Tebi Macak, uz svo postovanje svih, ljudi sa Tornika treba da poklone besplatan skipass.Svaki dan sam pratio tvoje pisanje i mogu ti reci kad vidim slike da sam se nalozio i da cu nedje zapucati iz Titograda do Tornika i vrnuti se isti dan.:ok:
Pogled za štampanje
Tebi Macak, uz svo postovanje svih, ljudi sa Tornika treba da poklone besplatan skipass.Svaki dan sam pratio tvoje pisanje i mogu ti reci kad vidim slike da sam se nalozio i da cu nedje zapucati iz Titograda do Tornika i vrnuti se isti dan.:ok:
Izgleda da sam se ja prevario,uprkos tome sto je vikend,manje skijasa nego juce,doduse je i danas bila guzva ali prilicno manja...ne znam,mozda su ljudi mislili da ce biti losije vreme i veca guzva,stvarno ne znam.Ja sam se danas samo provozao do gore,ali to je privilegija mestana,mi mozemo da biramo najbolje dane za skijanje,a ne lenjost kako neko rece.
prosla sezona
Akole,brate hvala,kao sto vidis RADI!..a rodjak miran...
Ali zato od danas pocinje skijanje,gore je na parkingu oko 50-tak automobila,sve staze rade,sudeci po kolima najvise 150 skijasa,staze drze ceo dan,tako i da se dodje popodne skijanje je odlicno,minus je dobar,vreme se menja od suncanog do slabog snega,ali vazno je da nema magle.Sutra skijam,pa cu jos pisati.
Eee, nema vise raspusta.. Kao sto rekoh, ova radna nedelja, ko moze, pravac gore! Nadam se da se vidimo vec sledeci vikend! :)
P.S. kako tek dobro izgleda Tornik preko neta iz beogradske kancelarije, nemate pojma... :glavaozid
Ski centar Tornik 01.01.2012.
Klik na fotku za vecu rezoluciju.
http://static.panoramio.com/photos/medium/65014330.jpg
Link za 360 panoramu
Najbolji dan na Torniku do sada u ovoj sezoni,temp u dobrom minusi,oko 10 se potpuno razvedrilo,staze odlicne,lepo ispeglane,sve u funkciji,skijasa po mojoj proceni ne vise od 150,staze su na pojedinim mestima malo tvrdje,ali nikakav problem,sada se vec naoblacilo i pocinje slab sneg.
Bio na Torniku za vikend...snega kao nikada do sada,predeo i panorame prelepi,Zlatibor zaista ima tu pitomost kojom se ostale skijaske destinacije u Srbiji ne mogu pohvaliti.
Evo i par slika...
http://www.panoramio.com/photo/65062261
http://www.panoramio.com/photo/65062290
http://www.panoramio.com/photo/65062318
http://www.panoramio.com/photo/65062337
http://www.panoramio.com/photo/65062362
http://www.panoramio.com/photo/65062393
http://www.panoramio.com/photo/65062425
http://www.panoramio.com/photo/65062461
E sad,to sto se tice prirode i snega.
Sto se tice same organizacije na skijalistu,moze to mnogo,mnogo bolje.
Kao prvo,staze se tabaju preko noci do nekih 7 ujutru.Ako se desi da pocne padati obilniji sneg,do 9h kada otvaraju zice na stazama ce biti prevelika kolicina neutabanog snega,sto je mozda raj za bordere-ali za skijase uslovi postaju losi.
Ispod snega ima mnogo leda,tokom rada skijalista NIJEDNOM ne prodje ratrak,sto u kombinaciji sa neutabanim snegom i hupserima koji se formiraju dodatno pogorsava situaciju.
Sestosed koji ima brzinu od 6m/s,isto kao i onaj na Pancicevom vrhu,ne radi u toj brzini,vec se vuce do gore u nekom "stedljivom hodu",navodno u skijalistu srbije kazu da nema potrebe da radi punom brzinom zato sto nema velikog broja skijasa na stazama...kao da nije poenta brze zice da te odvede gore pre nego sto promrznes njisuci se 15 minuta na vetru.
A i povrh svega,na Zlatiboru realno postoje dve staze,razdvajanje Tornika i Cigote na dve staze je papiroloski,cisto da mapa deluje zanimljivije.
Sto se tice samog puta od Zlatibora ka Torniku moze se reci da,kada padne malo jaci sneg,puta uopste i nema!
Evo slike puta od Tornika ka Zlatiboru u nedelju oko 14h...
http://www.panoramio.com/photo/65062484
Sve u svemu,Zlatibor kao prirodna lepota neprocenjivo,jedino sto je veliki paradoks da je skijanje losije kada ima vise snega!
