Obečani video (jest da je dugo trajalo, ali ipak)....Alta Badia kao što je vidimo moja familija i ja...https://www.youtube.com/watch?v=-iizY_NuRFU
Pogled za štampanje
Obečani video (jest da je dugo trajalo, ali ipak)....Alta Badia kao što je vidimo moja familija i ja...https://www.youtube.com/watch?v=-iizY_NuRFU
Odlično skijanje, samo mala preporuka, umesto što snimate na 1080p (i 30 fps) smanjite rezulociju a povećajte frame rate u podešavanju kamere (najbolje 720p a 60fps) - značajno ćete stabilizovati video (manje će se "tresti").
:smoke:Evo još jedan iz Gran Rise.....adrenalin pljušti....http://www.youtube.com/watch?v=nV9t-5CnFTw
:sm018:
I na kraju još jedna iz Gran Rise...onako kako je vidi moja žena
http://www.youtube.com/watch?v=KrZ9uXk0hYE :sm011:
Mia Alta Badia/Cortina/Kronplatz 2013
....:sm011::sm011:
:smoke:....
Odlične slike, dobro vreme :ok:
Slika govori više od 1000 reči, pa umesto da pišem kakvo je danas bilo skijanje evo slike :)
Prilog 12175
Svaka cast wlad :ok:. Nabaci jos neku.
Nemam ih puno, dolazili smo toliko puta pa nema potrebe da se slika, sve već imamo u glavi ;)
Prilog 12176
WC start GS trke :)
Prilog 12186
Wlad,
gde si ovaj put bio smešten? Kakav je kvalitet snega?
Ovaj put Colfosco :), kvalitet snega i temperature su odlične, jedino što su se npr. danas staze razvalile do kraja dana pošto je sinoć palo novih 10cm snega pa to jutros nisu mogli lepo da utabaju da drži ceo dan. U svakom slučaju uslovi za skijanje su rajski, sutra isto kao i danas najavljeno 12h sunca...
Skiman predivan video svaka čast.
Ove tj sledece godine mislim da ce pasti Alta Badia pa imam pitanje vezano za ski pas. Alta badia je deo velikog kompleksa Sellaronda i kada se ide u Alta badiu nude mi Dolomitensuperski ski pas. Jel taj ski pas vazi za citavu sellaronda regiju ili samo za Alta badiu ili za jos nesto?
Ako moze neko da objasni bio bih zahvalan :ok:
http://www.dolomitesworld.com/images/sellaronda.jpg
I da, ako ski pas vazi za celu sellaronda regiju koliko je moguce da se preskija u tih 7 dana i gde je onda najbolje biti smesten? Alta badia (La villa) izgleda ok mada ni Val gardena (St. christina) mozda nije los izbor. Ili cak mozda i Arabba
Superskidolomiti važi za čitavu Sellaronda regiju...uz to i za Civettu, Kronplatz, Cortinu d'Ampezzo, Alta Pusteria, San Martino di Castrozza, Falcade/Passo Sanpelegrino.....pa sad ti biraj... sva mesta su polazišta za Sella Rondu pa tako OK izbor....mada za Sella Rondu se reskira jedan dan (osobno zbog gužvi ne preferiram više)...ostalo je bolje izkoristiti na nekom skijalištu i upoznati ga u natenane...:smoke:
Planirao sam posto cu biti u La Villa u Alta badiji da skijam alta badiu pa jedan dan sednem u auto pa u St. christina i skijam Val gardenu ceo dan i isto tako jedan dan do Arabbe otoci da ju skijam ceo dan. Neverujem da cu pokusavati ceo krug na skijama na da pravim posto uz nas dvojicu koji bi to jos i mogli idu dve zene koje nisu bas brze na skijama
Pošto nemaš znalce sa sobom, onda je ona kombinacija sa avtom OK....inače komotno možeš na skijama i u Arabbu i Val Gardenu (ako si u La Villi onda obavezno probaj Gran Risu, žene te mogu sačekat na vrhu u restoranu Moritzino).....samo imaj na umu, da ne skijaš na stazama koje pripadaju sistemu Sella Ronda, jer češ se ubijati u gužvi (ako ideš u visokoj sezoni, ako ne onda to i nije neki problem)....:dziveli: Kad si tamo?
