A ja se već uplašio da si otišo u Seoul... ili (ne dao Bog, pu, pu, pu) da tvoju RECCO pločicu nisu našli...
Bu'az, svaka čast na tom puderu i na kondiciji da isti pretvoriš i uživanje...
Pogled za štampanje
Svaka cast majstore ! :ok: .. Cekamo slike i klip !! :sm018:
Evo montirao sam vezove na skije...Serviser je bio odusevljen da vidi nesto posle po njegovim recima "fancy" carving skija...Evo slike, nadam se da su vezovi na pravom mestu, tj da sam ub'o kompromis :
http://i44.tinypic.com/27wr8zn.jpg
a o vezovima sta reci...vrh vrhova. Kad se cuje klik-klak nema mi pomoci...zadnji vez ne popusta ni pod razno a prednji samo u izuzetnim prilikama:hair:
PS vezovi su po preporuci servisera/meri tibije podeseni na 8,5. Mozda cu ih posle 2-3 dana staviti na 10...
Haj nek' je hairli :ski:
Đe ti je ćilim? :smoke:
Bravo Tadija fristajleru, metno si skije u krevet :D.
ene ga cilim u predsoblju ;)...
a na kaucu su samo za fotografisanje, inace su ispod kreveta :)
Pa Tadijiću sine, gdje ćeš skije fotografisati bRez novih FR (Free Ride) pancerica. De ispravljaj grešku odma'.
moze? :)
http://i41.tinypic.com/9lk9oj.jpg
A ti k'o da si vampir, nema te ni na jednoj slici :). Ova poslenja nije uspela ili ???
ja cu da se slikam kad izadjem na sneg...do tad mozete samo skije da gledate :D
Secam se tih pancerica. Nudio mi decko (prilicno neuk oko opreme za skijanje) na standu zajedno sa atomik pancerice (kao zadnje - prostali model). Probao, ali su mi bile mislim za oko 0.5 vece nego sto mi trebalo. Inace odlicna pancerica, da je bila tacna uzeo bih. Doduse kasnije sreo sam je jos na jedan stand i to u istoj velicini. Nisam znao da je za freeride. Zelim da te odlicno sluzi.:ok:
Ovo liči na Lange FR 70 ili 90
http://images.fotopic.net/ywyndi.jpg
Evo, Second Foot
Jaranu prodam te Lange FR 90, bride stopala kakva god da ti je noga
ali odlična
ovo je comp 100 FR, uzeo sam ih jer je bio popust 50%, a evro 90, pa je izaslo oko 80 e :).
Desna leze na nogu odlicno, a sa levom sam imao malo problema, ali je to reseno:
http://i39.tinypic.com/28c3wol.jpg
http://i40.tinypic.com/6zu536.jpg
http://i44.tinypic.com/6qzlgl.jpg
dezodorans je odlicno posluzio nameni :) ...taman leze da malo rastegne taj deo ispod pa malo napred od skocnog zgloba...
razlika spolja nije toliko ocigledna(kao kod Stekana), ali je osetna
Stevo, hvala za uputstva!
Nema na čemu, Tadija.
O Tataratira, ova tvoja pancerica u svim detaljima mnogo liči na Salomon Crossmax 10. Po izgledu prve kopče bih rekao da je veličina 31 ;) .
Ja opreme i skalamerije mashallah!
Pozdrav slobodni skijaski narodu (moj). Evo prodje 5 dana odkad se vrnuh, ali guzva velika frka/trka pa ne stidoh ni da izvjestim, a ni da okacim filmski i fotografski mat'rijal (usput nemam internet kod kuce vec neko vrijeme), ali ce kacime te slike jedan od ovih dana.
Pozz
Bu'az, ugovor sa Juznom Korejom je prekinut naglo i bez vecih problema, a sto se Recco-a tice...pa valjda sam brzi od tih lavina majku mu :jester: Nivo opasnosti je bio na trojci, ja se raspito kod lokosa te mi ljudi fino rekli dje da idem, a dje da se ne igram, tako mi mislimo da nismo bas riskirali, ali to nikad nemos da znas 100%.
