-
Citirati:
Originalno postavljeno od
blackholemix
Bela reka treba da se uradi zbog Brzeća prvenstveno, i to će biti samo je pitanje kada.
A Krčmar, Mali Karaman i Marine vode to je sigurno jer SS to plaća, a ne kao što je predloženo za BR privatno-javno partnerstvo.
@ftj Zamisli slaviš i na slavu ti dođe 8 gostiju autobusom, i ostanu do kasno i više nemaju prevoz i ti kažeš da ćeš da ih odvezeš, 2 puta kolima, a onda te neko pita:Zašto nemaš autobus kad bi tako sve mogao odjednom?
NIGDE u svetu ne može celo skijalište istovremeno da se osnežava, osim na baš malim skijalištima i u bogatim zemljama, ali to ne računam. To imaš i kod nas na Torniku.
Oni mogu da smanje protok na lanserima i topovima pa da umesto 2-3 staze osnežavaju 9 staza, ali će onda umesto za 3 dana biti osneženo za 9 dana. Ovako na svaka 2-3 dana mogu po 2-3 staze da puste, što je OK. Za 15-20 dana, će biti dosta staza samo da bude dobar minus. :)
Nije cak problem ni u parama vec u kolicini vode i kapacitetu pumpi (ok, ovo drugo zavisi koliko hoces da platis). Mislim da Kop ima problem sa pritokom vode u akumulacije jer nema vecih reka i relativno je suva planina.
Bili smo prosle godine krajem decembra, radili su samo KG i PV i dalje nisi cekao uopste na lift tako da bi bilo veoma ne rentabilno otvarati puno staza za mali broj skijasa. Licno bih voleo da se otvori i duboka crna i crvena uz KG, PV i masinac i to je verovatno dovoljno da se pokrije decembar.
-
Baš tako, samo i prvo zavisi od para. Najluđa ideja, Ibar je na 10-15km, nekoliko manjih akumulacija na red i stanica sa pumpama i eto je voda na Kopu. :)
Ima rečica na Kopu, samo je pitanje koja koliko sme da se koristi. Mislim da će praviti neku akumulaciju oko Gobelje i ispod Gvozca. Kada još 2-3 akumulacije naprave onda će poprilično biti rešen problem vode.
-
Na dosta skijališta u Austriji nema problema da rade svi topovi u isto vreme ali to je iz razloga jer imaju gomilu jezera iz kojih mogu da crpe vodu i da im nikad ne zafali.
Postavlja se pitanje koja je poenta osnežavanja ostalih staza ukoliko će prioritet uvek biti KG i Pančić jer kada oni dođu u situaciju da puste malo snega i na ostale staze tad će već napadati dovoljno da će ostale staze moći da rade i bez veštačkog snega. Glupo je čekati high sezonu pa da bude dovoljno ljudi da se uključuju ostale staze već treba stvoriti maksimalne moguće uslove od početka i to će automatski generisati veći broj ljudi.
-
Kopaonik uopšte nije suva planina, i ove akomulacije koje su do sada napravili su loše, brzo se napune muljem pa već sada imaju praktično jednu akomulaciju.. Ima rešenje i za ogromnu akomulaciju i za pijaću vodu i to za jako male pare i jako male buduće troškove, ali i sami znate da najjeftinije i najbolje rešenje nije uvek najbolje za investitore - malo prostora za ugradnju, a to je jedini razlog zašto se investira kod nas :sm004:
-
Citirati:
blackholemix
Baš tako, samo i prvo zavisi od para. Najluđa ideja, Ibar je na 10-15km, nekoliko manjih akumulacija na red i stanica sa pumpama i eto je voda na Kopu. :)
vuci vodu sa 10km pa jos 2km uzbrdo, vise bi se isplatilo da se dovozi sneg sa alpa :sm021:
Citirati:
wlad
Kopaonik uopšte nije suva planina, i ove akomulacije koje su do sada napravili su loše, brzo se napune muljem pa već sada imaju praktično jednu akomulaciju.. Ima rešenje i za ogromnu akomulaciju i za pijaću vodu i to za jako male pare i jako male buduće troškove, ali i sami znate da najjeftinije i najbolje rešenje nije uvek najbolje za investitore - malo prostora za ugradnju, a to je jedini razlog zašto se investira kod nas :sm004:
Da ne pominjem onda novi most u Beogradu :glavaozid
elem, bacih se malo na matematiku, neko rece na infoKop-u da je kapacitet 150 litara u sekundi, znaci 9 kubika na minut, dodje mu olimpijski bazen za manje od 4 sata, nisam siguran da ima bas toliko vode.
