PDA

Pogledati punu verziju : Servis skija

Strane : 1 [2]

malada
03.03.2018, 07:21
Imaju radnju gore, odnesi na reklamaciju.

sasacg
03.03.2018, 07:34
Ma znam,ali nemam ni fiskalni kod sebe,ne mogu da se raspravljam...samo sam hteo da podelim sa ljudima. Definitivno BS ne radi dobar posao

bezbi
05.03.2018, 09:16
Ja vec nekoliko godina nosim u Salto, oni ubijaju kako dobro rade. Prvo sto ostrinu vracaju u fabricko stanje, drugo sto ne skidaju puno, posle 3ceg ostrenja ja sam jos uvek imao fabricku strukturu na bazi. Nego sad imam nedoumicu dal nositi skiju u taj novi servis na Adi ili u stari na BBrdu.

plageton
05.03.2018, 14:21
Koliko sam ja shvatio, svejedno je.

Grimani
09.03.2018, 10:06
Ovako izgleda kad te drustvo voli. Osnezavanje rental i moje muchne skije #DSR
https://youtu.be/HBGOxBmFYvg

marbik
09.04.2018, 15:13
Kakva su vam misljenja u vezi konzerviranja skija van sezone? Meni stoje u podrumu tokom leta i jednom sam konzervirao, ali nisam primetio neku razliku. Obicno tokom leta malo korodiraju po ivicama, prvi servis sve to skine i to je to. Ne znam da li ima neki benefit konzervacija koji ja ne vidim?

wlad
09.04.2018, 17:48
Ja prebrišem skije krpom i peglom nanesem vosak na podlogu, posle hlađenja voska ne skidam višak.. Tako se podloga štiti a i rubovi po malo (barem sa donje strane) pošto ostane vosak preko njih...

Bilo je već diskusija po forumu a vezano za kraj sezone. Mislim da je najbolje da se skije odnesu u servis i uradi kompletan servis i to je to.

Ja lično ne nosim u servis pošto ukupno u "skijašnici" imamo osam pari skija pa me mrzi da nosim skije u servis / iz servisa. Ovako svako svoje skije u toku sezone ostavi preko noći u servis kada im treba pa ne moram ja da teglim ;)

P.S.
Ja sam prošle nedelje posle poslednjeg dana skijanja "konzervirao" sve skije i ostavio da leže do sledeće sezone.

sasacg
09.04.2018, 21:27
Ja licno konzerviram svoje skije. S obzirom da sam zbog rupture ahilove tetive i drugih povreda,preskocio 2 sezone,prethodno konzervirane skije,koje su stajale u podrumu,nisu korodirale uopste..Tako da sa moje strane jedan plus za konzervaciju,bilo servisu ili sopstvenoj reziji...

marbik
10.04.2018, 15:58
Meni i sa konzerviranjem i bez uvek malo korodira. Deluje mi da je preventive bolje konzervirati, ali nisam bas ubedjen da ima ikakve razlike sem psiholoske.

Mordred
31.10.2018, 10:49
Kada kupiš nove skije, da li je za prvi izlazak na sneg potrebno odraditi neku pripremu?
100% sam siguran da sam to već pitao, nisam siguran za odgovor, a ne mogu sada da nađem poruku :(

stekan
31.10.2018, 10:51
Kada kupiš nove skije, da li je za prvi izlazak na sneg potrebno odraditi neku pripremu?
100% sam siguran da sam to već pitao, nisam siguran za odgovor, a ne mogu sada da nađem poruku :(

Samo pegla+vosak, struganje i četkanje. I ispravno podešavanje vezova, naravno

forum1nick
31.10.2018, 21:55
Moze li neki ebay, aliexpres .. link za neki vosak za kućnu radinost?

Ne da mi se više gubiti vrijeme na planini čekajući.

Grimani
01.11.2018, 00:16
Imash u lokalu na par mesta. Brza posta bice ti taman za jednu sezonu...link (https://rs.beosport.com/ski-oprema/vosak-za-skije)...ovaj od 180grama universal je bombona samo sto koshtao je do skoro kao sto je sada na popustu...

neo031
01.11.2018, 11:06
A kakav je ovaj vosak (http://www.codexservis.co.rs/zimska_oprema_odrzavanje.html) ? Mislim, da budemo u fazonu "kupuj domaće", ako valja :)

Grimani
02.11.2018, 08:53
Meni je skroz korektan koristim ga bash dugo, poslednje dve sezone stavljao sam i neki "Wintersteiger bar wax all in one"(tako pise na rachunu) kupljen na veliko za jedan ski servis ali na kraju pokazalo se da je ovaj Swix meni bolji za ove nashe uslove.

wlad
02.11.2018, 11:24
neo031 je mislio/la na:

http://www.codexservis.co.rs/zimska_oprema_odrzavanje.html

domaći vax a ne Swix..

Pola kile 750din :)

hallo
02.11.2018, 14:51
A kakav je ovaj vosak (http://www.codexservis.co.rs/zimska_oprema_odrzavanje.html) ? Mislim, da budemo u fazonu "kupuj domaće", ako valja :)
Nisam do sada video, ali evo narucih pa cu javiti... bacio sam pare na svakojake gluposti pa neka ide i na ovo.

Mordred
03.11.2018, 00:18
Samo pegla+vosak, struganje i četkanje. I ispravno podešavanje vezova, naravno

Vezovi bi trebalo da su korektno namešteni, ali s obzirom da mi tada nisu pomenuli ni vosak, ni peglu, niti bilo kakvu pripremu, provera vezova nije na odmet.

Dragan7
04.11.2018, 17:42
Samo pegla+vosak, struganje i četkanje.
Može li pojašnjenje meni neznavenom, šta znači ovo? i kako?

stekan
04.11.2018, 18:21
Može li pojašnjenje meni neznavenom, šta znači ovo? i kako?

Otprilike ovako: https://www.youtube.com/watch?v=-hepZcZT_ic

Potrebno: vosak, pegla, pločica za struganje i četka.
Pegla može i kakva stara kućna, za struganje može kakav komad pleksiglasa sa ravnim i oštrim rubom, a četka je dovoljna jedna i to ona sa najlonskim vlaknima.

U međuvremenu pronađoh link za one koji ne parlaju engleski: https://www.youtube.com/watch?v=i_wwYmOb4_s
Ovaj Holmenkol vosak sa videa je mnooogo dobar, provjereno. Kilogram na zapadu košta oko 35€.

Mordred
05.11.2018, 18:29
Na koliko dana skijanja bi trebalo ponoviti ovaj proces?

stekan
05.11.2018, 20:14
Na koliko dana skijanja bi trebalo ponoviti ovaj proces?

Dan skijanja je relativan pojam. Za nekog su to 4 žice po 2 km i 3 piva, a za nekog 20 žica bez piva. Ako se koriste vučnice, vosak se troši i uz brdo.

Kad (crna) klizna ploha počne da bijeli uz rubnike, to je signal da je vosak "ishlapio". Recimo da je to između 4 i 7 dana na stazi.

Mordred
07.11.2018, 00:32
Kad sam poslao pitanje, skontato sam da ne može to baš u danima, jer se pored stila skijanja razlikuje i kvalitet i pripremljenost staza, a eto, i tip žice utiče, ima smisla.

Prilikom kupovine prvih skija, računao sam da ih na maks 7 dana na snegu nosim na servis, a nisam računao da ću između toga i da ih voskiram.

Vidim da ski servisi imaju uslugu voskiranje i mašinsko voskiranje, košta 2-3€, a imaju i voskiranje sa peglom ili "digitalnom" peglom (valjda ima LCD za temp? :)) koje je 5-6€. Koja je preporuka? Znam iz mog posla da skuplje nije uvek bolje, pa reko' da pitam :)

stekan
07.11.2018, 08:21
U servisima obično koriste valjak "nakvašen" voskom i skijom samo pređu preko njega. Pegla je zakon.

