Vesti Zlatar, Nova Varoš - Sunce i radost na snegu, ali i zamerke smučara

Zlatar, Nova Varoš - Sunce i radost na snegu, ali i zamerke smučara

Zlatar, Nova Varoš | 09.01.2020. | zlatarinfo.rs
skijaliste zlatar 30199164

Žičara četvorosed na skijalištu „Briježđa“, na padinama iznad Nove Varoši, su danima je u žiži javnosti u okolini Nove Varoši.  Razumljivo, u jeku zimmske sezone  godinama najavljivana uzdanica turizma – tema je razgovora, zamerki i žalbi gostiju i meštana, te pohvala i pokuda, predloga, sugestija, inicijativa, ekspertskih rešenja, preporuka, prozivki... Berićetna poseta u nekim objektima na startu sezone i visoki snegžni pokrivač ostali su nekako u drugom planu...

Uoči Nove godine žičara je dobila i novo ime - „Đekna“. Asocijacija je na onu čuvenu TV seriju, a kum je neko od šereta ili onih što su slušali odgovore recepcionera, vlasnika objekata ili posrednika u izdavanju apartmana: „Radiće žičara, ali ne znamo kad će...!.“ U danima „gluvog baruta“ između vlasti i Turističke organizacije „Zlatar“, s jedne i zakupaca skijališta, s druge strane, bilo je i „gluvuih telefona“, jadikovki, a kad je jednom recepcionaru dojadilo da daje nejasne odgovore o neizvesnom radu skijališta – sagovornicima s druge strane žice diktirao je  brojeve  telefone čelnika opštine i TO.

Priču o „Đekni“ smenila je ona sa dve vesti: radosna – ima snega (najviše u zapadnoj Srbiji, kao i mraza, naravno), a tužna vest  –   radi mala, a ne i velika žičara.

Oko ski-lifta „sidro“ danima su se lomila koplja. Najpre oko dužine (350 metara, prema rečima smučara), jer se koristi tek trećina skijališta, samo  od Cvijetnjaka do Pucarevine, pa zatim tvrdnji da je dobro te i to rade, da „sidro“ pet godina spašava sezonu... Čulo se, međutim, i da je za iskusnije smučare staza blaga a skup  ski-pas, te da  im se deca motaju oko nogu, (da je puno neiskusnih i  smučara početnika na stazi), da je ugrožena bezbednost ...

Najgrlatiji su, pak, oni što kažu da je žičara izdata da radi  kao  četvorosed i od opštinskih vlasti i TO „Zlatar“ traže da polažu račune zašto su izneverena očekivanja, zašto se „prase gojilo uoči Božića“ i bez dogovora dočekala zima i početak nove godine, uz nerešene sporove, dolaske milicije na Pucarevinu, sastanke, intervencije...? Da li to radimo u korist naše štete? – pitaju.


Koristi se samo trećina skijališta

I gosti i meštani su ogorčeni  što se najavljuje da četvorosed zimus neće paliti motor ili to neko namerno lansira. Ne zanimaju ih, kažu, ni izgovori da „nema vode za pravljenje snega“, te da su veliki troškovi održavanja, da treba vod radnika, da zbog vremenskih prilika  učinak snežnih topova brzo odlazio u potok... neki pominju i druge vidove osnežavanja, jeftinije i trajnije, kažu...

„Na čem' vodenica promelje, na tom(e) i ostane“. Ova starovlaška mudrost o nezavršenom poslu  često se  ovih dana pominje i u slučaju žičare. Uz tvrdnje  da skijalište nije završeno (ili da „nisu zaokružene“ aktivnosti), poznavaoci prilika kažu da su izostali radovi na pratećim sadržajima  i obogaćivanju ponude planine. Tako se navodi da  mališani  koji prvi put staju na skije – nemaju ni teren, ni „žicu“ - bebi lift ili slično, a nema ni snežnih tobogana, ni drugih zanimacija za decu na snegu?!

Mnogi upiru prstom i na mapu ili pano skijališta kod restorana „Ognjište“. Najpre su ovde, kažu, bila ucrtana dva, pa sad je jedan dečji ski-lift, a od njih - ni traga ni glasa. Smučari podsećaju da je idejnim projektom padina iznad poligona za obuku vozača, lako pristupačna i blaga, bila predviđena za prve korake najmlađih smučara,ali je nedavno namenjena gradnji objekata.

Zamerke stižu i od instruktora skijanja.Oni kažu da su škole skijanja saterane u ograde ili okrajke staze, progone ih vlasnici poseda. I oni se slažu da je nedopustivo da početnici idu na „sidro“ i pitaju: kako regrutovati smučare i nove goste vezati za Zlatar? S druge strane, oni što izdaju skije i čizme žale se da im neke stare mušterije otkazuju kad čuju da radi samo mala žičara.

Preduzeće „Putevi Zlatar“, koje je zakupilo stazu, oglasilo se saopštenjem za ljubitelje belog sporta: deca iz Nove Varoši, do 12 godina starosti, mogu skijati besplatno i to samo radnim danima u terminu od 10 – 15 sati, dok je vreme za školu skijanja od 9 – 10 sati. Na skijalištu posetioce dočekuju i obaveštenja da na stazi nema nikakvog vida obuke smučara.