Koliko se secam, drugu akumulaciju su dodali prosle godine, trecu ove ali nigde ne nadjoh koliki je kapacitet akumulacija i koliki je pritok vode. Prosle godine su pricali da su povukli mulj pa da nije radilo neko vreme :dontknow:
-
Pošto se akomulacije na Kopaoniku nalaze u rečnim (potočarskim ;)) koritima, tj. akomulacije su pravljene tako što je pravljena brana na potoku onda se i skuplja ogromna količina mulja i materijala u istim - zato je za 1-2 godine prepolovljena akomulacija - sada je pola mulja i materijala a ostala polovina voda... Da bi se ponovo dobio pun kapacitet treba bager da uđe u akomulaciju (koja se pre toga isprazni) i očisti istu. E sad, postoji rešenje koje se koristi "napolje" tako što se pre glavne (velike) brane prave uzvodno više manjih brana (kaskadnih) koje zadržavaju materijal i mulj i koje se lako čiste (svake godine posle bujica) i onda se glavna akomulacija čisti svakih npr. 10 godina. Ovako bez tih kaskada mora praktično svake 1 ili 2 godine da se čisti akomulacija što je naravno veći posao...
-
-
Citirati:
Misk0
vuci vodu sa 10km pa jos 2km uzbrdo, vise bi se isplatilo da se dovozi sneg sa alpa :sm021:
Nisam napisao da je to najbolje već najluđe! I nije 2km nego manje od 1.5km.
Što se tiče akumulacija ovako stoje stvari:
Duboka 2: 4000m3
Mali Karaman:11000m3
Crvene bare:15 ili 16000m3
Ukupno oko 30.000m3.
Pumpe:
Duboka 2: 50l/s
Mali Karaman: 100l/s
Crvene bare, koliko brzo prepumpa u MK i koliki je protok ne znam.
Kao ni da li je na MK ove godine povećan protok zbog Gobelje.
Ako uzmemo ove podatke koje znamo, i ako pumpe rade punim kapacitetom za jedan ceo dan se potroši 13000m3, što je malo više od trećine ukupne akumulacije. Ovo je naravno bez uzimanja u obzir da voda dotiče.
Najjači pritok je na Dubokoj II, ona praktično služi samo za te staze okolo i da se voda odatle prepumpava na MK. Crvene bare mislim da nemaju neki veliki pritok. Poslednje 2 godine su baš bile suše, i sve su reke prepolovljene.
Sad malo koliko može staza sa postojećim.
Lanser (žirafa) troši oko 1.8l/s
Top: 3.3-3.8l/s ovo mislim da je za fiksne tipa M12 i sl.
Oni veći (mobilni) T60 i T40 su verovatno preko 5l/s.
TechnoAlpin ne daje te podatke, ali može da se uporedi sa SUFAGom jer oni daju, i da se po snazi i modelima vidi. Najjači Sufagov model koji je kao T60 je oko 10l/s. To je naravno maksimum.
Na KG i PV ima oko 50 lansera, što je 90l/s, i ako su postavili još 10ak mobilnih topova to je još 50l/s, dakle vrlo blizu maksimuma su.
Većina zna da je -3C najviša temperatura na kojoj može da se pravi sneg. Ali to baš nije totalno istina, jer je to temperatura vlažnog teremometra na kojoj sigurno može da se pravi sneg nesmetano kolika je npr. relativna vlažnost, ako je 100% može. Ako je npr. rel. vlažnost 20% onda može i na +3C 'običnog' termometra.
Ako nekoga interesuje kako izgleda kriva zavisnosti temp/vlažnost može ovde da vidi. Još jedna stvar utiče bitno, a to je vetar jer može da smanji vreme padanja vode, tako da ona ne stigne da se iskristališe i pretvori u pahulju. Danas su npr. onaj lanser kod početka Krsta pomerali, verovatno jer je vetar menjao pravac.
