Pogledati punu verziju : Trois Vallees
Tri doline je jedan od najpoznatijih, najvećih i ski stazama i žičarama najbolje povezanih skijaških domena na svetu. Te doline su Saint-Bon (Courchavel i La Tania), Allues (Meribel i Brides les Bains) i Belleville (Saint Martin - Les Menuires, Val Thorens), ali njima se faktički može pridodati i četvrta dolina Maurienne (Orelle). Ski staze ukupne dužine 600 km uz mogužnost neograničene vožnje van uređenih staza, predstavljaju pravo čudo za sve koji se tu nađu od početnika do najzahtevnijih skijaša.
Domen Tri Doline je nastao sedamdesetih godina prošlog veka, i neprekidno se razvija i modernizuje investicijama u nove žičare kao i zamenu starih žičara novim savremenim i bzim instalacijama. Evo glavnih novosti pred početak sezone 2014 / 2015.:
http://www.skijanje.rs/assets/ski-centri/francuska/tri-doline-les-trois-vallees/_resampled/resizedimage430583-3v2015stbon.jpg
Dolina "Saint-Bon" - COURCHAVEL
- Iz mesta Courchavel- Le Praz na 1300 m/nv dosadašnja stara spora gondola "Foret" je zamenjena novom brzom isklopivom 6-sedom žičarom sa haubama čiji je vrh pomeren u desno i nalazi se na platou "Juget" na 1870 m/nv gde je i vrh gondole "La Tania".
- U sektoru La Tania, stari Poma ski lift "Bouc Blanc" iz 1972. godine u toku prošle sezone zamenjen je novom istoimenom isklopivom 6-sedom žičarom sa haubama. Uklonjeno je još nekoliko sada nepotrebnih starih žičara.
- U skijalištu Courchavel dve stare instalacije, čije su polazne stanice bile na 1840 m/mv, ski lift "Gravelles" i tosed žičara "Aiguille du Fruit" menjaju se novom isklopivom 6-sedom žičarom sa haubama "Aiguille du Fruit"
http://www.skijanje.rs/assets/ski-centri/francuska/tri-doline-les-trois-vallees/_resampled/resizedimage600450-20140423-084406.jpg
Dolina "Alu" - MERIBEL
Svilm ljubiteljima ovog skijališta će svakako biti drago da čuju da su konačno odlučiji da nadograde žičaru "Loze". Stara spora žičara sa fiksnim koprpama sada će biti veoma brza isklopiva sedežnica. To će omogućiti da se brže i efikasnije prelazi iz Meribela u skijalište Courchavel.
http://www.skijanje.rs/assets/ski-centri/francuska/tri-doline-les-trois-vallees/3v2015alu.jpg
Dolina "Belleville" - VAL THORENS
Skijalište Val Thorens je od ove sezone bogatije za tri potpuno nove žičare:
- "Borgne" je nova isklopiba 4-sed žičara koja će se pružati potpuno novom trsaom. Polazi od vrha žičare "3 Vallees 1", a pruža se desno od žičare "3 Vallees 2", i imaće uz sebe sasvim novu plavu ski stazu.
- "Portette" nova isklopiva 6-sed žičara zameniće postojeću 4-sed žičaru.
- "Plan de l'Eau" nova brza isklopiva 6-sed žičara zameniće postojeću 4-sed žičaru sa fiksnim korpama. Nova žičara će biti duža i izlazna stanica će biti na većoj viusini od postojeće, pa će i pripadajuća ski staza biti duža.
http://www.skijanje.rs/assets/ski-centri/francuska/tri-doline-les-trois-vallees/_resampled/resizedimage600441-3v2015belleville.jpg
Dolina "Belleville" - LES MENUIRES
Pred ovu zimsku sezonu na skijalištu Les Menuires nema novih žičara, ali se radilo na ski stazama.
- U sektoru "Masse" prosečena je nova ski staza koja se prostire ispod gondole "Masse 2".
- Na stazi "Stade" instaliran je sistem veštačkog osnežavanja.
zanimljiva stvar ako je ovo tachno. inovacija na interaktivnoj mapi...
pokazatelj utabanih staza :D GROOMING
http://www.valthorens.com/winter-en/val-thorens/live/interactive-ski-map.426.html
WhitePeaks
28.12.2014, 18:27
Orelle ne uzimaj u razmatrnje uopste!
Nisam još bio u 3 doline ali nije mi jasno zašto da ne uzima Orelle u razmatranje ako je on spojen sa 3 doline? Tako jednostavno može da se skija po čitavom skijalištu bez obzira gjde se nalazi smještaj.
Ili ja nisam dobro shvatio.
Orelle je na neki način izdvojen iz 3 Doline, nalazi se na maloj nadmorskoj visini i da bi došao do 3D moraš prvo od apartmana da se prevezeš do jedine gondole koja te izvlači praktično u predvorje 3D. Kad se vraćaš moraš da vodiš računa da ne zakasniš na tu gondolu. Nemaš mnogo vremena ni da stigneš da istražuješ ostale doline i mislim da je ski pas važio samo za Val Thorens, odnosno nije ni postajala mogućnost doplate za ostale doline. Prema iskustvima onih koji su išli i samo mesto je potpuno mirno i dosadno, bez mnogo sadržaja. Nemoj ovo uzimati zdravo za gotovo, ja nisam nikad bio smešten tamo pa pronađi postove onih koji jesu, možda su iskustva i potpuno drugačija od ovog što sam napisao ali se sećam da su meni ovo svojevremeno bili dovoljni razlozi da ne razmatram Orelle kao bazu kad sam išao prvi put u 3 Doline.
Orelle je na neki način izdvojen iz 3 Doline, nalazi se na maloj nadmorskoj visini i da bi došao do 3D moraš prvo od apartmana da se prevezeš do jedine gondole koja te izvlači praktično u predvorje 3D. Kad se vraćaš moraš da vodiš računa da ne zakasniš na tu gondolu. Nemaš mnogo vremena ni da stigneš da istražuješ ostale doline i mislim da je ski pas važio samo za Val Thorens, odnosno nije ni postajala mogućnost doplate za ostale doline. Prema iskustvima onih koji su išli i samo mesto je potpuno mirno i dosadno, bez mnogo sadržaja. Nemoj ovo uzimati zdravo za gotovo, ja nisam nikad bio smešten tamo pa pronađi postove onih koji jesu, možda su iskustva i potpuno drugačija od ovog što sam napisao ali se sećam da su meni ovo svojevremeno bili dovoljni razlozi da ne razmatram Orelle kao bazu kad sam išao prvi put u 3 Doline.
Doplata za tri doline potoji. Veza za povratak je jednostavna. Veoma jednostavna(dve zice kroz sektor valtho)...Du lak(oprosti na spelovanju) pa grand fond pa spust do gondole...veoma brzo se to preleti. stoji da si na periferiji i da mesto nema nikakav sadrzaj sto se veze do skijalista tice meni je slicna kao iz briansona u serre che. recicu 1000 put, za skijanje meni je samo taj sektor orelle valtho bio dovoljan a isao sam 4 5 puta tamo.nekada je ova destinacija bila dosta jeftinija pa sam se za to opredelio i nisam pogresio. Apartmani su komforniji a ambijent je najbolji ako ides sa drustvom...vecim drustvom.
Klasicna doplata ne postoji vec prakticno placas dnevni ski pas ako hoces da ides dalje. Meni licno ne bi bilo to to da predjem 1200 km i onda vidim samo cetvrtinu skijalista ali razumem da ljudima tako odgovara pogotovo sto udruzenja najcesce to i forsiraju jer ih ispadne jeftinije.
Da može da se odskija ispod gondole do Orella to bi bila prihvatljiva varijanta za mene, ovako mi nije uopšte interesantna ;) - naravno lično mišljenje.
Prednost osim komotnijih apartmana koje navode ljudi je i prilično kraći put do Orella (u odnosu na Val Thorens) - ali to što mora gondolom da se vraća je po meni toliki minus da poništava sve ostalo...
...Veza za povratak je jednostavna. Veoma jednostavna(dve zice kroz sektor valtho)...Du lak(oprosti na spelovanju) pa grand fond pa spust do gondole...veoma brzo se to preleti...