Mordred
08.11.2018, 21:12
Than pegla it is :)
Hvala

markoko
09.11.2018, 00:12
Imajteu vidu da ako je sneg mokar vise se trosi vosak nego kada je sneg u minusu.

salto
07.12.2018, 23:44
Dragi drugari posle malo duzeg vremena tu smo opet , mnogo tehnologija i nacina servisiranja se promenilo , i mi smo malo vise uznapredovali , mozemo se pohvaliti da dobrih hilj. kilometara u krug nema niko ovaj stroj a kupio sam ga namenski zbog baznog ostrenja . fama oko "zaneo se majstor" vise ne postoji , kazes sta treba i robot to uradi u mikrone :) , garantujemo preko 50 ful servisa na novoj skiji. pre ce biti demode nego - nemoze vise da se servisira-potrosena.
https://www.facebook.com/242336345858867/videos/364107421030193/

hallo
08.12.2018, 09:59
Dragi drugari posle malo duzeg vremena tu smo opet , mnogo tehnologija i nacina servisiranja se promenilo , i mi smo malo vise uznapredovali , mozemo se pohvaliti da dobrih hilj. kilometara u krug nema niko ovaj stroj a kupio sam ga namenski zbog baznog ostrenja . fama oko "zaneo se majstor" vise ne postoji , kazes sta treba i robot to uradi u mikrone :) , garantujemo preko 50 ful servisa na novoj skiji. pre ce biti demode nego - nemoze vise da se servisira-potrosena.
https://www.facebook.com/242336345858867/videos/364107421030193/
Svaka cast, al' nekako sam najvise voleo u ono podrumce kroz radnju da sidjem, i gledam kako se majstor "zanosi"....svakako uvek sam birao i biram Salto za servis i nije mi problem povuci skije iz Loznice do Vas.

designbvr
08.12.2018, 12:02
Ček BRE Gorane, a šta mi sa demode skijama da radimo :obrvajedn,
a i gde majstora da nađemo ? :kez:

salto
08.12.2018, 15:54
Svaka cast, al' nekako sam najvise voleo u ono podrumce kroz radnju da sidjem, i gledam kako se majstor "zanosi"....svakako uvek sam birao i biram Salto za servis i nije mi problem povuci skije iz Loznice do Vas.
:) to i dalje radi ovo je samo prosirenje jos jedan pogon

salto
08.12.2018, 15:55
Ček BRE Gorane, a šta mi sa demode skijama da radimo :obrvajedn,
a i gde majstora da nađemo ? :kez:
pa uradimo demode skiju na Montani i ona odmah postaje - mode :)

salto
13.01.2019, 04:15
drugari , pa sta bi , ja ocekivah gomilu pitanja, meni
ili dzonhinu , :) CNC robot ceka objasnjenja i statistiku

Misk0
13.01.2019, 11:18
drugari , pa sta bi , ja ocekivah gomilu pitanja, meni
ili dzonhinu , :) CNC robot ceka objasnjenja i statistiku

Kao sto smo raspravljali u radji pre 3 nedelje, necu morati da menjam skije bar sledecih 10 godina, sto uopste nije lepo. A kad sam trazio da namestite masinu da "slucajno" unisti skije, kazete ne moze, reputacija. Stvarno ne znam kome da se zalim na uslugu :sm021:

Salu na stranu, nista nemam da kazem za kantne, ali ne znam koji vosak je koriscen i kako, prva dva dana su skije isle kao lude, to nisam nikada osetio:ski:

salto
14.01.2019, 01:32
Kao sto smo raspravljali u radji pre 3 nedelje, necu morati da menjam skije bar sledecih 10 godina, sto uopste nije lepo. A kad sam trazio da namestite masinu da "slucajno" unisti skije, kazete ne moze, reputacija. Stvarno ne znam kome da se zalim na uslugu :sm021:

Salu na stranu, nista nemam da kazem za kantne, ali ne znam koji vosak je koriscen i kako, prva dva dana su skije isle kao lude, to nisam nikada osetio:ski:

ovo koristimo 0-14
https://www.holmenkol.com/de-de/en_GB/cat/Products-10100/Snow-10068/Alpin-10089/prod/fluormix-weltcup-skiwax-159942/

gio
14.01.2019, 17:39
Evo jedno možda glupo pitanje: kakva je razlika u ponašanju donje ploče i njene interakcije sa snegom ako se skija voksira voskom za npr. temp 0 do +6 stepeni (video na sajtu neki holmenkol bas za te temp) u odnosu na neki vosak za minus temperature?

stekan
14.01.2019, 18:29
Ako pitaš kako skije kližu po snijegu sa takvim voskom, odgovor je kližu kao podmazane. U proljetnim uslovima savršeno, a u svim ostalim jednako tako. Možda će se na niskim temperaturama brže trošiti tj. spadati sa skije, ali razlika nije velika. Problem je kad u proljetnim uslovima koristiš vosak za minus, jer se tada često dešava iznenadno kočenje kad skije naiđu na površinu snijega koju je dugo pod uticajem sunca (gdje niko nije prošao duže vrijeme).

gio
14.01.2019, 21:56
Stekane, upravo je to bilo pitanje. :dziveli:

Hvala.

Vlada_ns
04.02.2019, 14:26
Za one koji nisu iz BG i nisu u mogućnosti da posete SaltoM servis, da li može preporuka za servis u Novom Sadu? Ognjanović ili Planetbike?
Ne bih da mi neko upropasti skije koje su vožene svega 6 dana prošle godine.

wlad
04.02.2019, 16:52
Ognjanović najbolji u NS.

niipheus
02.03.2020, 10:18
Ima li ko da radi servis samo baze bez ostrenja? Necu da provlacim opet i rubove kroz masinu jer su ostri, ali imam jednu dobru rupu koju moram popuniti. Hoce li to neki servis rucno da odradi? Zvao sam par servisa, niko nece bez ostrenja.

ninic
03.12.2020, 21:35
Evo i mene posle par godina :)

Skije za mene i klince sam peglam, ne zato sto zelim da ustedim 300 dinara vec zato sto mi je zanimljivo da to sam radim :)
Trebalo bi kupiti vosak za ovu sezonu...
Sa Swix-om imam dobra iskustva ali lutajuci po netu naidjem na 500g voska za 750 din u Codex-u u BG.

http://www.codexservis.co.rs/zimska_oprema_odrzavanje.html

E sad kontam da u svom servisu koriste ovaj vosak , valjda nije los.

Jel koristio neko?

neo031
03.12.2020, 23:19
Između ostalih koristimo i taj vosak. Solidni rezultati, izuzev prilikom viših temperatura. Usput, zar Codex nije iz Zaječara?

clive
22.01.2021, 23:29
Pozdrav drugari.

Da li neko ima iskustva sa Rossi servisom u Bulevaru oslobodjenja?

malada
22.01.2021, 23:55
Koliko znam oni nemaju svoj servis vec preporucuje nekog servisera (ne znam koga).

nidza
07.02.2021, 15:00
Gde da sredim Head skije, sebi i gospođi? Da ne nabrajam gde sam servisirao do sad, ali pretposlednji put mi je Beosport toliko oborio kantne na oba para skija, da sam kičme tamo hteo da im povadim. Popravili su malo stvar prošli put, ali šteta je učinjena.

Dajte preporuku za Bgd. Hvala najlepše.

neo031
07.02.2021, 15:26
Ne znam da li je za servisiranje bitno kog brenda su skije, ali distributer za Head, Markoni sport, ima i svoj servis. Skije se mogu odneti u njihov lokal u Omladinskih brigada, a oni nose u servis koji je kod 25.maja. Nemamo ličnog iskustva sa njima.

nidza
07.02.2021, 15:28
Znam za Markoni sport servis, to mi je opcija ako ne nađem nešto drugo. Više me je zanimalo lično iskustvo i dobra preporuka. Sa Beosport sam u principu bio zadovoljan najviše dok je bio stari majstor i mala mašina, posle toga svake godine sve gore.

neo031
07.02.2021, 15:34
Ja sam čula da hvale Salto M, već će se javiti neko sa ličnim iskustvom. A ako je nosio neko u Markoni neka podeli utisake.

