Ђоле је власник кафића, код кога, на жалост, више не идем... :/
хммм.... 4. и 5. фебруар... спремам се за пут, а и радни дани, идем у школу :)
идем сад у петак :)
Pogled za štampanje
Ђоле је власник кафића, код кога, на жалост, више не идем... :/
хммм.... 4. и 5. фебруар... спремам се за пут, а и радни дани, идем у школу :)
идем сад у петак :)
Blago tebi, meni je sin na Mecavniku pa cu verovatno da skocim tamo da ga gledam.
Ja svakako ostajem do 12.2. dakle vikend, radnu nedelju i sledeci vikend. Pa ko je raspolozen da se druzi...
A to za kafic, valjda se da ispraviti...
http://t3.gstatic.com/images?q=tbn:A...wzu717FafTnwKm
Obilne snežne padavine koje su jutros zahvatile prvo zahvatile istočne, pa zapadne i centralne krajeve Srbije, povećale su visinu snega i na planinama.Tako je novih 15 cm snega napadalo sinoć, dok je danas u toku dana palo još 15 cm novog snega i ozbiljo preti da snežne padavine dosegne rekordnu visinu od 2 metra.Kako nezvanično saznajemo iz skijališta Srbije najavljuju 1.februar kao datum početka rada svih staza na Staroj planini.Za 2 dana (u petak ) je potvrđen dolazak inženjera doplmayera povodom testiranja nove žičare.Tradicionalna akcija “Svi na sneg” počinje u nedelju, 29. januara izletom na Babin Zub.
detaljnije http://vesti.knjazevac.org.rs/?p=21266
а слика са планинарског дома из Пирота :)
сви на снег: покретне капије за слалом, веле слалом и паралелни слалом, евентуално неки спуст :)
сви у косидбу...
на жалост, нико од званичника скијалишта не чита форум, ал пешацима се треба ограничити простор за кретање... ја сам сведок да може и јелка да се зајаши (други би вероватно без проблема скупио бабу)... :)
jel ovo http://www.youtube.com/watch?v=AStdd...S1CkWOxRa5CLxu
info sa klipa Konacno i na Pirotskom zimskom izletistu i skijalistu "Planinarski dom" se desilo nesto sto se naziva ski lift, do sada su bili raznorazni kanapi i traktori. Cak i ratrak imaju i topove za vestacki sneg samo kada oskudacija nebi bila bas ovako gadna pa da neko i sedne za volan i sredi stazu, bar po nekad :
Kakav fensi hotel, o čemu pričate, običan hotel sa 3 zvezdice. A šta fali hotelu, svaki ski-centar ima hotele, velike male, sa 3, 4 i 5 zvezdica. Svako bira ono što mu odgovara, bez obzira kako skija, neko hoće apartman i dragstor ishranu a drugi hoće servirano, ne vidim ništa loše u tome.
Jesi li ga to ti kategorisao da ima 3 zvezdice ili nisi video da se svuda reklamira kao hotel & spa sa 4 zvezdice?
Kad su već napravili za ove što hoće servirano, zašto ne napraviše i za ove druge? Ne bih ni ja video ništa loše u tome da privatnik ulaže svoje pare u to. Odluči koja mu je ciljna grupa i tera pa kako prođe, ali ako već država to radi onda bi trebalo da bude što više dostupno građanima od kojih su uzeli pare i u službi omasovljenja skijanja na Staroj planini.
Nije akcenat na broj zvezdica nego na to da nije fensi, običan hotel i po planu za Jabučko ravnište biće tu još objekata. Jednog dana. Privatni smeštaj imaš od Kalne pa sve do gore pa biraj. Nije ni Kopaonik ni Zlatibor nikao preko noći već se decenijama gradilo.
