PDA

Pogledati punu verziju : Aktivni veš

Strane : 1 [2]

casper
23.02.2016, 12:54
Posle sedmice skijanja na kopu, moram prvo ovde da napišem utiske.
Jeste da malo čudno zvuči da od svega što bih mogao napisati o skijanju (utisci, oprema, staze, ...) pišem baš o vešu, ali mi se čini da je baš on prilično doprineo da mi skijanje tih 6 dana prodje prijatno.

Iskreno, pre sam bio skeptičan da taj veš uopšte ima kakvog efekta, ali sad povlačim sve što sam mislio ili rekao.

Temperature su na kopu prošle sedmice bila katastrofalne!: 10-15 preko dana, par dana temperatura nije padala ispod nule. Sneg mekan, staze uglavnom očajne. U tkvim uslovima očekivao sam da ću biti gola voda popodne kad se vratim u hotel (već sam napisao da se natprosečno znojim!).

Ali ništa od toga se nije desilo. Imao sam samo veš i jaknu/pantalone (dva sloja). Popodne je veš bio samo neznatno vlažan - osušio se na toplom vazduhu za par sati (ne na radijatoru). Posle sedmice celodnvne upotrebe nije smrdeo na znoj ni malo.
Jednom rečju fantastično! Oduševljen sam.

A kupio sam ga u sport directu (sad se ne secam koja je marka, a nemam ga sad pri ruci da pogledam - nešto na C...) na popustu za neku siću: cca od 3 do 7 eura po komadu (donji, gornji deo, za mene, zenu, sina)
Najskuplje su bile čarape 12 eur za 2 kom salomon.

Jakna i pantalone Ice Peak kupljene u intersportu isto za dž su se takodje pokazale sasvim solidnim, iako po brojevima (5000/5000 nečega...) ne spadaju u vrh - posle skijanja su takodje bila samo neznatno vlazne iznutra i takodje su se osusile za par sati. A na jakom vetru na vrhu Pančića, blago oznojen nisam osetio hladnoću ni malo!

macak011
23.02.2016, 13:38
Eto, znači da radi. Ja sam davno nabavio ta čuda i moram da priznam da sam i ja u početku bio skeptičan, da ne govorim kako ceo život samo pamučne stvari oblačio do tada, dakle bukvalno sve od čistog pamuka... Sad ti je već jasno koja je agonija biti kompletno u pamuku na skijanju, a ja od tada više nikad pamuk nisam obukao na sebe ni na jednom sportu, a kamoli na skijanju...

Zuba1970
07.12.2016, 23:05
Pozdrav svim clanovima ovog foruma. Nov sam clan. Na zalost moram da napisem da ne znam da se skijam i da je sve u vezi i oko skijanja za mene totalna nepoznanica.
Elem ici cu u januaru na nekoliko dana na Kopaonik da pravim drustvo sestrinoj porodici. Sto se tice aktivnog vesa naleteo sam ne neki na Sportdirectu. Upitanju je Sondiko. Vidim jeftin je. Da li neko ima iskustva sa tim vesom? Za ostale delove odece cu naci odgovarajuce teme da ovu ne davim sa tim.

malada
08.12.2016, 03:59
Za prvi put mozes i da pozajmis od nekoga ili malo improvizujes. Ne znas da li ce ti se dopasti skijanje, pa mozda ne moras odmah da kupujes.

Zuba1970
08.12.2016, 08:39
Ja doduse imam majcu ali sa kratkim rukavom i nije bas da je uz telo koju koristim za voznju biciklom. http://www.hm.com/rs/product/60954?article=60954-A Da li bi to moglo za pocetak da bude dovoljno? Mozda bi to pomoglo za tih nekoliko dana. Zaboravih da napomenem da cu ja vise da ubijam vreme po centru dok se moji skijaju. Sestra pominje neko sasnkanje. Ukoliko bih kupovao ovu sa dugim rukavom koristio bih je i za bajs. I da li taj ves mora da bude pripijen uz telo kao na primer helanke?