Ljudi sa skijalista moraju da shvate da nije dovoljno samo da im napada 20-30cm snega na stazu da bi sama staza bila u funkciji,i da moraju i da se pozabave ciscenjem pristupnih puteva skijalistu.
Ja sam uzivao u prirodi i uzbudljivoj voznji po snegu i ledu,ali je bio i veliki broj ljudi-posebno sa decom-koji su rezignirani napustali skijaliste vec oko 11-12h zbog nehumanih uslova kako na stazama,tako i na sporom sestosedu na niskoj temperaturi.
Nadam se da ce se prizvati pameti i iskoristiti sav prirodni potencijal planine tako sto ce uloziti i malo vise rada.
Toliko od mene...
Prvo,staze ne mogu da se tabaju u toku rada centra,jer je to malo skijaliste,i ima dosta skijasa,posebno vikendom,morali bi da zatvaraju staze,sto bi izazvalo kolaps na Torniku.Drugo, normalno je da je podloga tvrda,jer je sabijan uglavnom vestacki sneg,uz veliki minus i dosta skijasa to je neizbezno,dodji u jutarnjim satima,tada je to dosta bolje,hupseri su normalna pojava na skijalistima,pogotovo sa velikim brojem skijasa,to nema veze sa organizacijom.Trece,staze Tornik i Cigota su dve posebne staze,spojeni stazom Ribnicki put,to sto su spojeni ne znaci da je to jedna staza,tu je i treca staza Zmajevac,uz to Tornik stazu mozes da vozis uz dve kombinacije,tzv"banana" koja te spaja sa Zmajevcem,i "Ribnicki Put" koji te spaja sa Cigotom,a tu je jos i jedna nesto manja staza koja se odvaja od Cigote duzine nekih 400m,ali se ne sredjuje gornji deo te staze koji je veoma strm,da bi se tu skijali uglavnom pocetnici.Cetvrto, na vrh se vozis 11 minuta,ja ne verujem i da se na Kopaoniku pusta puna brzina.Peto,na stazama su nehumani uslovi samo kada dodju kvazi skijasi, razni fenseri,a Tornik je malo skijaliste da bi primilo toliko gostiju sa Zlatibora,koji ima skoro 30000 kreveta,a zaliti se na temperaturu na planini,zimi, na zicari ne treba ni komentarisati,u najbrzoj do vrha putujes 6 min.Sesto,put nisi video jer pada jak sneg,gle cuda,ne znam gde ti zivis, ali mi nemamo puteve na kojima se sneg topi cim padne na asfalt,i ne mogu radnici skijalista cistiti lokalne puteve.Sedmo,tabaci ne mogu izlaziti i tabati svaki put kada na staze napada 5 cm snega,pogotovo ne na ovako malom skijalistu.Osmo,vidi se da si "skijas sa Kopa",Tornik bez obzira sto je mali,ipak je za ozbiljnije skijase.I jos nesto,sestosed ne pustaju u najvecu brzinu,jer je onda i brzina na izlazu korpi nesto veca,a ovi indijanci koji gore dolaze,na mogu normalno da sednu na korpu,pa cak i kada bi stajala.
Potpisujem. Ali....
Tornik je nesumnjivo opravdao svoje postojanje toliko da vec sledeceg vikenda idem opet gore - dakle ne idem ni na SP ni na Kop kao prethodnih godina, vec na Zlatibor. Zasto? Zato sto je sve ovo u prethodnom postu tacno. Ali, ima jedna stvar, moraju i najmladji pa i losi skijasi dobiti mogucnost koriscenja sestoseda, a to je izgradnja jos nekih ski puteva kroz sumu sa manjim nagibom, dakle, da im bude omoguceno da se sa vrha spuste pluzenjem niz blag nagib, ako je to ikako moguce, a ne da se spustaju sestosedom kao sada...Na taj nacin se rasterecuje deciji park i donji deo Cigote za apsolutne pocetnike i ski skole...eventualno jedan tanjir ili sidro na "levku" bi bilo pravi potez za celodnevno skijanje i rasterecenje bandere i krnevog plandista, samim osmatranjem situacije vidi se da prilicno mali broj skijasa koristi "levak", a bilo bi interesantno za treninge i ski skole...
i Ocekivao sam da s ejave "domoroci" extremnmi skijasi i slicno...ispade da ej Zlatibor samo za "Heroje"...
avaj,da ne komentarisem dalje tvrdnju da je Tornik koncipiran kao "skijaliste za iskusne skijase"...a to sto se nalazi pored Zlatibora koji je mesto mnogo manje "ekstremne" prirode i u koji dolaze ljudi mahom da se odmore i provedu sa prijateljima i porodicom ne idu bas sa tom tvrdnjom...i ostala pametovanja da ne komentarisem dalje,sve u svemu znam i sam koji su razlozi za sve lose stvari koje sam naveo,ali ne znam koji su razlozi za njih kao centar da ih ne resavaju...|
Toliko o tome,necu dalje da sirim pricu.
