Vesti Žarski, Mojkovac - Potpisan ugovor za žičaru i ski staze

Žarski, Mojkovac - Potpisan ugovor za žičaru i ski staze

Mojkovac | 08.04.2019. | vijesti.me
prostorniplanposebnenamjenebjelasicaikomovi2 a

Vlada Crne Gore potpisala 22. marta 2019. sa podgoričkom firmom “Novi Volvoks doo” ugovor o izradi idejnog rješenja, glavnog projekta i izgradnju šestosjedne isklopive žičare “Z4” na skijalištu Žarski u Mojkovcu, po principu “Projektuj i izgradi”.

"U realizaciju ovog strateškog projekta, Vlada će uložiti devet miliona eura, u cilju nastavka valorizacije turističkih potencijala i poboljšanja životnog standarda građana, naročito na Sjeveru", saopšteno je iz Vlade.

Kako navode, glavni projektant i proizvođač opreme koja će biti montirana na lokalitetu Žarski je italijanska kompanija Leitner, jedan od najvećih proizvođača žičara u svetu.

"Kvalitet i standard koji Leitner primjenjuje u svojim projektima prepoznati su u svim državama, tako da se njene žičare danas nalaze na najatraktivnijim svjetskim skijalištima", saopšteno je iz Vlade.

Rok za završetak izrade Idejnog rešenja isklopive šestosede žičare je dva meseca od dana potpisivanja Ugovora, izrade Glavnog projekta žičare četiri meseca od dana prihvatanja Idejnog rješenja, a za završetak izgradnje žičare i ski staza 12 mjeseci od dana uvođenja izvođača u posao.

   Izvor: vijesti.me

-----

Sličan ugovor je već potpisan pre skoro godinu dana za izgradnju šestosede žičare na lokaciji Cmiljače u Opštini Bijelo Polje.

Planinski centar Žarski i Cmiljače nalazi se u severnom delu područja Bjelasice na teritoriji opština Mojkovac i Bijelo Polje. Lokacije Cmiljače (Bijelo Polje) i Žarski (Mojkovac) su praktično jedna uz drugu (deli ih opštinska granica) i pedstavljaju jedinstven skijaški prostor povezan žičarama i ski stazama.
Kako bi se ostvarila povezanost između baznih naselja Žarski i Cmiljača, planirana je saobraćajna veza na trasi postojećeg neasfaltiranog puta.

U martu 2018. predsednik Opštine Mojkovac Ranko Mišnić je najavio:
U ovoj (2018) godini će biti završena započeta izgradnja puta od katuna Vragodo do Žarskog katuna, gdje će biti bazna stanica. Radi se o saobraćajnici dužine 5,5 kilometara i širine šest metara, izuzetno važnoj za naš budući ski centar
Pored toga, u ovoj godini će, prema planu, početi radovi na izgradnji puta od Mojkovca do katuna Vragodo – dionica regionalnog puta do Berana.
Počeće u Podbišću i izgradnja mosta preko Tare, dužine 200 metara. Upravo taj most će biti saobraćajna veza sa magistrale do skijališta.

 

Galerija slika

Komentari