I ti si mene ovde 'teo da dovuces, sa sve rejs daskama? ccc :D
Pogled za štampanje
I ti si mene ovde 'teo da dovuces, sa sve rejs daskama? ccc :D
Cek, cek, pa ja sam se slozio sa tobom... rekoh, fali traka, fali sidro...? Sta ne kontas? Poentu izgradnje gondole ili poentu mog posta?
Gondola je ok za pocetnike, kad malo duvka vetar, leti kad nose bajs ili stvari za piknik na vrh, itd, itd. Gondola je smor za one koji ceo dan skijaju na tom delu, paralelno sidro resava dosta toga...
Gondola je smor jer dodjes ko zna odakle, a ona ne radi jer duva vetar koji uvek duva... i ako si pocetnik mozes da se slikas jer konjarnik nije za tebe...
Skijaliste Srbije je loshe isprojektovalo staze i zicare, gondola koja ima svrhu EPP za Hotel, najkraca na svetu, slabo spojene staze, boarderi pogotovo moraju da se izuvaju da bi spojili staze, toliko potencijala al kad loshe uradis onda dobijes i losh marketing i nista vise. Ja i dalje tvrdim da ti ljudi nisu stali na daske nego su tu zarad neceg druuuugog...
Evo par fotki freeride-a :)
Poz
Apsolutno je nakrivo nasadjeno, tesko da bi se reklo da je to uopste planirano... A ja opet ko svaba tra-la-la, meni je najvise krivo sto stari deo nisu doterali do maksimuma a vec su ukenjali novi.
Sve dok ne budu dosli ljudi koji se razumeju u svoj posao i koji ce ukljuciti mozak stvari ce ici kilavo...
Ne menja poentu, ali samo preciznosti radi, gondola na Staroj Planini nije najkraća na svetu. To je neko odvalio onako pa ljudi prenose sa uha na uho :). Jeste prekratka, ali nije najkraća..
Ima ih sigurno još, ali po Internetu najkraća gondola nalazi se u U.S.A. (a gde bi mogli da naprave takvu glupost osim kod nas i u US :D) u Beaver Creeku i dužine je 510m, služi za prevoz mališana/početnika na bebi stazi :), isto je osmoseda gondola kao i "čedo" sa Stare ;).
е јбг сад.... имам осећај да ће уместо траке у дечијем парку да ставе гондолу кад виде ово...
Ako neko pomisli da je SP ipak najkraća u Evropi evo lista žičara na Kronplacu:
http://www.kronplatz.com/en/ski-region/lifts/
Ovi su za*ebali i US i Staru Planinu, pazite gondole od 295m pa 396m, 631m, 878m :D
Ja sam već pominjao, ovu na Kronplacu sam zaboravio tj zaboravio koliko je kratka a vozio sam se pre dve godine. Ja mislim da dve od tih kraćih voze na sam vrh kako bi se neki usek premostio a staza kojom se spuštaš ide preko mostića dok ostale dve su regularne-kratke ali veliku visinsku razliku prelaze.
Pominjao sam već i gondolu u Cauhenzeu (sa strane auto-puta, otprilike je dužine kao ova na SP) gde je bio šestosed do pre par godina pa se zbog gužve, koja su se stvarala samo ujutru, i trajala po pola-sata, sat, instalirala gondola kako ljudi ne bi čekali po 10-15 minuta. Sada se čeka 3-4 minuta vikendom najviše. Pa u Wagrainu 840m, Sportgaštajn oko 800m itd
Ma jeste sve to super, kratke i to..Al' ova nasa mucenica na vetrometini.-malo, malo pa ne radi.. :D
Poenta je u tome da je prekratka, ne povezuje nista, nefunkcionalna, jednom recju :bootyshak, ali je zato nekome i donela po nesto...
Ali, po meni, ima jos jedna veca nebuloza... doduse one su vezane pa i tesko da moze da se nadje neko resenje... govorim o onom veznom tanjiru izmedju gondole i staze ka novom cetvorosedu, sa kojeg viri nekakva palija za koju moras da se uhvatis.
Ja vecu glupost ne videh :hair:, i nikako nisam znao kako cerki da objasnim da se uhvati za tu cudnu napravu a da ne padne ili da joj ne otkine ruku. Na kraju smo se zajedno ,,okacili,, i odvukli do gore.