Vidi ovako, nit' sam heroj, nit' sam ekstremni skijas, ali znam da se spustim bezbedno i sa uzivanjem (dakle ne jedva) niz svaku stazu. Nisam ni zlatiborski domorodac. Smatram da sam iskusniji skijas: od svoje cetvrte sam na skijama, od svoje 15 sam na bilo kojoj crnoj stazi. Medjutim, na Torniku ima dosta skijasa cije znanje je ispod nivoa potrebnog da se obe staze, ajde da kazem sve tri savladaju BEZ ugrozavanja kako licne tako i bezbednosti drugih skijasa - to je prosto cinjenica i vrlo se lako sagledava. To pak povlaci za sobom guzvu na stazama iako na liftovima nema nikog sto stvara privid da guzve na skijalistu nema - ima je itekako. Opet, ti takvi skijasi na zalost, nemaju alternativu - dovoljno su dobri za deciji park i medjustanicu krnevo plandiste, a dovoljno losi za ostatak skijalista, sto navodi na zakljucak da Tornik u globalu negde ipak jeste za iskusnije skijase, zar ne...? Opet, skijaska tehnika se tesko uci i usavrsava na strmoj stazi, da li se slazemo sa tim? Smatram da je cinjenica da Torniku nedostaju plave, lagane, zelene staze, kako god ih obelezavali...Dakle, opet, dedukcijom, Tornik je mahom skijaliste za iskusnije skijase. Dakle, u potpunosti podrzavam taj stav. E sad, losijim skijasima se na neki drugi nacin mora prici, objasniti da je skijanje lep, ali ipak vrlo opasan sport ako se olako shvata i precenjuje sopstveno znanje. Na koji nacin? Ne znam odgovor na to pitanje, verujem da kucno vaspitanje ima dosta veze sa tim, zatim generalno nepoznavanje elementarnih zakona fizike, onih zasluznih za nasu ravnotezu, koji se ne uce u skoli vec se intuitivno poznaju, do bezobrazluka pre svega prema samima sebi, a zatim i prema drugim skijasima - Tornik je prepun, blago receno, tantusa na skijama, totalnih mamlaza cija ludost (ne hrabrost!) se granici sa imbecilnoscu, meni totalno nejasnom i nepojmljivom. Da ne pominjem neodgovorne roditelje koji svoju malu decu vode na zmajevac ili cigotu, itd, itd.
Dakle, Tornik mahom JESTE skijaliste za naprednije skijase i svi oni losi skijasi koji se upuste u avanturu da se umesto sestosedom spuste niz staze, rizikuju kako svoju tako i bezbednost drugih skijasa, odgovorno tvrdim. Uostalom, sama kategorizacija staza na Torniku to potvrdjuje, a na odgovornosti samih skijasa je da procene svoje sposobnosti - i to vecina njih uglavnom radi lose ili nikako.
Ja ne verujem da si ti i bio na Torniku,pa cu morati jos malo ti objasnim neke stvari.Prvo,Torniku fali jos nekoliko staza,za koje postoje odlicni uslovi,za koju godinu,daj boze,bice i to,sudeci po konfiguraciji terena,tada ce po mom skromnom misljenju,biti skijaski centar za ozbiljnije skijase,bar ozbiljnije od onih koji idu na tzv "Kop",to ce ti reci svaki iskusniji skijas.Drugo,Tornik se ne nalazi pored Zlatibora, vec na Zlatiboru,ciji je ujedno i najvisi vrh,i kada bi se na Torniku napravile te staze koje su planirane,Tornik bi svakako postao,bar "ekstremniji"od vecine planina u okruzenju(sto se tice staza),u rangu sa Jahorinom,jedino mu nedostaje jos 400-500m visine,ali na to se ne moze uticati.Trece,znam i ja sam, da organizacija uvek moze da bude bolja,ali neke stvari koje si napisao,prosto se vide da dolaze iz "pera"nekog ko bas i nije upoznat sa skijanjem i ski centrima,pa prema tome ono sto si napisao je iz ugla mozda nekog,koji dolaze tu vise da bi se setali,fotografisali,malo "stali"na skije...i to je to,a mene veoma nervira kada neko prica o necemu o cemu veoma malo ili ni malo zna nesto.Trenutno,najveca zamerka na zaposlene gore,moze biti mali broj redara na stazama,koji bi kod onolikih guzvi,pomogli da se bar kaka takav red na stazi uspostavi,i da vise kontrolisu indijance koji divljaju misleci da znaju da skijaju.Mnogi koji su radili, su napustili posao zbog malih plata.I na kraju, ne kaze se "domoroci" vec "domorodci".