Ne verujem da cu bas da pokusam za to vreme i da stanem na skije. Previse sam mator za ja to.

gio
08.12.2016, 13:41
Sve zavisi kakav si tip. Zimogrozljiv ili lako podnosiš hladnoću? Da li si u formi ili ne, da li ces biti fizički aktivan ili ćeš da blejis? To sankanje koje pominješ, ne znam da li ces ti da se pentras po nekom brdu ili samo deca?
Ako ces biti aktivan, treba ti nešto ovako http://www.sportvision.rs/aktivni-ves-donji-deo/53390202-hh-comfort-dry-2-pack
Ovo je samo primer.
Na ovo bi išao neki flis i onda jakna/pantalone. To ako je bas hladno. Ako je oko 0 u nekoj varijanti može i bez flisa (opet zavisi ko je kakav tip).
Ako samo ces da setas i blejis, taj prvi sloj bi trebalo da bude topliji ili da drugi bude vuna. Na hladnom i vetrovitom, bez aktivnosti, brzo se hladnoća "uvuče u kosti".
I da, taj veš treba da bude pripijen uz telo da bi odvodio vlagu-znoj od tela ka sledećem sloju.

Zuba1970
08.12.2016, 14:39
Prvi put idem na Kopaonik. Tokom dana cu da blejim a uvece sestra pominje neko sankanje sa decom a gde to ne znam jer kao sto rekoh niikad nisam bio na Kopaoniku. pa ja se u sustini znojim mozda malo vise od uobicajenog. Da razmislao sam da uzmem neku flip majcu. A ovaj aktivni ves bih korisrio kasnije i kad vozim bajs. Vidim ja da ce ovde i vremenska prognoza da radi radnju.

neo031
08.12.2016, 14:55
Ovaj low coste aktivni veš je više nego dobar za to šta ti tražiš.

http://www.sportsdirect.com/SearchResults?DescriptionFilter=campri#dcp=1&dppp=100&OrderBy=price_asc&Filter=AFLOR%5EMens%7CASUB%5EThermals+/+Baselayer

Zuba1970
08.12.2016, 15:29
Vosok sam 1,80 m a težak oko 70kg. Jel bi M bio ok?

neo031
08.12.2016, 15:52
Trebalo bi da bude ok. Dužina gornjeg dela je 72cm a širina ispod pazuha 48-49 cm, s tim da je baš dosta elastičan materijal. Osoba takoreći identične visine i težine nosi upravo M. Ako to odgovara, verujem da će i donji deo da bude odgovarajuć ( nije mi pri ruci da bih ga merila :) )

Neznatno skuplja varijanta, ali i nešto bolji kvalitet:
http://www.sportsdirect.com/nevica-meribel-top-mens-402111?colcode=40211103
http://www.sportsdirect.com/nevica-meribel-warm-pants-mens-402115?colcode=40211503

Zuba1970
08.12.2016, 16:45
Hvala ti jos jednom. Nešto ću kupitisigurno.

snowglisser
13.12.2016, 13:57
Evo da ti kazem ja iz prve ruke: sondico, iako je dosta skuplji od campri-ja, nije tako dobar. Campri je bolji.

S nevicom nemam licnog iskustva, ali trebalo bi da je takodje dobra.

FreeRider
13.12.2016, 15:16
Moje iskustvo , Under Arnor je odličan. Viznja bicikla, motora, trening... fantastican.
Gornji dio kosta oko 50e, I sad je na popustu 25e.

neo031
13.12.2016, 15:26
Moje iskustvo , Under Arnor je odličan.

http://rs.sportsdirect.com/under-armour-dc-hero-aop-suit-baselayer-mens-427518?colcode=42751803

Batman da budeš :ok:

mitke610
13.01.2017, 10:48
Video sam oglas na kp, covek prodaje aktivni veš turski od 100% merino vune. Turska marka hasyun, a za USA trziste je woolpro. Jel ima neko iskustva sa tim? Njegova cena je 32e za gornji deo,a donji izadje 20ak.

