Pogledati punu verziju : Preporuka za all-mountain skije
171cm dužina je sasvim OK za tvoju visinu/težinu, ja sam sličnih "gabarita" i "vozim" GS skiju 175cm, SL skiju 165cm i freeride 182 i sve su podjednako dobre za svoju kategoriju. Ako je kao što kažeš skija nova, za te novce nemaš šta da razmišljaš..
snowglisser
23.11.2015, 21:44
Samo bih da pojasnim nesto:
@plageton:
Ja nisam ni rekao da se RTM80 proizvodi u duzini preko 181cm.
Napisao sam momku da, "ako trazi nesto za celu planinu", da je uzme bar 10cm kracu od svoje visine. Ne da uzme RTM80 u toj duzini
@wlad:
Ovaj tvoj "quiver" koji si nabrojao se upravo poklapa s onim sto sam i ja napisao i sto bih coveku preporucio.
Tvoja GS skija je 175cm, ali ne zaboravi da je citavom duzinom "kejmber". Da je roker (a RTM80 ima roker celom duzinom), trebala bi ti duza.
SL skija = klasika, 165cm... Freeride koju vozis je opet ono sto i preporucih coveku
Nije toliko ni u placanju koliko u tome da je izbor malo sirih skija od 170cm i preko katastrofalan za neke normalne pare...
U Francuskoj sam bio prvi put ove godine u januarskom terminu kada nije bilo mnogo gostiju, na nekim stazama su se vidjeli ozbiljni tragovi ratraka po sred staze na kraju dana :) Ove godine za Sretenje je Jahorina bila najopeglanija ikada, ali ne vrijedi kada je bilo previse skijasa, jedino su stari dvosjed i olimpik donekle dobro drzali... Ove godine opet idem u Francusku, odusevio sam se, sta da ti kazem. Nisam nikada vozio siroku skiju, pa sam malo neupucen u izbor istih, a ne daje mi se bas lova za skije od 170 koje su mi male, do sad sam vozio uglavnom 170cm skije, a koliko sam skapirao all-mountain bi trebalo da budu malo i duze. Uzimam jednu skiju za sve, nema sanse da nosim po 2 para skija, jer se i ovako jedva potrpamo.
snowglisser
23.11.2015, 22:14
Nisam pri PC, saljem s telefona, pa mi greskom ode nedovrsen post :(
Uzeo sam odmah da ga izmenim, ali moze samo 20 minuta nakon objavljivanja...
Nema veze, objavicu jos jednom ceo post (izvinite za deo koji se duplira):
@plageton:
Ja nisam ni rekao da se RTM80 proizvodi u duzini preko 181cm?!
Napisao sam momku da, "ako trazi nesto za celu planinu", da je uzme bar 10cm kracu od svoje visine. Ne da uzme RTM80 u toj duzini.
@wlad:
Ovaj tvoj "quiver" koji si nabrojao se upravo poklapa s onim sto sam i ja napisao i sto sam coveku i preporucio.
Tvoja GS skija je 175cm, ali ne zaboravi da je citavom duzinom "kejmber". Da je roker (a RTM80 ima roker celom duzinom), trebala bi ti duza.
SL skija = klasika, 165cm... Freeride koju vozis je opet ono sto i preporucih coveku.
Moje SL skije su isto klasika, 165cm, s tim sto su WC F.I.S. GS skije imam 2 para, jedne 175cm (WC), jedne 184cm. Freeride, takodje 2 para, jedne 186cm, jedne 187cm.
Inace visok sam 183cm ali imam preko 100kg.
@malada:
Ne znam koliko se razumes, ali ako skija ima "roker" profil (a to znaci kao stolica za ljuljanje), to ce za efekat imati da, kada je skija na cvrstoj podlozi, je prakticno kraca, jer izvestan deo skije nece biti u kontaktu s podlogom (hoce u dubokom snegu).
Da bi shvatio o cemu pricam, uradi sledece: sastavi obe skije "taban u taban", pa ih onda stisni u sredini. Videces da ce im se repovi i vrhovi jos malo razdvojiti.