Prethodni post se odnosi na "boypet80"...
Volela bih da overim i to, ali baš i nije usput ... :(
Interesantna zapazanja, samo par stvari da dodam: proveo sam lepih 15tak dana skijanja na Torniku, s obzirom na broj skijasa staze su nekako izdrzavale ali sam i ja imao utisak da su i pored padavina mogle ujutro biti bar malo bolje pripremljene (svako jutro sam bio u 8 i 45 na Torniku), u planu su nove staze, "levak" se koristio za treninge. Ocigledno je da nedostaje jedan Karaman greben jer ove i nisu bas za pocetnike (koliko cujem bilo je i dosta povreda). Jes da bi se mogao svrstati u, kako moj pismeni zemljak kaze, zlatiborske domorodce ali moja porodica i ja volimo da skijamo i na Kopu kao i bilo gde drugo, skijanje je najvaznije - uzivajte.
Ne,mi sa Zlatibora smo "DOMORODCI"...;)
Volim Tornik i rado skijam na njemu ali reći da je za NAPREDNE ili OZBILJNE skijaše malo mi smešno. Moj drugar ga je za vikend skijao skoro pa lagano a na skijama je tek 10-ak dana i ne samo on.
Onaj ko misli da je Tornik samo za OZBILJNE i NAPREDNE skijaše treba da odskija Brezovicu ako već nije da bi shvatio šta je ozbiljno i teško skijalište.
Dodao bih još da naravno i prilazni put Torniku čini skijalište. Sa zimskim gumama smo se klizali poprilično.
Pozdrav za sve ljubitelje Tornika...
@HEROES: e, sad je sve jasnije.. :)
1. Neko ko je vec desetak dana na skijama, a ima smisla za skijanje i dobrog instruktora je vec ozbiljniji skijas u neku ruku - pitanje je da li bi se spustio niz bilo koju stazu Tornika sa dva sata skijanja u nogama kao "neki drugi skijasi" tamo - mislim uglavnom na vecinu tinejdzera delimicno ubijenih od opijata ili alkohola sa 36 minuta efektivnog skijanja pre spustanja spustom niz poslednji deo Cigote recimo...?
2. Odskijao Brezovicu nekoliko sezona pre '97, posle toga nije bilo bezbedno...istovremeno se skijao na Kopu, Durmitoru, Rajkovu i Jahorini, za inostranstvo nije bilo "vremena"... "God Bless ZPU" - ko zna, shvatice :D
3. Brzo ste vozili ili ste losi vozaci, ja imam relativno matore zimske gume (3.sezona, dobra sara, Krisalp pozadi i Michelin Alpin napred) i zadnju vucu, pa se nisam uopste klizao prosle nedelje, a sneg je padao svaki dan, a prilazni put bio beo od snega. Ili je jednostavno bilo leda ispod, tu gume ne pomazu, jedino spajkovi ili lanci u granicnom slucaju (tanak i krt led).
I dalje smatram da Tornik nije za pocetnike i lose skijase. Nikako. Mozda deciji park i krnevo plandiste do medjustanice i odredjeni "plavi" delovi staza na Torniku, nikako njihovi crveni ili crni delovi...
Ljubitelj Tornika, definitivno. Pozdrav. :)
Pa, jel' ovo skijaski forum!? ili sta?,tvoj drugar je skijao Tornik, sa 10-tak dana na skijama skoro pa lagano,sta je skijao,bebi stazu, ili stazu na pola prvog sidrasa!?,ma dajte ljudi,da ne skijam koliko skijam mozda bih u ovo i poverovao,sad zavisi sta za nekoga znaci skijati,ili jos bolje,sta znaci "lagano".Brezovicu sam skijao davno, u dva navrata,i ona je za dobre skijase,ali da me staza izmori kao Zmajevac na Torniku,na Brezi je jedino mogao onaj levak na Livadama,koji je bas strm ali dosta krace od Zmajevca,Lavlja vrata su staza sa najvecom visinskom razlikom,ali uopste nisu zahtevna za dobrog skijasa,to je koliko se ja secam Breze,a bio sam tamo zadnji put 94 godine.I ponavljam,ove tri staze na Torniku jesu za ozbiljnije skijase,ako se "skoro lagano"spustanje niz iste,ne racuna sedenje pola staze na dupetu,padanje pri svakom zavoju...ili ono, dobro je spustio sam se ,pao sam samo devet puta.
