Vesti Žari, Sjenica - Završni radovi na ski centru za nordijske sportove

Žari, Sjenica - Završni radovi na ski centru za nordijske sportove

Sjenica | 31.10.2013. | sjenica.rs
zari370x225

U Sjenici na lokaciji "Žari" finaliziraju se radovi na prvoj biatlon stazi u Srbiji. Očekuje se da 20. decembra ove godine bude održano prvenstvo Srbije u ovoj sportskoj disciplini. Povodom toga ovu stazu su 28.10.2013. obišli predstavnici Biatlon i Skijaškog Saveza Srbije. O tome je na zvaničnom sajtu Opštine Sjenica postavljen zapis.

Evo šta su rekli i šta očekuju:

mr. Milivoje V. Ilić - Predsednik predsedništva Biatlon saveza Srbije

Pre svega, ja bi se zahvalio građanima i lokalnoj smopupravi, javnom preduzeću, koje je u rekordnom vremenu, što je referisano i IBU tehničkom komitetu, izgradilo nacionalni biatlon centar Žari - Sjenica. On ne rešava samo pitanje trenažnog i takmičerskog procesa ovoga atraktivnog zimskog olimpijskog sporta, već i druge sportske discipline smučarskog trčanja. On će zadovoljiti čitav niz rekreativaca i dati toj tercijalnoj delatnosti - turizmu, poseban privredni status u ovoj opštini koja se nalazi u ovoj krajnje ekološkom ambijentu.

Mi tekuće pripreme nastavljamo sad pred samu sezonu u potpuno jednakim uslovima kao što se to radi u eminentnim austrijskim, slovenačkim norveškim centrima pred nastup na Svetskim kupovima i Zimskim Olimpijskim igrama u Sočiju. Konkretna naša aktivnost od 21. - 23. decambra 2013 je Državno prvenstvo koje će se ovde odviti, a prvo međunarodno takmičenje biće Balkan kup 21.-22. februara 2014. godine.

Iz našu skromnu pomoć, pomoć Ministarstva omladine i sporta, Olimpijskog komiteta ja sam duboko ubeđen da će ovaj nacionalni biatlon centar Žari biti u roku od jednog olimpijskog ciklusa domaćin svetskih takmičenja u biatlonu i cross countryu za dve najznačajnije međunarodne federacije IBU i FIS.


Dimitrije Paunović - Predsednik Skijaškog saveza Srbije

Veoma sam zadovoljan danas što sam došao ovde na poziv mojih sportskih prijatelja iz Sjenice, što vidima da se polako, ali sigurno, menjaju stvari u korist infrastrukture što se tiče skijaškog sporta. Mi smo danas ovde na biatlon stazi i stazi za pripreme sportista nordijskih skijaških disciplina Žari, i stvarno treba odati priznanje lokalnoj samoupravi ovde u Sjenici na ovom veoma velikom poduhvatu od izuzetnog značaja za skijaški sport u Srbiji. Mislim da ovakav projekat sigurno zavređuje pažnju široke javnosti i svih institucija počevši od resornog Ministarstva za sport i omladinu, preko Olimpijskog komiteta, preko svih saveza koji su resorno povezani sa ovim sportom. Ja mislim da u narednom periodu, a prema najavama koje sam čuo do sada, sigurno podrška za završetak ovog centra neće izostati.

Ja kao predsednik Skijaškog saveza sigurno ću uticati na to da u budućnosti Skijaški savez okrene sve svoje nordijske selekcije prema ovom centru, da se da se ovde sprovode pripreme. Prednosti su očigledne. Znači, mi će mo pored toga što će mo imati ovde jedne kvalitetne uslove za pripreme naših takmičara, veliki deo sredstava koje se u ovom trenutku troše za pripreme u inostranstvu okrenuti da ostanu ovde u Srbiji, što u svakom slučaju podstiče ne samo razvoj sporta nego i razvoj sportskog turizma koji je kod nas pomalo zapostavljen, pogotovo u ovom regionu u kome se danas nalazimo, što je recimo iskorišćeno na Kopaoniku, pomalo i na Staroj planini.

U svakom slučaju, ovde sigurno postoje potencijali. Još jednom moram da odam priznanje lokalnoj samoupravi, predsedniku Hazbu i gospodinu Murizu na svemu što su učinili ovde da se ovaj centar dovede do ovog nivoa, a ja se nadam uz podršku svih ostalih činilaca da će ovo biti i završeno.


Muriz Turković - Predsednik Skupštine Biatlon saveza Srbije

Opština Sjenica plan svog razvoja vidi u razvoju poljoprivrede i turizma, posebno sportskog turizma. Mi zaista imamo sve uslove za pripreme reprezentacija u svim sportovima, ali posebno je bačen akcenat na skijaške spotove. Staza je urađena sa tom namerom da bude pripremni i takmičarski centar za reprezentaciju Srbije, ali i okolnih zemalja jer će ovo, po našem ubeđenju, da bude najbolji centar u okruženju, na Balkanu.

Direktor ustanove za sport gospodin Hodžić je bio već na razgovorima u Olimpijskom komitetu. Imaju obećanje da se to podrži značajnije, a za početak su dobili 10.000 dolara pomoći, tako da će ovaj centar do početka skijaške sezone biti stavljen u funkciju. Radi se sada struja, postavljena će biti žičara, tako da će mo imati sve uslove da centar bude na raspolaganju i za alpske smučare i za nordijske.

     Izvor: Sjenica.rs

 

Komentari