Dok ih tako drzis pritisnute, zamoli nekog da izmeri duzinu rubnika koja je u kontaktu (znaci od mesta gde se skije sastaju ispod vrhova, do mesta gde pocnu da se razdvajaju kod repova).
To je tvoja stvarna duzina skije.
Nikada nisam imao priliku da to uradim sa ovim skijama, ali preman sam da stavim dosta para da ta duzina ne moze preci 155cm.
Kao sto rekoh, (po mom misljenju), prekratko za tebe.
E sad... nova skija, po toj ceni... stvarno su povoljne, ne mogu nista reci.
Ne znam cene iznajmljivanja skija u Srbiji ali pretpostavljam da bi iznajmljivanje skija na par nedelja kostalo otprilike toliko.
Ali ako skijas, kako rece, 15 godina (sta su "odredjeni prekidi")? mislim da ces ih vrlo brzo prevazici, mozda cak i u samom pocetku.
snowglisser
23.11.2015, 22:25
@malada:
Sad procitah tvoj post koji si objavio u medjuvremenu.
Ako ces skijati u Francuskoj, (rizikujuci da imam oprecno misljenje od drugih clanova foruma) :), rekao bih ti da ce ti te skije definitivno biti prekratke.
Jos nesto: opet, za skijanje po Francuskoj, (posto ce ti to biti jedini par skija), najtoplije bih ti preporucio nesto od 88mm <---> 98mm u struku! ;)
Prekidi su kad studiras pa ne mozes da se skrpis da ides svake godine :D
Skapirao sam sta je roker, ali dzaba kad ga nikada nisam gazio, dok ne stanem na nju, nista ne znam, zato i trazim savjet, a odlucio sam da uzmem malo siru skiju jer sa ovima sto sam do sad vozio ne mogu da prismrdim van staze. Mogu, ali vrlo malo i tesko mi je da skijam. Ne smijem da se usudim preko 84, ipak mislim da bi to bila previse nagla tranzicija, pogotovu sto skijam uglavnom na stazi i planiram da vozim malo off, koliko budem uspjeo.
dzoninho
23.11.2015, 22:54
Skija ti nije kratka, mislim da ces biti zadovoljan i da ces je voziti bez problema, i uzivati... Slazem se da bi mozda bolja bila 176cm ali i sa 171cm ces se navozati i najbotnije, uzivati. Za te pare super daska ali moram da ti napomenem jednu stvar, a to je da na tu dasku mogu samo Marker IPT WR vezovi koji kostaju skuplje nego ta cena koju si rekao za skije. Ne moze da se budzi neki drugi vez.
E vidis na to nisam racunao :D
Sta ces kad je covjek navikao da budzi...
dzoninho
23.11.2015, 23:05
Slazem se, ali nije moguce :) Ali i sa vezom, koji kosta odprilike isto, opet lepa cena za te skije. Jos sacekaj sajam pa ces u Planetbikeu, gde pretpostavljam da si ih video, mozda biti jos neki popust. Ali iskoristi priliku pa dodji i na EXPO, mozda bude jos nesto zanimljivo...
Mrzi me da se cimam, a i sve sam pregledao od aktuelnih ponuda na netu, nista mi se ne svidja.
Mozda svratim da pogledam ima li nesto kod nezvanicnih prodavaca.
Nego jedan clan nudi rossignol experience 84 od 178cm, zapao mi za oko. Kakav je on u odnosu na ovaj Volkl?
dzoninho
23.11.2015, 23:13
Ne znam sta si pregledao kada jos niko nije objavio modele i cene za EXPO ZIM :) Ne znam kakav je Rossi, nisam imao prilike da vozim ni jedan model iz te EXP serije, tako da necu da komentarisem... Gledajuci konstrukciju, meksi je dosta od RTM80.
plageton
23.11.2015, 23:37
@plageton:
Ja nisam ni rekao da se RTM80 proizvodi u duzini preko 181cm?!