To je neverovatno koliko losi, a nabedjeni skijasi kontaju da je fora da se lomataju niz Zmajevac ili obe Duboke, Krcmar, Lavlja vrata ili sta ti ja znam, Gran Risu, recimo. Ja bre volim da uzivam cak i na Karaman grebenu, dosta puta odem na Krst pa "pustim" jedan carve da zabole butke kad nema nikog ni levo ni desno - to nikako ne smem na Dubokoj, nemam ni snage ni kondicije za to, na zalost... ali neeee, ako skijas plavu stazu onda si "out" ali ako se rokash i spasavas niz Zmajevac ili Duboku onda si faca, a sam Tornik je ondaK za pocetnike, jer ja sam gistro desetodnevni apsolutni pocetnik, a sroljao sam se niz crnu stazu, pa samim tim ona vise nije crna, nego je poplavela, a i ceo ski centar je boza i limunada i nikad vise necu ovde da skijam jer ja sam Tomba 21.veka... Razumem ja taj filing iliti adrenalin kad se spustis prvi putA niz crnku, ali eeej, izjaviti da je smesno da crno i crveno kategorizovane staze nisu za bolje skijase - pa koje su onda??? Tamno zelene? Zute?? Rozikaste? Sa cirkonima? Koje??
Ljudi, ja nemam kondicije i udebelio sam se poslednjih 15 leta, na Zmajevcu se zadisem ko omladinka, stanem par puta. Na Cigoti vezem brzo vijuganje od ona dva kafica do prevoja, pa stanem jer mi dusa u nosu, a debeo sam k'o majka - a kad padnem - a padnem, zamislite, iako sam "napredan" skijas, neverovatno, jel?!? - ustajem tako sto moram da otkopcam vez pa se dizem ko slon....a imao sam 64 kg na istu ovu visinu i jeo sam crnu duboku, bio u radnoj grupi ski saveza na takmicenjima za klince, nosio krsh kapija gore-dole po bivsoj Jugi i ja bre i dalje mislim da Tornik NIJE za lose skijase i pocetnike. Brate, nije, jednostavno, nije. Tezak je jbg, posebno Zmajevac i to kad "pukne" - dakle pun mekanog snega i "smetova", jebeno je tezak tada, da se ne lazemo, posebno jer se "kacamak" pomesa sa ledenim plocama, pa oce da izbace skijasa iz skija k'o iz pracke! Ajde bre, ko o cemu, baba o ustipcima...
Skijah Brezovicu 2006,2007,2008 a mislim i 2009, trebao bih da pitam svoje SKI MANIJAKE kad bejasmo zadnji put i koliko se sećam beše mi značajno ozbiljnija nego Tornik. Dozvoljavam da svako neku stazu doživljava na različite načine.
Niti sam brzo vozio niti sam posle 3 000 000 km loš vozač ali smo se u nedelju značajno više klizali nego u subotu. Sneg je subotu na nedelju dobro napadao i iznenadio putare kao i uvek.
I da, naravno da moj drugar nije SEDAČ NA DUPETU nego je skijaš.Da nije skijaš naravno da bi ga nazvao SEDAČ NA DUPETU.Stazu na pola prvog sidra i ne doživljavamo kao stazu pa je i ne skijamo. To je staza malu decu i baš baš početnike.
Naravno da sam skijao i strana skijališta ali ovde je reč o Torniku.
Ljudi koji tamo rade vrlo su ljubazni, uvek su tu koliko sam video da pridrže sidro kome je potrebno ili da pomognu deci koja sedaju ili silaze sa šestoseda.
Koliko sam pratio snow njeri i Tinu, Brezovicu uglavnom ne sredjuju, to je raj za offpiste. Ja off ne skijam, daleko sam od ekstrema i agresivnog skijasa i volim uredjene staze. Po tome sto kazes kad si skijao na Brezi, vidim da potenciras da si ski manijak i da zelis da kazes da si odlican offpiste skijas, a verovatno je i tvoj drugar takodje ski manijak i nije sedach na dupetu, vec skijas, pa samim tim, ako ne odlican, ono bar dobar skijas na uredjenim stazama, pa mu nije bilo tesko da odskija Tornik. Ali onda on nije apsolutni desetodnevni pocetnik ili ja propustam nesto???
