Izvini, sad tek videh da me pitas za specificnu boju, a ne za specificni model. *pocrveneo*
Kazu da je zeleno najbolje za neke mesane uslove, ali moje iskustvo nije bilo takvo.
Nit' je priblizno dobro po belilu, nit' po jakom suncu. Moje misljenje.
Pogled za štampanje
Izvini, sad tek videh da me pitas za specificnu boju, a ne za specificni model. *pocrveneo*
Kazu da je zeleno najbolje za neke mesane uslove, ali moje iskustvo nije bilo takvo.
Nit' je priblizno dobro po belilu, nit' po jakom suncu. Moje misljenje.
Sudeci po vasim komentarima svi oni koji su skijali pre 30-40 godina su oslepeli zbog nepostojanja danasnjih naocara :D
Moco, odgovor je... da nikad necemo znati.
Nekom ko je nosio lose cvike je sigurno ostecen vid.... onima koji su nosili dobre, nije.
Nisu svi u poslednjih 30-40 godina nosili lose cvike. UV filteri su prisutni u cvikama jos od dvadesetih godina proslog veka. Filteri za polarizovano svetlo jos od tridesetih. To sto ti nisi znao za njih, to je vec druga stvar. :D
Takodje, ne moze se ravnopravno porediti sadasnja klima i klima od pre 4 decenije. Tada nije bilo rupa u ozonskom omotacu. Sunce nije uopste bilo ovoliko jako. Kad sam ja bio klinac, leti su temperature bile tek nesto preko 30 C°. Kada bi dosegle 35-36 C°, to je bila vest. Danas su redovno preko 40 C° i priblizavaju se 50 C°.
Uporedi samo stope pojave raka koze od pre 40 godina i danas!
(I da, snega je jos od decembra svake zime bilo u izobilju - eh, to su bili dani)!
Nego, nemoj da dozvolis da te ja ubedim da treba da nosis cvike s adekvatnom zastitom. Slobodno ti iskroj pravougaoni komad plastike od zelene boce od "Sprajta", vezi neki lastiš na njega, pa idi skijaj nedelju dana u martu/aprilu u nekom centru na 2500nm :D
Julbo universe, staklo Snow Tiger.
Za sve uslove, od magle do jakog sunca na gleceru.
Jesu skupe, ali vrede svaku paru.
:)
Julbo su zakon! Drago mi je da ima jos poklonika :)
Ja imam Universe/Zebra Light i Universe/Zebra.
Nego, zar mozes ista da vidis kroz SnowTiger kad je belilo?? On ima nesto kao 35% VLT, cini mi se...
Bas me iznenadjuje.
Snow Tiger je estetski prelepo socivo! Verovatno Julbo-ovo najlepse.
Po najjacem suncu nikakav problem sa belilom. Taman dovoljno polarizovane.
Ogledalo efekat posebna prica :)
Ako misliš da ove naočare nemaju UV zaštitu postavlja se pitanje čemu uopšte služe. Mogu da pretpostavim da se prave brile koje se koriste samo u uslovima slabije vidljivosti, kad je jako oblačno i koje imaju funkciju da zaštite samo od vetra i snega, ali ja za to nisam čuo. Konkretno, uvek sam se pitao kakve naočare koriste skakači koji se ponekad takmiče i pod reflektorima. Ipak, da Nevica, koja je afirmisana firma, pravi naočare bez UV filtera, mislim da to nije za pretpostaviti. Već smo rekli da je u EU to praktično zakon.
Jedina i zasad neprevaziđena istina. Kao što ja to volim da kažem, da postoje savršene brile, samo bi takve pravili. :)
@ plageton:
Bojim se da je doslo do zabune! :) Kao sto smo i ja i ti rekli, ove Nevica brile sigurno imaju UV zastitu.