Koliko otprilike ceo taj potez traje? Planiram jedan izlet ove godine do Val Thorensa preko Orela pa da napravim vremensku kalkulaciju. I bude li većih gužvi na 3V Express gondoli u špicu pri odlasku i povratku?
Tre valle express vuche skoro 5km od 12 do 16minsa pa rosael 7 minuta mislim max. Posle idesh spust pored terrain parka pa dole pored gondole cime de caron na zicu Cairn i tu moze da se kupi produzetak za sve doline. Ne mogu da se setim u orelle kako o ide oko passa za sve doline....slucajno okinuh post pa nastavljam u drugom
Posle cairn ka centru val thorens pa plain de sud ili sta god ili od Cairn ka Menuiru...
Za povratak ne mogu reci koliko traje spustanje ali mogu zice koliko vuku. 2 lacs je starija ali kratka 5 do 10 min pa grand fond funitel 10 max minsa. Guzve budu vikendom na gondoli 3 express ali nista preterano...cekash 5minuta max samo kad je pustaju.Povratak ponekad se zachepi ali gondola radi do poslednje dushe... moze i skijama se spustiti ali prvi deo je smor treba zalet. Posle ima kolski put i laganica ako ima snega.
Postoji i extremjija varijanta ispod gondole ali ima dosta panjica i poneki skok. Josh jedno povratak sa skijama ne ide skroz do gondole nego malo iznad smestaja u koji vode sve agencije...nije preporucljiva ova varijanta.. https://docs.google.com/file/d/0B_NKo0sWgLptaXJXai1Ya0tzVXM/edit?usp=docslist_api
Milos011
08.01.2015, 08:49
Video izveštaj sa Magarećeg skijanja. Les 3 Vallees (Tri Doline) decembar 2014.
https://www.youtube.com/watch?v=nj5q...ature=youtu.be
Mnogo smo skijali, a malo fotografisali ;).
Uskoro izvestaj, mada..o ovom prostranstvu je manje-vise sve poznato :party::yay:
mightymv
19.01.2015, 15:34
Da potvrdim informacije o ceni prevoza ako se ide kolima. Putarine trenutno oko 260 evra. Za tunel Frejus pise da povratna karta vazi 7 dana, ali to znaci da vazi za (dan kupovine + 7 dana) sto nije bas ocigledno kad se gleda na sajtu. Ukupno oko 500 evra za put + 75 evra za parking u Val Thorens-u (a kola idu na gas kojeg ima svuda uz put i prosecno kosta oko 0.65 centi). Spavali smo u Torinu, 60 evra trokrevetna soba sa doruckom, mnogo lakse nego put odjednom i moguci dodatni dan skijanja. Hranu smo sami spremali, cak veci deo poneli iz Srbije. Tamo moze da se klopa u kafani za 25 evra, meni (pice, glavno jelo, dezert) i skroz je ok to sto dobijete. Pica za dvoje oko 12-15 evra.
Uzeli smo na sajtu Val thorens skijalista paket (smestaj, ski pass, bazen i sauna u sportskom centru) i to je odlicna kombinacija jer se dobija 30% popusta na skipass, sto nije mala usteda. Smestaj smo uzeli bas u centru, "Vanoise", i mogu reci da je skroz ok. Korektno je, odlicna kuhinja, i ne doplacuje se njihova posteljina, sto nismo znali. Iako je ispred glavna ulica i provod, nije bilo buke.
Odlican je osecaj doskijati do vrata hotela, ostaviti skije u prizemlju, presvuci se u sobi i preci 30 metara do sportskog centra za bazen i saune.
Kao sto se vidi iz predthodnog posta, prvi dan nas je docekala kisa. Bukvalno kisica na 2300 m :) Ali, ipak sam dobio nagradu sto sam kupio skipass samo za to popodne, izgrejalo je sunce i bio fantastican uvod u ostatak skijanja. Od sedam dana, 4 dana smo imali odlicno vreme. Ostala tri dana je bilo cupavo, samo zbog vidljivosti, ali korektno za skijanje. Puno je pisano vec, i sve se zna, sve je fantasticno na ovom skijalistu. Nama se licno najvise svidela oblast na "zapadnoj strani" iznad Les Menuires-a, oko zica Roc 2 , Becca, Mont De La Chambre. Suncano do kraja dana , odlican pogled, lepe valovite staze, odlican sneg, nije cak bilo ni leda ispod snega sto se moglo naci sporadicno svuda , temperatura je bila takva da je pogodovala... Ostaje zal sto nismo isli da istrazujemo dublje Meribel i Courchevel... Pokusali smo, ali smo naisli na bas lose uslove na stazama koje se spustaju sa Mont Vallon-a, bukvalno nedostatak snega i kamenje, pa nismo hteli da rizikujemo i spustamo se nize, zakljucivsi da mogu da nas cekaju samo losiji uslovi, jer je sve na nizoj nadmorskoj visini. Mozda smo pogresili, mozda ne... nije nam nista zao :) Toliko.
Kao sto obecah, evo i izvestaja iz VT.
Isli smo sopstvenim prevozom u organizaciji SkiBus-a.
Pravili smo kruznu turu (Aus, Swiss, Fr, It) pa smo tunel Frejus zakacili u povratku i cena prolaza u jednom pravcu je 43,5eur.
Parking: Moguce je izvrsiti on-line rezervaciju i placanje parkinga, sto smo mi i ucinili 10-ak dana pred polazak, i cena je bila 73eur. Sa opcijom otkazivanja do 2dana pred dolazak, to isto kosta 75eur. Da smo rezervisali ranije (do 30 dana pred polazak) cena je bila nesto niza, 69eur. Isto tako, ako se krene na taj put bez prethodne on-line rezervacije moguce je na licu mesta platiti parking..lik ispred mene je to uradio, mislim za 75eur. Medjutim, za razliku od Tignes-a gde su mi na e-mail poslali code (4-cifren) koji sam ukucavao i podizao rampu, u VT je princip ulaska-izlaska drugaciji pa „Valthoparc“ salje na kucnu adresu bar-code karticu. Iz tog razloga internet-bukiranje parkinga nije moguce izvrsiti na manje od 7 dana pred polazak. Da ne spominjem da je kartica u Srb stigla dok smo mi uveliko bili na putu, ali su mi uz dokaz o rezervaciji izdali duplikat iste na licu mesta. Medjutim vise me je zacudilo da ni ortaku koji je isao iz Geneve takodje nije stigla kartica na kucnu adresu..francuska posla :cool:.
Smestaj: Bili smo u zgradi TroisVallees, u cijem prizemlju je smestena agencija Immobilier, koja nam je izdavala apartmane. Smestaj je klasicno francuski, skockan i maximalno iskoriscen prostor za viseclanu porodicu sa sve sirom rodbinom :sm022:. Sve nedostatke i zamerke u vezi apartmana odmah prijaviti da vam ne bi zadrzali depozit. Nabavka odmah preko ulice (Serpa) ili 2 ulaza pored (Carrefour), i ima sve sto vam je potrebno. Kao sto rece @mightymv, nasli smo i restoran sa dnevnim menu-jem za pristojne novce.
Skijanje: Dolazak i prvi dan do podne, nas je docekao sneg minimalnog intenziteta. Onda se razdanilo i potrajalo do zadnjeg dana :yay:. Sta vise reci kada smo imali 5/6 suncanih dana sa temperaturom koja je bila od -7 do +2. Medjutim, primetno je da im nedostaje snega, posebno u nizim delovima, pa se zato nismo ni spustali ispod 1.800-1.700m..tuda je bilo ili raskvaseno ili ledenih ploca. Saznali smo od lika u Courchevel-u da im je pred NG pala neka dooobra kisa koja je istopila i sabila sneg, pa su zato staze izuzetno tvrde u nizim predelima. Zato smo stidljivo istrazivali Meribel i Courchevel po obodima, i uvek bezali nazad u VT i Orelle gde je bila milina za voznju. Cak smo probali i da sakupimo checkpointe za diplomu, ali zbog nemogucnosti spustanja u SaintMartin i loseg snega u dnu Meribel-a i Courchevel-a, odustali smo od toga. Da je vise snega, i sa ovakvim vremenom koje smo imali, moguce je i to obaviti za 6 dana. Povezanost skijalista je izuzetna, cak iznenadjujuce dobra za toliku kolicinu staza/zica, pa smo se relativno brzo prebacivali iz doline u dolinu. Prosto mi je neverovatno kako smo prvi dan istrazivanja sve 3 doline, lako i brzo stigli do krajnje leve zice (Chapelets) iznad Courchevel-Merionda..fantasticne veze! Zao mi je sto nismo skijali i LesMenuers, taj deo oko Rock2 (@mightymv), jer su i nasi drugari bili i kazu da je prelepo i suncano. Zato smo mi doktorirali na Orelle-u dva prepodneva od prve zice pa do pauze oko 13h. Sve u svemu skijanje u VT (sa ostale 2 doline) je jedno nezaboravno iskustvo, i uverio sam se zasto je proglaseno za najbolje svetsko (i francusko) skijaliste u 2014 :sm021:!