A za tri milke kilometara, skidam kapu koju nemam, zaista. Svaka cast. :)
Jedno pitanjce, ako nije tajna, koje daske si vozio na Brezi?
Ja sam sad vec davne '95-96- i 97 na Brezi vozio Comprex S, sredjen kod Djoleta u Mlatisuminoj, ali tad su radili staze, doduse za kilo rakije, ratrak se ne pali bez sljive, dzabe ti nafta...ko se seca, seca... :)
Unapred hvala na odgovoru.
Meni su staze na Torniku bile onako bas super, kad ih upeglaju ujutro.
Staze su ozbiljne tezine, i nisu za pocetnike. Skijanje je ozbiljna stvar gde se kosti lome ko dobar dan, mislim da je guzva takodje veliki faktor rizika.
POtrebno je osmisliti jos koju stazu u svakom slucaju, posto je ovo malo i brzo se covek zasiti.
U svakom slucaju veliki korak napred pogotovo za lokalnu populaciju.
Prilazni put je svaki dan ciscen, kada sam dolazio ujutro put je bio neociscen od snega koji je te noci napadao ali se sa zimskim gumama prolazilo bez problema, pretpostavljam da nisu stizali jer je magistrala prioritet i svako jutro je od Bele zemlje do skretanja za Tornik bila u perfektnom stanju dok je i prilazni put od Tornika do magistrale prilikom povratka oko 15h bio potpuno cist, to je moje iskustvo a videcemo kako ce ovog vikenda biti.
Macak malo si preterao.Citirati:
I dalje smatram da Tornik nije za pocetnike i lose skijase. Nikako.
Ljubitelj Tornika, definitivno. Pozdrav. :)
Tornik je odlična staza i za početnike i za loše skijaše. Na sidru je odlična za apsolutne početnike,onaj deo uz lift. Zmajevac je odličan za dobre skijaše.
Recimo ja sam klinja zadnje dve godine naučio da skija na Torniku i ove godine smem samog da ga pustim niz stazu. Žena i ćerka su prosečni skijaši i super idu niz Tornik koji i meni odgovara baš zbog toga što ima i crvene i plave delove pa mogu da izguram ceo dan na skijama. Ja skijam 35 godina i veoma sam dobar ali na Zmajevac odem jednom ili nijednom kad sam gore jer sam obično sa klinjom,a sidro je tu prilično zahtevno(treba imati snage u nogama za više vožnji)
Što se tiče puta i parkinga ove godine je super, a ko se kliza po putu,a ima dobre gume bolje da se mane vožnje po snegu i ledu.
Jedinu zamerku imam na cenu ski pasa koji bi po meni trebalo da bude jeftiniji za nekih 20-30%.
Vidimo se na stazi.
pozz
Tornik uzimajući u obzir blizinu BG-u je jedno sasvim solidno skijalište, ima sve što jedan skijaš zahteva, a to koliko dugo ide žica to je sad druga priča, ima stvari koje se mogu popraviti ali ljudi polako pa do pre nekoliko godina niko gore nije ni skijao. A što se početnika tiče te žalbe na njih su mi jako glupe, pa svako je jednom počeo sa skijanjem meni ne smetaju tamo gde ih ima puno ne skijam ili ako već skijam usporim. Tornik je prava priča za vikend skijanje, tačno je da se staze mogu malo kasnije tabati to je moje mišljenje ne kažem da sam upravu ali smatram da ovoliki broj staza je moguće spremiti za kratko vreme pa ne tabaju 100km staza nego 8km. Pozdrav svima koji vole Tornik.
Da ne adresiram post na nikoga pojedinacno,bez obzira na to da li je nastanjen na Zlatiboru ili ne....elem,Tornik i Zlatibor mi se izuzetno svidjaju i rado cu doci opet.
Ali sve do jedne stvari koje sam naveo u vidu nedostataka stoje.
Necu da ulazim u dubinu sara na gumama i broj kilometara predjenih kako na stazama,tako i na putevima-svako ko je ovaj vikend bio na Torniku,
a nije ga gledao iz kancelarije ili slicno,
zna o cemu govorim kada kazem da je put bio MALTENE NEOCISCEN i da je na stazama bilo PREVISE LEDA I NEUTABANOG SNEGA.
I to nije nesto sto se ne da popraviti,valjda to i jeste sustina ovog foruma-da ucinimo da nase omiljene zimske destinacije postanu bolje i da se isprave propusti koji su do sada ucinjeni.
