Pogledati punu verziju : Preporuka za all-mountain skije
chaghaboo
10.10.2011, 12:32
Koju all-mountain skiju biste preporučili za sledeće potrebe i profil skijaša:
solidan skijaš, tehnički potkovan (daleko je od početnika ali nije ni ekspert)
skija oko 2/3 vremena po pisti i 1/3 van piste
voli bržu vožnju i dugačke karving zaokrete
nije da ne voli "sitan" vez, ponekad
Ako slično zahtevate od skija zanimaju me vaša iskustva i preporuke:
koje daske ste izabrali/probali i kako ste zadovljni njima
koji geometrija (vrh, struk, rep) i profil (kamber, roker ili kombinacija) smatrate da su najbolji kompromis za gore navedene zahteve
dužina vaših dasaka u odnosu na visinu/težinu
Ove sezone bih pokušao da probam nekoliko dasaka po preporuci, pre nego odaberem neke koje će me verno služiti neki duži period. Mislim da bi zahtevima odgovarale daske širine struka otprilike 78-84mm, kamber profil sa roker vrhom ili pun kamber (mislim da ne bi bila velika greška). Mislim da bi pun roker profil u ovom slučaju bio greška, a twin-tip suvišan.
Ciljam uglavnom na modele od pre par sezona zbog cene, ne daje mi se malo bogatstvo na nove modele, pre bih kupio stariji model koji se dobro pokazao.
Pretpostavljam da ima dosta skijaša sa sličnim prohtevima :ski:, pa se nadam da će preporuke mnogima biti od koristi. Pogotovu što ovaj rang skija (all-mountain) nisu visoko specijalizovane pa će odgovarati najvećem broju skijaša i po nivou veštine i po tome za šta bi da ih koriste.
Tadija_91
10.10.2011, 15:31
Moj Gun odgovara svim uslovima od gore, ali ne znam da li jos uvek moze da se nadje...
Cuo sam (od stekana) i da je Scott Punisher takodje bas, bas dobar.
Ja nisam ljubitelj all-mountain kategorija pa ti to neću ni preporučiti. Po meni treba kupiti neku skiju od 90-110mm u struku za van staze, koja stoji "u gepeku" i čeka svoj trenutak (dobri uslovi za offpiste su daleko ispod 1/3 vremena - nažalost). Sa druge strane za stazu treba uzeti neki "čist" model, u tvoj slučaju GS. Ja imam GS 175 i freeride 189 (visok sam 189), ovaj freeride model me "služi" već petu sezonu, GS je nova (tek 1 sezonu pregurala).
Podrazumevam da voziš agresivnije, tj. da iskijavaš dosta kilometara (da ne sunčaš skije previše), ako to radiš sa freeride modelom ili skijom širokom u struku to će biti jako zamorno, pogotovo po tvrdim stazama/ledu...
Nekada sam i ja verovao u taj magični all-mountain koncept, to je OK ako skijaš laganica, inače ti treba 2 para skija - moje mišljenje naravno. Za nekoga ko je 95% na stazi je dovoljan 1 par naravno :) (GS, ili SL ako "plete").
sada kada bih uzimao skije bila bi jedna od ove tri
1. elan spire
2. k2 kung fujas
3. dynastar lp 105
bilo koja od ovih navedenih skija...
i jos garantujm da sljedecih 5 godina neces osjetiti potrebu da zamjenis skiju
bolje nemoze
nema te skije ispod 90mm za koju bih zamjenio moje devetke za bilo koje uslove od leda do pudera
narvno da nece biti na ledu kao sl skje ali je ponta da se nijednog momenta ne osjecam nesigurno
chaghaboo
10.10.2011, 22:46
U skladu sa svojim željama sam i sam došao do zaključka da će mi trebati dva para skija, jedne za pistu i jedne za van piste. Planirao sam da se u potpunosti opremim u naredne 2-3 sezone, a prve su na redu skije za po pisti. Međutim, za razliku od off-piste skija koje nemam problem da izaberem jer planiram da ih koristim isključivo za off piste ove druge mi zadaju dosta problema.
Problem je u tome što bih hteo da skije za po stazi ipak ne budu čistokrvne Race, GS, SL, itd. daske već da budu ipak za nijansu višestranije i lakše za vožnju.
Nikada nisam vozio te race modele jer smatram da nisam na tom nivou i da bih se možda više patio na njima nego što bih uživao. Verujem da bih i mogao da izađem na kraj sa njima jedan deo dana, ali verujem da kako se bliži poslednja žica više bi vozile one mene nego ja njih. Pri tome zaista ne sunčam daske već sam maltene od prve do poslednje žice u pokretu.
Kada kažem višestranije mislim na to da te skije koje bih ogromnu većinu vremena vozio po stazi (pogotovu kada stignu i off-piste skije) mogu da provezem i po nekom neugaženom snegu uz stazu ili šumici. Da mogu da se nose sa uslovima koji nisu utabana staza, ali nisu ni pravi off piste, otuda sam i definisao malo širi struk (78-84), a da pri tome ne bude previše širok jer planiram nabavku i para širih skija. Trenutno vozim na skijama 65 u struku i sa njima baš nema šta mnogo da se traži van staze, ili je možda ograničenje moja veština :ski:
To bi bila moja celokupna ideja i razmišljanje na tu temu. Otvoren sam za sve savete, korekcije i predloge. Možda da izbor budu daske koje po karakteristikama još više naginju stazi u odnosu na karakeristike koje sam inicijalno definisao (npr. struk 72-80, bez roker vrha...)?
Imamo slicne zahteve s' tim sto mi brzina nije toliko prioritet i volim park.
Isprobao sam razne modele skija, cak sam i iznajmljivao na po dan modele koji su me zanimali bas da bih video sta mi najvise lezi.
Neki moj zakljucak je kao sto je i wlad rekao da univerzalna skija ne postoji i da je idealni setup dva para. Jedne siroke za duboke dane i jedne "normalne" za sve ostale.
Koje siroke i koje normalne najvise zavisi od licnih afiniteta.
Recimo moji favoriti u sirokoj sekciji je bilo sta od ovih hibridnih modela, rocker-camber-rocker, kao npr atomic bent chetler, armada jj, rossignol s7, ..., a od ovih za svaki dan s' obzirom da volim i park bih isao na armada alpha (jedna od najzabavnijih skija koje sam ikad probao) ili head jo pro (fenomenalna tvrdja free style daska) ili vec nesto u tom stilu.
Skije koje mi se npr nisu svidele su armada arv, iako ih ljudi po raznim forumima masovno hvale kao mozda najbolje all mountain skije meni su bile preteske i pretrome, ako to moze tako da se definise :) (ogranicavam se da je to moj subjektivni utisak od par sati skijanja)
Na kraju generalni savet sa moje strane je da ako moras jedne skije skoro sve all mountain koje u struku imaju 80-100 rade posao osim u jako dubokom snegu (mene je jedan od prvih magfire modela odlicno sluzio skoro 3 god). Ne bih preporucio rocker skije za svaki dan, posto nisu preterano stabilne, vrhovi treskaju na tvrdim stazama pri iole vecim brzinama i postoji sansa da ce ti u pocetku trebati period navikavanja.
Ako ipak odlucis da probas neki hibridni model obavezno idi na vecu duzinu nego klasican full camber model (recimo ja sam 180cm i odgovaraju mi modeli oko 175)
Ja sam par sezona vozio all-mountain skije (Elan Magfire i Atomic Nomad Blackeye), trazeci kompromis otprilike kao ti. Problem je sto je na kraju ispalo da sam u posljednjih 3-4 sezone imao ukupno oko 5 powder dana, i to sa nekih 20-25 dana po sezoni u prosjeku. Ergo, na kraju sam shvatio da su za mene i klimu 21. vijeka u Evropi performanse na ledu ipak najvaznije za uzivanje na skijanju.
U tom pogledu se doduse Blackeye na pocetku pokazao jako dobro, ali poslije ga nijedan serviser nije ni priblizno doveo u isto stanje. Na kraju sam zavrsio na slalomskim Fischer SC Race, slalomskim skijama, ali ipak ne najtvrdjem Fischerovom modelu - i zasad sam sasvim zadovoljan. Nisam vise u bas sjajnoj formi, tako da bi i meni definitivno otpale noge nakon cijelog dana na najjacem modelu, ali ove su mi taman. Na stazi vrh, a provozao sam ih par puta i pored staze - u vlaznom snijegu ne idu gotovo nikako, u prsicu (kojeg sam imao 1 dan ove sezone) se vozaju sasvim pristojno. Sto ce reci da ima veze i sa tehnikom :) Ja mislim da sam ja ove godine dosta napredovao, oslanjajuci se na materijale ovog tipa:
http://www.youtube.com/watch?v=0asewbaA0uI&t=43s
Mada, jor majlidz mej veri, sto bi rekli, ja sam ove godine skijao gotovo stalno sam pa sam imao vremena da vjezbam (tj. nisam nikog morao da jurim po stazi).
Ergo, da zakljucim - ja bih bio konzervativan i za "primarne" skije preporucio nesto "mrsavije", sa nesto manjim radijusom. Koji tacno model - znas i sam, ima ih milion, ubjedljivo najbolje rjesenje je da se "djoras" sa nekim i isprobas...
Nordica Hot Rod Nitrous Ti XBI CT , - hot rod afterburner ili ac 30 wolkl (akoimas jake noge),
sva tri modela imas kod nas u renti.
elan spire plus mojo 15 i to je to dalje ne treba da gledas
sve ono sto si opisao u svom postu ces da nadjes u ovim skijama i jos puno vise
vrijeme uskih i kratkih skija je proslo
ako hoces skiju koja ce od tebe da napravi boljeg skijasa i otvoriti ti otvori nove horizonte onda nesto ovako treba da uzmes
ako pak hoces da budes karving zombi onda uzmi kakvu tigrastu ajkulu i klati se ljevo desno:glavaozid
Ako si već odlučio da uzimaš 2 para skija, mislim da realno nema šta da razmišljaš (oko struka ;)), nikako all-mountain kategoriju :D. Za van staze za Evropske uslove 100mm je idealno (naravno sve što pišem je potpuno lično). Za na stazi ja nikako ne bi pravio kompromise i uzimao nešto što će "dobro" da ide i van staze - ako se i desi da moraš na skijanje da ideš sa jednim parom skija (zbog prevoza) a na skijanju budu bogovski uslovi - rentiraj FR skiju. Ne kažem da treba da uzimaš "top" GS akiju, nego jednu stepenicu niže (kao što Oggy kaže) a to zavisi od model/sezone (nekada je ista oznaka top, a nekada niža). Najbolje je da na otvaranje sezone odeš sa "starom" skijom pa da rentiraš nešto posle par dana i uporediš - pa kupiš ako ti se svidi, na Kaprunu u novembru (a vidim da ideš napolje) imaš popust 50% na modele od prošle sezone, a rentu na gornjoj stanici gondole.. Bolje je da rentiraš/probaš pa odlučiš nego da to radiš sa svojim skijama (menjaš ih svake godine), neminovno je i da se ponekad "zezneš", ali to su ipak u pitanju finese.
Ja furam ovu skiju i prezadovoljan sam sa njom Sweet Daddy (http://www.backcountry.com/atomic-sweet-daddy-alpine-ski) 2006/2007 procitaj recenziju i vidi dimenzije. Visok sam negde oko 190cm skija je dugacka 181 struk je 80mm. Uglavnom pise sve na ovom linku. Negde pishe da je big mountain negde freeride a negde all mountain a ja cu prokomentarisati da je sve od ovog :D U sustini poenta svega je da i sa 80 u struku savrsheno se ponasha u dubokom snegu...
tako da ako se ne varam mozda bi mogao da probash sa ovom skijom
Fischer Watea 78 (http://www.evo.com/outlet/skis/fischer-watea-78.aspx)
youtube (http://www.youtube.com/watch?v=DWijg9ocs9I)
Svaka skija radi posao, ali ovde pričamo o "finesama" i uživanju, neko uživa u laganoj vožnji, neko u argesivnoj, neko u brzoj, neko na stazi a drugi van nje. Naravno da će i 80mm da radi van staze (nekada su skije sa 75mm u struku bile freeride) ali od 100mm mnogo bolje - opet zavisi i od dubine snega, velika je razlika da li na tvrdu podlogu padne novih 10cm snega (u toj kombinaciji možeš i sa slalomskom skijom da uživaš van staze u pršiću) ili padne 30cm na mehku podlogu (od 50cm ;)). Treća stvar je i koliko provodiš dana na snegu godišnje, ako je to 7 dana u sezonu nema smisla kupovati 2 para skija, ali u konkretnom slučaju čovek koji je započeo temu ide nekoliko puta na skijanje i konvergira beskonačnosti :D, u tom slučaju 2 skije i to 2 "ekstrema".
chaghaboo
11.10.2011, 16:59
Veliki broj predloženih skija ću uzeti u obzir za ove druge off-piste daske koje planiram, s tim što bih opet pokušao da zaobiđem twin-tip varijante.
Prvobitno sam misleći na all-mountain skije mislio na serije kakve su Blizzard Magnum, Nordica Hot Rod, Fischer Progressor, Volkl Unlimited AC, itd. Ideja mi je bila da budu te takozvane all-mountain serije ali ipak ne previše široke. Na osnovu iznesenih predloga definitivno ću da probam i te RC GS varijante. Tako ću imati prilike da osetim razliku između mojih mršavih skija (65mm), ovih rekreativnih verzija all-mountain do 80mm i RC verzija pre nego padne odluka.
Biće ovo sezona testiranja... Vidimo se Gorane :ok:
Milanpop
11.10.2011, 19:21
JA bih dodao na sve to da skija mora da ima dobre kantove ako se vec skija na uredjenim stazama. Prosle godine staze su na Alpima bile bas tvrde ( koje bio video je svoji ocima), vestacki sneg je ucinio svoje sa kombinacijom veoma malim opadavinama a verovatno ce se tako i nastaviti ( mada se svi molimo da ne bude tako). A takodje sam za neki laksi model skija jer nema potrebe se maltretirati sa nekim tezim ili izuzetno tvrdim modelom, licno sam osetio na svojoj kozi ( moze recimo da se uzme u obzir Nordica Speedmashin XBI, malo jaci model za uredjene staze radijus 15, duzine 170 a pritom ima i titanijumsku plocu, mada nesto uzi struk nego sto ti zelis ali ces vec imati i free skiju tako da vredi razmisliti ). Bogami ti si na slatkim mukama
sta god da uzmes nemoj uzimati skiju sa sistem vezovima to je najveca glupost koju covjek moze uraditi prilikom kupovine ski opreme
dobijes nizerazredni vez koi ne mozes upotrijebiti na nekoj drugoj skiji
i druga stvar skije sa sistem vezovima su teske metricku tonu
opste je poznato da dobar par vezova moze da podere lako 4 para skija
sto se skija tice najbolje je oprobati prije kupovine ako za to imas sansu
ja bih u svakom datom momentu uzeo polovne elan 999, lp105, xxl, spire, ili nesto u toj kategoriji sa dobri vezovima nego bilo koju allmountain glupost sa sistem vezovima novu za itu cijenu:dontknow:
Sto ljudi - sto ćudi, sto žena...
Priča je potpuno individualna. U mom slučaju već duže vrijeme koristim 2 para i trenutno su to Dynastar Contact 09 (struk 67mm, 178cm, R 14m) i Scott Punisher (struk 90mm, 192cm, R 17m, TT). Od kad sam Salomon Gun (90mm) zamijenio Punisherom, drastično sam smanjio korištenje Dynastara kojeg koristim isključivo na početku dana kada su staze "pegla". Čim se krenu stvarati hrpice na stazi, prelazim na Punishera koji gazi po svemu (i po ledu!) kao da je uvijek ispod mene "pegla". Ako i odlučim da imam samo jedan par, to će biti Punisher (ili nešto vrlo slično).
Razlika u širini stuka prilikom karvinga na uređenoj stazi se osjeti samo u prva 3-4 zavoja radi privikavanja. Ako je radijus skije dovoljno malen (17m ili manji), karving se vozi jednako bez obzira na širinu struka. Naravno, ovo ne vrijedi za one koji pod skijanjem podrazumjevaju heklanje sitnih zavoja po cijeli dan skijama radijusa 11 ili 12m.
Usput, kod čika Pere (http://www.expertskier.com/) je u kategoriji "All Mountain Groomed" za skiju sezone 2011/12 izabran Elan Amphibio 82 XTi. Ko je može sebi priuštiti taj nema o izboru skija šta mnogo razmišljati. Nisam ih vozio, ali jesam Amphibio 14 i raniji Magfire 82 Ti, tako tu greške ne može biti.