Travisrice
22.01.2017, 18:29
da li postoji neki aktivni ves koji se trenutno moze naci online u srbiji ili po prodavnicama u srbiji, posto mi hitno treba zato sto uskoro idem na skijanje, a stvarno ne znam sta bih kupio, video sam onaj NGN, ali su im ponestali brojevi, tako da ne znam da li to da kupujem....hvala

ivancar
22.01.2017, 20:14
ovako na prvu loptu:

http://shop.cherish.rs/kupi/muski-aktivni-ves-za-skijanje-art-17533-35

sasacg
22.01.2017, 23:54
Taj Cheris ima pamuka

Zuba1970
23.01.2017, 10:26
Na kraju koliko sam ukapirao najbolje je uzeti aktivni ves koji ima vune u sebi ili eventualno neka mesavina. Naletoh na ovako nesto http://www.sportdepot.rs/rs/product/brille_aktivni_ves_erino-200000019746-MD1icmFuZCZicmFuZElkPTMxMCZkaXZpc2lvbklkPTM1JmNhdG Vnb3J5SWQ9Nw.html.

mitke610
23.01.2017, 14:23
Ja imam neki Ellesse komplet iz Sport Visiona. Sastav je najlon 65%, bambus 30% i spandex 5%. Nisam odusevljen, narocito kada je hladnije.
Sada sam narucio ovo
https://www.kupujemprodajem.com/Aktivni-ves-komplet-kapa-carape-100-merino-vuna-40848991-oglas.htm?filter_id=94951457
javicu utiske kada stigne tj kada ga probam na planini.

Misk0
23.01.2017, 14:53
@zuba
Zvuci dobro i izgleda kao pristojna cena. Nemoj da ti je mnogo veliki i pranje samo na 30. Uzivaj.

dux
25.02.2017, 10:36
X bionic vredi svaku paru, može spyder, dainese ima još dobrih firmi...

Cherish za šetnju...

ne vrede ali dobre čarape ne mogu bez 15 evra (eisbar) a veš do 100

Protiv Cherisha i NGN a koga prodaje BS samo za šetnju

Pa imaš na netu, reklamama, kupi nove sada imaš kod Marconija model magnum je ok ako hoćeš samo jedan par.

Polovni Atomic D2D

XENON
09.10.2017, 23:48
Mislim da niko nije spomenuo Hummel aktivni ves,odlican je.

Nikola3611
24.11.2019, 17:59
Da li neko ima i ako ima, kakva su iskustva sa aktivnim termo vešom od Magnuma, Mars i Jupiter, koji se prodaju kod nas u Horusu? Hvala.

Maja
25.12.2019, 08:12
Kakav je NGN ves iz beosport? Razmisljam sebi da uzmem oko 5000din. Ima na kupujem prodajem kipsta keepdry 500 i mountain spirit? Savet? Mozda jos neka marka???

neo031
25.12.2019, 10:49
Mozda jos neka marka???

Od proizvođača koji se mogu nabaviti u Srbiji ( ne kupiti u maloprodaji ili online već naručiti od preprodavaca) mi imamo dobra iskustva sa NEVICA aktivnim vešom. Odnos cene i kvaliteta je više nego ok.

Maja
25.12.2019, 15:23
Gde se moze naci?

Milos011
26.12.2019, 08:44
Nevica je brend Sportsdirect-a koliko je meni poznato.

christofer
13.02.2021, 14:34
Pozdrav, nisam nasao neko misljenje o Viking aktivnom vesu? Citao sam malo, ali nisam svih 270+ strana, da se unapred ogradim. Inace imam X bionic i vredi svaku paru, ali sad to nije opcija, zbog ociglednih okolnosti a treba mi nov komplet. Na trzistu ima Dainese da je ok, Spyder nisam video neki izbor u radnji i Viking...Ngn i ostalo sam preskocio. Da li je ok Viking ili da uzmem Dainese ( cenovno je x3 skoro)?