A bez obzira na to da li su staze crne,crvene ili plave,mislim da svi vi znate sta se podrazumeva kada se kaze da je "STAZA DOBRO PRIPREMLjENA".
A kada kazem da ovog vikenda staze na Torniku NISU BILE DOBRO PRIPREMLjENE,
svi koji su bili tamo znace na sta mislim.
I ne moze da postoji RAZLOG zbog kojeg staze na skijalistu ne trebaju biti dobro pripremljene i prilazni put skijalistu neociscen.
Evo i slike "ociscenog" puta.
@janusski
Vidi, druze, klinja ti vec dve godine skija i tek sad moze niz Tornicke staze, a zena i cerka prosecni skijasi - oni definitivno nisu losi skijasi, zar ne? Ne mogu vise da objasnjavam, ali evo primera: za mene los skijas bi bio neko kao recimo tvoj sin od pre godinu i po dana, a da ide jedva niz Zmajevac, sa glavom u torbi? Da li se sad razumemo?? Dakle, pravim veliku razliku izmedju pocetnika i loseg skijasa sa jedne i prosecnog, dobrog, odlicnog i eksperta sa druge strane...
vidimo se na stazi.
Glavni problem početnika na torniku nije konfiguracija terena nego gužva i indijanci. Traka i Plandište su extra za totalne početnike. Kada se oni apsolviraju onda Tornik-Put-Čigota, kada nema gužve, i u početku obavezno uz pratnju instruktora ili naprednih skijaša. Najstmiji delovi ove rute jesu zahtevni ali su i prilično široki, ne previše dugi i završavaju se dugim ravnim delovima što donekle bude olakšanje.
Po meni, najbolje se uči kada slijaš na granici svojih mogućnosti a Tornik pruža uslove upravo za to. Na granici ne znači i preko svojih mogućnosti jer onda postaješ indijanac i opasnost kako za sebe još i više za druge.
Onaj šestosed čak i u sporom hodu uveliko prevazilazi kapacitete postojećih staza tako da se nadam da će u nekoj skorijoj budućnosti prosecanjem nekih novih staza opravdati svoje postojanje.
Sve čestitke za urađeno u poslednje 2-3 godine. Neko možda misli da može i brže i više. Ja sam zadovoljan...
@boypet80
Vidi ovako, na Torniku sam bio u utorak, cetvrtak, petak i subotu. U nedelju nisam. Svaki dan, sve staze su bile pripremljene dobro, u ovoj temi imas slike koje sam stavljao, lepo se vide rebarca i na Zmajevcu i u levku, prelistaj malo. A sto se kancelarije tice, u ponedeljak sam, na moju zalost umesto na stazi, bio u kancelariji, pa sam tuzno gledao web kameru umesto da skijam i otuda opaska "da Zlatibor lepo izgleda iz kancelarije". Dakle, nisam ga skijao misem, vec skijama, tamo, ok? A sad pitanje: zar stvarno mislis da staza Zmajevac, te duzine i tezine moze da izdrzi ceo dan toliki broj skijasa od kojih je vecina prosecnih koji uglavnom koce i skidaju sloj po sloj snega na stazi, a da ne "pukne"? Rece cini mi se, wlad u nekom postu, napolju te i takve crne staze tabaju svaki peti dan, a na Torniku cesce, da ne kazem svaki dan...aman. Pored toga, sve dane sem petka, skijao sam poludnevno, pa sam kuci kretao u 13:30h - put je bio samo vlazni asfalt! Samo je ujutru bio beo od snega, skoro svaki dan, a dolazio sam na parking medju prvima, 8:30h. i nisam se klizao i nisam stavljao lance i imam zimske gume, a nisam presao milione kilometara... ocigledno se zaboravlja da je sneg skoro non stop padao i da je bilo perioda sa izuzetno jakim padavinama prosle nedelje. Posebno je kritican cini mi se petak ( nisam siguran vise), jer je ratrak tabao i nocu i ujutru, pa je opet na Zmajevcu bilo svezeg snega preko utabanog i staze je i pored toga bila ujutru odlicna - neka se javi jos neko ko je bio ovih dana ujutru i neka kaze svoje misljenje. Mislim da su staze krajnje korektno radjene i da su usled velikog broja skijasa pucale, sto je i normalno, uzimjauci u obzir i kompletnu vremensku sliku, temperaturu vazduha i snega, vetar, svez sneg, sunce i maglu, itd...