Na -3C topovi ne rade punim kapacitetom, npr. jutros je moglo da se vidi kako ujutru baš puši na PV, a posle kada je počelo da bude toplije i Sunce jače da greje jedva da vidiš da na PV rade lanseri.
Priče da je mulj smanjio akumulacije za duplo su smešno. Ovo su planinski potoci koji se slivaju po kamenju i bistri su većinom, a druga stvar pre početka ove sezone to mulja što je imalo je očišćeno!
A što se tiče Austrije i dalje tvrdim da ne mogu da puste sve odjednom. Evo npr. Sölden, davno su počeli sezonu, a oko 2/3 staza im ne radi!! Ako mogu, što nisu? Osim ako štekaju pare. Ovde kad ljudi vide da SS ne pusta žičare jer nema gostiju ljute se, a eto isto to rade i tamo. I još jedan podatak, Sölden ima akumulaciju od 150000m3 (na zvaničnom sajtu piše) a to je dovoljno za oko 30km staza, a ukupno imaju oko 150km, dakle imaju za 20%!
Toliko od mene, da ne smaram više. :)
:ok:
Citirati:
Dogac
AkUmulacija!
Hahaha
-
Zivo me zanima koji to centri otvaraju sezonu sa 100% staza u pogonu.To jedino moze da se odnosi na neke centre koje imaju do 20km staza.Nijedan veci ski centar ne otvara sa vise od 10% i to u najboljem slucaju.Sve i da imaju vode na bacanje jednostavno se ne isplati:cug:
-
Citirati:
Dogac
AkUmulacija!
Hvala na pomoći :sm004:
-
@blackholemix
Hvala na informacijama :ok:
-
@zloglasni
Evo Nassfeld za prvi dan najavio otvaranje svih staza sem Carnie a imaju 110 km staza dok je Kopaonik najavio otvaranje Karaman grebena. Istina u nassfeldu je palo 3 puta više snega ali to i dalje ne opravdava da samo KG radi. btw. carnia se otvara u toku sledeće nedelje.
-
Citirati:
ftj
@zloglasni
Evo Nassfeld za prvi dan najavio otvaranje svih staza sem Carnie a imaju 110 km staza dok je Kopaonik najavio otvaranje Karaman grebena. Istina u nassfeldu je palo 3 puta više snega ali to i dalje ne opravdava da samo KG radi. btw. carnia se otvara u toku sledeće nedelje.
Mislim da ne otvaraju ni oni sve odmah, dve gondole na istoku nece raditi, kao i krajnje zice na zapadu....ali i to ce uskoro da puste.:yay:
Sto nikako nije opravdanje za Kopaonik, sto nije spremio bar jos 1-2 staze.
Ali bitno je da su sve bolji :ski:
-
U pravu si pogrešno sam preneo. Neće raditi dve gondole, dva sidra i još jedna žica na 'italijanskoj' strani.
-
Moj komentar se odnosio iskljucivo na otvaranje punim kapacitetom kada nema dovoljno prirodnog snega jer ta investicija nije isplativa.Takodje nisam imao nameru da branim SS jer definitivno mora bolje od ta dva prdeza od staze.
-
Od sutra u funkciji i žičara Pančićev vrh http://www.infokop.net/templates/ja_...rintButton.png http://www.infokop.net/mambots/conte...ncicevVrh4.jpg U ski centru Kopaonik od sutra će, pored žičare Karaman greben, raditi i žičara Pančićev vrh. U rad će pored staze 7a, koja prati žičaru Karaman greben, biti otvorena i staza Pančićev vrh 4a.
Visina utabanog snega na stazama je od 20 do 40 centimetara, dok je visina snežnog pokrivača van staza oko 20 centimetara. U narednom periodu se očekuju povoljne vremenske prilike, jer će tokom narednih dana padati sneg, koji će uz veštačko osnežavanje, omogućiti puštanje u rad veći broj staza.
Za vreme trajanja „Ski openinga“, Skijališta Srbije odobrila je popust od 70 posto na cene ski karata. Poludnevna ski karta sa popustom od 70 odsto košta 535 dinara, jednodnevni ski pas je 855 dinara, dok dvodnevni ski pas sa popustom iznosi 1250 dinara. Trodnevna ski karta tokom openinga košta 1725 dinara, a četvorodnevna 2125 dinara.
http://www.infokop.net/novinski-clan...cicev-vrh.html
-
Mali komentar na cene karata za ski opening na Kopaoniku je da je i cena sa tolikim popustom skupa za rad samo jedne staze i zice. Toliko buke oko nicega. Mnogo je lepse to sto ce deca iz Brusa skijati besplatno !:cool:
-
10.12.2012.