Moj odgovor "ne" se odnosio na zavrsno pitanje od @neo31, a ono je glasilo: "da li mislis da moze imati problema sa ovim brilama" :)
Sticajem okolnosti zivim u UK pa dobro poznajem Sports Direct i njihovu liniju "Nevica". U ovom slucaju nije to dodatno napisano, jer se bukvalno podrazumeva. Kao kad bi procitali oglas za nov auto, a u njemu od opreme izlistani pojasevi za vezivanje :)
Ali u stampanom materijalu koji dolazi uz brile sigurno pise. Tako da nema brige. Osim ove boje sociva :D
@neo31, ako i ti ovo citas, za slucaj da i ti nisi dobro protumacila na sta se odnosio moj odgovor - da sada uklonimo svaku sumnju: IMAJU UV filter. NE, nema nikakvog problema s njima (osim boje sociva) :)
Čitam, čitam, ali sam odmah skapirala odgovor :) Btw, Nevica naočare ćemo kupiti nekom drugom prilikom jer su ovog puta stigle na poklon ( čak je i boja sočiva prihvatljiva :) ) i to NGN
, nema nikakve zabune, sve su lepo napisali u opisu proizvoda :sm021:
Međutim, na deklaraciji proizvoda je naveden proizvođač koji ima i sopstveni brend. Čisto informativno ( pošto sam, jel'te, naočare nabavila), da li je rizik kupiti čajna brend zbog kontrole kvaliteta ili pak platiti neki dinar više i kupiti iole poznat brend iako se sve pravi u istoj fabrici? Kod čika Alija ih prodaju samo na veliko ( minimum 300 kd) , nisam ni sigurna da ih je moguće kupiti pojedinačno online.
Moram priznati da imam otpor prema brendiranoj robi zato što smatram da je daleko precenjena (zbog vrednosti brenda samog) i da cena prevazilazi kvalitet. Ali ipak takav proizvod obično jeste sigurnije uzeti nego neku kopiju koliko god dobra bila. Na konkretno pitanje ipak ja ne bih znao odgovor pre svega jer stvari koje zahtevaju da se probaju (cipele, brile) ne uzimam onlajn.
Najbolja varijanta za neke stvari je da se probaju u prodavnici a posle poruče preko neta sa 50% popusta :D
Amin!
Ja kupujem uglavnom markirane stvari, jer ipak budu bolje od "generic" proizvoda. Cena zaista prevazilazi kvalitet - ako se plati puna cena :D
Ali nikad ne platim punu cenu - to je jednostavno pljacka! Sacekam snizenje od minimum 30% (mada mi je 50% mnogo milije) :D
Fora je u tome da se ne dopusti da "dogori do nokata" (kad je nesto preko potrebno, ne pita se posto je, a Marfijev zakon diktira da je tada uvek puna cena).
Tako da ja svoju opremu za skijanje najvise volim da kupujem leti (ili bar krajem sezone).
Nedostatak ovakve taktike je, naravno, sto necete uvek naci broj.
Jel znate mozda da li salju robu u Srbiju sa ovog sajta http://www.skis.com/? I da li mozda ima jos neki specijalizovani sajt gde mogu da se nabavljaju stvari po povoljnim (snizenim) cenama a da nije neki fake? Da mogu ovde da probam a da narucim iz inostranstva. Da ne bih gusio temu moze i na PP da mi posaljete. Da li treba da obratim paznju na naocare koje imaju bar 2. kategoriju VLT? S'obzirom da bi bilo za mene kao pocetnika skupo da sad kupujem posebne naocare(ili naocare sa izmenjivim staklima) za razlicite vremenske prilike. I koje bi u tom slucaju mogle da "prodju". Podrazumeva se da bih morao da probam u radnji kad je velicina u pitanju.
Mozda ovako nesto http://planetbike.rs/pbshop/Ski%20op...plifier/36547/.
@Zuba, ne znam nista o tom sajtu ali primecujem da su cene u dolarima - sajt je severnoamericki. Sve i da isporucuju za Srbiju, pretpostavljam da bi ti izasla skuplja dara nego mera. Mozda je ipak bolje gledati kod Evropskih prodavaca.
