Ako je sa skijama sve u redu, to fabričko oštrenje bi trebalo da bude "jače" od bilo kog oštrenja u servisu i definitivno da traje dosta duže od servisnih oštrenja. Obiđi trgovine pa pogledaj kakvi su rubnici na drugim novim skijama.
Pogled za štampanje
Deluje sve okej sa skijama, moram ici malo da uporedim, hvala na odgovoru.
A šta da radim sa kliznom površinom? Da li treba vosak?
Hocu da uradim predporudzbu za sledecu sezonu, ide odmah popust 30%. Nakon mozganja, izbor mi se sveo na dva modela skoro pa istog imena pa me interesuje ako neko ima iskustva da mi pruzi malo vise detaljnih informacija.
Dvoumim se izmedju WORLDCUP REBELS E-SL SKI 170cm ili WCR E-SL REBEL FIS SKI 170cm. Obe dolaze s FREEFLEX ST 16 vezom. Skoro pa isti radijus (13), sirina struka (68) pa i ime (e-SL).
Razlika u sirini vrha i repa. WORLDCUP REBELS E-SL ima siri rep i vrh (123-108 naspram 119-103). Razlika je nekih 200EUR u cjeni.
Sta ova razlika u sirini vrha i repa znaci za mene, sta cu osjetiti drugacije, hocu li ili mogu li osjetiti ista u razlici? Za coveka mojih gabarita (2m i 110kg), koja bi opcija bila bolja? Trazim skiju za carving uzivanje (uski i siroki), ne interesuje me nista van staze
Izvini, ali ne uspjevam nikako da shvatim ovaj izbor.
U posebnoj temi si za Super Shape Titan napisao: "...iskreno nisam zadovoljan skijama. Prvi utisak je da su mi predugacke (iako sam 195cm). Takav mi je utisak. Stalno mi taj vrh nekako strci, tacno tih nekih par cm je kao visak. Uzeo sam 177 po preporuci, mislim da sam trebao 170cm. Drugo, skija je jako tvrda, nije laka ni meka za zavoje i kratki karving kao tipa HEAD e.SLR. Nece sama uci u zavoj, zahtjeva rad i trud".
Imao sam kratko vrijeme potpuno isti model u istoj dužini i nisam imao problema sa ulaskom u zavoj, ali se slažem da traži aktivan rad nogu, tj. ovlaš umara noge. U vezi ulaska u zavoj, stekao sam utisak da se Titan sa radijusom 14,7m ponaša identično kao moj sadašnji Laser AX sa radijusom 17,4m. Ako imaš igdje šansu probati Stöckli AX ili AR, probaj. Nakon toga ti se više neće činiti preskupe. Do ove sezone su se modeli zvali Laser AX i Laser AR, a sada se zovu Montero AX i Montero AR. Kratak opis: melem za noge. U prevodu: grizu kad treba, pitome kad treba, a nikad ne umaraju.
Moja dilema u odnosu na tvoj opis "skija je jako tvrda, nije laka ni meka za zavoje i kratki karving" je u tome što su dva modela koja si naveo drastično tvrđa od Super Shape i garant traže mnogo više rada i truda. I radijus 13m za dvometraša? Nisi valjda mazohista?
Dopuna:
- Ovdje su se nakada mogle testirati Stöckli modeli: https://www.sport-gratz.com/winter-de/shops/cimaross/
- Razmotri i po mogućnosti probaj Rossignol Hero Elite MT TI (MT = Multi Turn). Probao u dužini 176cm. Mnooogo dobre.
Niko ti ne može dati precizniji odgovor od ličnog testa skija... Već godinama lokalni zastupnici Heada i Rossignola oragnizuju testiranje skija na Jahorini i Bjelašnici, obično to bude u drugoj polovini februara i prvoj polovini marta, u više navrata (čak i u noćnom terminu na Bjalašnici za vrijeme Born2Ski festivala).