..ako pak hoces da budes karving zombi onda uzmi kakvu tigrastu ajkulu i klati se ljevo desno:glavaozid
Uf, moram da reagujem, tigrastu ajkulu br.10 (168, 121-73-105) vozim dvije sezone i bez obzira u kakvu se klasu ona trpa izjavljujem da je skija dovoljno robusna za meko, mokro i neugaženo, ko voli da se klati može i to da radi a o puderu svjedoči link koji sam okačio prije 2 sezone, kome nije mrsko može potražiti u ranijim postovima. Ne poričem da sam pogrješio što ne uzeh 175.
No hard feelings :cool:
Uf, moram da reagujem, tigrastu ajkulu br.10 (168, 121-73-105) vozim dvije sezone i bez obzira u kakvu se klasu ona trpa izjavljujem da je skija dovoljno robusna za meko, mokro i neugaženo...
Samo da znaš da se po Banjoj LuKi priča za pojedince da od kad su stali na Ajkulu da od tada druge skije ne smatraju skijama. :dziveli:
chaghaboo
12.10.2011, 13:25
Ma jesu slatke muke ali bio sam sigurniji u to kakvu skiju hoću pre otvaranja ove teme :sm022: Ali sviđaju mi se ovde izneta razmišljanja i predlozi. Na osnovu toga sam sada promenio kriterijume za daske kakve želim:
S obzirom da ću imati i par za van staze pre ili kasnije, nadam se pre, definitivno ću ići na uže nego onih 78-84 koliko sam inicijalno definisao. Ići ću na otprilike 70-80, pristojne skije 65 u struku već imam.
Da ne bude meka skija, već ipak koliko toliko tvrđa koja će obezbediti stabilnost pri nekim većim brzinama. Pri tome ne mislim na brzine koje se postižu na Super G-u :sm017:, daleko sam ja od toga.
Hibridni profil (kamber sa roker vrhom) nije neophodan, osim ako mi se stvarno ne svidi osećaj na takvom nekom modelu.
I poslednje ali ne najmanje bitno, baš naprotiv, da uživam u vožnji, a to ću već ispitati iskustveno. Samo da me renta ove sezone ne izađe koliko par pristojnih skija :sm021:
U suštini testiranjem ću pokušati da otkrijem da li mi bolje za ovu namenu paše nešto što je "komercijalna" race daska (npr. neka Fischer RC4 varijanta) ili nešto tipa Nordica Hot Rod, Volkl AC30/RTM, Fischer Progressor 800/900...
Hvala svima na predlozima, deljenju ličnih iskustava i razmišljanjima na zadatu temu.
chaghaboo
12.10.2011, 13:34
@Flexon
Šta su sistem vezovi? Znam za rental, ali sistem...
@Flexon
Šta su sistem vezovi? Znam za rental, ali sistem...
Kako drug Flexon zbog vremenske razlike sada tek razmišlja da li da ustaje iz kreveta, da odgovorim umjesto njega.
To su vezovi koji dolaze u paketu sa skijama, montirani na razne "šine" ili ploče koje su sastavni dio skija. Većina današnjih karving skija su sa sistem vezovima, tj. ne možeš birati marku i model vezova, već si osuđen na ono šta ti se nudi.
Kao primjer su to Markerovi vezovi sa Motion sistemom na Voelkl skijama i ako želiš na te skije staviti npr. Look/Rossignol/Dynastar vezove, suočićeš se sa (skoro) nepremostivom preprekom.
evo jedno prakticno objasnjenje zasto ne sistem vezovi
recimo odes negdje u prodavnicu i nadjes neke dobre vezove za
ludo nisku cijenu recimo kao ovo
http://www.evo.com/outlet/alpine-ski-bindings/dynastar-px14-80mm-brakes.aspx
ili pak preferiras nesto malo metalnije kao ovo
http://www.evo.com/outlet/alpine-ski-bindings/dynastar-px-15-race-80mm-brakes.aspx
i onda to povezes sa umetcima iz sljedeceg linka
http://www.wildsnow.com/3853/quiver-killer-binding-mount-inserts/
i to znci da mozes onda uzeti nekoliko pari skija i skijati ih sa jednim neunistivim vezovima za bagatelnu cijenu
sto znaci da ti ostaje vise love za eksperimentisanje sa skijama
cak i ljubitelji tigrastih ajkula mora da priznaju da matematicki ima smisla
:ok:
U suštini testiranjem ću pokušati da otkrijem da li mi bolje za ovu namenu paše nešto što je "komercijalna" race daska (npr. neka Fischer RC4 varijanta) ili nešto tipa Nordica Hot Rod, Volkl AC30/RTM, Fischer Progressor 800/900...
Pa nije ti ovo muzička scena pa da postoji "komercijala" :D, šalim se naravno, pored Fischera ima tu još mnogo drugih proizvođača koje nude vrhunske skije. Ove godine od te kategorije (on piste) sam probao Fischer i Head i jednako su fantastične. Već su ti pomenuli tigrove, ali uz Head/Fischer dobijaš Tyrolia vezove ;).
Da je malo više likvidnosti lako bi se ti pojedinci odrekli ajkula, siguran sam u to :).
Nego imam nešto drugo da predložim pokretaču teme, iako tako navlačim veću gužvu na face of the place.
Intersport, Gigasport i još neki nedefinisani organizatori imaju prekrasan običaj organizovanja besplatnog testa skija (ovde se misli samo na testiranje, ski pas, put i spavanje nažalost moramo plaćati iz svog džepa) na skijalištima zapadne Evrope. Ja sam u toku dana probao 5 ili 6 modela, ako se čovjek potrudi možda stigne probati i koji model više. Ako skijaš sa skibuddy-ima koji imaju cipelu iste ili približne dužine onda je broj modela koji se probaju dosta veći. Ne budu baš zastupljeni svi proizvođači ali Atomic, Fischer, Salomon, Nordica, Armada, Head.. imaju priličan broj modela za isprobati.
Jbg, tu su rental i sistam vezovi ali izdrži se ta dva dana taj hendikep nekako ;)
P.S.
Neki imaju i sezonski ski pas za konkretnu destinaciju, valjda će biti upotrebljen i u ove svrhe, čisto da im se ne štuca tamo negdje početkom novembra, mjesto u autu će se već naći.
ATOMIC SAVAGE TI!
mislim da ovo je idealna skija -idi na atomicov web imas video za savage!
pozdrav!
chaghaboo
12.10.2011, 19:26
Kao da sve ovo nije dovoljno zbunjujuće nego mi vas dvojica (mr. stekan i mr. Flexon) ubacujete sad još jednu promenljivu u jednačinu :sm022:
Wlad, šta da ti kažem, vidiš da sam počeo da uvodim svoju nomenklaturu u pokušaju da makar sebi razjasnim šta uopšte želim :smoke:
Za slučaj da se ta nomenklatura primi evo i definicije za "Komercijalnu" Race dasku: daska koju proizvođač vodi pod Race daskom ali nije top model u svojoj kategoriji.
Misliš da je problem što su Tyrolia ili to što uopšte vezovi dolaze u kompletu sa skijama?
Vrlo rado bobo, samo ako upecam tako nešto u terminu kada budem išao van, ili ako evenutalno bude nešto u Sloveniji pa da se skokne za vikend. Testovi organizovani kod nas i nisu pokupili najbolje kritike koliko sam ispratio. Mislio sam čak u nekoj renti napolju da pitam za opciju da platim više ali da u toku par dana izvozam više skija, negde sam pročitao da i to može.
Tadija_91
12.10.2011, 19:26
Da ne bude meka skija, već ipak koliko toliko tvrđa koja će obezbediti stabilnost pri nekim većim brzinama. Pri tome ne mislim na brzine koje se postižu na Super G-u :sm017:, daleko sam ja od toga.
Ja sa Gunom isao 107 km/h (mereno GPSom) i nisam se osecao nesigurno :smoke:
...Za slučaj da se ta nomenklatura primi evo i definicije za "Komercijalnu" Race dasku: daska koju proizvođač vodi pod Race daskom ali nije top model u svojoj kategoriji.
Misliš da je problem što su Tyrolia ili to što uopšte vezovi dolaze u kompletu sa skijama?...
Postoji jedna mnogima bitna mana "komercijalnih" Race dasaka: zastarijevaju za godinu dana. Svi koji imalo prate skije će reći npr. "to je model od prije 3 sezone". Kod manje popularnih (ne i lošijih) modela to nije slučaj.
Tyrolia (tj. Head, Fischer i Elan) vezovi su među tri najcijenjenija brenda vezova, bar u mojim očima.
Kao da sve ovo nije dovoljno zbunjujuće nego mi vas dvojica (mr. stekan i mr. Flexon) ubacujete sad još jednu promenljivu u jednačinu
To ti važi za freeride deo kada kupuješ, teško ćeš naći skiju od popularnih proizvođača iz kategorije SL/GS (ili kako ih ti zoveš race) a da nemaju sistem vez (u paketu), nemoj ni da se trudiš :).
Wlad, šta da ti kažem, vidiš da sam počeo da uvodim svoju nomenklaturu u pokušaju da makar sebi razjasnim šta uopšte želim :smoke:
Za slučaj da se ta nomenklatura primi evo i definicije za "Komercijalnu" Race dasku: daska koju proizvođač vodi pod Race daskom ali nije top model u svojoj kategoriji.
Misliš da je problem što su Tyrolia ili to što uopšte vezovi dolaze u kompletu sa skijama?
OK je, ja se samo šalim a ti mi to nećeš zameriti nadam se :sm004:. To što sam pomenuo da Fischer/Head imaju Tyrolia vez (a farbani pod svojom markom) je bio veliki plus :ok: (kao i Elan što je pomenuo Stekan). A pomenuo sam u tigrovom kontekstu pošto on koristi (ne baš omiljene) Marker vezove (iako mnogo zavisi od konkretnog modela: ja nisam oduševljen Marker vezovima koji se koriste na "običnim" skijama - sistem vezovima, ali sa druge strane za freeride imaju odlične [ja već dosta sezona koristim Duke i radi kao Švajcarski sat - perfektan vez, jedina mala mana je težina veza]) ali to je druga tema ;).
chaghaboo
13.10.2011, 08:31
Će da probamo i taj Atomic Savage, a i onaj Nomad Blackeye koji je takođe neko spomenuo.
Nema šta da se zameri Wlad, tom definicijom sam se našalio na svoj račun :ok: Različiti proizvođači imaju različite nomenklature, a i sajtovi koji se bave ski opremom takođe imaju svoje podele pa je lakše uvesti svoju :sm022:
Ma jesu slatke muke ali bio sam sigurniji u to kakvu skiju hoću pre otvaranja ove teme :sm022: Ali sviđaju mi se ovde izneta razmišljanja i predlozi. Na osnovu toga sam sada promenio kriterijume za daske kakve želim:
S obzirom da ću imati i par za van staze pre ili kasnije, nadam se pre, definitivno ću ići na uže nego onih 78-84 koliko sam inicijalno definisao. Ići ću na otprilike 70-80, pristojne skije 65 u struku već imam.
Hibridni profil (kamber sa roker vrhom) nije neophodan, osim ako mi se stvarno ne svidi osećaj na takvom nekom modelu.
I poslednje ali ne najmanje bitno, baš naprotiv, da uživam u vožnji, a to ću već ispitati iskustveno. Samo da me renta ove sezone ne izađe koliko par pristojnih skija :sm021:
Hvala svima na predlozima, deljenju ličnih iskustava i razmišljanjima na zadatu temu.
Da ja umem da skijam i da imam para za novu opremu i za skijanje, kupio bih ovu (http://worldclassskiing.wordpress.com/2010/03/08/head-supershape-i-titan-skis-2011-with-kers-technology/) skiju... bar da probam :)
P.S.
Na linku je lanjski model...
chaghaboo
13.10.2011, 08:45
Tadija, prvi put sam prošle godine merio brzinu GPSom i pri 85 nije da sam se osećao nesigurno, ali nisam se osećao ni toliko prijatno na daskama koje su 160 dugačke i 65 u struku. Zato bih i da probam neke od GT (Grand Tour) modela, evo Wlad nove definicije preuzete iz auto industrije ;) - tvrđu, malkice dužu, težu...
chaghaboo
13.10.2011, 11:23
Ajde da pitam vas koji ste zastupnici filozofije "dva para skija", a kojoj i sam naginjem, šta je se pancericama? Da li je poželjno imati i dve vrste pancerica, ili funkciju mogu vršiti jedne? Pretpostavljam da race serija pancerica nije baš najbolji izbor za off-piste skije, baš kao što ni neki backcountry model nije za race dasku.
Nadam se da postoji neko "one fits all" rešenje kada su pancerice u pitanju, i zbog novca a i ko će vući sa sobom i dva para pancerica :sm022:
Jedne cipele naravno :). Ako već imaš neke sa kojim si zadovoljan ne menjaj ih..
Sada offtopic (mora malo ;)), čudi me da niko od proizvođača nije do sada smislio neki sistem da se skija "rasklapa", npr. da može da se rasklopi u delu ispod cipele ili sl. (ionako je "race" kategorija gde vez ide na neku ploču ispod cipele skroz ukrućena - tu bi mogla da se "rastavlja"). To bi bilo lepo s' obzirom da bi takva skija mogla da se ubaci u gepek (ma koje dužine bila originalno), i u ranacu da se nosi, na put/avion i sl.
Dva para pancerica ima smisla samo kod skijaša koji imaju dva para nogu.
Ajde da pitam vas koji ste zastupnici filozofije "dva para skija", a kojoj i sam naginjem, šta je se pancericama? Da li je poželjno imati i dve vrste pancerica, ili funkciju mogu vršiti jedne? Pretpostavljam da race serija pancerica nije baš najbolji izbor za off-piste skije, baš kao što ni neki backcountry model nije za race dasku.
Nadam se da postoji neko "one fits all" rešenje kada su pancerice u pitanju, i zbog novca a i ko će vući sa sobom i dva para pancerica :sm022:sto se pancerica tice treba uzeti iskljucivo ono sto pase nesto u cemu mozes provesti dan ali jos uvijek dozvoliti da se skija kontrolise bez problema
puno freeride skijasa koristi race pancerice za off-piste skijanje dok sa druge strane dosta njih preferira progresivan flex sve je stvar ukusa nekima je flex index milion malo dok drugi preferiraju ako je ikako moguce u carapama da skijaju:dontknow:
Nadam se da postoji neko "one fits all" rešenje kada su pancerice u pitanju, i zbog novca a i ko će vući sa sobom i dva para pancerica :sm022:sa svim danasnjim antiteroristickim zakonima i metalnim ivicama ta skija bi bila deklarisana kao hladno oruzije i prilikom putovanja u avionu bi morala i dalje da putje sa ostalim prtljagom
nebi se dobilo nista osim tezine
ali posto i dalje vecina relevantnog svijeta skija na skijama za dojencad nema ni potrebe za rasklapanje
zbog cega rasklapati 150 cm skije kad ih vec sada mozes staviti u dzep:sm021:
Će da probamo i taj Atomic Savage, a i onaj Nomad Blackeyeneznam po kojoj teoriji dva para skija si dosao na ovaj izbor
nekako bi mi logicniji izbor bio d2 race gs i bent chetler ako vec mora atomic
sto se atomic/salomon vezova tice ako se uzme u obzir cijena jedini upotrebljivi vez koi imaju je team 16 sve ostalo je plasticno smece:confused:
ali mi se cini da covjek moze da nauci samo na svoim greskama
da se i ja prikljucim dva para skija teoriji
kada bih ja uzimao sada dva para skija
prvi par bi bio izbor ismedju olympus mons i spire 190/187 zavisi koje nadjem jeftinije i ove skije bi mi pokrile od leda do pola metra friskog
a drugi par bi bio za one dane o koima ces unucima pored vatre uz gusle junacke pjesme pjevat pola meta pa nagore
armada ak jj
i sve to sa p18 vezovima
chaghaboo, uspeo si i starog guslara da raspevaš sa ovom temom :D
chaghaboo
13.10.2011, 19:01
@wlad
Pa ne znam da li sam samo ja u pitanju, možda ga je iz letnjeg sna prenula tvoja ideja sa rasklopivom skijom :dziveli:
@Flexon
Nije da sam izabrao te Atomike, nego rekoh čisto da probam i to... A što se tiče tvog predloga za skije, gledajući iz ugla jednog vrsnog poznavaoca dasaka kakav sam, rekao bih da je to kombinacija za dubok i još dublji sneg?
Izgleda da imamo raslojavanje u taboru pristalica "dve skije" filozofije na one koji su za varijantu karving skija + off-piste skija, i onih koji su za varijantu off-piste skija + šira off-piste skija. Pre bih išao na ovu prvu varijantu. Da li je off-piste skija 100 ili 115 u struku mislim da za moje potrebe nije toliko bitno i da neće praviti značajnu razliku. I verujem da na koju god od pomenutih tog ranga da naletim po dobroj ceni neću pogrešiti, A ako već imam jednu takvu "široku" skiju pre bih uzeo neku karverku za po stazi. Opet, moje iskustvo i na skijama po stazi nije bogato, a sa širokim skijama je ravno nuli, ali ovde ima ljudi koji su isprobali skija duplo više nego što imaju godina i očigledno opet postoje oni koji bi karver + off-piste i oni koji bi dve varijante off-piste skija, pa sam sad malkice zbunjen.