Jedina (mala) zamerka je kolicina engleza (klinaca) koja uvece na dobrom minusu razgolicena ludija i dere se po ulicama i ispred kafica, a tokom dana se trezni na stazama vozeci spust a ne znaju ni plug, pa se neretko desi da se zakucaju u nekoga. Prvu stvar resite zatvaranjem prozora i terasa, a drugu osmatranjem-i-izbegavanjem i/ili odbijanjem istih neidentifikovanih objekata :smoke:. Mozda smo pogodili neku njihovu smenu, a mozda i ne, uglavnom za prethodne 2 godine u istom terminu u EspaceKilly-u ih ne videsmo ovoliko. Ne znam ni zasto sam ovo napisao, jer bez obzira na to, VT-Meribel-Courchevel zasluzuju da se ponovo vratimo!
mightymv (http://www.skijanje.rs/forum/member.php?u=8304) i Bratko, odlicne recenzije !!!
Bilo bi super da pricu o troskovima zaokruzite sa cenom smestaja i ski pass-ova koje ste kupili.
Bratko koliko sam razumeo preko skibusa ste bukirali aprtman. Za koliko osoba i koliko je to kostalo ?
mightymv
20.01.2015, 15:27
mightymv (http://www.skijanje.rs/forum/member.php?u=8304) i Bratko, odlicne recenzije !!!
Bilo bi super da pricu o troskovima zaokruzite sa cenom smestaja i ski pass-ova koje ste kupili.
Mi smo uzeli paket koji je nudio sajt val thorensa :
http://www.valthorens.com/winter-en/val-thorens/bargains-and-good-deals.354.htm (http://www.valthorens.com/winter-en/val-thorens/bargains-and-good-deals.354.html)
Ovaj nas paket je imao =7 nocenja + 6 dana ski pass + 6 dana spa u sportskom centru=. Ovaj spa toplo preporucujem jer je stvarno odlican dodatak na skijaski dan i nije skupo. Postoje paketi i bez njega, kao i sa drugim dodacima (ronjenje u jezeru, voznja auta po snegu...). Bice vam jasno na sajtu. Ovi paketi se, koliko vidim, ne nude tokom cele sezone, vec samo kad nije guzva. Glavna prednost paketa je sto dobijete ski pass sa 30% popusta, sto dodje oko 80-90 evra manje po coveku. Moze da se doplati i sedmi dodatni dan sa popustom. U paketu sami birate lokaciju smestaja u naselju, hotel, apartman, pojedinacno sobu tu i tu (imaju slike, sve detaljno opisano). To je zgodno jer samo od vas zavisi gde cete biti smestani. Placa se 30 dana pre dolaska kompletno. Mi nismo uzeli najjeftiniji smestaj koji je imao, i uzeli smo cetvorokrevetnu sobu za nas troje. Apartman od 28 kvadrata. Minimalisticki, ali sve unutra tip top. To je iznosilo 400 evra po osobi za pomenuti paket . Da smo uzeli najjeftinije, mozda bi bilo 20-30 evra manje po coveku. Sam hotel nema recepciju nego odete na jednu lokaciju u gradu gde zaduzujete kljuceve i posteljinu, dobijete uputstva, i to je to.
Ne bi me cudilo da i nase agencije uzimaju bas ovakve pakete, jer mi se to uklapa u racunicu (ski pass popust).
Jeste malo skuplje kolima samostalno, ali ne toliko da bi umanjilo vrednost komfornosti koju to donosi. A mozete se skijati i dodatni dan ako se odlucite na spavanje , recimo u Torinu koji je udaljen 250 km od kranjeg cilja.
Znaci , ako se sve sabere, skipass + smestaj (ne najjeftinije) + spa i bazeni + prevoz (sa parkingom i voznjom na gas) = 575 evra po coveku.
a ako neko zeli... ima jos slika na https://plus.google.com/photos/101041710659928566388/albums/6105725019647178609
Isto mesto,ista zgrada,ista zapazanja,iste "zamerke".bravo!Treci put u V.T.(pre toga obisao jos tri njihova najveca bisera,govorim samo o FR).Nase smene su bile uvek posle vaseg termina, ali situacija sa Englezima se ne menja,Tako je i u drugim centrima,ali sam video Dart Vejdera i Pirate sa Kariba LIVE.Ume buka tu u centru dasmeta jer do 4 sata ujutro se bas peva.jedino sam bio sokiran sirenama(ambul.kola) koje su tutnjale non-stop i brojem povreda koje sam video ove godine,a snega je bilo u izobilju.Za mene je i dalje V.T. No 1 i podatak da svake godine najvise ulaze u infrastrukturu,dok drugi centri spavaju.
..Bratko koliko sam razumeo preko skibusa ste bukirali aprtman.. Ne. Ceo aranzman je radio Skibus (prevoz, smestaj, skipass+40eur doplata za sve 3 doline) a mi smo isli sopstvenim prevozom, i za to dobili umanjenje 70eur po osobi. Bili smo u 2-krevetnom apartmanu a cena, kao i uvek u ovakvim mestima, zavisi od broja osoba koji unutra borave..vise ljudi=jeftinije. Ne znam pojedinacne stavke za smestaj i skipass.
Cena za skipas prati i velicinu skijalista ;) http://www.valthorens.com/winter-en/val-thorens/ski/skipass.21.html pa se zato isplati ili uzeti neki paket kao @mightymv, ili ici preko uigrane organizacije koja dobije dooobar popust za skipas na kolicinu.
Moj savet je da oobavezno uzmete doplatu za sve 3 doline..jer ne morate da mislite kada vas noge ponesu tamo-vamo :sm021:.
E da, aplikacija VT radi i u off-line rezimu pa je zgodna kao mapa, ako vam pri tome bateriju ne pojede mraz:glavaozid.
:sm023:Prosle godine smo sami nasli smestaj preko HomeAway u Tignes-u za 300eur. Nas je bilo dvoje, a apartman dvosoban predvidjen za 4-oro..super, komforan, tih u maloj zgradi. Sve je bilo OK osim peripetija oko placanja. Vlasnik Francuz insistira na placanju PayPal-om, a ja mu objasnjavam kako Srbija ne moze da primi novac preko PP...morao sam biti ubedljiv zbog depozita od 500eur na koji se cekalo mesec dana :hair:. Zato, ili booking ili preko agencije.
Offtopic: PayPal radi savršeno, takođe možeš i da primiš novac u Srbiji ako se radi o povraćaju - to je uključeno u uslugu plaćanja (vraćanje novca).
http://www.24sata.rs/kosmar-srpskih-turista-u-povratku-sa-zimovanja-bez-jednog-tocka-jurili-100-na-sat-foto/2762
Naslov bas ne odgovara incidentu. Takodje nismo jurili 100 kroz noc.