U dva navrata sam testirao WC e-SL, i stvarno mi odgovara. Titan je vrhunska skija to je bez dvojbe ali ne za moje potrebe. Titat zahtjeva rad (to je moje iskustvo), moras da nalegnes na skiju da bi usla u savrsen zavoj i dok je odlican, stabilan za siroki carving i vece brzine, za uski je problematicna. Mene ne slusa, vrhovi mi se tresu, malo razilaze, bez obzira sto pokusavam maximalno da nalegnem napred u pancericu. WC e-SL sam u dva navrata testirao. Jednom na jahorini i jednom u Italiji. Mozda je to moj subjektivni osjecaj ali skija je bas poslusna. Ona "sama" ulazi u zavoj bez osjecaja "viska" u vrhu skije i nekog odvajanja skija u vrhu. Nema tresnje. Savrseno stoje jedna uz drugu i imam osjecaj da me same uvode u svaki novi zavoj. Istina da sam testirao 170cm dok je Titan 177cm.
Sve u svemu, moj osjecaj za e-SL je da je top skija za uski carv i kratko vijuganje a to je moj cilj. Sinoc sam malo pricao i s momcima in Bracom-a i oni savjetuju WC e-SL. Kazu da je WCR e-SL Fis bas bas zahtjevna skija za voznju. Daleko vise rada zahtjeva. Dobio sam i katalog skija HEAD za 23/24. Evo kako nova WC e-SL izgleda. Prilog 18227
Od sledece sezone izbaciju i mix izmedju WORLDCUP REBELS E-SL SKI i WCR E-SL REBEL FIS SKI. Nazvali su ga WORLDCUP REBELS E-SL PRO.
Uocite gde je razlika :) Uzeli plate iz WCR i stavili u WC model
Prilog 18228
U svakom slucaju, uradio sam prednarudzbu za WORLDCUP REBELS E-SL 170cm. U novembru se ocekuje
Da li neko ima iskustva, ili zna kakva je ova skija sa linka ispod?
https://www.intersport.rs/fischer-xt...d-skija-727789
Vozio sam slicnu skiju pre nekoliko nedelja na Jahorini, i odusevila me je,ali kako mi kazu u rentalu taj model nema u prodaji nego se pravi iskljucivo za rentale, a ovaj model mu je najslicniji.
Koliko vidim u opisu ova skija je za manje zahtevne skijase, ali ne bih uzimao skije za apsolutnog pocetnika, jer bih zeleo i da napredujem sa njom(iako sada vozim na nekom pocetnom-srednjem nivou).
Oznaka XTR kod Fischer-a označava rental model. Pitanje je kako je rental model završio u InterSportu.
Ti si vjerovatno vozio ovaj model: https://www.amazon.de/-/en/Fischer-R.../dp/B0BCWPLP3M
Isti na izgled, a različiti (Race vs RC4).
Zaboravih prokomentarisati detalj sa Intersport linka: fotografija je fotomontaža. Skija je široka u struku 72 mm, a na fotografiji je šira od vezova bar 30 mm, tako da izgleda kao kakva freeride skija od 100+ mm. Vidi se da kočnice ne mogu "najahati" širinu skije.
Da, deluje mi da sam vozio ovu skiju koju si mi poslao. Takodje sam skapirao da slika skije na intersportovom sajtu ocigledno nije ta, jer je dosta siroka u struku.
Kakva je zapravo razlika izmedju ovog modela koji se prodaje u intersportu, i ovog koji sam ja vozio iz rentala?
Posto trenutno vozim nekom osnovnom paralelnom tehnikom, i nju usavrsavam, a imam ambiciju da naucim jos bolje i brze da skijam paralelno, eventualno da predjem nekad na karving, da li mislis da sa ovom skijom mogu to da postignem?
Poznato je da pojedini proizvođači (Elan, Fischer...) rade za InterSport i Hervis posebne modele koji liče na modele iz zvaničnog kataloga (uz sitnu promjenu naziva modela, kao u ovom slučaju Race umjesto RC4), ali su obično nešto jeftiniji. A to praktično znači i jeftiniji u proizvodnji. Narodski rečeno: "mačak u vreći" ili "more bit bidne, al ne mora da znači". Ako proizvođač nema konkretan model u svom katalogu, ja bih taj model zaobišao, šta je i odgovor na tvoje pitanje.
Druga stvar: svaki proizvođač u opisu svojih skija malo preuveličava, tako da ako piše da je model za skijaše nivoa npr. od 7 do 9, računaj da je i to malo naduvano.
Ti si vjerovatno vozio ovaj model iz prethodne sezone:
Prilog 18256
U katalogu 2021/22 piše da je za nivo 5-8, za razliku od modela 2022/23 za koji piše da je 5-7.