Misk0
07.02.2021, 21:44
Koristio Salto M poslednjih 7-8 godina i uvek zadovoljan. Ne mogu da ti kazem da li ima razlike medju servisima jer nisam koristio ni jedan drugi a i nisam ekspert ali sam siguran da bih primetio da su nesto veliko zeznuli. Moja logika je dokle god se primecuje da skija bolje ide od prethodne sezone, znaci da je dobro :D

nidza
07.02.2021, 21:46
To je odgovor koji se tražio. Hvala veliko.

Nema razlike kad se dobro uradi skija, ima kad se uradi loše.

MadMike82
08.02.2021, 09:23
Zadovoljan i ja onom mašinom iz Salto M, ali pre nekoliko dana sam od jednog servisera čuo da za svaki par skija treba da se podese različiti parametri, a da nijedan servis, koji radi sa tim mašinama, nema vremena da se bavi tim stvarima i da sve skije provlače isto.
Nadam se da nije tako, ali ću sigurno postaviti to pitanje kada odem sledeći put.

stekan
08.02.2021, 09:30
Zadovoljan i ja onom mašinom iz Salto M, ali pre nekoliko dana sam od jednog servisera čuo da za svaki par skija treba da se podese različiti parametri, a da nijedan servis, koji radi sa tim mašinama, nema vremena da se bavi tim stvarima i da sve skije provlače isto.
Nadam se da nije tako, ali ću sigurno postaviti to pitanje kada odem sledeći put.

Računaj da sve skije provlače sa istim parametrima, osim ako ne naglasiš koje uglove želiš. Mislim da većina ima podešene standardne uglove 2 stepena bočno i 0,5 (ili 0,7) na kliznoj plohi.

MadMike82
08.02.2021, 09:33
To ipak znači da nije baš da treba posebno za svaki model skije podešavati brojke, kako sam ja razumeo. Što, istina, i nema previše logike...

salto
15.02.2021, 00:28
Računaj da sve skije provlače sa istim parametrima, osim ako ne naglasiš koje uglove želiš. Mislim da većina ima podešene standardne uglove 2 stepena bočno i 0,5 (ili 0,7) na kliznoj plohi.
da , upravo tako , robot koji mi posedujemo ima na hiljade "recepata" , potrebno je naglasiti kakav ste skijas. U programu masine promena se jednostavno vrsi dodirom na ekran. Sto se tice baznog ugla on je stepenasto promenjiv a ujednoto je i razlog zbog koga smo kupili ovaj robot ,
sa čela skije kreće od 0.80 do prednjeg veza stepenasto do 0.40 i taj ugao drži do kraja zadnjeg veza da bi na kraju repa izašao na 0.80.
Zašto ?
pogledajte na ovom linku : https://www.youtube.com/watch?v=ggNcpgq3uUw
utrosak baze i kantni mizeran , masina je ujedno kupljena zbog naseg rentala koji je ogroman a brzina rada od 110 sekundi po paru skija nam omogucava da svaka skija pre izlaska na rental bude obradjena .
i naravno evo je kod nas: https://www.facebook.com/SaltoM-Roleri-Ski-242336345858867/videos/703386110613833

chaghaboo
01.03.2021, 13:03
Moje sve preporuke idu za Salto M gde skije servisiram vec dugi niz godina! Veoma sam zadovljan i uslugom i odnosom. Ove sezone sam prvi put kod njih servisirao skije na robotu i rezultat je fantastican. Ploca i kantne su ispale savrseno, a najvaznije, skijanje je bilo pravo uzivanje.

Pre Salto M-a sam koristio i druge ski servise u BG-u i nisam bio zadovoljan, pri cemu niti imam specijalne prohteve niti sam profi skijas, ali imam dovoljno znanja da vidim kad servis nije dobro uradjen, ili skija upropascena, sto se i te kako desava. Los servis ne mora trajno da obogalji skiju, ali dovoljno je da vam upropasti uzivanje na snegu i skrati radni vek skije.

plageton
01.03.2021, 15:36
da , upravo tako , robot koji mi posedujemo ima na hiljade "recepata" , potrebno je naglasiti kakav ste skijas. U programu masine promena se jednostavno vrsi dodirom na ekran. Sto se tice baznog ugla on je stepenasto promenjiv a ujednoto je i razlog zbog koga smo kupili ovaj robot ,
sa čela skije kreće od 0.80 do prednjeg veza stepenasto do 0.40 i taj ugao drži do kraja zadnjeg veza da bi na kraju repa izašao na 0.80.
Zašto ?
pogledajte na ovom linku : https://www.youtube.com/watch?v=ggNcpgq3uUw
utrosak baze i kantni mizeran , masina je ujedno kupljena zbog naseg rentala koji je ogroman a brzina rada od 110 sekundi po paru skija nam omogucava da svaka skija pre izlaska na rental bude obradjena .
i naravno evo je kod nas: https://www.facebook.com/SaltoM-Roleri-Ski-242336345858867/videos/703386110613833
Горане, а шта се дешава са системима који разликују леву и десну скију? Да ли то пред машину поставља неки нарочит захтев?

bbK1ng
01.03.2021, 15:44

Koje parametre je potrebno/važno naglasiti?

MadMike82
11.03.2021, 18:36
Koje parametre je potrebno/važno naglasiti?Pretpostavljam uglove. Nema tu šta drugo da se šteluje, ako ne grešim.

salto
15.03.2021, 14:10
Горане, а шта се дешава са системима који разликују леву и десну скију? Да ли то пред машину поставља неки нарочит захтев?
Vrlo prosto: u koliko postoji odstupanje leve i desne strane , silikonski vakum hvataci sa mehanickim zglobovima (posluzioci) postavljaju skiju u nulti ravni polozaj ( elan amphibio) .

salto
15.03.2021, 14:13
Koje parametre je potrebno/važno naglasiti?
Puno skijasa vec imaju naviku na odredjeni bocni ugao. 88- 89 - 90 ili extremno 87

drazzenb
04.01.2022, 11:57
Pozz svima i srećna NG!
Želeo bih malko obnoviti ovu temu - nisam naime lenj da kopam po arhivi, ali, obzirom na sve nevolje koje nam je korona donela, puno se stvari menja, pa...da li neko ima sveža iskustva sa nekim od nabrojanih servisa:
- Salto M BG
- Markoni BG/NS
- Fanatic NS
- Ili neki drugi za preporuku
Ja sam iz Subotice, no poslovno dobacujem i do Beograda i Novog Sada, a nadam se nekom skijanju u februaru pa bih želeo odraditi ski sevis na vreme...

gio
04.01.2022, 16:16
Sveže... 2 godine [emoji28] kad sam poslednji put bio na skijanju, salto (ne znam ni sam po koji put). Super korektan odnos a najbitnije, odrađen servis kako treba i slušali smo jedni druge (sugestije, zahtevi itd).

UrosB
04.01.2022, 16:25
Preporucio bih Ski Servis u Preradovićevoj kod hale Pionir. Neki ih zovu i Yeti ali koliko su mi rekli, to je samo na logu a ne i u nazivu. U decembru sam prvi put i definitivno cu i sl put nositi skije kod njih.

salto
20.01.2022, 03:39
Sveže... 2 godine [emoji28] kad sam poslednji put bio na skijanju, salto (ne znam ni sam po koji put). Super korektan odnos a najbitnije, odrađen servis kako treba i slušali smo jedni druge (sugestije, zahtevi itd).
Drug , hvala , posle trideset godina rada kažete zahteve a operater na touch screen-u postavi recepat :) kako u Evropi , tako i u Srbiji ,
link našeg robota je https://www.facebook.com/242336345858867/videos/696501821302262
zbog operativnig svojstava radnih alata utrošak baze i bočnog oštrenja je umalo 0 , naravno zahvaljujući i operateru , jedino trenutno osposobljenim od Ljubjane do našeg podrućja , Pro Bike TESMA SPORT , Celje i Mi SALTO M BEOGRAD, To su trenutno jedina tri operatvna robota na Balkanu

nidza
22.01.2022, 21:26
Videćemo se onda verovatno posle skijanja, uzete su nove E-SL, baš sam se pitao gde da ih nosim na servis. Beosport mi je jednom toliko oborio kantne bez pitanja, da sam mislio da ću da poginem na prvom ledu u tri doline pre dve godine, a evo sad mi Markoni, gde sam kupio novu skiju, nije stegao šrafove na jednom zadnjem vezu, niti podesio težinu. Dobro da sam uzeo da proverim.