Napisao sam momku da, "ako trazi nesto za celu planinu", da je uzme bar 10cm kracu od svoje visine. Ne da uzme RTM80 u toj duzini.
Reagovao sam jer sam u tvom savetu prepoznao nešto što bih nazvao preteranim frirajderskim entuzijazmom. Frirajd je naravno u redu ali nije uputno sa te pozicije davati preporuku nekome ko kaže da će mnogo više vremena provoditi na stazi a dubok sneg pitanje je kada će videti.
Mrzi me da se cimam, a i sve sam pregledao od aktuelnih ponuda na netu, nista mi se ne svidja.
Mozda svratim da pogledam ima li nesto kod nezvanicnih prodavaca.
Nego jedan clan nudi rossignol experience 84 od 178cm, zapao mi za oko. Kakav je on u odnosu na ovaj Volkl?
Pogledao sam recenziju. http://www.skieur.com/ski-2015-rossignol-experience-84-ca-tpx Skija je deklarisana kao da je za napredne skijaše međutim po recenziji ta je procena malo preterana. Ukratko, kaže da je svakako dobra za nekoga ko traži sigurnost i univerzalnost, ali se ne ponaša najbolje u agresivnijoj vožnji, lenja je.
snowglisser
24.11.2015, 01:39
@plageton
Cekaj malo!
"Prepoznao" si u mom savetu "preterani frirajderski entuzijazam"?!?!? o.O
....pa si zbog toga resio da mi pripises nesto sto nikada nisam rekao (da se RTM80 proizvodi u duzini iznad 181cm)?!?!?!?! o.O
Ne vidim logiku, a niti mislim da je bas sportski da mi, zbog toga sto ti se ne svidja moje misljenje, pripisujes stvari koje nisam rekao.
A da si pazljivije procitao sta sam napisao, video bi da sam momku u stvari dao 2 preporuke, za dva razlicita tipa skija: jedan za skije za stazu (pomenuh upravljivost, i predlozio sam 177-178cm).
Drugi savet je bio ako hoce nesto za citavu planinu (i dubok sneg, onda 183-184 kao minimum).
Cini da si ti u mom postu procitao ono sto si hteo da procitas, a ne ono sto je tamo pisalo.
@malada:
Nisam probao experience 84, ali sam probao experience 100, i bile su izvanredne. Jos nikada nisam video nijednu losu recenziju za bilo koje skije iz serije experience.
Inace, posto ces skijati uglavnom po stazama, experience ce bolje drzati po ledu, jer su "kejmber" pod nogom. Nesto o cemu valja razmisliti.
"Roker" skije su "klizavije" po ledu, ali su upravljivije i bolje plivaju u snegu. Medjutim, rossignol ce to nadoknaditi malo vecom sirinom. Duzina je prava za tebe.
Da sam na tvom mestu, ne bih se mislio, uzeo bih Rossignol.
niipheus
24.11.2015, 02:35
Slazem se sa Gliserom za Rossignol. Ove Exp 84 su vise okrenute utabanoj stazi. Ako hoces da vozis vise stazu nego van nje, mislim da je Rossi bolji od ovog Volkl modela, bas zbog tog kambera. Cenu necu komentarisati, ako je stvarno u stanju kako covek kaze, ove skije su odlicna ponuda jer nisam nigde nasao ove skije da su jeftinije od 600 evra nove.
dzoninho
24.11.2015, 08:51
Bez ikakve uvrede i ljutnje, mislim da malada bas i nije neko kome ce termini "rocker" i "camber" biti od neke drasticne pomoci jer sam kaze da se ne razume preterano i da nije vrhunski skijas. Mislim da je glisser dao ok vidjenje ali da nema potrebe da decko uzima 180+ skije jer ce mu 172-178cm biti sasvim ok za celodnevno uzivanje, jer ja iz maladinih postova nisam skapirao da je on neko kome treba neka preterano siroka skija. Mislim da je od 78 - 84 mm sasvim ok sirina.
Rossignol EXP 84 je u odnosu na Volkl RTM 80 malo meksa skija, ali tebi mozda vise odgovara za ono sto ti trazis.
hola svima,jel moze ova skija da se drajva van parka u normalnim uslovima znaci cista rekreacija posto vidim da je klasifikovana i kao all mountain skija
http://www.evo.com/outlet/skis/nordica-double-six.aspx
dzoninho
24.11.2015, 09:20
Moze, ali je bas mekana...
Nisam ni ja mnogo tvrdji haha
Posto ja prodajem Rossi koji se pominje...poprilicno sam citao rivjuove pre kupovine, na svim americkim sajtovima pa i nekim evropskim, svuda se nalazi u top 5 allmountain skija za prethodnu godinu. I da, jeste vise okrenuta stazi nego dubokom snegu, istina
Za jedan dan skijanja nisam mogao previse da zakljucim jer je guzva bila ogromna: sto se karvinga tice, stvarno je besprekorna ali meni...sveukupno, nije legla
plageton
24.11.2015, 15:49
@plageton
Cekaj malo!
"Prepoznao" si u mom savetu "preterani frirajderski entuzijazam"?!?!? o.O
....pa si zbog toga resio da mi pripises nesto sto nikada nisam rekao (da se RTM80 proizvodi u duzini iznad 181cm)?!?!?!?! o.O
Ne vidim logiku, a niti mislim da je bas sportski da mi, zbog toga sto ti se ne svidja moje misljenje, pripisujes stvari koje nisam rekao.
A da si pazljivije procitao sta sam napisao, video bi da sam momku u stvari dao 2 preporuke, za dva razlicita tipa skija: jedan za skije za stazu (pomenuh upravljivost, i predlozio sam 177-178cm).
Drugi savet je bio ako hoce nesto za citavu planinu (i dubok sneg, onda 183-184 kao minimum).
Cini da si ti u mom postu procitao ono sto si hteo da procitas, a ne ono sto je tamo pisalo.
Ako se vratiš na moj post videćeš da tebi nisam ništa pripisivao i čak ti nisam direktno ni replicirao.
Tvoje mišljenje meni ne smeta, jedino što sam intervenisao jer mi se savet koji si dao čoveku nije učinio kao za njega najkorisniji. Ako je pitanje (krajnje konkretno) "da li mi odgovara Voelkl 80 u dužini 171 cm koji bih vozio pretežno po domaćim stazama" onda mu nećeš mnogo pomoći ako mu navedeš neke dužine koje su za frirajd i u kojima se taj model za koji čovek pita uopšte i ne prozvodi.
Kao što nekome koji se raspituje za "golfa 4" nećeš pomoći ako mu kažeš da je bolji "nisan patrol".
Evo ja sam prosle godine imao istu dilemu i kupcio all mountain skiju. Posle jedne sezone od 20ak dana zakljucak je da je jedino resenje imati 2 para skija. Ovo all mountain za stazu je sranje u poredjenju sa race skijom. Iznajmio sam na jedan dan head iSL i razlika je na stazi neuporediva. Kao sto je obrnuto slucaj van staze. Sa SL skijom moze da se vozi mnogo agresivnije, bolje drzi u zaokretu na tvrdoj stazi, ma sve. Dok u dobokom mnogo vise propada, teza za upravljanje i sl.
E sad posto vozimo vecinom stazu hteli / nehteli (cesce nema nego sto ima uslova za offpiste) po meni kupiti prvo skiju za stazu, a onda kada natrci dobra ponuda nesto bas siroko za van staze i to je to. Moje skromno misljenje ...
niipheus
24.11.2015, 19:23
Ovo je kao da si napisao da je svaki auto u odnosu na supersportski sra** za voznju, jer ne moze da postigne iste performanse. I jeste, ali na trkama. Za rekreativnu i sportsku voznju, all mountain skije su daleko lepse za celodnevnu voznju jer ne zamaraju kao trkacke skije. Ko nije u snazi, kondiciji i tehnici da trkacke skije zauzda, naravno da nece takve skije ni uzimati.
Upravo je to i poenta price, zasto bi predlozio race skiju za stazu, a sam imam all mountain. Meni licno vise odgovara slalomska za stazu, bolje drzi u zaokretu na tvrdim stazama, cak i za celodnevnu voznju. Verujem da ipak treba probati sve pa odluciti sta kome najvise lezi.
Svako zna sta mu treba. Covek je pitao za all mountain skiju i trebamo mu predloziti. Konkterno meni to ne odgovara i ja imam 2 skije jednu race i jednu siroku. Naravno race ne mora biti race, moze biti i neki slabiji model race segmenta. U sustini bajbolje je kupiti skiju na osovu onoga sta zelis, niti vidim poentu kupovati race skiju ako vozis opusteno, niti je dobro kupiti all mount skiju ako zelis da vozis ostro i agresivno. Neko rece da Kop vise nije njeSRA i u pravu je, staze se peglaju redovno moze se lepo voziti race skija u vecem delu sezone. U sustini moras prvo znati sta zelis od skije pa se tek onda odluciti.
Drugari jel vozio neko ovog head-a
https://www.levelninesports.com/head-rev-80-r-sw-skis-1
underbass
22.12.2015, 23:38
Drugari jel vozio neko ovog head-a
https://www.levelninesports.com/head-rev-80-r-sw-skis-1
Ja sam za ovu sezonu kupio Head REV 80 ali iz sezone 2014. Nisam ih jos provozao, ali na prvi pogled bih rekao da su skije vrh sa zezanje i uzivanje. Nisu mnogo tvrde, srednje rekreativne skije, ali za svaku priliku. Vrh im je savitljiv i jako sirok, a nisu ni nesto preterano teske, tako da sto se tice carving skija mislim da ces potpuno uzivati ako uzmes te. Zavisi sta hoces sa tim skijama, ali moj ti je savet da ne preterujes sa duzinom. Najduze sto bih ti ja preporucio je od nosa do vrha cela. Ako hoces duze skije pazari neki twin tip sa rockerom ili bez.
Ja po malo prodajem skije pa sam provozao razne modele, sto carving, sto twin tip. Ako nisi neki profi skijas i ako nemas iskustva u dubokom snegu, moj ti je savet da ne uzimas nista preko 90mm u struku. Iskreno, kad su All mountain skije u pitanju, nema nista bolje od twin tip skija. Imao sam Armada T-Hall oko 80mm, Armada ARV oko 90mm, Scott Punisher 107mm i sada Armadu ARVti 2016, 97mm koju jos nisam probao. Kod tih skija, 80mm ti je uglavnom radjeno za park, ali su extra kako za perfektne tako i razrovane staze i malo dubulji sneg. 90mm je skoro isti fazon, vozis slalom, veleslalom, dubok, ma sve. Jedino sto kod sireg struka treba malo da zaletis skije ako hoces da ih vozis carving tehnikom. Takve skije su lagane skroz, skoro duplo lakse od carvin modela za tu namenu. Jako su savitljive na ruku, imas osecaj da nece izdrzati agresivnu voznju, ali kad krenes niz crnu zaledjenu stazu ne osecas ni najmanje da se bilo sta trese ili prodrhtava. Popodne kad se razbiju staze samo proletis kroz manje kupsere i mek sneg i osetis moc na kraju :) Takav osecaj ne mogu da ti pruze nijedne all mountain carving skije i svako ko ti kaze suprotno znaj da nema iskustva i da ti fura pricu iz nekog svog ubedjenja. Procesljaj malo po oglasima, videh dva para Icelantic Pilgrim, 169cm i 179cm, 90mm u struku za 95e. Mozes da probas pa ako ti se ne svidjaju takve skije prodaj ih nekom za iste pare...
Pozdrav i srecno u odabiru. :sm018:
Uzeo sam head-a sa linka na expozimu 163cm
underbass
23.12.2015, 01:40
Evo su moje, isto 163cm :)
http://www.oldschool-samp.com/slike/images/201511tyt.jpg
Koja je fora da se zovu rev 80 a sirina je 79
To je samo kod ovih kratkih, a na pravoj dužini su 80 :smoke:
Nisam znao da su ove kratke skije lazne :D
Stvarno je jako tesko naci samo jednu skiju koja moze da pokrije sve uslove na stazi i van nje tokom cele sezone. Dugo najavljujem recenziju za Brahmu ali nikako da se odlucim da je napisem jer zelim da je stvarno probam u svim mogucim uslovima na stazi tokom cele sezone. Za sada sam joj nasao samo jednu manu, r19, koji je na granici ako je guzva na stazi kakva je recimo na Kopu vikendom.
Drugi problem Brahme je Blizard Magnum 8.0 koji isto imam i koja je jedna fantasticna skija, koja isto skija sve sem dubokog snega, malo joj fali rebound ali navikao sam se. Zbog Magnumovog r17 sam se cesce hvatao za nju nego nego za Brahmu.
Zakljucak, Brahma je cudo kompromisa kada uslovi to dozvoljavaju (ne totalni haos od guzve) ali kada je staza bas tvrda, tvrda, i kada bih voleo da stvarno malo jurcam onda mi treba nesto malo tvrdje i okretnije od Magnuma.
I danas je sudbina umesala prste. Veceras pri odlasku u Ideu na Kopu uz put mi je prodavnica Outdorr Sports. Rekoh ajd da svratim cisto da bacim pogled na jednu skjju koja me je ove sezone zaintrigirala, Nordica Fire Arow 80 Ti. Da skratim pricu, naletim na vlasnika i dobijem bas tu skiju sutra za test, a za sutra je predvidjen savrsen dan!!! Naravno obecao sam recenziju cim pre.
To be continued...
Piše mi tapatalk-u da je komentar poslat "3 days ago". Gde je ta recenzija Nordica skije? [emoji1]
BTW, taj dan koji si najavio je stvarno bio super (osim malo magle na vrhu).
Piše mi tapatalk-u da je komentar poslat "3 days ago". Gde je ta recenzija Nordica skije? [emoji1]
BTW, taj dan koji si najavio je stvarno bio super (osim malo magle na vrhu).
Molim za jos malo strpljenja. Posto je sve stvarno bilo neplanirano kada sam ih uzimao bio sam upozoren da im treba servis. Naravno ja nisam mogao da cekam da se to odradi pa sam ih uzeo takve kakve jesu zbog vremenske prognoze.
Nazalost na stazi tvrdoj kako kamen i sa tupim rubnicima nisam mogao da skiju probam na sve nacine kako sam to hteo. Probacu da skije uzmem barem na jos jedan dan cim pre pa pisem kompletnu recenziju.
Inace skija jako obecava!
Posle duzeg cekanja i vise najava evo napokon recenzije za Brahmu.
http://skijanje.rs/forum/showthread.php?t=8687
Nadam se da je vredelo.
E sad u novi thread...posto mi ostali diamir freeride pro vezovi mislim se da shift ostane kao turno komplet
a da nabavim allmountain skije i na njih da montiram diamir vez,
tacnije vise ja zovem to resort (on/off piste i sl) skije sto bi se reklo, voziti ih svuda gde ima zicare, pa i malo otpesaciti nece smetati.
Moj poim za to su skije koje bi bile izmedzu 102-108 u struku i 180-184 u visini radijus ne veci od 19m
(alergican sam na veci radijus) svakako TT i malo tvrdze, ne previse meke kao soul7.
Pa...misljenje..ja nekako gledao
- candide 2.0
- line SFB
- punisher
- armada TST
i to...
Odavno je onaj post gore...i niko nije ni reagovao...verovatno se niko ne slaze sa konstatacijom da allmountain skija bude sa strukom 100-110.
Ali niko nije ni osporio pa da razmenimo gledista.
Kako i da je na onoj listi gore oduzimam dve a dodajem druge dve
- k2 pinnacle 105, 184 cm
- atomic vantage 100 cti, 180 cm
- line sfb, 184cm
- faction candide 2.0 184cm
tacnije u ovoj listi struk je 100-102-104-105
-
Verujem da je slabo ko probao sve skije pa da može da ih uporedi, pa otuda i nema predloga :dontknow:
Ja imam SFB ali stariji model koji je 115mm u struku i prezadovoljan sam za skijanje van staze, srednje je tvrdoće (onaj K2 Seth je bio prilično tvrđi). Za po stazi je odličan ako je prirodan sneg, a ako je mnogo leda naravno drži lošije od "pravih" skija za pistu - sa 115mm u struku na tvrdoj podlozi treba da se potrudiš da ga "prevrneš" sa ruba na rub. Na mekoj podlozi sjajna u svim uslovima...... Sve u svemu očekivano ponašanje skije :)
Pošto su sve ponuđene skije sličnih dimenzija verujem da se i ponašaju slično - da je glavna razlika upravo u tvrdoći...
Moje skije za tu namjenu su Movement Jam, sa Tyrolia Ambition 12 vezovima. Struk im je dosta uzi od tvojih kriterijuma (85mm), ali im je vrh dosta sirok (ne sjecam se tacno, blizu 140mm). Po svjezem snijegu, pri duzini od 182cm meni su se pokazale bolje od Correupt Pow koje su slicne duzine ali dosta sire u struku (milsim 105). Sa Pow sam imao dosta problema gdje sam letio na nos u dubokom, ali mislim da je najveci krivac to sto su vezovi bili na "default" poziciji, koja je, posto je Pow TT skija, tacno na sredini. Osim toga, Jam ima manji radijus i tvrdoca mu je taman po mom ukusu, stabila je ali ne pretvrda, moze lijepo da se savije i ima dobar "odbacaj", skoro kao slalomska skija, a i po stazi mi se mnogo vise dopada. Nisam probao puno skija u Jam-ovoj klasi po dimenzijama, jedina koje se sjecam je Scott Punisher, koja mi se nije nimalo dopala - ali znam da je par druigh clanova foruma vozi i obozava.
Po svjezem snijegu bas uzivam sa njima. Prosli petak sam se vratio s Ptiztala, picili smo offpiste rute po savrsenom puderu, nevjerovatno za maj, i uzivao sam na skiji. Jedina mana je tezak i mokar snijeg, koji uvijek ceka negdje pri dnu :( Tu se patim, ali ne znam da li je do manjka sirine ili manjka znanja - nesto mi se sve cini da bi prije moglo biti ovo drugo :) Ali volio bih da uporedim neku od skija sa tvoje liste u tim uslovima.
Vezove, s druge strane, ne mogu nikako da preporucim. Snijeg se nakuplja svuda i moras ga bas dobro zguliti, prvo da bi prebacio vez za turnog u spust mod, a onda i da bi ga zatvorio kad ubacis cipelu.
plageton
10.05.2017, 14:11
Ko pravi tu Movement Jam?
https://www.movementskis.com/index.php/en/
na balkanu mislim da se mogu naci samo http://www.adventure-shop.bg/category/230/SKI?brand%5B28%5D=MOVEMENT&filter%5Bprice_lower%5D=0.00&filter%5Bprice_upper%5D=1959.00&filter%5Bprop%5D%5B3%5D=0&filter%5Bprop%5D%5B4%5D=0&filter%5Bprop%5D%5B2%5D=0&submit=%D1%82%D1%8A%D1%80%D1%81%D0%B8
kada sam ja kupuvao moj Movement shift ni tamo nije bilo, najblize A
Evo trendo taman odgovorio. Samo da napomenem da ja imam stariji model, mislim 12/13, novije nisam probao, ne znam da li su je mijenjali.
Movement je firma sa sjedištem u Švici, a proizvodnja im je u Tunisu!
Pa dobro Wlade, slazem se da je tvrdoca ovih skija sa liste razlicna i da to igra veliku ulogu. Kako sam napisao na listi nema soul7 bas zbog toga, po meni je premekana za allmountain, mozda ne za west coust u us, ali ovde kod nas na Balkanu...
No ove skije su dosta razlicite ... na primer pinnacle i vantage su directional ski, dok sfb i candide su symmetrical ski sto je i standard za park skije. Razlika je da kod zadnjih dve ako oce da se koriste kao allmountajn treba se vez postaviti malo vise nazad, odnosno sada oba modela imaju dve linije za montiranje napred i nazad pa je lakse.
Inace vantage je vise slicna rossi 100 i enforcer 100 nego pinnencal 105 i to ne samo u struku.
Kako i da je sve su sada to dosta lakse skije nego seth koi je pravi tenk teskas, a kod ovih neke odvaj prelaze 2k sto naravno zavisi od materijala. Medzutim mislim da materijal je dosta vazno da bude jedno celo parce drvo nego neki laminat kao kod Faction ski. Naime iskustva u mkd sa faction ski i nisu bas najbolja, ali ne i sa candide serijom.
No nigde se ne moze naci podatak o tvrdoci skije, citam review-e i samo subjektivno ove mekse a te tvrdze, odnosno mislim da je vantage na toj listi najtvrdzi ali ne i najtezi. Odnosno kada bih se odlucio za vantge onda bih se odlucio za visinu od 180 a ne za 188 za moih 185cm i 85kg.
Ono sto ne mogu da nadzem je koliki je camber za sve ove skije (osim za sfb) sa obzirom da su sve roker-camber-roker, a zadnje dve su i full twin tip (sto ovako dobro izgleda vizuelno :) ), a camber duzina je bitna da se nema osecaja da skijas na 120cm a imas 180cm skije...
E sad ja ne volim previse velik radius i to je to. Tako da kada sam sastavljao listu eliminisao sam sve sto im veci radius od 20m, a park skije imaju manji radijus kao sfb i candide 2.0 ili Oggy-ev Jam koja je park skija. Tacnije volim laganica opustene srednje zavoje.
https://onedrive.live.com/?authkey=%21AFRpFP-PHpmOSEs&cid=369E350EF61EEDD3&id=369E350EF61EEDD3%21458&parId=369E350EF61EEDD3%21431&o=OneUp
Ovaj snimak je napravljen sa moih movement shift koi su 98 u struku i teske 1550g po skii. Kada sam njih birao, birao sam skije za sve i mislim da nisam pogresio, ali posto imam jos jedan par vezova i sadasnje iskustvo sa prolecnog turiranja, mislim da je za prolecno turiranje mnogo bolje imati turno skije sa strukom od 85-90, a sa skije za sve u balkanskim uslovima gde i nema neke savrsene staze (osim u Bansko) onda je bolje imati drugi par skija nesto kao one sa liste.
Uze skije od 80 smatram da su samo za one koje skijaju iskljucivo na stazi i nemaju nikakve ambicije izaci van nje.
Svakako vec sam napomenuo da imam diamir freeride pro vezove koje bi isle na skije i svakako bi imale koze za kratke uspone, priode do odredzene tacke i to. Inace Oggy nema savrsenih vezova :), odnosno da vidis marker baron vez dok ocistis pa zatvoris, e to je muka...
Uh raspisao se...
Samo da napomenem da Jam nije prodavan kao skija za park, vec kao all-mountain. Za vez, ne znam, moj drugar mislim da ima neki Marker ali se ne sjecam koji, uglavnom uvijek on mene ceka da sastruzem vez, a ne ja njega :)
Мувмент Пекмез је преспремна за свакојаке стазе. И Панишер је, али тежа је борба кад оледи :-).
Pokreće vBulletin® Verzija 4.2.2 Autorsko pravo © 2000-2025 Skijanje.rs. Sva prava zadržana.