U ski centru Kopaonik od danas su puštene u rad još tri žičare. Pored Pančićevog vrha i Karaman grebena, za prevoz skijaša na raspolaganju su instalacije Malo jezero, Krst i Mašinac.
http://www.skijalistasrbije.rs/sites..._2_640x480.jpg
Trenutno su ljubiteljima zimskih sportova na raspolaganju 8 staza i ski puteva, na kojima je visina utabanog snega od 25 do 45 centimetara. Sistemi za veštačko osnežavanje su u funkciji i u narednom periodu, kada se steknu uslovi za bezbedno skijanje, u rad će biti pušten veći broj staza.
-
Vidi, vidi....ete te i vodje?
VELIKI pozdrav...
-
Citirati:
blackholemix
Da, ukidaju se Bele reke, od kojih dvojka vredi nešto, a jedinica voziš po ravnom. I sad treba tu da se troši novac na žičaru za 3.5km staza i da se prosipa voda jer dole je uvek tanko sa snegom, a za isti novac može da se dobije 15km dobrih staza.
Inače od MP se odstupa, ni na Krčmaru nije predviđen šestosed pa će biti. Oni najaviše da će možda i na Strugu da stave, kako će da je povežu sa skijalištem ako ne preko BR II ili da se sa vrha spustiš u Duboku II.
Kako misliš "Bela reka vredi nešto"? Bela reka 2 potpuno menja dimenziju skijanja na Kopaoniku, to je jedina staza koja ima solidan nagib i solidnu dužinu. Da ne kažem da je ubedljivo najbolja staza na Kopaoniku, barem iz ugla malo naprednijih skijaša. A smislili su da je zatvore. Neće to da priznaju, ali razlog je i to što je staza loše trasirana a i postoje "imovinsko-pravni sporovi", znači brljotina je u pitanju, a ne to što nema vode.
Ako će da naprave 15 km dobrih staza umesto Bele reke pa čovek i da prežali, ali neće, niti toga ima u master-planu.
-
BR2 je loše trasirana definitivno. I to u onom najstrmijem delu gde skreće ulevo, tu je južna strana, vododerina i taj kamenjar nikad ne može da se sredi. Rešenje je da staza tu skrene desno kroz šumu. Bio bi rešen problem "pogrešne strane" a šuma bi pravila hlad pa bi i staza duže držala s obzirom da je to dosta nisko.
Mislim da kod nje nema imovinsko-pravnih problema, već da je to problem sa Strugom.
-
Po meni se samo kod nas to ne moze resiti, mislim na imovinske probleme... Drzava kaze to je od interesa za skijaliste, nema pregovora, kompenzuje na neki nacin vlasnicima parcela i kraj price. Ista prica se desava npr za dalekovode. Treba da prodju dalekovodi u Vojvodini, nadje se 5 likova koji kazu ne moze kroz moju njivu i mi treba da kruzimo oko tih parcela ili da odustanemo od struje jel? Meni je to toliko smesno i govori samo koliko je drzava nemocna...
-
Citirati:
plageton
Kako misliš "Bela reka vredi nešto"? Bela reka 2 potpuno menja dimenziju skijanja na Kopaoniku, to je jedina staza koja ima solidan nagib i solidnu dužinu. Da ne kažem da je ubedljivo najbolja staza na Kopaoniku, barem iz ugla malo naprednijih skijaša. A smislili su da je zatvore. Neće to da priznaju, ali razlog je i to što je staza loše trasirana a i postoje "imovinsko-pravni sporovi", znači brljotina je u pitanju, a ne to što nema vode.
Ako će da naprave 15 km dobrih staza umesto Bele reke pa čovek i da prežali, ali neće, niti toga ima u master-planu.
Pa dvojka vredi nešto, kec ne vredi ništa. Šta je tu problem?