..i da zavrsim elaborat: ja sam Tornikom PREZADOVOLJAN. Uvek moze bolje, ali ne moze preko noci. Svaka cast svima na Torniku, samo tako nastavite. Kome ne odgovara ili ne valja ili je previse plavicast i ravan, postoje: Tri Doline, Samoni, Val Toran, Kopaonik, Jahorina, Kaprun, Hintertuks, Sen Moric, Alta Badija, Maribor, Stara Planina, Nasfeld, Gerlicen, Sas Fi, Laks, Sefeld, Brezovica, Crni Vrh, Durmitor, Banjsko, Pojana Brasov, Zakopane, Krvavec, Popova Sapka, Mavrovo, Kolasin, Valdizer, Madona, Livinjo, Sestrijere, Bormijo, Kortina, Val Gardena, Kicbil, Inzbruk (______dodaj na listu ako fali____), ...
Macak, ti si se baš ozbiljno isprimao da zaradiš taj besplatni ski pass što predloži neko ovde. Na slici ne izgledaš kabasto, mada ti tvrdiš suprotno...:ski:
@macak
Pazi,pomno sam pratio tvoja pisanja vezano za Tornik i smatram da su bila veoma korisna i verodostojna.
Ja sam stigao u petak vece i bio sma na Torniku subotu i nedelju.
U subotu sam bio od 13h pa do zatvaranja skijalista,skijaliste i put do Tornika su bili ok.
Jedina zamerka tada je bila sto sestosed ne ide maksimalnom brzinom a preko ljudi iz Skijalista Srbije sam dobo info da "stede" jer nema guzve na stazama pa nema potrebe za vecom brzinom...A ne vidim u cemu je problem sto bih zeleo da sto krace sedim na zici i hladim se ako vec moze i bez toga...Ti se ne slazes sa mnom vezano za to?
Dalje...
Noc subotu na nedelju je pocelo da veje i nastavilo je i u nedelju prepodne.
Put je bio katastrofa blaga,sto se vidi iz slike koju sam okacio gore.
Skijasa je bilo mnogo manje nego u subotu,
evo i slike sa skijalista vezano za broj skijasa...
Tako da za stanje na stazama ne mogu okriviti "veliki broj" skijasa,vec njihovu opustenost vezano za sredjivanje staza nakon sto su zavrseni raspusti i udarni vikendi prosli.
Da je bilo gadno vreme-bilo je,ali ako nisu sposobni da srede skijaliste u takvim okolnostima onda bi se trebali pod hitno popraviti na bolje.
A same izjave radnika sa zice vezano za razlog zasto ne rade punom brzinom zice dovoljno govore o tome koliko brinu za same skijase.
A tek odgovor lika sto naplacuje parking na moje pitanje kada ce opet da ciste put ka Torniku:
"Pa cistili su jutros,valjda ce popodne da prodju opet"
Naravno,kada sam se vracao oko 15h put jos uvek nije bio ociscen-bio je u gorem stanju nego kada sam dolazio.
E sad,najvaznije od svega-zasto su svi odmah poleteli da brane Tornik kao da sam ja nekakav neprijatelj koji nema pametnija p[osla nego ovde da mraci ljude...?
Ponavljam-Tornik je u svojoj zamisli odlican,ali neke stvari treba ispraviti i ljudi treba da znaju sta sve moze da ih zadesi u zavisnoti od vremenskih prilika.
Toliko od mene,nadam se da ce moje iskustvo nekome biti korisno,isto kao sto su meni bila korisna iskustva "macka011".
Prvo se kaze kako je Tornik fantastican,pa se onda naredja deset zamerki,koje totalno odudaraju od takve tvrdnje,pa se na kraju opet tvrdi da je fantastican.Meni samo upadaju u oci zamerke, koje daju ljudi koji mi lice kao da su retko kad bili na skijama,price o pripremljenosti staza,"pucanju"staza,hladnoci,previse tvrdoj podlozi,prijateljima koji su posle deset dana na skijama dobri skijasi,itd.Na Brezovici se ne mogu tacno setiti sta sam vozio,ali negde u to vreme sam imao RC COMPREX X, i neke k2,zaboravio sam oznaku,staze su tada normalno tabane,sem onog dela Lavljih vrata veoma strmog gde su uvek hupseri,koliko se secam onaj, ja mislim dvosed,nisam siguran,nikad nije radio sto ide na "Piribeg",jer su vetrovi gore bili snazni,pa cesto nije bilo snega i na stazi.Djoleta ne poznajem,kao i nikoga sa Brezovica,a da li su tabaci isli na rakiju,mozda, nemam pojma.