Katalog 2021/22 (strana 50): https://issuu.com/snowsport_pl/docs/...y-fischer-2022
Katalog 2022/23 (strana 24): https://issuu.com/fischersportsgmbh/...2l23_alpine_en
Hvala puno na odgovoru!
Definitivno je ova skija sa slike, ta koju sam vozio na Jahorini, zapamtio sam da je imala ovaj crni deo na repu.
Ono sto me cudi da u katalogu iz 2021/2022 u delu Lengths nema 165, a moja skija je bila bas 165, ali po izgledu sam siguran da je ovo skija koju sam vozio.
To samo znači da si vozio model 2020/21. Strana 58: https://issuu.com/snowsport_pl/docs/...y-katalog-zima
Verovatno. Hvala puno na pojasnjenju, sada mi je sve jasno.
Skijam vec par godina na ovim skijama:
Atomic Race SL 11, 156cm
https://static5.snowsport.pl/pol_pl_...09-56881_1.jpg
Sobzirom da sam skije kupio pre 6-7 godina nemajuci apsolutno ni najmanjeg pojma sta kupujem. Skije su bile polovne i trebale su da sluze da se na njima ucim i vidim da li ce se skijanje kod mene primiti. Kako se (gle cuda!) primilo, skijam plave i crvene staze paralelnom tehnikom, carv je u planu, nekada, hteo sam da kupim sebi nove skije. E sad, ja iskreno nijedne druge skije nikad nisam probao pa samim tim nemam sa cim da uporedim. Dakle, sta posle ovih skija? Kao sto rekoh vozim plave i crvene staze, crne me ne zanimaju, ne jurcam, ziheras sam teski jer se plasim povreda. Ono sto sam primetio je da su moje skije znatno teze od zeninih i primetio sam da mi bas ne ide skijanje kroz dubok sneg, one gomile kad se naprave posle podne na strmijim delovima, pored piste ne skijam, nekako mi se cini da se zaglavljujem. Eto, imam utisak da bi mi bilo malo lakse da su same skije lakse, ako nista drugo bar zbog tegljenja i to ako bi mi sama skija pomogla da se lakse snalazim na strmim, razrovanim delovima, a da sutra mogu da vezbam karving sa njima. Visok sam 177 cm, 80 Kg tezak. Hvala
,, ziheraš sam teški i plašim se povreda "
Batali skijanje :)
Šalim se
Ne bi trebao zaista da skijaš ukoliko se plašiš povreda. Strah je grdna robots. Govorim ti to jer sam kroz padobranstvo, motociklizam, paraglajding i skijanje, vidio puno povrijedjenih ljudi koji su se odmah nakon oporavka vraćali extremism sportovima. Ja sam imao cca 11 lomova I 3 operacije, pucala jje i lobanja....
Ako već skijaš crvene staze, imaš lake i jako dobre skije Rossignol Experience 84 ti ( ja skijam 88 ) i mislim da bi ti odgovarale potpuno po onome što si naveo da tražiš od skije.
Uživaj na planini I lijep pozdrav
Hvala ti na odgovoru! Ovo je pakao sta je razlicitih modela samo od jednog proizvodjaca 😱 Experience 84 ti nisam nasao, 84 ima "al", a 82 i 86 "ti". U svakom slucaju su svi ti modeli All mountain skije sirine ispod noge ca 85cm i radijusa ca 14-15m. Kapiram da bi to bila neka skija za mene. Cena je koliko vidim 500-600 eur. Videcu ovih dana da odem negde da ih pogledam. Ludnica sta je snega vec palo i sta se najavljuje za vikend. Prosle nedelje overili vec sankanje sa decom, valjalo bi zapljunuti se i na pisti uskoro 😊
Da si me prije spomenutih 6-7 godina pitao koje skije da kupim za učenje skijanja, odgovorio bih "uzmi koje god hoćeš, ali nemoj te". To je skija za odlične rekreativce, nije baš tolerantna na greške i nije za sporu vožnju. Za današnje pojmove je vrlo uska u srednjem dijelu, pa nije ni čudo da se zaglavljuješ u gomilama snijega.
