Ako si mogao ista na ovom forumu procitati vezano za opremu, prva i najvise prezvakana tema vezana za cipele jeste da se ne moze kupovati napamet bez probe.
Sedi na autobus dodji na sajam koji upravo traje pa probaj sve sto ima u ponudi i odluci.
Pogled za štampanje
Ako si mogao ista na ovom forumu procitati vezano za opremu, prva i najvise prezvakana tema vezana za cipele jeste da se ne moze kupovati napamet bez probe.
Sedi na autobus dodji na sajam koji upravo traje pa probaj sve sto ima u ponudi i odluci.
Recimo da ih probam i da mi sve odgovaraju, treba mi misljenje koji je model od tih najbolji po kvalitetu
Ne mogu ovih dana do bg-a zbog posla a hteo bih da iskoristim ove popuste… Mozda sutra ako izadjem ranije, koja radnja u bg-u ima najveci izbor i prodavca koji bi mogao da mi pomogne?
Nemam odgovor na tvoje pitanje, ali ako nisi pročitao do sada, možda ti ovo pomogne: https://www.skijanje.rs/ski-oprema/o...cih-pancerica/
Možda ćeš od prodavaca čuti malo drugačiju priču, ali nemoj im zamjeriti: cilj im je da prodaju.
Od prodavca ne ocekuj nikakvu pomoc, nema nijedan prodavac u Srbiji da zna sta prica. Jedan dobar fiter ima na Kopu koji se vise ne bavi prodajom u velikim radnjama.
Uci sam na sta treba da obracas paznju i time se vodi. U Bgu ima nekoliko prodavnica sa velikim izborom, ali su sve razbacane pa je najbolja opcija doci na sajam. Jedino planetbike ne ucestvuje na sajmu zadnjih godina i kod njih je sva oprema na NBg preko puta arene pa se tu moze otici i nevezano za sajam
Ni Beosport ne ucestvuje.
Ipak sam našao vremena i otišao do BGa da isprobam. Prvo bih omanu veličinu jer sam hteo da naručim 270, a zapravo mi treba 285, hvala. Anyway, u beosportu sam našao Salomon Select 100, 31k sa popustom. Bio sam u njima nekih 20ak minuta dok sam kupovao aktivni veš, rukavice itd i super mi odgovaraju. Rekli su mi da u njihovom servisu mogu u nekoj rerni da ih prilagode meni, prvi put besplatno. Da li ima poente da radim to ako su mi sad već super? Glavno pitanje je kakva je ova pancerica? rekao sam da mi ostave pa da ću da im javim da mi pošalju.
Ne bih to radio kad ti je već sad sve OK. Skijanjem će unutarnja cipela da se potpuno formira prema tvojoj nozi.
Sam si napisao da ti je super i samo je to bitno. Po fotografijama vidim da ima sve šta treba da ima, a i ponešto extra (nekakvo podešavanje nagiba).
Prilog 18027Prilog 18028Prilog 18029
Evo ih, uzeo ih drugar pa ce doneti. Hvala Stekane
Ja sam za sada probao dva modela.
https://planetbike.rs/cipele-nordica...48005r6-c.html Tvrdje su mi ,da nekazem da su me bolele cevanice u sku polozaju. Ne znama da li ima veze sa preteranim stezanjem gornjih kopci. One su 104 kada je sirina stopala u pitanju a meni je ono 102 mm.
https://planetbike.rs/cipele-dalbell...ack-black.html Kod njih opet sa druge strane gore nisam mogao da dobro stegnem kopce. Isao sam na poslednji zub ali i dalje imao lufta izmedju jezika i cevanice. To mi nije bas najjasnije. Ostalo je jos nekih modela da probam.
Možda možeš kopču da zaviješ i tako da ti više zategne, mislim da se zove mikro podešavanje, nisam siguran da l to sve pancerice imaju
Ne treba se opterećivati oznakama širine pancerica. Broj koji navode se odnosi na referentnu veličinu 27,5 (čini mi se). Koju veličinu pancerica koristiš?
To se riješi za 3 minuta koristeći imbus alat koji dobiješ uz pancerice: prebaciš zavrtanj sa crvenog na žuti položaj.
Prilog 18037
@stekan Velicina stopala(desnog) je 290 mm. To sa imbusom mi je jasno ali kada sam probao u radnji prodavac mi je rekao da to rade u servisu. :sm006: A napisano vise puta da treba probati pancerice raznih proizvodjaca.
@wbad Znam za mikro podesavanja to sam i pokusao u radnji da uradim ali opet bilo da kazem lufta izmedju jezika i cevanice.
Samo ih zamoli da urade u radnji - rade to svi ako ih zamoliš - pošto ne možeš da ih probaš ako se to ne uradi. Idi i u druge prodavnice pa probaj i druge proizvođače svakako (Rossignol, Salomon, Atomic, Nordica, Dalbello, Tecnica - sve ovo imaš u BG da probaš, verovatno i još neke nego je ovo što mi odma padne na pamet).
Takođe ti preporučujem da probaš i tvrđe cipele - meni se dešavalo da mi je udobnija cipela od 130 nego 110/120 fleksa (isti model / proizvođač).
Da nameravao sam da u drugim radnjama probam. Pokusacu da ih zamoilim kao to da sam par puta rekao da zelim da izvadim ulozak i probam samo njega zbog velicine kako je Stekan to lepo napisao u trekstu o kupovini pancerica. Dovoljno sam se namucio prosle zime sa palcevima (jos nije sve 100% kako treba da bude) zbog neadekvatne velicine. Tako da ne kupujem dok i to ne proverim.