januar. najverovatnije od 11 do 18 januara
Tada nema gužve pošto je to van glavne sezone. Ako želiš da se smestiš baš u Alta Badia dolini onda ti preporučujem mesto Colfosco kao mesto koje ima odličnu poziciju za OK novac. Iz Colfosco-a jako brzo na skijama stižeš do Val Gardena doline (isto kao i autom) i uopšte transfer ti neće biti problematičan (na skijama) pošto ideš van glavne sezone.
AB dolina ti je dobra ako imaš i početnike sa sobom pošto ima jako mnogo plavih staza (čini mi se najviše plavih staza u odnosu na druge doline).
Obavezno uzmi Dolomiti SuperSki ski pass pošto on pokriva sva skijališta u okolini (a nije neka značajna razlika u ceni između ski passova).
Boga mi sam ja bio u tom periodu kada Grazer ide i bila je nenormalna guzva na Sella Rondi. Doduse, ko zna, mozda to i nije guzva kakva ume da bude ali znam da sam se smorio u tom haosu. Pogotovo kad me je neka borderka sastavila sa ledja, popeglala me paralelno sa Marmoladom :)
Jako je važan i termin u toku dana kada ideš, ako uraniš dovoljno i uhvatiš prvu žicu možeš da obrneš ceo krug jako brzo, mnoogo brže nego ako kreneš u 10-11 kada ide veći deo ljudi...
Jesam ja to sebi umisliom ili je neko negde napisao da ako zelis ceo krug da uradis obaveznu u smeru kazaljke na satu. Znaci u ovom slucaju Alta badia - Arabba - carezza - Val gardena
Imaš oba smera, ali obično ljudi idu u smeru kazaljke na zidu ;).. Corvara, Arabba, Canazei, Selva Gardena. Samo "vrćenje" u Sella ronda krugu i nije nešto, glavne staze ne odskijaš, npr. kada ideš u bilo kojem krugu ne prođeš po stazama Arabe, u tom smeru ne prođeš ni Dantercepies i mnogo drugih stvari, prođeš samo pored, znači sve te doline očešeš a ne skijaš se po pravim stazama. Jedino lepo je da razgledaš i stvoriš neki osećaj gde je šta..
Zato je mnogo bolje da iz AB doline ideš prema Arabi, skijaš tamo, pa se vratiš, isto i prema Val Gardeni pa tamo odskijaš sve dobre staze i vratiš se, obiđeš i AB ceo itd... Pa ako ti na kraju ostane neki dan onda okreneš Sella krug ili sedneš*u kola i posetiš Cortina-u...
Obzirom da vise godina skijam Sellu moj izbor bi bio Selva.Slozicu se sa prethodnim konstatacijama da je bolje segmentalno odskijati svaki od cetiri resorta iz lanca Selle.Moj dojam je da je Val Gardena najjaca karika jer poseduje najveci izbor staza a shvatio sam da vodis racuna o razlicitom profilu skijasa. Ako su u pitanju light skijasi ne bih ispustio napomenuti i Alpe di Siusi koje su vrlo prihvatljiva opcija u tvom slucaju i dostupni su upravo iz Selve,Cristine ili Ortiseia. Mislim da su u okviru plavih staza kvalitetniji od Badie iz razloga sto u terminu koji si naveo na tom delu zna da duva jak vetar a polozaj brda je takav da u kasnijim terminima (Mart) sneg zna da bude rano pretvoren u kashu. Bilo kako bilo i sta god izaberes ne mozes promasiti. No, obzirom da jos uvek razmatram gde cu skijati januar... mozda se u sretemo gore!