Napisao sam ti vec savet po pitanju dalje nabavke ski opreme na temi o jaknama, pa da se ovde ne ponavljam - procitaj ga.
Usput, najbolje je da se kaciga i maska kupe zajedno, da bi se osigurao njihov uzajamni "fit".
Na primer, ako imas zazor izmedju kacige i maske, po hladnom vremenu tuci ce te vetar u celo kroz taj razmak. A po suncanom vremenu tuda ce prolaziti sunce, pa onda izgleda smesno i ruzno kad ti taj deo pocrni :sm021: A na planini bude hladnih, a suncanih dana... dakle, oba zajedno :D
Ako pak nema dovoljno prostora, kaciga ti odozgo pritiska na masku, a ona, opet, tebi pritiska nos. Itd...
Naravno, ovo je sve nebitno ukoliko nameravas da skijas u kapi, bez kacige :smoke:
To su sve neke pocetnicke greske, ali je vazno izbeci ih, jer mogu da budu skupe.
Pozdrav
Hvala za savet u vezi kupovine sa sajtova. Upravo ovo sto si napisao u vezi naocara i kacige su mi juce u radnjama napomenuli. Da prvo kupim kacigu pa na osnovu nje naocare. Pre svega jer je bitnije kako mi naleze (pasuje) kaciga na glavi.
oakley prizm,torch iridium
Možda je trivijalno pitanje:
Kako odmagliti brile na stazi kad zamagle između 2 sloja?
Što je najgore ovo i jesu nove :(
Provjeri da nije negdje staklo napuklo. Prostor između stakala mora biti hermetički zatvoren. Magljenje sa unutrašnje strane govori da se vlažan vazduh nekako uvukao, pa se na nižim temperaturama javlja kondenzacija. Za svojih 40 godina skijanja nisam se sreo sa takvim problemom.
Nagni glavu naprijed tako da udje vazduh kroz sundjere i odmah se odmagle.
Mislim da kod većine ski maski / duplih stakala to nije slučaj - obično je "okvir" između dva "stakla" tj. plastike neki polusunđerast materijal.
Ako uzmeš i npr. opereš ski masku pod vodom može da se deši da uđe voda između stakala, naravno kada se osuši nestane ta voda.
Ja obično kada malo izgrebem naočare iste izbacim iz ski upotrebe ali ih koristim za offroad (ssv, atv), posle nekog vremena zna da uđe (fina) prašina između stakala i onda bacim naočare...
Vjerovatno je negdje napuklo staklo.
Na nekim modelima ima rupica zatvorena okruglom naljepnicom u uglu sa unutrašnje strane.
To upravo služi da kada se trebaju osušiti, tu se otvori da voda lakše ispari.
Uglavnom su dupla stakla povezana nekim olastično/sunđerastim materijalom.
Važno je da se ne dira staklo sa unutrašnje strane.
Na brzinu pročitah celu temu, ali je moguće da sam previdela to što me zanima. Naime, koja boja stakla je najbolja za maglu i oblačno vreme? Postojeće su sa narandžastim staklom i dobro su se pokazala na sunčanom i generalno vedrom danu, ali je zato po magli vidljivost očajna!
Zelene ili žute ( ali ne spoljašnje staklo nego unutrašnje)
Uzmi fotokromatske (ako se tako kaze), sto menjaju propuststanje svetla u zavisnosti od jacine istog. Uzeo sebi Julbo Zebra Light, koje su kategorije od 1 do 3 i stvarno se primecuje razlika. Supruga uzela neke Salomon OTG, iste kategorije, bice isprobane sledece nedelje tako da mogu da napisem utiske.
Ja sam ove sezone takođe uzeo Julbo, samo sa Cameleon staklom. Fotohromatske (cat 2 do 4, pošto su mi oči baš kilavo osetljive a cat 2 je ok i za popodne, oblačno, samo nije baš za gustu maglu). Razlika od Zebra stakala je u tome što su Cameleon i polarizovana (nema odsjaja na snegu, mnogo bolje vidiš podlogu kada je senka itd).