De ko je bio neka da iz prve ruke info :)
BAN BUS su obicni nesposobni supci sa starudijom od bus-eva!ima jos incidenata samo se cuti!
plageton
24.01.2015, 01:37
De ko je bio neka da iz prve ruke info :)
http://skijanje.rs/forum/showthread.php?p=95541#post95541
Mocna priroda(Facebook) Stena od 50 tona (https://www.facebook.com/3vallees.france/photos/a.403311733524.180919.44759013524/10152758259463525/?type=1&fref=nf)
Put ka Val Thorens & Les Menuires
https://fbcdn-sphotos-c-a.akamaihd.net/hphotos-ak-xpf1/t31.0-8/q85/s720x720/11001568_10152758259463525_3798512936602224769_o.j pg
Danas zbog loshih vremenskih uslova ne radi...svasta
Orelle je blokiran.
https://lh6.googleusercontent.com/-2gZ6F1NwT0M/VPRBRTYBaaI/AAAAAAAAEQ8/RqWxD5P5y2E/w1358-h719-no/Mapa-blokada-Orelle.gif
Orelle jeste rizik.
Em sto moze ovako nesto da ti se desi em sto imas da stalno zuris nazad da se vratis.
Orelle jeste rizik.
Em sto moze ovako nesto da ti se desi em sto imas da stalno zuris nazad da se vratis.
Iz iskustva nije bash da se zuri(osim ako hoces da ostanesh na apre ski sto u ovom slucaju je neizvodljivo). Od februara pola sata duze rade zice. tako da 3 valles express radi do 17h a nije to striktno jer se uvek guzva napravi i radi do poslednjeg coveka a Grand fond do 1630h
U ovom slucaju pola planine nije radilo a uslovi za ski su verujem bili ocajni na delovima gde se skijalo...danas npr (https://www.facebook.com/video.php?v=10153181127517764&pnref=story) idealno :D
Sve je rizik...nznm kako bi podneo da mi se ovo desi, da ostanem zaglavljen u Orelle...haos. Video sam da uz osiguranje kupljeno u Orelle ili u drugim mestima u 3 doline ima povracaj novca na skipass ukoliko dodje do ovakve SHiTuacije.
A ukoliko ostanete u drugom nekom mestu a imate skipass Orelle(NPR prespavate) mora se doplatiti mislim 9 ojra i vratiti u sektor Orelle radi zapochinjanja skijanja...
plageton
04.03.2015, 12:14
Iz iskustva nije bash da se zuri(osim ako hoces da ostanesh na apre ski sto u ovom slucaju je neizvodljivo). Od februara pola sata duze rade zice. tako da 3 valles express radi do 17h a nije to striktno jer se uvek guzva napravi i radi do poslednjeg coveka a Grand fond do 1630h
U ovom slucaju pola planine nije radilo a uslovi za ski su verujem bili ocajni na delovima gde se skijalo...danas npr (https://www.facebook.com/video.php?v=10153181127517764&pnref=story) idealno :D
Sve je rizik...nznm kako bi podneo da mi se ovo desi, da ostanem zaglavljen u Orelle...haos. Video sam da uz osiguranje kupljeno u Orelle ili u drugim mestima u 3 doline ima povracaj novca na skipass ukoliko dodje do ovakve SHiTuacije.
A ukoliko ostanete u drugom nekom mestu a imate skipass Orelle(NPR prespavate) mora se doplatiti mislim 9 ojra i vratiti u sektor Orelle radi zapochinjanja skijanja...
Ovo nisam razumeo. Misliš vratiti se u "sektor Orel ili doplatiti 9 evra"?
prvo doplatiti 9 evra pa zatim vratiti se u sektor orelle. Desilo se ovog februara jednom mom prijatelju...
NIje mu radio skipass i nakon toga iz kucice izasao kontrolor zatim pozvao trece lice ako ne gresim sa nekim rachunom(od 9 evra) otkucao nesto u vezi passa i dobio uputstvo da se vrati u sektor Orelle.
plageton
04.03.2015, 13:05
prvo doplatiti 9 evra pa zatim vratiti se u sektor orelle. Desilo se ovog februara jednom mom prijatelju...
NIje mu radio skipass i nakon toga iz kucice izasao kontrolor zatim pozvao trece lice ako ne gresim sa nekim rachunom(od 9 evra) otkucao nesto u vezi passa i dobio uputstvo da se vrati u sektor Orelle.
Znači, ako dobro razumem, tih 9 E je nešto kao jednokratna karta natrag do Orela? Mada onda ne razumem - ako je već doplatio zbog toga što ne počinje dan iz Orela - što ga teraju da se vrati, može da izađe na žicu bilo gde?
Negde procitah da se Orelle ski pas ne moze prosiriti na tri doline. Da se nije spustio u Menuires?
Negde procitah da se Orelle ski pas ne moze prosiriti na tri doline. Da se nije spustio u Menuires?
nije nego prespavao je u La Tania kod prijateljice...
skipass inache ako se dobro secam nije mogaom da se produzi u orellu ali dozvoljavali su na stanici Cairn(gondole sto se rachvaju jedna prema Cime de Caron druga ka ValTho) sad ne znam kako je...
Posle cairn ka centru val thorens pa plain de sud ili sta god ili od Cairn ka Menuiru...
Za povratak ne mogu reci koliko traje spustanje ali mogu zice koliko vuku. 2 lacs je starija ali kratka 5 do 10 min pa grand fond funitel 10 max minsa. Guzve budu vikendom na gondoli 3 express ali nista preterano...cekash 5minuta max samo kad je pustaju.Povratak ponekad se zachepi ali gondola radi do poslednje dushe... moze i skijama se spustiti ali prvi deo je smor treba zalet. Posle ima kolski put i laganica ako ima snega.
Postoji i extremjija varijanta ispod gondole ali ima dosta panjica i poneki skok. Josh jedno povratak sa skijama ne ide skroz do gondole nego malo iznad smestaja u koji vode sve agencije...nije preporucljiva ova varijanta.. https://docs.google.com/file/d/0B_NKo0sWgLptaXJXai1Ya0tzVXM/edit?usp=docslist_api
Moram da ispravim greshku jer sam napamet rekao ovu vezu. Umesto 2 LACS vuche Moutiere :D SORRY
nije nego prespavao je u La Tania kod prijateljice...
skipass inache ako se dobro secam nije mogaom da se produzi u orellu ali dozvoljavali su na stanici Cairn(gondole sto se rachvaju jedna prema Cime de Caron druga ka ValTho) sad ne znam kako je...
Evo opet se desila ova varijanta sa skipassom.
Ovako stoje stvari. FIrma u Orelle(koja izdaje passeve)i SETAM iz ValTho su dve razlicite firme i na skipass iz Orelle moze produzetak za tri doline samo dnevni koji kosta 33 jura a za dolinu Belleville:
Val Thorens-Orelle, Les Menuires-St Martin de Belleville - 300 km je 29 jura.
Drustvo je ostalo dan u ValTho sa nekom ekipom iz Pariza i sutradan(na svu srecu nisu platili dodatnih 9 ojra po passu nego dobili su od neke shalterushe free card)morali su da se vrate na 3 valle express da zavrte krug gondolom do Orella i da aktiviraju ski pass u podnozju(Check)
alexapi32
19.03.2015, 22:16
Situacija je bila ta da se mogao prosiriti Orelle ski pass na celu dolinu po ceni od 33e po danu, kao sto Grimani kaze...
plageton
20.03.2015, 08:47
Da takva zaebancija postoji negde u Srbiji, svi bismo rekli da smo najneorganizovanija država na svetu.
Lik je napravio video mapu (http://3vallees.olympe.in/). Izgleda skroz ok.
Izvor
EpicSki Link za topik (http://www.epicski.com/t/143156/vid-os-ski-map-of-the-wolds-largest-ski-area-les-3-vall-es-in-france)
mapa je dobra,bas mogu da se pohvataju bitne stvari,hvala grimani:yay:
alexapi32
05.11.2015, 19:18
Odlicno je semplovao sve na jednom mestu,, svaka cast.
Zadnje 4 godine u istom terminu smo u Savojskim Alpima.
'13. i '14. Tignes, a '15 i '16 ValThorens.
Ove godine prvi put nam se desilo da 2 dana nismo izasli na staze, jer je sipalo kao lopatom da odozgo baca :hair:. Ostalih dana je bilo kao sa "razglednice" ;).
Sve je vec poznato, ooogromno prostranstvo izuzetno dobro povezano koje iznova mami da mu se vracamo :cool:.
Organizacija SkiBus, prevoz sopstveni.
p.s. Nesto me zeza upload fotki :dontknow:...a razglednice su spremne.