Volim ja BR II i uspeo sam dve godine da je vozim, ali bih ipak za duplo manje novca više voleo 6km crnih staza i 2km crvenih na potezu Gvozdac nego malo više od 1km BR II.
Em je jeftinije, em je mnogo više staza. A još je BR jedna staza i onde nema baš previše potencijala da se napravi još staza pa kad bi stavili neku gondolu ili šestosed i svi da nagrnu, BR bi pukla kao što puca Crna Duboka u 11h jer jedna staza ne može da izdrži toliko skijaša, a na 8km staze ne bi osetile. Sledeća stvar, BR je okrenuta ka istoku, a ove oko Gvozdca ka severu i to utiče na kvalitet staze. A ove su još u dodatnom zalatku od šume i lepše mi je kada je okolo šuma, a ne neko nisko rastinje.
-
Uskoro SS android aplikacija za Kopaonik.
link
-
Citirati:
Milos011
BR2 je loše trasirana definitivno. I to u onom najstrmijem delu gde skreće ulevo, tu je južna strana, vododerina i taj kamenjar nikad ne može da se sredi. Rešenje je da staza tu skrene desno kroz šumu. Bio bi rešen problem "pogrešne strane" a šuma bi pravila hlad pa bi i staza duže držala s obzirom da je to dosta nisko.
Mislim da kod nje nema imovinsko-pravnih problema, već da je to problem sa Strugom.
Tu stazu je trasirao neki lokalni skijaš, takmičar, "legenda skijanja iz tog kraja", znao sam mu i nadimak. To samo govori koliko se seljački radilo. Inače i ja mislim da bi rešenje moglo da bude tako kako kažeš ali je besmislena priča, staza se briše samo što to neće da kažu tako nego kažu "Bela reka 2 radi za izvlačenje iz Brzeća".
Struga je čuvena po imvoinsko-pravnim problemima, ali ima i Bela reka. Osim ako nisu rešili u međuvremenu, što sumnjam.
Citirati:
dzoninho
Po meni se samo kod nas to ne moze resiti, mislim na imovinske probleme... Drzava kaze to je od interesa za skijaliste, nema pregovora, kompenzuje na neki nacin vlasnicima parcela i kraj price. Ista prica se desava npr za dalekovode. Treba da prodju dalekovodi u Vojvodini, nadje se 5 likova koji kazu ne moze kroz moju njivu i mi treba da kruzimo oko tih parcela ili da odustanemo od struje jel? Meni je to toliko smesno i govori samo koliko je drzava nemocna...
Znam da je čudno, ali negde sam naišao i u FRancuskoj da je staza bila zatvorena iz razloga koje sam protumačio kao njihovu verziju "imovinsko-pravnih problema". :)
Citirati:
blackholemix
Pa dvojka vredi nešto, kec ne vredi ništa. Šta je tu problem?
Volim ja BR II i uspeo sam dve godine da je vozim, ali bih ipak za duplo manje novca više voleo 6km crnih staza i 2km crvenih na potezu Gvozdac nego malo više od 1km BR II.
Em je jeftinije, em je mnogo više staza. A još je BR jedna staza i onde nema baš previše potencijala da se napravi još staza pa kad bi stavili neku gondolu ili šestosed i svi da nagrnu, BR bi pukla kao što puca Crna Duboka u 11h jer jedna staza ne može da izdrži toliko skijaša, a na 8km staze ne bi osetile. Sledeća stvar, BR je okrenuta ka istoku, a ove oko Gvozdca ka severu i to utiče na kvalitet staze. A ove su još u dodatnom zalatku od šume i lepše mi je kada je okolo šuma, a ne neko nisko rastinje.
Prvo si rekao 15 km, sad si smanjio na 8. ;)
Recimo da bih se ja složio sa tobom da postoji nekih 8 km staza koje bi bile na račun BR, ali nema ni tih 8. Ne pričamo mi o tome da bi bilo bolje da umesto BR ima 15 ili 8 ili 4 km nekih drugih staza, jer nema drugih staza. Ono o čemu pričamo je brisanje najbolje staze na Kopaoniku. Bez zamene, alternative i bez priznanja da se to radi.