Mi smo planirali u tom periodu da idemo.Wlad, kakve su cijene smjestaja kog preporucujes?Nas bi trebalo biti trojica, mada se mozda jos neko prikaci...
I Boze zdravlja, forumasi, mozda se i sretnemo tamo...:ok:
Ako misliš na Colfosco to je mesto, ima raznolikog smeštaja što se tiče cena, pogledaj npr. na:
http://www.miaaltabadia.it/en/colfosco.html
Slažem se da je i Selva Gardena odlično mesto za smeštaj ali mi se čini da su cene više od Colfoscoa a pozicija vrlo slična.
Mi smo bili na raznim mestima smešteni (Ortisei, Selva, Frara, Colfosco, Corvara, Araba) i ni za jedno mesto nismo imali zamerke, Ortisei je jedino malo zabačen ali isto OK.
Za "crnu" klijentelu / one koji vole strmo Araba je zakon plus je jedino od nabrojanih mesta "Italijansko" :).
Kad kazes italijansko sta podrazumevas pod tim?
Jesi kako nisi :), svako ko ide po Gran Risi i Arabi je crna klijentela :D, a Araba je dolina sa najviše crnih staza kao što znaš.
@Grazer: veći deo Sella kruga je u južnom tirolu koji pripada Italiji, ali su nekada bili u Austriji i to se "oseti" ;) (svi pričaju na Nemačkom). Dok je npr. Araba i Cortina "Italijanska" što se isto da osetiti, sedneš u pab i svi gledaju fudbal i pričaju Italijanski :). Nije da je bitno (šta više najčešće sam bio smešten u južnom tirolu) ali čisto sam pomenuo za one koji ne znaju...
To je odlicno onda ako u alba badiji svi pricaju nemacki. meni dodje kao kod kuce :sm019:
U pravu si da je tamo "maternji" jezik Ladinski i svi ga pričaju ali praktično u svim lokalima i hotelima se priča na Nemačkom - naravno u Južnom Tirolu. To je posledica toga što je Južni Tirol do "nedavno" (prvog sv. rata) bio u sastavu Austrije a tek posle je pripojen Italiji (valjda 1918).
Ne znam za druge koji su bili tamo, ali ja svaki put kada odem u Južni Tirol (bio jedno 7-8 puta) imam više osećaj da sam u Austriji nego u Italiji, zato što svi pričaju Nemački, Italijanski se čuje samo od po nekog turiste.
A vole da gaje trojezičnost što se vidi i iz naziva mesta koja sva imaju tri imena, pa tako npr. Ortisei je nazin na Italijanskom, Urtijëi je naziv istog mesta na Ladinskom a St. Ulrich na Nemačkom..
No nebitno, ali eto može da bude korisno :ok:, sada Grazer zna da može da se sporazumeva kao kod kuće na Nemačkom u ovom delu Italije :).
Bata Bane, mi ozbiljno razmisljamo da ove godine ne mijesamo babe i zabe (Saalbach i Dolomiti-mada, daleko od toga da je ski circus zaba...). Uzimajuci u obzir sve ovo sto si napisao planiramo da mozda odemo bas u ovom periodu. Snijega nije falilio? Imas li mozda link od tog smjestaja? Kako ste se snalazili za hranu? Vidim i da su cijene bile dosta povoljne u odnosu na top sezonu...
Bio sam I u Salbachu, glupo bi bilo da kazem da ne valja dobar je al DOLOIMTI su mnooooogo bolji, sva preporuka, kuca se zove Casa Suraru
https://www.facebook.com/CiasaSuraru
Hranu smo poneli nesto iz Beograda a one sitnice tipa testenine I hleb smo kupovali tamo, moja preporuka je da se svrati u Brunico I da se u supermarket kupi sve sto treba, a sto se tice snega nemoj da brines ima ga I to ga bas ima.
Ove godine se bas razmisljam da ga ponovimo u istom terminu