By the way, najbolje u celoj prici je to sto je moja supruga :sm019: posle treceg pokusaja tresnula, ha-ha, a skija zadnjih pa tridesetak godina i nimalo nije naivna, a toliko se iznervirala da bi mi sada sigurno odstranila ruku da zna da ovo pisem... srecom spava :smoke:
Slazem se potpuno, mi smo kao sad veoma bogata zemlja pa se puvamo kacimo gondolu na livadu da ljudi mogu da mirisu cvece... Trose se pare neprakticno, barem da su je produzili do Babinog Zuba a da je medjustanica tamo gde je kraj sada. Isto tako sidro na Suncanoj dolini je moglo da bude jedan cetvorosed Konjarnika sa medjustanicom. Ovako postoji velika sansa da tu dodje do guzve zbog ljudi koji se vracaju u Hotel ( ako ih bude vise tek onda ce biti veselo ). Jednostavno ljudi koji projektuju uopste ne znaju kako se oseca skijas ili border, poenta je da voznja bude sto lepsa a ne da presedam ko da idem prevozom na drugi kraj grada. Zasto kad je planina takav potencijal se prave takve greske i dok se isprave Makedonci a mozda i Crnogorci naprave ski centar koji ce biti uradjen kako treba???
Ajd necu vise da mracim al mi zao kad vidim kako se sve to radi... Poz i zivela Stara!
;)
Danas citam na sajtu Skijalista Srbije, a gledam i video zapis, kako su ljudi na SP odusevljeni gondolom, sve sjajno, sve podredjeno skijasima... Pa se pitam, ko se bre ovde kopca pozadi???:sm006:
taj sajt ima samo jedan super link:
http://www.skijalistasrbije.rs/stran...te-webcam-view
sve ostalo je gubljenje vremena...
I to sto kazes. Nego dokon sam, dan nikako da prodje.:sm018:
http://a6.sphotos.ak.fbcdn.net/hphot...03895803_n.jpg
Jedna od prvih žičara izgrađenih na Babinom zubu bio je četvorosed na lokaciji Konjarnik.Ovaj prvenac na Staroj planini dužine 1155 metara savladava visinsku razliku od 339 metara, pri tome pruža nezaboravne trenutke prevoza svim skijašima i turistima koji se opredele da skijaju na ovako velikoj strmini koja ovu stazu po težini svrstava u kategoriju srednje teških (crvena).Projektant ove staze je Stevan Marinković, tehnički delegat FIS-a (Medjunarodne skijaške federacije) i naš najpoznatiji projektant ski staza.Naručilac žičare je Javno Preduzeće Skijališta Srbije dok je za projektovanje i postavljanje žičare na Babinom Zubu angažovana najveća kompanija na svetu „Austrijski Doppelmayer“ koja je i postavila četvorosed (žičaru) na lokaciji Konjarnik.Naša novinarska ekipa imale je priliku da se provoza četvorosedom (žičarom) na lokaciji Konjarnik koja je trajala ukupno 15 ,,nezaboravnih,, minuta.Pogled sa četvoroseda dopire čak do Rtnja i skoro celom dužinom venca Stare planine i okolne – susedne Bugarske.Ove nazaboravne trenutke od kojih zastaje dah prenosimo našim gledaocima, a zainteresovanim turistima savetujemo da je ovo jedan od najboljih načina sagledavanja svih turističkih potencijala (uživanja u prirodi i ski stazama..) koje lokalitet Babin zub poseduje.
detaljnije http://vesti.knjazevac.org.rs/?p=22297
@vlada019
Bravo, kao sto rekoh alal vera. Odlican snimak, e sada jos da nam serviras interviju sa Ficom ili makar one nezvanicne izjave...:smoke:
ma bice i toga, tek sam obradio konjarnik idemo dalje .Evo fica malopre javio ..:sm004:
Članice Ski kluba Midžor Knjaževac na takmićenju TOPOLINO u Italiji
http://profile.ak.fbcdn.net/hprofile..._4324090_n.jpg
Jelisaveta Radovanović (mladja pionirka) i Barbara Bogdanović (starija pionirka ) članice Ski kluba Midžor Knjaževac kao članice Reprezentacije Srbije učestvovaće na prestižnom takmićenju TOPOLINO (nezvanično prvenstvo sveta za decu) u Italiji.Takmičenje će se održati za vikend, a pored Jelisavete i Barbare u sastavu reprezentacije Srbije biće još i Milica Kovaćević (SK Konstantin Niš), Vera Pavlović (BSK-Beograd), Rastko Blagojević(OSA-Kragijevac) i Rašo Jevremović (Čigota Zlatibor).
