Prijavite se

Pogledati punu verziju : Servis skija

Strane : [1] 2

miroper
21.10.2009, 14:19
Gospodo,

Zamolio bih vas da navedete mesta gde moze da se uradi kvalitetan servis skija u Beogradu, lepo bi bilo da nevedete i br.telefona ili adrese servisa.Da li je potrebna intervencija na novim skijama?Kakvo iskustvo imate sa radnjom "Beosporta", posto sam kupio skije i vezove posebno i nude mi dzabe montiranje vezova?

Hvala unapred.

skiman
21.10.2009, 14:35
Gospodo,

Zamolio bih vas da navedete mesta gde moze da se uradi kvalitetan servis skija u Beogradu, lepo bi bilo da nevedete i br.telefona ili adrese servisa.Da li je potrebna intervencija na novim skijama?Kakvo iskustvo imate sa radnjom "Beosporta", posto sam kupio skije i vezove posebno i nude mi dzabe montiranje vezova?

Hvala unapred.

Tražilica radi ćuda, vjeruj mi......http://www.skijanje.rs/Index/ski_servisi.htm :smoke:

miroper
21.10.2009, 15:05
Nemoj te me pogresno shvatiti, nije da sam nesposoban da na ovom sajtu pronadjem ski servise, samo bih zeleo da ljudi iznesu svoja iskustva u vezi sa ovom temom.Na nekim post-ovima je pisano o tome da serviseri prave "cuda" ....Dakle, ko su najbolji servisi?

hehehe
21.10.2009, 18:51
Dakle, najbolji servisi su oni koji imaju ovakvu ili sličnu mašinu...
http://www.wintersteiger.com/en/Sports/Machines/New-Machines/Automated-machines/10-Discovery-PSSF-/-SSSF
(o detaljima rada pojedinih delova mašine pogledaj na "Picture gallery")...
Na žalost, za ovih nekoliko godina koliko se svakodnevno majem po ovom forumu, ni jedan servis iz Srbije se ovde nije pohvalio da ima bilo šta nalik ovoj mašini...

Moj savet, izveden iz lošeg iskustva... čuvaj klizne ploče od kamenja na stazi i van nje, kantne (rubnike) popravljaj sam uz pomoć nekog od ručnih alata o kojima je bilo pisano ovde, blagim turpijanjem/brušenjem istih (i to samo sa strane, nikako odozdo:)... a ako budeš u prilici da u nekom inostranom servisu nabasaš na ovakvu mašinu, slobodno je iskoristi.

Novim skijama nije potreban nikakav servis osim možda dodatnog voskiranja kliznih ploča, mada je moje iskustvo vrlo dobro i sa nultim fabričkim mazanjem (izvadio skije iz najlona i skijao 6 dana bez problema). Što se montaže vezova tiče... ako je neki Fischer sa Railflex načinom kačenja veza, to bi uz pomoć skice iz uputstva koje dolazi uz vez mogla da montira i neka bakica od 80 godina... ako je pak neki drugi tip veza koji zahteva bušenje skija onda prepusti stvar profesionalcima (svaki tip veza ima svoj šablon i burgije sa graničnicima, mogućnost da se napravi "čudo" je manja od pola procenta)...

I da..., ne zaboravi da u servis poneseš pancerice koje će na skijanju biti u tom vezu... noge mogu biti i tvoje:)

hehehe
21.10.2009, 18:59
Moj savet, izveden iz lošeg iskustva... čuvaj klizne ploče od kamenja na stazi i van nje, kantne (rubnike) popravljaj sam uz pomoć nekog od ručnih alata o kojima je bilo pisano ovde, blagim turpijanjem/brušenjem istih

http://www.skijanje.rs/forum/showthread.php?t=2410

Kum Stevan
21.10.2009, 19:47
Mnogi moji prijatelji a i ja, servisiramo skije u "Salto M" na B. Brdu ul. Ljeska br 2. Koliko ja znam nikad se niko nije zalio na majstor Goranov rad. Tel:011-354-2018

skiman
22.10.2009, 07:08
kojima je bilo pisano ovde, blagim turpijanjem/brušenjem istih (i to samo sa strane, 1.nikako odozdo:)...
Novim skijama 2.nije potreban nikakav servis osim možda dodatnog voskiranja kliznih ploča, mada je moje iskustvo vrlo dobro i sa nultim fabričkim mazanjem (izvadio skije iz najlona i skijao 6 dana bez problema).
I da..., ne zaboravi da u servis poneseš pancerice koje će na skijanju biti u tom vezu... noge mogu biti i tvoje:)

Ad1.Sa ovim se nikako ne mogu složit, odozdo se brusi na 1 stepen, sa strane od 86-89 stepeni... Ad2. Itekako je potreban servis skija, nije potrebno brušenje kanti, ali je jako bitno voskiranje klizne površine. Zbog čega? Ako nije voskirana, onda je zbog trenja (između snega i klizne ploče) "zapališ"....Možeš izvadit skije iz najlona i poči na skijanje i skijačeš bp, ali uništavaš kliznu površinu. Kako to vidiš? Pa lako, klizna površina je posle skijanja bela, odnosno siva, a ne crna -masna, kao što mora da bude. Zapamtite klizna ploča mora biti non-stop masna. Jedino tako čuvaš skiju i držiš je da je brza....:ski:

hehehe
22.10.2009, 08:45
Ad1.Sa ovim se nikako ne mogu složit, odozdo se brusi na 1 stepen, sa strane od 86-89 stepeni... Ad2. Itekako je potreban servis skija, nije potrebno brušenje kanti, ali je jako bitno voskiranje klizne površine. Zbog čega? Ako nije voskirana, onda je zbog trenja (između snega i klizne ploče) "zapališ"....Možeš izvadit skije iz najlona i poči na skijanje i skijačeš bp, ali uništavaš kliznu površinu. Kako to vidiš? Pa lako, klizna površina je posle skijanja bela, odnosno siva, a ne crna -masna, kao što mora da bude. Zapamtite klizna ploča mora biti non-stop masna. Jedino tako čuvaš skiju i držiš je da je brza....:ski:

Skiman, slažem se sa tobom u pogledu uglova brušenja... pisali smo o tome mnogo puta ovde... moja primedba se odnosila na to da "brušenje odozdo" ne radi sam i bez alata koji može držati brusnu pločicu pod odgovarajućim uglom... (Alat za oštrenje, onaj bočni, može se nabaviti tu i tamo al onaj za odozdo bar ja nisam mogao naći, osim na netu).

Što se tiče mazanja ploče... to i vrapci na grani znaju... svaka 2-3 dana treba je mazati... moj komentar se odnosio na dodatno mazanje sasvim nove skije. Može ali i ne mora jer je već namazana fabrički... držaće nulti vosak 2-3 dana... pa jeR?

skiman
22.10.2009, 09:34
Skiman, slažem se sa tobom u pogledu uglova brušenja... pisali smo o tome mnogo puta ovde... moja primedba se odnosila na to da "brušenje odozdo" ne radi sam i bez alata koji može držati brusnu pločicu pod odgovarajućim uglom... (Alat za oštrenje, onaj bočni, može se nabaviti tu i tamo al onaj za odozdo bar ja nisam mogao naći, osim na netu).

Što se tiče mazanja ploče... to i vrapci na grani znaju... svaka 2-3 dana treba je mazati... moj komentar se odnosio na dodatno mazanje sasvim nove skije. Može ali i ne mora jer je već namazana fabrički... držaće nulti vosak 2-3 dana... pa jeR?

tek toliko da znate kako izgleda taj alat http://www.holmenkol.com/produkte/baseedge-file-guide-0-5-1-5.html

Ja svaku novu skiju voskiram....jer skija nije namazana fabrićki...Odakle ti to??:smoke::dontknow:

skiman
22.10.2009, 09:43
Evo ja konkretno upotrebljavam ove tri kotnike za rubnik na klizni oblogi

Ovaj drugi je profesionalna sprava, pa je dosta skuplja (link do slike koji sam dao). Ova tri su za 0,5, 1 i 1,5 stepeni.....

skiman
22.10.2009, 09:58
"nove smuči so namazane in nabrušene, tak oda so pripravljene za takojšnjo uporabo. by snežko na smucisca.net"

Odgovor servisera reprezentacije:

proizvajalci maž pa seveda s svojim pristopom želijo, da se čimvečkrat maže smuča .... kar načeloma ni nič narobe...ni pa potrebe.
To seveda niti priblizno ne drzi. Nove smuci NISO pripravljene za takojsno uporabo.... ne rekreativne, se manj pa tekmovalne. Pri tekmovalnih smuceh imas dve opciji... ena je priblizno 20x mazanje pred prvo uporabo, druga pa je hotbox in priblizno 3-5x ponovitev. Ce vzames nove smuci in jih postavis na sneg brez da so ustrezno pripravljene, je pri tekmovalnih smuceh enako, kot ce jih vrzes prec, saj te napake nikoli vec ne mores popraviti. Pri rekreativnih smuceh stotinke ne igrajo take vloge, se vedno pa je veliko lepse smucati z normalnimi smucmi, kot pa z nekimi nepostimanimi plohi, zato vsaj osebno mislim, da morajo biti ustrezno pripravljene tudi rekreativne

Da prevedem: Snežko tvrdi, da su nove skije namazane i naoštrene (oštre jesu, to svi znamo)

Serviser pj odgovara: Nove skije NISU pripremljene za trenutno upotrebu, što važi i za takmičarske kao i za rekreativne. Takmičarske trebaju se mazati prije prve upotrebe 20x, a po drugoj varianti (hotbox) najmanje 3-5 x. Rekreativne moraš mazati barem jedan put prije prve upotrebe.....

Još:
Pa se to... ce das novo dilo direktno na sneg, ji zapacas pore v masi, saj se podloga prepoji s svinjarijo namesto da bi se z mazo. Tega ne popravis nikoli vec. To pomeni, da v prihodnje peglanje nima vec enakega ucinka, saj masa ne absorbira maze oz. jo ne absorbira enako dobro, kot bi jo drugace. Zato imas s taksno potezo vedno nepostimane smuci ne glede na to, kaj delas kasneje. (prevod: ako daš novu skiju odmah na sneg, uprljaš joj pore (ne znam, da li je pravi izraz), umesto, da bi u te pore ušla maža-vosek. Ovo nikad više ne možeš popraviti......)

hehehe
22.10.2009, 17:51
tek toliko da znate kako izgleda taj alat http://www.holmenkol.com/produkte/baseedge-file-guide-0-5-1-5.html

Ja svaku novu skiju voskiram....jer skija nije namazana fabrićki...Odakle ti to??:smoke::dontknow:

Ma lep alat, nema šta... :)

Ma pusti ti servisere, svaki tera vodu na svoju vodenicu (mlin) :)... verujem samo ono što Stevo kaže... Stevo, jel Fischer mazan fabrički ili nije?

hehehe
22.10.2009, 18:15
Kopao malo po Netu i nađoh:

"I read this when I got my Lunars... (Fischer Website)

Quote:
How do I prep my new Fischer skis?

You hardly need to. Fischer skis are made from the most state-of-the-art ski machinery in the world. Fischer has just recently completed a multi-million dollar upgrade to their finishing equipment in a room larger than two football fields. The skis come from the factory with the appropriate base (0.5-1.0) and side (2.5-3.0) bevels, and a coat of universal wax, as well as a new structuring technique known as base embossing to ensure a consistent base pattern per ski category. For optimum performance, you may wish to apply the exact temperature wax needed for the skiing conditions before you take them onto the slopes."

Hvala Stevo :)

stekan
22.10.2009, 18:19
Nema na čemu Arso.

Mogao sam ti to dati i na jezicima ratobornih naroda i narodnosti, ali ti hoćeš na engleskom, pa neka ti bude.

wlad
22.10.2009, 20:03
@hehehe: ne verujem da ih mažu 20 puta, a to je minimalan broj za mene :cug:

Ja ih oštrim jedom u sezoni, zato to ni ne radim ja pošto pojma nemam, nego dam serviseru :). A peglam ih sam :sm022:

skiman
23.10.2009, 07:03
Itekako ču verovat prije serviseru reprezentacije, nego nekom koji prodaje skije u trgovini (uvek možeš od njih saznati nešto novo i upotrebljivo-mišljeno za servisera, da ne bude zabune).......uz to, meni nije teško to uradit, čak i više u tome baš uživam....a i skije na kojima skijam vrede previše para, i jako mi je bitno, da mi dobro klize ........kad kupim skije odmah ih i impregniram.....tako sam radio, i taku ću radit u budučnosti....:sm018:

hehehe
23.10.2009, 09:08
Proširismo priču na veliko a nisam to hteo... I ja ću svoje skije rado servisirati u servisu ako me opremom uvere da posle njihove majstorije neću nazad dobiti krš... Što se voskiranja novih skija tiče... ko god ima mogućnosti da to uradi, treba da uradi, sigurno neće škoditi... ;)

stekan
23.10.2009, 20:05
Rado bih skije peglao voskom po nekoliko puta, da ih ne treba nakon peglanja i stugati. Odavno nisam imao manje skija u stanu, ali i ovih 5 pari je puno posla.

dule.r
04.11.2009, 22:11
Koliko u BG kosta kompletan servis (ostrenje kantni, reparacija klizne povrsine, voskiranje)?
Prosle godine su mi na Zlatiboru uzeli 25 eura, a cuo sam da je na Kopu znatno jeftinije. Istina ili laz?

ogi86
05.11.2009, 14:31
Ja mislim da sam prosle godine kod cika Djoleta u Skimasteru platio oko 1600 kinti.

dr_kolew
06.11.2009, 19:09
ja skije nosim kod MARCONIJA na keju,900 kinti a mislim da je isto toliko i u planet bajku...:dziveli:

plecko
17.12.2010, 10:00
Dakle, najbolji servisi su oni koji imaju ovakvu ili sličnu mašinu...
http://www.wintersteiger.com/en/Sports/Machines/New-Machines/Automated-machines/10-Discovery-PSSF-/-SSSF
(o detaljima rada pojedinih delova mašine pogledaj na "Picture gallery")...
Na žalost, za ovih nekoliko godina koliko se svakodnevno majem po ovom forumu, ni jedan servis iz Srbije se ovde nije pohvalio da ima bilo šta nalik ovoj mašini...

e sad imamo ovu masinu u Srbiji, zahvaljujuci Borisu Strelu :ski::ok:

zex
13.01.2011, 23:50
Kako to da serviseri ne mogu da naostre skije tako da budu ostre kao kad su bile nove? :sm006:

Milos011
14.01.2011, 10:22
Kako to da serviseri ne mogu da naostre skije tako da budu ostre kao kad su bile nove? :sm006:

Ih... večito pitanje nakon svakog servisa.

Imaš objašnjeno sigurno na više mesta po forumu.

Suština je da se oštrina kantni dobija kaljenjem tako da je taj prvi sloj i najtvrđi i najoštriji. Svaki sledeći je mekši.

chaghaboo
14.01.2011, 12:56
U Ciklodromu na NBGD sam uradio nulti servis (to je ono famozno voskiranje novih skija o kojem se ovde dosta diskutovalo) i sada, posle 10 dana na snegu, sam odneo skije na generalku pred sledeće skijanje. Ostao mi je utisak da se nikako ne radi o priučenim serviserima već ljudima koji znaju svoj posao i vrlo ozbiljno pristupaju tematici. Spremni su da objasne sve u vezi servisiranja skija, kao i da daju svoje mišljenje ukoliko želite da se skije servisiraju na neki poseban način (npr. ugao rubnika, izbor voska, dotezanje vezova, itd.). Ostaje da se vidi kako će se skije ponašati nakon servisiranja, što javljam naknadno :ski:

Inače, gledao sam onu Strelovu mašinu kako radi na Expozimu, stvarno deluje impresivno. Kažu da izuzetno precizno podešava ugao rubnika a da pri tome skida znatno manje materijala nego ove mašine koje se uglavnom sreću po servisima. Što bi trebalo da znači da bi takvim servisiranjem imali nikad bolje naštelovane skije čiji bi rubnici znatno duže trajali?!