@salto, vi to znate sigurno, da li je dovoljno samo pritegnuti šraf? Ne maže se loctite? Svakako ću ih proveravati i posle skijanja.

Danko1977
23.01.2022, 09:02
Drug , hvala , posle trideset godina rada kažete zahteve a operater na touch screen-u postavi recepat :) kako u Evropi , tako i u Srbiji ,
link našeg robota je https://www.facebook.com/242336345858867/videos/696501821302262
zbog operativnig svojstava radnih alata utrošak baze i bočnog oštrenja je umalo 0 , naravno zahvaljujući i operateru , jedino trenutno osposobljenim od Ljubjane do našeg podrućja , Pro Bike TESMA SPORT , Celje i Mi SALTO M BEOGRAD, To su trenutno jedina tri operatvna robota na Balkanu

Probao na Molltaleru, katastrofa je bilo. Tu i tamo netko zna složiti skije, kod nas U Zg samo
Ima jedan…..ostalo katastrofa, puni price a skije tupe.

nidza
29.01.2022, 21:45
Ja vratio Head e-SL u Markoni, labav šraf nije mogao da se stegne i kad je skinuo vezove, pošto mi je dozvolio da prisustvujem, videla se uništena ploča. Šta drugo može biti nego da je loše podesio šrafilicu na prejak moment i oblajznuo je.

Sreća moja da sam ih proverio, da ne slomim vrat negde. Kakav debakl od prodavnice i servisa. U ponedeljak će da mi jave šta dalje, a i ja da se malo ohladim.

stekan
29.01.2022, 22:03
...U ponedeljak će da mi jave šta dalje, a i ja da se malo ohladim.
Vrlo jednostavno rješenje: pomjeriti sva četiri veza za jedan korak naprijed ili nazad u nove rupe. Naprijed za lakše skretanje, nazad za stabilnost pri brzini, pa biraj (razlika je zanemariva pa vjerovatno nećeš ni osjetiti razliku).

nidza
29.01.2022, 22:43
Stvarno bi pristao na to?

Kakvo lakše skretanje kad se karving skija u piku krivi na tačno predviđenoj i obeleženoj poziciji gde joj je i najuži struk? 1cm sigurno to ne menja dramatično, ali zašto bih iz radnje izneo skiju sa manom? Naravno da ne dolazi u obzir.

stekan
30.01.2022, 09:22
Stvarno bi pristao na to?
Apsolutno da. Više puta sam se igrao pomjeranja vezova naprijed i nazad na skiji ako su vezovi bili na ploči. Na nekim skijama sam osjetio razliku, a na nekima i nisam.
Ako si od njih kupio skije i ako su oni zabrljali, ti traži da ti zamjene ploču novom. Meni ne bi smetalo.

Kakvo lakše skretanje kad se karving skija u piku krivi na tačno predviđenoj i obeleženoj poziciji gde joj je i najuži struk?...
Ta fabrički označena pozicija je čisti kompromis. Idealan položaj veza za svakog skijaša je drugačiji, ali je nemoguće izvesti pojedinačno prilagođavanje za svakoga bez probavanja na stazi, pa je svima od proizvođača do trgovca najlakše da se drže fabričke crte na skiji.
Svako od nas ima drugačiji položaj tijala na skijama i samim tim nam težište nije na istom mjestu duž skije. Pored toga, neko ima pancerice sa žestokim nagibom (težište naprijed), a neko ima uspravne pancerice pa uvijek skija u položaju kao da sjedi (težište debelo nazad). Crta na pancerici koja se poklapa sa crtom na skiji je tačno na sredini dužine stopala, a težište skijaša u toku skijanja treba da je negdje oko najšireg dijela stopala (englezi to zovu BOF - Ball of the foot). U prevodu: kod pancerica centriranih na crtu je kod mene koji nosim cipele broj 48 taj BOF oko 2 cm naprijed u odnosu na nekog ko nosi cipele 40, pa bih ja trebao uvijek montirati vezove 1-2 cm nazad u odnosu na fabričku oznaku (što i radim kod širokih skija).

nidza
30.01.2022, 10:21
Shvatam ja sve to, ali moje mišljenje je nepromenjeno. Želim probati skiju kako je zamišljena i realizovana, a onda tek ako nešto fali, a znam da neće jer skijam na gornjem segmentu Head već mnogo godina, tako da je to to, samo je bilo vreme za novo.

Što se nagiba i veličine pancerica tiče, stvarno bih očekivao kao inženjer, da su nule na svim elementima sistema ploča, skija, vez, pancerica kog god tipa, usklađene. Odnosno, da ako je pancerica pod drugačijim uglom, ili broj 48, i sredina obeležena adekvatno. Druga je stvar ako se pancerica dodatno podešava, onda i korisnik treba da vodi računa o ostalim korekcijama.

Ne bih dalje u tu stranu, nego imam pitanje. Da li oni mogu da zamene ploču kako treba? Ona je fabrički našrafljena, a ja se lično grozim šrafljenja i odšrafljivanja bilo čega sa skije više puta.

stekan
30.01.2022, 10:58
...Da li oni mogu da zamene ploču kako treba? Ona je fabrički našrafljena, a ja se lično grozim šrafljenja i odšrafljivanja bilo čega sa skije više puta.
Mogu sigurno, ali to treba da radi iskusan serviser. Prije zavrtanja u rupu trebaju staviti ljepilo. Ja koristim dvokomponentno epoksi ljepilo (sa takvim ljepilom su sljepljeni svi slojevi skije u toku proizvodnje).

nidza
30.01.2022, 12:37
Tako nešto i ja mislim, a ta skija više ne može ni iz vica da se tretira kao nova. Videćemo šta dalje.

niipheus
30.01.2022, 23:13
Ti si tu skiju dobio novu u takvom stanju sto se po nasem zakonu tretira kao roba sa greskom pri kupovini sto ulazi u kategoriju zamene bez bilo kakvih pitanja i uslovljavanja od strane prodavca.

Na tvom mestu bih trazio nove daske sa novom plocom

Moje iskustvo sa markonijem i vezovima je u nekom smislu pozitivno jer su vezovi dobro namontirani. Ono zbog cega nije u potpunosti pozitivno jeste sto sam morao da cekam 2 dana coveka koji je, citiram: 'jedini koji sme, hoce i zna da se prihvati tog posla u radnji'. Tako da ako ti je vezove montirao neki koji sme i hoce, a da nema ovaj poslednji pridev, eto problema

Nadam se da ces ovo resiti kako treba, nove daske

nidza
31.01.2022, 23:03
Zvali i rekoše da stiže novi par skija. Nije bilo nikakve diskusije, njihova odluka u dogovoru sa fabrikom valjda.

Ja bih najradije to uzeo i našrafio sam rukom, posle svega. Servisno uputstvo spominje silu veću od 5Nm, što nije ni najmanji problem rukom dotegnuti.

wlad
02.02.2022, 09:59
Zar to nije ono što si želeo (da dobiješ nov par skija)?

nidza
02.02.2022, 10:46
Sve je OK, ispravna odluka. Ja nisam insistirao ništa, a vezove ću našrafiti sam.

Skije sam uzeo, stigle su spakovane u vakuumu zajedno. Stare su bile raspar - ne verujem da to igra bilo kakvu ulogu, ali eto kao trivia možda će nekog zanimati da iz fabrike izlaze u paru sa istim serijskim brojem.

trendo
04.02.2022, 09:22
iz fabrike izlaze u paru sa istim serijskim brojem.

Uvek, kako drugacije, osim ako nisu sa izloga, ali i tada isti seriski broj

nidza
05.02.2022, 11:06
Da zaključimo, našrafio sam vezove. To je toliko teško slobodnom rukom, da je nemoguće provrteti. Ja sam jedva vrteo šrafciger dok je rezao navoj u podlogu, a kad dođe do kraja, to je stvarno kraj. Samo šrafilica loše podešena može ovo da ošteti.