Slažem se sa prijedlogom FreeRidera, a na ovom linku imaš opis Experience 82 u dvije verzije: "Ti" i "Basalt":
https://realskiers.com/2024-mens-frontside-skis/
Na ta dva modela bi se osjećao preporođen nakon sadašnjih skija. "Ti" ako imaš ambicije ka većim brzinama i "Basalt" za potpuno opušteno rekreativno skijanje. I druge firme imaju super skija (hrpu), ali generalno gledaj skiju sa strukom oko 80 mm (+-5) i radijusom 14-16m. Dužina za tvoju visinu i težinu između 165 i 170 cm.
Experience 82 Basalt sa NX12 vezom se ovdje u Njemačkoj trenutno može kupiti za 335€ (uključujući dodatni Black Week popust 20%)
Hvala na dodatnom pojasnjenju. Iskren da budem ni sam ne znam zasto sam tada tako povrsno pristupio kupovini, obicno ne pratim takav obrazac. Interesantno mi je da iako sam imao dosta khm, recimo interesantnih iskustava, gde sam u pocetku recimo odredjene delove Familienabfahrta na Lengrissu savladavao peske :D, nijednog trenutka nisam posumnjao da mozda ima malo i do skija. Sa druge strane, cinjenica da sam proskijao na njima verovatno znaci da nisam uzimao precice. Ko zna zasto je to dobro :D
Ja ne nalazim ni za blizu 335 Eur ove skije. Mozes li molim te da postujes link?
Link: https://www.glisshop.de/ski-set-bind...ct-bdg28069077
Prilikom obrade narudžbe trebaš unijeti kod "Black20" u polje "Einen Code hinzufügen" da bi dobio još 20% popusta na ovu cijenu od 416,40€ i ukupna cijena (uključuje i isporuku unutar DE) je 333,12€. Ovako izgleda forma nakon unosa tog koda:
Prilog 18355
Narucio sam te Rossignol Experience 82 Basalt Konect u velicini 168cm sa prekonfigurisanim vezovima Nx 12 Konect Gw B90 Black Chrome . Cena od 333 Eur je daleko najniza cena u ovom trenutku za te skije koliko sam mogao da vidim. Javljam se kad stignu i kad ih isprobam :)
Eto !
Brzo sve riješeno
Steva je doktor :)
Meni je pomogao I učinio kod dva Rossignol modela, i mnogo sam mu zahvalan.
Kako je dobro vidjeti ovako na forumu kada možemo pomoći jedni drugima.
Srećne skije i javljaj utiske.
Prilog 18357
Stigle skije. Prvi utisak je koliko su ove skije dugacke i siroke. One stare mi deluju kao deciji model :) Vizuelno mi se jako svidjaju, imaju diskretan, neupadljiv dizajn i boje. Sad jos samo da ih isprobam :)
Jel treba da se ostre skije nakon kupovine? Iskren da budem nisam bas fasciniran koliko je ostra ivica.
Zaboravih komentarisati oštrinu rubnika.
Teško je utvrditi kvalitet oštrenja bez skijanja. Metode određivanja na suvo, npr. sa noktom su nepouzdane. Nedavno je o oštrenju dobar tekst napisao @Dzoninho i suština je u završnom finom oštrenju dijamantom, jer nakon oštrenja turpijom se ima utisak odlične oštrine. To je zbog oštrih sitnih (mikronskih) vrhova koji su rezultat neravnomjernog skidanja turpijom. Ti vrhovi se brzo istupe. Suština je te vrhove skinuti dijamantom i imati oštrinu duž cijelog rubnika.
Hvala, bice prilika nadam se. Bukirao sam vec prvu nedelju januara, ali ne sumnjam da ce pasti skijanje i pre toga, sobzirom da su nas bogovi snegova ove godine pogledali :)
Super, ne dam onda nikome da dira ivice :) Sto se tice vezova, to treba samo odneti u bilo koji servis sa sve pancericama ili bi to trebalo da budem u stanju i sam da uradim? Na starim skijama nisam nista pipao sam.
Pozdrav, valjaju li ista ove skije dole iz linka, sa obzirom da mi se nude za dzabe, duzina 170cm.
Visok sam 197cm, imam 113kg i skijam kao napredniji pocetnik, 20 dana skijanja imam iza sebe, skijam vise od 10 dana godisnje od sad, i recimo da započinjem polako da skijam karving tehnikom. Da li da nastavim da rentiram ili da prihvatim ove kao poklon, izbusim nove rupe za vez i teram..
https://www.mardosport.com/e-17988-s...-marker-ipt-11
Ove su odlične skije za odlične rekreativce. Za naprednijeg početnika su daleko od idelnog izbora, ali bi mogle poslužiti, s obzirom na povoljnu cijenu.