Zvao sam ih, nalaze se u Bul. Vojvode Mišića u zgradi Bigz-a, ali kod njih je servisiranje 1500, 2000 ili 2500 dinara u zavisnosti od obima posla koji skije zahtevaju. S tim što u servis dolaze na poziv pa mi bilo glupo da cimam lika da dođe i pripremi mašinu a da ispadne da je servis za moje skije preko tih 1500, što mi je malo mnogo i u tom slučaju bih odustao.

chaghaboo
14.01.2011, 12:59
Apropo toga raditi nulti servis ili ne, radi se baš o Fischer-u i ne bih se kladio da bi tako dobro išle i da nulti servis nije urađen. Sem toga taj servis je jeftin pa bih ga ako ništa drugo ono preventivno preporučio, bolje nego da razmišljate da li ćete trajno poremetiti strukturu klizne ploče.

skiman
14.01.2011, 13:23
Apropo toga raditi nulti servis ili ne, radi se baš o Fischer-u i ne bih se kladio da bi tako dobro išle i da nulti servis nije urađen. Sem toga taj servis je jeftin pa bih ga ako ništa drugo ono preventivno preporučio, bolje nego da razmišljate da li ćete trajno poremetiti strukturu klizne ploče.

Nema tu dileme, dal da uradim (kao što ti kažeš :dziveli:) nulti servis, ili ne...nulti servis TREBA, da se uradi i nove skije NISU voskirane...

chaghaboo
14.01.2011, 13:47
@skiman
Razmišljam sad i o tome da kada pogledam skije posle tih 10 dana očigledno je da vape za voskom. Ne mogu ni da zamislim na šta bi ličile da nisu voskirane. Tako da ne samo u teoriji već i u praksi je očigledno potrebno podmazati i nove skije!

I zato živeo vosak i nulti servis :dziveli:

skiman
14.01.2011, 17:23
@skiman
Razmišljam sad i o tome da kada pogledam skije posle tih 10 dana očigledno je da vape za voskom. Ne mogu ni da zamislim na šta bi ličile da nisu voskirane. Tako da ne samo u teoriji već i u praksi je očigledno potrebno podmazati i nove skije!

I zato živeo vosak i nulti servis :dziveli:

Bijele su , jel tako?? Ti ih samo maži voskom na 4-5 skijaških dana...i one će ti dobro služiti...u stvari, bez dobrog mazanja ne ide ni kod žena, jelda??:smoke:

chaghaboo
15.01.2011, 12:12
Ne znam skimane dal bih baš mazanje skija poredio sa mazanjem žena... Mada kad bolje razmislim ima tu dosta sličnosti. Izbor vrste voska u zavisnosti od onoga što želiš da postigneš, zatim toplo utrljavanje i na kraju proba da vidiš kako sve to izgleda u praksi uz različite tehnike (široki i uski karving zaokreti, otklizavanje repovima...) :ok:

Da, da skije su malo pobelele odozdo, ne preterano ali je očigledno da im treba voska. Inače kao nove su toplo voskirane, tri puta je utiskivan topli vosak.

pailhead
19.01.2011, 12:31
Jel smem da se usudim negde kod nas da serviram magne-traction?

sasacg
05.02.2011, 20:26
Zna li neko kakvu masinu imaju ovi u Beosportu u Sava Centru?

Sme li se nositi kod njih?

macak011
05.02.2011, 20:52
Nemoj te me pogresno shvatiti, nije da sam nesposoban da na ovom sajtu pronadjem ski servise, samo bih zeleo da ljudi iznesu svoja iskustva u vezi sa ovom temom.Na nekim post-ovima je pisano o tome da serviseri prave "cuda" ....Dakle, ko su najbolji servisi?

Ne znam koji su najbolji, ali Ski Master, u Mlatisuminoj kod matorog Djoleta je nekad bio najbolji, ne znam danas, a ja sam pre dve-tri godine vise puta servisirao u ski servisu ELAN, u Preradovicevoj, sasvim zadovoljan. Cak sam kod njih krpio i jednu pocepanu kantnu i uradjeno je sasvim pristojno, a nije bilo skupo! Sada mi skije servisira drugar, on je inace ski trener, a ja nemam ni alat za to..

wlad
05.02.2011, 22:27
Kad smo kod servisa, da pohvalim ski servis Ognjanović u Kamenici (Novi Sad) pred Italiju su naoštrili tri para skija sa kojima smo tamo skijali - i ja nikada nisam skijao na bolje naoštrenim skijama. Inače su nas pitali kako želimo da se naoštre pa smo im rekli 88 stepeni i držalo je na ledu :ok:.

sasacg
19.02.2011, 23:01
Posto sam se vratio sa skijanja,a pred put sam pitao ima li neko iskustva sa Beosport servisom u SC,da kazem koju o tome...

Poneo sam neki dan pred odlazak u Bansko skije u pomenuti servis,trazeci da se odradi sve sto treba...Skije su pre toga bile vozene 9 dana i imale su jednu veeeeliku brazdu na kliznoj povrsini,vozene na stazi Gvozdac i Ledenice koje su bile skoro sve sam led (mart 2010.)...

Covek koji radi u ovom servisu pogleda i kaze mi kako samo treba mazanja,kao ta brazda nije strasna,a kantne su ok...Rekoh ok,covek valjda zna bolje od mene,i ako sam mu naglasi da mislim da treba i ostrenje,a mozda i da se popuni ta brazda...Kaze on "ne"...

Kad sam prvi dan naleteo na led na stazi,skije ne drze u opste,samo noga otklizava...Popizdeo sam.Stvarno ne znam sta mu je bilo,da li ga je mrzelo da radi kompletan servis?Ne znam...

Uglavnom,mene taj servis vise videti nece...

zloglasni
20.02.2011, 02:32
Ljudi vrlo lako mozete sami da ocenite da li kantnama treba ostrenje ili ne.Predjite noktom preko istih i ako se skida nokat i ostaje na kantni znaci da je ok.Sad naravno postoje razlike u kolicini nokta koje ce ostati ali vremenom cete i to savladati i znati tacno kakvo je stanje.

Druga stvar: Moze Bode-ov tehnicar da vam ostri skije i da vi opet vicete da ne drze na ledu.Upamtite jednu stvar sto je tvrdje to mora jace da se stisne a obicno ljudi rade obrnuto uplase se leda i onda idu kenjkavo i ocekuju da ce skija da drzi jer je dobro naostrena (hoce pampur).Znam da je tesko i da se ljudi ne osecaju prijatno kad vide tvrde staze ali jednostavno morate da krenete sa stavom da ce te da je pokidate i samim tim stisnete skije do maximuma.I ne plasite se pada,vecina padova pri proklizavanju zavrsava na boku.Kupite samo one sorceve sto stite taj deo tela i mirni ste.

zloglasni
20.02.2011, 02:39
Posto sam se vratio sa skijanja,a pred put sam pitao ima li neko iskustva sa Beosport servisom u SC,da kazem koju o tome...

Poneo sam neki dan pred odlazak u Bansko skije u pomenuti servis,trazeci da se odradi sve sto treba...Skije su pre toga bile vozene 9 dana i imale su jednu veeeeliku brazdu na kliznoj povrsini,vozene na stazi Gvozdac i Ledenice koje su bile skoro sve sam led (mart 2010.)...

Covek koji radi u ovom servisu pogleda i kaze mi kako samo treba mazanja,kao ta brazda nije strasna,a kantne su ok...Rekoh ok,covek valjda zna bolje od mene,i ako sam mu naglasi da mislim da treba i ostrenje,a mozda i da se popuni ta brazda...Kaze on "ne"...

Kad sam prvi dan naleteo na led na stazi,skije ne drze u opste,samo noga otklizava...Popizdeo sam.Stvarno ne znam sta mu je bilo,da li ga je mrzelo da radi kompletan servis?Ne znam...

Uglavnom,mene taj servis vise videti nece...

Ne znam sta podrazumevas pod veeeeeeeeeelikom brazdom ali retko kad led moze da napravi ozbiljnu stetu to su uglavom plitke brazde sem ako nisi naleteo na neku santu

sasacg
20.02.2011, 10:23
Ma nije brazda od leda,nego je na Krcmaru progledala staza,pa sam naleteo verovatno na neki kamen...A sto se tice procenjivanja da li drze na ledu ili ja ne pritiskam dovoljno,vec sam napisao da mi je na Gvozdcu i Ledenici koji su bili kompetno zaledjeni skija grizla led savrseno...Tako da nije do mene nego do rubnika

jopopo
20.02.2011, 11:41
Ma nije brazda od leda,nego je na Krcmaru progledala staza,pa sam naleteo verovatno na neki kamen...A sto se tice procenjivanja da li drze na ledu ili ja ne pritiskam dovoljno,vec sam napisao da mi je na Gvozdcu i Ledenici koji su bili kompetno zaledjeni skija grizla led savrseno...Tako da nije do mene nego do rubnika

Razumem šta pričaš ali je to stvarno subjektivni osećaj, nije ni svaki led isti (temperatura, tvrdoća i sl.) i sve zavisi pod kojim uglom naletiš i da li cela skija ide po ledu ili samo deo nje zahvati led. I meni se dešava da nekad vozim po ledenim pločama savršeno a onda na parčetu od 0,5m x 0,5m proklizam i napravim skoro špagu. Zavisi i od nagiba piste i verovali ili ne na većem nagibu teoretski skija manje proklizava na ledu (baš kao što su Gvozdac i Ledenica) nego na manjem nagibu.

Kod mene zavisi i od doba dana, pre podne dok su noge sveže nema šanse da proklizam nigde ali čim jedem, odmorim, popijem neku rakijicu ili kuvano vino velika je verovatnoća da u nastavku dana negde proklizam :dziveli:

stekan
20.02.2011, 16:51
Možda je u pitanju jedan mali detalj: zatupljivanje vrha i repa. Ja volim kad su mi rubnici od vrha do dna naoštreni, a mnogi serviseri po navici iz starih vremena zatupe 20-tak cm vrha 15-tak cm repa. Jednom su mi to uradili, pa sam vratio skije na ponovno oštrenje, jer sam imao osjećaj da su lošije nego prije oštrenja.

pailhead
20.02.2011, 16:57
Jel magne-traction toliko egzoticna stvar? Zar to ne postoji i na skijama?

sasacg
20.02.2011, 19:45
Možda je u pitanju jedan mali detalj: zatupljivanje vrha i repa. Ja volim kad su mi rubnici od vrha do dna naoštreni, a mnogi serviseri po navici iz starih vremena zatupe 20-tak cm vrha 15-tak cm repa. Jednom su mi to uradili, pa sam vratio skije na ponovno oštrenje, jer sam imao osjećaj da su lošije nego prije oštrenja.

Ma nije stvar u tome,nego lik nije naostrio skije iako sam to trazio,rekao je da ne treba,a ocigledno je trebalo...

marsi
24.02.2011, 20:11
jel moze neko da preporuci servis na kopu koji korektno odradjuje ostrenje kantni? ostrim stalno u brzecu kod juniora pa bih probao jos kod nekog, ne zato sto nisam zadovoljan, nego cisto da vidim ima li razlike...
hvala.

chaghaboo
25.02.2011, 09:19
Kada je marsi već spomenuo servis kod Juniora, da podelim iskustvo. Pre jedno dva meseca je prijatelj krpio skiju baš u tom servisu (ona mala kućica pored Juniora), bio sam sa njim. Zagrebao je skiju uz samu kantnu u dužini od jedno 3, širini 0,3-0,4 cm a u dubinu je oštećenje došlo do metala (rekao bih da je to unutrašnji deo kantne koja je profilisana tako da jedan deo ulazi ispod klizne ploče da bi se čvršće držala).

Lik je samo nakapao polietilen bez da je prethodno obradio oštećenje. Nije ga očistio od evenutalne prljavštine, nije obradio ivice oštećenja kako bi polietilen bolje držao, ma ništa nije uradio i naravno zakrpa je otpala posle par dana. Nisam hteo da se mešam da se ne bi majstor drndao i još lošije odradio posao. Nije da se razumem i da imam iskustva ali ono malo što znam i zdrav razum govore da to ne treba tako. Ali kao što rekoh nisam hteo da dođem u situaciju da majstor kaže "ako znaš bolje ti uradi sam".

Igrom slučaja dok je "majstor" radio dolazi još jedan lik, takođe sa oštećenjem klizne površine. Kaže majstor čoveku da su mu skije izuzetno tupe i da im treba i oštrenje, na šta čovek odgovara kako ih je ranije oštrio (na nekom drugom mestu) i da nije bio zadovoljan. Eee ali tu je iskusni majstor doskočio sa objašnjenjem da je to sigurno zbog toga što mu nisu zatupili vrhove i krajeve. Kaže on da se to tako radi ali mnoge servisere mrzi da se time zavitlavaju, ćutim ja opet i gledam kako će čoveku čistokrvne karving skije posle oštrenja da zatupi.

Srdačno ne preporučujem taj servis.

jopopo
25.02.2011, 09:47
Kakva su iskustva sa ovim "Ski Express" servisom za 5 evra koji se nude na stranim skijalištima? Konkretno, idem sutra u Nasfeld pa me interesuje da li je neko koristio baš tamo ili negde drugde sličan?

Šta podrazumeva, samo oštrenje ili i voskiranje?

wlad
25.02.2011, 10:23
Koristio sam taj 5min servis za 5eur u Nassfeldu, skroz je OK, podrazumeva oštrenje i mazanje - to 5min je maks ako ima još ljudi - inače traje 2 min ;). Oni samo "ćušnu" skiju u mašinu i ona ti sve to auto prožvaka... Zgodno je iz prostog razloga zato što ako nisi zadovoljan skijama na stazi - svratiš (ja sam bio u onom na vrhu gondole) odradiš to za 2-5min i cepaš dalje - ne moraš ni piće da popiješ - i sugurno će ti biti bolje nego pre servisa :D. Pored tog express servisa ima i drugih, sa reparacijom podloge itd. oko 15eura.

Milos011
25.02.2011, 11:05
I ja sam tamo servisirao skije i OK je. Očas gotovo. Mada... dobro su bile naoštrene ali je vosak brzo spao... ali sam to i očekivao.

sev
25.02.2011, 11:43
Kakva su iskustva sa ovim "Ski Express" servisom za 5 evra koji se nude na stranim skijalištima? Konkretno, idem sutra u Nasfeld pa me interesuje da li je neko koristio baš tamo ili negde drugde sličan?

Šta podrazumeva, samo oštrenje ili i voskiranje?

Konkretno - taj servis u Nassfeld-u (na vrhu Millenium express gondole) je odlican.

Mali servis je voskiranje i ostrenje kantni. Masiniski. Gotovo za 5min (dok posetis wc ili proversi ski line;)). Inace, cena je od ove godine nesto visa - 7 eur.

Full servis je 17 eur i podrazumeva i reparaciju. Nisam probao.

Brzi servis tamo radim na pocetku i na kraju ski ture od 6-7 ski dana.

jopopo
25.02.2011, 11:45
@wlad, milos 011, sev
Imao sam 6 dana skijanja na novim skijama u 28 dana ove godine, koje su pre toga sređene, pa planiram da nakon 2-3 dana vidim kako će se ponašati i odradim taj Ski express.

Hvala na savetima.

P.S. @sev, meni u "specijalnoj ponudi" koju sam dobio od vlasnika apartmana gde idem piše "Special price" za Ski-Pass (186 evra) i Ski express (5 evra) i besplatno čuvanje SAMO skija na stanici gondole i samo 9 evra za ski cipele doplata za 7 dana (a inače je 10 evra).

sev
25.02.2011, 12:06
Pogledaj da li ti je ta brosurica od winter 2010/2011 ili od prosle godine. Obe se jos dele u Nassfeldu, a nova ima ucrtane ski-movie lokacije (super stvar, aktivna od ove zime) i nove cene servisa;). Ta cena od 7eur (ranije 5eur) je kao special-price i vazi uz ski pass.

MAda, moguce je da imas neku promociju.

Manje-vise isto ti je, 2eur ne cini neku razliku. Servis je dosta kvalitetan, a jeftiniji je nego kod nas (+ super je zgodan, jer nema cimanja sa nosenjem skija okolo).

Sve u svemu - uzivaj i lepo se provedi;).

PS: probaj recimo stazu 63 (odmah pored servisa) ili crvenu 70 (uvek zaledjena, malo dalje), pre i posle ostrenja i videces koliko je to dobro potrosenih 7eur;).

jopopo
25.02.2011, 15:47
MAda, moguce je da imas neku promociju.
Promocija uz smešaj, dobio sam na mail u obliku dodatnih informacija, nemam brošuru. Ta kuća je član KIG udruženja i onda imaš popust za sve živo tamo uz boravišnu kartu koju nosiš sa sobom i pokazuješ. Proveriću u praksi ;)

Manje-vise isto ti je, 2eur ne cini neku razliku. Servis je dosta kvalitetan, a jeftiniji je nego kod nas (+ super je zgodan, jer nema cimanja sa nosenjem skija okolo).
:ok:

Sve u svemu - uzivaj i lepo se provedi;).