Sad jedva čekam da izletim na sneg. Hvala svima dobri ljudi.

markoko
17.02.2022, 23:26
Da li neko mozda zna gde ima da se kupi u Beogradu ovakva turpija kao na snimku iz salta za rucnu strukturu ili je voljan da mi je pozajmi.

Na snimku https://youtu.be/SRfTf-1H-I0 3:17

stekan
18.02.2022, 08:26
Nisam siguran da je to turpija, kao ni da je to ručno strukturiranje klizne plohe. Više mi liči na poravnavanje klizne plohe.

hallo
18.02.2022, 10:09
Da li neko mozda zna gde ima da se kupi u Beogradu ovakva turpija kao na snimku iz salta za rucnu strukturu ili je voljan da mi je pozajmi.

Na snimku https://youtu.be/SRfTf-1H-I0 3:17
Pretpostavljam nesto kao ovo ali sire?
https://www.skijanje.rs/forum/showthread.php?9292-Alat-za-strukturu-skija-(nordijske-disc-)

salto
13.10.2022, 23:53
Drugari ako želite da naučite ovaj divan zanat koji je polako u izumiranju , zbog povecanja obima posla uskoro primamo još dva čoveka na poslovima servisiranja, prodaje i rentiranja ski opreme , potrebno je znanje i rukovanje kućnim alatima i ništa više , ostalo je naša briga . Obuka je u timskom radu , zarada i premije su daleko od proseka a to već zavisi od Vas. Učite i radite sa nama .

designbvr
22.10.2022, 16:40
Bravo majstore, napisi je li se ko javio, ili mi matori da dodjemo :sm011:

MilanSki
28.11.2022, 18:10
Da li treba voskirati nove skije, kad ih izneseš iz prodavnice, pre nego što ih staviš na sneg?

stekan
28.11.2022, 18:32
Da.

salto
01.12.2022, 01:05
da li treba voskirati nove skije, kad ih izneseš iz prodavnice, pre nego što ih staviš na sneg?
obavezno!!!

salto
01.12.2022, 01:07
Bravo majstore, napiši je li se ko javio, ili mi matori da dodjemo :sm011:
nećes verovati , umesto dvojice -četvorica, sad nas ima šest

webad
25.01.2023, 14:55
Prošle sezone sam kupio nove skije, Head supershape e-rally. Skijao 10 dana i odložio. Sad treba opet da idem i odneo sam da ih voskiraju, oni kažu da iako su nove treba da se oštre posle 4-5 prvih dana na snegu? Nudili su mi mašinsko voskiranje 600din i ručno ("to duže traje") 800din.

stekan
25.01.2023, 15:49
Kažu da nakon 4-5 dana treba da se oštre ili da se voskiraju? Za ovo drugo se slažem, a za oštrenje rubnika mislim da je prerano.

webad
26.01.2023, 14:10
Ja sam odneo na voskiranje, onu su predložili i da ih naoštre. Nisu rekli da su tupe, već da je to procedura za nove skije nakon 4-5 dana korišćenja. Po mom mišljenu su poprilično oštre...

stekan
26.01.2023, 14:57
Fabričko oštrenje traje mnogo duže od naknadnih oštrenja.

Grazer
16.02.2023, 07:25
Znam da se negde diskutovalo o potrebi servisa na novim skijama. Nije me mrzilo da posaljem upit HeAD office i odgovorili su. Savjetuju da se skije namazu pre prvog koristenja. Nije obavezno ali za top performance savjetuju. Takodje sam ih pitao za ugao kantni Supershape serije, kazu na 88 stepeni su predpodesene.

nidza
16.02.2023, 12:02
Meni su za e-SL odgovorili da su potpuno spremne za sneg, tako je i izgledala podloga (zapušena voskom). Sačuvao sam mejl.

Miriam (HEAD Service Team) commented:

Hi Nikola

we deliver waxed and sharpened, you can ride the ski directly.

Have fun

Best regards

Miriam

Meni frka od servisa. Zvao sam Salto da ih samo namažu, nisu hteli, jer su stava da nova skija mora da se servisira pre upotrebe, bez obzira što sam im rekao da imam mejl iz Head centrale. Ne znam više gde odneti skije, imaju 20 dana skijanja. Beosport mi je unakazio i.speed posle više godina dobrog oštrenja, Markoni oblajznuo na novokupljenoj skiji sve navoje za vez. Dobio sam nove, ove koje sad vozim, sam sam ušrafio, izgubio svako poverenje u njihov pristup poslu.

Ja razumem da nismo skijaška nacija i da smo tanki u svakom pogledu, ali opet. Na korak sam da kupim peglu i vosak.

Grazer
16.02.2023, 20:45
Mene vise brine ugao od 88. Svi rade servise na masinama i na 90 stepeni. Sad ce mi biti problem naci ko ce kantne ostriti

stekan
16.02.2023, 21:11
U svakom servisu će ti reći da standardno oštre na 88, a problem je kad hoćeš drugi ugao.
Drugi problem je koliko su mašine ispravno kalibrisane i da li mašina podešena na 88 stvarno oštri na taj ugao.

Grazer
16.02.2023, 23:54
U svakom servisu će ti reći da standardno oštre na 88, a problem je kad hoćeš drugi ugao.
Drugi problem je koliko su mašine ispravno kalibrisane i da li mašina podešena na 88 stvarno oštri na taj ugao.
Svaki servis u BL standardno ostri na 90. Sjecam se kada sam Fisher trazio na 87, to haos izbio, nece niko to da radi

stekan
17.02.2023, 07:31
Svaki servis u BL standardno ostri na 90. Sjecam se kada sam Fisher trazio na 87, to haos izbio, nece niko to da radi

To mi je suludo. Ne znam kakve mašine servisi u BL sada imaju za brušenje rubnika i klizne plohe, ali prije više godina je samo jedan servis imao veliku kompjuterski upravljanu mašinu sa keramičkim diskovima i znam da su standardno oštrili na 88.

Djuzla
30.10.2023, 10:17
Svako ko ozbiljnije i cesce skija bi trebalo da ima osnovni alat za odrzavanje skija. Peglu, vosak, cetke, turpiju i uglomjer za turpiju.
Nije velika investicija, isplati se za desetak odlazaka u servis, a vise ne morate da odlazite u servis i placate i na dohvat vam je ruke.
Sve sto vam treba na skijama zavrsavate na balkonu/u podrumu/u garazi, i sve sami sredite za pola sata-sat.
Ko ne zna kako se rukuje sa alatom, neka pogleda na YT, tutorijala ima koliko hocete.

nidza
30.10.2023, 11:26
Predlog u pravo vreme. Gde kupiti u Srbiji sve što je potrebno?

Djuzla
30.10.2023, 17:49
Mislim da bi najpametnije bilo da se poruci sa interneta. Tesmasport (Slovenija), Tradeinn (Spanija) ili sport-klausmann (Njemacka).

P-tex plastika za popunjavanje ogrebotina na izgrebanoj kliznoj podlozi skije, 8e
https://www.tesmasport.com/ski-tuning-waxes/ski-base/wire-candle-strips/liski-candle-for-free-flame-8-mm

Strugac p-tex plastike, 6e
https://www.tesmasport.com/ski-tuning-waxes/ski-base/wire-candle-strips/metal-wax-scraper

Uglomjer za turpiju za ostrenje kantni (turpija ukljucena), skuplji i bolji, 45e
https://www.tesmasport.com/holmenkol-semi-edger

Uglomjer za turpiju za ostrenje kantni (turpija ukljucena), jeftiniji, 20e
https://www.tesmasport.com/skiman-racing-sharp-for-side-and-base-ski-edge

Pegla, 50e
https://www.tesmasport.com/holmenkol-smart-waxer-ski-wax-iron
ili:
https://www.tradeinn.com/snowinn/en/swix-t77-waxing-iron-economy-220v/136299377/p

Stangla od 250g kvalitetnog voska, 11e
https://www.tesmasport.com/holmenkol-universal-waxstange-pink

Strugac voska nakon nanosenja voska, 5e
https://www.tesmasport.com/wax-scraper-profi-racing-5-mm

Najlonska cetka za fino skidanje voska nakon struganja, 11e
https://www.tesmasport.com/snoli-waxing-brush-nylon

Cetka od konjske dlake, za glanc, 10e
https://www.tesmasport.com/snoli-waxing-brush-horsehair

Sve ovo izadje manje od 150e. Naravno, dodatno se placa postarina, u zavisnosti od zemlje u koju se salje, ali mislim da se opet isto isplati posjedovati ovaj amaterski set alata nego svaki put placati servisu.