падао снег, пада и падаће....:yay::yay:
магла....
јак ветар, па не раде жичаре....
мало пре ми јавио друг...
ће се вози Пирке, уф!:sm011:
jupii! Samo nek pada :)
U nedelju idem,ko bude bio gore neka se javi da se upoznamo,skijamo...
Pukovnice,svrati i ponesi radzu... :dziveli: :sm018:
e i ja sam tamo u nedelju, bio bih i u subotu ali mi je radna :(
odlicno...bice zezanja max... :D
гледам за превоз... иде ми се, таман ми мож скину гипс до тад... :)
jos bolje tebra,ako nece seci ga sam... :smoke:
2
.http://t1.gstatic.com/images?q=tbn:A...-zCY8ZEgsnjfow
Članovi Opštinskog veća u Pirotu su na sednici odr\anoj 27.februara razmatrali Plan detaljne regulacije “Ekološkog naselja Zaskovci” u Katastarskoj opštini Zaskovci. Na ovom prostoru firma MGB investment iz Beograda na lokaciji opštine Pirot ,od oko 2 hektara, gradila bi naselje namenjeno eko turizmu. Objekti bi bili od prirodnog materijala namenjeni turistima koji žele da odmaraju u skladu sa ekološkim principima. Ovo bi prema rečima predsednika opštine Pirot Vladana Vasića bila prva veća turističKa investicija na pirotskoj strani Stare planine.
http://vesti.knjazevac.org.rs/?p=22337
скидао ја већ прошлог петка због ненормалног отока, за мало да опатим тромбозу... у суботту ми ставише лакшу и ширу лонгету... ваљда у петак постајем дворуки Џо....
колко ја знам пола сунчане долине, а и ове нове стазе су дубоко на територији СО Пирот... а ти Засковци, може неко да маркира локацију на карти на којој је уцртан постојећи ски центар са стазама и новим хотелом... чуо сам неке приче о плану изградње неког насеља у правцу југ- југоисток на неки километар (референца је почетна станица сидра Сунчана долина), па да вим дал је то то...
U selima ispod Stare planine palo 30 cm snega,Na kopaoniku 40 cm.. koliko je na Babinom zubu :sm006:
Danas suncan dan na Staroj planini.Sneg napadao 20 cm temperatura +3C bilo dosta ljudi, sve zice radile normalno.....
Pozdrav Mito, izvini što nisam odgovorio ranije, bio sam zauzet ovih dana - skijanjem :ski:
Ok, lepo objašnjeno, nadam se da petaci i šestaci čitaju forum pošto se tada verovatno izučavaju agregatna stanja vode. Meni je fizike i na faksu bilo preko glave pa neću da širim dalje priču o agregatnim stanjima ali ću je zahuktati na drugi način.
Sada se već sigurno slažemo da podaci nisu tačni jer i dalje stoji 200cm snega a o tome da je pritisak manji u podnožju planine nego na vrhu ćemo polemisati kad kiša bude padala od zemlje ka nebu.
Evo sad ti da saznaš nešto zanimljivo kao ja malopre o agregatnim stanjima, ugrubo gledano odnos sneg-voda je 10:1, znači kada se otopi 10cm snega dobiće se 1cm vode. E zato na njihovih 9.2mm padavina u toku godine koliko je pisalo sam stavio približno 10-tak cm snega, baš uzimajući u obzir to o čemu govoriš. Opet kažem ugrubo jer zavisi kakav je sneg koji je pao. Ja sam pre par dana na Kopu osetio i lagan sneg koji sadrži manje vode, i onaj teški, vlažan (često ga zovu Jugov sneg). Zato odnos varira pa će za vrlo vlažan sneg odnos biti i manji a za suvi (pršić) može biti čak i do 30:1.
