas to je karakterna osobina Srba.
U svakom slucaju treba napraviti vise neuredjenih staza, a i ideja Akole je zanimljiva i mislim da bi to mogao biti dobar predlog za SS da uzme u razmatranje.
Inace vest sa pocetne strane sajta. Danas je otvorena staza za nordijsko trcanje duga 5km i nalazi se na prostoru izmedju karam grebena i malog karamana.
Jos jedan pomak u ponudi skijalista na Kopaoniku.
Ne mogu meni Skijalista Srbije da oduzmu ski pas, zato sto ja skijam van markiranih staza,u tome je sustina,ako nikoga ne ugrozavam,jer cak ni markirane staze,to zemlljiste, nije vlasnistvo Skijalista Srbije,a pogotovo ne mogu da me sprece ako skijam po nacionalizovanoj sumi mog pradede,a tih pola zakona je cak i protivustavno,nego stoje da bi ih,kao imali,a u stvari su nesprovodljivi,pogotovo ne oduzimanjem ski-pasa.
Pa ti onda budi mangup pa idi vozi i kad ti dodju ovi iz GS da ti uzmu skipass, ti im tumaci ustavnost zakona... Dakle jedno je to sto ti pricas, mi kazemo kako stvari stoje i da oduzimaju skipasove... Postoje tereni koji nisu ocisceni od kasetnih bombi i naravno da tu ne bi trebalo da pustaju ali i ja mislim da bi na nekim delovima bilo okk da puste ali na sopstvenu odgovornost ali ipak ne pustaju...
zakon kaze:
Skijaš je OBAVEZAN da za skijanje na skijalištu koristi ISKLJUČIVO markiranu stazu
Znaci, na skijalistu, skijanje van staze jeste krsenje zakona. Postavlja se pitanje:
1. koje su sankcije za krsenje ovog zakona
2. ko ih propisuje odnosno ko je ovlascen da ih propisuje
3. ko je ovlascen da ih sprovodi
ili, drugim recima:
- da li se radnici Skijalista tretiraju kao sluzbena lica kojima moramo da odgovorimo na zahteve, ili nemamo nikakve obaveze da im dajemo i pokazujemo bilo sta
- ko je propisao da se oduzima ski pass za tako nesto, i u kom slucaju (slicno kao BusPlus, na primer)
- ako su Skijalista, da li su ovlasceni da propisuju to
- ako SS sprovode zakon i kontrolu, cemu sluzi policija?
I prakticno pitanje: ako nemam skipass, sta ce da mi oduzmu. Znaci: krenemo nas petoro-sestoro zicarom. Jedan od nas pokupi sve skipassove i spusti se regularno stazom i ceka na kraju. Ostali voze offpiste, kako im se hoce. Ako ih zaustave redari, oni nemaju skipass kod sebe, tako da nema sta da im bude oduzeto :)
@HEROES
Jel vozis kola nocu po parkovima i trotoarima? Nema nikog, ne ugrozavas saobracaj, miran si, tih, nikog ne idras, ne gazis travu i ne unistavas drzavnu a ni privatnu svojinu? Ne? Sto?
Pravilom je propisano tako i to je kraj ... sve sto radis mimo pravila je na tvoju odgovornost i ako nadlezni zele - mogu bez problema da te kazne ...
da donekle odgovorim sam sebi:
ukratko iz: http://www.paragraf.rs/propisi/zakon...jalistima.html
-----------------------------------------------------
5) Neobezbeđene staze
Član 26
Na divljim ski-stazama, neobezbeđenim stazama i van skijaških staza skijaši se skijaju na sopstveni rizik.
Skijaški centar skijašima na neobezbeđenim stazama pruža uobičajene informacije o vremenu, snežnim padavinama i opasnostima od zavejavanja.
U cilju sprečavanja korišćenja divljih ski-staza, skijaški centar je obavezan da u okviru skijališta postavi odgovarajuća upozorenja i znake.
Član 31
Prevoz žičarom je oblik javnog prevoza i obavlja se prema utvrđenom redu vožnje, koji mora biti uočljivo istaknut na polaznoj i završnoj stanici.
Skijaški centar obavezan je da skijaše upozori na odgovarajući način o mogućnosti oduzimanja ski-pasa zbog ponašanja suprotnog ovom zakonu i pravilima o redu na skijalištu.