PS: probaj recimo stazu 63 (odmah pored servisa) ili crvenu 70 (uvek zaledjena, malo dalje), pre i posle ostrenja i videces koliko je to dobro potrosenih 7eur;).
Thanks for tips and wishes :ski:

chaghaboo
01.11.2012, 17:42
Jel servisirao ko skije u Strelovom servisu u Beogradu na tom čuvenom Winterstaiger-u?

Ivan Bgd
02.11.2012, 09:31
Jel servisirao ko skije u Strelovom servisu u Beogradu na tom čuvenom Winterstaiger-u?

kud si se vec zaleteo da servisiras :eek:
mislim da ti je dovoljno da kao i ja samo u servisu skines parafin ili cime li su vec premazane skije da ne podlegnu atmosferskim uticajima i samo ih dobro nalijes voskom i ostavis tako nalivene do pred polazak na skijanje, a onda u servisu ti samo sastruzu visak voska i uglacaju i vozi Misko :ski:

To naravno mozes u bilo kom servisu(400 din), nema potrebe da te deru kod Strela.

A kad ih u decembru probamo pre Fra oda cemo videti treba li malo da se naostre kantne:ok:
Ovako mi moje ne deluju bas ostro, kao stare kada sam ostrio i mogao komarcu krilca da secnem ali nekako mi zao da ih odmah ostrim i trosim kantne.
poz

dzoninho
02.11.2012, 09:34
kud si se vec zaleteo da servisiras :eek:
mislim da ti je dovoljno da kao i ja samo u servisu skines parafin ili cime li su vec premazane skije da ne podlegnu atmosferskim uticajima i samo ih dobro nalijes voskom i ostavis tako nalivene do pred polazak na skijanje, a onda u servisu ti samo sastruzu visak voska i uglacaju i vozi Misko :ski:

To naravno mozes u bilo kom servisu(400 din), nema potrebe da te deru kod Strela.

A kad ih u decembru probamo pre Fra oda cemo videti treba li malo da se naostre kantne:ok:
Ovako mi moje ne deluju bas ostro, kao stare kada sam ostrio i mogao komarcu krilca da secnem ali nekako mi zao da ih odmah ostrim i trosim kantne.
poz

Sto bi moj komsija rekao, kad muva sleti da posjece piiiii :)

Ivan Bgd
02.11.2012, 09:43
Sto bi moj komsija rekao, kad muva sleti da posjece piiiii :)

:)
bas to htedoh da kazem , al' rekoh ajde da bidnem fin :sm018:

ftj
02.11.2012, 11:22
Probao ja kod Strela i super je ispalo.

chaghaboo
02.11.2012, 11:40
@Ivan Bgd
Ivanča, nisi valjda mislio da ću nove skije da dam na oštrenje :sm022: Ove moje će da odu samo na voskiranje i to pred skijanje, do tada ih ne pipam. I tokom sezone ću da ih oštrim i radim kompletan servis samo po potrebi, voskiranje je jedino što će biti redovna aktivnost :ski:

@ftj
Kakvi su sa cenama, ako se sećaš? Voskiranje pretpostavljam takođe rade mašinski?

dzoninho
02.11.2012, 11:45
mare mislim da ne 1200 ili 1500 dinara servis, zvao ja skoro i pitao...

Ivan Bgd
02.11.2012, 11:56
mnogo je kume ako je samo za voskiranje
poz

chaghaboo
02.11.2012, 11:56
mare mislim da ne 1200 ili 1500 dinara servis, zvao ja skoro i pitao...

:ok: Zanima me informativno jer svi hvale tu mašinu jer kako kažu manje skida kantne i precizno pravi ugao. A sa SkiBus karticom nude 50% popusta u Strelovom servisu.

Ivan Bgd
02.11.2012, 12:01
:ok: Zanima me informativno jer svi hvale tu mašinu jer kako kažu manje skida kantne i precizno pravi ugao. A sa SkiBus karticom nude 50% popusta u Strelovom servisu.

nekako mi sumnjivo to masinsko, sta ako se istripuje makina i sje.. kantne ?
rucno ostrenje mi deluje kao da manje trosi kantne , tj. ostri se po malo, polako dok ne bude ostro.

poz

dzoninho
02.11.2012, 12:10
Evo zvao sam, 20 evra sa popustom ski busa, full servis, dakle sve moguće što imaju...

chaghaboo
02.11.2012, 12:17
I ja bih rekao da je ručno, ali baš ručno oštrenje možda i najbolja varijanta, ali treba alat i da zna čovek. Po servisima ovde kod nas ne rade ručno nego isto na mašinama samo ne automatizovanim kao što je ovaj Winterstaiger.

Poštena je i cena, mislim da je u ostalim servisima oko 1000 din. sa SkiBus popustom.

Milos011
02.11.2012, 18:31
Ja sam pre dve godine radio servis u "Strel" servisu.... tada je još bio u BIGZ-ovoj zgradi. Mazanje i oštrenje je bilo 20€.

E sad... ono što je mene zbunilo je to da je momak skiju prvo oštrio ručno pa je onda stvaljao na mašinu. Objasnio mi je da mašina radi podlogu skije i finu završnu obradu kantne. Što se tiče mojih utisaka na skijanju ... nisam primetio razliku tog i običnog oštrenja.

Prošle zime sam oštrio kod Đoleta u Mlatišuminoj i bio sam prezadovoljan. Skijanje je bilo u martu po ledenim pločama i skija je držala ko po šinama.

Cobra
14.11.2012, 21:29
Novosadjani, gde u Novom Sadu ima dobar servis za skije?

CrazyKong
15.11.2012, 12:37
nekako mi sumnjivo to masinsko, sta ako se istripuje makina i sje.. kantne ?
rucno ostrenje mi deluje kao da manje trosi kantne , tj. ostri se po malo, polako dok ne bude ostro.

poz

Meni do sada niko nije rucno naostrio kao sto su ostrile masine. :ok:
Ne kazem da je nemoguce, cak sam siguran da rucno moze mnogo bolje da se uradi. Problem je u znanju i pristupu koga manjka.

Drugo zapažanje je da sam mašinski jedino dobro oštrio u AT (na par različitih skijališta) za razliku od ITA & FRA gde je to uvek ispadalo nekako kilavo i kratkotrajno :sm022:

Ivan Bgd
15.11.2012, 12:45
Meni do sada niko nije rucno naostrio kao sto su ostrile masine. :ok:
Ne kazem da je nemoguce, cak sam siguran da rucno moze mnogo bolje da se uradi. Problem je u znanju i pristupu koga manjka.

Drugo zapažanje je da sam mašinski jedino dobro oštrio u AT (na par različitih skijališta) za razliku od ITA & FRA gde je to uvek ispadalo nekako kilavo i kratkotrajno :sm022:

Meni su u Tinju naostrili očajno + sjebali ugao ostrenja.
Dok mi je u servisu u BG majstor rucno naostrio toliko da sam ga psovao kad sam se spustao jer je bilo kao da sam na šinama , a skijam sa proklizavanjem(ono starinski, spojene noge).Svaki zaokret je bio borba da se ne prevrnem.
Sad mu uvek skrecem paznju da slabije ostri i ne visoko prema vrhu skije.

poz

wlad
16.11.2012, 10:54
Novosadjani, gde u Novom Sadu ima dobar servis za skije?

Za dobar servis ćeš morati da skokneš preko reke, u Kamenicu kod Sport Servis Ognjanović-a..
(ideš onom glavnom ulicom i videćeš usput znak za Ognjanovića - nalazi se u gornjoj paralelnoj ulici)

Cobra
16.11.2012, 14:22
za dobar servis ćeš morati da skokneš preko reke, u kamenicu kod sport servis ognjanović-a..
(ideš onom glavnom ulicom i videćeš usput znak za ognjanovića - nalazi se u gornjoj paralelnoj ulici)
Хвала Влад, срећом Нови Сад није много велики и нема гужве.

Grazer
16.11.2012, 15:38
Hajde za Banjalucane pitanje. Osim Shimana, radnje preko puta parka mladen stojanovic (nikada tamo nisam bio) i radnje preko puta borcevog stadiona gde imaju dobri servisi u gradu? Gde nosite svoje skije. Ja vec 10god redovan sam klijent shimana

gevara
16.11.2012, 18:30
Ajde iskusniji BL skijaši...

Men's'čini da ti iskusniji ne servisiraju mnogo skije u BL, naročito kad je u pitanju "oštrenje".
Moje skromno iskustvo sa "voskanjem" - mladići iz "Soković sport" bolji rezultat postigli od ostalih koje si naveo!

Ponoviću iz druge teme, radnja preko puta parka MS (piše "Jošo") ima zanimljivu mašinku za test veza. Nije zgoreg povremeno provjeriti stanje istih. Kriza jeste, no kad bi bilo povoljnije, češće bi se to činilo.

Grazer
16.11.2012, 22:20
Cuo sam neke informacije da ima ljudi u gradu koji rucno ostre skije. Nemaju radnju vec onako u stanu i dosta ljudi kaze da nosi kod njih i kao hvali ih

salto
17.11.2012, 02:08
Dragi forumasi , u svrhu edukacije ovog sektora (ski servisiranje) ali nikako , napominjem nikako u svrhu reklamiranja, posto kod nas u Srbiji postoji jako puno itekako kvalitetnih servisa,mozemo jednu nedelju prikazati, za aktivne forumase sta sve podrazumeva servisiranje skija.Zbog opasnosti od mogucih vrlo opasnih povreda sam zabranio pre 4 godine prisustvo stranaka u radionici jer umalo nisam ostao bez palca i iste te godine me je katapultiran bord iz masine udario u ledja (u oba slucaja je bilo zapitkivanje stranaka i tzv vrzmanje oko sektora rada masina i usled umora jednostavno popusti koncetracija servisera(u oba slucaja nije ostecen board-skija :) ).Voleo bih da vidite sta znaci postotak posmaka kod brusenja skija (baze i kantne) razliku rucnog i masinskog ostrenja , donjeg minusa u 4 ugla , kako i zasto odabirati bocni ugao , kako uraditi servise u licnoj praksi.Najavite se jednu nedelju (nas neradni dan) pa cemo vam , naravno uz slikanje i snimanje :) vrlo rado prikazati sve.Naravno ovo je sve u svrhu promovisanja ovog obaveznog sektora (servisiranja) u paleti priprema za skijanje .Ko je zainteresovan moze se prijaviti da odredimo dan i da uz kaficu i naravno uz rad prodiskutujemo o ovoj temi .Takodje pozivam i ostale kolege da urade isto i da sklonimo jednom za svagda famu o nestrucnosti nasih ski servisera.Takodje molim kolege da ne promovisu svoje servise vec samo servisiranje skija, voleo bih takodje da i sam Admin prisustvuje verovato ce imati sta da postavi na portal
veliki POZDRAV svima
Goran

stekan
17.11.2012, 09:23
Svaka čast Gorane. To bi bilo interesantno pogledati. Jedino me ovih par stotina kilometara ovlaš sprečava da se nakanim doći.

Po pitanju fame o nestručnosti servisera, mislim da tu nije toliko pitanje stručnosti, koliko je pitanje odnosa prema poslu tj. prema klijentu. Kad bi me sad neko pokušao ubijediti da bar trećina servisa (ili servisera) nakon šlajfanja klizne obloge brusi donji ugao rubnika (u mašinstvu je to grudni ugao), pokušaj bi mu bio uzaludan. Takođe, ne vjerujem ni da više od trećine servisera vodi računa o bočnom uglu (leđni ugao u mašinstvu). Oštre ga, ali da li je 90, 88 ili koliko god, to je manje bitno. Bitno je da je oštro. Zatupljivanje vrha i repa nakon oštrenja bi isto tako bilo interesantno proanalizirati kako serviseri tome pristupaju. Mislim da i pristup servisera zavisi od količine skija koja ga čeka za servis.
Sve u svemu, mislim da je priča individualna i da mnogi znaju kako treba raditi (ne znaju svi, garant), ali da je pitanje kako u svakoj situaciji pristupaju poslu.

Lično i osobno vrlo rijetko dajem skije u servis (tu ne brojim oštrenje na finoj Wintersteiger mašini kod prijatelja u Austriji). Od redovnih bar 5 pari u stanu, u posljednjih 5-6 sezona sam samo jedan par dao na šlajfanje klizne plohe. Sam peglam vosak i ponekad oštrim rubnike (vrlo rijetko u posljednje vrijeme). S obzirom gdje skijam, to nemam ni potrebu krpati oštećenja (a i to bih sam radio).

P.S. Koliko skijaša i servisera zna da se donji ugao oštri samo (i jedino) nakon šlajfanja klizne plohe?

ninic
17.11.2012, 10:03
Dragi forumasi , u svrhu edukacije ovog sektora (ski servisiranje) ali nikako , napominjem nikako u svrhu reklamiranja, posto kod nas u Srbiji postoji jako puno itekako kvalitetnih servisa,mozemo jednu nedelju prikazati, za aktivne forumase sta sve podrazumeva servisiranje skija.Zbog opasnosti od mogucih vrlo opasnih povreda sam zabranio pre 4 godine prisustvo stranaka u radionici jer umalo nisam ostao bez palca i iste te godine me je katapultiran bord iz masine udario u ledja (u oba slucaja je bilo zapitkivanje stranaka i tzv vrzmanje oko sektora rada masina i usled umora jednostavno popusti koncetracija servisera(u oba slucaja nije ostecen board-skija :) ).Voleo bih da vidite sta znaci postotak posmaka kod brusenja skija (baze i kantne) razliku rucnog i masinskog ostrenja , donjeg minusa u 4 ugla , kako i zasto odabirati bocni ugao , kako uraditi servise u licnoj praksi.Najavite se jednu nedelju (nas neradni dan) pa cemo vam , naravno uz slikanje i snimanje :) vrlo rado prikazati sve.Naravno ovo je sve u svrhu promovisanja ovog obaveznog sektora (servisiranja) u paleti priprema za skijanje .Ko je zainteresovan moze se prijaviti da odredimo dan i da uz kaficu i naravno uz rad prodiskutujemo o ovoj temi .Takodje pozivam i ostale kolege da urade isto i da sklonimo jednom za svagda famu o nestrucnosti nasih ski servisera.Takodje molim kolege da ne promovisu svoje servise vec samo servisiranje skija, voleo bih takodje da i sam Admin prisustvuje verovato ce imati sta da postavi na portal
veliki POZDRAV svima
Goran

obzirom na lose montirane vezove u servisu u Nisu na svojim skijama radije bih platio postarinu i poslao skije u neki strucniji servis,tako da vam ova ideja i nije losa. Plus ,znam jos ljudi istoga misljenja.
markam skije od 400e tako da ne bih da rizikujem da neki sarlatan obrusi vise no sto treba.
tacno je da ja ne bih mozda osetio a ni video razliku golim okom ali je lepo znati da ste pare dali za pravu stvar!:dziveli:

sasacg
17.11.2012, 10:42
Svaka čast Gorane. To bi bilo interesantno pogledati. Jedino me ovih par stotina kilometara ovlaš sprečava da se nakanim doći.

Po pitanju fame o nestručnosti servisera, mislim da tu nije toliko pitanje stručnosti, koliko je pitanje odnosa prema poslu tj. prema klijentu. Kad bi me sad neko pokušao ubijediti da bar trećina servisa (ili servisera) nakon šlajfanja klizne obloge brusi donji ugao rubnika (u mašinstvu je to grudni ugao), pokušaj bi mu bio uzaludan. Takođe, ne vjerujem ni da više od trećine servisera vodi računa o bočnom uglu (leđni ugao u mašinstvu). Oštre ga, ali da li je 90, 88 ili koliko god, to je manje bitno. Bitno je da je oštro. Zatupljivanje vrha i repa nakon oštrenja bi isto tako bilo interesantno proanalizirati kako serviseri tome pristupaju. Mislim da i pristup servisera zavisi od količine skija koja ga čeka za servis.
Sve u svemu, mislim da je priča individualna i da mnogi znaju kako treba raditi (ne znaju svi, garant), ali da je pitanje kako u svakoj situaciji pristupaju poslu.

Lično i osobno vrlo rijetko dajem skije u servis (tu ne brojim oštrenje na finoj Wintersteiger mašini kod prijatelja u Austriji). Od redovnih bar 5 pari u stanu, u posljednjih 5-6 sezona sam samo jedan par dao na šlajfanje klizne plohe. Sam peglam vosak i ponekad oštrim rubnike (vrlo rijetko u posljednje vrijeme). S obzirom gdje skijam, to nemam ni potrebu krpati oštećenja (a i to bih sam radio).

P.S. Koliko skijaša i servisera zna da se donji ugao oštri samo (i jedino) nakon šlajfanja klizne plohe?

mozda je glupo pitanje,ali interesuje me da li se podloga slajfa nakon svakog mazanja ili samo nakon krpljenja i obrade klizne povrsine?

stekan
17.11.2012, 11:10
mozda je glupo pitanje,ali interesuje me da li se podloga slajfa nakon svakog mazanja ili samo nakon krpljenja i obrade klizne povrsine?