Istina za širinu. Moje je stopalo prema najmerodavnijim pokazateljima između 90 i 105. :D Kad pitam one što mere kako je to moguće da je danas 103, a juče u drugoj radnji bilo 93, oni svaki put pokažu na onu spravu koja pokazuje širinu stopala, i stvarno je onoliko koliko kažu.
Mozda ima veze i ako su noge malo otecene od duzeg hodanja.
Misliš kao Gumifleks iz Alan Forda. 🤣
Da li su pancerice sa podešavajućim flexom 120-140 too much za celodnevno skijanje? Ćerki su jedne zapale za oko, ali nisam baš sigurna da je pravi izbor.
https://www.skibartlett.com/ski-race...ot-2020-p15565
Evo konkretnih pancerica. Mislim da ćemo ipak tražiti neku light varijantu, oko 100-110 biće taman :)
https://www.alpinashop.rs/177/pancer...aB3kGCM5uHeMpA
Alpina na snizenju.
Bio da probam jos jednom Nordica Sportmashine 90 pancerice. Leva kao salivena na moje levo stopalo i nogu (duzina i sirina i sam osecaj dok sam je imao na sebi) a kod desne imam bas blagi pritisak (cak ne mogu ni da ga definisem kao neki bol jer to nije) ispod skocnog zgloba. Tu mi je kao malko ispipupcenje kosti koje je za nijansu izrazenije kod desnog sto je i normalno jer mi je desna noga jaca. Inace imam usko stopalo bez izrazenog risa i ravne tabane. Kada sam pitao da li da kada kupim radim boot fiting prodavac mi rece da bi bilo bolje da prvo skijam pa tek onda vidim da li da se to rado jer ce ulozak da se formira prema stopalu. Iskreno ja sam nesto skeptican jer ako na prvo obuvanje osetim tu blagu nelagodnost kako li ce da bude posle duzeg nosenja. Inace mi preostaje sve manje vremena da kupim pancerice jer polako nestaju one koje imaju moju velicinu.
I da na pomenem da sam u jednoj radnji da je ovde ne rfeklamiram bar 15 minuta nosio doticen i kao da sam manje osecao tu nelagodnost. Sto rece tada prodavac do sada bi vec se zalili na to. Doticne pancerice su sirine 102. Meni noga mislim da cak i nije 102 vec i za par milimetara uza. Ali to je nekako razlicito kod razlicitih meraca velicine stopala u radnjama.
Sve ovo pitam jer mi nekako ovaj model taj koji bi bio najpriblizniji za moje stopalo. Ostali proizvodjaci ili su uski ili su kao Head/Atomic siroki. Neke nisam probao jer ili nemaju moj broj ili su ipak skupi za mene kao pocetnika.
Prosto je-ako imas srece ubosces iz prve, sve teorije su upravo samo to...cipela "nije ista" na -10, 0 i +5 a kamoli u na 1h,4h, ili ceo dan.
MOJE licno iskustvo-tek 3ce sam ubo da mi bas-bas pasu...prethodnih 2je kupio skijao i prodao.
Mogu da ubodem Head one me ne zuljaju ni po duzini ni po sirini ali su siroke mislim 106. A meni je noga možda 100 i 102 zavisi od onih plasticnih meraca. Eto one mi ne smetaju.
Ja baš nemam para da svake godine menjam pancerice. 🙂
Vidim da si iz Beograda. Otidi u Bulevar Oslobođenja u Rosinjolov Ski šop. Pogledaj da li ćeš naći neki Alltrack model u fleksu (i ceni) koji ti odgovara.
Zimus sam uzeo alltrack flex 110 i prvi put u životu sam iskusio da me nikad ništa ne žulja. Mislio sam da je to u principu nemoguće.
+1 za alltrack, uzeo prosle godine stariji model na istom mestu
Bio sam tamo ali posto je guzva bila probao sam neki model ne znam koji je u pitanju valjda neki Sped 100 Rosignol. Dadoše mi levu pancericu. Videcu da odem jos jednom i zatrazim desnu. Sajt im nije bas najbolji kako rekose u izradi im je nov.
Hvala vam na savetu za Alltrack. Samo da ponovim da je i finansijski momenat bitan. Znam ja da je ovo skup sport tako da i na to moram da gledam.
Isteklo vreme za edit.
Još da napomenem da sam ja matorac pocetnik.
Zvao sam ih pa cu otici da probam.
ps Izvinjavam se na ovim cestim postovima jer vreme za edit je 20 minuta.
Mene je izasao alltrack flex 100 oko 200e, doduse model je bio iz 2016 godine, a ne najnoviji, i na kutiji sam posle video nalepnicu rossignol rental model, al nemam pojma sta to znaci zapravo, obzirom da su potpuno nove pancerice bile :) da li rossignol ima posebne modele za rentale u poredjenju sa ovim za pojedince i da li se razlikuju neke bitne karakteristike, nemam pojma :)
Otici cu sutra do njih pa cu se sve raspitati i probati naravno. Bitno je da su one tebi radile radnju. :)
Castio sam se bas sa modelom "speed", flex 100. Prvo sto sam primetio je da su pance izuzetno lagane, rekao bih 20-30%. Imam malo sire stopalo pa su mi preporucili taj model, a nameracio sam se na neki od "alltrack" modela ako bi mi odgovarale, medjutim ovo mi delovalo bas udobno pa mi nije imalo smisla dalje da pretrazujem.
Sledi prava proba za par dana na Jahorini...
Mozda je glupo pitanje koja je vise za nekog pocetnika Alltrack ili Allspeed? Prva je uza (102) i ima nazad mogucnost da se regulise i namesti da se hoda normalno (svakodnevno).