Ako ovako nastavimo probudićemo još neke :ski:, ali dosta je i bilo spavanja, vreme je za skijanje!
[QUOTE=hehehe;58357]Da ja umem da skijam i da imam para za novu opremu i za skijanje, kupio bih ovu (http://worldclassskiing.wordpress.com/2010/03/08/head-supershape-i-titan-skis-2011-with-kers-technology/) skiju... bar da probam :)
Cisto onako da pitam, gde se nalazi prekidac za startovanje tog KERS-a.
A i dobra im ideja za skladiscenje ostvarene energija usled vibracije skije, pa kada se napuni ti ga ukljucis i ona sama ide, ne mora da je vozis.
Doduse stanes na led i ona ce svakako sama da ide i bez KERS.
Salim se naravno
Za pokretaca ovog thearda procitaj ovaj Sapin inspirativni tekst http://www.skijanje.rs/forum/showthread.php?t=4960
mozda ipak ima nade za izbor jedne skije, Amerika je to nije sala
chaghaboo
13.10.2011, 23:04
Ček, ček da pogodim bez gledanja trendo, da nije o plesačici sa jamajke?
treba pogledati
http://www.youtube.com/watch?v=YDkKKCuUp2Q
ako ova skije ide ovako na utabanom onda.....
i glen plake kaze spire http://www.youtube.com/watch?v=Tn1EqlhFj4c&feature=related
zna covjek sta valja
chaghaboo
14.10.2011, 08:38
Znao sam trendo da je u pitanju jamajčanka! Odličan tekst, Sapa u punom sjaju. Ali opet i Shaman i Spire i AK JJ bih pre izabrao kao tu drugu dasku, za van staze primarno...
Siguran sam da se ponašaju dobro na stazi ali opet, ako već uzimam dva para sa idejom da jedan bude više za stazu a drugi više za van staze, zašto bih uzeo dva para po karakteristikama sličnih dasaka? Mislim da je bolje, za ono za šta želim da mi služe, da to budu ipak po geometriji i karakteristikama malo različitija modela.
plageton
21.10.2011, 15:40
Jedne cipele naravno :). Ako već imaš neke sa kojim si zadovoljan ne menjaj ih..
Sada offtopic (mora malo ;)), čudi me da niko od proizvođača nije do sada smislio neki sistem da se skija "rasklapa", npr. da može da se rasklopi u delu ispod cipele ili sl. (ionako je "race" kategorija gde vez ide na neku ploču ispod cipele skroz ukrućena - tu bi mogla da se "rastavlja"). To bi bilo lepo s' obzirom da bi takva skija mogla da se ubaci u gepek (ma koje dužine bila originalno), i u ranacu da se nosi, na put/avion i sl.
Kako to misliš niko se nije setio. A ovo?
http://img685.imageshack.us/img685/9340/mutiximageszdjecia29310.jpg (http://imageshack.us/photo/my-images/685/mutiximageszdjecia29310.jpg/)
Uploaded with ImageShack.us (http://imageshack.us)
Rosijev mjutiks sistem. Dobiješ dve skije u jednoj, ali ipak po ceni dve skije. ;)
Da. Dvije skije sa različitim radijusom, a istim poluprečnikom.:glavaozid
Kako to misliš niko se nije setio. A ovo?
...
Rosijev mjutiks sistem. Dobiješ dve skije u jednoj, ali ipak po ceni dve skije. ;
Pa ova njihova tehnologija ne "lomi" skiju na kraće delove, samo nakarikaš dodatak od gore pa tako menjaš da li je tvrđa/mekša i naj taj način _kao_ menjaš radijus (hm ;)). Ono što je "moja ideja" :D je da se vrh i/ili rep skije može otkačiti od skije tako da ih sa cipelama kao tarabe ;) pobacaš u gepek i tako lakše prevoziš. Da ne pričamo o malim kolima...
designbvr
22.10.2011, 07:14
Pa valda je tu ne bi sigurno "lomili",
tu trpi najvise opterecenja/naprezanja :dontknow:
Napravio Švaba na rasklapanje http://www.zigzagtour.de/index2.htm .
chaghaboo
19.10.2012, 14:53
Definitivno sam se priklonio teoriji dve skije i kako se sezona bliži vreme je da prvo probam da izaberem i nađem skije za po stazi.
Prošle godine sam imao priliku da isprobam tek nekoliko modela: Nordica Speedmachine i Dobermann, Head Peak 78, Fischer Progressor 700, 8+, 900, 10+ i RC4.
Najbolje su mi legle (najbolje sam se osećao na njima i pružale su mi ono što tražim) Fischer Progressor 8+. Pošto sam probao skoro celu liniju Progressora, a što može da bude indikativno u smislu šta je to što meni odgovara, rekao bih da mi je 10+ definitivno preteška za vožnju, 700 je nivo ispod onoga što očekujem od skije a 8+ i 900 dolaze u obzir s tim što sam se definitivno bolje osećao na 8+. RC4 ok, može, ali opet nije to ono što želim.
Prvo pitanje je šta bi eventualno vi predložili da je u rangu tog Progressora 8+?
Odmah da se ogradim, hteo bih prevashodno kamber profil, struk širine između 70 i 74mm i radijus preko 14-15m. Trenutno vozim Fischer RX8 Pro koji je u struku 65 i radijusa 12m i sve je to super, ali mi je dosadno čitav dan da štrikam po stazi.
Drugo pitanje je koju dužina skije?
Visok sam 180cm, težak 84kg, smatram sebe naprednim rekreativnim skijašem, svake sezone odvojim vreme za učenje i vežbanje kako bih poboljšao tehniku. Fizički sam aktivan tokom cele godine tako da kondicija i snaga su tu.
Sadašnje skije su mi dužine 160cm i pri iole većim brzinama, u spustu, vrhovi počinju da rade, nestabilne su, ali dobro tome nisu ni namenjene. Progressor 8+ koji sam probao je bio 170cm i mislio sam da će mi to biti predugačko međutim bile su mi odlične. Tako da se sada nosim mišlju 165 ili 170?
Na primer Elan za svoju WaveFlex liniju skija koja je možda uporediva sa Progressor serijom Fischera preporučuje skije dužine od -15 do -5cm od visine skijaša. Po tome bi 165 bila donja a 175 gornja granica za mene. U Gori imaju Progressor 8+ ali u dužini od 165cm, ali kako te skije nisam probao u toj dužini ne znam da li ću pogrešiti sa tom dužinom. Da li mislite da bi ta skija i u toj dužini zadovoljila ono što tražim. 5cm nije puno, ali ume i te kako da napravi razliku.
Treće, i poslednje pitanje, šta bi po vama od Elana došlo u obzir a da odgovara ovim kriterijumima? WaveFlex 10 Red Fusion možda?
Pitam zato što Elana ima i kod nas a i moguće ga je nabaviti iole povoljno u Sloveniji, a ovaj Red Fusion mi je nešto zapao za oko kao mogući izbor za ono što tražim.
Izbor će odlučivati i cena, iskreno ne daje mi se bogatstvo na skije, a ovaj Progressor 8+ i WaveFlex 10 su ok sa cenama.
Svaki predlog ili sugestija su i više nego dobrodošli. Unapred se zahvaljujem svima koji će izneti svoje mišljenje i zahvaljujem se svima koji su to uradili u prethodnim porukama.
dzoninho
19.10.2012, 15:32
Ja imam upravo Progressor 8+, prezadovoljan sam, samo su isto 160 i trebale bi mi malo duze, 165 ili 170 a tvoje iste sam građe, 182 cm, 80kg. Sto se tice Elana, mislim da je ta 10 ok ali mozda i 12 ne bi bilo lose. Volkl RTM 80 recimo nije los izbor ako ćeš da teraš i van staze... Sto se duzine tice, 165 ili 170. Ako volis brzu voznju rekao bih 170 zbog stabilnosti pri vecim brzinama, a ako ne moze i 165... Nisam nesto kompetentan ali eto moje misljenje :)
Definitivno Progressor 800 u dužini 170cm. Ne kraće. Od Elana 14-ka. Ne, nije velika razlika između te dvije skije. Vozio: 800, 900, 12 i 14. Progressor 900 pretežak, Elan Waveflex 12 za dlaku "tanak" (posebno na zaleđenom).
Ivan Bgd
19.10.2012, 20:34
Mare,(chaghaboo)
ja i to resih juce.(stigle mi posle dugih 6 dana iscekivanja)
Posto me mrzi da teglim dva para skija uzeo sam all mountain K2 A.M.P. Rictor 127/80/109 proslogodisnji model 11/12 iz Nemacke preko na ovom forumu preporucenog sajta snow-how.de od GEVARA (HVALA).Vidi potpis.
I sa starim K2 crossfire sam bio zadovoljan na stazi extra ali mi je malo falilo za off, pa se eto sad prosirih za L2A + AdH + La Grave.
Po stazi vozim kad moram do prve prilike za OFF i ko zna da li ce uvek biti prsica kao prosle sezone, pa nisam rizikovao sa jos punijim "damama"
Kad ih isprobam javljam ti utiske.
Poz
Ivane ako voliš izlete sledeći put se opusti, napravi veći korak pa uzmi bar 90+ :).
Chaghaboo i sam si opisao šta želiš, tvrđu skiju, za bržu vožnju, pa samim tim treba da ideš na GS model pa je prirodno da uzmeš*nešto dužu skiju, znači ne razmišljaj o 165cm (nego idi na 170+).
Moj trenutni par je za stazu 66mm a van staze 115mm u struku, znači nema kompromisa :sm021:
uzmi elan 888 i tek ces onda vidjeti koliko su ove gore pomenute skije boranija
i to 186 verziju
chaghaboo
21.10.2012, 14:14
Ok, znači definitivno 170+, još da vidim šta se može naći po nekoj razumnoj ceni. Progressor 8+/800 definitivno upada i posle ovih par komentara ipak Elan WaveFlex 14 pre nego 10ka.
@Ivan_Bgd
Ivanča, vidim da je u potpisu osvanula nova daska. Čestitam! Ako i sledeće daske koje budeš kupovao budu K2 razmisli da im tražiš neko sponzorstvo ;) Obavezno javi kako se ponašaju na i van staze.
@Flexon
888 mi nekako izlazi iz okvira skije kakvu želim za vožnju po stazi pošto planiram još jedne skije za off. A za off su mi za sada u izboru Elan Spire i Fischer Watea 98.
moja preporuka je da uzmes prvo siroke skije
jer ces zavrsiti i onako skijajuci iskljucivo njih:sm011:
u potpunosti se slazem...
Provjerena istina!
s progesorom 170+ nema greske. to je bio i jedan od mojih favorita
Ivan Bgd
23.10.2012, 10:57
Ivane ako voliš izlete sledeći put se opusti, napravi veći korak pa uzmi bar 90+ .
Chaghaboo i sam si opisao šta želiš, tvrđu skiju, za bržu vožnju, pa samim tim treba da ideš na GS model pa je prirodno da uzmeš*nešto dužu skiju, znači ne razmišljaj o 165cm (nego idi na 170+).
Moj trenutni par je za stazu 66mm a van staze 115mm u struku, znači nema kompromisa
wlad, postepeno :dziveli:
Ova nova "boranija" su mi +12mm u sirini vrha i struka i +10mm repa u odnosu na stare i htedoh K2 aftershock sa 86mm u struku, ali rekoh postepeno:)
Znam da je lakse sa 90+ ili 100+ po prsicu, ali nekako mi je gušt da skijam kroz sneg do preko kolena ili kad uletim u smet do pazuha:sm021:, a to tesko sa daskama za "jedrenje" 100+
I plus kad hocu malo da divljam po stazi , izrovarenoj stazi, hupsercici,... nekako mi odgovara ovo 50/50. Pokazale su mi se vrlo stabilne na vecim brzinama(iako nisu gs, sl, ili sta god vec..) toliko da uopste ne tresu i nemam osecaj koliko brzo idem dok ne dodje do naglog kocenja. GPS-om izmereno 88km/h na plavoj stazi na Kopu(tu sam merio samo da vidim pri kojoj brzini sam se sudario bez kacige u spustu sa drugom koji je vijugao prethodne sezone).
I znas ono wlad , da kad vidis nesto samo osetis jednostavno da to je ta i ni jedna druga :)
@ chaghaboo , šta su mi sve stare K2 preživele pod ovom mojom težinom, a da su posle 4 sezone ostale kao nove nemam nameru da menjam proizvođača sve dok drže do kvaliteta.
Ako se i ove pokažu makar isto kvalitetne kao prethodne, sledeće će opet biti K2.
I još jedna stvar, koliko ljudi si video u EU i kod nas da voze K2 ?:ok:
Inače to se sad izgleda menja, jer su ove moje rasprodate u Austriji.
Poz
Samo opušteno, glavno je da mi uživamo u skijanju, a za opremu ćemo lako :ok:
Moje već sada bivše lopate su bile K2 (Seth) i svašta su preživele (i dubine i brzine od 100km/h), a i preživeće i dalje ali u na drugim nogama :sm004:
dzoninho
23.10.2012, 11:28
Da li neko zna nesto o skijama Dynastar Big Trouble iz 2006? I takodje da li je neko imao prilike da vozi Stockli GS skije, i kakva je uopste Stockli marka skija?
Ivan Bgd
23.10.2012, 14:22
Samo opušteno, glavno je da mi uživamo u skijanju, a za opremu ćemo lako :ok:
Moje već sada bivše lopate su bile K2 (Seth) i svašta su preživele (i dubine i brzine od 100km/h), a i preživeće i dalje ali u na drugim nogama :sm004:
Tako je, samo opušteno :dziveli:
Svakome nesto drugo odgovara, a samo je bitno da uživaš dok to voziš.
I ja sam moje K2 prodao kolegi i moći će bar jos 3-5 g. da ih gazi.
Tako sam i krenuo u potragu za novim , jer su me jurili da im prodam moje stare.:)
:sm018:
funyrace
23.10.2012, 15:43
http://www.snowrental.net/ski-equipment/dynastar/2006/dynastar-big-trouble.html
Evo mala recenzija i ispod link za Stockli.
http://mag3.i-magazine.de/imag/STOeCKLI_PARTNERS_WINTER_E/#/10
Mare,(chaghaboo)
ja i to resih juce.(stigle mi posle dugih 6 dana iscekivanja)
Posto me mrzi da teglim dva para skija uzeo sam all mountain K2 A.M.P. Rictor 127/80/109 proslogodisnji model 11/12 iz Nemacke preko na ovom forumu preporucenog sajta snow-how.de od GEVARA (HVALA).Vidi potpis.
I sa starim K2 crossfire sam bio zadovoljan na stazi extra ali mi je malo falilo za off, pa se eto sad prosirih za L2A + AdH + La Grave.
Po stazi vozim kad moram do prve prilike za OFF i ko zna da li ce uvek biti prsica kao prosle sezone, pa nisam rizikovao sa jos punijim "damama"
Kad ih isprobam javljam ti utiske.
Poz
:ok:
Uživaj...
dzoninho
25.10.2012, 21:14
Evo i ja da se pohvalim, uzeo sam danas K2 AMP Impact 174cm duzine, 80 struk... Skije kao nove, platio sam 170 evra... Nadam se da se nisam zeznuo sa ovim odabirom :)
To je vjerovatno ova skija:
10392
Čika Pera (http://www.realskiers.com/) je za tu skiju napisao:
"What a surprise! A fun and recreationally stable ski, even without the metal."
"Easy to turn but unstable at high speed."
"Much lighter feel than the Rictor."
ima li ko komentar za dasku volkl rtm 74 i koji vez preporucujete? hvala unapred!
ima li ko komentar za dasku volkl rtm 74 i koji vez preporucujete? hvala unapred!
Nikakvo iskustvo sa doticnom ali sam se razmisljao o modelu 77, evo ti ovde (http://www.skijanje.rs/forum/showthread.php?t=5819) pa mozda nadjes nesto sto ce ti pomoci.
Dodaj i kakav si skijas, kondicija i slicno.