Po mom mišljenju (a ne znači da sam u pravu), samo nakon ozbiljnog krpljenja klizne obloge. I ako se primjeti kakva druga anomalija klizne plohe, npr. konkavnost ili konveksnost (ispupčenost ili udubljenost klizne plohe u odnosu na rubnike).

sasacg
17.11.2012, 11:56
Znaci posle mazanja visak voska nasi serviseri ne bi trebalo da skidaju slajfanjem? Dobro je znati ovi informaciju,kad se trazi odredjeni ugao baze i bocnog dela rubnika :-)

stekan
17.11.2012, 12:38
Znaci posle mazanja visak voska nasi serviseri ne bi trebalo da skidaju slajfanjem? Dobro je znati ovi informaciju,kad se trazi odredjeni ugao baze i bocnog dela rubnika :-)

Šlajfanje je brušenje klizne površine trakastim brusnim papirom na mašini. Ovo poslije peglanja voska je skidanje voska i poliranje rotacionom četkom na drugoj mašini. Dvije potpuno različite stvari.

sasacg
17.11.2012, 13:49
e na to sam mislio,znam da provlace skiju kroz neku masinu posle voskiranja... znaci samo nakon slajfanja posle krpljenja podloge ide ostrenje baznog dela... ok, hvala na pojasnjenju

gevara
17.11.2012, 17:04
Vidio sam dosta video priloga i nisam primijetio da se poslije voskanja provlači "kroz mašinu" radi finiširanja tog dijela posla. Uglavnom ručno i manjom aparaturom preko skije (rotaciona sa odgovarajućom "četkom").

Svaka čast Gorane. To bi bilo interesantno pogledati. Jedino me ovih par stotina kilometara ovlaš sprečava da se nakanim doći...

I meni ti kilometri prvi padoše na pamet... Ako se nešto slično realizuje, neka neko ponese "GoPro" i sl. aparaturu. Zabilježi događaj i podijeli sa ostalima iz dijaspore ;).

sasacg
17.11.2012, 17:53
ne mislim bukvalno na provlacenje,vec na masinsko uklanjanje viska voska

gevara
17.11.2012, 18:30
Ma no sikiriki, to ja samo preciziram da nisam vidio tu verziju, a pogledao sam više dostupnih video materijala.

stekan
17.11.2012, 18:45
Ma no sikiriki, to ja samo preciziram da nisam vidio tu verziju, a pogledao sam više dostupnih video materijala.

Ja gledao svojevremeno očinjim vidom u Banjoj Luci, menščini kod Joše. Četka se vrti na mašini, a skija se prevlači preko nje.

gevara
17.11.2012, 22:23
Da nije pričvrstio kakvu prenosnu :)? Znači, ulazio si u zabranjen prostor :)...

Grazer
18.11.2012, 13:20
gde je Joso?

stekan
18.11.2012, 13:27
gde je Joso?

Preko puta parka Mladen Stojanović.

Grazer
18.11.2012, 18:30
A to je joso, ok, nisam to znao

Pejamachine
18.11.2012, 20:03

Podloga se brusi tj "grinduje" obicno kada je daska ili konveksna ili konkavna tj kada nije ravna a i kada je gornji dio p-texa oksidirao pa ne moze da upije bazni vosak pa se taj povrsinski oksidirani dio mice kako bi se doslo do nediranog dijela podloge.

Metod se moze raditi takozvanim "stone grinding"-om a moze i vodobrusnim papirom 220 ili 320 uz obavezno koriscenje vode radi hladjenja baze.

Nakon brusenja izgubi se struktura skije tako da je pozeljno ugravitati novu strukturu u podlogu radi lakseg kretanja vode niz skiju i samim tim vecom brzinom

Grazer
18.11.2012, 22:44
ne mogu ni da zamisli da neko radi slajfanje nakon voskanja, zar ima budala koje to rade?

stekan
19.11.2012, 07:12
ne mogu ni da zamisli da neko radi slajfanje nakon voskanja, zar ima budala koje to rade?

Nije riječ o šlajfanju, već o "četkanju" tj. poliranju klizne plohe.

Grazer
19.11.2012, 12:04
Cetkanje je drugo, to mu dodje kao poliranje klizne plohe ali neko je spominjao i slajfanje i to mi je nepojmljivo

Pejamachine
19.11.2012, 14:53
Kojim vrstama cetki prolazite podlogu nakon voskiranja?

CrazyKong
20.11.2012, 09:53
veliki POZDRAV svima
Goran

Sjajna ideja :ok:
Vrlo bi voleo da prisustvujem performansu i da vidim kako Goran to radi.
Predlažem da Zoki sa Goranom direktno dogovori termin pa da obavesti zainteresovane.

hallo
20.11.2012, 10:04
Sjajna ideja :ok:
Vrlo bi voleo da prisustvujem performansu i da vidim kako Goran to radi.
Predlažem da Zoki sa Goranom direktno dogovori termin pa da obavesti zainteresovane.
ZAINTERESOVAN i ja! Hvala:ok:

dejan
20.11.2012, 13:18
Dobar predlog, voleo bi da vidim uzivo i da sebi neke stvari pojasnim.

admin
22.11.2012, 16:50
veliki POZDRAV svima
Goran

Posle predloga koji je Goran "salto" ponudio, kontaktirao sam ga i dogovorili smo se da prezentaciju servisa skija u njegovom "Salto M servisu imamo u NEDELJU 25. Novembra u 15,30h , Beograd, Banovo brdo, Lješka 2.

Zbog ograničenog prostora prezentaciji može prisustvovati 10-tinu osoba. Pozivam zainteresovane forumaše koji žele i mogu da prisustvuju ovoj prezentaciji da se ovde prijave. Poželjno je da budu naoružani fotoaparatima i (ili) kamerama, i da nakon toge svoje utiske i snimke prenesu i ostalima na Forumu.

Javite se za učešće ili ako imate pitanja, ovde ili na PP.

admin
22.11.2012, 16:58
Za sada su se ovde kroz postove ili privatne poruke prijavili:

- CrazyKong
- dejan
- Arsa
- chaghaboo
- Dex

admin
22.11.2012, 19:05
Lista se prosiruje...

- CrazyKong
- dejan
- Arsa
- chaghaboo
- Dex
- Pejamachine
- Pejamachine - drug, dolaze na ovu prezentaciju iz Podgorice

gevara
22.11.2012, 19:37
:sm017:
10 bambija :ok:.

salto
22.11.2012, 20:37
Drago mi je sto je ova tema dobila odziv , voleo bih da neko od vas ponese svoje skije , (potrebna 3 para) gde cemo uraditi pokazne servise (a vlasnici ce uredno platiti servis :) ,eto sale )
Vidimo se u nedelju ( ko pije gorcu a ko sladju kafu?)

dzoninho
22.11.2012, 20:43
Evo i ja bih voleo da dodjem na prezentaciju. Pozdrav

admin
22.11.2012, 23:05
Prezentacija servisiranja skija u servisu Salto M
Spisak je sve duži, ali jos ima mesta za prijavu učešća ..

- CrazyKong
- dejan
- Arsa
- chaghaboo
- Dex
- Pejamachine
- dzoninho

Javite se ko će poneti skije na servis i ko šta može od tehnike za snimanje.

chaghaboo
22.11.2012, 23:13
Imam kod sebe jedne skije za servisiranje koje bih mogao da ponesem, ali u tom slučaju insistiram i da platim servis. Ne želim da se namećem tako da ako ima nekoga drugog ko želi da ponese svoje skije nema problema, samo javite da ne vucaramo svi po jedne.

Što se tiče opreme za snimanje sem mobilnog, na žalost, nemam ništa drugo da ponudim.

Ivan Bgd
22.11.2012, 23:14
evo i ja se prijavljujem

kad u nedelju, nemojte mnogo rano?

poz

dzoninho
22.11.2012, 23:15
I ja cu poneti skije ali samo pod uslovom da platim servis, jer sam i ovako ovih dana planirao da ih odnesem na servis.

I ja imam pom koji snima 720p tako da ce biti super snimak...

chaghaboo
22.11.2012, 23:16
evo i ja se prijavljujem

kad u nedelju, nemojte mnogo rano?

poz

Ohoho Ivanča, vidimo se u nedelju onda! U 15.30 je okupljanje.

Ivan Bgd
22.11.2012, 23:26
Ohoho Ivanča, vidimo se u nedelju onda! U 15.30 je okupljanje.

:sm022:
vidi stvarno, nisam citao prethodnu stranicu :glavaozid
:sm018:

admin
23.11.2012, 01:08
Prezentacija servisiranja skija u servisu Salto M, nedelja 25.11.2012. u 15,30.
Ima mesta za prijavu učešća ..

- CrazyKong
- dejan
- Arsa
- chaghaboo - skije
- Dex
- Pejamachine
- dzoninho - skije
- Ivan Bgd

Javite se ko će poneti skije na servis i ko šta može od tehnike za snimanje.

kmikmek
23.11.2012, 01:33
da li bih i ja mogao da prisustvujem ako ima jos mesta...

CrazyKong
23.11.2012, 09:19
Ja cu poneti skije ali samo ako ne platim servis :sm019: i dobijem ratluk uz kafu :sm018:

admin
23.11.2012, 14:41

- CrazyKong - skije
- dejan
- Arsa
- chaghaboo - skije
- Dex
- Pejamachine
- dzoninho - skije
- Ivan Bgd
- kmikmek

Molim sve sa spiska da mi još jednom potvrde svoj dolazak.

Spisak je manje-vise upotpunjen. Ali ako jos neko zeli da dodje neka se javi. Poželjno je da ima i kameru za snimanje.

dzoninho
23.11.2012, 14:54
evo da potvrdim jos jednom da dolazim

chaghaboo
23.11.2012, 15:06
Takođe potvrđujem.

Ivan Bgd
23.11.2012, 15:22
potvrdjujem
i donosim fotoaparat sa full HD video zapisom 1080*P

poz

a neka neko ponese laptop sa citacem sd kartice da baci posle na net, jer sam se ja nesto posvadjao sa mojim youtube nalogom
poz

Admine, moze li malo ranije da stignemo na FIS od 18h ?
ako moze, moze, ako ne mozda i stignemo na FIS
poz

Pejamachine
23.11.2012, 15:53
Ja molim za opciju potvrdjivanje do 20-21h veceras...

kmikmek
23.11.2012, 16:38
potvrdjujem dolazak
i ponecu fotoaparat/kameru

pozdrav

Pejamachine
23.11.2012, 18:37
Ja na veliku zalost moram da otkazem dolazak jer ovom mi drugu iskrslo nesto a meni tesko samom da vozim do BG...
Nadam se dobrom video materijalu od clanova koji ce prisustvovati

Izvinjenje

admin
23.11.2012, 19:00
Pejamachine, zao mi je sto necete doci, a bas sam vam se divio na volji da krenete iz Podgorice.

U medjuvremenu, prijavio se boris

Aktuelni spisak:

- CrazyKong - skije

- dejan

- Arsa

P - chaghaboo - skije

- Dex

P - dzoninho - skije

P - Ivan Bgd

P - kmikmek

P - boris - skije

--------------
(P - potvrđen dolazak. Molim ostale da se jave sa potvrdom ucesca.)

Dakle moze da se prijavi jos neko od zainteresovanih.
Super za sve kamere i tehnuku koju cemo imati za snimanje prezentacije.

gevara
23.11.2012, 21:57
Ja na veliku zalost moram da otkazem dolazak jer ovom mi drugu iskrslo nesto a meni tesko samom da vozim do BG...
Nadam se dobrom video materijalu od clanova koji ce prisustvovati

Izvinjenje

Heh, nema onda Bambija za vas :). Ajmo 10 sklekova, a half ti 20...

:ok:

CrazyKong
23.11.2012, 23:24
Potvrdjujem dolazak arsa, dex i ja....a velika je verovatnoca da ce i Markos da nam se pridruzi...

Vidimo se :sm019:

admin
24.11.2012, 00:46

Na predlog Ivan_Bgd, predlazem da se okupimo u 15h, da bi stigli na prenos FIS trke.

Aktuelni spisak:
P - CrazyKong - skije
P - Arsa
P - chaghaboo - skije
P - Dex
P - dzoninho - skije
P - Ivan Bgd
P - kmikmek
P - boris - skije
- dejan
- Markos

--------------
(P - potvrđen dolazak)
Molim Dejana i Markosa da se jave sa potvrdom ucesca.

chaghaboo
24.11.2012, 12:04
Važi, nema problema. Možda stignem na poslednju trku F1 :yay: U koje vreme je FIS?

bratori
24.11.2012, 16:32
ja bi dosao, ako ima mesta?

doneo bih i twin tip skije...

admin
25.11.2012, 01:22
Prezentacija servisiranja skija u servisu Salto M, nedelja 25.11.2012. u 15h

Konačan spisak učesnika - budite do 15h ispred servisa:
- CrazyKong - skije
- Arsa
- chaghaboo - skije
- Dex
- dzoninho - skije
- Ivan Bgd
- kmikmek
- boris - skije
- dejan
- Markos
- bratori - twin tip skije

Na predlog Ivan_Bgd, okupljamo se u 15h, nešto ranije nego sto je bilo u prvobitnom predlogu, da bi stigli na prenos FIS trka. U toku večeri sam i sa Goranom - "salto" potvdrio ovaj novi termin.

Prezentacija ce se raditi na skijama koje budemo doneli, znaci nepripremljen slucaj.
Goran je naglasio da ce pokusati da objasni spoj i razliku, odnosno da li postoji razlika masinske i rucne obrade, pokazati kako se mogu uraditi skije u domacoj radinosti sa prirucnim alatima.
Nece se promovisati ni jednu firmu voskova, proizvodjaca alata i uporedjivati kvalitet marki skija. To je Goranova molba, jer bi se sve pretvorilo u reklamu.

Nadam se da znate gde je servis Salto M. Ko nije siguran neka pogleda stranu: http://www.skijanje.rs/ski-oprema/ski-servisi/ski-servis-salto-m-beograd/

Ponesite skije i tehniku za snimanje. Ako je neko od prijavljenih iznenada sprecen da dodje, neka se jevi ovde na Forumu ili na tel: http://www.skijanje.rs/kontakt/

sasacg
25.11.2012, 08:49
Voleo bih da dodjem,ali bicu u Pioniru nna utakmici

Za sve nas koji necemo prisustvovati, ocekujem opsiran video izvestaj ;-)

Markoos
25.11.2012, 13:31

Na predlog Ivan_Bgd, predlazem da se okupimo u 15h, da bi stigli na prenos FIS trke.

Aktuelni spisak:
P - CrazyKong - skije
P - Arsa
P - chaghaboo - skije
P - Dex
P - dzoninho - skije
P - Ivan Bgd
P - kmikmek
P - boris - skije
- dejan
- Markos

--------------
(P - potvrđen dolazak)
Molim Dejana i Markosa da se jave sa potvrdom ucesca.

Potvrdjujem i ja. Izvinjavam se na kasnom odgovoru. Vidimo se u 3 tamo :sm018:

Pejamachine
25.11.2012, 22:09
Ajmo momci, cekamo izvjestaj sa seminara...Ne budite lijeni sa upload-om..:)

dzoninho
25.11.2012, 22:16
Evo ja nemam snimke ali cu reci da je trajao 3 sata i da je bilo strasno mnogo korisnih saveta i pokazanih stvari kako kod kuce sam odraditi osnovni servis skija... Ja sam se odusevio i evo jos jednom veliki pozdrav za Gorana i Igora i hvala im sto su odvojili vreme i sa ljubavlju nam pokazali sve ove stvari danas...

Markoos
25.11.2012, 22:20
I ja samo kratko da napišem i potvrdim šta je dznoninho napisao. Jako mnogo korisnih saveta, prikaz hand made alata tj. način kako možemo da se snađemo kod nas, a da ne bacamo prevelike pare na alat. Izvinjavam se što nisam ostao do kraja ali stvarno veliko hvala Goranu i Igoru na priči i savetima i naravno Zokiju za ovu mini organizaciju. Sve u svemu jako lepo iskustvo nema šta.

Slika će biti sigurno kada se Zoki smiluje da postavi, a bile su i dve kamerice pa ćemo videti šta će se pojaviti :)

Pejamachine
25.11.2012, 23:05
Aaa sad mi krivo sto nisam posao...Cekamo video...