Član 54
Redar u vršenju svojih dužnosti ovlašćen je da:
1) privremeno obustavi, do konačne odluke šefa staza, upotrebu skijališta ili nekog njegovog dela na kome održava red, ako postoje okolnosti u kojima upotreba staze nije dozvoljena;
2) upozori, odnosno udalji sa skijališta ili njegovog dela lica koja se ne pridržavaju pravila utvrđenih ovim zakonom i pravila o redu na skijalištu, koja ne raspolažu ispravnom skijaškom opremom, koja prave nered na polaznim stanicama žičara ili su pod uticajem alkohola ili droge;
3) prekine rad žičara ski-liftova dok se ne uspostavi red na ulaznim ili izlaznim stanicama žičara;
4) obavesti turističkog inspektora ukoliko se skijaš ili drugi neposredni korisnik skijališta u korišćenju skijališta ne pridržava utvrđenog reda na skijalištu;
5) oduzme, trajno ili privremeno, kartu za vožnju žičarom skijašu ili drugom licu koje se i pored opomene redara ponaša suprotno odredbama ovog zakona, vozi na nizbrdici ugroženoj lavinom, ne poštuje znake zabrana i uputstava, postupa suprotno nalozima službe spasavanja ili ponovljeno čini povrede utvrđenih pravila ponašanja na skijalištu;
6) uskrati jednu ili više vožnji žičarom licu koje svojim ponašanjem ugrožava ili može ugroziti bezbednost upotrebe skijališta, odnosno žičare (pijana lica i lica pod uticajem droge, lica koja se ne pridržavaju utvrđenih pravila o ponašanju na skijalištu, lica koja sa sobom nose nedozvoljene predmete i sl.).
Kada skijaš ili drugo lice na skijalištu postupi suprotno nalozima redara ili pruži fizički otpor, o tome se bez odlaganja obaveštava ovlašćeno lice organa unutrašnjih poslova.
Član 76
Novčanom kaznom od 5.000 do 50.000 dinara kazniće se za prekršaj fizičko lice:
1) ako koristi motorne sanke suprotno članu 27. stav 4. ovog zakona;
2) šef staza koji suprotno članu 52. stav 3. ovog zakona odobri korišćenje staze iako nisu ispunjeni svi uslovi za njeno bezbedno korišćenje;
3) ako ne postupi po nalozima redara (član 54. stav 1);
4) skijaš ako vožnjom teže ugrozi bezbednost na ski-stazi (član 55. stav 2. tačka 2);
5) skijaš ako uništi, ukloni ili ošteti oznake ili signalizaciju na skijalištu (član 55. stav 3. tačka 2).
---------------------------------------------------
Dakle redar u principu ima pravo da oduzme ski pass. Duzan je da prethodno izda opomenu, ali ako se to svodi na rec redara onda nema poentu, smisla bi imalo jedino da zapise broj ski passa i da se opomena negde zabelezi, inace moze da kaze da je vec opominjao.
Ljudi, jel neko trenutno na Kopu da kaze kakvo je vreme gore i kakve su staze? Ima li guzvi?
Mozda bi bilo dobro da se otvori posebna tema o svim ovim pravilima o skijanju. Iscitah 5 strana u -Novosti sa Kopaonika-, kad ono samo neki zakoni i clanovi zakona itd :-))))
Ljudi, jel neko trenutno na Kopu da kaze kakvo je vreme gore i kakve su staze? Ima li guzvi?
Mozda bi bilo dobro da se otvori posebna tema o svim ovim pravilima o skijanju. Iscitah 5 strana u -Novosti sa Kopaonika-, kad ono samo neki zakoni i clanovi zakona itd :-))))
nisam na kopu ali sam na netu, haha! prognoza -1 za danas, pada slab sneg, a magla na svim kamerama..
Koliko godina imas ? Postavljas odgovore kao da si tinejdzer pa si buntovnik u dusi.
Ljudi odrastite vec jednom. Preuzmite neku odgovornost niste mala deca.
Bas bih voleo da te vidim na nekom zapadnom skijalistu, da vidim kako bi tamo rekao istu tu recenicu.
Znaci jednom za uvek, ako pise u zakonu da je zabranjeno skijati van obelezenih staza, onda je ZABRANJENO, i tu nema pogovora. Ostalo je samo njihova dobra volja da li ce da te upozore pre oduzimanja ski pasa ili ne.
Ja koliko sam cuo na zapadu te nista ne pitaju samo stanu pored tebe, predstave se uzmu ti ski pass i kazu ti tvoje skijanje je zavrseno pa se i sledeci put skijaj van staze i ugrozavaj svoju i tudju bezbednost.
Bojane, loše si čuo, ljudi pričaju svakakve gluposti, pročitaćeš i ovde takve priče a po pravilu su to priče dobrog drugara ili ortaka od ortaka...
Voleo bi da čujem nekoga ko je lično doživeo na zapadnom skijalištu da je video redara na stazi ili van staze kako nekoga kažnjava za offpiste ili da ga je upozoravao da je to zabranjeno. Upravo suprotno, zapadna skijališta se UTRKUJU u reklamiranju offpiste mogućnosti ski centara pa i obeležavaju offpiste rute...
Dosta njih te rute računaju u KM staza.
Slazem se, ni ja preko nisam video da brane da se vozi offpiste ali se vozi naravno na sopstvenu odgovornost... Imate primer La Grave gde vas zaustave da vas upozore na opasnost ali ne da vam zabrane ili uzmu skipass... Ali da napomenem da sam bio samo u FR, ne znam kako je u ITA i AUT...