Kondicija je druze bila prica za sebe...nikad bolja, da cukenem vo drvo; ne pamtim kad sam ovoliko vozijo od 10:00 do 15.00, a da sutra dan nisam imo ozbiljnijih upala svih mogucih mishica, ova tri dana odskijo bez paracetamola, ibubrufena i slicnih pomagala (mashala da ovako ostane).
Ako pitas koja mi je tajna uspjeha tj koji 'work out' sam primjenjivo, vec ti negjde rekoh tajna je u drevnoj istocnjackoj vjestini zvanoj Tai Chi (zadnjih 6 mjeseci u prosjeku 3 x sedmicno)...Osjecam se bas ko one kineske dede od 75 godina, sto jos mogu stici i uteci i na strasnom mjestu postojati :sm022:
Evo prenosim ovde tekst o mojoj i Ogijevoj freeride vožnji u 3D koji je napisao Oggi :
Tog dana magla pretežno svugde u 3D, a samo su vrhovi bili okupani suncem, i kontamo da bi na strani ka Orelle moglo takodje da bude sunca. I zaista, penjemo se 3200m, na Cime de Caron, a gore na sve strane samo maglustina, vire samo Mont Blanc i kompanija "3000+" - a ka Orelle sunce. Nakacio bih sliku al ne znam kako se to ovde radi http://skimagare.info/forum/Smileys/classic/grin.gif Al sipak - staza Combe Rosael koja vodi ka Orelle je zatvorena. Medjutim, na sredini staze se vide tragovi da je neko prosao, i pokusavamo da skontamo kuda su dosli. Par stotina metara dalje, nailazimo na tragove i skrecemo za njima sa staze. Sunce, cjelac, veseli, Patak puca fotke, sve kao s reklame. Medjutim poslije par stotina metara postaje jasno da tragovi ne vode onuda kuda smo namjerili, i da Combe Rosael ostaje iza brda. Postaje nam malo frka jer postoji mogucnost da staza vozi skroz u Orelle, koji je putem udaljen stotinjak km od naseg mjesta. Al sta je tu je, idemo dalje. Ubrzo ulazimo u oblak, i polako se navlaci magla. Skijamo i dalje i dolazimo u dolinu; magla postaje takva da ne vidimo prst pred okom. I da nema magle, sunce je vec zaslo za brdo: vec je pola 4. Nemamo pojma kud idemo, ostaje nam samo da pratimo tragove i da se nadamo da ovi ispred nas znaju vise nego mi. Imamo veliku srecu u dva pogleda: tragovi su svjezi i nema vjetra da ih zamete, i usli smo u maglu taman kad su tragovi presli na ravno, tako da se mogu pratiti. Nije nam vise do fotkanja, cutimo i Patak i ja, mozak radi ko lud, 300 scenarija u sekundi. U jednom trenutku Patak je skontao neku kolibicu na brdu, ali je ocigledno prazna. Niko ne progovara, ali obojica kontamo da bi mogla posluziti da se sklonimo preko noci. Ipak nastavljamo dalje, bice dan jos nekih pola sata-sat, valjda cemo izbiti negdje, vise nas nije briga je li Orelle ili Tunguzija, samo negdje u civilizaciju... Tragovi vode koso po planini. I konacno, u jednom trenutku izbijamo pored nekakvog jezerceta i drvenog mosta koji vodi preko njega, i na mostu se vidi znak - bar cemo moci da nazovemo nekog i kazemo gdje smo. I konacno, pored mosta - tragovi ratraka! A mi sretni kao mala djeca http://skimagare.info/forum/Smileys/classic/smiley.gif Pratimo stazu, mota oko brda, i konacno vidimo neko naselje ispred nas. Nakon par trenutaka nedoumice gdje smo, konacno prepoznajemo LM! Ko je bio u 3D, zna o kakvom se potezu radi. Nas spust je trajao 40-ak minuta, bez pauze. Pitam Patka dal osjeca umor, kaze jok. A ni ja. Adrenalin je cudo http://skimagare.info/forum/Smileys/classic/smiley.gif
Evo ih i slike sa pogledom odozgo i našom rutom pravo u maglu.
hehe, omladino! U freeride zhargonu se to zove biti ' sucker-tracked' .
Pravilo broj jedan za skijanje u terenu: Don't Get Sucker-Tracked! Dobro ste vi prosli, ali ko nije nikad bijo 'sucker-tracked' taj nije freerider. :sm022:
Osjecaj je uzasan, ali na greskama se uci. Super avantura, a jos prosla bez posljedica, divno iskustvo. Skijali ste po mjestima gdje zive duse nije bilo (osim po kojeg mrmka jeR)
Naravno ako ste se navukli na teren onda odsad lijepo da pitate locals ili pisteurs gjde sta i kako, nista ne kosta, al ljudi su naj cesce spremni da daju dobar savjet i otkriju po koje tajno mjesto. :sm019:
PS
apropos lokalaca i freeride evo ja uplodovo snimke iz Argentiere sad cu da dodam i prigodan text bilo je vrijeme.
Tako se ja jednom izgubio na Ogorjelici...ma užas :o)
Pa do svega toga nebi doslo da si se raspito kod lokalnog zicara (iz Mokrog) koji ' gleda' u drob od janjeta. :-).
Dje si Tataratira majstore, sta je reci ti u ova doba, jel to nema snjega?
ps
jel to bilo na ogrojelici 1 ili 2??? :
Da ne bih pao u zamku ponavljanja utisaka izrecenih o zatvaranju sezone u Andermatu, a i zbog opsteg pomanjkanja (s)pisalacke inspiraciije, proba cu da navedem samo fakte (ma nece mi uspjeti ali nema veze :sm021: ):
U Argentiere stigli 11-12-08 u neka doba noci, (bilo garant 23:00). U sobu hotela La Couronne nas uveo zivahni cicica po slobodnoj procjeni nagurao 80 ljeta(sutra se uspostavilo da je senilan, ujutro me na recepciji gledo ko da sam s marsa pao i pito hocu da rezervisem sobu :sm022: ). Trokrevetna jednostavna soba 25 evra po dushi skijasa bez dorucka (dorucak od 9 evra, takav da smo ga odma preskocili i otisli u pekaru).
Mi smo inace bili prvi i jedini gosti. Preko puta hotela kafic le Slalom. Tu vece mi i 4 lokalna zicara i jedna zicarka + lokalni ker-avlijaner zvani Imbecil, oni svi mortus pjani nazdravljali za otvaranje nove sezone.
Petak 12 decembar sati 6 ustajanje (tj samo ja) Tai Chi sesija a oko mene snjega ko u onim ruskim crtanim filmovima, ubavo da ubavije ne moze biti, a nijedna napravljena slika od tog jutra nemoze da se uploduje neznam zasto, misterija.
Mjesto Argentiere se nalazi na kraju doline u pravcu svajcarske granice, na 7 magistralnih kilometara od alpske metropole zvane Chamonix. Za razliku od Chamsa privlaci pretezno sportsku i platezno (relativno) manje sposobnu publiku. Mjesto je mirno i autetnticno, tek jedan moderniji mini-apartmanski komplex, ostalo kuce u savojskom stilu i gradjevine valjda iz Napoleonovog perioda. Inace imam osjecaj da je tamo mirno i u punoj sezoni, nocni zivot se naravno odvija u Chamonixu par kilometara dalje.
Argentiere je lokalno, a i shire poznato kao freeride svetiliste. O tome su svjedocile mnogobrojne fat-skije koje sam tog jutra ugledao u redu na gondoli. Da se razumijemo bio je petak i reda nije ni bilo shacica skijasa, prava sezona se otvarala tek u subotu.
Sta mi je odma zapalo za oko, bar 50% skija su bile Dynastar produkcije. Oko mene sve sami Mythic Ryders i XXLs pro. Domaca konkurencija u vidu Rossija i Salomona je bila potpuno ne zastupljena imam osjecaj da sam u tih par dana vidijo vise Atomica nego Rossija. Ok, Dyna je cool marka i ja bi rado posjedovao jednog XXLa , ali mi nije bila jasna tolika (pretjerana) popularnost. Onda se sjetim da je jedna od krilatica Dynastara: 'Born in the Chamonix Mont Blanc' te mi tako postade jasno otkud taj monopol u dolini.
Skijaliste ima 30tak km uredjenih ski pista i moram priznati da su za razliku od jednog Andermatta na gondoli bile zastupljene i race i ' carvelino' skije. Cak su se na jednom djelu odrazvali i veleslalom trenizni lokalnog skikluba.
Jutro na mahove maglovito, ali pretezno dobro vidljivo, guzve nema. Jedno spustanje stazom i odma kontakt sa lokalcem u jajetu na putu za Boucheri. Izuzetno ljubazan tip sa full freeride opremom u ruksaku i Black Diamond skijom od 125mm u sturku, rocker kaze tek poceo da je voza i odusevljen. Pitam za offpiste fore, covjek nas odma provede ispod ograde iza izlazne stanice i do u tancinu objasni gde da idemo a gde radije ne.....i nestad u kosom smuku iza prevoja.
Mi u avanturu. Snjeg vec dosta razorvan ali puder da bolji ne moze biti. Razbijanje od dugih zavoja, jedini minus dosta stjena u trenu; par puta sam za dlaku izbjegao (a par puta bogami i nisam) bliski susret sa kamencugama. Inace teren ne pretjerano strm i odlican da se razvije brzina, samo....kamenja dosta al nevidljivo ispod svjezeg snjega. Novog snjega je bilo oko 30tak cm, premalo da zaradim prve faceshots, ali i dalje famozno, na licu osmjeh od uva do uva. E da onaj lokalni freerider nam je odma objasnijo da ganjamo kuloarcice jer u njima nema stjena, nasli smo dva tri po siroka i po strma i tu je bilo stvarno razbijanje, nema kamenja pa oder bez brige na nize. U kuloarima je bilo jako malo tragova skija tako da smo u taj petak napravili nase prve tragove za sezonu 08/09.
Skijanje do jedno 3i15 a onda nazad u dolinu. Staze su taj dan bile poluprazne, sve skupa jedno 200tinjak aktivnih skijasa, milina.
Eh da od ljetos sam ponosni vlasnilk dva kurija oka na desnom tabanu, a cipele definitvno premale, ali to nije prica za ovaj topic.
U petak vece pravac Chamonix, sta reci, to nije ski centar nego ski-metropola ozbiljan gradic, ni nalik kakvom selu, francuska verzija Insbrucka. Arhitektura, a i atmosfera cak pomalo mediteranska. Chamonix je smejsten u fantasticnom pejsazu vrhova od preko 4000 metara. Nad gradom se nadnjeo Auigile du Midi kameni prst do kojeg ide gondola, inace polazna stanica za ski-avanturu kroz Vallee Blanche. Okolis je bez pretjerivanja fenomenalan. U gradu inace gomila bundi i skupih kaputa na ulicama, ali to nekako pasuje atmosferi ne zapinje za oko kao npr u Courchavelu. Ugostiteljski objekti su slavili pocetak sezone uz promocije pica, jela, ski-opreme...na svakom koraku se moglo osjetiti da se zivot budi udolini. Inace hamburger u poznatom kandaskom pabu kosta 14 evra sa prilogom, nije los, ali za te pare....
U subotu ujutro osvanuo fantastican dan, ali i guzva na gondoli, cekanje od nekih pola sata da se izadje na medju stanicu.
Taj dan je proradila Gondola za les Grandes Montets, zica koja izlazi na nepunih 3300 metara i zbog koje se dolazi na freeride u Argentire. Mogucnosti famozne i nesagledive, poslje 45 minuta provedenih u redu i u dupke punoj gondoli na vrhu izlazi nekih 50tak ljudi, zurno se zatezu pancerice i gomila nestaje iza prevoja. Na brzinu pravim par fotki Mont Blanca (koji je kao na dlanu) i nestajem za ostatkom. Skijaliste isopd les Grandes Montets ne uredjuje dakle isti princip kao u Andermattu, skijaj gdje hoces ali ' be safe' . Na jednosj strani fantastican netaknut cjelac, ali izmedju nas i cjelca par procjepa u gleceru (istina ogradjeni stapovima, ali nikad se nezna)....onda ipak skijanje tamo gdje vec ima dosta tragova. Ipak smo uspjeli da uhvatimo nekoliko djevicanski netaknutih komada.
Fantazija od skijanja, samo i konsekventno offpiste.
U subotu vece rezervisemo mjesto za gondolu za nedelju ujutro (ispalo da besplatno mozes da rezervises da na gondolu udjes preko reda) neznam u cemu je fazon ali mi rezervisali.
U subotu navece jos jedan izlazak u Chamonix, ali na kraju zavrsili u lokalnom les slalomu koji se u roku od 24 sata od poluprazne krcme transformisao u dupke pun kafic. Odlicna atmosfera svi veseli, a vecina francuza mortus pijani, opilo ih valjda otvaranje sezone.
U nedelju nismo iskoristili onu rezervaciju za Grandes Montets jer gondola nije ni proradila. Vjetar duvao iz sve snage. Skijanje se svelo na jednu jedinu stazu, a tu i tamo su me naleti nosili s jedne na drugu stranu. Ipak nasli neki polu offpiste komad pun hupsera i tu odskijali ostatak dana.
Oko sest opet u Genevi, checking i pravac home sweet home. Sebi nisam mogao da pozelim bolje otvaranje sezone.
A evo i malo "reklamnog" materijala.
Ovo uploadovanje slika nesto ne ide, ali evo filmica. Ihaaaa, ihaaaa viva la France viva la poudre :sm019:
http://www.youtube.com/watch?v=FYCyZ...e=channel_page
picilo se bas, bas, Saponen u akcijonen:
http://www.youtube.com/watch?v=XVlJ4...eature=channel
evo ih ovi na mrsavim skijama, ali dobro su picili
http://www.youtube.com/watch?v=iNpG5...eature=channel
http://www.youtube.com/watch?v=Uhuxt...eature=channel
Bas bez veze, hocu da okacim jos fotografija i jodjenom ne moze vise. Da mi neko objasni u cemu je sad caka; Wlade, Tope......???
Hvala Milosu, ma znam da nemogu vise od 5 fotki od jednom, ali ja sad ne mogu nikako i nista da uploadujem; Kad kliknem na zichericu pise error on page...ostatak fotografija ce izgldea da saceka. Ja, sto se kvaliteta filmica tice to je katastrofa, snimano sa mog mobilnog, filmici ispali losiji nego ikad.
svaka cast sapa odlicno vidim da ste se proveli do bola
samo izgleda vrijijeme je za nove alatke:dontknow:
Moraš da smanjiš slike (max 640x480) + kao što kaže Miloš mora manje od 5 po postu - udri Šapimire profesore frirajda :ok:
Drago mi je da ste se super proveli, nije ni moglo drugačije pored toliko snega & dobrih padina :).
Mozda prije: "ko nije nikad bio sucker-tracked, nikad nije bio Bosanac" :D
Opis ti je genijalan ko i uvijek, filmici bi mogli biti i bolji, al vidi se da si ga bas dao po gasu, rispekt :)
Drago mi je sto si se lepo proveo (a jos draze sto si se ceo vratio:hair:)!
a slike...pa okaci na www.tinypic.com ,krajnje jednostavno, izaberes risajz i samo bacis linak preko img coda na forum...
Sjooooo staze, 25 cm na -10 :smoke: čekam vas....da vidim jeste li šta naučili u tim avanturama...Oggy imao vizu za tri mjeseca, ne sekiram se za njega
a Patak ima taj izgubljeni pogled u daljinu na slikama
danas
http://picasaweb.google.com/tatarati...I2008Jahorina#
Cekaj, jel to samo 25 cm ili novih 25cm???Citirati:
Sjooooo staze, 25 cm na -10 :smoke:
Cojek pogrijesijo zanimanje trebo postat fotograf, hocu reci foto-reporter, slike (polu)profesijnalne, lijepo bas bas.Citirati:
Ps
A vidi offpist terena, pa sta ce ti francuska kad ovako napada, a nigdje zive duse, pravis tragove od jutra do podne.
Eh, konto sam za vikend doci, al nisam skupio ekipu, a ni Darko nije na Palama pa da se uvalim :D A onda od 3-10. Tignes... pravo ce mi se isplatiti ta sezonska. Al dobro, januar, februar, mart... odradice se valjda 15 dana. Sto se mora nije tesko.
E da, jel to sunce probija na 11-oj fotki, il imas neki nuklearni blic?
Cu i to probam sad, nego ovo 'profesor frirajda" je vjerovatno blagi cinizam, ako nije onda je pretjeran kompliment. Dje ja moj wlade, obicni rekreativac, istina sa pretjeranom dozom entuzaijazma za offpistu, imam neesto iskustva i tu i tamo i ja zablistam sjajem zvjezde padalice, al daleko je to od bilo kakvog freeride experta.Citirati:
Moraš da smanjiš slike (max 640x480) + kao što kaže Miloš mora manje od 5 po postu - udri Šapimire profesore frirajda
Iz reskpekta za prave experte, moju aktivnost na snjegu ipak radije zovem offpiste skiijanje. Freeride je za mene kad se pustis niz padinu i reagujes na svaku prepreku u terenu, bila to stjena od koji metar ili oboreno drvo ili kakav procjep koji mora da se preskoci.......kotrljas se kao, lopta niz padinu, e to je freeride (anticipiras sto bi rekli). :-)
Ono istina ja volim da skijam po extremnim terenima, ali to je cesce borba za goli zivot, a tek tu i tamo atraktivna akcija....ali boze moj obicni smo smrtnici svaki mali uspjeh je nevidjen kick.
A skijanje kroz dobar, nenacet puder, to kazem uvjek, pa to je naj laksa vrsta skijanja, moze svako samo mora da voli i zeli.
heheh, dobro si o oggy, mada tih 'bosanaca' engleske, holandse, njemacke i druge nacijonalnosti vidjam kolko osh po terenima. Stignu poneseni tudjim tragovima negdje in the middle of nowhere i onda skije na rame i prtinaj brajko uzbrdo.Citirati:
Mozda prije: "ko nije nikad bio sucker-tracked, nikad nije bio Bosanac"
Ma ko sto rekoh picilo se junacki, ma kad je snjeg ko dusha, samo probijas kroz one hrpa, a gdje je netaknut surfash gore, ma ko sto rekoh to je lako, tesko je kad snjeg otvrdne na nekim mjestima, a na nekim ostane mehk, e to je vec visa matematika.Citirati:
Opis ti je genijalan ko i uvijek, filmici bi mogli biti i bolji, al vidi se da si ga bas dao po gasu, rispekt
Nego, apropos "freeride experata, Vidijo sam ovaj put na Gondoli, gomilu skijasa sa freeride opremom (od glave do pete) samo za respekt. XXL pros, Gotame, Squods.....opaka odjela i opaki ruksaci, flambojantni sljemovi, reko bi cojek ovi ce da rasture onaj cjelac....dodju gore okace skije, prodju ispod zice u teren i.....ispadne da pojma nemaju kako se vozi ne uredjen snjeg. lomataju se van piste, opasni za sebe i okolinu, ljudi pomalo znaju skijat ali se furaju da su freerideri, biraju neke skokove i poteske rute nista mi nije bilo jasno. Uglavnom se radilo o Englezima.
Izgleda da offpiste skijanje postaje pretjerano popularno. Ono, ko nekad sa race-skijama, kad je svaka susha htjela da vozi Atomic GS i neke ubitacne pancerice sa flexom 1000. Tako i ova popularizacija "freeride-skijanja" pocinje da uzima zabrinjavajuce razmjere, ma nije da me briga sto se ljudi levate nego sto pokvarise ono malo netaknutog snjegas sto stoji van staze.
Možeš kod nas prespavati Oggy
starih 25, pišaš i vidiš zemlju nakon 10 sec, ali zaleđena kora hrskava.
zima pravo
5 sekundi, do mene ;o)
Pusti Sapa umjetnički dojam, brzina je mjerilo svega u skijanju
Šta se sada buniš kada si nas prošle sezone hrabrio da kupimo šire skije
u mom slučaju staze su stvarno preuske za neko divljanje između ljudi
zato sada praktikujem velike zavoje na velikim brzinama i što većim strminama
znači, što brže to bolje pa gdje god i kako god :o))