da znas da se okliznuo, to je prava rec ;)))
pozdrav francuski cimeru!
Pogled za štampanje
Evo moram i ja da reagujem sa jos jednim vidjenjem...
prvo: ako ima i jedan nezadovoljan putnik (a cini mi se da ih ima dvoje-troje i to iz istog drustva), organizator MORA da reaguje i da ISPITA razloge i opravdanost nezadovoljstva
Moje iskustvo:
PUT:
i ja sam bio u autobusu koji je isao kroz Novi Sad kao i Lids. Autobus je bio nov, volvo od renomiranog i jednog od najvecih nasih prevoznika. Vozac je imao GPS. Put je trajao oko 25h iskljucivo zbog guzvi na naplatnim rampama, tunelu i nasoj granici.
E da... i par putnika koji su se ponasali kao 13godisnjaci na ekskurziji, napili se piva vec na prvom cosku i kukali za wc celim putem..., vise od pomenute sitne dece. Jedan od njih je i u nastupu loodila pretio organizatoru (pomenula je to Lids).
Vozac je jednom pogresno skrenuo sto nam je uzelo cca 5min. Po dolasku smo na tih 25h dodali jos 1h okretanja i trazenja objekta (minus za SB). U povratku smo putovali 19h(do NS) i ko god je bio u Fr nekad zna da tesko moze brze. Vozaci su opet lutali i gresili sto se opet tesko moze staviti na dusu SB.
Ostalo: potpuno nov objekat, mi smo sobu dobili za 15min. Ko god je ikad bio u fr apartmanima zna kako oni izgledaju i koliko su veliki. Kreveti na sprat, lezaj na razvlacenje u trpezariji su gotovo standard. E nas je bio najveci app za 4-ro koji sam ja za 3 godine video u fr. 30-tak kvm, terasa, Tv (nas je bio besplatan), masina za sudje, mikrotalasna, dva kompleta posudja, aparat za espresso...
Usluge ski skole nismo koristili pa ne bi da komentarisem.
Osiguranje je jedna od najvaznijih stvari na skijanju i s obzirom da vise nema viza (i obavezne kupivine istog prilikom aplikacije) svakom bi preporucio da SAM ode u agenciju i izvadi tzv "sportsko" osiguranje koje pokriva i rizik od povreda nastalih na skijanju. Obicno, bez sportskog rizika je neupotrebljivo ako vam zatreba pomoc na stazi.
Zadnji dan smo cekali da nas autobus dodje do hotela da bi se posle trpali u lokalne i gubili vreme. Greska SB sto to nije znao/raspitao se. Nisu lanci bili problem, ni jedan autobus nije otisao dalje od parkinga osim lokalnih, milicija nije dala.
Doplata za sedmi dan za ski pass za 310km staza je 18e. Ne znam sta su vama obecali Lids "koji je bio mnogo sluplji nego sto su nam oni rekli", ali to je stvarno mizerno. Ili su vas prevarili na salteru?
Razumem pomenuto drustvo sto su imali problem sa menjanjem smestaja i cimanjem, ali ne bas TU kolicinu ogorcenja. Ja iz istog autobusa nalazim dve ipak sitnije zamerke SB-u.
Mojih 5 centi
Sto se skijalista tice, mi smo prvom zicom ujutru odlazili iz Saint Sorlina obicno u Toussuire ili Corbier: mnogo veci izbor staza, mnogo bolja priprema istih. U Saint Sorlinu je bio haos, Francuzi inace nisu poznati kao perfekcionisti u sredjivanju istih, ali ono je ipak prevazislo svaku meru. Takodje veci deo samog Saint Sorlina cine stare i spore zice.
U drugim delovima skijalista je ipak mnogo bolja situacija. Za beg iz S.Sorlina treba 40-tak minuta uz upotrebu staze Vallon koja je samo jedno vece za 6 dana tabana. Radno vreme 9-15 u sred januara, da spadnes s nogu. Cekanje na red-nepoznat pojam. Cene... pice skupo - pivo toceno 5-6e kuvano vino 3e Hrana jeftina - pica, pasta 8-10e rostilj 10 komplet meni 12-15e.
