Vesti Žičara Fedaia - Marmolada, posle 45 godina rada, zadnju vožnju imala 15 septembra 2019

Žičara Fedaia - Marmolada, posle 45 godina rada, zadnju vožnju imala 15 septembra 2019

Passo Fedia, Dolomiti, ITA | 16.09.2019. | fassa.com
Marmolada e Passo Fedaia in estate 100x608

Posle 45 godina rada (i leti i zimi) žičara "Funivia Fedaia Marmolada" u italijanskoj dolini Val di Fassa u Dolomitima prestaje sa radom i sledi nejna demontaža zbog isteka roka trajanja. To je žičara koja je vodila od jezera Fedaia i istoimenog prevoja na 2057 m/nva do lokacije Pian dei Fiacconi na 2626 m/nv u podnožju poznatog skijaškog vrha Marmolada (3343 metra visine) koji pripada ski centru Araba.

Ovaj veoma neobičan tip žičare sa korpama u kojima se stoji tokom vožnje, imao je poslednji radni dan u nedelju 15. septembra 2019. Ko se proteklog vikenda zatekao na ovoj lokaciji imao je priliku da među poslednjima koristi istorijski ski lift, jedini takvog tipa na celom području Dolomita, kome posle 45 godina ističe rok trajanja. Ova žičare ima svoju skijašku stazu koja nije povezana sa nekom drugom. Do ove žičare se mora doći nekim prevozom do jezera (Lago di Fedaia), zatim putem preko brane. Za nju se kupovala zasebna skipas karta (9,5 eur, odnosno povratna 15 eur). Detaljnije na http://fedaia-marmolada.it

Ovu žičaru, koja je danas vlasništvo kompanije "Funivia Fedaia-Marmolada", je izgradila kompanija iz Trentina "Graffera" 1974. godine da bi zamenila nekadašnji lift, kojim je Giovanni Graffer pokrenuo vreme zimskog turizma na ovim prostorima 1946. godine.


Ova žičara vodi do podnožja vrha Marmolade, kraljice Dolomita (3.343 metra visine), odnosno do „ušća“ glečera koji se sa nje spušta (koji iz godine u godinu pokazuje jasne znake svog povlačenja). Ako se okrenete i pogledate prema dole, vizija plave nijanse jezera Fedaia (veštačka akumulacija izgrađena 1954. godine za potrebe hidroelektrane) postaje sve šira. Ako pogledate prema gore vidite otvorene stene vrha (toponim „Marmolada“ bi mogao da potiče od Latinske reci „marmor“ za mermer, ili od Grčke „marmar“, što znaci „iskriviti“ što bi se odnosilo na njen glečer).

Putovanje žičarom "Funivia Fedaia Marmolada" traje oko 20 minuta i dovodi u stvarni kontakt sa surovom prirodom ovog veličanstvenog vrha koji je, ne slučajno, stekao ime „Kraljica“ doprinoseći u prošlosti stvaranju mita o pionirskom i najspektakularnijem usponu u Dolomitima (prvi uspon na Punta Penia duž „Via Normale“ datira od 28. septembra 1864. godine, a postigao ga je Austrijanac Paul Grohmann sa vodičima Angelo i Fulgenzio Dimai iz Cortine. Prvi uspon na južnoj strani ostvarila je engleskinja Beatrice Tomasson s vodičima Michele Bettega i Bartolo Zagonel iz Primiera, 1. jula 1901., uz pomoć lokalnog vodiča Luigia Rizzi).


Pogled dole na jezero

Pogled gore na glečer

Danas je Marmolada i dalje destinacija koja okuplja alpiniste iz svih krajeva sveta, zbog svoje prelepe istorije alpskog penjanja i skijaških spuštanja koji su se odvijali na njenim padinama.

Do vrha Marmolade na skijama se dolazi iz mesta Malga Ciapela (1446 m/nv) iz koga u nastavku vode tri gondole i to: 41 Malga-Banc, 42 Banc-Serauta i 43 Serauta-Punta Rocca. One su u sastavu osnovnog skipasa skijališta Arabba. Do Marmolade, uvezanim ski stazama i žičarama mogu doći i svi koji borave u nekom od preostala tri skijališta koja čine najpoznatiji skijaški krug "Sella Ronda", a to su Val di Fassa (Canazei - Campitelo), Val Gardena i Alta Badia. Preduslov je da se ima ski pas karta Dolomiti Superski.


Video: Marmolada e Passo Fedaia in estate

 

Video: Dolomity, Malga Ciapela - Marmolada HD

 

MARMOLADA DOWNHILL FROM 3265 MT. TO 1450 MT.

 

 

Galerija slika

Komentari