Vesti Zimska Univerzijada 2021 neće biti održana zbog Covid pandemije

Zimska Univerzijada 2021 neće biti održana zbog Covid pandemije

Lucern, SUI | 06.12.2021. | winteruniversiade2021.ch
aCaG 222bf

30. Zimska univerzijada, koja je trebalo da bude otvorena 11. decembra 2021. godine u Lucernu, neće se održati.

Zbog veoma dinamičnog razvoja Covid pandemije i povezanih ograničenja putovanja, najveći događaj u zimskim sportovima za studente-sportiste je otkazan 29. novembra, samo 13 dana pre planiranog održavanja.

Zimska Univerzijada u Lucernu 2021 je trebalo da se održi od 11. do 21. decembra 2021. u Centralnoj Švajcarskoj i Grizonu.
"Tužni smo i veoma nam je žao što nećemo moći da dočekamo sportiste iz celog sveta, koji su se intenzivno pripremali za svoja takmičenja“, rekao je predsednik Organizacionog komiteta Univerzijade Gvido Graf.

Svetska zdravstvena orfanizacija je proglasila novootkrivenu varijantu virusa Omicron kao zabrinjavajuću. Da bi sprečila širenje nove varijante u Švajcarskoj, savezna vlada ove zemlje je, između ostalih mera, donela ograničenja za putovanja za niz zemalja, koje su sada stavljene na listu karantina. Kao rezultat ovih zvaničnih ograničenja, Zimska Univerzijada u Lucernu 2021. više ne može da se održi. 

Pre svega, mere će uticati na sportske delegacije zemalja  koje učestvuju na Zimskoj Univerzijadi. Do sada su desetodnevnim karantinom pogođene Australija, Belgija, Danska, Velika Britanija, Holandija, Hong Kong, Izrael i Češka. Vrlo je verovatno da će se dodati i druge zemlje. Drugo, ograničenja putovanja će se primenjivati na prateće stručno osoblje kao što su merioci vremena i sudije ili TV produkcija.

„Neverovatno smo tužni što nećemo moći da održimo ovaj veliki događaj i želimo da se zahvalimo svima koji su toliko radili i ulagali proteklih godina. Uvereni smo, uprkos otkazivanju, da će Lucern 2021. ostaviti dugoročnu zaostavštinu za švajcarski sport. Na primer, skoro 50 nasleđenih projekata je pokrenuto ili sprovedeno oko Zimske Univerzijade u oblastima kao što su jačanje dualnih karijera, sportska infrastruktura, razvoj sporta ili inovacije u švajcarskom sportu, kaže Majk Kurt, predsednik asocijacije Švajcarskog univerzitetskog sporta.

 

Komentari