U najvećem ski domenu 3 Doline (Les 3 Vallees), sa 600 km skijaških staza, svake godine skijaše obraduju novinama u sistemu žičara i ski staza koje značajno doprinose udobnosti skijaša i ukupnoj performansi skijališta. Najznačajnije promene za ovu ski sezonu su u ski centru Val Thorens.
Evo šta je novo:
Val Thorens - Stara Boismint žičara zamenjena novim šestosedom
Boismint stara spora 4 sedežnica je zamenjena novom brzom 6-seds žičarom. Mnogi koji su već skijali o ovom ski centru ponovo će otkriti ovaj zanimljivi deo skijališta. Nova izlazna stanica je na nešto većoj visini od postojeće pa su i pripadajuće ski staze duže.
Karakteristike nove žičare Boismint:
- Nadmorska visina donje polazne stanice: 2.081 metara.
- Nadmorska visina gornje izlazne stanice: 2,671 metara.
- Visinska razlika: 590 metara.
- Broj stubova: 15
- Dužina: 1.834 metara.
- Brzina: do 5,5 metara / sekundi.
- Kapacitet: 3.000 ljudi / h.
http://www.skijanje.rs/assets/ski-centri/francuska/tri-doline-les-trois-vallees/_resampled/resizedimage600275-3D-VT-Boismint.jpg
(http://www.skijanje.rs/ski-centri/francuska/val-thorens/)
Val Thorens - Roc i Stades ski liftovi su zamenjeni 6-sed žičarom
Postojeći ski lift Stades i kraći ski lift Roc duž kojih se pruža takmičarska slalom staza su zamenjeni novom 6-sed žičarom koja kreće sa centralnog skijaškog platoa u mestu, a vrh nove žičare je nešto iznad sadašnje izlazne stanice ski lifta Stades. Sa vrha ove nove žičare Stades biće omogućen pristup crvenoj stazi Lac Blanc.
Karakteristike nove žičare Stades:
- Nadmorska visina donje polazne stanice: 2.238 metara.
- Nadmorska visina gornje izlazne stanice: 2.763 metara.
- Visinska razlika: 480 metara.
- Broj stubova: 20
- Brzina: do 5,5 metara / sekundi.
- Kapacitet: 3.000 ljudi / h.
http://www.skijanje.rs/assets/ski-centri/francuska/tri-doline-les-trois-vallees/_resampled/resizedimage300560-3D-VT-Stades.jpg
Val Thorens - Snovpark & Familipark
U zimskoj sezoni 2016-17. Val Thorens Snowparkom i Familiparkom će upravljati QParks, Evropski lider u svojoj oblasti. Ovo je sjajna vest za free-skijaše i snowboardere.
Sadašnji parkovi će biti produženi, a posebna pažnja se posvećuje optimizaciji zone za početnike sa ciljem da ohrabri one koji nikada nisu probali snowpark da smelo i opušteno krenu u svoj prvi pohod u svet freestyle-a. Val Thorensov Familipark će imati lake Jib module, kreativane i zabavane skokove, tako da svako može ući u freestyle sopstvenim tempom uz potpunu bezbednost.
Iskusniji Freestyleri će biti oduševljeni srednjom zonom Snowparka koja je proširena i unaprijeđena. Nove kreativne prepreke će vozačima obezbediti dodatna uzbuženja. Dvadeset ekstra modula (rails, boxes i jibs) će biti dodato na svim nivoima trenutne postavke snowparka. Takođe će biti dostupna velika zona koja može da se pretvori u XL liniju za posebne događaje, aktivnosti, takmičenja, itd.
Dnevno održavanje snowparkova će biti izvedeno od strane kvalifikovanih stručnjaka, tako da se garantuje visok nivo kvaliteta i doslednosti za sve nivoe sposobnosti korisnika parkova.
http://www.skijanje.rs/assets/ski-centri/francuska/tri-doline-les-trois-vallees/3D-VT-Snowpark16-17.jpg
Les Menuires - Na La Croisette gondoli zamenjene kabine
Na La Croisette gondoli u ski centru Les Menuires zamenjene su stare kabine sa novim, udobnijim. Ovo je sjajna vest za sve one koji žele da pređu ili da se vrate iz la Masse sektora.
http://www.skijanje.rs/assets/ski-centri/francuska/tri-doline-les-trois-vallees/_resampled/resizedimage600303-3D-LM-Croisette.jpg
Les Menuires - Novi deo ski staze Jerusalem u St Martin de Belleville sektoru
I u sektoru St Martin de Belleville takođe ima novosti. Izgrađen je nova plava - laka staza koja vodi od vrha aktuelne Jerusalem crvene staze. To će omogućiti početnicima da izbegnu strmiji deo crvene staze, da uživaju u vožnji po konturama novog terena duž koga se pruža nova plava staza kao i u prelepom panoramskom pogledu.
Staza je produžena i uliva se u postojeću Biolley ski stazu koja vodi do centra naselja St Martin de Belleville.
http://www.skijanje.rs/assets/ski-centri/francuska/tri-doline-les-trois-vallees/_resampled/resizedimage600323-3D-LM-jerusalem2.jpg
Meribel - Obnovljena Chalets gondola koja povezuje naselje Meribel Mottaret
U srednjoj dolini Meribel gondola Chalets sa 6 sedišta je u potpunosti obnovljena. Ova gondola povezuje delove naselja meribel Mottarer i njeno korišćenje je besplatno.
http://www.skijanje.rs/assets/ski-centri/francuska/tri-doline-les-trois-vallees/3D-MB-Chalets.jpg
zarkovicbogdan19
23.12.2016, 01:22
Ide li neko ove godineee?
Idemo mi od 7. do 14. januara u Val Thorens. Gledao sam malo kamere i snega nema bas nesto tj ima vestackog na stazama a okolo golotinja :) Cak ga ni u prognozi nema za ovu nedelju...
zarkovicbogdan19
02.01.2017, 21:20
Aa stetaa, al ima skijanja msm da ne radi ukupno 10 staza tako da je okejj, ja idem 21. Januara nadam se da ce napadati, napisi utiskee kad stignes i kad se vratisss, lep provodd
Ma melje sneg u 3d cekirajte na fb slike od pre par sati..btw koliko se realno putuje busem do tamo
Milos011
06.01.2017, 08:52
Ma melje sneg u 3d cekirajte na fb slike od pre par sati..btw koliko se realno putuje busem do tamo
Busem oko 24h ako se svraća u nabavku.
zarkovicbogdan19
08.01.2017, 12:46
Kakvo je stanje ljudi?
Guzva danas bas bas prepodne,magla,pao sneg sinoc,al nize nema snega pa su se svi popeli,valjda ce sutra biti bolje
Subota idealan dan. Suncano bez guzve. Prakticno nismo cekali ni na jednu zicu. Danas zilion ljudi i magla.
zarkovicbogdan19
08.01.2017, 23:26
Okejj, javljaj te situaciju sa snegommm
imas metar ipo novog snega :)
zarkovicbogdan19
16.01.2017, 00:40
Videoo samm dobro jee, samo se nadam da ce mi vreme biti dobro, gledao sam nesto unapred vidim samo za prva dca dana najavljuju sa puno suncee dobro jee...al to sa vremenom se nikad ne zna... Kako je vama proslo skijanjee?😊😊😊
Pozdrav svima!
Planiram sa drugom da posjetim ove sezone Val Thorens.
Da li neko ima vremena i strpljenja da mi u kratkim crtama opise skijaliste, konkretno:
* Da li je isplativije ici sa agencijom ski bus ili sopstveno (ili neka kombinacija od ovog)
* Kakva je mreza povezanosti izmedju doline Les Menuires i Val thorens
* Da li smjestaj iskljucivo traziti u Val Thorensu ili moze Les Menuires (ovo pitam ako bi se odlucili za smjestaj u Les Menuires, zato sto je sve bukirano u Val Thorensu za nas budzet)
Sto se tice skijalista, sve je opisano vec.
Unaprijed zahvalan na odgovoru.
Pozdrav,
ski bus svakako,ako odete na solo varijantu bolje da ne znate cifru :)
@furious Hvalaaa...
Ne znam da li je prikladna tema, ali obzirom da nikada nisam bio u Francuskoj, moze li neko da napravi paralelu izmedju 3D, Tignes, La Plagne i eto recimo Les Arcs?