Grazer
25.11.2012, 23:22
hajde dajte izvestaj

Ivan Bgd
26.11.2012, 00:06
Slika na kraju samita:)
dzoninho je sve rekao
ni ja nemam snimke:dontknow:

SnowBeliever
26.11.2012, 01:04
svaka cast lepa akcija...i ja sam razmilsjao da se prosetam...ali radim nedeljom...

admin
26.11.2012, 01:36
Evo serije fotografija sa ove prezentacije

Nas domacin Goran, serviser Igor i ucesnici prezentacije.

Od para skija, jedna je servisirana rucno, druga masinski...

admin
26.11.2012, 01:45
Neki detalji sa rucnog servisiranja skije.

Postupci krpljenja klizne podloge, i rucnog ostrenja kantni na zeljene uglove

admin
26.11.2012, 01:54
Prikazane su i alatke za rucno servisiranje skija. Goran nam je otkrio i par alatki koje je sam pravio, a koje su jako efikasne i olaksavaju rad...

admin
26.11.2012, 01:59
Voskiranje, kao zavrsni proces servisiranja skije

admin
26.11.2012, 02:04
Masinama je sve brze i efikasnije...

admin
26.11.2012, 02:13
Jos malo rada na masinama

admin
26.11.2012, 02:18
I na kraju... Dve skije jedna pored reuge. Leva uradjena rucno, desna masinski...

Pa zajednicka slika...

admin
26.11.2012, 02:23
Prezentacija je trajala od 15 pa do posle 18h.
Nadam se da ce neki od ucesnika detaljnije komentarisati pojedine postupke koje smo videli i detaljnije opisati slike koje sam ovde postavio... Naravo, i postaviti svoj materijal.

Hvala Goranu i Igoru iz Ski servisa Salto M na odvojenom vremenu i svemu sto su nam prikazali.

hehehe
26.11.2012, 14:15
Pozdrav iz Kragujevca, Arsa:)

sasacg
26.11.2012, 14:35
I sta je na kraju zakljucak? Cemu sluzi rucna obrada pored masinske? U stvari,koje su njene prednosti,ako postoje?

Pretpostavljam da vecinu interesuje i kako se odredjeje ugao ostrenja na masini,a kako kad se radi rucno,u kom slucaju se manje trosi mesa...Sta kazu majstori?

U svakom slucaju,odlicna ideja!!!

Vidimo se uskoro na servisu momci :)

Da,sad sam video kod rucnog ostrenja alat i podesavanje na zeljeni stepen...kod masine,koji deo sluzi za podesava nje ugla,onaj valjkasti po kom ide podloga skije?

dzoninho
26.11.2012, 14:45
Da,sad sam video kod rucnog ostrenja alat i podesavanje na zeljeni stepen...kod masine,koji deo sluzi za podesava nje ugla,onaj valjkasti po kom ide podloga skije?

Upravo tako... Samo da napomenem jednu jako bitnu stvar koju smo i proverili a to je sledece: KANTNA SE NE TROSI OSTRENJEM VEC PROMENOM BOCNOG UGLA! Pre servisa smo oznacili tacku na sredini skije i izmerili sublerom sirinu (bila je 70,9). Nakon servisa, izmerili smo opet na istom mestu, isti rezultat... Dakle, kantna se trosi samo u slucaju kada npr od bocnog ugla -2 hocete da vratite na -1 ili 0.

Masinski, postoji jedan valjak pomocu kojeg se odredjuje taj ugao... U svakom slucaju, i jedan i drugi nacin su podjednako dobri kada ih rade dobri majstori :)

CrazyKong
26.11.2012, 14:53
Da, bas tako kako su pre3dhodnici opisali...bilo je odlicno, opsirno sa gomilom prakticnih saveta (i predloga alata) kako sve to kuci napraviti.
Koliko cujem dex je vec uzeo neki brener da ga prilagođava :)

Goranu svaka cast sto nam je izasao u susret sa ovom prezentacijom.
Igoru hvala sto je strpljivo pokazivao i objasnjavao sve postupke do najsitnijih detalja.
Svako je cuo i video ponesto novo, bez obzira koliko je prethodno bio u materiji.

Mislim da je osnovni cilj - "demistifikacija" redovnog servisa skija - potpuno ostvaren.

sasacg
26.11.2012, 14:57
Upravo tako... Samo da napomenem jednu jako bitnu stvar koju smo i proverili a to je sledece: KANTNA SE NE TROSI OSTRENJEM VEC PROMENOM BOCNOG UGLA! Pre servisa smo oznacili tacku na sredini skije i izmerili sublerom sirinu (bila je 70,9). Nakon servisa, izmerili smo opet na istom mestu, isti rezultat... Dakle, kantna se trosi samo u slucaju kada npr od bocnog ugla -2 hocete da vratite na -1 ili 0.

Onda je u tom slucaju bitna i informacija koji je fabricki podesen ugao na skiji...

dzoninho
26.11.2012, 15:03
Onda je u tom slucaju bitna i informacija koji je fabricki podesen ugao na skiji...

Kod vecine proizvodjaca je na 0 sem kod race modela ako sam ja dobro razumeo Gorana...

Ivan Bgd
26.11.2012, 15:14

Naravno, ali i to mogu u servisu da odrede i pokazali nam kako pomoću flomastera i bočnog oštrača(ugaona pločica + turpija :sm022:)
Pa ako ti i ne odgovara fabrički, mogu ti promeniti i tada se troši kantna.

Takodje i savet za posle skijanja po ledu i tvrdoj podlozi da se izvučena kantna vrati sa industrijskim keramičkim osiguračem je extra, mada mislim da je Stekan to već ranije pomenuo ovde, ali sada smo to videli uživo.

Grimani
26.11.2012, 15:15

Masinski, postoji jedan valjak pomocu kojeg se odredjuje taj ugao... U svakom slucaju, i jedan i drugi nacin su podjednako dobri kada ih rade dobri majstori :)
pa logicno je da se kantne trose pri promeni ugla zato sam uvek govorio da treba proveriti koji je fabricki ugao a nije svaki isti na svakom modelu skije i kod svakog proizvodjaca...

CrazyKong
26.11.2012, 16:33
pa logicno je da se kantne trose pri promeni ugla zato sam uvek govorio da treba proveriti koji je fabricki ugao a nije svaki isti na svakom modelu skije i kod svakog proizvodjaca...

Ajde jos malo da produbimo...
Kantne se trose kod vracanja ugla, npr sa 88 na 90. Dok je prelaz sa 90 na 88 ok.

Inače fisher i head fabricki rade na 88.

Goran i Igor zbog svega ovoga su jednoglasni da ne treba menjati servisera, tj. kada se nađe odgovarajući onda stalno treba nositi kod njega skije.

oggy
26.11.2012, 17:57
A šta je sa skidanjem sidewall-a prije (bočnog) oštrenja kantni? Nekidan sam gledao svoje skije, zadnji servis kad sam radio, dobro su ih naoštrili, i to čini se bez skidanja sidewalla (u ravni je ili čak ispupčen u odnosu na bočnu stranu kantne). Pri mom pokušaju ručnog oštrenja, jedino što je turpija skidala je bila plastika sa sidewalla...

hehehe
26.11.2012, 18:40
Uzmeš onu najgrublju turpiju za drvo, rašpu (http://www.stolarskaradionica.com/forum/uploads/101_img_0153.jpg) pa skineš višak... samo pažljivo, matematički precizno :)

Pejamachine
26.11.2012, 22:52
Mene zanima kod brusenja baze tj klizne podloge...Predpostavljam da je masinski brusi kamenom pod mlazom vode.. Kako rucno radi...Brusnim papirom...?

kmikmek
27.11.2012, 01:20
Evo ga video!

napomena: video sa prezentacije se sastoji iz kratkih klipova koje sam poredjao po hronoloskom redu; vecinu faza rada sam snimio ali da znate da postoje neke i koje nisam uspeo da snimim; u pozadini mozete cuti neke zanimljive price ali da znate da se tokom snimanja nisam bazirao na zvuk vec iskljucivo na sliku tj. na rad servisera jer je prezentacija trajala preko 3 sata...

http://youtu.be/SRfTf-1H-I0

CrazyKong
27.11.2012, 10:17
Mene zanima kod brusenja baze tj klizne podloge...Predpostavljam da je masinski brusi kamenom pod mlazom vode.. Kako rucno radi...Brusnim papirom...?

Masinski se brusi brusnim papirom (smirglom) ne secam se koje bese granulacije, a sve je dobro navlazeno vodom
Svrha tog brusenja je da se skine tanki sloj koji je već "mrtav" sa ploče, a takođe se na taj način podešava bazni ugao kantne.

Ručno, taj "mrtvi" sloj se skida sa pločicom prohroma koja može rukom da se vuče ili alatkom u koju se stavlja, liči na stolarsku blanju (vidi se negde na pocetku snimka).

chaghaboo
27.11.2012, 10:49
Demonstracija je bila pun pogodak! Teško je prepričati sada sve to što smo tamo čuli s obzirom da je mnogo toga rečeno i na mnogo tema diskutovano. Da smo imali još 3 dana ni to ne bi bilo dosta jer koliko god se servisiranje činilo kao tehnički proces ono je mnogo više od toga. Pokušaću sistematično i ukratko da sažmem ono što sam pohvatao.

Za početak Dobar serviser nije onaj koji ima samo dobar alat i tehničko znanje već onaj koji istinski voli svoj posao i koji zna da sasluša i razume. Iz tog razloga je bolje naći jednog dobrog servisera, stalno se vraćati kod njega i davati mu povratne informacije o ponašanju skija kako bi on eventualno izvršio neke modifikacije pre servisiranju u odnosu na vašu tehniku i nivo znanja, a u cilju uživanja na snegu. Takođe bitan razlog držanja za jednog servisera je kako bi vam skije trajale što duže. Skije, odnosno kantne se troše kada im se menja ugao, utrošak kantni pri oštrenju na isti ugao iznova i iznova je minimalan.

Vezovi Posle skijanja, a pogotovu ako su skije vožene na krovu, potrebno je dobro ih istuširati kako bi se uklonile sve eventualne hemikalije koje bi mogle da ih strukturno oštete (na putu je to so, a na stazi su to hemikalije koje se dodaju veštačkom snegu da bi duže držao) i zatim ih dobro osušiti fenom. Vezove nije potrebno podmazivati jer su mehanizmi u čauri upravo da bi se kontakt sa spoljnom sredinom sveo na minimum. WD je odmašćivač i može samo da nanese štetu a ne korist. O oprugama u vezovima ne treba previše brinuti jer one tek posle više godina, 4-5 godina, počinju da gube svoja osnovna svojstva i to odstupanje od originalnog je toliko malo da se može smatrati zanemarljivim.

Priprema skije za servis Pregledati funkcionanost veza, ukloniti sve eventualne krupnije nečistoće iz podloge (nešto sitno što se zabilo u podlogu) i očistiti bazu. Nije potrebno kupovati skupa sredstva poznatih marki za čišćenje baze. Baza može da se čisti rastvorom acetona koji žene koriste za skidanje laka sa noktiju i obične vode. Ako je neko zapamtio odnos mešanja neka javi, držim u glavi da je to bilo 10ml vode na bočicu od 100ml acetona. Pri čemu je potrebno da bude čist aceton bez raznih dodataka.

Baza Baza je živa stvar i nepravilnim održavanjem se može upropastiti zbog čega je bitno da se redovno održava. Pre svega je potrebno skinuti mrtvi sloj baze što se ručno radi sa parčetom metala koji liči na pleksiglas kojim se skida višak voska pri ručnom voskiranju, čak i postupak izgleda isto. Mašinski se to radi na traci koja ima šmirglu određene finoće. U svakom slučaju taj sloj koji se skida je vrlo vrlo tanak. Pri krpljenju sitnih ogrebotina nije dobro nakapavati zapaljeni štapić, jer je temeratura tako zapaljenog i otopljenog ptex-a, ili čega već, izuzetno visoka i može da ošteti bazu. Mnogo je bolje rešenje koristiti brener na gas. Brener nije poseban namenjen isključivo popravci baze, već običan brener sa čekićem (onim produžetkom napred koji plamen zagreva) koji može svuda da se kupi baš kao i one male boce gasa. Brener razvija znatno nižu temperaturu u poređenju sa temperaturom pri nakapavanju ptex-a. Na snimku se lepo vidi kako Igor koristi brener.
Veća oštećenja se tretiraju na drugi način, uz dodatnu obradu tog mesta kako ne bi došlo do ispadanja zakrpe. U nekim slučajevima je potrebno iseći ceo komad baze i na njegovo mesto staviti drugi komad. Materijal koji se koristi baš u takvim slučajevima je moguće kupiti ali taj deo baze više neće imati svojstva koja treba, odnosno neće upijati vosak kao ostatak. Pri isecanju takvih delova se koriste šabloni za isecanje kako bi novi komad potpuno legao na mesto. Povela se priča i o zameni kompletne baze, ali to apsolutno nije isplativo osim ako niste skije od 1000+ evra oštetili nakon par dana korišćenja.
Struktuiranje baze može da se radi mašinski, opet na pokretnoj traci ili ručno. Alat za ručno struktuiranje baze liči na poveću turpiju ali su mu ivice nazubljene i razne ivice imaju raznu finoću tih zuba. Struktuiranje se vrši jednostavnim prevlačenjem tog alata preko skije, slično kao što se nanosi vosak. Ako ne grešim, spomenuta je i bronzana četka koju je takođe moguće koristiti za tu namenu. Nema posebne prednosti ručnog struktuiranja u odnosu na mašinsko i obrnuto. Struktuiranje baze je bitno i zbog toga što tako pripremljna baza pomaže pravilnom usmeravanju skije tokom vožnje.

Kantne Na skiji je potrebno jednom postaviti uglove kantni i posle toga ih samo oštriti. Na taj način se kantna najmanje troši a skija najduže traje. Takođe je potrebno redovno servisirati skije jer u suprotnom dolazi do korozije koja strukturno menja kantnu i takvu kantnu više nije moguće revitalizovati. U slučaju neredovnog servisiranje korozija može da bude vidljiva golim okom, što je prilično loše, a može i doći do takve oksidacije metala da to nije toliko primetno ali takođe nije ni ništa manje pogubno za kantnu jer sve te oksidacije se ne dešavaju samo površinski gde bi ih bilo moguće ukloniti već prodiru u srž kantne.
O uglovima je bilo dosta reči i ovde po forumu, pa samo ukratko. I ručni alati i mašina mogu da odrade razne uglove. Mašina kod Gorana je mogućnosti čak da uradi bočni ugao na dve decimale. Koji će to ugao biti zavisi od toga šta hoćete, naravno najbolje je da se konsultujete sa serviserom i vršite ispravke nakon što probate neki ugao. Mašina ne skida ništa više kantne pri obradi u odnosu na ručno oštrenje. Merili smo skiju pre i posle servisiranja nonijusom i zaključak je da ako se skija redovno održava, ne menjaju se uglovi već se samo oštri, ne postoji njen rok trajanja. Pravilnim održavanjem skija može da traje 10 i više godina. Takođe nije bilo nikakve značajne razlike u ručnoj i mašinskoj obradi, pošto je jedna servisirana ručno, a druga mašinski.
Donji ugao je potrebno da postoji u smislu da bude veći od 0 jer to omogućava skladnije prebacivanje sa kantne na kantnu.

Voskiranje Svaka pegla sa ravnom pločom može da posluži. Umesto kupovnih pločica za skidanje viška voska može da posluži bilo kakvo parče pleksiglasa koje ima jednu ravnu ivicu. Potrebno je skinuti višak voska sa kantni. Vosak sa kantni može jednostavno da se skine tako što se u tom pleksiglasu koji koristite za skidanje viška voska napravi jedan zub koji prevučete preko kantni. Koliko sam video i kupovne pločice imaju taj zub, znaćete o čemu govorim. Poliranje posle voskiranja može da bude raznim materijalima, ne mora da to bude baš kupovna četka. Spomenula se i vunena čarapa, pretpostavljam da većina ovde zna za one prave stare vunene čarape. Bitno je u kom smeru se šta radi prilikom voskiranja jer je baza struktuirana u vidu pčelinjeg saća koje je usmereno od vrha ka repu. Ako radite na pogrešnu stranu umesto da skinete višak voska istisnućete vosak iz podloge i ništa niste uradili.

Dodajte, oduzmite, korigujte. Sigurno ima toga što sam izostavio ili napravio neku grešku.

Hvala Goranu i Igoru na iscrpnoj prezentaciji i Zoranu za organizaciju svega.

sasacg
27.11.2012, 10:51
Ipak masina za skidanje viska voska lici na onu za ravnanje klizne ploce...to me i zbunilo,pa sam pitao da li se radi bazni ugao i nakon problacenja preko te masine

Ne znam da li sam prevideo,ali da li je prikazana obrada/ostrenje baznog ugla na masini? kako se to radi?