-
Citirati:
plageton
Prvo si rekao 15 km, sad si smanjio na 8. ;)
Recimo da bih se ja složio sa tobom da postoji nekih 8 km staza koje bi bile na račun BR, ali nema ni tih 8. Ne pričamo mi o tome da bi bilo bolje da umesto BR ima 15 ili 8 ili 4 km nekih drugih staza, jer nema drugih staza. Ono o čemu pričamo je brisanje najbolje staze na Kopaoniku. Bez zamene, alternative i bez priznanja da se to radi.
Nisam rekao, nego sam napisao. I napisao sam da za isti novac može da se dobije 15km, a za Gvozdac sam napisao da za duplo manje novca može da se dobije 8km, pa ako uložiš i onu drugu polovinu to je 8km x2=16km (gruba procena) zato sam zaokružio i smanjio na 15km.
Ne može nikada 1.5km crne staze i 1.5km plave staze biti bolje os 15km crnih i crvenih staza, na bilo koji način osim onaj da su ljudi emotivno vezani za BR. :)
Ali dobro, kad nađeš bolju devojku od bivše, onda nju lakše preboliš. :D
-
1.Nema bolje, niti ce ikada biti bolje staze na Kopu od bele reke 2.
2.Zica iz brzeca je daleko od prosipanja novca jer omogucuje dalji razvoj smestajnih kapaciteta i naravno vodi ka prosperitetu lokalne opstine i totalno je nebitno koliko dole ima snega.Skracuje se i put za otprilike 30min ( nema vise lomatanja po krivinama tih 13km ili koliko vec ima od brzeca do gore ).Smanjio bi se broj vozila koji ulazi u nacionalni park time i emisija stetnih gasova...
-
Evo izgleda da je i oficijelno potvrđeno ono o čemu je bilo priče:
Kopaonik Krčmar 6-CLD/B 2013 officially confirmed
Kopaonik Mali Karaman 6-CLD/B 2013 officially confirmed
Kopaonik Marina voda 6-CLD/B 2014 officially confirmed
preuzeto sa: http://www.seilbahntechnik.net/en/li...ects/page1.htm
(takođe ima podataka i za Staru)
-
Ne znam odakle pare ali ako se urade ta tri šestoseda, gondola od Brzeća i kršten parking u Brzeću i u samom centru, to će biti baš ozbiljna priča...
-
Citirati:
ftj
Ne znam odakle pare ali ako se urade ta tri šestoseda, gondola od Brzeća i kršten parking u Brzeću i u samom centru, to će biti baš ozbiljna priča...
Kako odakle, pa Mlađa je opet ministar finansija, a setimo se kako je Bogi prošao, tako će sada i Miki, oderu ga za nekoliko desetina ili stotina miliona e i to je to. ;)
Šalu na stranu, ovo će biti super, naročito one staze na Krčmaru nove, i kada još prošire/proseču Duboke, postojeće se rasterete i ima da budu ispeglane fino i u 16h. :)
Ali moraju akumulacije da prošire, to im je najslabija tačka, ovo što sada imaju na onoliko staza je ništa.
-
To bi bilo lepo ali to bi verovatno bilo mnogo skupo.
Na spisak želja bih dodao i to da se u duhu 'departizacije' za direktora(može i tehničkog) SS-a postavi neki nemac(austrijanac) koji ima radno iskustvo od bar 10 godina na sličnim poslovima u Austriji.
-
Skijaši preplavili Kopaonik
-
Kakvo se vrijeme ocekuje za vikend...
Na weather2umbrella kazu lijepo vrijeme dok ovi na hidmet.gov.rs kazu snijeg...
Kome vjerovati..?
-
W2U ima dve opcije: prognozu po gfs modelu (koji koriste mnoge meteo službe) i koji konkretno za ovaj vikend predvidja znatno otopljenje i prognozu po ETA modelu (delo naših naučnika) koji po proračunima od jutros daje slab minus i sneg u subotu i nedelju. Ima na W2U sajtu opcija u gornjem desnom uglu da se vidi prognoza i po jednom i po drugom modelu. Ima i treća opcija a to je da subote i nedelje uopšte neće biti ;-) ali nadam se da po tom "modelu" prognoza omane.
Ima dobar sajt yr.no koji ima i android aplikaciju. Dosta su im precizne prognoze.
-
Evo malo slika sa jucerasnjeg (23.12.2012.) izleta na Kopu.
:ski:
-
-
-
na putu za zabranjeni Krcmar
-
-