Oni stariji Varošani podsećaju na „dobra vremena: Nova Varoš je pre 30 godina imala bolje uslove za skijanje od trenutnih. Tada je, naime, bilo nekoliko “žica“ – u Čairu ili na Drobnjačkoj livadi, ispod hotela „Panorama“...

Analiza starta zimske sezone 
Iz nekih izvora najavljeno je da će se za koji dan na dnevnom redu nadležnih naći start zimske sezone. Uz analize posete i hvaljenje prodajom novogodišnjih aranžmana ili brojem noćenja, neohodno je osvrnuti se i na senke nad sezonom, na nevolje turističkih radnika i smučara kad je u pitanju skijalište, a grlato se tvrdilo da je „Zlatar spreman“ i tako obmanjivali gosti?! Očekuje se da reč daju, pre svega, oni kojima su usta puna turizma, koji na sav glas hvale planinu, kiteći je epitetima „lepi Zlatar“, kad joj ime sve govore, umesto da govore o pripremama, učinku, kadrovskoj strukturi, nivou usluga...


Smucari i gosti traze dužu stzu

Sezona skijanja na stazi „Zlatar“ počela je u sredu, 1. januara.
- Otklonjeni su svi nesporazumi, preduzeće „Složna braća“ je dobilo na korišćenje prostor za parking vozila nedaleko od restorana „Ognjište“, a biće mesta i na bivšem poligonu. U toku je peglanje staze i poslednje pripreme, stigla su uveravanja zakupca staze da će „sidro“ početi s radom na Novu godinu.

Ovo je u ponedeljak popodne 30.12.2019. za portal "Zlatarinfo" istakao Radosav Vasiljević, predsednik opštine Nova Varoš, nakon više sastanaka i dogovora u poslednja dva dana.

Saopštavajući dobru vest za smučare, koji su strepeli da se ne odloži sezona skijanja, predsednik je doneo olakšanje i ugostiteljima, čiji su se telefoni na recepcijama poslednjih dana usijali od pitanja gostiju, da li će i kad  krenuti „žica“, a bilo je i „gluvih telefona“. Vlasnici objekata zameraju što su okasnile pripreme, što svi akateri nisu seli za sto još krajem leta i otvorili karte..!

U preduzeću „Složna braća“ kažu da će, i pored poslednjih padavina snega, topovi  nastaviti sa pravljenjem veštačkog snega, a „sidro će izvlačiti smučare na Cvijetnjak od 10-15 sati. Dnevni ski-pas koštaće  900 dinara, dok će besplatne karte imati deca iz Nove Varoši starosti do 12 godina.

I dalje ostaje otvoreno pitanje zašto su oskudne informacije na sajtu Turističke organizacije „Zlatar“, pa trenutno nema onih vezanih za zimsku sezonu i rad skijališta, ali i o drugim aktivnostima.

Poslednjih godina gosti se pitaju: Gde deca, početnici, da skijaju? Negodujući da o ovome turistički radnici ne vode računa, oni upozoravaju:   

- Mališani koji prvi put staju na skije – nemaju ni teren, ni „žicu“ (bebi lift ili slično?! Škole skijanja saterane su u ograde ili okrajke staze,  progone ih vlasnici poseda. Najgore je, pak, što početnici nisu bezbedni na snegu i skijama. Zašto nadležni gube iz vida da mi ovde dolazimo zbog dece, izdvajajući značajna sredstva kućnog budžeta?! I zašto nas teraju sa Zlatara?! I zašto nas neki mediji i turistički radnici obmanjuju obećanjima?!

S druge strane, nedopustivo je da početnici idu na „sidro“, a iskusni smučari se ljute: em je  karta skupa, em staza kratka, a još nam se deca motaju oko nogu. Neki su najavili i peticiju, odlaske u SO ili pismo ministru Rasimu Ljajiću, protestujući zašto su na skijalištu za koje su izdvojene velike državne pare – deca zapostavljena, a pre 30 godina Varoš je imala bolje uslove za smučarski podmladak?!

Na pitanje kako  prevazići ove „sitnice“, koje s prvim pahuljama postaju problemi, a i regrutovati nove smučare i nove goste vezati za Zlatar, Vasiljević odgovara:

- Četiri smučarska kluba u našem gradu dobijaju sredstva iz budžeta za aktivnosti, pa i za obuku članova i pripreme takmičara i oni treba da obezbede uslove. Bezbednost na skijalištu mora biti svakodnevni prioritet i tražićemo veće angažovanje  nadležnih inspekcija. Za goste početnike u skijanju moramo tražiiti stazu i to uz rešavanje niza pitanja vezanih za rad žičare.Mećava im ne smeta, prvi čas ski škole

Saopštenje
Poštovani ljubitelji belog sporta, obaveštavamo Vas da deca iz Nove Varoši, do 12 godina starosti, mogu skijati besplatno radnim danima u terminu od 10 - 15 sati. Vikendom, za sada, nismo u mogućnosti da priuštimu ovu pogodnost mališanima zbog malog kapaciteta skijališta. Škole skijanja radi će u terminu od 09 - 10 sati. Hvala na razumevanju - Skijalište " Zlatar".

     Izvor, foto: zlatarinfo.rs 

 

Komentari