Sve u svemu odlican video i jos bolja ideja,steta sto nisam prisustvovao...stvarno fenomenalno :dziveli:

chaghaboo
27.11.2012, 11:23
A šta je sa skidanjem sidewall-a prije (bočnog) oštrenja kantni? Nekidan sam gledao svoje skije, zadnji servis kad sam radio, dobro su ih naoštrili, i to čini se bez skidanja sidewalla (u ravni je ili čak ispupčen u odnosu na bočnu stranu kantne). Pri mom pokušaju ručnog oštrenja, jedino što je turpija skidala je bila plastika sa sidewalla...

Sidewall treba obavezno skinuti jer u suprotnom se može desiti da se ne dobije željeni ugao, što je manja šteta, ili čak da se dobije obrnuti ugao zbog toga što turpija upire u taj sidewall sa gornje strane. Dobiješ ovo \_ umesto ovo /_

Kako uloga sidewall-a nije kozmetičke prirode, on upire u kantnu i pomaže da ona ostane tu gde jeste tokom sila kojima je izložena pri skijanju, greška je i ukloniti više sidwall-a nego što je to potrebno. Uklanjanjem više sidewall-a kompromitujemo kantnu koja će onda lakše iskočiti u slučaju nekog udarca i slično. Goran je spomenuo da je iz toga razloga protiv neke vrste sekača sidewall-a a da je poklonik neke druge, ali to nisam ispratio, ako se neko seća...

sasacg
27.11.2012, 11:42
Poslao sam pitanje 2 min posle tebe,pa nisam video odgovor...sve je fino objasnjeno :)

Ivan Bgd
27.11.2012, 12:04
Sidewall treba obavezno skinuti jer u suprotnom se može desiti da se ne dobije željeni ugao, što je manja šteta, ili čak da se dobije obrnuti ugao zbog toga što turpija upire u taj sidewall sa gornje strane. Dobiješ ovo \_ umesto ovo /_

Kako uloga sidewall-a nije kozmetičke prirode, on upire u kantnu i pomaže da ona ostane tu gde jeste tokom sila kojima je izložena pri skijanju, greška je i ukloniti više sidwall-a nego što je to potrebno. Uklanjanjem više sidewall-a kompromitujemo kantnu koja će onda lakše iskočiti u slučaju nekog udarca i slično. Goran je spomenuo da je iz toga razloga protiv neke vrste sekača sidewall-a a da je poklonik neke druge, ali to nisam ispratio, ako se neko seća...

Sećam se ja, ali ima on poseban alat za to i oma sam skontao da je to posao za iskusnog majstora, a ne da se mi igramo sa time. Ima nesto kao rende.
Taj deo skije se zove na F.. da li fosna ili kako već. Na samom kraju je to pojasnio kada je dosta ljudi već izaslo iz servisa.

Grazer
27.11.2012, 12:05
Ajde jos malo da produbimo...
Kantne se trose kod vracanja ugla, npr sa 88 na 90. Dok je prelaz sa 90 na 88 ok.

Goran i Igor zbog svega ovoga su jednoglasni da ne treba menjati servisera, tj. kada se nađe odgovarajući onda stalno treba nositi kod njega skije.

jesu svi bazni uglovi fabricki 0?

dzoninho
27.11.2012, 12:09
jesu svi bazni uglovi fabricki 0?

ne, zavisi od proizvodjaca...

Ivan Bgd
27.11.2012, 12:09
Demonstracija je bila pun pogodak! Teško je prepričati sada sve to što smo tamo čuli s obzirom da je mnogo toga rečeno i na mnogo tema diskutovano. Da smo imali još 3 dana ni to ne bi bilo dosta jer koliko god se servisiranje činilo kao tehnički proces ono je mnogo više od toga. Pokušaću sistematično i ukratko da sažmem ono što sam pohvatao.

Za početak Dobar serviser nije onaj koji ima samo dobar alat i tehničko znanje već onaj koji istinski voli svoj posao i koji zna da sasluša i razume. Iz tog razloga je bolje naći jednog dobrog servisera, stalno se vraćati kod njega i davati mu povratne informacije o ponašanju skija kako bi on eventualno izvršio neke modifikacije pre servisiranju u odnosu na vašu tehniku i nivo znanja, a u cilju uživanja na snegu. Takođe bitan razlog držanja za jednog servisera je kako bi vam skije trajale što duže. Skije, odnosno kantne se troše kada im se menja ugao, utrošak kantni pri oštrenju na isti ugao iznova i iznova je minimalan.

Vezovi Posle skijanja, a pogotovu ako su skije vožene na krovu, potrebno je dobro ih istuširati kako bi se uklonile sve eventualne hemikalije koje bi mogle da ih strukturno oštete (na putu je to so, a na stazi su to hemikalije koje se dodaju veštačkom snegu da bi duže držao) i zatim ih dobro osušiti fenom. Vezove nije potrebno podmazivati jer su mehanizmi u čauri upravo da bi se kontakt sa spoljnom sredinom sveo na minimum. WD je odmašćivač i može samo da nanese štetu a ne korist. O oprugama u vezovima ne treba previše brinuti jer one tek posle više godina, 4-5 godina, počinju da gube svoja osnovna svojstva i to odstupanje od originalnog je toliko malo da se može smatrati zanemarljivim.

Priprema skije za servis Pregledati funkcionanost veza, ukloniti sve eventualne krupnije nečistoće iz podloge (nešto sitno što se zabilo u podlogu) i očistiti bazu. Nije potrebno kupovati skupa sredstva poznatih marki za čišćenje baze. Baza može da se čisti rastvorom acetona koji žene koriste za skidanje laka sa noktiju i obične vode. Ako je neko zapamtio odnos mešanja neka javi, držim u glavi da je to bilo 10ml vode na bočicu od 100ml acetona. Pri čemu je potrebno da bude čist aceton bez raznih dodataka.

Baza Baza je živa stvar i nepravilnim održavanjem se može upropastiti zbog čega je bitno da se redovno održava. Pre svega je potrebno skinuti mrtvi sloj baze što se ručno radi sa parčetom metala koji liči na pleksiglas kojim se skida višak voska pri ručnom voskiranju, čak i postupak izgleda isto. Mašinski se to radi na traci koja ima šmirglu određene finoće. U svakom slučaju taj sloj koji se skida je vrlo vrlo tanak. Pri krpljenju sitnih ogrebotina nije dobro nakapavati zapaljeni štapić, jer je temeratura tako zapaljenog i otopljenog ptex-a, ili čega već, izuzetno visoka i može da ošteti bazu. Mnogo je bolje rešenje koristiti brener na gas. Brener nije poseban namenjen isključivo popravci baze, već običan brener sa čekićem (onim produžetkom napred koji plamen zagreva) koji može svuda da se kupi baš kao i one male boce gasa. Brener razvija znatno nižu temperaturu u poređenju sa temperaturom pri nakapavanju ptex-a. Na snimku se lepo vidi kako Igor koristi brener.
Veća oštećenja se tretiraju na drugi način, uz dodatnu obradu tog mesta kako ne bi došlo do ispadanja zakrpe. U nekim slučajevima je potrebno iseći ceo komad baze i na njegovo mesto staviti drugi komad. Materijal koji se koristi baš u takvim slučajevima je moguće kupiti ali taj deo baze više neće imati svojstva koja treba, odnosno neće upijati vosak kao ostatak. Pri isecanju takvih delova se koriste šabloni za isecanje kako bi novi komad potpuno legao na mesto. Povela se priča i o zameni kompletne baze, ali to apsolutno nije isplativo osim ako niste skije od 1000+ evra oštetili nakon par dana korišćenja.
Struktuiranje baze može da se radi mašinski, opet na pokretnoj traci ili ručno. Alat za ručno struktuiranje baze liči na poveću turpiju ali su mu ivice nazubljene i razne ivice imaju raznu finoću tih zuba. Struktuiranje se vrši jednostavnim prevlačenjem tog alata preko skije, slično kao što se nanosi vosak. Ako ne grešim, spomenuta je i bronzana četka koju je takođe moguće koristiti za tu namenu. Nema posebne prednosti ručnog struktuiranja u odnosu na mašinsko i obrnuto. Struktuiranje baze je bitno i zbog toga što tako pripremljna baza pomaže pravilnom usmeravanju skije tokom vožnje.

Kantne Na skiji je potrebno jednom postaviti uglove kantni i posle toga ih samo oštriti. Na taj način se kantna najmanje troši a skija najduže traje. Takođe je potrebno redovno servisirati skije jer u suprotnom dolazi do korozije koja strukturno menja kantnu i takvu kantnu više nije moguće revitalizovati. U slučaju neredovnog servisiranje korozija može da bude vidljiva golim okom, što je prilično loše, a može i doći do takve oksidacije metala da to nije toliko primetno ali takođe nije ni ništa manje pogubno za kantnu jer sve te oksidacije se ne dešavaju samo površinski gde bi ih bilo moguće ukloniti već prodiru u srž kantne.
O uglovima je bilo dosta reči i ovde po forumu, pa samo ukratko. I ručni alati i mašina mogu da odrade razne uglove. Mašina kod Gorana je mogućnosti čak da uradi bočni ugao na dve decimale. Koji će to ugao biti zavisi od toga šta hoćete, naravno najbolje je da se konsultujete sa serviserom i vršite ispravke nakon što probate neki ugao. Mašina ne skida ništa više kantne pri obradi u odnosu na ručno oštrenje. Merili smo skiju pre i posle servisiranja nonijusom i zaključak je da ako se skija redovno održava, ne menjaju se uglovi već se samo oštri, ne postoji njen rok trajanja. Pravilnim održavanjem skija može da traje 10 i više godina. Takođe nije bilo nikakve značajne razlike u ručnoj i mašinskoj obradi, pošto je jedna servisirana ručno, a druga mašinski.
Donji ugao je potrebno da postoji u smislu da bude veći od 0 jer to omogućava skladnije prebacivanje sa kantne na kantnu.

Voskiranje Svaka pegla sa ravnom pločom može da posluži. Umesto kupovnih pločica za skidanje viška voska može da posluži bilo kakvo parče pleksiglasa koje ima jednu ravnu ivicu. Potrebno je skinuti višak voska sa kantni. Vosak sa kantni može jednostavno da se skine tako što se u tom pleksiglasu koji koristite za skidanje viška voska napravi jedan zub koji prevučete preko kantni. Koliko sam video i kupovne pločice imaju taj zub, znaćete o čemu govorim. Poliranje posle voskiranja može da bude raznim materijalima, ne mora da to bude baš kupovna četka. Spomenula se i vunena čarapa, pretpostavljam da većina ovde zna za one prave stare vunene čarape. Bitno je u kom smeru se šta radi prilikom voskiranja jer je baza struktuirana u vidu pčelinjeg saća koje je usmereno od vrha ka repu. Ako radite na pogrešnu stranu umesto da skinete višak voska istisnućete vosak iz podloge i ništa niste uradili.

Dodajte, oduzmite, korigujte. Sigurno ima toga što sam izostavio ili napravio neku grešku.

Hvala Goranu i Igoru na iscrpnoj prezentaciji i Zoranu za organizaciju svega.

Vosak se naliva od repa ka vrhu skije u tom smeru se puni baza(saće), a višak voska se skida od vrha ka repu , isti smer je i glačanja.

Ivan Bgd
27.11.2012, 12:16
ne, zavisi od proizvodjaca...

baš tako, a postoji i promenljivi bazni ugao, koji nam je Goran iz Salta sa Igorom i demonstrirao kako se pravi.
Inače čini mi se da je pomenuo samo jednog proizvođača koji radi promenljivi bazni ugao, ali neću da ga imenujem da ne ispadne reklama :sm004:

dzoninho ti si jedan od srećnih vlasnika skija tog proizvodjača:dziveli:

Pejamachine
27.11.2012, 12:49
A jel moze da se baza rucno vodeno smirgla kako bi se skinuo mrtvi sloj p-texa ili samo da se predje scraperom...?

dzoninho
27.11.2012, 12:54
napravis plocicu od prohroma 2 mm debelu, samo da bude ravna i sa njom skidas mrtvi sloj, kao kada skidas vosak, samo sto se vosak skida sa nekim meksim materijalom kao na primer pleksiglas...

Grazer
27.11.2012, 12:56
To me i interesuje, Jel se zna koliko je bazni ugao Fischera?

dzoninho
27.11.2012, 13:02
Kontaktiraj Fischer pa ce ti oni reci :) Ako ti ne kažu, može da se izmeri, postoji metoda sa markerom i uglomerom..

Ivan Bgd
27.11.2012, 13:58
meni je proizvođač rekao koji su uglovi, ali ću ih svakako proveriti kod Salta
poz

Milos011
27.11.2012, 14:00
To me i interesuje, Jel se zna koliko je bazni ugao Fischera?

Odgovor na prethodnoj strani.

Markoos
27.11.2012, 14:02
Kazu pametni ljudi, ko nema u vugla neka pita gugla :)

http://www.jonsskituning.co.uk/content/view/31/41/
http://www.epicski.com/a/factory-edge-bevels

wlad
27.11.2012, 14:02
Ali nije odgovor na njegovo pitanje ;), bočni ugao je 88 stepeni.. A bazni da li je 0 ili više to će neko reći ko zna :).

edit: Po Markosovom (prvom) linku Fischer je 3 bočni (87?) a 1 bazni ugao, što mu dođe 88 između ivica ruba ;).

Markoos
27.11.2012, 14:05
Wlad, edituj post opet :)

Ne mere biti 97 nikako :D

Ivan Bgd
27.11.2012, 14:07
Kazu pametni ljudi, ko nema u vugla neka pita gugla :)

eto na primer kod mene se ne poklapa.
Proizvođač K2 mi je mailom rekao base -1 side -1,5, dok na gornjim linkovima kaže bočni -2
Na starijem modelu jeste bio bočni -2 , tako da ću svakako prvo proveriti uglove kod Salta pre skijanja.

sasacg
27.11.2012, 14:27
Pa dajte info o baznim uglovima...krijete informacije ko zmija noge :sm021:

wlad
27.11.2012, 15:08
Wlad, edituj post opet :)

Ne mere biti 97 nikako :D

Dok sam ja kucao i editovao ti si gledao :ok:

Inače i nije toliko važno ;), ako serviseru uvek kažete npr. 88 (kao ja) onda je to to :).

Grazer
27.11.2012, 15:17
Odgovor na prethodnoj strani.

To nije odgovor na moje pitanje, ne trci pred rudu. Pitao sam za bazni a ne za bocni :ok:

Ali nije odgovor na njegovo pitanje ;), bočni ugao je 88 stepeni.. A bazni da li je 0 ili više to će neko reći ko zna :).

edit: Po Markosovom (prvom) linku Fischer je 3 bočni (87?) a 1 bazni ugao, što mu dođe 88 između ivica ruba ;).

ovo je moj odgovor. Hvala Wlad :sm018:

Kazu pametni ljudi, ko nema u vugla neka pita gugla

Na ovim linkovima kaze Manufacturer Recommended Edge Angles a ne da li dolazi uz ove uglove

chaghaboo
27.11.2012, 15:46
@Grazer
Evo sa Fischer sajta, već sam negde postavio al da ne tražim sad:

The edges are ground to approx. 0.8 degrees on the base and 3 degrees on the side.

Grazer
27.11.2012, 15:52
Znam, wlad je dao odgovor koji sam trazio:ok:

bobo
27.11.2012, 22:18
Pred ovu sezonu nisam kupovao nista od opreme ali sam kupio par stvari za "sam svoj majstor" servis skija. Nešto sam i sam napravio, npr, stege za skije, nisu neka ljepota ali služe kao i one od minimum 65 EUR:hair:. Nož za fenol mi je takođe izmakao, mislim da je 40 EUR brutalno puno za taj alat pa i tu nešto improvizujem ( kao i stege, i ovo sam kopirao sa epicski foruma). Žao mi je što nisam bio u prilici biti sa ekipom na demonstraciji, baš bi mi dobro došlo da malo uživo vidim stvari oko kojih imam dileme, pogotovo ovo oko samostalne izrade nekih alata. Uglavnom, turpije, dijamanti, držač 88 i još po neka sitnica su tu, sada predstoji praksa na vrhunskim modelima Elanovih skija, RC 08 (crvene) i RC GS a onda prelazim i na svoje.

gevara
27.11.2012, 22:52
GospoDo, ne može somun bez najmanje 4 kifle da balansira :).

