Vesti ZOI Milano-Cortina 2026 - Deo takmičenja održaće se van Italije

ZOI Milano-Cortina 2026 - Deo takmičenja održaće se van Italije

ITA | 17.10.2023. | zurnal.rs
zoi milano cortina 2026 thumbnail

Italijanska vlada odustala je od izgradnje centra za klizanje u Kortini za Zimske olimpijske igre u Milanu 2026. godine, zbog čega će takmičenja u bobu, sankanju i skeletonu morati biti premeštena iz zemlje, rekao je danas predsednik organizacionog odbora.

- Pre dva dana italijanske vlasti su odustale od ovog skupog projekta i odlučiče da potraže već postojeću i funkcionalnu lokaciju - rekao je Đovani Malago na zasedanju Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK) u Mumbaju.

Austrijski grand Insbrug, koji se nalazi 400 kilometara severoistočno od Milana i koji je organizovao Zimske olimpijske igre 1976. godine, već je pre nekoliko nedelja ponudio da bude domaćin takmičenja u klizanju.

- Austrija je potencijalni kandidat i rado će vas podržati - poručio je danas predsednik Olimpijskog komiteta Austrije i član MOK-a Karl Stros.

Italijanski čelnik je potvrdio da se radi na "lokacijama van Italije".

- Proučavamo sva moguća rešenja i analiziramo alternativu sa MOK-om i međunarodnim federacijama - objasnio je on.

Ali, takav potez će "imati uticaj na funkcionisanje i budžet organizacionog odbora", upozorio je on, pošto italijanski domaćini pokušavaju da ostanu u okviru svog početnoh budžeta od 1,5 milijardi evra.

 

Komentari