webad
29.11.2021, 00:37
Kakav je CRAFT na ovom polju? Da li uzeti nešto u tom rangu (gornji deo samo) za 4,5k ili je osetna razlika da se uzme neki spyder (ili neki drugi skuplji) oko 10k?
Isto pitanje i za second layer

stekan
29.11.2021, 08:04
Craft je švedska marka sa vrlo kvalitetnim proizvodima. Nekada je Ingemar Stenmark (i ostatak švedske reprezentacije) nosio njihov veš. Čuo sam da Craft i Odlo imaju istog vlasnika (kao npr. što je finska firma Amer Sports vlasnik firmi Atomic, Salomon, Wilson, Armada, Suunto...).
Godinama koristim Craft skijaški donji veš i prezadovoljan sam. Za ovu zimu ulovih na žešćem popustu Odlo veš i koristio sam ga sad u srijedu na Zugspitze-u. Oduševljen sam! I ne bio kad se taj komplet prodaje za 150€.
Rezime: ko si može priuštiti Odlo, neka to i uradi, ali ni sa Craftom niko neće biti nezadovoljan.

webad
14.12.2021, 16:51
Je l probao neko veš ili duks iz "Merino world-a" , vidim da je vuna oko 70% sastava a poprilično su povoljni za to?

mitke610
22.12.2021, 08:31
Aktivni ves Merino world (100% vuna) mi bas odgovara za svakodnevno nosenje kada je hladno. Medjutim vrucina mi je kada skijam u njemu, te bih za tu priliku prednost dao vesu sa manjim procentom vune. Inace je jako mekan i udoban.

Zuba1970
22.12.2021, 09:43
Je l’ ima negde u Beogradu da se kupi ili je samo on line prodaja?

plageton
22.12.2021, 13:22
Je l probao neko veš ili duks iz "Merino world-a" , vidim da je vuna oko 70% sastava a poprilično su povoljni za to?

Ja koristim Merino world. Zadovoljan sam. Više ne koristim sintetičke materijale.

Zuba1970
22.12.2021, 16:36
Iskreno (da me ne razumete pogresno) sam izbegavao stvari od vune jer sam imao osecaj peckanja kada god nosim tako nesto. Imam 100 vunenu rolku mislim da je Nikol's nisam siguran. I kada god sam je nosio imao sam taj nelagodan osecaj peckanja. Pa sam morao da ispod nosim neku majcu bar sa kratkim rukavima. Zato i nemam vunene stvari do skoro sem ski carapa ali tamo je mesavina i nisu 100 vunene. Dopadaju mi se neke stvari sa ovog Merino world-a. Mozda bih nesto pazario od njih.

webad
22.12.2021, 20:05
Naručio sma ja gornji deo aktivnog veša, duks i ski čarape. Javiću utiske kad stigne

Zuba1970
23.12.2021, 00:25
Meni bi bio zanimljiv duks i obicne carape one tanje vunene.

webad
29.12.2021, 20:49
Imao sad priliku da probam aktivni veš iz merino worlda u prethodna dva dana. Nažalost isprobao sam ga u krevetu, imao sam visoku temperaturu i preznojavao se više puta. Na sajtu izgleda dosta kvalitetnije i lepše nego uživo, materijal je baš tanak, vuna ne iritira. ono što je najbitnije, sporo se sušio, skoro kao pamuk. Skinuo sam njega i obukao elese koji je bar duplo deblji ali se bolje pokazao i po sušenju i po toploti.

varicak
29.12.2021, 21:43
Kupio kapu, ništa posebno…

mitke610
24.01.2022, 13:54
@webad
Kakvi su utisci sto se tice duksa?

webad
25.01.2022, 11:38
Takođe ne vredi tih para

Grazer
05.11.2022, 14:56
Da ne zapocinjem novu temu, interesuje me ima li iko iskustva s kompresionim ski carapama? Planirao sam uzeti jedan par kompresionih ski carapa od merino vune pa me interesuje u odnosu na standardne, koliko je bolje/losije nakon skijanja? Moze li se izdrzati ceo dan u njima, da li je toplije nogama,manje umora itd?
Ima dosta tekstova online o koristima skijanja u kompresionim carapama
Jedan od njih https://www.intersportrent.com/en/rentertainer-blog/falke/why-you-should-give-compression-ski-socks-a-try~14100506

stekan
05.11.2022, 19:04
...Jedan od njih https://www.intersportrent.com/en/rentertainer-blog/falke/why-you-should-give-compression-ski-socks-a-try~14100506
Svašta napisaše na tom linku: kompresione čarape pomažu u borbi protiv efekata gravitacije?!?. Goli marketing.