Ivan Bgd
27.11.2012, 22:56
Bravo bobo i hvala sto pomenu FENOL, ja u prethodnom postu za to rekoh fosna:sm022:, znao sam da je nesto na slovo F ali nisam mogao da se setim pa odvalih:glavaozid

E, jednog lepog dana ako budem imao garazu pod obavezno ce imati i radni sto za skije, ovako bih morao prvo zenu da izbacim iz stana:ok:

Pejamachine
29.11.2012, 20:54
Evo sta sam ja realizovao za topljenje plastike:
Ali mi ne topi plastiku kao na onom video klipu. Mislim se da je do:

1.Moguce je da je do plastike posto ja imam svijece definitivno deblje od 3mm ili
2.Ovaj mlaz baca previse visoko pa ne zagrijeva metal na uglu sa bazom kako treba. Inace, ovaj metal je opruzni celik.

Evo i linka pa bih zamolio ucesnike seminara kao i ostale da prokometnarisu i kazu sto misle

http://www.youtube.com/watch?v=ZKfI06eF_HY&feature=youtu.be (http://youtu.be/ZKfI06eF_HY)

Pozdrav,

chaghaboo
29.11.2012, 21:06
@Pejamachine

Odlično si ovo napravio. Mislim da je fora u dve stvari, taj produžetak treba da bude od debljeg metala da bi bolje držao temperaturu i druga stvar treba da bude izrazitije profilisan.

Pogledaj na nekoj od slika sa prezentacije brener koji je tamo korišćen, taj metalni produžetak kreće od mlaznice i onda se dosta krivi na dole pa se zavrne na gore. Na taj način plamen bije u gornji deo i tako zagreva i taj niži deo koji je u dodiru sa bazom. Ovako kako si ti napravio plamen "liže" oko tog metala i može da izgori bazu. Uf, nadam se da sam bio iole jasan.

chaghaboo
29.11.2012, 21:15
Evo na slici, crvena strelica pokazuje gde bije plamen, a plava mesto koje je topi štapić i u dodiru je sa bazom. Zbog takvog profila tog produžetka nije moguće da plamen dođe u kontakt sa bazom i ošteti je.

Pejamachine
29.11.2012, 21:39
Chagaboo,

mislis na ovako nesto.
Malo sam skeptican jer ja kad naslonim ovu svijecu pri onom najvrelijem dijelu ona svijeca se topi nekako cudno, nece da padne na dolje nego ostaje pri stapicu i pri ovom metalu

chaghaboo
29.11.2012, 21:49
E tako Pejo, taj "trbušasti" deo treba da bude niže dole, a plamen da bije u taj jezičak gore.

Vidi, i u servisu štapić nije kapljao na podlogu, nego nasloniš štapić na mesto gde je oštećenje i onda ga tim produžetkom rastopiš i bukvalno upeglaš.

chaghaboo
29.11.2012, 21:54
Pogledaj prvu sliku u 136. poruci na 14. strani, baš se vidi kako Igor brenerom "upeglava" oštećenje na ploči.

Pejamachine
29.11.2012, 22:03
Vidio sam tu sliku vise puta. Po tome sam ja i pravio ovo cudo. Sjutra ce na prepravku pa na test na moje stare skije

Offtopic
Inace, moram napomenuti da me je ova plinara kostala oduzimanje vozacke :(

salto
30.11.2012, 03:29
Drugari , drago mi je da je seminar imao tako velikog uspeha , necu se ubacivati ukolko ne vidim nesto opasno.
Pejo , zao mi je zbog vozacke, ovaj alat sto si napravio ima svrhu , tacno je da lopaticu trebas da iskrivis da ti plamen ne bi spalio prste pre svega a za bazu je vrlo opasno , radices sredinu skije a plamen ce da ti spali ivice uz kantnu. p-tex je pakleno debeo , na nekom parcetu plastike izlij ga kao konopac na plamenu ( pazi da se ne spali ) a onda nanosi sasvim lako . Papuca mora da se dovede pred usijanje , nesme da pali elektrodu .Glavna stvar koja ne sme da te zbuni , lopatica koju Igor na slici koristi je od 2mm proghroma , zato onako lepo razmazuje i glavna stvar , ovaj mali plinski uredjaj je vrlo opasan , niposto ne divljaj sa jakim plamenom jer -ne daj boze necu ni da spominjem .Momci su videli koliko obezbedjenje za plin imam- profi regulatori nepovratni ventili creva sa atestom na 20bar-a , i obavezno zastitne naocare i rukavice
pozz

SEXten
30.11.2012, 23:06

po čemu si skonta da su gori zatupljene a dalje naoštrene?

to se vidi golim okom ili ima neka posebna tehnika!?

stekan
01.12.2012, 08:42
po čemu si skonta da su gori zatupljene a dalje naoštrene?

to se vidi golim okom ili ima neka posebna tehnika!?

U konkretnom slučaju servis se nalazi na stazi (Gerlitzen, Austrija) i nakon što sam uzeo naoštrene skije, u prvih nekoliko zavoja sam osjetio da lošije idu u zavoj nego prije oštrenja (naravno, riječ je o karving tehnici gdje skija "sama" skreće). Vratim se u servis i pitam servisera da li je zatupljivao vrhove i repove nakon oštrenja i čovjek kaže "da" (na naški jer je rođen u BiH). Kad je ponovo provukao skije kroz finu Wintersteiger mašinu sve je bilo kako treba. Od tada svaki put kad dajem skije na oštrenje naglasim "bez zatupljivanja". A dajem ih uvijek i samo u isti servis istom čovjeku. Sve ostalo na skijama radim sam.

Generalno je to teško vidjeti "golim okom", jer je to zatupljivanje u stvari prelazak par puta brusnim papirom pod 45 stepeni. Provjera noktom može da pokaže razliku.

hallo
01.12.2012, 14:46
Zao mi je sto nisam mogao prisustvovati prezentaciji (hvala Goranu i Admin-u!) gledao sve ovo pomalo, i "dobio" poprilican strah od nestrucnog ostrenja kantni i resio da se sam tome posvetim. Shodno tome, pitanje, ovaj "ostrac" koga nude u BeoSport-u moze meni zavrsiti posao u smislu da mogu sam odrzavati kantne ostrima sa uglovima preporucenim od proizvodjaca (recimo, imam Volkl Unlimited AC30, Salomon X-Wing Tornado, supruga ima neke Fisher-ove, deca neke Elanove itd...)
http://www.beosport.com/internet-prodaja/proizvodi/15-skijanje/123-voskovi-i-alati/1372-edger-comp,-edge-sharpener/
Hvala.

chaghaboo
03.12.2012, 15:02
Iskustva sa lošim serviserima stvarno zvuče zastrašujuće, međutim servisirati skije u domaćoj radinosti nije ni malo lak i jednostavan proces.

Prvo, da bi sami kvalitetno servisirali skije potrebno je dosta nekog alata. Bilo da nešto od alata kupite a nešto napravite to će odneti fino novca.

Drugo, sem alata potrebno je i tehničko znanje svih procesa kroz koji skije prolaze pri servisiranju i možda još bitnije iskustvo. Iskustvo dobri serviseri stiču kroz godine i godine radnog staža, hiljade skija koje servisiraju i isto toliko povratnih informacija od ljudi kojima te skije servisiraju. Sem toga, to su ljudi koji znaju (ili bi trebali da znaju) kako da prilagode skiju vašoj veštini i nivou znanja, a to su finese koje opet su deo njhovog iskustva, probanja raznih podešavanja, itd.

Treće, potreban vam je prostor gde ćete to raditi jer je proces vrlo prljav. Pri kompletnom servisiranju tu ostaju razni opiljci i prljavština i vosak koji leti na sve strane. Treba da znate i da je servis jednog para skija vremenski zahtevan proces, pogotovu ako planirate da više puta voskirate skije. Neko želi i može da odvoji par sati, ali nekome je to puno i ne želi ili ne može da odvoji to vreme.

Prisustvovao sam prezentaciji iz više razloga. Prvi je što me tematika inače veoma interesuje i zbog toga što bih voleo da znam na koji način najbolje da pomognem serviseru pravim informacijama kako bi pripremio skiju prema meni. Drugi razlog je taj što znam da ću se pre ili kasnije naći u situaciji da moram da servisiram skiju van servisa gde to redovno radim pa da mogu koliko toliko da procenim servisera i jasno mu stavim do znanja na šta da obrati pažnju. Mišljenja sam da za većinu skijaša, uključujući tu i sebe, je najbolja i najjeftinija opcija naći dobrog servisera i stalno ići kod njega. DIY servisiranje je opravdano kada provodite puno vremena na snegu pa bi vas servisiranje u servisu dosta koštalo u toku sezone, kada imate puno pari skija (cela porodica skija) koje treba više puta u sezoni servisirati, kada nemata u blizini dobar servis ili naravno kada baš volite i želite da održavate sami svoje skije.

chaghaboo
03.12.2012, 15:16
Zao mi je sto nisam mogao prisustvovati prezentaciji (hvala Goranu i Admin-u!) gledao sve ovo pomalo, i "dobio" poprilican strah od nestrucnog ostrenja kantni i resio da se sam tome posvetim. Shodno tome, pitanje, ovaj "ostrac" koga nude u BeoSport-u moze meni zavrsiti posao u smislu da mogu sam odrzavati kantne ostrima sa uglovima preporucenim od proizvodjaca (recimo, imam Volkl Unlimited AC30, Salomon X-Wing Tornado, supruga ima neke Fisher-ove, deca neke Elanove itd...)
http://www.beosport.com/internet-prodaja/proizvodi/15-skijanje/123-voskovi-i-alati/1372-edger-comp,-edge-sharpener/
Hvala.

U servisu su koristili dva različita alata za bočni i donji ugao kantne, nešto ovog tipa: klik (http://www.racewax.com/c=8prOas9TIT06Gw9ZbOp8rVssw/product/PA-3300/Base-Bevel-File-Guide-Ski-Man-Adjustable-All-Angles.html), klik (http://www.racewax.com/product/RX-1199/3-Side-Bevel-File-Guides-Set-of-3---87-88-89-degrees-by-KUU.html). Naravno ovo su samo držači pa je uz njih potrebno kupiti i turpije.

Ovaj što si ti našao oštri oba ugla, kao neki multipraktik, ali mislim da bez obzira i za ovaj alat treba razmisliti koju vrstu turpije koristiti, ili možda više vrsta i da li možeš da nabaviš turpiju kada ti se potroši ta. A trebao bi ti i nož za fenol.

velkom
03.12.2012, 19:27
Evo jedna Uradi sam stega za skije: www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=fdBYzv3xVlk a detalji na www.ebay.at/itm/Skispanner-Skihalter-zum-wachsen-reparieren-der-Alpinski-schneller-Aufbau-/321034553782?pt=Ski_Snowboardzubeh%C3%B6r&hash=item4abf2689b6#ht_707wt_1186
Hvala Goranu i Igoru na dobronamernim i korisnim savetima. Odlična prezentacija.

gevara
03.12.2012, 21:00
Kako germanski domišljato i pedantno :ok:...

Baš prije koji dan naletim i na sličnu zanimqivost - http://ski-table.de/
Bila je i još "on-line" ponuda za manje novca.

sasacg
08.12.2012, 21:53
kako "provaliti" da li je neka skija nova (ne bukvalno iz prodavnice), odnosno da na njoj nije radjeno ostrenje rubnika ili krpljenje podloge?

Pejamachine
09.12.2012, 00:34
Pogledaj je li guljena fenola...

sasacg
09.12.2012, 00:51
To je onaj gornji deo daske koji ide iznad kantne ili...?

black-ski
24.02.2014, 15:02
Posto vise ne planiram da idem na skijanje, gde bi mogao da kvalitetno konzerviram skije

ninic
24.02.2014, 16:32
U garazi,kupis vosak i peglu i bacis se na posao :)

stekan
24.02.2014, 16:35
Vosak za skije. Vidjeh prije mjesec dana Race skije veselo upeglane pčelinjim voskom!!! I nisu bile ostrugane. Loodilo.

Misk0
24.02.2014, 17:41
Posto vise ne planiram da idem na skijanje, gde bi mogao da kvalitetno konzerviram skije

Ne kazes gde zivis, pod pretpostavkom da je Beograd u pitanju, idi u Salto M, servis i konzerviranje odradjeno u subotu, 750 dinara ako se dobro secam.

black-ski
24.02.2014, 18:12
Zivim u Beogradu. Sta se podrazumeva kad si rekao servis , sta je uradjeno na skijama pre konzervacije

dzoninho
24.02.2014, 18:44
Uradi se kompletan servis, dakle popunjavanje podloge, ostrenje i onda se nanese deblji sloj voska. To kosta 750 din. Sledece sezone pre skijanja, donese, uklonimo taj vosak i nanesemo novi sloj, ispoliramo i spremne su za sneg. Dekonzervacija isto kosta 750 tako da konzervacija i dekonzervacija izadju 1500 din, koliko kosta i redovan servis.

black-ski
24.02.2014, 18:55
Kolega sa posla mi je rekao da je isao u Beosport i da su mu tamo uradili neku strukturu pre voskiranja. Sta ti mislis da li to ima neke veze , vidim da se razumes

dzoninho
24.02.2014, 19:02
Potpuno je svejedno gde ces odneti skije na servisiranje i konzervaciju, bitno je samo da gledas da uvek po mogucstvu nosis u jedan te isti servis i da budes zadovoljan.

bezbi
26.09.2015, 14:10
Ista meta novo ostojanje!
GDE RADITI servis u BG ove godine?

Ikar
26.09.2015, 15:47
Ja radim u Salto M i ne planiram da menjam

bezbi
26.09.2015, 21:09
Jel imaju Wintersteiger ili rade na nekoj drugoj? Rade masinski ili ima i rucni servis i koji predlazes?
u pitanju je rc4, nije ostrena ni jednom do sada

Ikar
26.09.2015, 23:29
Evo linka gde je dosta toga objasnjeno a možeš videti i kojim masinama raspolaze servis a i na koje nacine može da se uradi servis.
https://m.youtube.com/watch?v=SRfTf-1H-I0

A evo i teme na forumu kako je sve pocelo.
http://skijanje.rs/forum/showthread.php?t=7804&highlight=Salto

bezbi
27.09.2015, 00:42
I, koji nacin predlazes, rucno ili masninski? Iskreno vise su mi se svidele masine gde skija sama ima pomer kad radi bocni ugao, a ne kada je rukom pokrece.

Ikar
27.09.2015, 08:27
Mislim da je masinom obrada jednaka na svim delovima kao sto i ti kazes. na taj način se kantne ravnomerno trose. Onda uvek nosis u isti servis i skiju možeš da obradiš 40 i vise puta (najmanje).

Ali svakako mogu goran ili dzoninho da odgovore na ta pitanja.

Cp6uH
29.09.2015, 08:51
Ja bord servisiram u Markoniu na 25maju od 2007

salto
25.10.2015, 03:12
dragi prijatelji , evo posle duzeg vremena da se i ja oglasim.Najbolji ski servis , da li je ikada pitao ko je najbolji ski serviser? , ako mislite da svi mi koji mlataramo sa kojekakvim sokocalima koje kuvaju lovacki paprikas kompjuterski a pored izleti skija gotova i ajd na sneg vestak led struktura tupi ostri obaraj , edge base , boze koliko stranih strucnih izraza kao manifest kp-yu. Maltretiramo se bezveze , moj najbolji serviser je cika Djole od koga sam ucio zanat , Delic i pancevci , mene svrstajte gde hocete.Zasto ovo napisah -bas zbog favorizacije ski servisa , kao sto milion puta rekoh :nema lose skije ima losih skijasa isto tako :nema losih ski servisa ima losih ski servisera , ako mislite da se i kod mene ne javi problem varate se , zovem cika Djoleta ikonu naseg zanata a on nesebicno skokne kod mene jer kada mi pozovemo onda je stvarno problem.Moram priznati da iznad svakog servisiranja mi , vlasnici servisa ako iole imamo savesti stojimo kao koordinatori nad nacinom izrade svakog servisa , na kraju krajeva moj zivotni posao i jeste krenuo davne 1989 kao serviser , prodaja je trgovina rental je snaga i umece , a moja ljubav SERVIS, sve ostalo je inmaginarno a SERVIS je ljubav gde ovaj plemeniti zanatluk polako zamenjuju masine (po meni vojska bez redovnog sluzenja vojnog roka) shvatite ovo kako hocete ali ski servisera je sve manje kod nas kao i fakultetski obrazovane dece koja ostaju ovde. koji je najbolji ski servis ? - nemam pojma vise ni ja

bezbi
25.10.2015, 12:51
Pa kad se ovde pita koji je najbolji servis misli se valjda i na alat i na servisera tj ko najbolje odradi posao. Inace moja skija je juce bila kod Vas na servisu, ja sam zadovoljan. :)

hallo
26.10.2015, 20:24
2@salto
Bez podilazenja...posto sam i sam serviser nekih drugih stvari, procenio sam da imamo isto razmisljanje o SERVISU kao zanatu, i odlucio skije iz Loznice doneti do Vas prosle godine...nisam pogresio!
Ete toliko..

niipheus
13.02.2016, 18:05
Jedva nadjoh temu. Da li je moguce odraditi popunjavanje baze, i obradu iste, a da se pritom ne diraju kantne? Kantne su mi jos fabricke i poprilicno su ostre, a podloga ima nekoliko riseva od mozda pola mm dubine pa bih voleo da to saniram bez diranja rubova.