A trenutno i jeste dostupno jer 25 evra dnevno po osobi sa skipasom nemaš nigde. Sedam polupansiona i skijanje za 175 evra!!! Pa samo skipas u Austriji platim po osobi između 180 i 190 evra (a to je cena za svu "raju" i za bilo koju veličinu ski-centra).
mislim da je rec dostupno u srbiji relativan pojam. mozda za ljude koji rade u beogradu i u dobrim firmama to i jeste dostupno. za jedni cetvoroclanu porodicu, to je na dan 100 evra, odnosno za 7 dana 700evra. na to dodaj jos neko pice, koje ce deca, a i odrasli da popiju u tom hotelu, jer nemam gde na drugom mestu. a kako sam negde na forumu procitao, to nije bas tako povoljno u prelepom hotelu...
za ski pass u austriji si u pravu. ja sam ga licno za 5 dana platio 175evra u Nassfeld-u. ali to sto tamo dobijes za taj novac, ko nije bio i video ne moze da veruje. prvo sve su zice radile perfektno, odlicno sredjeno 110 km staza, svakog dana, bez obzira da li je padao sneg ili ne
Tako je @jopopo, decenijama nastaje ski-centar, to nije nista novo. Pogledajte svi malo karte moguceg razvoja Stare Planine kao ski-centra: sve od Midzora, preko Tupanara, Zarkove cuke, Babinog zuba i na kraju Jabuckog ravnista je iskorisceno za ski staze plus smestaj, a Balta Berilovac, Golema reka, Mirica, Brankova Cuka, Kozarnica, Konjarnik, Trestena Cuka i Custica, sve mesta-kandidati za privatni smestaj, hotele sa 2, 3 i 4 zvezdice, jos poneku gondolu...
Ima tu i potencijala itekako, a ocigledno i volje i zelje da se nesto napravi. Nema para i dobrih ljudi...Al' bice, ubedjen sam i navijam za to. Ovo je ipak samo trapavi (i lopovski) pocetak...
http://www.skijanje.rs/assets/ski-ce...06mapa2400.jpg
ne pomisli neko da sam ja protivnik ski centra na staroj planini. naprotiv. samo mislim da bas sada nije bio neophodan bas ovakav hotel. mozda je taj novac mogao da se iskoristi za sredjivanje i prosirenje staza i liftova. zasto nisu prvo otvorili nove staze i zicare, pa onda hotel? mislim da je to logicniji potez.
u svakom slucaju navijacemo zajedno da SP sto pre postane pravi ski centar
@macak,od kad je pva mapa,tj. plan razvoja SP?
Zanimljiva ideja,ali kao sto znamo krenuli su sve naopako...Od Jabuckog ravnista su planirana sidra,a sad su stavili ovu grdni i skoro neupotrebljivu gondolu...Svi znamo da su uzeli pare,a verovatno je neko od glavonja iz vlasti u okolini gondole i hotela kupio dosta zemlje,pa se nada da ce cena drasticno da skoci nakon izgradnje ovih infrastruktura :awm2:
Veliki potencijal,ali na zalost kao i sve u ovoj zemlji,plasim se da od toga u skorije vreme nema nista...
Mislim da je mapa oko 2000. godine i tada je bilo planirano da Jabucko Ravniste i Golema Reka budu smestajni centri, dok je takodje planirano 100+km staza, a sve to je trebalo da privuce strane investitore... evo kako, mozemo da vidimo 2012.
Evo ga i master plan SP firme ECOSIGN iz 2007:
http://staro.skijanje.rs/Ski_Centri/...ra_planina.pdf
I ovo je potpuno tacno. Sto je vece interesovanje, pre ce da se sagradi nesto - kad ih bude ko kusih pasa koji rade nesto gore, onda ce i kvantitet da rodi kvalitet, bas kao na Kopu :D
ajde i da se slozim sa vama. ali me interesuje jedna stvar. da li ljudi idu na kop i ostala skijalista zato sto tamo imaju dobre hotele (sa zvezdicama) i po neku stazu ili idu na zato sto imaju solidan smestaj i dobre staze?
ja licno bi pre uzabrao ovo drugo. onima kojima je do dobrih hotela, mogu da odu u beograd, tamo ima bas lepih i zvezdastih hotela.
ponovo kazem, pisem, nisam protiv hotela, ali smatram da nije morao bas takav (skup) da se sada napravi. mogao je neki jeftiniji, a deo novca uloziti u staze. pa ni kop nije pre 10-15 godina imao Grand hotel, vec solidan i meni kao srednjoskolcu pristupacan Karavan hotel
мислим да су на Копу остали само странци и они који иду да сунчају нову опрему?
ретко ко иде због скијања... :/
ја би ишо да се подсетим дана кад сам био мали, ал мућак!
ратрак ради и возе га, једини је проблем што нису имали паре за раоник напред и ваљда је оно чуди са задње стране преса (исправите ме, стварно не знам), тако да ратрак таба тако што иде горе доле, само гусеницама...