Shto se tice tehnike tek savladavam osnove carvinga ali sam spreman za ucenje i usavrsavanje,kondicija mi je odlicna,aktivan tokom cele godine,visina 192,tezina 88kg,ova rtm 74 mi je bas zapala za oko ali nazalost nisam imao priliku da stanem na nju!mislim da mi je 170 potrebna duzina,trenutno arcim volkl sensor 3 duz 168 i skroz mi je ok ali ubedjujem zenu da mi je rtm 74 jako neophodna u ovom trenutku! pametna kupovina ili ne za mene?:dziveli:
Jesi siguran da ti je 170 dovoljno? Ja sam 183cm, 79kg i vozim RTM 77 171cm i skroz mi je ok. Moguce zato sto vise volim malo sire zavoje nego cik-cak, ali ako hoces da je provozas i van staze tih nekoliko cm duzine mogu da naprave razliku.
chaghaboo
26.10.2012, 10:07
@dzoninho
Ako čika Pera kaže za skije to što prenosi stekan definitivno pogrešio nisi. Uživaj i obavezno daj neke utiske ovde na forumu kad provozaš mašinu :ski:
Ivan Bgd
26.10.2012, 14:10
Evo i ja da se pohvalim, uzeo sam danas K2 AMP Impact 174cm duzine, 80 struk... Skije kao nove, platio sam 170 evra... Nadam se da se nisam zeznuo sa ovim odabirom :)
Dobro došao u klub , sad nas ima dvojica, mozda trojica, u stvari četvorica (znam još jednog vlasnik servisa skija) na ovim prostorima sa K2 skijama. :)
Nisi se sigurno zeznuo osim ako ne volis bas da jurcaš spust, zato sto nemaju Metal Laminate, mada bices prvi koji će to probati, pa nam reci kako idu bez istog.
Gde si ih nabavio, nije loša cena, koliko su korišćene ?
Poz
Shto se tice tehnike tek savladavam osnove carvinga ali sam spreman za ucenje i usavrsavanje,kondicija mi je odlicna,aktivan tokom cele godine,visina 192,tezina 88kg,ova rtm 74 mi je bas zapala za oko ali nazalost nisam imao priliku da stanem na nju!mislim da mi je 170 potrebna duzina,trenutno arcim volkl sensor 3 duz 168 i skroz mi je ok ali ubedjujem zenu da mi je rtm 74 jako neophodna u ovom trenutku! pametna kupovina ili ne za mene?:dziveli:
Sensor 3 bi trebalo da je zahtevnija skija od rtm74, koji bi teoretski bio bolja skija za pocetak. E sad ako nemas problema sa S3 i napredujes lepo, nema potrebe menjati (znam da to nisi hteo da cujes).
Ako se odlucis, idi na visu skiju. XT800 koji sam ja uzeo je tvrdja a ja sam isao na 175, obe imaju tip rocker
plageton
26.10.2012, 14:35
Dobro došao u klub , sad nas ima dvojica, mozda trojica, u stvari četvorica (znam još jednog vlasnik servisa skija) na ovim prostorima sa K2 skijama. :)
Poz
Uh uh uh... Biće da ipak ima još koji su na K2 daskama...
Ivan Bgd
26.10.2012, 16:07
Uh uh uh... Biće da ipak ima još koji su na K2 daskama...
:)
malo karikiram, znam da ih je capriolo dosta prodao uvoz 2008. i 9. , ali da je i dosta otislo u rentu kod markonija na dorcolu.
Ali takodje je tacno da ih slabo srecem po stazi, mozda su ljubitelji martovskog skijanja po vrucini :sm022:
poz
dzoninho
26.10.2012, 16:13
Nisi se sigurno zeznuo osim ako ne volis bas da jurcaš spust, zato sto nemaju Metal Laminate, mada bices prvi koji će to probati, pa nam reci kako idu bez istog.
Gde si ih nabavio, nije loša cena, koliko su korišćene ?
Poz
Kao nove su, odozgo nema ni jedne ogrebotine, odozdo savršene, debele kantne,
nema ostećenja na kliznoj površini. Kupljene su u Kraljevu od čoveka koji radi već 12 god sa skijama, uvozi ih iz Švajcarske, svake god je na ExpoZimu.
Slatko sam se nasmejao :D
10408
chaghaboo
29.10.2012, 19:38
Odličan :ok:
Ivan Bgd
30.10.2012, 09:49
e, pa zbog toga sam ja za AM, a da debeljuce u apartmanu cekaju dok ne rokne bar 1 metar prsica :)
poz
chaghaboo
30.10.2012, 11:48
Evo napokon sam rešio skije za po stazi. Upravo mi stigle Fischer Progressor 800 sa RS11 vezovima iz Slovenije, u dužini od 170cm naravno :ski:
dzoninho
30.10.2012, 12:06
Bila bi fora kad bi nam rekao kako si ih doterao i da li si plaćao poštarinu :)
Ivan Bgd
30.10.2012, 12:46
Evo napokon sam rešio skije za po stazi. Upravo mi stigle Fischer Progressor 800 sa RS11 vezovima iz Slovenije, u dužini od 170cm naravno :ski:
Cestitam !:)
I da ti bude puno snega !
:ski:
Kada ces da ih probas, neces valjda da cekas do nove ?
poz
Cena? Prevoz? Carina?
chaghaboo
30.10.2012, 13:59
Izvinjavam se drugari, zaboravih te detalje, nije tajna. Hoćete mi verovati da sam ih platio 290€ sa sve vezovima (RS11)? Naravno skije kao što vidite su nove novcate. Evo na kraju pa pogledajte sami, možda nađete i nešto za sebe - skite.si (http://skite.si)
Mislim da je odlična cena jer kod nas u Gori nude Progressor 8+ za nešto ispod 40.000, nije mi problem da li je 8+, 800 iz prošle ili 800 iz ove sezone ali imaju samo u dužini od 165cm.
Sa druge strane su mi nudili ovosezonski P800 po ceni od 530 u pretprodaji i pri tome tražili avans 50%. Avans od 50% je van svake mere, ispada da finansiram prodavnicu pa bih u najmanju ruku za toliki avans očekivao ozbiljniji popust.
Ali, na stranu to što smatram da je avans od 50% preko svake mere i što je sistem popusta u Gori fiktivan više nego stvarno upotrebljiv ipak sam ozbiljno razmatrao tu varijantu. Međutim kako mi nisu odgovarali na mailove u vezi naručivanja i kako se nakon što sam otišao do njih u radnju nisu držali dogovora da jave detalje kada su rekli da će javiti rešio sam da potražim skije na drugom mestu i eto :ski:
E da, što se tiče dostave i carine ne mogu biti ni od kakve pomoći jer sam organizovao da mi skije isporuče prijateljici u Ljubljani koja mi ih je dovezla kolima.
chaghaboo
30.10.2012, 14:01
@Ivan_Bgd
Hvala, hvala gosn Ivanča. Pa biće valjda prilike da se probaju pre toga, nadam se ;)
dzoninho
30.10.2012, 14:32
Mare, daj pitaj tu tvoju prijateljicu kad dolazi opet da je castimo svako po 10 evra da nam domnese nesto :) Haha
chaghaboo
30.10.2012, 14:37
Mare, daj pitaj tu tvoju prijateljicu kad dolazi opet da je castimo svako po 10 evra da nam domnese nesto :) Haha
Može, može. Da otvorimo neki šverc kanal :ok: Ako si pogledao na sajtu mogao si da vidiš da su stvarno odlične cene. Ovogodišnji model progresora 800 je nepunih 400€ sa vezovima.
dzoninho
30.10.2012, 14:38
Gledao sam :) Nego meni sad trebaju rukavice i neki soft shell :)
e, pa zbog toga sam ja za AM, a da debeljuce u apartmanu cekaju dok ne rokne bar 1 metar prsica :)
poz
Kakva je ovo glupost i nebuloza! Probaj debeljuce i videces da sve mogu kao i normalne plus mnogo vise! ove skije od 70 i kusur dobre su od 9 do pola 11, posle su staze izrovarene, a debeljuce nista to ne osecaju! debeljuce su za mene AM! ja sam 90mm, i malo mi je... ali izguracu jos ovu sezonu!
chaghaboo
30.10.2012, 20:25
Kakva je ovo glupost i nebuloza! Probaj debeljuce i videces da sve mogu kao i normalne plus mnogo vise! ove skije od 70 i kusur dobre su od 9 do pola 11, posle su staze izrovarene, a debeljuce nista to ne osecaju! debeljuce su za mene AM! ja sam 90mm, i malo mi je... ali izguracu jos ovu sezonu!
Glupost i nebuloza je smatrati samo svoje mišljenje ispravnim :sm008: A ako i misliš tako to može da se kaže na drugi način. Lepše je sa kulturom :dziveli:
Glupost i nebuloza je smatrati samo svoje mišljenje ispravnim :sm008: A ako i misliš tako to može da se kaže na drugi način. Lepše je sa kulturom :dziveli:
Izvini, u pravu si, stvarno mi nije bila namera da bilo koga vredjam...
ali ljudi shiroke skije gledaju sa nekim stereotipom, culi su negde da su one samo za dubok sneg... nikad ih nisu ni probalil,a znaju da pametuju kakve su i za sta su...
po meni je dovoljno da se ode u inostranstvo i da se vidi na cemu ljudi skijaju...
Ivan Bgd
31.10.2012, 09:50
Izvini, u pravu si, stvarno mi nije bila namera da bilo koga vredjam...
ali ljudi shiroke skije gledaju sa nekim stereotipom, culi su negde da su one samo za dubok sneg... nikad ih nisu ni probalil,a znaju da pametuju kakve su i za sta su...
po meni je dovoljno da se ode u inostranstvo i da se vidi na cemu ljudi skijaju...
Niko se nije uvredio, ali priznaces da su debeljuce 90+ extra za dubok prsic, dok su da kazemo manje dobre na tvrdoj stazi i vecim brzinama na tvrdoj stazi, jer su kako sam razumeo mekse.
''@bratori:ove skije od 70 i kusur dobre su od 9 do pola 11, posle su staze izrovarene, a debeljuce nista to ne osecaju! debeljuce su za mene AM! ja sam 90mm, i malo mi je... ali izguracu jos ovu sezonu! ''
a sto se tice ovih izrovanih staza i izrovarenih off (koje inace posle finog kraljevskog netaknutog prsica najvise i volim) njih nisam osecao ni sa starim daskama od zgoljavih 68mm u strukicu(naravno sa agresivnom voznjom spojenim skijama), pa cenim da ce mi nove od 80mm biti takodje dobre i jos bolje za to a jos mnogo bolje u prsicu.
Kao sto rekoh sve je individualno, kada probam 127/80/109 u prsicu i ako nisam bar 98% zadovoljan naravno da ce doci na red i struk od 90mm.:dziveli:
chaghaboo
31.10.2012, 10:05
@bratori
Poželjno je da postoje različita mišljenja, samo ih treba iskazati na pravi način. I sam planiram da dogodine pazarim i debele daske. Uživaj :ok:
dzoninho
31.10.2012, 10:27
@bratori
Poželjno je da postoje različita mišljenja, samo ih treba iskazati na pravi način. I sam planiram da dogodine pazarim i debele daske. Uživaj :ok:
Tu bi nam valjala neka dobra preporuka jer u tom segmentu nemamo pojma :)
chaghaboo
31.10.2012, 10:34
@dzoninho
Istina Džoni, biće to slatke muke :dziveli:
dzoninho
31.10.2012, 10:35
Ja se nadam da ću ove god neke i d aprobam tamo, makar iznajmio :) Meni su za oko zapale Volkl Mantra i Fischer Watea. Ona Watea kao čamac, sa tri kantne :)
Milos011
31.10.2012, 12:01
Ja sam uzeo Wateu. Probaću sad u decembru pa javljam utiske. Znači, ili u ovoj temi će biti ili u oglasima.
dzoninho
31.10.2012, 12:07
Ja sam uzeo Wateu. Probaću sad u decembru pa javljam utiske. Znači, ili u ovoj temi će biti ili u oglasima.
Koju Wateu samo nam reci? :)
Milos011
31.10.2012, 15:41
Watea 78 u dužini 174cm iz sezone 2010-2011.
dzoninho
31.10.2012, 23:53
Super ali to je uzano u struku za ono sto mi pricamo :)
Milos011
01.11.2012, 09:33
Pa to je all mountain skija... tako se zove tema.....
dzoninho
01.11.2012, 09:42
Da, ali smo ja i Mare mislili na neku 98 ili tako nesto, posto smo allmountine skiju nabavili :)
http://sphotos-a.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-prn1/c100.0.403.403/p403x403/67156_374656279288264_2025186230_n.jpg
Intro (http://www.youtube.com/watch?v=jWlT_KHZE44)
Svi modeli video (http://www.youtube.com/watch?v=114be6r7-2w)
Hepek video (http://www.youtube.com/watch?v=YsdacC8mwiA)
dzoninho
05.11.2012, 00:08
Video uzivo prosle god u igori, lik nam pokazivao pre testa na Kopu :)
dzoninho
22.01.2013, 17:36
Jel ima neko iskustva sa Volkl RTM 77 i RTM 80? Kakve su skije, tvrde, meke, kakve su za stazu i za van staze? :) Da li pre uzeti nju ili recimo Elan Waveflex 78Ti?
Ja imam Volkl RTM 77 za sezonu 2011/12. Kada sam ih uzeo bio sam u srednjoj kondiciji i bile su mi tvrde bas koliko treba. Sa njima sam za jednu sezonu najvise napredovao tehnicki, a sa druge strane sam popravio i kondiciju znatno tako da bi mi sada odgovaralo nesto cak i malo tvrdje.
Vozio sam ih i offpiste kad god je to bilo moguce i meni su skroz ok, ali tu stvarno nemam iskustva sa nekim drugim skijama tako da mislim da ti moje misljenje slabo vredi.
scofield
06.02.2013, 12:31
Ja koristim već par sezona Volkl AC 30 unlimited 177cm. Zadovoljan sam sa njima, jedino što se sa takvim skijama ne može heklati, za to je potrebna kraća skija sa 11, 12m rad. Stabilna je na većim brzinama (oko 100km/h) i korisna kada se malo raskopa staza. Dvoje skija za 15 dana godišnje skijanja mi nije baš racionalna opcija, mada jeste najbolja opcija. Pozdrav.
macak011
22.03.2013, 11:58
Evo jos necega za all-mountain grupu:
http://www.zapiks.com/new-range-cham-dynastar-fra.html
http://www.youtube.com/watch?v=Ig1THCpUBFo
http://www.youtube.com/watch?v=a-0tZVTzyjw
Dynastar CHAM :D od 87 do 127 ispod cipele..
da li je neko skijao na Dynastar Outland 80 ili 87?
kakva je preporuka za ove skije?
skijam vec 30 godina ali sam opremu uvek morao da biram u skladu sa raspolozivim sredstvima.
sada vec mogu da biram pa vas molim za savet kao i gde mogu u SRB da se kupe ove skije?
hvala svima unapred
macak011
08.07.2013, 12:36
Ima jedan momak, Nenad, iz Aleksandrovca, Outland 80 u 172cm jedan par i u duzini 176 cm dva para, pozovi i proveri sta je to tacno i da li je novo ili polovno, ima/nema vezove i slicno... 065 807 3099 Nenad.
ja vozim Dynastar Legend Mythic Rider, a Outland 87 u ovom slucaju moze da bude samo DALEEEKO bolji od ovoga:
Dužina: 184 cm
Geometrija i radijus: 122/88/110 R=23
Profil: tradicionalni camber
a evo i mog iskustva:
http://www.skijanje.rs/forum/showthread.php?t=7731
Novi Outland 87 je i moja zelja, btw
Hvala Macak. detaljno sam procitao tvoj review Dynastar Legend Mythic Rider. pregledavao sam razne forume i poređenja skija i na kraju ce opet odlučivati dostupnost skija u našoj zemlji. :sm022:
u rossingolu nemaju experience modele ( niti jedan od onih koje sam ja želeo da pogledam. citaj experience 83 i experience 88).
dynastar samo na malim oglasima izgleda postoji. hvala za kontakt tel.
macak011
08.07.2013, 13:32
Nisam siguran 100% ali nekih 99.9% da ce @Stekan moci da ti nesto vise kaze o Outlandu... :D
Nisam siguran 100% ali nekih 99.9% da ce @Stekan moci da ti nesto vise kaze o Outlandu... :D
A već sam mislio da ću uspjeti da izbjegnem ulogu poklopca za svaki lonac :sm022:
Dakle, svojevremeno sam o Outland 80 imao ovakvo mišljenje: http://www.skijanje.rs/forum/showthread.php?t=5849
Vlasnik skija koje sam probao je prešao na njih sa Metron-ki i vrlo je zadovoljan, tj. ne razmišlja da ih mijenja.
Vlasnik skija koje sam probao je prešao na njih sa Metron-ki i vrlo je zadovoljan, tj. ne razmišlja da ih mijenja.
Sa malom napomenom da je vlasnik Metrona bio jako zaljubljen u isti i bio je jako neprijatan ako mu se ista lose kaze vezano za Metrona.... tako da ova konstatacija da ne razmislja da ih menja dobija dodatno na tezini :sm021:
dzoninho
01.10.2013, 17:36
Ajde da malo pokrenemo ovu temu, zanimaju me misljenja izmedju sledecih skija:
Scott Crusade
Rossignol Experience 88
Rossignol Experience 98
Atomic Nomad Blackeyed Ti
Dynstar Legend Sultan 85
Fischer Watea 88
Volkl Kendo ili Bridge
Takodje bih voleo da predlozite jos neku Freeride AllMountine skiju gde da kazem merilo bi bilo radijus do 18m, sirina izmedju 85-100mm, takoreci skije koje se dobro ponasaju u dubokom snegu ali isto tako i na razrovarenim stazama kakve su na vecini skijaliste posle 12h gde svi od nas skijamo. Uzeo bih u obzir i to da su sve ovo skije koje nisu najnoviji modeli, uglavnom su god dve stari tako da i to bih voleo da uzmete u obzir jer inace znam da bi Stevina nova skija pobedila :)
Ja porucio K2 Kung Fujas i Look Pivot 14 XXL na Sport Conradu. Cekaju se vezovi pa ce da posalju. Dobijete review cim padne sneg :)
Ja porucio K2 Kung Fujas i Look Pivot 14 XXL na Sport Conradu. Cekaju se vezovi pa ce da posalju. Dobijete review cim padne sneg :)
ortak moj uzeo isto preko konrada na prolece....marker jester vezovi
ortak moj uzeo isto preko konrada na prolece....marker jester vezovi
Ja sam se mislio za Jester, ali nekako ovde na forumu se svi kunu u ove Look pa ih zato uzeh. Da sam uzeo Marker skije bi odavno stigle, a ovako cekam dva meseca da dobiju vezove. Nadam se samo da ce se na kraju isplatiti :)
Ajde da malo pokrenemo ovu temu, zanimaju me misljenja izmedju sledecih skija:
Scott Crusade
Rossignol Experience 88
Rossignol Experience 98
Atomic Nomad Blackeyed Ti
Dynstar Legend Sultan 85
Fischer Watea 88
Volkl Kendo ili Bridge
Nema greške ni sa jednim od pobrojanih modela, a prednost dajem za prva tri nabrojana, uz dodatak:
Elan 88 XTi (može i 82 XTi)
Nordica FireArrow 80 Ti
Lovio sam više od godinu dana Scott Crusade, ali mi naleti nešto drugo :)
dzoninho
01.10.2013, 21:26
Elan 82 sam vozio, nije toliko za offpiste... Fizicke preteska skija, dupli titanijum, dosta tvrda za moj ukus... Za karving je savrsena :) Vise mi je Piste AllMountine nego FreerideAllmountine :) Ali doduse ni atomic nije bas FreerideAllmountine, kao ni Experience :) To je ono kad dupe ne zna sta hoce :) Dodao bih Volkl RTM 84
Ja sam se mislio za Jester, ali nekako ovde na forumu se svi kunu u ove Look pa ih zato uzeh. Da sam uzeo Marker skije bi odavno stigle, a ovako cekam dva meseca da dobiju vezove. Nadam se samo da ce se na kraju isplatiti :)
Nisam nikad koristio Jester, ali sa Pivotom nema greske. Najbolji komad ski opreme koji sam u zivotu kupio, mozda su jedino aktivne gace konkurencija.
Pazario sam pre nedelju dve Volkl Mantra('2011 bez rokera klasika kamber 96 u struku) i ocekujem od njih da definitivno mi budu jedna skija za sve. Dva sloja titanijuma kapiram da ce da drzi dobro na stazi :D
Sto se tiche dole ponudjenih modela ja sam uz Rossi EXP skroz. Da sam naleteo na 98 to bi pazario sigurno ove sezone.
Napokon sam podigao Mantru 2013 od 177cm, vezovi su Griffon 13. Od 2013 Mantra ima prednji roker sto je bi trebalo da je ucini jos malo okretnijom i malo vise "plovnom" po dubokom snegu. Kvalitet izrade je stvarno jako visok, tako da iako sam u zadnjih mesec dana dosta raznih skija proturio kroz ruke, Volkl je stvarno sto neko rece Bentley!
Treba da montiram vezove pa imam jedno pitanje, prvi put vidim pored referentne crte za pancerice jos 2, koje idu po 1cm ka vrhovima i obelezene su sa +1 i +2. Kada sam stao na skije na referentnu crtu vec mi se ucinilo da stojim podosta napred, tj. dosta skije je ostalo iza mene. Planiram montazu veza svakako na ref vrednost ali me zanima sta bi se dobilo pomeranje cipele napred?
magic, mislim sa obzirom na duzinu skije koju si uzeo i na roker da treba da ih montiras na referentnu crtu. Mislim da su ove dve crte, +1 i +2, za nekoga ko je nizi i laksi od tebe da bi bio vise napred i koliko sam ja shvatio da bi bolje kontrolisao skiju.
Zamisli da si uzeo najduzu Mantru koja je 191 i montirao vez na crtu i posle par voznji shvatis da bi zeleo da si vise napred i da imas bolju kontrolu.
Poenta kod marker vezova tog tipa jester skitzo ili kak vec grifon mada nisam siguran znam da jester se montira na sredinu ali mozes da ppmerash centar pancerice mislim +-6cm tako da necesh pogresiti ako stavish na centar...pisem dok setam pa nemam bash negu slobodu izrazaja...
Tri pozicije u tome je fora frontside park i powder
Ima griffon schizo,jester schizo i squire schizo. Grimani je u pravu, frontside park i powder
OK hvala puno na informacijama. Moj je obican Griffon tako da ne moze da kliza. U svakom slucaju onda ide na referentnu vrednost.
Ma mora da sheta i taj. Shrafcigerom se pomera prednji i zadnji...
Ne moze Grimani, ako je samo griffon oznaka
Ne moze Grimani, ako je samo griffon oznaka
Pfff bedak
Menjaj to ako mozes mislim da ima za 10k da se kupi....
Evo proverio jos jednom i ne moze. Prednja glava je fiksna, moze samo step da se seta. Ma dobro je i ovako, ja to ionako ne bih dirao :).
Da li je neko probao Salomon BBR 8.9 i kakvi su utisci? Pogotovo me zanima kako se ponaša na tvrdoj, zaledjenoj stazi.
mimimimi
22.12.2013, 23:45
Sta mislite o LINE skijama, prophet 90 i prophet 98 i da li u srbiji ima gde da se kupe?
Hvala
Odlične skije, nisam probao Prophet ali ako je u njihovoj filozofiji onda nema promašaja :)
Ja imam neko vreme SF Bacon (stariji model) i do sada nisam probao bolju offpiste skiju :sm018:
U Srbiji ne verujem da imaju da se nađu u prodavnici, možda neki polovan model.
srbskijaš
24.12.2013, 14:09
Uzeo sam sebi atomic performer prije par dana nisam ga još probao, ali po svmeu to sma ročitao i čuo odličan je.
jaojelena
28.12.2013, 09:06
https://head.com/ski/products/skis/allride/rev-80-pro/4378/?region=eu
da li je neko probao i kakav su iskusta?
https://head.com/ski/products/skis/allride/rev-80-pro/4378/?region=eu
da li je neko probao i kakav su iskusta?
nazalost ne. prosle godine me zainteresovala ta REV serija ali nisam nabasao na iste.
Juche sam na Torniku po onom ludilu :D probao prvi put K2 Kung Fujas 189cm R21 133/102/127 2012/2013 Marker Jester vezovi loshe montirani u nekom servisu u nekoj od nashih prodavnica da ne pominjem koja obzirom da to nije tema. Iako je Jester vez iako se moze pomeriti, previshe je gurnut napred a nova montaza ne moze obzirom da su na jednoj cak i pogresili JIG za montazu pa su morali da krpe rupe na zadnjem vezu...
Oko voznje ne mogu mnogo reci obzirom da sam proveo samo par spustanja na njima pa sam se preshaltao na Mantru. Utisak je da je skija OPASNA i jedva chekam da je probam i na tvrdjoj stazi. Prilicno je lagana bash dobra za igru malo sam skakao sa njom malo vozio u switch-u i za to je super, flexy je a opet nije premekana. U brzini odlicno se ponasha. Da je uporedim sa Foil prilicno savitljivija a od Gotame dosta laksa. Po onom meksem snegu ludilo je okretna, twin tip i rocker na vrhu i repu visok prilicno camber imao sam osecaj kao da pod nogama imam malo duze BLADE skije. samo seckaju po stazi teraju te u ceste zaokrete a opet mogu i da se puste malo shire. Mantra je troma bez brzine za te ceste promene ritma a ove od starta vitlaju fino.Za sada jedino lose u vezi ovih skija je da bi mi trebale duze ali mislim da cu to prebroditi nekako a kazem lose jer nemaju duze CCC :yay:
Cek, koliko si visok? Ja sam za mene (183cm) uzeo Kung Fujas od 179 jer je to najduze sto sam u skorije vreme vozio. Sad, mozda je trebalo da uzmem 189, ali sam se brinuo kako ce moci da se vrti sa tom duzinom.
Težina skijaša se pika.
Kung Fujas je twintip, znači odmah oduzmeš bar 12 cm od dužine zbog repa koji "lebdi". Ako ima rocker na obe strane, i tu oduzmi bar 20 cm, pa se tek onda ono šta ostane od dužine poredi sa klasičnim skijama za uređenu stazu.
Moj bivši Punisher je bio 191 cm, a u zavoju na tvrdom je dužina rubnika u kontaktu sa stazom bila kao kod skije od 160 cm, jer bočni radijus skije nije bio duž čitave dužine (radijus počinje između slova O i T na lijevoj skiji na ovoj fotografiji: vrh (https://fbcdn-sphotos-f-a.akamaihd.net/hphotos-ak-ash4/1526632_10152122299703117_1772113652_n.jpg), a završava na donjem rubu oznake 191 na ovoj fotografiji: rep (https://fbcdn-sphotos-d-a.akamaihd.net/hphotos-ak-ash3/1538758_10152122301268117_609029512_n.jpg)).
Cek, koliko si visok? Ja sam za mene (183cm) uzeo Kung Fujas od 179 jer je to najduze sto sam u skorije vreme vozio. Sad, mozda je trebalo da uzmem 189, ali sam se brinuo kako ce moci da se vrti sa tom duzinom.
vrti se ko chigra :sm021: u odnosu na sve shiroko sto sam vozio a vozio sam dosta toga...
190-193cm sam visok(tako nesto) tezina varira od 92-98kg ccc a preporucena tezina je
169 /179 /189 CM
140 - 170 / 160 - 190 / 170 - 220 pounds
Da da, ja sam 183cm, ~82kg tako da mozda i nije toliko lose ispalo.
Prvi utisak mi je bio da je skija stvarno kabasta, ali sam je probao prvog dana sezone. Sledeceg vikenda je vec mnogo bolje isla, ali jedva cekam da je probam u dubokom u Francuskoj.
Da da, ja sam 183cm, ~82kg tako da mozda i nije toliko lose ispalo.
Prvi utisak mi je bio da je skija stvarno kabasta, ali sam je probao prvog dana sezone. Sledeceg vikenda je vec mnogo bolje isla, ali jedva cekam da je probam u dubokom u Francuskoj.
prvi utisak vara :D salim se. Meni je ova skija extremno lagana nije mi uopste nesto kabasta iskreno ja bi probao sa duzom da sam na tvom mestu ali ako ti je ovo prva ovog tipa mozda je i ok ovako. Kad idesh u FR i gde? Video sam na forumu pisao si to negde vec ali vidish zaboravio sam.
Sad je gotovo, ova je kupljena i nema duza, barem ne za sezonu-dve.
Inace, Tignes, prva smena posle NG, krece se 03.01.
Kakva je skija Elan Amphibio Waveflex 10, model od prošle godine, ima neko iskustva? Našao sam ih dosta povoljno u renti, nekorišćene...
Upravo ih rentirao, sutra krećem i ipak je model waveflex 12, a ne 10.
Fantasticna, sto ces ubrzo i sam videti
To je kao neka varijanta koja prolazi svuda, ali se ipak najbolje ponaša na stazi, tako bi trebalo... Imaš iskustva s njima van staze? Vidim da su u Planet bike-u sada oko 45000 din...
Nemam. Ne vozim van staze, ali za sve uslove na stazi je super
probao sam ovaj vikend na kopu salomon bbr 7.9 jako dobra na stazi iako se vodi kao skija van staze i za dublji sneg
K2 kung fujas 189cm 4 dana voznje u L2A
premekana za moj ukus u brzini uvek u problemu bila to staza ili puder preko 85km/h nisam presao mora bash bash da se pritisne za razliku od mantre koja tada opusta a pritiska se dok se ide sporo. Dve suprotnosti... iznenadila me skija kako prelece preko neravnina. visok camber omogucava predobar karv i drzanje ivice na tvrdoj stazi. kad popuste noge ili ako nisi u kondiciji iva skija je za tebe :-)
napisacu vecu recenziju u drugom topicu kad dodjem do kompa
Grimani, bilo bi super kada bi napisao recenziju i za mantru. Bas me interesuje.
Ukratko samo, Waveflex 12 koji sam koristio u renti 4 dana na 4 različita skijališta u Austriji i Italiji po svim mogućim uslovima (skije potpuno nove): tvrde ispeglane staze - savršen osećaj, puna kontrola; powder i dubok sneg - veoma dobar utisak, solidna kontrola; razrovana staza u drugoj polovini dana i hupseri: jedina situacija s kojom sam bio nezadovoljan, pošto skije očigledno nisu za to, potrebna izuzetna snaga u nogama da bi se iskontrolisala u takvim uslovima.
Inače, skije su bile 168 cm, ja sam 190 (95kg), a za broj većih (176) nije bilo. Nivo znanja: recimo 7.5-8/10.
E sad, kako sam zainteresovan da na kraju sezone otkupim ove skije popričao sam i sa prodavcem prenevši mu utiske, međutim on mi preporučuje Völkl RTM 80, koja je čini mi se potpuno camber skija, a navodno se odlično ponaša pri razrovanim stazama i hupserima i naravno šira u struku 6mm što bi trebalo još bolji osećaj u dubokom snegu da daje.
Da li neko ima iskustva s ovom skijom?
dzoninho
30.01.2014, 13:16
Ja bi svakako pre uzeo RTM 80 izmedju te dve skije... Ali nije full camber vec je rocker :) Volkl je neuporedivo kvalitetnija i bolja skija ali je i skuplja... Uopste nemoj da se dvoumis...
Hvala na savetu, samo što se cene tiče one su tu negde: Elan oko 45k sa vezovima, a Völkl oko 32k bez vezova i još ide onaj popust od 25% na oba modela sa tri kupljena artikla.
vez za volkl rtm 80 u planet bike ti je od 20hilj pa na gore,isto sam hteo tu skiju da uzmem tako da ti ispada 32hilj za daske+20 hilj za vez+recimo grejac za cipele 1000din jednako 53000 i popust na tri artikla od 25 posto je 39750din
Danas sam supruzi uzeo ELAN ZEST QT s W9 vezom, duzina 152. Model 2013/14. Nisam bio u prilici pre da se susrecem s ovim modeleom. U pitanju je allmountain skija za koju sam shvatio da je za prelazak s pocetnickog na naprednije skijanje.
http://www.kenjonesskimart.com/assets/images/elan/zest-qt.jpg
Ako neko zna nesto vise o njoj ili ima iskustva slobodno pisite. Mislim a i nadam se da nisam pogresio.
macak011
21.03.2014, 13:44
http://www.skinet.com/ski/gear/elan-zest-qt-2014
"Elan Zest QT (2014)
The Zest is designed to be light, soft flexing and economically priced for novice women who cruise the groomers at cautious speeds. It's a simple, gentle-performing cap construction on a Dualite core (snappy wood stringers surrounded by lightweight foam). The W Studio collection is a broad range of groomer-oriented women's skis, including a race-ready hard-snow carver, three women's versions of the men's Amphibio skis, three non-Amphibio models with women's-specific versions of Elan's Waveflex topsheet torsion-resistant topsheet structure, and two value-oriented cap constructions for novices. The race-ready Speed Magic Fusion is a version of the men's Ripstick, an edgy, powerful construction for high-speed arcing on firm, flat snow, with Elan's Fusion binding interface, in which the binding is integrated into the core for enhanced quickness and power transmission. The Amphibio skis - Interra, Insomnia and Inspire - also feature the Fusion system. The non-Amphibio models - Delight and Black Magic - feature both feature a less pronounced, more forgiving version of the Waveflex structure. At the low end, two simple cap constructions - Zest and Snow - are built for light weight and affordability. On Waveflex models, the top of the ski from the core up has a series of structural waves designed to make the ski stiffer laterally yet still supple-flexing longitudinally (think corrugated carbord: easy to bend in one direction, rigid in the other). Amphibio skis are optimized to be right- and left-foot specific, designed so that they'll always be edgier on the outside (downhill) ski, where power and solidity is most needed; looser and easier to feather on the inside ski, for easy line adjustment. The inside edge of each ski is fully cambered, for maximum effective edge length. The outside edge is tip-rockered, so it's more buoyant and easier to pivot, with a shorter effective edge. On the Speed Magic, Elan further enhances outside-ski edging power with a strategically shaped carbon/glass laminate over the inside edge - an elongated crescent running from tip to tail, widest underfoot, called PowerSpine.
PRICE (MSRP): $500.00
PRICE (MAP): $399.99"
Na toj stranici stoji gender male a na elan sajtu gender female. U pitanju je cisti zenski model, barem koliko vidim. Koliko vidim to je bas skija za prelazak na napredni nivo tako da...neka joj je s srecom narednih par sezona.
Srecno ih vozila.
Ali sam ja malo skeptican sa tim srednjim, modelima kod devojaka.
Ili vozi jaci zenski model ili ako oce jos jaci onda muski od visoke (rece) klase.
Secam se da sam cerci posle samo 10 dana na snegu kupio model u najvisoj klasi (za devojke, isto Elan) i nisam pogresio.
zato mislim da je ipak trebalo da uzmes jaci model, a tvoja supruga sigurno ima vise dana skijanja, nego sto moja cerka sada ima.
Bio sam upitan a u vezi mog prethodnog posta sta bih ja predlozio pa posle dva dana zakasnjenja,zbog otsutnosti, da odgovorim.
Ne mogu reci ko sta da kupuje, ali kada bih ja uzimao svojoj cerci (osoba koja uglavnom provodi vreme ispred kompjutera i fizicka aktivnost ima znacenje na nekom stranom nepoznatom jeziku) od zenskih modela proizvodzaca Elan onda bi to bilo SOUL 163cm ili DELIRIUM 166cm, ali kada bih se vratio par godina unazad to bi bilo ILUMINA 152cm i to uglavnom zbog moje skepticnosti oko amfibije (naravno to nema veze sa objektivnosti, nikad nisam probao amfibiju) ali ako zanemarimo to onda INTERRA 158cm. Ona ima 52kg i 162cm.
dzoninho
23.03.2014, 23:28
Cinnamon Girl ili Phenom bez razmisljanja...
Ovde je bilo rec o Elanove modele
a kad je rec o Nordici od onoga sto nudi vasa firma onda pusti srce i
Unknow legend ili Belle to belle
za ove druge cekamo recenziju, valjda cemo je dobiti
Cao drustvo, ako moze mala pomoc. Kupujem skije za sestru, ili iskreno za mene koje ce i sestra moci da vozi po malo.
Vec imam rc4 wc slalomsku skiju pa mi treba nesto za dublji sneg, i ujedno da tu skiju moze moja sestra ponekad da vozi i po bolje ili losije utabanoj stazi, znaci da bude 80% za duboki sneg. Pada mi na pamet nesto krace od 150-160cm zbog okretnosti koja treba sestri, ali sa rocker tehnologijom sto bi meni odgovaralo.
Za razliju od race skija u koje se bas dobro razumem i po modelima i po sezonama, o skijama za duboki sneg apsolutno nista ne znam, pa mi treba pomoc od geometrije skija, pa sve do nekih modela koje bi mi preporucili. To bi trebale biti polovne skije iz nekoliko sezona unazad, koje bi uzeo od ovih prodavaca sto prodaju skije iz rente, i dao bi 80-100e. Moze i neki link sa kp sajta da se orijentisem sta mi treba.
hvala :)
Ivan Bgd
23.10.2014, 10:07
Mogu samo da ti preporucim skije iz potpisa.
Meni su super na stazi, hupserima, dubokom snegu, ledu, ma gde god sam isao nista nisam mogao da im zamerim.
Bas su poslusne.
Sledece ce biti iste marke samo novije i sire.(za svaki slucaj :) )
Poz
Ovo bese amp? 74mm u struku?
Cekam jos predloga, apsolutno ne znam nista o ovakvim skijama.
Da napomenem, sa rockerom do 160cm, namena 80% za duboki sneg, 20% za dobro i lose uredjene staze.
Ivan Bgd
23.10.2014, 11:39
K2 A.M.P. Rictor 127/80/109
Modelna godina 11/12
... Pada mi na pamet nesto krace od 150-160cm zbog okretnosti koja treba sestri, ali sa rocker tehnologijom sto bi meni odgovaralo...
Rocker na tvrđoj podlozi dodatno "skraćuje" skiju, a 150 - 160 cm ne obezbjeđuje dovoljnu površinu za plivanje u dubokom snijegu (osim za skijaša super pero lake kategorije). Nadam se da razmišljaš o širini većoj od 85 mm, jer za 80% off-piste skiju je i 85 mm preusko.
Ja sam tu da slusam savete :)
Koa bi to bila skija ili skije, mozda imas neki link ka nasim oglasim?
dzoninho
23.10.2014, 21:21
takva skija, dobra, kod takvih preprodavaca ne postoji... pomiri se sa tim ili kupi neki krs :)
Znam, pre nekoliko dana osetio i na svojoj kozi kad sam vratio coveku "kao novu" skiju. Pokusacu da nadjem sto bolju ali od vas mi trebaju konkretni modeli. Ili spisak modela na koje da obratim paznju.
Kao sto rece Stekan, minimum 85, mada realno bez 90mm nema dubokog snega. Prosle sezone sam testirao novu seriju Nordica NRG 90 (pisao o tome)
http://skijanje.rs/forum/showpost.php?p=91857&postcount=6
bile su bas kratke. Probaj sa uvoznikom da vidis za tu test skiju.
hm ovaj test nordice 76 sto si opisao zvuci dobro.mada mi nije jasno zasto je nordica bas tu skiju svrstala u on piste a ne u all mountaine
dzoninho
24.10.2014, 09:09
Zbog promocije nove NRGy serije...
hm ovaj test nordice 76 sto si opisao zvuci dobro.mada mi nije jasno zasto je nordica bas tu skiju svrstala u on piste a ne u all mountaine
Nordica već godinama u "on piste" kategoriji drži skije širine od 74 do 84 mm. Činjenica da su moje uže skije baš 84 mm govori da se potpuno slažem sa Nordikom.
I ja sam se za ovu godinu prvi put prešaltao sa race na all mountain skiju, ne mogu da dočekam decembar. Moj izbor je Atomic Nomad Blackeye Ti...pa da vidimo
Ja nisam ljubitelj te all-mountain kategorije ;) to je OK ako moraš da praviš kompromise i imaš jedan par skija...
Sve to može, ali nije pravo uživanje, mnogo bolje po meni je imati dva para skija, jedan samo za stazu a drugi kako kome odgovara (kod mene offpiste).
Npr. scenario 1: skijaš na nakom AT/IT skijalištu gde su sve staze sređene perfektno i veoma tvrde - sa race skijom češ da uživaš maksimalno;
Scenario 2: na istom skijalištu veče pre, ili u toku dana pada svež sneg - sa offpiste skijom ćeš da uživaš maksimalno :)
U istim scenarijima će svaka skija da se snađe OK, ali ne i maksimalno ;)
Naravno, ako neko ne voli / ne želi da skija offpiste onda taj drugi par svakako može biti nešto širi i mekši i kada su staze loše sređene, ili je sneg mekan onda može da se koristi.
dzoninho
24.10.2014, 11:18
Sve je to lepo, samo je uslov da imas znanje i tehniku da uzivas na RACE skiji inace se sve svodi na one koji znaju i one koji misle da znaju da skijaju jer imaju race skije :)
Ja sam ogroman ljubitelj allmountain skija iz vise razloga:
1. Ako ne skijas na AUT/IT skijalistima, upeglane staze su ti uglavnom do podneva, a posle toga su uglavnom razvaljene, a u tim uslovima nemas sta da trazis sa RACE skijom i tu su allmountain skije mnogo bolje.
2. Allmountain skije mnogo manje umaraju nego race skije, mnogo vise oprastaju greske i lakse su za voznju.
3. Pokrivaju mnogo vise uslova za voznju nego race skije, i kad je tvrdo, i kad je razvaljeno, i kad je svez sneg...
Dakle, opet je sve individualno... Ko ima super tehniku, snagu, voli precizne skije, sto se kaze "da prodje iza stuba", ko vozi samo po uredjenim i tvrdim stazama, za njega su race skije svakako prvi izbor. Postavlja se takodje pitanje, koliko smo skija probali i po kakvim uslovima pa da mozemo da damo neki sud. Ja sam licno probao vise allmountain skija nego race, ali mom skijanju i uslovima po kojima skijam, race skije bi bile tek treci par :) Prvi allmountain za sve uslove (i tvrde staze, i razvaljene i svez sneg), drugi freeride za powder dane a tek treci par, race, za one dane kada je hladno i staze extremno ledene :)
Ja sam se zaludeo maximalno da nadjem taj takozvani one ski quiver tu jednu skiju za sve i to je postalo jache od mene. Neko bi rekao opsesija :D Prosle godine Mantra(model bez rokera)mi je bila idealna sve dok se nije raspala.
Kupio sam polovne od jednog poznatog srpskog preprodavca dva para istih meni i drugaru i oba para su vrisnula. Njemu se ischupao vez prvi dan skijanja na stazi Valentin (http://youtu.be/wOarth9JhE8?t=1m37s)(tu negde malo levo) u punoj brzini(Crna staza u Les2Alpes). Jedva se zaustavio a skija je nastavila da ide dok se nije zabola u stub(na srecu niko nije bio povredjen). Tada smo primetili da je drvo unutra crno sto proizilazi da su skije bile natopljene vlagom ili vodom u ovom sluchaju jezgro skije je bilo trulo.
Jedno iskustvo koje nebi nikome pozeleo da se desi...
Kada sam eliminisao(rascvetao) moju Mantru do kraja sezone sam vozio K2 Kung Fujas, sa 102 u struku shira od mantre za 4mm pokazala se ok na stazi ali dosta je meksa pa je manjkalo stabilnosti na tvrdjim stazama u vecim brzinama(konkretno na Grossglockneru jedno pre podne staza je bila kao beton i nije mi bilo bash sve jedno kad sam se zaleteo). U svim drugim okolnostima fenomenalno su se pokazale. Najvise mi je ta mekoca i tezina skije pomogla da bez nekog preteranog umaranja izguram ceo dan na skijama a pritom da dam dosta od svojih mogucnosti(da ne kazem 100%)
Koliko cesto menjam skije tesko mi da rotiram 2 para na jednom skijanju jer uvek pokusavam da udjem u te poslednje kupljene(zelim da izvuchem maximum iz istih) i izgleda zato i jurim tu JEDNU za sve.
Do sada najbolje su mi bile Line SFB 108mm struk ali tada duzina 184cm
Mantra(samo da je malo okretnija pri manjim brzinama i da nije trula(obavezno))98mm u duzini 191cm i ove godine mislim da sam nasao tu skiju za sve jer sam se vratio na Line ali ovog puta u duzini 190cm jer sa onim od 184 imao sam osecaj da mi malo duzine fali da bi bilo to to :D
Ja imam Line SFB (model 2009 (http://www.skipass.com/guide-matos/ski/2009/line/sir-francis-bacon-1.html)) i to je od skija za offpiste (za mene naravno) najbolja skija koju sam do sada probao.
Ali sa 115mm u struku (noviji modeli su uži) na tvrdoj sređenoj stazi su smešne skije - naravno da one idu odlično - ali ako se u takvim uslovima "metnu" race skije na noge to je potpuno drugačije skijanje.
Ako je mekana podloga skije su savršene, imaju radijus 18m pa se ponašaju drugačije od drugih offpiste skija (od po R25 ;)).
Godinama sam skijao na K2 Seth, to su daleko tvrđe skije sa većim radijusom i one su se ponašale bolje na tvrdim stazama - ali takva skija na betonu umara 3x više od najtvrđe race skije ;)
Slažem se da je primaran tip staza / snega po kojem se skija. Ja provodim dosta vremena na "betoniranim" stazama i tu je držanje rubova od ključne uloge za uživanje. Najviše volim skijanje van staza, ali dobrih uslova za tako nešto nema mnogo pa SFB uvek čekaju u sanduku svoj trenutak :D
Ja podrzavam all mountain modele, pogotovu sto uglavnom skijam u francuskoj gde su se ovi modeli pokazali carski. Za siroke staze i francuske uslove(citaj polu sredjene staze) nema nista bolje od skije 90+. Naravno to je moje subjektivno misljenje. Za ovu sezonu sam se ponovio sa Nordica Hell&Back 98 pa cemo da vidimo kako ce biti... Valjda se nisam zajebao citajuci recenzije, sta cu kad verujem amerima, kraljevima marketing...
Rossignol sin 7 128/98.118 R17
http://www.evo.com/skis/rossignol-sin-7.aspx
Rossignol soul 7 138/108/128 R18
http://www.evo.com/skis/rossignol-soul-7.aspx
Liberty helix 135/105/125 R25
http://www.evo.com/skis/liberty-helix.aspx
Salomon rocker2 108 132/108/125 R19
http://www.evo.com/mashups/salomon-rocker2-108-skis-sth2-16-ski-bindings-2015.aspx
dzoninho
25.10.2014, 01:18
Ako njih nadje za 70-100 evra...
Hvala na predlozima u fazi sam trazenja.
Evo ja mogu da ti ponudim nordica firearrow 74 novu :d
Pročitao sam celu ovu temu i još dosta toga sa neta u vezi ove kategorije skija i čini mi se da što više čitam u većoj sam nedoumici. Potreban mi je savet od ljudi koji imaju iskustva.
Do sada sam se uglavnom držao principa koji je i wlad pominjao, u većini slučajeva kad su staze tvrđe i bez svežeg snega skijao sam na užim skijama, mada ne na race modelima nego mekšim, a kada padne dosta snega iznajmljivao široke modele na dan-dva. Koliko god volim da skijam po dubokom, svežem snegu, isto toliko volim da skijam po sređenim stazama kada njega nema.
U međuvremenu sam pričao sa dosta ljudi koji su mi nahvalili all-mountain skije a vidim i da ih na ovoj temi dosta forumaša preporočuje baš za ono što meni treba: delimično sređene, često i razbijene francuske staze i povremene izlete u off-piste kad su povoljni uslovi. Pronađem dobru varijantu za Nordicu Burner 84, taman mislim da je to ono što mi treba a onda naletim na sledeći review (http://yellowgentian.com/ski-reviews/all-mountain/nordica-burner)...
But it's still disappointing of a ski that is 84mm wide, that it doesn't perform in chopped-up snow and powder. If you're not planning on skiing off-piste, take a ski that is more narrow. And that's why despite the Burner's undeniable skills on the hard pack, I can't give it more than 3 stars.
...i zapitam se pa ko bi to uopšte uzeo skije koje nisu dobre ni za stazu (prema oceni bolje uzeti uže ako se ne planira off-piste) a ni za "izrovaren" sneg i pršić? Da li je ovaj review isuviše oštar ili da ne gubim vreme više razmišljajući o ovakvim 80% on-piste 20% off-piste skijama jer na kraju ne valjaju ni za jedno ni za drugo? Ili se to odnosi samo na ovaj model i da potražim neki drugi?
dzoninho
08.11.2014, 20:14
Burner svakako nije 80% onpiste a 20% offpiste... Ja bih pre rekao da je 50-50... Ako trazis 80-20 odnos, onda je Firearrow 80 Ti bolja varijanta ili recimo Fuel. To je sto se tice Nordica modela. Od ostalih proizvodjaca recimo Elan Amphibio 82XTi, Atomic Nomad Blackeyed Ti, Dynastar Sultan Legend 80, Rossignol Experience 83 itd itd...
Sasvim slučajno za stazu imam Nordiku dimenzija potpuno identičnih Burneru. Bez rockera u bilo kom obliku, tj. po čitavoj dužini je klasični camber. Tvrda. No speed limit. Povelik radijus (18m na 178cm dužine), ali izuzetno upotrebiva na stazi bez obzira na stanje staze. Čak mislim da je moj HotRod JetFuel i-Core identična skija ovom Burneru 84, tj. da je Burner nastao od JetFuela.
Nisam iznenađen recenzijom sa linka, jer sam u neznanju prvi put stao na tu skiju na Turracheru jednog powder dana. U sanduku dva para, ovaj i Rossi Soul sam već probao i znam da je meni savršen u takvim uslovima, pa kontam da ni skija širine 84 mm ne može biti puno lošija. Uzeh JetFuel i nakon pređenih 10 m svatih da skija prežestoko hvata rubnikom na mekanoj podlozi. Jednostavno: skija vozi mene, ne ja nju. Spustim se, popnem žicom, odem do auta i uzmem Soul. Od forumaša je tu bio Bobo koji može da potvrdi priču.
Razočaran novom skijom, već sam zategao da ih se riješim, a rezultat je ovaj oglas (http://www.skijanje.rs/forum/showthread.php?t=8128). Međutim, već za mjesec dana se ponovo obilazila Austrija, pa odlučih da skiji pružim drugu šansu, ovaj put na tvrdoj podlozi. Jebote! Trkaći tenk i avion u isto vrijeme! Pitom i poslušan! Kad sam se dobro navikao na skiju, ni powder više nije bio problem kao prvi put, ali definitivno je skija pretvrda za takve uslove. I tako nakon niza godina sa stalnim zamjenama skija i obilascima ski testova pronađoh svoju idealnu skiju za stazu. Uređenu ili potpuno razrovanu, skija ne pravi razliku. Za powder je tu Soul.
Zaključak: Možda nam nije svima bitna brzina prebacivanja sa rubnika na rubnik. Tada širina ne predstavlja problem, a kvarenjem staze postaje ogromna prednost. Ako ste imali volje da pročitate do kraja, čestitam.
Hvala na odgovorima.
Pogledao sam sad malo detaljnije karakteristike i za HotRod JetFuel i-Core i na osnovu poređenja sa Burnerom deluje mi da će se Burner još bolje snalaziti na neupeglanom snegu jer ima i rocker za razliku od JetFuel-a koji je ceo camber plus vidim da je Burner malo mekša skija što mi odgovara.
A što se tiče pow dana... izgleda da ću nastaviti da rentiram dok se ne kupi drugi set skija.
Pre 10-15 godina ako nisi imao neku race skiju nisi bio faca tako da su se mnogi ljudi bas napatili samo zbog estetike i imidza. No onda su proizvodjaci shvatili da ce tako rasterati ljude pa su poceli da prave modele koji i dalje deluju cool ali su se u stvarnosti sve vise i vise udaljavali od svojih race rodjaka. Nije to nista lose, naprotiv.
Potrebe prosecnog skijasa, pa bio on cak i vrlo napredan, su takve da ipak na kraju dana zeli da ima osmeh na licu i da se ne oseca kao da ga je pregazio buldozer. Svedoci smo da su zadnjih 10 godina skije postajale sve sire i sire. Nije to slucajno, sira i malo meksa skija lakse pliva po ne uredjenoj stazi, lakse se uvodi u zavoj i manje umara. Pa su se onda tu pojavili i neki "rokeri" da jos dodatno poprave situaciju, narocito ako staza bas i nije u perfektnom stanju.
Sa druge strane skije za dubok sneg su uvek imale specificnu geometriju i konstrukciju. U zadnjih par godina uvodjenjem tip&tail rockera su postale i daleko upotrebljivije na tvrdoj podlozi tako da su se i one mnogo vise priblizile all-mountain kategoriji. A sta je to stvarno all-mountain kategorija? Bilo bi suvise lako reci da je to 50:50, jer to znaci ili uredjena staza ili duboki sneg, a gde cemo onda sa razrovanom stazom ili razrovanim dubljim-dubokim snegom?
I tako ove godine po prvi put imamo interesantnu situaciju, Blizzard Latigo i Nordica NRGY 80 su tipicne off piste skije sa samo 80mm sirine u struku ali identicne konstrukcije i geometrije kao i modeli od respektivnih proizvodjaca koji idu i preko 100mm u struku.
Da li je ovo Sveti Gral all-mountin kategorije? Da budem iskren :dontknow:, kada gledam testove po netu to jako obecava! Nadam se da cu i ja imati priliku da ih testiram i podelim moje iskustvo sa vama ;).
Potrebe prosecnog skijasa, pa bio on cak i vrlo napredan, su takve da ipak na kraju dana zeli da ima osmeh na licu i da se ne oseca kao da ga je pregazio buldozer. Svedoci smo da su zadnjih 10 godina skije postajale sve sire i sire. Nije to slucajno, sira i malo meksa skija lakse pliva po ne uredjenoj stazi, lakse se uvodi u zavoj i manje umara. Pa su se onda tu pojavili i neki "rokeri" da jos dodatno poprave situaciju, narocito ako staza bas i nije u perfektnom stanju.
...
I tako ove godine po prvi put imamo interesantnu situaciju, Blizzard Latigo i Nordica NRGY 80 su tipicne off piste skije sa samo 80mm sirine u struku ali identicne konstrukcije i geometrije kao i modeli od respektivnih proizvodjaca koji idu i preko 100mm u struku.
Da li je ovo Sveti Gral all-mountin kategorije? Da budem iskren :dontknow:, kada gledam testove po netu to jako obecava! Nadam se da cu i ja imati priliku da ih testiram i podelim moje iskustvo sa vama ;).
Magic, zasto ih poredis sa off-piste skijama?
Gledam ovu Nordica-u (http://www.nordica.com/products/nrgy-80-flat/), po konstrukciji skoro identicna ovim mojima koje su se pojavile pre 4 godine, tip rocker + camber, slican profil, slican radius i slicni komentari. Moje su deklarisane kao 80 piste 20 off i stvarno se oseti razlika po rasturenoj stazi, bez obzira na moju nepostojecu tehniku :)
Magic, zasto ih poredis sa off-piste skijama?
Pa zato sto narocito kod Blizzarda pripadaju istoj familiji skija (i po obliku i po konstrukciji) koje idu i do 118mm u struku (Blizzard Bodacious).
http://www.youtube.com/watch?v=eC28LZeL6q4
Slazem se , sa izuzetkom 80mm skije nisu u stanju da plutaju na snegu dublje od 15 cm sa licnim iskustvom . Rocker skije poceo sa Shane McConkei kada je koristio skije za vodu off-piste koja je iskljucivo rocker oblika .
Onda hibridni konstrukcije se pojavila sa rocker tip i tail, tako da ove skije obavljaju u off-piste uslove a u isto vreme camber pod nogom pomaže sa tvrde kondicije i groomers. tipicno sve planinske skije se klasifikuju na osnovu širine struka, bez obzira na profila oblika. All mountain je od 90-115mm... Sve <80 bez obzira na rocker i duzine skije ce potonuti i svaka promena direkcije ce morati vise i vise da lici na tzv "hot dogging".
moje iskustvo sa all mountain skije sto su top je volkl bridge (95mm), volkl mantra (98mm), salomon rocker2 (115mm), black diamond amperage (115mm) i rossignol super7 i soul7
Slazem se u potpunosti da 80mm nije za dubok sneg, poenta mog posta je bila druga. "All mountain" kategorija je ustvari presirok pojam, iako mozda na prvi pogled mozda sve izgleda jasno. Americka istocna i zapadna obala imaju totalno razliciti tip staza (istok sredjeniji, zapad divljiji), a tek u Evropi, tip terena i uredjenost staza u Italiji nisu isti kao oni npr. u Francuskoj ili Austriji, a tek kod nas ... da ne poredim dalje.
Ono o cemu sam ovde pokrenuo temu za razmisljanje je "all mountain" skijanje koje imamo ovde u Srbiji, a to je iole ozbiljno samo na Kopu. Znaci skijanje po relativno pristojno sredjenim stazama koje se dosta brzo habaju preko dana i povremeni izlazak van staze - podvlacim povremeni jer ko stvarno samo zeli da skija van staze taj i ne ide na Kop.
Svedoci smo da su se skije od neke "race" geometrije u zadnjih 10 godina dosta priblizile skijama koje se koriste za neuredjene terene. Jednu takvu sam posle 36 godina skijanja na "race" modelima pazario i ja i odusevio se. Zaintrigiralo me je da li bi mi mozda jedna Blizzard Latigo bila bolja od Blizzard Magnuma (obe 80mm u struku) ako imam u vidu celodnevno skijanje na Kopu i to tokom citave sezone? U auto zargonu to bi bilo isto kao i pitanje da li je za svaki dan bolji podignuti Ferrari ili spusteni Land Rover?
A zasto se to pitam? Nazalost postalo mi je jasno da su potrebna 3 razlicita tipa skije pa da covek moze da uziva maltene bez obzira na uslove i to sa 70mm, 80mm i 100mm u struku - tvrdoca prema znanju i afinitetima. Ali koliko cesto u toku sezone ovde kod nas imamo na raspolaganju ultra upeglane tvrde staze tokom celog dana? Ili koliko cesto ima dovoljno snega pa da nam bude do struka? Cinjenica je da su to pretezno dani koji su bas nesto izmedju ova 2.
Imao Mantru i nazalost kod nas to nema gde da se tera. Uzeo za ovu sezonu Brahmu (88mm) i nadam se da ce ona biti daleko upotrebljivija od Mantre na stazi (narocito kada imam u vidu guzvu), van staze nadam se da ce biti jako slicne.
U stvari nadam se da cu mozda pronaci 2 skije sa kojima cu moci da pokrijem celu sezonu, mozda nesto od 70-75mm i nesto od 90mm, potraga u svakom slucaju ne prestaje :)!
Dok ovo kucam shvatam da sam mozda trebao da otvorim novu temu koju bih nazvao "all season" skije al ajde kad sam vec poceo ovde.
Upravo, posle dužeg dvoumljenja i vaganja, uzeh Volkl RTM 84 sa marker WR 14 vezovima :) . Ima neko iskustva sa njima?
Chaki, kao sto sam vec napisao u jednom drugom postu tudja iskustva sa tom skijom ti mogu ali i ne moraju pomoci. Ako bi nam rekao koliko imas kila, kako skijas i kakve tipove staza preferiras mozda bi lakse odgovorili na pitanje.
Moje iskustvo sa Volkl skijama je da su generalno tvrdje i da traze da se voze tj. moras ti stalno njima komandovati. RTM 84 je jedna vrlo lepa skija koja moze mnogo toga da ti pruzi ako si teze gradje >90kg visokog znanja i kondicije. Sa tom sirinom u struku skija ce se lepo snaci i po svezem mekom snegu ali ona generalno nije za duboki sneg.
Ako volis brzinu i carving still skijanja bices zadovoljan ali i umoran na kraju dana.
Svakako da si u pravu... :) Visina 190, težina 95, nivo znanja, recimo 8/10, dosta dobra kondicija, tvrde staze uz solidnu brzinu, sa povremenim odlascima van staze (npr. 70/30)
Svakako da si u pravu... :) Visina 190, težina 95, nivo znanja, recimo 8/10, dosta dobra kondicija, tvrde staze uz solidnu brzinu, sa povremenim odlascima van staze (npr. 70/30)
Jedna rech od par rechi :D
ROSSI Experience bilo koji :D
dzoninho
11.12.2014, 18:20
Jedna rech od par rechi :D
ROSSI Experience bilo koji :D
Po mogucstvu 88 :)
Onda si dobro izabrao. Kazes solidna brzina, e to je malo relativan pojam jer nije svim1 sve podjednako brzo tj. sporo. Ali ono sto je sigurno to je da sa tvojom tezinom veliku ulogu ima i koliko volis da "pumpas" u zavojima. Ako volis tako da skijas bices jako zadovoljan, ako si vise "finesse" onda ce ti mozda biti malo naporna.
Može malo pojašnjenje za te termine što koristiš za zavoje: "pumpanje" i "finesse", to vidim da ima i onom linku za određivanje savršene skije što je neko dao, a nisam siguran da potpuno shvatam suštinu...
Može malo pojašnjenje za te termine što koristiš za zavoje: "pumpanje" i "finesse", to vidim da ima i onom linku za određivanje savršene skije što je neko dao, a nisam siguran da potpuno shvatam suštinu...
"Pumpanje" je termin koji objanjava kako i koliko vrsis pritisak na skiju u zavoju. To prakticno znaci da na spoljnu skiju vrsis i veci pritisak nego sto je to potrebno a da skija dovoljno dobro drzi. Skiju treba posmatrati kao oprugu koju mozes sabiti u zavoju i koja ti na izlazu iz zavoja tu energiju vraca u vidu povecane brzine, onda se kaze da "pumpas".
Zato je najbitnije izabrati tvrdocu skije prema kinetickoj energiji koju mozemo da ulozimo u skiju za vreme zavoja, a zna se da je kineticka energija proizvod mase i brzine na kvadrat. Zato je jako bitan i nas stil skijanja jer ako kazes da skijas "finesse" onda znaci da skijas sporije i bez "pumpanja". A ako kazes da skijas "power" onda znaci da skijas brze i da "pumpas" u zavojima.
Zato ako tvrdu skiju ne opteretis dovoljno u zavoju tako da ona celom povrsinom rubnika ne izvrsi dovoljan pritisak na sneg onda imas skiju kojom realno ne upravljas kako treba i koja bukvalno moze da te izbaci iz zavoja. Isto tako ona i vise umara jer ako nema dovoljno kineticke energije (gde brzina igra najvecu ulogu) onda da bi ostvario dovoljno prijanjanje to moras nadoknaditi snagom misica. Imao sam 16 godina kada sam terao Elan RC GS koje su bile 15cm vislje od mene, i dugo mi nije bilo jasno zasto tek kada vozim bukvalno kao manijak imam punu kontrolu nad skijama. Imao sam tada verovatno ne vise od 60kg i tek je na velikim brzinama skija bila dovoljno opterecena tako da rubnik vrsi dovoljan pritisak na sneg. Ali sam zato sa tom skijom mogao u zavojima i dodatno da ubrzavam i nikome nije bilo jasno kako mi je to polazilo za rukom :).
Isto tako ako se odabere previse mekana skija ona nece biti dovoljno zabavna i stabilna na vecim brzinama i nece imati "rebound". A sta je sad pa to? E pa to je ona energija koju skija vraca na izlazu iz zavoja i ima se osecaj kao da te je katapult ispalio ka sledecem zavoju!
Procitaj sada moju recenziju za Blizzard Magnum i bice ti sve mnogo jasnije sada kada ovo znas.
Hvala na iscrpnom objašnjenju. Definitivno skijam agresivnije gde je to moguće, čak i na crnim stazama ako su sređene, dakle mnogo više "power", nego "finesse", tako da mislim da će mi i sa te strane odgovarati skije. Jedino me malo brine taj visok stepen tvrdoće i umaranje kao posledica toga u drugom delu dana, ali slatki umor će to biti :). Još par pitanja: da li uz sve ovo napred navedeno dužina od 176 odgovarajuća za visinu od 190 (ipak više skijam na uređenim stazama nego off) i kakva je ova skija u odnosu na Elan Amphibio 88 XTI koja mi je bila drugi izbor?
Ja sam se sad bas lomio oko all mountain skije, pre sam vozio Fisher AMC 73 mislim i sad resio da uzmem novu skiju. Visok sam 195, 102kg, napredan skijas, ali je problem sto bas ne volim da skijam na snagu i da se umorim posle sat vremena i budem znojav ko svinja. Cak i kad imam snage, ne gotivim pa po ovome bi mnogo vise bio finesse skijas. Tako da ja uzoh na kraju Nordica Firearrow 80ti. Videcemo kakva ce da bude, po ovome sto citam tacno je to sto sam trazio - lagano ulazi u zavoj, dobra je i po razrovanoj stazi i blago dubokom snegu i najbitnije - ne umara :). Al cim probam prenecu detaljnije utiske.
dzoninho
12.12.2014, 11:37
Hvala na iscrpnom objašnjenju. Definitivno skijam agresivnije gde je to moguće, čak i na crnim stazama ako su sređene, dakle mnogo više "power", nego "finesse", tako da mislim da će mi i sa te strane odgovarati skije. Jedino me malo brine taj visok stepen tvrdoće i umaranje kao posledica toga u drugom delu dana, ali slatki umor će to biti :). Još par pitanja: da li uz sve ovo napred navedeno dužina od 176 odgovarajuća za visinu od 190 (ipak više skijam na uređenim stazama nego off) i kakva je ova skija u odnosu na Elan Amphibio 88 XTI koja mi je bila drugi izbor?
Po meni si napravio dobar izbor i kupio mozda jedno od najboljih all mountain skija, i bolji izbor od 88 XTi svakako. Da naglasim, ovo je moje licno misljenje kao sto licno mnogo vise cenim Volkl od Elana. Sto se duzine tice, mislim da je bolje 176 od 171 za tebe, jedino je radijus malo veci, sto ti nece smetati ako volis da pustis brzinu i pravis srednje i duge zavoje. Kao sto magic kaze, ovo nije skija za dubok sneg i puder, najbolje performanse ces dobiti na uredjenoj ali i razvaljenoj stazi. Iako je 84 struk, mnogo je fizicki teska za dubok sneg ali zato pri vecim brzinama budi siguran da ce biti vise nego stabilna...
Marbik, AMC 73 je fina i lagana skija, tako da će ti prelazak na Fire Arrow 80 Ti biti apsolutno bezbolan. I bićeš oduševljen. Prelaziš na skiju slične naravi, ali za klasu (ili dvije) ozbiljniju.
E ovo je vec pravo all mountain skijanje!
https://www.youtube.com/watch?v=0EmFn00QYJM
ps snimak nije moj, ali kao da jeste
:smoke:
Drugar je uzeo Brahmu pre mesec dva. Vozio deep ali nije bumps...uzeo je bash zbog hupsera jer kazu da je super za to...kaze super za sada. Jabljam utiske...zivi u Boulderu voli da skija u Keystone...
Neko da vozi Atomic Nomad Blackeye Ti 2014? vidim da ima super komentare po netu ali neznam kakve su u praksi ,pikirao sam ovaj model i skoro da ih uzmem.
pozdrav
FreeRider
22.12.2014, 23:03
Vidim da Atomic Nomad rade i u duzini 181cm sto mi se mnogo dopada. Ja ne volim kratke skije jer mi je veleslalom ili cak i spust drazi od vrckanja po stazi. Koliko se krecu ove skije kod nas, ako ih uopste ima u Srbiji ili Cg ?
nove su 550-600 eur. trebalo bi da ih ima kod oficijalni atomic dealer za sc ili srb.
funyrace
23.12.2014, 17:50
:dziveli:U Sarajevu ako imaš nekog da ti kupi i vrati PDV trenutno ima ovih modela. Ne znam radi li se o ovogodišnjem ili prošlogodišnjem modelu. Firma se zove "Comprex" link je ispod pa ih pokušaj kontaktirati:
http://www.atomic.ba/
Izvinjavam se administratoru zbog reklame.:bootyshak:bootyshak
FreeRider
23.12.2014, 18:56
Funyrace, hvala ti.
Nadjoh ih na internetu za 400$ , nadam se da ce i kod nas biti oko 350e posle N.Godine...
funyrace
24.12.2014, 23:20
Freerider koji model Atomic Nomada tačno tražiš. Kolega mi reče da je ostao još jedan u dužini od 181cm ovde u Sarajevu i da bi se mogao tražiti neki dodatni popust na njega. Ja sutra planiram svakako odlazak da pogledam kacigu za malca pa ako hoćeš pošalji mi model i nije mi problem pogledati.:yay::yay::yay::yay:.
Lijep pozdrav
FreeRider
25.12.2014, 13:13
Funyrace , hvala ti . Saljem ti mejl...
Mada je cu najvjerovatnije kupiti skije od kolege sa foruma , a ukoliko bude ostalo nesto novca mogu gledati i nove Atomic Nomad .
Isterao danas na stazu po prvi put Brahmu :yay:. Jos je rano za punu recenziju jer sam uspeo da skijam samo 3 sata zbog neverovatne hladnoce. Prvi utisak je :cug:, mnogo vise nego sto sam ocekivao posle iskustva sa Mantrom.
Bili su neuobicajeni uslovi, -16 sa vrlo jakim vetrom, padavinama sa blagom maglom i snegom koji je dosta spor. Staza je bila vrlo promenljiva od leda do povecih smetova ali je Brahma preko svega prelazila lako. Uski, siroki zavoji, carving zavoji, otklizavanje ... ma sve moze. Duboki sneg nisam probao jer ga jednostvno nije bilo dovoljno.
No da ne sirim dok je ne budem probao i u drugim uslovima.
FreeRider
19.01.2015, 17:03
Atomic Nomad BlackEye TI , kod nas u Pg na snizenju sa 500 e na 350e i to na 6 mjesecnih rata :ok:
ima li u srb da se kupuje rossignol soul/sin 7?
FreeRider
24.01.2015, 00:17
Molio bih kolege da mi daju misljenje o sledecim skijama : Fisher Progresor 800 i Atomic Nomad BlackEye ti .
Za sledecu sezonu planiram da se ponovim sa skijama i kupim nove u radnji. Imao sam povoljnih polovnih i ovdje na forumu i kod druga koji drzi ski servis, ali ipak bi da kupim nove jer je cijena oba modela koje sam naveo 350e sto mislim da je povoljno.
Skijam 80% piste i 20% powder.
ovo sto sam procitao...pre bi nomad uzeo
ima li u srb da se kupuje rossignol soul/sin 7?
Za Serbiu ne znam, ali i u Austriji ih nije lako pronaći. Obiđoh Korušku i vidjeh Soul 7 samo u napucanoj trgovini preko puta Millenium gondole (Nassfeld).
Molio bih kolege da mi daju misljenje o sledecim skijama : Fisher Progresor 800 i Atomic Nomad BlackEye ti.
Nema greške ni sa jednim ni sa drugim modelom, ali Nomad će ti biti bolji kad se staza pokvari. Jes' da ne volim Salomon vezove, posebno kad na njima piše Atomic, ali daske su odlične.
Molio bih kolege da mi daju misljenje o sledecim skijama : Fisher Progresor 800 i Atomic Nomad BlackEye ti .
Za sledecu sezonu planiram da se ponovim sa skijama i kupim nove u radnji. Imao sam povoljnih polovnih i ovdje na forumu i kod druga koji drzi ski servis, ali ipak bi da kupim nove jer je cijena oba modela koje sam naveo 350e sto mislim da je povoljno.
nisam strucnjak al probao sam par skija,medju njima nasiroko hvaljeni PRogressor...
ne valja za razrovanu stazu ni malo a za 20% tvog powdera (mada se ja sa powderom zadnje dve godine ne sretoh,istina ne idoh preko granica lepe nam zemlje) je apsolutno nemoguc!
mislim da je 74mm u struku malo za to sto hoces a koliko vidim ne skijas preko nego na ovdasnjim skijalistima sa stazama koje vec oko 12 dobrano popuste.
moras da da imas bar 100 dana na skijama da bi se snasao u dubljem snegu sa njim,a u isto cenovnom rangu mozes naci bolju skiju,ja sam nasao.
po meni,kad kazes 20% powdera (dakle neuredjeno podrucje) to znaci da odskijas 8 puta stazu i 2 puta van staze,zar ne?
ako je tako onda ti ne treba ova skija.
al dobro,to je moje skromno misljenje,ima ljudi koji se kunu u tu skiju...
dzoninho
24.01.2015, 12:35
Atomic je i malo tvrdji od ovog progressora... u izbor bih ti dodao i K2 Rictor ili 80 XTi, kao i Nordicu Firearrow 80 Ti, zatim Volkl RTM 80 recimo...
Probao sam Progressor 900 zimus, 4 spustanja na vrlo tvrdoj stazi, Nomad nisam ali po karakteristikama je jako slican ovoj mojoj skiji (all mountain, tip rocker, 80mm, Ti) sa malo manjim radijusom. Skijam 4. godinu posle 18 godina pauze i tek sam ove godine doterao tehniku da za 8 dana nisam ni jednom stao na stazi da odmorim. Kondicija nepostojeca.
Progressor 800 mi je preporucivan ovde i verovatno sam pogresio sto ga nisam uzeo jer bi mi 3 prethodne godine bile mnogo lakse. Skija je laka za voznju, ne umara, lako se obara na rub ali mi je vibrirala dosta sto mi se nije dopalo a 900 bi trebalo da je tvrdji od 800.
Nomad je verovatno naporniji ali sam siguran da je bolji za rasturenu stazu i stabilniji za brzu voznju tako da bih pre isao na njega, ovako ne neprobano.
Ako se tek vracas skijanju i tehnika ti skripi ili te noge ubijaju, uzmi 800.
FreeRider
24.01.2015, 19:04
Hvala vam na brzim odgovorima. Ja skijam od 1995 ali sam na bordu bio od 2000 , i tek se ve zime vtatio skijanju ponovo.
Kada kazem 80% staze i 20% off-a , tacno je kao sto Ninic kaze,odskijam stazu 8 puta i 2 x van nje i to se polomim :). Sa bordom je to bilo puno lakse, ali sam se zainatio da povratim ono skijasko znanje i da ga unaprjedim jos vise.
Ako je za rasturenu stazu bolji Nomad onda cu uzeti njega, jer su staze na skijalistima na kojima ja skijam posle 11h upravo takve.
Malo me plasi to sto kazete da je Nomad tvrdji od Progressora, a ja nijesam navikao na tvrde skije...
Hvala vam na brzim odgovorima. Ja skijam od 1995 ali sam na bordu bio od 2000 , i tek se ve zime vtatio skijanju ponovo.
Kada kazem 80% staze i 20% off-a , tacno je kao sto Ninic kaze,odskijam stazu 8 puta i 2 x van nje i to se polomim :). Sa bordom je to bilo puno lakse, ali sam se zainatio da povratim ono skijasko znanje i da ga unaprjedim jos vise.
Ako je za rasturenu stazu bolji Nomad onda cu uzeti njega, jer su staze na skijalistima na kojima ja skijam posle 11h upravo takve.
Malo me plasi to sto kazete da je Nomad tvrdji od Progressora, a ja nijesam navikao na tvrde skije...
Neka te to ne plasi,al sto ne poslusas @dzoninho pa razmislis o necemu drugom...?
ne zuri,ustedeces sebi pare ako pametno odaberes...
ovo je malkice sire... (100% on-piste, 75% off-piste kako kazu)
http://www.voelkl.com/index.php?id=7625
ili...
http://www.voelkl.com/index.php?id=7569&L=
FreeRider
25.01.2015, 10:19
Pita sam za ova dva modela skija jer su mi cijene povoljne , i daju mi ih na 6 mjesecnih rata.
Imam jos jedan hobi koji mi trosi dosta novca pa ne mogu sve gotovinom ...
Koliko se mogu naci ove Volkl RTM 84 sto je Vjevr postavio ?
2013/2014 model iz nemacke 215 evra... nov u srb nemam pojma
Pita sam za ova dva modela skija jer su mi cijene povoljne , i daju mi ih na 6 mjesecnih rata.
Imam jos jedan hobi koji mi trosi dosta novca pa ne mogu sve gotovinom ...
Koliko se mogu naci ove Volkl RTM 84 sto je Vjevr postavio ?
Ja sam ih u decembru uzeo u Planet Bike-u za 40000 sa vezovima, test model iz sezone 2012/13 korišćene prošle godine jedan vikend na Kopu.
Nažalost, već dvaput sam morao da pomerim skijanje ove sezone, pa ih još nisam isprobao... :(
dzoninho
26.01.2015, 00:58
Probao ja VOlkl RTM 84 ove god, najbolji drug ih ima, dobra skija, vrhunska, samo za mene licno preteska i pretvrda na mojih 75 kg... Takodje sam ove god na test dobio K2 Rictor 82XTi i K2 Bolt. Rictorom sam odusevljen, kad budem stigao napisacu i recenziju, dok Bolt je pretvrd za mene ali kako skija pumpa u zavojima i koliko je napregnuta, ja sam bio fasciniran... Drug koji vozi RTM 84 je takodje probao Bolta i bio fasciniran, ali za razliku od mene, on ima 115kg misica i u full je formi...
pitao sam ranije za rossignol da li se proda tamo... ortak trazi neke nove skije a prelazi od race na all mountain. po meni su rossignol sin7 i soul7 super, i pobedile nagrade... mozda su samo presiroke za vas?? sin7 = 98mm, soul7=108mm mislim
FreeRider
26.01.2015, 11:00
Sve preko 90 u struku skije meni je presiroko. Za iskusne skijase i one koji dobro vladaju tehnikom vjerovatno to ne predstavlja problem.
Ja sam 190cm/93-94kg ,i mislim da mi malo tvrd skija nece biti naporna.
Sve preko 90 u struku skije meni je presiroko. Za iskusne skijase i one koji dobro vladaju tehnikom vjerovatno to ne predstavlja problem.
Ja sam 190cm/93-94kg ,i mislim da mi malo tvrd skija nece biti naporna.
ispod 90 je uska za 20% offpiste mislim, posebno za 93kg. veruj mi, na 90-100mm nije tesko uraditi carving.
Brahma od 88mm apsolutno skija sve sem najdubljeg snega, provereno u praksi :ok:
blizzard je:ok:. da li neko zna ako rossignol experience 88 valja?
FreeRider
27.01.2015, 20:42
Dok ne poboljsam tehniku skijanja i malo udjem u štos skijanja off piste , kupih kod Tadije Salomon Gun 1080 .
Dok ne poboljsam tehniku skijanja i malo udjem u štos skijanja off piste , kupih kod Tadije Salomon Gun 1080 .
Dobar izbor, a i steta je bilo da ta skija sa sve vezovima stoi mesecima za dzabe para a da je niko ne pogldea. Uzivaj u nju pa ces kasnije lako do nove, ako se ima para svakako.
FreeRider
27.01.2015, 22:17
Hvala Trendo.
E sad prvi koraci off piste posle ko zna koliko godina, a i tada sam se lomio i nijesam mogao savladati powder.
Sa bordom mi je bilo lako a sada cu vidjeti kako je sa skijama...
Gun je vrlo upotrebljiv i na stazi: https://www.youtube.com/watch?v=jxHumLEN6Ws
upravo pre neki dan, moj ortak iz lazarevca se vratio iz sestriere. pozajmio od nekoga te 1080 gun skije, odusevio se. ali on nikada nije nosio all mountain, uglavnom neke stare race skije sto i nisu nesto posebne. on super skija, ali nije imao priliku malo da raznovrstni sa opremom...mi smo u drustvu tipa "lozim se na carving ali jedva stajem na skije, sad cu da kupim dobermann panc od 130 flexa i nosim samo colmar", tako da njemu bez mene tamo je nemoguci da bude sebe hahaha
digresija prosla....cuo sam da su 1080 gun super
Naidjoh na Volkl rtm 80 motion iz 2011 godine visine 171cm za malo para, pa se razmisljam da je pazarim. Duuuuuugo nisam kupovao skije te nista ne znam o danasnjim modelima. Htjeo bih da uzmem skiju koja je dobra po nasim terenima (razrovanim stazama), malo za off (bas malo jer slabo vozim off, tek pokusavam). Visok sam 192-3 i imam 85 kg. Sta mislite kako bi mi pasovala ova skija i ova duzina (da nije prekratka?)? U pristojnoj sam ski kondiciji (spremam se po malo 2 mjeseca prije sezone kod kuce). Skijam 15ak godina sa odredjenim pauzama.
snowglisser
20.11.2015, 13:42
Kratke su ti te skije.
Pogotovo sto RTM model za 2011 ima roker celom duzinom skije, a cak i da imaju "kejmber" celom duzinom, opet bi ti bile kratke.
Za tebe bi nesto od 177 - 178cm bio neki apsolutni minimum, i to ako ides na upravljivost.
A ako trazis nesto za celu planinu, opet neki minimum za tebe bi bio 183 - 184cm. A i one bi ti bile kratke, ako imaju roker u vrhu i u repovima (a vecina ih ima).
plageton
23.11.2015, 13:53
Voelkl rtm 80 motion se ne proizvodi u dužini preko 181 cm.
http://www.volkl.com/index.php?id=7906&L=5
Naidjoh na Volkl rtm 80 motion iz 2011 godine visine 171cm za malo para, pa se razmisljam da je pazarim. Duuuuuugo nisam kupovao skije te nista ne znam o danasnjim modelima. Htjeo bih da uzmem skiju koja je dobra po nasim terenima (razrovanim stazama), malo za off (bas malo jer slabo vozim off, tek pokusavam). Visok sam 192-3 i imam 85 kg. Sta mislite kako bi mi pasovala ova skija i ova duzina (da nije prekratka?)? U pristojnoj sam ski kondiciji (spremam se po malo 2 mjeseca prije sezone kod kuce). Skijam 15ak godina sa odredjenim pauzama.
Kada kažeš "naše razrovane staze" treba da znamo šta tačno imaš na umu pošto je Kopaonik na primer postao teren gde je kvalitet staze na visokom nivou. U isti mah, na domaćim skijalištima teško da ćeš imati prilike za neki ozbiljan ofpist.
Sličnih smo gabarita, meni tvoj izbor daske ne izgleda pogrešan, naročito ako imaš povoljnu ponudu. Inače nisam pristalica kupovine korišćenih skija, smatram da je onda bolje ići na iznajmljivanje, no ako si se već rešio za kupovinu, a pretpostavljam da je neka jeftina ponuda u pitanju, ne mislim da ćeš pogrešiti sa tim daskama.
Pod razrovanim stazama smatram skoro sve ski centre u okolini za npr. Sretenje ili neke datume kada se pojavi malo vise skijasa. Nisam bio 100 godina na Kopu, cuo sam da su se stvari popravile, ali nikako da odem :/
Skije nisu polovne, nove su. Samo daske su reda velicine 100 eur, za vezove bih smislio vec nesto.
plageton
23.11.2015, 21:19
Bio sam za Sretenje Na Jahorini i mogu ti reći da nije ništa razrovanije nego neke staze u npr. Francuskoj, pogotovu krajem dana.
Svejedno, za sebe ih uvek birao neke skije koje mogu da podnesu sve terene, a skija koju si ti naveo to jeste. Fokus na preterano široke i predugačke daske smatram pogrešnim, ne zato što su to loše skije nego zato što većina skijaša kao što smo ti i ja retko imaju priliku da voze po uslovima za koje su one pravljene, koliko god to želeli.
Da imaš ponudu za taj Voelkl u dužini 176, možda bi i to bio izbor o kome bi trebalo razmisliti, ali i ovako ne vidim razlog da propustiš ponudu ako smatraš da je to ono što možeš da platiš.
Pokreće vBulletin® Verzija 4.2.2 Autorsko pravo © 2000-2025 Skijanje.rs. Sva prava zadržana.