E sad, pošto smo debelo zaglibili u :sm023:ako budeš hteo da nastavimo otvori temu ovde http://www.serbianmeteo.com/forum/index.php pa su velike šanse da ti odgovori i neki profi meteorolog.
http://t1.gstatic.com/images?q=tbn:A...SyJtYpolW7925Y
Osnovana kao dobrovoljna neprofitabilna organizacija koja se bavi spasavanjem ljudi iz nepristupačnih uslova Gorska služba spasavanja na Staroj planini je deo Gorska služba spasavanja Srbije koja trenutno pokrivaju rad svih skijališta Srbije: Kopaonik, Zlatibor, Stara Planina, Divčibare. Misjija im je da u ovim ski centrima spasavaju povređene, izgubljene skijaše a u slučaju potrebe vrše evakuaciju žičara.Delatnost ovih momaka započinje tamo gde druge službe nemaju rešenja.Na našem snimku videće delovanje Gorska služba spasavanja na Staroj planini u slučaju kada je došlo do povrede skijaša i potrebno je istog na adekvatni način zbrinuti i pružiti mu stručnu i profesionalnu pomoć u pravom trenutku.
detaljnije http://vesti.knjazevac.org.rs/?p=22387
da li i za staru planinu važi da se sa kupljenim ski pass-om dobija i skijaško osiguranje?
да... само ћемо да видимо која је ,,процедура''...
продужише ми гипс још 10 дана, тако да највероватније нема идем...
Da dobijas i osiguranje. Procedura je jednostavna, ali dugo traje a kinta je verovatno beznacajna.
Veci problem je sto zbog idiota imas realne sanse da to osiguranje i ,,realizujes,,:cool:
Da li neko zna, da li se stanje na stazama popravilo? Da li su kamikaze malo zaustavljene?
Prike, taj vazdusni pritisak koji spominjes je sveden na morski nivo kako bi se prostim gledanjem stekao utisak dali je povisen ili snizen, i kako bi mogao da se uporedjuje sa nekim drugim mestima koja se nalaze u ravnici. Podatak za sneg nije skoro azuriran, ali ako pogledas stanje snega na Kopu ovde
http://www.ogimet.com/cgi-bin/gsynre...=REV&Send=Send
videces da visina snega nije mnogo varirala u poslednjih mesec dana od 120-140cm, tako da ne mora da znaci i da se gore nesto mnogo otopilo s obzirom da je temperatura uglavnom ispod nule. I jos za padavine da ti objasnim, u pitanju je automatska stanica, pa taj sneg sto padne ne moze da se otopi a samim tim ni stanica ne moze da ga ocita kao padavinu, kad je temperatura iznad nule sa citanjem padavina nema problema. Takodje moze biti problema i sa anemometrom koji zna da zaledi pa ne pokazuje nikakav vetar. Nadam se da smo bar malo razjasnili :ok:
- http://i4.ytimg.com/vi/ceDa0RRXsgU/default.jpgSadržaj skijaškog centra “Babin zub” čine staze na lokacijama “Konjarnik”, “Sunčana dolina”, kao i “Markova livada”, koja je osvetljena i za noćno skijanje.
Skijalište “Babin zub” poseduje četvorosednu žičaru “Konjarnik” sa pokretnom trakom za ukrcavanje skijaša, kapaciteta 1.500 skijaša na sat i ski lift ”sidro” “Sunčana dolina” kapaciteta 1.200 skijaša na sat, kao i jedan “baby” ski lift-pokretna traka “Markova livada”. Nova četvoroseda žičara i ski lift su pušteni u rad 30.12.2006.
Pored toga, u ski centru Stara planina je izgrađen sistem za veštačko osnežavanje, kako bi, i u slučaju nedostatka prirodnog snega, posetioci centra mogli da uživaju u zimskim sportovima.
Staza Sunčana dolina u Ski centru Stara Planina dobila je FIS homologaciju za organizovanje slalom, veleslalom i superveleslalom trka (Super G).
.2. Sunčana dolina
Tip: ski lift
Dužina: 637 m
Uspon: 178 m
Tip staze: srednja
detaljnije http://vesti.knjazevac.org.rs/?p=22414
E moj prika, na čovekovu konstataciju da su najprecizniji sa podacima sam odgovorio da nisu i obrazložio zašto. Dobio sam ''mnogo sam pametan'' odgovor na koji sam odgovorio isto. I onda salivoje oči moje upada sa postom u kojem mi ''objašnjava neke stvari'' a na četiri mesta potvrđuje da podaci nisu najtačniji.
Dok RHMZ ne napravi meteorološku stanicu na Staroj ti nastavi da 1. prostim gledanjem stičeš utisak o pritisku, 2. na osnovu podataka sa Kopa zaključuješ koliko snega ima na SP, 3. čekaš proleće da se sneg otopi da bi automatska stanica mogla da ga očita kao padavinu, 4. nagađaš ima li ili nema vetra.
Što se mene tiče, priča završena :sm018: