PDA

Pogledati punu verziju : Sapa, Stekan, Flexson, Tadija a bogami i drugi POMOĆ

Ledeni
09.12.2009, 23:29
Potrebna pomoć ili cu se ubiti skijom i pojesti vezove, ili obratno. :glavaozid:dontknow:

Pročitao sam tonu vaših postova, tonu članaka na temu odabira opreme i još uvek ne mogu da shvatim neke stvari. Ok treba vremena ali trenutno ga nemam baš puno. U tuđim postovima nisam mogao da dođem do odgovora. Da ne dužim:

Skijaš početnik 6-7 dana na skijama pretprošle godine (ostale povremene (is)padove ne računam), 181cm, 100kg a dobijem Atomic SX fibre (nije kataloška) 177cm R17m(verovatno ste ih videli u marketu). Jedni kazu dugacke i komplikovane za mene, po nekima sasvim odgovarajuće, radijus taman, ja ne htedoh da montiram vezove ko velim ako nekome prodam ili slično nek čovek sam buši skiju a ne da posle ima komplet rupa viška.

28.12.2009. idem na skijanje imam skoro sve al skije još uvek ne. Valja li ovo za mene, da se ne vratim sa skijanja ambulantnim a ne privatnim kolima.:kez:

Shvatili ste, pomagajte.:glavaozid

Sapa
10.12.2009, 00:18
Evo pale su i prozivke po forumu :jester:
Ma ja tu i tamo mlatim praznu slamu, uglavnom me ne uzimaj previse za ozbiljno, tu i tamo kazem neku "mudru", al ne znaci da sam uvijek u pravu.
Atomicovu sx seriju znam al ne znam model fibre, ko sto si reko nije kataloska, a i da jeste...nisam bas expert za atomic :-)

S obzirom da si pocetnik sa svega nedelju dana skijanja, meni za pocetak ta duzina zvuci malo predugacka za tvoju visinu.
Kolko se ja sjecam, niti jedan od atomicovih SX modela, nije bas smisljen za pocetnike. Mislim cak i da je serija nekad pocinjala sa rednim brojem 7, a misli cak i da bi i ta tadasnja 7ca prilicno zilava za tvoj nivo.

Ne brini neces se ti zbog tih skija vratiti ambulatnim kolima, nije to atomicova race-skija, samo vezove podesi na odgovarajucu skalu za tvoju tezinu.
Prije ce biti da ces sebi uskratiti zadovljstvo skijanja, ako je skija pretvrda.
Svakako ti preporucujem da nabavis neku skiju veceg flexa (meksu), koja ce barem 10tak -15 cm ispod tvoje visine. Naravno ako u ovom trenutku sebi nesto drugo mozes da priustis.
Moram ti priznati da trziste tih rekreativnih skija koje bi tebi vise odgovarale ne pratim, tako da ne mogu da ti preporucim neki konkretan model. Ali znam da postoji mnogo mnogo modela
za koje sam uvjeren da bi ti pruzile puno vise zadovoljstva od atomicove sx-serije.
Ponavljam konkretan model fiber ne znam pa ne mogu nista sa sigurnoscu da tvrdim.
Koje god skije da poneses na skijanje uzivaj u tome punim plucima. :dziveli:

Flexon
10.12.2009, 01:43
iako licno cijenim malo duze skije
177 je malo na duzoj strani ali ne ocajavaj savrseno ce posluziti za ucenje
ja sam prijatelja sa dvije lijeve noge i ravnim tabanima naucio da skija na 184 elan m12
koi je nesto manji od tebe i barem 25 kila laksi
odnesi u servis da ti se skije namontiraju i podese vezovi na pravilnu din vrijednost i ne razmisljaj o novim skijama barem ne ove sezone
pa ako se zarazis onda na kraju sezone uzmi nesto na popustu
jer ako vec posjedujes skije ovo nije vrijeme za nabavljanje opreme
najbolji su modeli proslogodisnji u pola cijene :dziveli:

stekan
10.12.2009, 09:12
Slažem se sa Flexonom da bi nešto kraća skija bila idealna, ali ni ovo ti nije predugačko.

To je InterSport-ov model i siguran sam da su početnici ciljano tržište za njega. Vjerujem i da moćno izgledaju. SX9 i jači modeli bi ti već bili malo "too much", ali sa ovim nećeš imati problema.

Poznajem jednog kragujevčanina koji je prije par sezona otišao u 3 Doline sa SX7. Čovjek se patio sve dok nije isprobao druge skije. Skija jednostavno nije slušala. Ostatak skijanja je bio na rentanim Dynastarima. Na osnovu ovog zaključujem da ćeš brzo prerasti SX Fiber i trebati neku ozbiljniju rekreativnu skiju. Čak i Atomic ima takvih modela, ali je ne znam koji su.

Za ovu i možda sljedeću sezonu će ti i ove poslužiti.

Tadija_91
10.12.2009, 19:59
Ja ne bih znao kasti nista vise nego sto je gore receno, a ni google nema sta dodati. Pravilno podesi vezove i mozes slobodno sa njima na stazu. Ne mora da te brine to sto su duze, jer je duzina primerena tvojoj tezini ;)(jedan sam od onih koji zagovaraju teoriju da se duzina skije bira prema tezini a ne visini skijasa).
Moje prve skije su u vreme kad sam ih kupio bile otprilike moje visine, i to mi nije predstavljao problem da ucim na njima. Na stazi ces primetit da li ti odgovaraju, a ako su bas nepodnosljive na kraju krajeva mozes i da iznajmis neke druge za tih nekoliko dana, pa da posle namenski trazis novu opremu.
i najbitnije od svega:

Koje god skije da poneses na skijanje uzivaj u tome punim plucima. :dziveli:
;)

Ledeni
10.12.2009, 23:35
Kad pre?

Dakle prijatelji, braćo, rođaci, bliža i dalja rodbino! Što je brzo, brzo je. Sapa i Flexson su noćne ptice. Odgovori su bili ekspresni i gađaju me tamo gde treba. Potvrde od Stekana i Tadije nisu nista manje značajne.

Momci, hvala vam!

Lomim glavu već neko vreme, čitam sve što nađem, ali pomoć iskusnih bez mnogo pametovanja tipa "vidi koliko ja znam" prava je stvar. Pravo u centar problema.:ski::awm2:

Uh, baš sam se raznežio.

Sutra idem u servis, stavljam vezove i 28-og pravac Goč. Nije neko skijalište ali ni ja nisam neki skijaš. Prema svecu i tropar. Ide društvo pa koliko para tolko i muzike.

Hvala još jednom.

"Čućemo" se mi još!

Ledeni
10.12.2009, 23:46
To je InterSport-ov model i siguran sam da su početnici ciljano tržište za njega. Vjerujem i da moćno izgledaju. SX9 i jači modeli bi ti već bili malo "too much", ali sa ovim nećeš imati problema.

Ove su tacnije Turbo Sportove, a mozes ih i videti.

http://www.skijanje.rs/forum/showthread.php?t=3226

http://www.turbo-sport.com/Products/TurboSport/PID-93324107.aspx

stekan
11.12.2009, 08:20
Neka te služe u sreći i veselju!

Ove su tacnije Turbo Sportove...

Prodaje ih Turbo Sport (tj. Magma), ali ne vjerujem da ih je Atomic pravio za Magmu, jer ih ima u ponudi na raznim stranama Evrope.

Ledeni
11.12.2009, 15:39
Uh tacno, vidjao sam ih po stranim sajtovima, mada Magme ima i u Madjarskoj, Bosni, Sloveniji (mislim), Srbiji, pa cak i u Hrvatskoj. Nisu bas mali pa mi je izgledalo logicno da mogu da "naprave svoju skiju" u dovoljnom broju primeraka.

Ma cije-su-da-su, ali mi je drago da nisu oni nesto smandrljali iako sam se kod njih skroz opremio.

Hvala na pomoci i lepim zeljama!

Shonke
12.12.2009, 21:47
Mozda je malo off, ali cisto za informaciju nije cudo sto Magme ima u Hrvatskoj zato sto je to hrvatska firma, sa pod brendovima Turbo Sport i Turbo Limac

Ledeni
14.12.2009, 17:04
Ma salio sam se. Naravno da gospodin Goranko Fizulic ima Magme po celoj Hrvatskoj. Ima Turbo sport, Turbo limac, Magma home, north spirit, coconut, urban republic, i ko zna sta jos. Ali on nije bitan za ovaj forum pa ga necemo vise obradjivati. Vazno je da moze da se nadje tamo svasta a kad ti neko od porodice robuje tamo onda imas i popust. Bar nesto.