I jos jedno pitanje. Da li je moguce da ovaj Fischer ovoliko lose drzi vosak? Drugov Salomon i moj Fischer mazane isti dan pred skijanje, moje skije pobele posle 2 dana, njegove i dalje u jako dobrom stanju posle 4 skijaska dana. Voskirao sam sam oba para, tako da ne mislim da je u pitanju uticaj servisera :D

Sinisha
13.02.2016, 23:09
Risevi od pola mm cak i dublji se ne krpe. Napune se voskom, a cela povrsina voskira. Mislim mogu da se krpe ali je bezveze da zbog sitnice punis podlogu zakrpama koje ce vise da degradiraju vozne osobine od samog risa.
Ovo nije moja pamet vec odogovor servisera meni kada sam hteo istu stvar kao ti.

Svaka skija drugacije "prima i trosi" vosak. Isto vazi za skijase. Ako skijas na kantnama vosak ce duze da traje nego nekome ko se lezerno spusta skijama celom povrsinom skije.

niipheus
13.02.2016, 23:20
Ma vozim na kantnama skoro sve vreme i prvog dana mi podloga pobeli uz kantnu, ali sutradan vec pobeli cela, narocito u sredisnjem delu skije. Vrhovi i repovi tu i tamo. Riseve sam hteo da popunim jer ih ima nekoliko, pa reko da ne stoje, ali su plitki. Ostavicu verovatno bez servisa i ove sezone onda, jer su kantne zadovoljavajuce. Hvala na odgovoru.

Pejamachine
13.02.2016, 23:22
Mozda nisi dobro sastrugao visak voska sa skije jer oce i neke vrste voska da pobijele..mada to je totalno drugacija tekstura nego kad pobijeli jer je skija ostala bez voska..

no_nick
14.02.2016, 10:39
Da li zna neko koji servis u Beogradu ima masinu sa keramickim diskovima? Salto M?

bezbi
25.10.2016, 22:16
Mislim da salto m ima dijamante za bok, a ima i keramiku i jos nesto valjda za bazu, nemam pojma. Inace, da pohvalim, covek mi je uradio mnogo dobro servis svaka mu cast, ali je fora sto je radio onaj stariji lik koji bas dobro zna servisirati, i imao je vremena radio polako.

sev
02.12.2016, 10:08
Zna li neko gde je moguće u Beogradu kupiti stege za servis skija (ski vise)?

U Beosportu nema.

Grimani
02.12.2016, 14:41
Mozes sam napraviti drzach, ima na netu mnogo resenja.
Kada sam pravio uradio sam na brzaka i nisam mnogo istrazivao planirajuci kasnije da uradim bolji i na kraju ostadoh na ovom starom i evo sesta godina prodje.
Guma je zrela za menjanje(kupio sam u Tigru neku traku za vezbanje pa planiram da umesto ove stavim to mada je tanja od ove unutrasnje gume za kola). Na vrh moze i itison da se stavi.
Na drzacima imam kao sto se vidi 3 proreza, jedan dubok u koji mogu i bordovi da se stave i dva klasicna da tako kazem. Jedan od ta dva je pod uglom od 45 stepeni. Drzache mogu da rotiram za 180 stepeni tako da mi dublji prorez moze biti blize.
Sto sam izbusio tako da mogu da setam sa drzacima po zeljenoj duzini(slika 2 - tackice). Na sredini zategnem skiju lastisem za kola. Sto sam uradio siri da bi imao radnu povrsinu vecu a imao sam dasku od shanka iz stare kafane :D pa greota bila da se skracuje.
Neke stvari mogle bi se promeniti ali to su samo finese.
Izvinjavam se zbog krsha :D
15627
15628 (https://drive.google.com/drive/folders/0B_NKo0sWgLptR2F2dXNtZlBHMVE?usp=sharing)

Klik na sliku ili ovde za galeriju u google drive (https://drive.google.com/drive/folders/0B_NKo0sWgLptR2F2dXNtZlBHMVE?usp=sharing)

sev
02.12.2016, 17:46
Hvala ti na uputstvu, korisno je! Na zalost, uvek je frka sa vremenom, kada pogledam vreme i energiju potrebno da drzac napravim, izadje me preskupo.

Servis skija radim celoj porodici iz ljubavi, smiruje me to posle posla, ni to se ne isplati... znam. Al' sta cu kad' volim 😊.

Dakle, stoji pitanje - gde kupiti u Bg?

bezbi
03.12.2016, 01:10
Ne zbam gde u bg ima, ali sam video da ima na Fiserovom strandu na Expo zimu

sev
03.12.2016, 10:29
Aha... znaci Gora. Hvala.

bezbi
03.12.2016, 15:32
Pozovi ih i pitaj, neko je promovisao tu opremu na njihovom standu, ne verujem da su oni. Neke zelene masine, stege, ostraci itd

dzoninho
06.12.2016, 12:36
Wintersteiger je bio na gorinom standu, a zastupnik im je firma VITA iz Slovenije, mada mozda je moguce preko Gore poruciti nesto... Pozovite pa pitajte.

hallo
16.12.2016, 09:47
I ove godine, MOJ izbor je SaltoM... odradjene Elan 888 i Kastle MX88 koje su upravo kupljene...osim servisa pregledane i torziono i na svaki drugi nacin. Posto sam iz Loznice, najavio se ranije i skije odradjene na LICU MESTA. I ponovo prisustvovao servisu na Goranovo insistiranje i , blago receno, video sta je SERVISER. Pozdrav i za @Dzoninha koji je "iz prikrajka" pomogao u organizaciji.

ibane
13.01.2017, 12:56
Koja turpija se koristi za skidanje p-tex-a sa klizne povrsine? Vidim da neko skida sa metalnim strugacem, neko sa turpijom a neko na kraju koristi smirglu. Koje finoce treba da bude smirgla za obradu klizne povrsine? Pretposvljam da je neka najfinija tzv. vodena smirgla.

ibane
13.01.2017, 14:40
@Grimani jel mozes da nabacis par linkova sa resenjima za drzac ?

ibane
13.01.2017, 14:41
Mozes sam napraviti drzach, ima na netu mnogo resenja.
Kada sam pravio uradio sam na brzaka i nisam mnogo istrazivao planirajuci kasnije da uradim bolji i na kraju ostadoh na ovom starom i evo sesta godina prodje.
Guma je zrela za menjanje(kupio sam u Tigru neku traku za vezbanje pa planiram da umesto ove stavim to mada je tanja od ove unutrasnje gume za kola). Na vrh moze i itison da se stavi.
Na drzacima imam kao sto se vidi 3 proreza, jedan dubok u koji mogu i bordovi da se stave i dva klasicna da tako kazem. Jedan od ta dva je pod uglom od 45 stepeni. Drzache mogu da rotiram za 180 stepeni tako da mi dublji prorez moze biti blize.
Sto sam izbusio tako da mogu da setam sa drzacima po zeljenoj duzini(slika 2 - tackice). Na sredini zategnem skiju lastisem za kola. Sto sam uradio siri da bi imao radnu povrsinu vecu a imao sam dasku od shanka iz stare kafane :D pa greota bila da se skracuje.
Neke stvari mogle bi se promeniti ali to su samo finese.
Izvinjavam se zbog krsha :D
15627
15628 (https://drive.google.com/drive/folders/0B_NKo0sWgLptR2F2dXNtZlBHMVE?usp=sharing)

Klik na sliku ili ovde za galeriju u google drive (https://drive.google.com/drive/folders/0B_NKo0sWgLptR2F2dXNtZlBHMVE?usp=sharing)

@Grimani jel mozes da nabacis par linkova sa resenjima za drzac ?

Grimani
13.01.2017, 20:27
Moram sa kompa imam par bookmarka tamo...sutra nadam se...

https://uploads.tapatalk-cdn.com/20170113/ff2d01b30cad0f3e76b7f254ed9da294.jpghttps://uploads.tapatalk-cdn.com/20170113/019aa704b6b7dcd52ceb4ab3d39ac0f1.jpg
Nova guma

PejaC
17.01.2017, 14:02
Koji je dobar servis na Novom Beogradu? Sevisiram svake godine dvoje skija. Salto M je dobar ali je podigao cene i daleko mi je od stana.

Grimani
18.01.2017, 20:56
Tek sad dodjoh do kompa. Nisam bookmarkovao nego sam sacuvao linkove na GDrive u tekst fajlu, jedva nadjoh.

Omiljeni :D (http://www.epicski.com/t/107871/my-homemade-tuning-stand-and-ski-vise)
Ovo sam razmisljao zgodno je za pomeranje ali ipak sam se odlucio za rupe (http://www.epicski.com/t/48144/upgrading-to-vice-whats-your-opinion-to-mod-this-setup-beware-pics)
JEdan praktican za licne skije ili skije sa rental vezom zbog ovog srednjeg dela(na prvom linku u komentarima pise kad uradish prilican(1000) broj skija nema vise potrebe za srednjim delom...zaista)
(https://skitracks.wordpress.com/2010/08/13/diy-ski-tuning-bench/)
video klip ali polovicno resenje...ok je za 45 stepeni ukoliko je problem izrezati
(https://www.youtube.com/watch?v=vJrNw1Gxe78)

ibane
26.01.2017, 22:59
Tek sad dodjoh do kompa. Nisam bookmarkovao nego sam sacuvao linkove na GDrive u tekst fajlu, jedva nadjoh.

Omiljeni :D (http://www.epicski.com/t/107871/my-homemade-tuning-stand-and-ski-vise)
Ovo sam razmisljao zgodno je za pomeranje ali ipak sam se odlucio za rupe (http://www.epicski.com/t/48144/upgrading-to-vice-whats-your-opinion-to-mod-this-setup-beware-pics)
JEdan praktican za licne skije ili skije sa rental vezom zbog ovog srednjeg dela(na prvom linku u komentarima pise kad uradish prilican(1000) broj skija nema vise potrebe za srednjim delom...zaista)
(https://skitracks.wordpress.com/2010/08/13/diy-ski-tuning-bench/)
video klip ali polovicno resenje...ok je za 45 stepeni ukoliko je problem izrezati (https://www.youtube.com/watch?v=vJrNw1Gxe78)

Postavio sam novu temu tako da ovaj post moze da prebaci tamo:

http://www.skijanje.rs/forum/showthread.php?8831-Sto-za-sredjivanje-skija&p=101432#post101432

ibane
27.01.2017, 22:07
Evo jedan interesantan video profi servisiranja skija:

www.youtube.com/watch?v=gf4LlUGZFdA

markoko
02.02.2017, 18:29
E pa eto ovde na kraju zatupljuje kantne na kraju sto opet otvara diskusiju. Inace odlican.

niipheus
16.03.2017, 12:44
Nadam se da ce neko od clanova ko radi u servisu videti ovo i odgovoriti mi, mada verujem da ima ljudi koji mi znaju reci ovo iako nisu serviseri. Trebalo bi da nosim skije na servis, ali posto cu najverovatnije nositi dva para skija, zanima me da li se skije mogu servisirati bez vezova. Kod mene u torbu nema sanse da stanu dva para sa vezovima, a video sam na raznim snimcima da se upotrebljava onaj most koji ide preko vezova i koji se prakticno kaci na njih.

Zanima me da li taj most ima bilo kakvu drugu funkciju osim da premosti onaj valjak preko vezova kako bi se nesmetano kotrljao? Hvala.

snowglisser
16.03.2017, 15:25
@niipheus, najpre da napomenem da ne radim u servisu :) , ali vezovi nisu nephodni za servis skija.

Jedini razlog zbog kojeg bi vez bio potreban je kada recimo sirina skije prelazi sirinu celjusti stege.
U tom slucaju se celjustima stege hvata ploca veza.

Ali svaki servis koji iole drzi do sebe verovatno ima stegu koja je dovoljno siroka i za najsire skije. Mozda je najbolje da nazoves servis u kojem planiras da servisiras skije i pitas njih?

ibane
16.03.2017, 16:00
Mislim da zavisi da li se radi rucno ili masinski. Za masinisku obradu ako je automatizovana onda treba a za rucnu obradu koja se radi na stegi ne treba.
Mislis na ovaj valjak:

https://www.google.com/imgres?imgurl=http%3A%2F%2Fwww.saltom.rs%2Fimages% 2Fski-servis-masina.JPG&imgrefurl=http%3A%2F%2Fwww.saltom.rs%2Fsr%2Fski-servis&docid=swsFKpDmkye04M&tbnid=RP6Mmrsbsd3DoM%3A&vet=10ahUKEwi6mOiMpNvSAhVBKcAKHa3fDPwQMwggKAcwBw.. i&w=800&h=800&bih=734&biw=1538&q=masina%20za%20obradu%20skija&ved=0ahUKEwi6mOiMpNvSAhVBKcAKHa3fDPwQMwggKAcwBw&iact=mrc&uact=8#h=800&imgdii=iHoU3Q38PeStvM:&imgrc=RP6Mmrsbsd3DoM:&vet=10ahUKEwi6mOiMpNvSAhVBKcAKHa3fDPwQMwggKAcwBw.. i&w=800

Da dodam samo. Zavisi da li radis reparaciju klizne povrsine. Ovo na slici je prikazano brusenje tj. ravnanje klizne povrsine popunjavanja rupa i sredjivanje istih. Valjak sluzi da radnomerno pritisne skiju pri brusenju na masini. Mozda postoji i neki drugi nacin ali mu je potrebno u svakom slucaju da "uhvati" skiju za nesto da moze da je obrusi tj. izravna kliznu povrsinu. Ako radis samo ostrenje rubova i voskiranje to moze i rucno da se odradi i obicno se radi na stegi tj. stegama tako da u tom slucaju ti nisu neophodni vezovi.

stekan
16.03.2017, 20:10
"Most" služi da prevaziđe prepreku (vezove) na koju nailazi valjak koji pritišće skiju. Nije potreban ako su vezovi skinuti. Tanke ploče na koje se metodom klik-klik postavljaju vezovi ne predstavljaju problem za valjak.

ibane
16.03.2017, 22:02
Da. Evo bolje se vidi na ovoj slici:

https://www.google.com/imgres?imgurl=http%3A%2F%2Fwww.saltom.rs%2Fimages% 2Fski-servis-masina.JPG&imgrefurl=http%3A%2F%2Fwww.saltom.rs%2Fsr%2Fski-servis&docid=swsFKpDmkye04M&tbnid=RP6Mmrsbsd3DoM%3A&vet=10ahUKEwi6mOiMpNvSAhVBKcAKHa3fDPwQMwggKAcwBw.. i&w=800&h=800&bih=734&biw=1538&q=masina%20za%20obradu%20skija&ved=0ahUKEwi6mOiMpNvSAhVBKcAKHa3fDPwQMwggKAcwBw&iact=mrc&uact=8#h=800&imgdii=iHoU3Q38PeStvM:&imgrc=RP6Mmrsbsd3DoM:&vet=10ahUKEwi6mOiMpNvSAhVBKcAKHa3fDPwQMwggKAcwBw.. i&w=800

marbik
03.12.2017, 21:20
Jel cuo neko za servis skija Bata na Dorcolu ili jos bolje da je imao iskustvo sa njima da li su ok?

Vlada_ns
06.02.2018, 08:24
Da li je neko iz Novog Sada imao iskustva sa Planetbike servisom? Do sada sam skije servisirao kod Ognjanovića u Sremskoj Kamenici pa me zanimaju iskustva onih koji su servisirali skije i u Planetbike servisu.

sasacg
02.03.2018, 22:45
Ajde da damo malo kritike...ovo je,cini mi se,vec drugi put. Izbegavati Beosport servis u Sava centru. Dao konzervirane skije,rekao lepo da urade dekonzervaciju (skinu stari vosak) i izvoskiraju skije novim... Danas na stazi-posle nekoliko spustanja,klizna ploca bela! Izgleda da nisu uopste ponovo voskirali,vec samo skinuli stari vosak.
Ne bih isao kod njih,nego po obicaju u Salto,ali sam zurio i ovo mi je bilo najblize...