Tutorijal saniranja klizne povrsine sa P-texom:

https://www.youtube.com/watch?v=NA0vDNmNAEA&ab_channel=HelmofSunValleySanM ateoCA

Ostrenje kantni:

https://www.youtube.com/watch?v=zXDk1eKZ1qc&ab_channel=StartHausSki%26Bike

Voskiranje i cetkanje:

https://www.youtube.com/watch?v=oD9uriOeqLg&ab_channel=Mpora

dzoninho
20.11.2023, 12:41
Ako poredimo rucno radjenje servisa, u amaterskoj kucnoj varijanti, sa ovim recimo gore navedenim spiskom alata, u odnosu na ono sto se radi u ski servisima, na masinama, dobicete sledecu razliku:

1. Kada smo kod popunjavanja povrsina, u ski servisima se pre nego se pocne sa punjenjem klizne ploce Ptex plastikom, skije prvo provuku kroz masinu, koja prvo "izravna" donju podlogu, i donji deo kantni, i skine u mikronima neravnine, prljavstinu i ostalo. U rucnoj izvedbi, sa gore navedenim alatom, ovaj korak niste u mogucnosti da uradite. Inace, ja sam licno misljenja da sitne riseve na donjoj podlozi i ne treba popunjavati, vec samo one velike rupe, pogotovu one uz kantnu. Morate znati da na mestima gde nanesete Ptex, tu vise vosak ne ulazi.

2. Nakon nanosenja Ptex-a, rucno mozete skinuti visak, medjutim, tamo gde su risevi bili sitni, tu ce Vam se desiti da u velikoj vecini, prilikom skidanja sa ovim metalnim strugacem, skinete (iscupate) kompletnu plastiku koju ste naneli. U ski servisima, na masinama se ovaj deo mnogo preciznije ukloni, tako da plastika ostane samo tamo gde treba da ostane, i ploca bude mnogo ravnija, a samim tim i bolje pripremljena za vosak.

3. Kada smo kod ostrenja, licno sam misljenja da rucno mogu da se naostre skije mnogo dobro, medjutim, ono sto je problem, jeste da rukom, nikada ne mozete napraviti isti pritisak prilikom provlacenja ostraca preko kantne od repa do vrha (ili obrnuto), sto samim tim dovodi do neravnomernog skidanja materijala na kantnama. Druga stvar je sto mislim da rucnom ostrenjem mnogo vise trosite kantne nego masinskim. I treca a po meni najvaznija stvar je sto u gore navedenom alatu nedostaje dijamantska fina polirka koja ce polirati tu naostrenu kantnu, jer ako to ne uradite, kantna ce izgledati da je jako ostra, medjutim, na njoj ostaje dosta mikro riseva i pucni, koji ce na skijanju uticati na to da se kantna brze istupi, i da dobijete onaj efekat prevrnute kantne. Poenta je da kantna bude sto bolje "uglacana", tj da bude kao staklo, sa sto manje mikro risova jer time dobijate pravu ostrinu i takva kantna ostaje duze ostra. Sve ovo je na masinama preciznije, ali naravno da najvise zavisi od iskustva i umeca servisera. Kantne se ravnomernije i preciznije ostre na masini, manje se trose i ono sto je najvaznije, sa odgovarajucim masinama i znanjem servisera, duze ostaju ostre. Ovde smo zaboravili jos jednu stvar a to je ostrenje donjeg "baznog" ugla. Postoje rucni alati i za to, ali ovde nije naveden takav alat, a na masini se to takodje u jednom prolasku resava.

4. Sto se voskiranja tice, e tu mogu da se slozim da je voskiranje poprilicno moguce dobro uraditi i u kucnoj radinosti i u servisu, da kazemo da nece biti nekih razlika. Ali je uslov za kompletan uzitak da us gore navedene stavke prvo kvalitetno odradjene. Kod voskiranja je vazno dobro naneti i utisnuti vosak u podlogu, ali je jos vaznije ukloniti sav visak voska.

Stoga, ja licno uvek skije nosim u servis, iako sam radio u ski servisu i mogao bih i sam da ih kod kuce pripremim, ali ipak na masinama to je mnogo bolje i preciznije, opet naravno pod uslovom da onaj ko radi na masini, zna sta radi :)

U zavisnosti koliko snega imate godisnje, i u kakvim uslovima skijate, ako na pocetku sezone dobro pripremite skije, i ne vozite po nekim kamenjarima, misljenja sam da pozete i sami uraditi neke korake na samom skijalistu. Recimo, posle 3-4 dana, mozete sa dijamantom preci sa odgovarajucim rucnim alatima preko kantni i skinuti im "pucne" i riseve i poboljsati time ostrinu. Takodje i sto se tice voskiranja, to mozete i sami odraditi. Ali voskirati skije cije su kantne istupljene, rizikujete da dobijete skiju koja bolje klizi (citaj brza je), a koja je tupa i samim tim rizikujete padove i povrede...

Stekan je u nekom od postova takodje naveo bitnu stvar sto se tice uglovanja na masinama. A to je da vecina servisa radi po default-u na 88 stepeni, ali da je jedino pitanje oko kalibracije samih uglova, tj da li je na masini kalibrisan izabrani ugao i da li cete kada namestite 88 stepeni, zaista i dobiti taj ugao? Ali iskreno, vi tu niste u mogucnosti mnogo da ucinite pa se svodi na licni osecaj i poverenje u onoga kome ostavljate da Vam servisira skije.

Sve u svemu, nadam se da sam rekao nesto korisno i bar deo priblizio oko razlika u rucnoj i masinskoj obradi skija.

P.S. Nemojte da Vam reper budu takmicari koji voze svetski kup, jer oni najmanje brinu o potrosnji kantni. Ali verujte da je i njima baza i osnova masinski servis, a onda se na samom licu mesta skije doostravaju, poliraju i voskiraju rucno i prilagodjavaju mnogim faktorima i uslovima na stazi. I to rade posle svakog spusta :)

stekan
20.11.2023, 20:37
@dzoninho, ni šta dodati, ni oduzeti. Respect!

Da, najveći problem je pronaći pouzdan servis. Probao dva ovdje u Minhenu i nisam zadovoljan. Imam utisak da nakon oštrenja zatupe rubnike na vrhovima i repovima, iako uvijek naglasim da hoću oštar rubnik od kraja do kraja. Da živim u Beogradu, znao bih koga da pitam za savjet gdje odnijeti skije :sm004:.

dzoninho
21.11.2023, 10:48

Da, najveći problem je pronaći pouzdan servis. Probao dva ovdje u Minhenu i nisam zadovoljan. Imam utisak da nakon oštrenja zatupe rubnike na vrhovima i repovima, iako uvijek naglasim da hoću oštar rubnik od kraja do kraja. Da živim u Beogradu, znao bih koga da pitam za savjet gdje odnijeti skije :sm004:.

Stevo, ista je situacija i ovde, po default-u svi tupe vrhove i repove, potrebno je posebno naglasiti da se to ne radi. Iskreno, mislim da je to dobro za rekreativne skijase i da njima to olaksava skijanje i same ulaske u zaokrete, ali kada neko zna da skija i kada zna sta zeli, tj zna sta mu ostrina od samog vrha do repa donosi, potrebno je da to naglasi. Ja licno imam situacije na snegu kada mi odgovara da vrhovi budu malo zatupljeni, konkretno kada je mekan sneg i razvaljene staze. Tada mi ne odgovara da se skija odmah zakopava u stazu, i ja ih onda sam zatupim, ali veoma blago. Medjutim, desi se da ako vise puta tupis vrhove i repove, posle je jako tesko da ih ponovo naostris. Iskljucivo zavisi koliko ih neko istupi, jer ako puno vrši pritisak prilikom tupljenja, taj deo se prakticno zaobli i posle je tesko izvuci ostrinu.