Imaju moju PUNU preporuku. A svakako preporučujem neka fotohromatska, polarizovana stakla... ređe se nađe, ali se nađe.
Od Julbo-a samo staklo Snow Tiger, cat. 2-3 i vise su nego dobre i kada je oblacno i skroz suncano.(oko 50% su polarizovane, za odsjaj od snega )
Iste sam koristio do prosle zime u uverenju da ne postoje bolje, sve dok nisam sasvim slucajno probao Oakley Flight Deck sa Prizm Snow Tourch Iridium staklima. ( https://www.oakley.com/en-us/product/WGOO7064HF )
Teska srca sam se odvojio od gomile evrica i uzeo iste, a Julbo prosledio sinu.
Nikada jasnije nisam video svaki detalj na snegu. Bas dobar kontrast imaju.
Hvala na preporuci, ali koliko sam mogla da vidim ako bih uzela Julbo Zebra Light onda bih bila prava ranjena zebrica u finansijskom smislu, jer mi se na žalost tako nešto ne uklapa u budžet. A sa druge strane, ako već posedujemo odgovarajuće za vedre i sunčane dane, da li bi samo za maglu mogle da posluže ove koje su kategorija 1 koliko vidim.
https://www.snowinn.com/ski-store/julbo-plasma/659592/p
Vidim sada još nekoliko dodatnih kometara ( istovremeno smo kucali), tako da svakako nije isključeno da u neko dogledno vreme razmislimo o zameni svih naočara za neke bolje, tj. kvalitetnije koje bi bile prilagođene za sve vremenske uslove. Znamo da je u pitanju jako bitan deo ski opreme i da na tome ne treba da se štedi, samo čekamo momenat da se ukopi u budžet. Do tada čitamo tuđa iskustva i preporuke ( pišem u množini jer je se odnosi na sve članove porodice, da ne pomislite da persiram samoj sebi ).
Dodatni plus za Julbo (čita se žilbo) Zebra Light stakla je što su stakla žućkaste boje kad nije sunčano. Bar su takva na njihovim sunčanim cvikerima sa Zebra Light staklima.
Može mala preporuka gde, sem u Gori (veoma mali izbor) bih mogao da kupim Julbo naočare... koliko vidim nisu skupe, bar ne ovi modeli iz Gore
Ja sam pre desetak godina u Iglušportu kupio Julbo Revolution Zebra i još uvek ih koristim. Na žalost prošle godine su zatvorili prodavnicu u Beogradu i zato pokušaj na fejsbuku da ih potražiš ili u Hrvatskoj ili Sloveniji (iglusport.hr ili iglusport.si)
Ima na Kopu u konacima manja prodavnica sa Julbo brilama.
Mozda cak i povoljnije i novije nego u Gori.
Mislim da sam kod njih kupio Julbo kacigu.
Blizu Idea prodavnice.
Da, te su dobre sa maglu!
Inače, ja sam Julbo sa Cameleon staklima uzeo u Iglu sportu u SLO (BTC, Ljubljana). Dobio sam popust u radnji i uz vraćen DDV siđoše ispod 150 kekosa. Brile kidaju, zaista najiskrenija preporuka za ova stakla. Neverovatno kakav kontrast imaju. Prosto mi je žao svih onih ski dana i plaćenog ski pasa kada htedoh da izginem u senkama, nerazlikujući po čemu skijam, godinama...
Za maglu:
http://planetbike.rs/pbshop/Ski%20op...naočare/31065/
Za "sve" uslove. photochromatics:
http://planetbike.rs/pbshop/Ski%20op...naočare/22387/
Čisto da dopunim za Salomon, žena prezadovoljna, nošene 2 snežna dana, model je ovaj https://www.salomon.com/en-int/shop-...html#848=10291
Našli smo ih za oko 90 evra,pa kad bude u budžetu :-)
Imam Nevica ski naočare, ali sad vidim da sa unutrašnje strane stakla imaju neku foliju koja je popustila, tj ima vazduha izmedju nje i stakla?