Deco,deco...mnogo pisete ali malo znate,jos jednom ponavljam,na nasim skijalistima mogu da vozim van staza koliko hocu,a voleo bih da vidim nekog iz SS-a,da mi kaze nesto a kamoli oduzme ski pas,ne zanosite se pricama napaljenih klinaca,koji izmislaju price,o oduzetim karatama,da bi izgledali kao ekstremniji vozaci.Voleo bih da se javi neko kome je zbog toga oduzet ski pas,kod nas,pogresno tumacite zakone,pogotovo one "propise" koje donose nasa javna preduzeca,a ovaj poredi voznju nocu, automobila po parku i trotoaru!?,ne pisite samo da bi nesto napisali.
Da si citao malo video bi, napisao sam ti, moj najbolji drug je krenuo da vozi offpiste i zaustavili su ga i rekli da se vrati. On je rekao da vozi na sopstvenu odgovornost a oni su rekli da ne moze i da ce mu uzeti skipass. Moje pitanje tebi je, jel treba da se bijes sad i da tumacis zakone sa njima i da se raspravljas? S obzirom na tvoj nickname vidim da si mozda u navijackoj grupi pa si u fazonu ko mi sta moze, ja cu da vozim gde ja hocu ali mi ovde sto smo rekli, nije izmisljeno... Dakle rekao sam ti iz prve ruke informaciju, nije izmisljena. Ne kazem da ce uvek da ti uzmu pass ili da te smaraju, ima kad ces proci i nece biti nikoga i mozda si ti imao takvo iskustvo ali ima i onih gde su stvarno uzimali pass... Na forumu postoji jedan lik sa nikom skrimke koji je clan GSS i koji bi mozda ako cita mogao da se javi i napise nesto o tome ali znam da mi je rekao da je zabranjeno vozenje van staza...
Evo sada cu da ti kazem,na zalost kod nas u drzavi kao sto znas jedan od najvecih problema su zakoni,tako da i ti propisi koje donose javna preduzeca kao sto su SS i sl,su totalno nesprovodljiva,jer nisu ustavno utemeljena,a tu su,eto tako da bi bilo propisa.Oni pre svega nemaju regulisane ni vlasnicke odnose,na zemljistu na kojima se nalaze staze,a ovamo bi da postavljaju "zakone" na istom,tako da je to plasenje tvog drugara,i glumetanje nekog muda. Za mnogo ozbiljnije stvari ,koje neko prekrsi na stazi,ne usudjuju se da oduzimaju ski-pas,jer bi im moglo izazvati razne probleme.Na primer ja na Torniku da vozim kroz sumu,koja je "vlasnistvo" Srbija Suma,a da me kaznjavaju oduzimanjem ski pasa iz drugog javnog preduzeca kao sto je SS,je smejurija,pa cak i zemljiste na kojima su staze,nije vlasnistvo SS-a,i kakva oni tu pravila imaju da postavljaju,to je samo da bi bilo na papiru,kao i vecina stvari kod nas. A ako ti drugara 'plase" SS-ovci,savetujuem i njemu da se pridruzi navijackoj grupu,krece se u grupi, i skija u grupi,onda ce se ovi iz SS-a,njega plasiti,veruj mi....:sm021::yay::smoke:
Ali svojim odgovorom si samo potvrdio ono sto sam ja rekao. Sve to sto ti pises stoji, slazem se ja mozda da nisu zakoni ok i ovo i ono ali kakvi su takvi su, a kad si na skijalistu koje vodi SS, oni ce odredjivati pravila i raditi sta hoce. Druga je stvar to sto ti kazes ako ti odes sa 5 drugara, zaustavite 2 lika iz SS i ti im kazes ma duvaj ga, a druga je stvar ono sto ja kazem a to je da ima ljudi koji nece da se svadjaju a ovi im brane da voze van staze. I sad, ti ces tako prolaziti dok se ne nadju isto tako neki ludi likovi, redari, vi se posibate, posle vas navataju panduri i cemu to vodi? Vodi ka tome da nema veze sa temom koju raspravljamo a tema je to da je zabranjeno voziti van staze dok god tako kazu ovi iz SS ili ko je vec nadlezan. A da ima problema u organizaciji ima, to svi znamo, da ima ludaka koji na staze udare dete pa nikom ne odgovaraju i toga ima ali dokle god budemo u fazonu sto ja da ne vozim off kad onaj moze da zvekne dete a vas boli uvo, necemo napredovati... To je ustvari nas Srpski mentalitet :)
Nema tu nikakvog "sibanja" sa njima,oni samo mogu malo da glumetaju,a tvom drugaru ne bi ni pokusali da uzmu ski pas,veruj mi,vec naidju na nekoga pa im se "ucini" da mogu malo da se "prave neka muda",kakva policija i dr,sa njima samo ostro i pokazati da nisi od "juce",imaju oni dosta posla na samim stazama,gde pre svega treba da uvedu nekakav red,a ne da se proseravaju nekom decku ,koji vozi po nekoj sumi i sl.
Heroes, ja verujem po tvom niku da si ti lik kome ne bi smeli da oduzmu ski pas kao i da je glupo što to rade, ali činjenica je da su mnogima oduzeli a ne bajka kako ti to želiš da predstaviš.