Sve u svemu tipicno francuski - puno km za malo eur, prosecno odrzavanje, novija infrastruktura.
Ja imam jedan jedini problem sa Skibusom, a to je sto odbijaju da kazu u kom smestaju ce ljudi biti koji plate Val Thorens, cak i kad ih konkretno pitas, oni su u fazonu "pa isti smestaj kao u Les Menuires", ili odgovore sa pitanjem "a koji smestaj ti tamo znas, pa cemo ti mi reci da li smo tamo"!!!
Tako je ispalo da je ekipa koja je prva krajem decembra isla u Val Thorens imala dobar smestaj (trebalo je da budu u Le Cheval Blanc hotelu, al se ispostavilo da je pun, pa su dobili smestaj u hotelu preko puta, jos boljem), za razliku od ekipe koja je bila sad u januaru, u drasticno gorem smestaju, gde su spavali jedni drugima na glavama! Da se razumemo, niko ne trazi nikakav fensi smestaj, za to postoje one "skupe" agencije, ali ipak minimum mora biti zadovoljen, a to je da svako moze da se odmori i odspava nakon iscrpnog dana na stazi, npr.
I ne bi bio nikakav problem kad bi gospoda iz Skibusa znala da kaze "ok, bicete smesteni tu i tu" pa onda se bar ili psihicki spremis za tako nesto ili se ekipa od 6 ljudi ipak nekako podeli u 2 apartmana.
Ja idem sad u martu, i pojma nemam gde sam smestena... mozda bi ipak mogli, ako nista drugo da date listu potencijalnih hotela, pa da znamo sta nas ceka.
Sa smeštajem u Francuskoj je uvek ista priča. To znamo mi koji već niz godina odlazimo tamo i obišli smo mnogobrojna skijališta. Problem sa smeštajem je uobičajena stvar i to nije ni do Skibusa kao Udruženja ljubitelja skijanja, kao ni bilo koje male ili veće agencije.
Moje iskustvo je da je problem veći ukoliko je ski centar veći, kao što je slučaj sa Val Thorens-om. Još uvek nisam otkrila šta je razlog tome, ali to je definitivno samo do Francuza!
Budite spremni i na to da možete dobiti bolji ili gori smeštaj u istoj turi i preko velikih agencija. Prošle godine je nas petoro išlo u Les 2 Alpes preko Eurojet-a i imali smo sreće da smo dobili najbolji smeštaj od svih ljudi koji su sa dva autobusa došli tamo (osim vodiča naravno). E to je sreća!
Da ne ponavljam reči, najbolje pogledajte moje komentare u okviru teme Isola 2000 & Auron, jer sam u istom terminu bila gore preko Skibusa kad i vi u Les Sybeles-u...
Cisto za zapisnik, ja sam u svom aranzmanu organizovao skijanje u Francuskoj tri puta, i svaki put sam tacno znao u kojem sam apartmanu smjesten, i kako isti izgleda.
I ja sam u sopstvenoj režiji išla u Tignes i dobila sam tačno onaj apartman koji sam odabrala sa slike. Ali to košta!
Ovo nema veze s tim...
:), zaključak je da ako želiš da znaš gde ćeš biti smešten organizuj sam skijanje :ok:
Ako koristis rijec "kostati" u smislu "nije besplatno", onda je tvoja tvrdnja u potpunosti tacna. Ako je koristis u smislu "skuplje nego preko <umetni ime agencije/udruzenja/neformalne grupe>" moja racunica kaze da to nije neophodno tacno. A ako je koristis u smislu "mnogo skuplje nego preko <umetni ime agencije/udruzenjan/neformalne grupe>" usudio bih se da ustvrdim da je totalno netacno.
Nisi shvatio oggy, Milica je htela da kaže da "Ovo nema veze s tim..." :sm019:
A pardon, ipak sam ja Bosanac...:sm022:
Rekla bih da ste malo odlutali od teme.
Skijanje u sopstvenoj režiji košta u svakom slučaju preko 500 eur (prevoz+smeštaj+skipass), preko agencija od 300 eur, a preko ostalih udruženja od 230 eur...