Djuzla
29.11.2023, 19:27
Ako poredimo rucno radjenje servisa, u amaterskoj kucnoj varijanti, sa ovim recimo gore navedenim spiskom alata, u odnosu na ono sto se radi u ski servisima, na masinama, dobicete sledecu razliku:

1. Kada smo kod popunjavanja povrsina, u ski servisima se pre nego se pocne sa punjenjem klizne ploce Ptex plastikom, skije prvo provuku kroz masinu, koja prvo "izravna" donju podlogu, i donji deo kantni, i skine u mikronima neravnine, prljavstinu i ostalo. U rucnoj izvedbi, sa gore navedenim alatom, ovaj korak niste u mogucnosti da uradite. Inace, ja sam licno misljenja da sitne riseve na donjoj podlozi i ne treba popunjavati, vec samo one velike rupe, pogotovu one uz kantnu. Morate znati da na mestima gde nanesete Ptex, tu vise vosak ne ulazi.

2. Nakon nanosenja Ptex-a, rucno mozete skinuti visak, medjutim, tamo gde su risevi bili sitni, tu ce Vam se desiti da u velikoj vecini, prilikom skidanja sa ovim metalnim strugacem, skinete (iscupate) kompletnu plastiku koju ste naneli. U ski servisima, na masinama se ovaj deo mnogo preciznije ukloni, tako da plastika ostane samo tamo gde treba da ostane, i ploca bude mnogo ravnija, a samim tim i bolje pripremljena za vosak.

3. Kada smo kod ostrenja, licno sam misljenja da rucno mogu da se naostre skije mnogo dobro, medjutim, ono sto je problem, jeste da rukom, nikada ne mozete napraviti isti pritisak prilikom provlacenja ostraca preko kantne od repa do vrha (ili obrnuto), sto samim tim dovodi do neravnomernog skidanja materijala na kantnama. Druga stvar je sto mislim da rucnom ostrenjem mnogo vise trosite kantne nego masinskim. I treca a po meni najvaznija stvar je sto u gore navedenom alatu nedostaje dijamantska fina polirka koja ce polirati tu naostrenu kantnu, jer ako to ne uradite, kantna ce izgledati da je jako ostra, medjutim, na njoj ostaje dosta mikro riseva i pucni, koji ce na skijanju uticati na to da se kantna brze istupi, i da dobijete onaj efekat prevrnute kantne. Poenta je da kantna bude sto bolje "uglacana", tj da bude kao staklo, sa sto manje mikro risova jer time dobijate pravu ostrinu i takva kantna ostaje duze ostra. Sve ovo je na masinama preciznije, ali naravno da najvise zavisi od iskustva i umeca servisera. Kantne se ravnomernije i preciznije ostre na masini, manje se trose i ono sto je najvaznije, sa odgovarajucim masinama i znanjem servisera, duze ostaju ostre. Ovde smo zaboravili jos jednu stvar a to je ostrenje donjeg "baznog" ugla. Postoje rucni alati i za to, ali ovde nije naveden takav alat, a na masini se to takodje u jednom prolasku resava.

4. Sto se voskiranja tice, e tu mogu da se slozim da je voskiranje poprilicno moguce dobro uraditi i u kucnoj radinosti i u servisu, da kazemo da nece biti nekih razlika. Ali je uslov za kompletan uzitak da us gore navedene stavke prvo kvalitetno odradjene. Kod voskiranja je vazno dobro naneti i utisnuti vosak u podlogu, ali je jos vaznije ukloniti sav visak voska.

Stoga, ja licno uvek skije nosim u servis, iako sam radio u ski servisu i mogao bih i sam da ih kod kuce pripremim, ali ipak na masinama to je mnogo bolje i preciznije, opet naravno pod uslovom da onaj ko radi na masini, zna sta radi :)

U zavisnosti koliko snega imate godisnje, i u kakvim uslovima skijate, ako na pocetku sezone dobro pripremite skije, i ne vozite po nekim kamenjarima, misljenja sam da pozete i sami uraditi neke korake na samom skijalistu. Recimo, posle 3-4 dana, mozete sa dijamantom preci sa odgovarajucim rucnim alatima preko kantni i skinuti im "pucne" i riseve i poboljsati time ostrinu. Takodje i sto se tice voskiranja, to mozete i sami odraditi. Ali voskirati skije cije su kantne istupljene, rizikujete da dobijete skiju koja bolje klizi (citaj brza je), a koja je tupa i samim tim rizikujete padove i povrede...

Stekan je u nekom od postova takodje naveo bitnu stvar sto se tice uglovanja na masinama. A to je da vecina servisa radi po default-u na 88 stepeni, ali da je jedino pitanje oko kalibracije samih uglova, tj da li je na masini kalibrisan izabrani ugao i da li cete kada namestite 88 stepeni, zaista i dobiti taj ugao? Ali iskreno, vi tu niste u mogucnosti mnogo da ucinite pa se svodi na licni osecaj i poverenje u onoga kome ostavljate da Vam servisira skije.

Sve u svemu, nadam se da sam rekao nesto korisno i bar deo priblizio oko razlika u rucnoj i masinskoj obradi skija.

P.S. Nemojte da Vam reper budu takmicari koji voze svetski kup, jer oni najmanje brinu o potrosnji kantni. Ali verujte da je i njima baza i osnova masinski servis, a onda se na samom licu mesta skije doostravaju, poliraju i voskiraju rucno i prilagodjavaju mnogim faktorima i uslovima na stazi. I to rade posle svakog spusta :)
Ima par stvari sa kojima se ne bih slozio s tobom, ali to ne znaci automatski da sam u pravu.

1. Nijesam siguran da vozak ne ulazi u p-tex, zar sva klizna povrsina nije od samog p-texa?
2. Struganje zakrpe p-texom- ako se nanese pravilno, tj strucno i isto tako sastruze, tj od sredine zakrpe do kraja i od sredine ka drugom kraju, tesko da ce se zakrpa iscupati. Lik sa klipa koji sam okacio je super objasnio i posebno skrenuo paznju kako da se izbjegne cupanje zakrpe. Ako neko odrati po uputstvu sa klipa, mislim da je gotovo nemoguce da mu se zakrpa iscupa, kako velika, tako i mala.
3. Apsolutno se ne bih slozio da se rucnim ostrenjem skida vise kantne od masinskog ostrenja. Narocito ako se ostri sitnijom turpijom.

Alat koji sam pobrojao je neki bas basic i nekom rekreativcu, ko provodi dosta vremena na snijegu, mislim da bi bilo sasvim dovoljno. Naprednom skijasu bih ipak dodao na spisak jos par alata.

Kako sam i sam serviser skija u kucnoj (tj balkonskoj) varijanti i radim iskljucivo rucno, ja ipak, sto se alata (sa spiska) tice, stojim malo bolje, da ne kazem ozbiljnije.

Poredjenja radi, ja p-tex ne nakapavam sa stapica, nego koristim pistolj
https://www.remsport.pl/images/Pistolety_do_kofiksu/mini/350px_pistolet-HB-200-SkiGun-2-Buhnen.webp
Zatim koristim profi stege za skije, skalper fenola, dosta bolju i skuplju peglu nego onu koju sam predlozio, koristim celicnu, bakarnu, najlonsku i cetku od konjske dlake.
Vec ove zime prelazim na roto cetke a iduce vrlo vjerovatno na masinu za voskiranje.

https://www.skiwax.eu/media/catalog/product/cache/794f420ccb5512a76eb2edd6ffc35217/2/4/24426_388_54002b3181b089.45931570_24426_WaxPro.jpg

Tako da, isto ostaje da se alat koji sam nabrojao u prethodnom postu odnosi na nekog rekretivca, ne pretjerano zahtjevnog, koji moze osnovni alat moze da nadje po simbolicnoj cijeni i da sam sebi sredi skije, i koji ce mu se relativno brzo isplatiti, narocito ako se radi o nekoj skijaskoj porodici.

salto
26.01.2024, 04:02
Ima par stvari sa kojima se ne bih slozio s tobom, ali to ne znaci automatski da sam u pravu.