у Аустрији ски пас 170Е, ко што неко рече за 110км стаза у систему који ради ко Швајцарски сат...
а нико не спомиње плате у Аустрији?
цене основних животних намирница су +/- 3% исте...
опет поредимо бабе и жабе...
а и лако је оном ко има једно дете да оде у хотел са 4 и 5 звездица, питао би га да има четворо ил петоро деце, плус жену (плус швалерку; за швалерку се шалим :sm022:)
што се тиче случаја кад не ради гондола из хотела постоји аутобус који вози скијаше до Коњарника, кад сам ја био последњи пут, то је функционисало, сад не знам...
Sve to stoji za nas zaljubljenike u skijanje. Medjutim, danas je situacija na zalost, mnogo drugacija - meni je dovoljno da ima ciste posteljine, da ne trce bubasvabe po sobi, da je usisano i da ima tople vode, ali neko drugi trazi i bazen i kadu sa mehuricima i wifi/plazma tv/frizider, ski-in/ski-out i 100km staza svih boja i da iznajmi i motorne sanke i skije i obicne sanke i kliska i 300 cuda jos... :sm006:
Hocu da kazem da danas glavnu rec u razvoju centra vode zelje razmazenih turista koji su spremni to sve da plate. I to nije problem. Problem je trapavo i traljavo (a i lopovsko) odgovaranje na potraznju - sa "ovakvim" hotelom i "ovim novim" stazama i "ovakvim" zicama NECE privuci deo turista sa Kopaonika. Niti sa Zlatibora. Naprotiv, oterace i one stare SP goste, jer je usluga skuplja nego ranije, a skijasa mnogo vise na starim stazama nego ranije :sm022: Jedino sto je dobro u celoj prici je to sto ce ponuda privatnika/doma i starog hotela morati da se popne za koju stepenicu vise za iste pare, ali ono sto definitivno fali jos uvek su skijaski kapaciteti - bar jos jedna, dve siroke plavo-crvene staze sa bar jos jednim sidrom. :ski:
"razmazeni turisti"! prava rec, svaka cast. ja kada sam poceo sa skijanjem, davnih 80-tih, skijali smo na brdu iznad zajecara (odakle sam rodom) na Kraljevici i to tako da smo se penjali pesice do prvog ili drugog brda (stariji zajecarci znaju o cemu pisem) i onda nizbrdo. e to je bilo skijanje. i tada smo samo jedno zeleli, da imamo bilo kakvu zicu, jer smo bili klinci i vrlo umorni od pentranja, a tako zeljni skijanja...
prosle zime, posle sigurno 20 godina, ponovo skijao na legendarnoj kraljevici. sta reci, sidro, nocno skijanje, ratrag, vestacki sneg....
Ajmo da nam neko kaze kako je na sp, sutra bi treba da odem tamo, pa me interesuje kako je gore, kakav je put, da li je neko bio u vili Ika....
ја јуче мало преко фејса причао са Нишлијом, каже да није пут баш најбоље очишћен и да има снега на претек
и ја исто идем сутра :)
@macak011: у односу на прошлу годину, цене у приватном смештају су отишле на горе...
сећам се кад сам био мали, са ћалетом на скијању, како сам тада добио батине, уф! још се сећам: будим се у 1 и скијам сат, два и ћао... уфати ме тата и пита јел знаш колко кошта ски пас, што си дошо овде...
сад бато у 6, пола 7, пре петлова; ма може и у сену, само да имам где да се истуширам и шта да једем :)
Znam da je skuplje, uvek se lovilo u mutnom, ali kad bude pusto ko u avganistanu, kad Kop i Tornik naprave bum sa manjim cenama i vecim brojem staza, pa odu nalevokrug bgd i ns gosti sa SP, a pirocanci u Pirot, majdanpecani na Rajkovo (ako proradi), nislije u Bojanine vode, zajecarci na Kraljevicu, bice vikend na SP za crvenu, sa sve klopom... :D
cisto mala napomena,obavestenje ili blagoreceno podsecanje:
Stara planina sa Midzorom visokim 2166m predstavlja "krov Srbije"
Stara Planina ili Balkan-kako je vecina iz naseg okruzenja zove predstavlja planinu za respekt,e sad sto se politicka elita okomila bas na nju da pere lovu i da neurbanizovani i netaknuti prirodni biser upropascava raznoraznim izmisljotinama to je velika grehota...ali sta ce mo mi obicni smrtici nemozemo apsolutno nista da promenimo ...
мени највише недостаје она бака што је у подножију Коњарника продавала питу са сиром (сукане коре) и планински чај :)
умем ја и на друге ствари да трошим паре (нпр ДСЛР, па одо радим свадбе)
Pa vidi, kad bi tamo neko pametan napravio bar tanjir, a na Avalu dovukao bar jedan dvosed i / ili sidro, uz neku akumulaciju podno Avale za topove, mislim da bi onda svaki vikend umesto 250+ km prelazio 15, a za vreme zimskog raspusta bi zapalio preko - drugim recima, tesko da bi me SP, pa i Kop, Tornik i slicno videli. Kapiras, ja za vikend skijanje MORAM da odem do ZL, KP ili SP - da imam Avalu ili Kosutnjak, a da je samo nalik Kraljevici, Rajkovu, Divcibarama (stara staza), Gocu, Bojaninim vodama, pa ne bi me videli vikendom! :D
Edit: E, da, i Pirot! :D
..a mozemo da se kladimo da ako ozive mala i najmanja skijalista da ce onda nivo usluga morati da ode gore u velikim centrima van skolskih raspusta i da cene idu dole - to je zdrava konkurencija - kad covek napravi racun da mu se vise isplati da ode 300km, da plati dvodnevni skipas i da plati klopu i smestaj umesto da se skija na relativno kvalitetnoj maloj ski stazi u sopstvenom komsiluku, a da klopa i spava kod rodjene kuce...uostalom, verujem da ovde ima ljudi iz Zajecara, Nove Varosi, Majdanpeka, Pirota i slicno, koji ovo mogu da potvrde.
Edit: e, da, nekad sam iz Beograda isao na skijanje u Majdanpek, a ne na Kop - jeftinije, lepse, ludje i sve u svemu - BOLJE! Vozili bre i ratrak nocu, uzivali... :D
Znači, država će da pravi hotele sa 4* pored gondole a ja da tražim seoski smeštaj. Kako se Kopaonik razvijao, je l' napravljen prvo Grand u sred ničega ili je išao zajedno sa Konacima? I opet imamo problem sa monopolom na smeštaj tamo. A tek da ne ulazimo u to kako se ''podižu'' ski centri i koliko ovo nema veze sa zdravim poslovanjem.
Slažem se, trenutno. Cena pre nego što su uveli promo kampanju je bila 50 ili 55e, duplo više. Mislim da tenutni cenovnik nije održiv jer će im trebati vekovi da povrate 30 miliona evra. Uzećemo u obzir i to da je nestanak struje i vode i otkazivanje aranžmana bio maler koji se neće ponoviti a ne ošljarenje pri izgradnji.
Nije mi cilj da se prepucavam. Voleo bih da SP postane ozbiljan ski centar i siguran sam da će vremenom postati i sa pažnjom pratim sve što se tamo radi. Samo kažem da cela ova priča oko hotela od 30 miliona, gondole koja ne može da dobaci do ostatka skijališta bez presedanja i ostalo mnogo smrdi!
kako ovo cudo pada, skijacemo se i na Fruskoj Gori do marta! :D :D
Uf, pa sad mnogo ljudi, mnogo želja. I meni kada je bilo 18 bilo me je briga gde spavam, da li na podu ili u sobi 2x2, koliko nas je i slično. Bilo me briga šta jedem, suvo, toplo, hladno, kada i koliko a kosti i mišići su izdržavali sve napore. Hodao sam i ja uzbrdo i tabao stazu, ali i konji su nekada vukli tramvaje pa ne znači da to opet treba da rade.
Onda sam porastao, imam porodicu, prioriteti i standardi se menjaju. Zašto idem u Austriju na skijanje (na nedelju dana)? Pa zato što sam siguran da ću da dobijem sledeće: vrhunska higijena, prostrane sobe, udobni kreveti, moderna kupatila, moderna kuhinja sa frižiderom većim nego mojim kući, sa mašinom za pranje sudova i tabletama, sa svim najmodernijim kuhinjskim aparatima, sa uvek toplom vodom, sa podnim grejanjem, sa praonicom za veš, sa igraonicama za decu (stoni fudbal, društvene igre, PS3, XBOX), besplatnim internetom, saunom, infracrvenom kabinom, turskim kupatilom i ponegde bazenom... dalje, sa ski depoom, sušačima za cipele, očiščeni putevi od snega, prostrani parkinzi, ulazi za porodicu sa malom decom (pa se ne čeka u redu), sa turistima koji se ne guraju bahato i idu preko reda... a da ne pominjemo kvalitet skijanja i koštanje sekunde skijanja jer pričamo o smeštaju. Ako idem nedelju dana i trošim svoj odmor, onda hoću da bude odmor. Nemam želju da se mučim, zlopatim i snalazim jer onda to nije odmor. Godine čine svoje, porodica ima svoje prohteve jer i ona želi da uživa tj svi želimo da nam bude lepo.
E takva bih voleo da bude i Stara planina, pa hotel je neophodan jer u privatnom smeštaju ne može se naći ništa posebno ili ono što vredi bude zauzeto pa ne postoji alternativa. O ceni mi ne trebamo da vodimo računa. Ovo je promotivna cena za ovu sezonu, sledeće neće biti tako ako naprave još 2-3 planirane staze i krenu da se kapaciteti pune već oktobra-novembra.
Što se tiče malih ski centara slažem se da treba ulagati ali tu je problem što mali centri ne mogu da zadovolje lokalne potrebe, skupi se tu svašta neradnim danima, mnogi precene svoje mogućnosti pa dolazi do mogućih problema na stazi, gužve, slabo se vodi računa o maloj deci. Ali stvarno bi lepo bilo da vikendom ljudi mogu za pola sata-sat da odu do skijališta.
Stara planina : Rekordna posećenost ski centara u Srbiji
1
http://t2.gstatic.com/images?q=tbn:A...GHFdIJX-HTPV5I
Prema informacijama Turisticke organizacije Srbije već sada se za ovu zimsku sezonu sa sigurnošću može reći da je rekordna, kada je posećenost najvećih zimskih centara u Srbiji u pitanju. Ovo je ocena, kako Skijališta Srbije, tako i hotelijera u sva tri naša ski centra.
Do sada je, od početka zimske sezone, u ski centru Kopaonik, zabeležena poseta 30% više skijaša nego u istom periodu protekle zimske sezone, a ski centri Stara planina i Tornik, zbog brojnih novina, beleže još veći porast.
detaljnije http://vesti.knjazevac.org.rs/?p=21274
U subotu 21.01.2012 proveli dan na Jabuckom Ravnistu. I sami vidite iz slika da je bila strasna magla, brzinu vetra na izlaznoj stanici, bas kada smo izasli iz kabine, je merio zicnicar i iznosila je 14,2 m/s ( oko 54 km/h )! To je toliko jako da vas prosto oduva sa platforme, jos kad uzmes skije u ruke, onda moras dobro da se odupires nogama ili da potrcis ka izlazu. Vozili smo dve crvene staze, 7a i 7b, dok plavu 7-icu nismo ni probali da trazimo po onakvoj magli i vetru. Obe crvene su kratke i sa nagibom slicnim gornjem delu crvene Duboke, a na kraju se ukljucujes na ski put koji vodi do polazne i tu moras da vozis spust kako bi se dokotrljao do kraja.
Nemam ni jednu sliku staza, ali imam video snimke koje cu postaviti na Youtube-u.
Iako su uslovi za skijanje bili veoma losi, to nas nije sprecilo da uzivamo u skijanju po dubokom snegu i utabanim delicima staza.
Hol hotela je predivan, konobarice ljubazne i veoma usluzne, ( kuvano vino 200,00 , caj 140,00 , topla cokolada 180,00 ), garaza je ogromna i lift vodi pravo do recepcije i hola.
Ma poenta malih ski centara je i da se skijanje ponovo priblizi najmladjima, da se, izmedju ostalog, vrate skijanju, a pre svega sportu... Moglo bi skoro svakog vikenda ako ne i radnim danima (nocno), da se skija u zimskom periodu - jos ako ima topova, ih, puna kapa, samo minus fali! :sm023:
Evo snimka sa izlazne stanice gondole.
http://youtu.be/Ngen_mRnN00
Pred sam polazak vreme se malo smirilo, tako da se vidi blizina polazne stanice i ulaz u garazu hotela.