Zato, pametnjakovići, razmislite o prednostima i manama ove tri mogućnosti i na osnovu svih navedenih činjenica sami donesite zaključke!
Ja se izvinjavam, nisam znao. Duzan sam ukupno oko 550E, gdje treba da uplatim?
Jeftini turizam je dobar samo u slucaju da ga rade profesionalci...!
S obzirom da je SkiBus kopija ( ili plagijat) necega sto se zvalo Collegium (oni koji su putovali istim znaju o cemu pricam!) ne moze se nista bolje i ocekivati. Bio sam u F nekoliko puta i sto se tice smestaja i slicnih stvari sve sto ste pisali je tako uobicajeno. Prosto... Francuska skijalista su takva.
Hvala bogu postoji inernet... I preko njega rezervises koliko prostora ti treba itd. To je amaterizam i tako radimo mi drugari... (nesto kosta 100 novcanih jedinica mi to podelimo na ravne casti i eto ti skijanje). U tom slucaju niko nece doci na forum i napisati da smo 2 sata lutali za ovo ili ono...
U slucaju da neko pravi profit na celoj prici, a pravi ga... Ocekuje se da taj neko zna gde je selo i zgrada u tom selu u kojoj cu biti smesten.
Na kraju krajeva svaka cast Vladi i drugarima iz Ski Busa (nikada nisam putovao istim:sm017:) ali ipak nismo mi zajedno cuvali one ovece krznene zivotinje koje kazu beeee beee pa ih molim da svojim postovima ne vredjaju inteligenciju razboritog naroda.
Dakle, od sad putujte samo sa oggy tours-om
:D :D:sm019:
Ali Tataratirin quote of the seazon; "Super nam je; da smo znali dosli bi prosle godine":sm022: Tadija genije, kako si samo ovog filmica sjetio!!! Suze su mi krenule na oci :D:D:DCitirati:
A ogi i njegov q/a..."kako ste zadovoljni nasim uslugama...":sm017
Tataratira je u nasim krugovima postao neka vrsta Dusana Kovacevica, citiramo ga cesce nego replike iz Maratonaca :D "Dobro si ispo", "eto te ko zena", "kum ne sme", i naravno "dosli bi i prosle godine".
A q/a... surovi profesionalizam na djelu :sm022:
@oggy: da si imao Milicu kao predstavnicu za medije gde bi tvoj "oggy tours" dogur'o... 'vako ćeš i dalje da vodiš tataratiru i društvo na freeride po Jahorini i to za dž ;).
Fini pokušaj besplatne reklame: "zajebi Skibus, plati Oggyju"... al providan skroz. Baš me čudi da neko od moderatora još uvek nije premestio poslednjih par postova u "Komercijalne oglase".
Cuti bolan Arso, eto sljedeca tura besplatna za tebe, moze? :D
A ne,ne,ne i neeeee!!!!
Ljudi,nemojte da vas neko prevari i putujete sa Oggy tours-om :eek:. Ja sam nesretnim slucajem bio zrtva jednog takvog freeride putovanja i na kraju . . . skije na rame i pjesaka uz brdo :sm022:
Oggy je bolji vodic za kafanu nego za freeride :dziveli:
Pih, odvedes ga u prirodu, planina, suma, 2m snijega, potocic zubori, ljepota bozja, a on stane da kuka. U jednoj od ostalih tema pao je zakljucak da na placip**** kao sto si ti ne treba obracati paznju, nisi nik'i putnik :D
@oggy: zaboravio si da mu kažeš: kol'ko para tol'ko muzike :D
@wlad: Prava rečenica na pravom mestu (temi). Sve ostalo je off...piste :)
Pa kako nisam, ja sam oggy tours. Sad se osjecam kao onaj neki Luj, koji bijese, Luj XVI il tako nesto: "tours, to sam ja". A samo da se zabiljezi, uredno sam platio i porez na svu zaradu od aranzmana :sm019:
@arso: obozavam kako ovaj forum lako skrene u potpuni off. Mora da je do ovih sirih skija... :sm022: