Originalno postavljeno od
rocktheroad
Bio sam dve nedelje na kopu za vreme decijeg raspusta. Najgore i najopasnije vreme za skijanje. Kamikaza i nije bilo toliko puno jer verovatno zbog same guzve nisu uspevali da razviju brzinu da bi se smatrali kamikazama. Onih sto ne znaju skijaju je bilo dosta, nazalost onih sto misle da znaju da skijaju mnogo vise.
Ono sto morate da znate je da je redarima na stazama zadnja stvar da opominju i vode racuna o opasnim skijasima. Oni su prioritetno fokusirani na neku vrstu odrzavanja, namestanja znakova, mreza, zatvaranje, otvaranje staza, postavljanje ograda. Ima par onih pasivnih bez skija sto samo kontrolisu ski pasove, i rade na polazistima. I to je to.
Kad vidite redara da se spusta, on se spusta zato stoje nesto odneo/odnese sa tacke A na tacku B, ili ide da namesti nesto. Zice su se raspadale svo vreme, ispadale, stajale, nekad i zbog vetra ili cega vec, nekad havarijski, te su stalno isli da nesto oznace, preusmere. Postoji jos ekipa iz obezbedjenja koji uglavnom jure svercere, preprodavce ski pass-a, i verovali ili ne brane redare :) Mislim da se nikad nisam ni vozio sa redarom na zici pa nisam ni popricao sa njima, ali nikad nisam video da redari preventivno deluju, opominju, da su bilo koga zaustavili, da su oduzeli ski pass ili bilo sta slicno.
Na staroj planini je na primer bila skroz druga prica. Manje, uredjenije skijaliste, manje posla za prioritetno odrzavanje, pa sam ne retko video gde redari jurcaju za nekim, zapisuju, zaustavljaju. Jednostavno ne raspada se skijaliste kao Kop, i redari imaju vremena da se posvete preventivnom delovanju.
Ako zelimo od Kopa da nesto napravimo, onda treba nesto i da preduzmemo. Tako da mislim da ima itekako smisla nekome javno skrenuti paznju. Budala kad se spusti ne prolazi nezapazeno. Niste vi jedini koji su ga zapazili, tako da u vecini slucajeva ce se i drugi umesati i podrzati vas. Mislim da treba da budemo otvoreniji, direktniji pa cemo tako i podici opstu kulturu i svest.
Dugorocno od skijalista ne treba nista ocekivati po tom pitanju, oprema ce biti starija, vise ce se mlatiti sa odrzavanjem i ispadima, vise se fokusiraju na svercere, neprijavljene instruktore, i stvari koje im direktno zadiru u dzep. Bilo bi lepo kad bi GSS ekipa dobila ovlascenja da opominje, ili bar u opisu da prijavljuje redardima potencijalne opasnosti, posto mi deluje da su oni prilicno savesni.