Koje su prednosti/nedostaci pomenutih skijalista, koja su vasa iskustva i preporuke, gdje je kvalitetnije skijanje u mjesecu januaru, gdje je manja guzva, kakve staze karakterisu pojedina skijalista, gdje su najbolje istampane staze?
Svakim danom ispadne nesto novo, pa bih volio da mi neko pomogne pri izboru :) :) :)
Pozdrav,
Milos011
26.09.2017, 10:21
@furious Hvalaaa...
Ne znam da li je prikladna tema, ali obzirom da nikada nisam bio u Francuskoj, moze li neko da napravi paralelu izmedju 3D, Tignes, La Plagne i eto recimo Les Arcs?
Koje su prednosti/nedostaci pomenutih skijalista, koja su vasa iskustva i preporuke, gdje je kvalitetnije skijanje u mjesecu januaru, gdje je manja guzva, kakve staze karakterisu pojedina skijalista, gdje su najbolje istampane staze?
Svakim danom ispadne nesto novo, pa bih volio da mi neko pomogne pri izboru :) :) :)
Pozdrav,
Druže....bez uvrede... ti sad očekuješ da ti neko na brzinu prepriča hiljade ispisanih strana na ovom i sličnim forumima.
Tri doline, Espace Killy (Tignes i Val d'Isere), i Paradiski (La Plagne i Les Arc) su mega skijališta sa preko 1200 km staza i visinskim razlikama preko 2000m. Gde god da odete nećete pogrešiti, a kako će nekome da se dopadne je stvar ukusa.
Najbolji skijanjac je tamo gde te ubode dobro vreme. :)
Kad je ružno vreme sva skijališta postaju veoma slična.
snowglisser
26.09.2017, 23:48
edi_p92 pozdrav, i dobrodosao! :)
Kao sto rece @Milos011, trazis da ti se generalizuje "u kracim crtama" :D poredjenje 3 ski centra koja spadaju u neke od najvecih Fra ski centara (a 3 doline i u svetu), sto je tesko (citaj: prakticki neizvodljivo).
Odgovor na konkretno pitanje: ako nema snega, povezanost je losa (kazes da vas budzet ogranicava na januar; recimo prosle 2 sezone je bilo jako malo snega u januaru u 3V).
Pored toga, skijanje u VT u januaru (ako ti se zalomi lose vreme, kao sto rece @nidza), zna da bude zaista grozno. Velika nadmorska visina, goleti gde se nemas gde sakriti od vetra (koji duva kroz kosti), magle da ne vidis prst pred okom, staze koje su usled severne orijentacije zaledjene), su kombinacija koja je cesta, a koju zaista zelis da izbegnes.
Ako bas MORATE da idete u januaru, mozete da reskirate (nadate se da ce biti snega) pa da potrazite smestaj u Brides les Baines-u, koji je jos jeftiniji od Les Menuires-a. Tamo imate gondolu Olimique koja vozi (oko 30min) direktno u Meribel. Ako vam se potrefi i ima snega, Meribel vam je u januaru mnogo bolji za skijanje od VT, jer je prakticno sav pokriven borovom sumom, pa em je zaklonjen od vetra, em zbog drveca magle nisu toliki problem kao u VT.
Naravno, Meribel je nizi od VT pa teren nije tako izazovan ali, u skijanju (bas kao i u zivotu), sve je uvek neki kompromis!
Usput, doplata za ski pass od jedne do sve 3 (prakticno 4) doline je zaista minimalna i pravi je greh otici a ne uzeti pass za ceo centar.
Pozdrav!
Odlično kod 3D je što je razvučen na velikom prostoru, i ako na jednom skijalištu bude loše vreme, na drugom može biti mnogo blaže.
Mada je moje iskustvo takvo da kad je dibidus loše, na sva 3 je da plačeš. Klima je otišla u 3 lepe, nama je tamo na 3km visine padala kiša pre 2 godine. Prvi put sam tako nešto doživeo.
Ako niste nikad bili idite, ne može na planini da se predvidi ni dva dana unapred sa 100% sigurnošću, a ne par nedelja ili meseci kad se uplati aranžman. Prosto prihvatiš to kao realnost i uživaš, kako god bude.
Evo nove ski mape 3 Doline za 2018...
U vesti na strani sajta pogledajte šta je novo uraženo za ski sezonu 2017/2018.
http://www.skijanje.rs/vesti/3-doline-fra-nova-ski-mapa-za-2018/
16133
Sektor Orelle u skijalištu Val Thorens - 3 Doline, sada ima svoju ski mapu.
Na njoj je prikazana i nova ski staza: la croix d'Antide
16134
Nova ski mapa 2018 za Courchevel:
16135
Nova ski mapa 2018 za Meribel:
16136
plageton
27.10.2017, 12:27
Na jednom hrvatskom sajtu o putovanjima sam naišao na podatak da na Cime Caron postoji zip lajn. Ja kada sam bio nikakvog se zip lajna ne sećam. Da li se neko vozio, i da li je obuhvaćeno ski pasom?
Spektakularni zip line na Cime Caron jedna je od atrakcija koju obavezno treba probati. Radi se o 1300 metara dugoj žici između dva vrha, najvišoj takvoj na svijetu, po kojoj se u košari u koju se ukrcana i skije, s jednog brda na drugo stiže brzinom većom od 100 km/h.
Milos011
27.10.2017, 12:39
Ima, ali nije na Cime Caron. Ide sa onog najvišeg vrha kada se penješ iz Orelle pa na onaj vrh VT gde izlazi funitel Thorens. Bili, videli, ali skupo nam bilo da se vozimo. http://www.valthorens.com/en/activities-and-entertainment/winter-activities/the-tyrolienne.644.html
da,postoji zip line,videli smo ga prosle godine,mislim da je bilo nešto oko 50- ak eura to zadovoljstvo :sm022:nalazi se iznad vt ka orellu
Da li je neko od forumasa trenutno u 3 Doline? Ima li izvestaja o toj mecavi? Neki izvestaji pokazuju preko 250 cm snega. U petak treba da krenem tamo, pa me zanima iz prve ruke kakvo je stanje.
Izvestaj od danas od ortaka koji je u Tignes-u (50km vazdusnom linijom od VT) je da za svojih 37 godina skijanja nije video toliku kolicinu snega koja pada non-stop 48h jakim intenzitetom.
Juce su skijali po nenormalnim uslovima, ali jutros nije pustena ni jedna zica u Tinju!
VT je danas radio sa 50% zicara.
Bez brige, do petka ce puteve ocistiti do asfalta ;)...mi idemo 26.januara u VT :ski:
Danas je poslednji dan skijanja u sezoni u Val Thorensu.
Visina snega je impresivna tako da se i zima ne bih stidela ove kolicine snega.
http://www.valthorens.com/en/live/snow-conditions.58.html
- 3 Doline, 1-dnevni - 62 eur
- 3 Doline, 6-dnevni - 306 eur
- 3 Doline, Sezonski - 1310 eur
Od 2002. do 2019. cena ski pass-a u ovom najpoznatijem ski centru u francuskim Alpima je u stalnom porastu:
16749
Odlaže se ski opening u Val Thorensu zbog nepovoljnih vremenskih uslova.
Nov datum 24.11.2018.
Požar u Courchevelu
https://www.rt.com/news/449266-fire-france-ski-courchevel/amp/
Blizu sam odluke da uplatim 7-14 Dec Les Menuiers za mene i suprugu, ne mogu da docekam da pocne sezona pa sam gledao ove opening pakete, procitao sam pola teme i zakljucio da cu sigurno da doplatim 85 u agenciji za veliki ski pass, kakvo je vase iskustvo iz decembra? Znam da imaju topove i da je sve pokriveno, ali ipak nadamo se snegu :)
Da li se suzdrzati jos malo i sacekati januar? Svakako cemo u martu opet u FR, a izmedju cemo po lokalu.