1. Nijesam siguran da vozak ne ulazi u p-tex, zar sva klizna povrsina nije od samog p-texa?
2. Struganje zakrpe p-texom- ako se nanese pravilno, tj strucno i isto tako sastruze, tj od sredine zakrpe do kraja i od sredine ka drugom kraju, tesko da ce se zakrpa iscupati. Lik sa klipa koji sam okacio je super objasnio i posebno skrenuo paznju kako da se izbjegne cupanje zakrpe. Ako neko odrati po uputstvu sa klipa, mislim da je gotovo nemoguce da mu se zakrpa iscupa, kako velika, tako i mala.
3. Apsolutno se ne bih slozio da se rucnim ostrenjem skida vise kantne od masinskog ostrenja. Narocito ako se ostri sitnijom turpijom.

Alat koji sam pobrojao je neki bas basic i nekom rekreativcu, ko provodi dosta vremena na snijegu, mislim da bi bilo sasvim dovoljno. Naprednom skijasu bih ipak dodao na spisak jos par alata.

Kako sam i sam serviser skija u kucnoj (tj balkonskoj) varijanti i radim iskljucivo rucno, ja ipak, sto se alata (sa spiska) tice, stojim malo bolje, da ne kazem ozbiljnije.

Poredjenja radi, ja p-tex ne nakapavam sa stapica, nego koristim pistolj
https://www.remsport.pl/images/Pistolety_do_kofiksu/mini/350px_pistolet-HB-200-SkiGun-2-Buhnen.webp
Zatim koristim profi stege za skije, skalper fenola, dosta bolju i skuplju peglu nego onu koju sam predlozio, koristim celicnu, bakarnu, najlonsku i cetku od konjske dlake.
Vec ove zime prelazim na roto cetke a iduce vrlo vjerovatno na masinu za voskiranje.

https://www.skiwax.eu/media/catalog/product/cache/794f420ccb5512a76eb2edd6ffc35217/2/4/24426_388_54002b3181b089.45931570_24426_WaxPro.jpg

Tako da, isto ostaje da se alat koji sam nabrojao u prethodnom postu odnosi na nekog rekretivca, ne pretjerano zahtjevnog, koji moze osnovni alat moze da nadje po simbolicnoj cijeni i da sam sebi sredi skije, i koji ce mu se relativno brzo isplatiti, narocito ako se radi o nekoj skijaskoj porodici.
ajmo vako . prestanite da coveku unistavate portal . naucnici. serpe lonci i kucna radinost je kao kupovina preko falibaba -p sa cetrdeset razbojnika. prosle godine sam ulozio 48 hiljada e da napravim novi servis sa greskom u 0.02 posmaka.ovu temu servisa ZORAN TREBA DA ISKLJUCI. nekada su se skije vozile 40km/h i to je bilo vow. sada tu brzinu i pocetnici postizu drugi dan. DZABA SAM DRZAO ONE PREZENTACIJE.

salto
26.01.2024, 04:06
https://www.youtube.com/watch?v=yrzyd9AGO_o

salto
26.01.2024, 04:10
I nadjem gresku od o,o2 na CNCrobotu MONTANA CRISTAL
Trazim alternativu bez greske i nadjem u REICHMAN PROFI 3 dve ipo tone teska.

salto
26.01.2024, 04:12
https://www.facebook.com/100064023454142/videos/1467632653967285
i onda pricate o serpicama loncima i ustedi , dusa mi se iskidala da dodjem do savrsenstva

salto
26.01.2024, 04:16
https://www.facebook.com/100064023454142/videos/1467632653967285<br>i onda pricate o serpicama loncima i ustedi , dusa mi se iskidala da dodjem do savrsenstva<br><br>

salto
26.01.2024, 04:28
https://www.facebook.com/photo.php?fbid=783331880477587&set=p.783331880477587&type=3
verovatno ce s vas nesto drugo drzati na 70-80 kmh

trendo
26.01.2024, 19:32
Da se umesam. Da se razumemo, ne moramo biti masinci pa da potvrdimo da je robot uvek preciznii i vredniji od coveka, iako nije pametnii od coveka, samim tim nije ni savrsen, ali u tome sto robot (masina) moze da uradi covek tesko moze da pridze. No sto mi se ne svidza u Vasem tonu. Sta mi obicni smrtnici sto nismo ni priblizno do takvog robota, a bogami ni do Beograda, pa ne mozemo ni pomirisati savrsenstvo. U redu je sve sto Vi kazete, ali i ostavite nas obicne smrtnike dok mastamo o savrsenstvu da se ipak zadovolimo sa time sta imamo, a dobar deo nema izbora osim kucna radionica i razmena iskustva. Rado bih koristio usluge te masine, ali ne mogu, ne samo ja nego i dobar deo clanova ovog foruma, tako da osim samoreklamiranja preporucio bih i malo uzdrzanije komentare (malo usul).

nidza
28.01.2024, 09:45

Da, najveći problem je pronaći pouzdan servis. Probao dva ovdje u Minhenu i nisam zadovoljan. Imam utisak da nakon oštrenja zatupe rubnike na vrhovima i repovima, iako uvijek naglasim da hoću oštar rubnik od kraja do kraja. Da živim u Beogradu, znao bih koga da pitam za savjet gdje odnijeti skije :sm004:.I ovde. Moraš ih moliti da ne zatupe skije. Beosport je nepovratno uništio moje i suprigine skije. Njoj je svejedno i možda joj i više znači da skija oprašta, ali ja sam morao da kupim nove skije.

Pisao sam i šta mi je Markoni uradio sa prvim parom e-SL koje sam kupio kod njih, pa sam morao da sačekam nove da stignu iz reklamacije. Na kraju sam vezove sam ušrafio u novu skiju.

Salto sam molio preko telefona da izvoskiraju samo skije da ih ne oštre, ali nisu hteli, samo pun servis pristaju da rade. Ja sam toliko više u strahu od servisa, pre svega znanja, mašine nisu sporne, jer nema skije koja mi nije bitno degradirala čim sam je dao bilo kome prvi put.

U Salto nisam otišao i ne mogu da sudim koliko su dobri, vidim da je mašina bomba. Možda je i pogrešno što im nisam odneo skiju, ali neću da rizikujem.

Ne mogu na dve sezone da kupujem skije. Voskiram sam tečnim parafinom, sad ću baš da nabavim onaj Toko High Performance, pa tako da vozim e-SL dok ne osetim da kantna popušta, onda neka mi je bog u pomoći. Možda neko inostranstvo da se kockam sa servisom.

Srbija je tužno mesto što se tiče skijanja, pa se i ne čudim što se ljudi hvataju sami da oštre, potpuno svesni da bi to servis hipotetički trebalo neuporedivo bolje da uradi.

gio
28.01.2024, 11:20
Ja ove godine posle 2 dana skijanja u Alta Badia dam u servis gde sam rentirao ormarić (pored gondole) svoje i skije od sina. Nešto nisam bio zadovoljan kako su držale ta dva dana po ledenijim delovima staze.
Urade oni to (vosak i ostrenje kantni) i ostave u mom ormariću. Ujutro onako skeptičan (jer sam pre odlaska tamo uradio "isti" takav servis u BG) krenem oprezno, skija reže po podlozi kao žilet. Tvrdi, ledeni delovi... sekla samo tako. Od kad je bila nova nisam imao taj osećaj.
29eur sam platio po paru taj servis.

Djuzla
28.01.2024, 20:02
ajmo vako . prestanite da coveku unistavate portal . naucnici. serpe lonci i kucna radinost je kao kupovina preko falibaba -p sa cetrdeset razbojnika. prosle godine sam ulozio 48 hiljada e da napravim novi servis sa greskom u 0.02 posmaka.ovu temu servisa ZORAN TREBA DA ISKLJUCI. nekada su se skije vozile 40km/h i to je bilo vow. sada tu brzinu i pocetnici postizu drugi dan. DZABA SAM DRZAO ONE PREZENTACIJE.
esi mi dobar?