Grazer
06.11.2022, 20:39
Ima puno naucne litarature na temu efekta kompresionih carapa u trcanju i u sportovima izdrzljivosti. Iskreno nisam se susretao s istim u skijanju. Trebaju bi da imaju efekta. Voleo bih cuti iz prve ruke ako ih je neko nosio

Grazer
22.02.2023, 15:49
Kako kombinujete ski carape i duge termo gace? Da li nogavice idu prve pa preko njih carape ili obrnuto, da li ih mozda zavrcete? Najbolje rjesenje je 3/4 termo ves ali sta da se radi ako se uzme model s dugim nogavicama, do skocnog zgloba?

Vidim da proizvodjaci savjetuju termo ves pa preko njega ski carape.

trendo
22.02.2023, 16:23
Iseku se, podrabe se I op 3/4 :)

wlad
22.02.2023, 19:16
Ja sam stanovišta [emoji6] da nikako ne treba first layer da ulazi u cipelu - samo može da “žulja” unutra (logično je da na kraju imaš “stepenik”, koliko god mali može za vreme skijanja da tu vrši pritisak na nogu) znači samo čarape unutra.

A ako je duži first layer ja ga “prevrnem” nazad / gore pa dokle dohvati - kada je hladno ja namerno nosim te duže pa vratim nazad i onda su kolena pokrivena sa 2 first layera [emoji6]

Sad će Trendo da kaže da mu je vruće [emoji3] pa naravno kada ide u turno skijanje [emoji3] ja kada prtim uzbrdo mogu i u kratkim rukavima [emoji23]

https://uploads.tapatalk-cdn.com/20230222/e19fcd9773a2754b59568ceca0a61332.jpg

trendo
22.02.2023, 19:45
Ma jok, ne koristim ski pantalone na turno, samo softshell :), a ni jaknu hardshell ne koristim, samo softshell. Da bog da onome koi je izmislio softshell jos godina sto :)
Evo sad pretrazujem helanke :)

plageton
22.02.2023, 22:19
Kako kombinujete ski carape i duge termo gace? Da li nogavice idu prve pa preko njih carape ili obrnuto, da li ih mozda zavrcete? Najbolje rjesenje je 3/4 termo ves ali sta da se radi ako se uzme model s dugim nogavicama, do skocnog zgloba?

Vidim da proizvodjaci savjetuju termo ves pa preko njega ski carape.

Uopšte ne razumem zašto se za skijaše prave skroz duge gaće, do gležnjeva. Podrazumeva se da nose visoke čarape, šta je poenta, da navlače čarape preko gaća? Koristim duge gaće koje sežu do ispod kolena (a i njih sam jedva našao), gaće duže od toga samo smetaju.

wlad
22.02.2023, 22:35
Ima 2/3 i 3/4 first layera ali ih često prave u full dužini zato što onda mogu da ga koriste i neskijaši [emoji3]

Planinari, lovci i ribolovci, sankaši, motoraši itd [emoji6]

Grazer
24.02.2023, 08:34
Sinoc bas probah kombinaciju dugih gaca i ski carapa. Duge gace tacno do sredine cjevanice idu, fino usko oko noge, kompresioni princip tako da nema pomjeranja kada carapa ide oko njih. Na to navucena carapa. Nisam nista osjetio kada prelazim rukom preko carapa, stvarno se sve stopilo u jedno. Nisam to ocekivao. Istina na suvo sam probavao, treba videti kako to i u toku skijanja izgleda/funkcionise ali mislim da ne bi smjelo biti problema

Grazer
13.04.2023, 15:17
Sve preporuke za arcteryx base layer, konkretno RHO Hybrid model i njihov set gornjeg i donjeg djela. Grije kad treba, hladi kada treba, i nakon 4 dana aktivnog skijanja nista ali bas nista se ne osjeti. Sastav je Phasic™ AR II – 100% polyester with FC0 yarn and DAO™ finish i Nucliex™ 150 – 87% Wool, 13% Nylon - RWS Wool (sta god da ovo znaci).
Donji deo ide do sredine potkoljenice, ski carapa preko, ne osjeti se da nesto uopste ima ispod carape. Stvarno je prvoklasan i toplo ga preporucujem. Istina jeste malo skuplji ali na rasprodajama moze da se nadje i na -50%