Bio sam nekoliko puta oko 15 decembra na FR skijalištima i što se tiče snega i staza svaki put je bilo odlično. Naravno da je januar sigurniji ;)
U decembru, barem ranijih godina je u tom ranom decembarskom terminu sve u znaku skijanja, van toga je pustinja :)
Milos011
08.11.2019, 08:11
I ja sam kao Wlad bio nekoliko puta sredinom decembra i uvek su radile sve tri doline. Jednom je bilo manje snega, pa nije radilo 1/3 staza, ali se uvek skijalo. Par puta je bilo 6 dana sunca sa puno snega.
Hvala vam, upravo uplaceno, jos samo docekati :)
Nema brige, odmah iznad je Val Thorens, tu ima snega uvek ;) Baš sam danas gledao snimke napadalo je dosta za početak. Naskijaćete se, bez brige, staza ima i previše.
Nemas brige sa tri doline u ovom periodu. Evo live od danas:
https://www.facebook.com/286684771372062/posts/3472528119454362/
Eventualno moze da ti se desi, kao meni pre 2 godine u januaru, da toliko zatrpava, da skijaliste ne moze da radi. Palo nam je 2m snega u 2 dana tada
Vratili se, bilo fenomenalno, jeste da zadnji dan nismo skijali zbog mecave, ali verujte nije bilo ni snage. Imali smo 3 bluebird dana, 2 od toga je bio powder svuda, uzivali za sve pare :) Okacicu malo slika kad ugrabim vremena, u svakom slucaju tamo sam i sledeceg decembra 100% :)
Starface
09.10.2022, 14:24
Pozz drustvo,
Da li moze neki update sto se tice vremenskih uslova tj kakvo je stanje ici u Januaru? Citao sam starije postove ovde, vidim da su najsveziji od 2017. god tj da je vreme nepredvidivo u Januaru?
Pitam jer se razmisljamo izmedju Avoriaz-a koji vazi kao jedan od sigurnijih skijalista sto se snega tice i Val thorensa? Takodje gledamo i gde je mozda malo vise za mladje pa nam i to igra ulogu. Isli bi od 8-15 Jan.
Neki tips mozda sto se tice smestaja u Val thorensu gde itd zbog kesa ? :)
...Neki tips mozda sto se tice smestaja u Val thorensu gde itd zbog kesa ? :)
Ovu agencija smo koristili 2x, sve je bilo korektno i kao u opisu...preko njih smo uzimali i ski-pass.
https://www.accommodation-val-thorens.co.uk/
Sezona je otvorena. U Les Menuires i Val Thorens otprilike pola staza i više od pola žica radi. Staze su sa malo prirodnog i više umjetnog snijega. Kamenja na stazi nisam pronašao. Sve u svemu, super.https://uploads.tapatalk-cdn.com/20221211/f7f6009038cf5eaaa1ada0c9a49d25d9.jpg
Sezona je otvorena. U Les Menuires i Val Thorens otprilike pola staza i više od pola žica radi. Staze su sa malo prirodnog i više umjetnog snijega. Kamenja na stazi nisam pronašao. Sve u svemu, super.
Svaka cast, zavidim. Veujem da si uzivao. Jel bio neki muski ski opening ili porodicno? Meni je skijanje jos misaona cinjenica. Istina da 8. Januar nije toliko daleko ali nista pre toga.
Skijanje sa gospođom i starim društvom nekada davno povezanim preko ovog foruma. Stigli iz BG, NS, KG, BL, Kanade, Švice, Njemačke... Danas sam saznao da je ovdje i ekipa 5 Banjalučana.
plageton
12.12.2022, 14:39
Pozz drustvo,
Da li moze neki update sto se tice vremenskih uslova tj kakvo je stanje ici u Januaru? Citao sam starije postove ovde, vidim da su najsveziji od 2017. god tj da je vreme nepredvidivo u Januaru?
Pitam jer se razmisljamo izmedju Avoriaz-a koji vazi kao jedan od sigurnijih skijalista sto se snega tice i Val thorensa? Takodje gledamo i gde je mozda malo vise za mladje pa nam i to igra ulogu. Isli bi od 8-15 Jan.
Neki tips mozda sto se tice smestaja u Val thorensu gde itd zbog kesa ? :)
Kapiram da verovatno kasnim sa sugestijom, ali neka ostane zabeleženo za ubuduće. Ako gledaš destinaciju za malđeg skijaša, onda definitivno Avoriaz. Zabave na snegu koliko hoćeš. Ima nešto što zovu "Biotop" to je lavirint staza kroz šumu, a uređenih.
Juče nije bilo loše (na slici Méribel), a danas će biti savršeno: noćas padalo, a pada i dalje.https://uploads.tapatalk-cdn.com/20221213/a8dd37357c8d16c3d7b885dbe4e780bc.jpg
Duuuugogodišnji članovi foruma (osim možda dvojice).
18196
Nightmaster
16.12.2022, 13:35
Bravo, uživajte, zavidim vam! ;)
Skijanje sa gospođom i starim društvom nekada davno povezanim preko ovog foruma. Stigli iz BG, NS, KG, BL, Kanade, Švice, Njemačke... Danas sam saznao da je ovdje i ekipa 5 Banjalučana.
Znam da je neka ekipa Banjalucana otisla na ski opening preko skifun. Predpostavljam da su to oni
To je druga ekipa. Sreli smo se. Ovo je družina koja 15-tak godina sama pronalazi smještaj i organizuje prevoz. Mislim da su specijalizovane agencije sa nazivima koji počinju sa "ski" mlađe od ove ekipe.
plageton
10.01.2023, 10:17
Da raščistimo za svagda kako se izgovara naziv našeg omiljenog skijališta Val Thorens :) . Zahvaljujući engleskoj Vikipediji, koja beleži nazive onako kako se oni izgovaraju (Val Thorens ([val tɔʁɑ̃] (https://en.wikipedia.org/wiki/Help:IPA/French)) is a ski town in the Tarentaise Valley (https://en.wikipedia.org/wiki/Tarentaise_Valley) in the French Alps (https://en.wikipedia.org/wiki/French_Alps) at an altitude of 2,300 m), u prilici smo da konačno i nepobitno utrvrdimo kako je ispravan izgovor na srpskom a i hrvatskom jeziku Val Toran.
... da konačno i nepobitno utrvrdimo kako je ispravan izgovor na srpskom a i hrvatskom jeziku [/COLOR][/FONT]Val Toran.
Izgovor na francuskom je sa dugim drugim "a".
plageton
11.01.2023, 14:12
Izgovor na francuskom je sa dugim drugim "a".
To je tzv. nazalno A, zvuči kao npr. (prvo) A u reči "banka". Ali tako izgovaraju Francuzi, ovde je reč o tome kako (bi trebalo) da izgovaramo mi, pošto postoje razne pogrešne verzije izgovora - "Val Torens", "Val Torans" itd. Moram reći da ni sam nisam bio siguran dok nisam pročitao kako se izgovara u tzv. IPA (International Phonetic Alphabet) zapisu.
Već je bilo u nekoj temi, lokalci ga najčešće zovu Val Torens tako da nema jedne ispravne verzije [emoji6]
Upravo dobio obavestenje od SkiFun-a, da umesto bus prevoza dobijamo avionski haha. Bez doplate. Cak i transfer od aerodroma u Lionu do hotela... Moze li bolje? Od mene imaju like kao kuca, zauvek haha
Od subote...9-og do 16-og decembra.
Nightmaster
05.12.2023, 09:25
Strava! Uživaj i prenesi utiske.
Btw, preko skifun-a si odabrao smeštaj i odvojeno prevoz busom jel? Vidim na sajtu da imaju cene smeštaja za tri doline, a bus prevoz je onih dodatnih 140-180 EUR jel? I za taj novac si dobio avio prevoz sa prtljagom? Ili šalju ski opremu busom ranije?
Sve sam rezervisao preko SkiFun-a. I smestaj i prevoz busom. Pre neki dan samo stigao mail sa obavestenjem da je Deda Mraz stigao ranije i da imaju direktan let do Liona i da sam dobio transfer bez ikakve doplate. Napisali i uslove za prtljag. 23 kg-a kofer, 8 kg-a rucni prtljag plus ski oprema. Posebno naveli da skije ili bord, u mom slucaju, moraju biti u adekvatnoj torbi. Za to nisu naveli tezinu. Tako da sve ide aionom zajedno sa mnom. Msm da je ovo jako lep gest :) I da se ne desava tako cesto :)
Vrhunski. Sto bi se reklo, putujes kao gospodin. Za dva sata si tamo, bez ikakvog cimanja. Moguce i malo razgledanje Albertvilla. Predpostavljam da je smjestaj bez hrane. Gde ste smjesteni, u Val Thorens?