Pojasni malo ovo "izbušim nove rupe za vez i teram...". Skije su bez vezova? Gornja površina ovih skija nije ravna da možeš samo izbušiti rupe i montirati bilo koje vezove. Ne kažem da je nemoguće, ali je vrlo, vrlo blizu tome.
Mozda sam se pogresno izrazio, ali kada sam prosle godine poneo skije sa sobom da ih isprobam, serviser koji je bio u guzvi mi je rekao da ne moze da ih podesi za moju pancericu (47-8 broj) , i da bi morao da izbusi nove rupe ili sta vec. Eto , tako sam ja to nekako razumeo :)
Hvala na odgovorima, proverio bih sve to.
Sta raditi ove sezone, dal skijati na ovim daskama ili nastaviti rentirati neke druge i raditi na poboljsanju skijaske tehnike na nekim jednostavnijim skijama za moj nivo? Jer sam u fazonu da se svake godine usavrsavam, upijam youtube klipove i prenosim na stazi , pa neki dalji plan je da kupim svoje skije odgovarajuce kad dodje momenat za to..
Hvala na pomoći i na volji da pomogneš :)
Zna li neko da mi kaze nesto vise o ovim skijama sa slike ispod. Iskren da budem nisam neki poznavaoc, video sam odredjeni broj razlicitih skija, ali ove Rosignol Milka nikada, a i na internetu ne nalazim puno podataka o ovom modelu. Koliko vidim tacan model je Rossignol Alias A74
Vidim da su dimenzije 120-74-110, pa me zanima da li su ok za mene koji spadam u neki pocetno-srednji nivo(vozim uglavnom paralelno, ponekad kratko plug, ali imam zelju da ucim i naprednije tehnike)
https://uploads.tapatalk-cdn.com/202...d20e2ab7c1.jpg
Imam jos jedno pitanje, izvinjavam se na duplom postu, isteklo vreme za edit.
Da li mi neko moze reci kakva je ova skija takodje, i da li bi mi savetovao kupovinu iste?
https://www.intersport.rs/mckinley-f...d-skija-555073
Imate li iskustva sa ski naocarama koja magnetima kace jedno staklo preko drugog? Razmisljam se o ovim uvex saga TO naocarama, zanimljivo mi deluje model, al se nesto bojim da se to drugo staklo (s3 kategorije) ne otkaci od naocara tokom skijanja jer ih samo 2 magneta drze?
Model je takav da se to staklo s3 kategorije moze skinuti i ostane zuto staklo s1 kategorije za maglu
Nemam ličnog iskustva sa "Take Off" brilama, ali ne trebaš da brineš da će se dodatno staklo otkačiti. Uvex taj sistem proizvodi već dugi niz godina. Brini kako ćeš ga sačuvati od ogrebotina, loma i povreda (u slučaju pada, a staklo u džepu).
Radije bih ti sugerisao fotoosjetljiva stakla koja Uvex naziva "Variomatic" i koja se prema intenzitetu svjetla prilagođavaju od S1 do S3 ili od S2 do S4. Cijena je u rangu "Take Off" modela. Supruga i ja koristimo takva stakla već duži niz godina i prezadovoljni smo. Ima takvih modela koji su istovremeno i sa polarizacijom i ti modeli su nešto skuplji.
Kupih ove godine nove naočare, nekako su mi, od onoga što se prodaje u srb najviše pasovale (I bukvalno jer nosim i dioptrijske) Dainese naočare. Imaju izmenljivo staklo ali na žleb, ne magnet.
Nedostatak je što su stakla s1 i s2 (mada je s2 odlično odradio posao nedavno bas po suncu bez oblačka).
Razmatrao sam ranije taj variomatic ali model koji ima kod nas ne naleze lepo na moje naočare i nisam bio siguran kakav je efekat promene zatamnjenja.
Stevo, kad kažeš da si zadovoljan, da li to znači da i promena zatamnjenja radi dovoljno brzo? Na primer, kad iz osuncanog dela staze uletis u hladovinu, da li staklo brzo odreaguje na smanjenu količinu svetla? Ili ja pogrešno kontam nešto oko variomatic stakla?