Grazer
29.09.2023, 08:43
Za one koji imaju zelju da se ponove s aktivnim vesom za novu sezonu, X-bionic ima rasprodaju na svom sajtu. U outletu su im stvari trenutno na -45%. Ako imate nekoga da porucite u neku od zemalja gde dostavljaju, ovo je dobar deal. Traje do 02.10.
https://www.x-bionic.com/en-eu/collections/outlet

webad
12.01.2024, 17:35
Ne znam koja bi tema bila adekvatna za ovo pitanje pa ajde ovde. Kako se oblačite za skijanje na -10/-20, tj koliko slojeva?

christofer
12.01.2024, 18:42
Zavisi od jakne koju nosis prvenstveno, tj da li ima izolaciju ili je samo shell. Ja licno nosim bas kad je extremno hladno aktivni ves ( i tu ima razlike koji koliko zadrzava toplotu), flis ( majica ili duks - opet zavisi od tacne temp), tanku down jaknu pa hard shell. Ovo je bas kad je hladno i duva vetar i zato sto licno preferiram shell jakne bez izolacije.

jopa030
13.01.2024, 20:25
Kao sto rece christofer zavisi od tipa jakne. Ja nosim jaknu sa izolacijom, dakle nije shell. Ispod aktivni ves i skoro uvek flis duks. Njega skidam po potrebi ako je temperatura 5-6 stepeni, suncano i bez vetra. Ako je temperatura -10-20 onda se desi da obucem jos jedan duks preko. Mnogo zavisi kakvu jaknu imas i sta preferiras vise.

drazzenb
15.01.2024, 11:50
Zavisi od jakne koju nosis prvenstveno, tj da li ima izolaciju ili je samo shell. Ja licno nosim bas kad je extremno hladno aktivni ves ( i tu ima razlike koji koliko zadrzava toplotu), flis ( majica ili duks - opet zavisi od tacne temp), tanku down jaknu pa hard shell. Ovo je bas kad je hladno i duva vetar i zato sto licno preferiram shell jakne bez izolacije.

Pratim malo 'filmiće' o ski jaknama, i vidim da dosta skijaša preferira jakne koje su samo shell. Jasno mi je da je to sasvim OK dok si u pokretu i skijaš, međutim, ne bude li hladno u njima kada se penješ na (otvorenoj) žici?

christofer
15.01.2024, 12:11
Da sam samo u jakni da, sem ako nije skijanje u aprilu :). Ali generalno, uvek imas neke slojeve ispod i korigujes kad se oblacis prema trenutnoj temperaturi. Ja uvek nosim i ruksak u koji ubacim sloj viska ako mislim da moze da bude hladno ili skinem ako mi je toplo. Imas i shellove sa izolacijom ali ne rade posao toliko dobro kao sam cist hard shell ( pricam on goretex, dermizax, e vent i ostalim high end materijalima koji rade slicni ili isti posao - samo razlicitih proizvodjaca). Fleksibilnost je ogromna i lako se prilagodjavas trenutnim uslovima, a to je meni ogroman plus. Logika da mi je hladno dok sam na zici a prijatno dok vozim, tj dok sam aktivan ide i u drugom smeru tj ako mi je prijatno na zici, upalicu se dok vozim. Treba naci balans, da ne bude ni pretoplo a ni hladno. Tu dolaze slojevi u akciju. Shell je tu samo da zastiti od vode j vetra, ne i hladnoce.
Druga stvar je i tip voznje, lagani onpiste, celodnevni offpiste, voznja u parku, itd....zavisi i to. Kao i tip skije, tj daske tako i oprema varira. Za vecinu ljudi koja vozi samo stazu lagano...izolovana jakna je best buy, cak ne mora ni goretex, ako ne voze obicno po nekom kijametu.

drazzenb
15.01.2024, 13:29
Hvala na pojašnjenju - da, ja sam ipak grupa 'lagani onpiste', tako da ću se držati izolovane jakne... :)