Da. Bez hrane. Smesteni smo u Les Manuires-u. 2 sata je let, i jos 2-3 sata do hotela autobusom. Sto isto ulazi u cenu transfera :)
Svraca se i u neki trzni centar usput, da se kupi hrana :)
Da, oko 2h let i jos 2h voznja do hotela. Predpostavljam u Albertville stajete u super market. Top. Zavidim ti :) Super provod ti zelim
Hvala!
Stvarno ne znam gde se staje. Nije mi ni bitno :)
Samo da se stane na sneg :)
I mi smo imali dobro iskustvo sa ski fun-om pre dve godine. Doduse ne tako dobro kao ti mi smo platili i dobili bus :D ali je sve bilo sasvim korektno.
Ja sam prosle godine sa njima bio u 2 Alpa i sve je bilo vise nego korektno.
Msm za te pare stvarno treba da se desi nesto bas lose pa da covek bude nezadovoljan. Treba biti realan.
Bili smo u 3 Vallees u periodu od 14 do 23 januara, smesteni u Val Thorensu ( sto bi toplo preporucio ako se ide u ovaj centar ).
Put sam meni licno velika makljaza i gnjavaza ( predpostavljam zbog mojih dimenzija ), nisam oka sklopio sve do tamo. Stajanje u Albertwille u schoping nista vredno spomena niti potrebno,sve ima i u Sparu gore i nisu preterano razlike u cenama.
Gore smestaj ludilo, mala soba 3x3 za nas 4, jedva smo stvari spremili,znaci smestaj samo za preziviti ili ti prespavati.
Skijanje i staze nadoknadjuju sve tegobe puta i smestaja. Staze perfektne, francuzi rade maestralan posao,infrastruktura lepota, vreme raj,samo sunce,zadnja 2 dana nocu padao sneg ali nesto sitno,malo pophladno do -17 znalo da bude ali bez oblaka na nebu.
Obavezno preporucujem odlazak u kuglanu navecer,tu smo se bas provodili pa posle u disco. cene zapadno evropske, par puta smo otisli na veceru u restoran i za nas 4 do 200eur vecera izadje. Sportski centar u centru isto vredan spomena ako ste za malo bazen ili ping pong tj malo druge rekreacije.
Od dolina nisam samo u Courchevel stigao da se spustim,ostale sam sve vise manje proskijao, bas sam se trudio ali za pravu uzivanciju 10 dana je ono sto vam treba.
Povratak duplo brzi nego dolazak,da li na psihisckoj baze ali eto.
http://img220.imageshack.us/img220/8815/img1800bv.jpg
Centar je kolosalan i svako bi trebalo da ga poseti.
Zakljucak: Prevoz i smestaj su muka ali kvalitet skijanja i lepota predela sve nadoknade tako da sam na kraju ostao odusevljen. :sm017:
Posle ovoga sve ce da mi bude nekako sitno :sm022:
Od nas 55 u turi dvojica su se vratila s bolnickim kartonom ( lom kolena i prelom kljucne kosti ).
http://img17.imageshack.us/img17/55/img1712rz.jpg
http://img192.imageshack.us/img192/3577/img1210bx.jpg
Jel moguce kako vreme leti, da je vec 13god proslo od moje poslednje posjete 3D i smjestaja u Val Thorens. Januar 2011. Nevjerovatno
Nightmaster
05.12.2023, 15:27
Da. Bez hrane. Smesteni smo u Les Manuires-u. 2 sata je let, i jos 2-3 sata do hotela autobusom. Sto isto ulazi u cenu transfera :)
Svraca se i u neki trzni centar usput, da se kupi hrana :)
Koliko te je sve to izašlo po osobi, sa ski passom, ako nije tajna? Ove cene na sajtu su smešne, čudno mi da je to tako povoljno stvarno? :dontknow:
Pa pazi, ja sam uzeo malo 'skuplju' varijantu. Uzeli smo apartman za 3-oje, a nas je dvojica :)
Sobe su zaista male i nismo hteli da se guramo sa nepoznatim ljudima. Ako ide vise ljudi, pa se uzme veca soba, bude niza cena.
Nas je izaslo nekih 690e po osobi, sve komplet. Negde pocetkom novembra smo rezervisali. Imao je i malo skuplji smestaj, ali se nama ovaj svideo.
Ima posteljina, ne mora da se nosi, a i uracunato je ciscenje. Tako da nema cimanja ni oko cega.
Racunaj oko 600e po osobi za neki prosecan smestaj. Sto je stvarno smesna cena za skijanje na Alpima
Pa pazi, ja sam uzeo malo 'skuplju' varijantu. Uzeli smo apartman za 3-oje, a nas je dvojica :)
Sobe su zaista male i nismo hteli da se guramo sa nepoznatim ljudima. Ako ide vise ljudi, pa se uzme veca soba, bude niza cena.
Nas je izaslo nekih 690e po osobi, sve komplet. Negde pocetkom novembra smo rezervisali. Imao je i malo skuplji smestaj, ali se nama ovaj svideo.
Ima posteljina, ne mora da se nosi, a i uracunato je ciscenje. Tako da nema cimanja ni oko cega.
Racunaj oko 600e po osobi za neki prosecan smestaj. Sto je stvarno smesna cena za skijanje na Alpima
690EUR po osobi za prevoz (koji je sada avio i bus), smjestaj i ski pas? I kazes da je to skuplja varijanta :)
Da :)
To je cena za bus prevoz. Ovo sa avionom je poklon od Deda Mraza :)
Ali bukvalno su napisali da je poklon od Deda Mraza :)
Cene su stvarno smesne.
Msm to su normalne cene za openning...samo ovi kod nas deru, pa nam to vise nije skupo.
#grebic
Ako čitaš, dok si tamo, javi kako je prošao let i da li je bilo kakvih problema sa opremom i prtljagom jer i ja idem sad 16.12. na istu foru, preko istog Deda Mraza samo u Serre Che. Pozdrav.
Nije bilo nikakvih problema. Samo je let malo kasnio zbog utovara opreme. 2 sata leta...i 3-4 sata busom do hotela. Pauza za soping sat vremena...sve u svemu, cekirali prtljag u 5, poleteli u 20 do 8...u 4 popodne usli u hotel
lexinho021
26.03.2024, 11:21
Gde posle 3 doline? Opet u 3 doline ili? Nekako mi sad sve ostalo deluje omaleno, idealno ako imate preporuku za nesto blize i povoljno za npr. sledeci ski opening
VAL THORENS, FRA - NESREĆA NA ŽIČARI CIME CARON
U francuskom ski centru Val Thorens nu skijaškom domenu 3 Doline, došlo je do nesreće na žičari u kojoj su 2 radnika teže povređena.
Nesreća se desila u utorak 19. novembra u 07h ujutru na velikoj žiičari tipa telepherikue "Cime Caron" kada se jedna od dve naizmenične kabine (kapaciteta preko 100 osoba) velikom brzinom sudarila sa gornjom stanicom na 2.300 m/nv.
U kabini žičare tada je bilo 16 radnika, od kojih je osam povređeno, a dvoje teško.
„Nesreća je mogla biti rezultat ljudske greške. Ali ovo ne isključuje druge tehničke uzroke koje bi istraga mogla da utvrdi." - naveo je javni tužilac u Albertvilu.
U vreme nesreće, lžičara je radila u manuelnom modu, što je manje bezbedno od automatskog režima koji se koristi kada skijaši koriste ovu telepherik žičaru.
Predstavnik Val Torensa je rekao da je radnik koji je tada bio zadužen za kontrolu bio izuzetno iskusan i veoma šokiran.
Više na: https://www.skijanje.rs/vesti/val-thorens-fra-nesteca-na-zicari-cime-caron/
Pokreće vBulletin® Verzija 4.2.2 Autorsko pravo © 2000-2025 Skijanje.rs. Sva prava zadržana.