Ma nema ljutnje. Ne idem na skijanje da bih se svađao sa nekim ili ispravljao krive Drine, to mi je poslednje na pameti. Ali ne pristajem da igram ruski rulet, nisam ravnodušan na likove koji druge pakuju u invalidska kolica. Slažem se sa tobom da su redari idealno rešenje, samo ja ih u praksi nikada nisam video kada su mi trebali, bar ne na Kopu. Da jurim nekoga, slikam i prijavljujem, obično nije realno rešenje, niti ja mogu da aktiviram telefon dok skijam, niti je bezbedno da jurim samoubicu. Sa takvim obično imam razgovor kada sami sebe ili nekoga drugog pokupe i izlome.
Da se razumemo ti "neprijatni razgovori" nisu česti. Ali eto za s.novu da je bilo redara na crvenoj mogao je mirne duše da poništi na desetine passova.
Skijanje je individualni sport, ali na rekreativnom skijalištu mi delimo sudbinu sa ostalim skijašima, praktično kolegama na stazi. Ako neko padne, ja mu pomognem da ustane, ako neko izgubi skiju dobacim mu je, ako je teško povređen pomognem u okviru mogućnosti, na sedežnici podelim čokoladu ili piće, ako vidim da neko pokušava mene i druge da napravi invalidima popričam sa njim da napusti stazu kojoj nije dorastao i/ili da promeni stil skijanja.
Kamikaze su svesne da srljaju i prave sra*a, uglavno su to besne pubertetlije, njihovi prijatelji sa kojima skijaju znaju da izazivaju opasnost, često su i sami prestravljeni, ja im kažem da prave problem i da mogu druge da nose na duši, da je njihovo telo oružje, a kantna kao nož i da moraju da promene stazu, nisam imao neprijatne situacije. Niti sam ih kasnije viđao na stazi.
U savršenom svetu ja bi ih prijavio redaru, uostalom on bi to sam video jer je uvek na stazi. U stvarnom svetu kamikaze prave druge invalidima i to redovno. Čini mi se da većina okrene glavu na takve scene, ustvari edukacijom početnika i reakcijom skijaša na te budale sprečili bismo ih. Na kraju bolje i pesnica (daleko bilo) nego da te 60-80kg mase spiči pri brzini od 60km/h...