Vesti Zagreb - Izložba 100 godina Ski kluba Zagreb

Zagreb - Izložba 100 godina Ski kluba Zagreb

Zagreb | 22.10.2018. | mgz.hr
ski klub zagreb 100 godina b

Ski klub Zagreb najstariji je i najtrofejniji skijaški klub u okruženju. Osnovan je 20. novembra 1918. tako da ove 2018. godine slave veliki jubilej - sto godina postojanja. Tim povodom Ski klub zagreb je u saradnju sa Muzejom grada Zagreba organizovao izložbu koja se u ovom muzeju (u Opatičkoj ulici br.20) održava od 04.10.2018 - 20.11.2018.

Na dan otvaranja izložbe održano je i predstavljanje monografije - autor Jelena Drinković.

Istorijsku sliku Zagreba kroz tih 100 godina oslikavali su i klupski članovi - bilo kao takmičari ili rekreativci, bilo kao članovi uprave ili treneri, bilo kao roditelji „cicibana“ ili samo kao puki zaljubljenici u „beli sport“ – jer nemali broj njih svojim delovanjem je ostavio trag u kulturno-umetničkom, naučnom, političko-privrednom i sportsko-rekreativnom životu grada.

Posredstvom tih „uspomena“, ali i predmeta iz fundusa muzeja, galerija, arhiva, ... muzeološka priča o Ski klubu Zagreb ispričana je u tematskim celinama koje hronološki i kontekstualno svedoče o sportskim događanjima u organizaciji kluba, o učestvovanju članova kluba u takmičenjima i izgradnji skijaških objekata, njihovom angažmanu u uvođenju novih tehnika skijanja na skijaškim stazama, ali i o društveno-političkoj klimi određenog vremena.

Tako se na izložbi može videti ko je projektovao prvu skakaonicu na Sljemenu 1935., fotografiju sa starta prve slalomske trke na Medvednici koju je organizirao Ski klub Zagreb 1932. godine, skijaške modne trendove tridesetih godina 20. veka, odlike sportskog života nakon Drugog svetskog rata kada su se skijaši takmičili za „značku fiskulturnika“, ali i pehar Ivice Kostelića osvojen na takmičenju „World Ski Interkriterium“ 4. februarae 1992. godine u Vratni Ricky (Slovačka).


Povelja napisana 1928. godine prigodom obeležavanja
10 godina delovanja kluba, Ski klub Zagreb

Razdoblje pedesetih i šezdesetih godina kluba predstavljeno je kroz sportski i društveni angažman predsednika kluba Artura Škutelja kao i takmičarski tim čije zvezde su bili Stjepan Puhak, Davor Senci, Željko Orešković, Ratimir Škutelj. Toj generaciji pripada i Tomica Lušin koji zajedno sa sestrom Danijelom skija za Ski klub Zagreb, a deca su Janka Lušina, osnivača radionice koja je na zagrebačkoj Trešnjevci skije proizvodila i servisirala od 1945. do 1996. godine. I te skije su deo izložbene postavke.

Fotografijama, skijaškom odećom i opremom kao i osvojenim nagradama oslikano je i recentno delovanje kluba čiji su najtrofejniji članovi Ivica i Janica Kostelić, a njihovi skijaški uspesi zasebna su celina izložbe.

                                                      
Značka Ski-kluba Zagreb koju je oko 1930. godine izradila zagrebačka firma „Griesbach i Knaus“, privatno vlasništvo   <----


Značka Ski kluba Zagreb iz šezdesetih godina 20. veka, privatno vlasništvo ---->
 

 
Vrhovi drvenih skija sa utisnutim žigom poznate zagrebačke radione LUŠIN za izradu skija, u kojoj su mnogi Zagrepčani od 1945. – 1996. kupovali i servisirali skije, MGZ-67487; 68498


 
„Zvezde“ kluba iz šezdesetih godina 20. veka: Milko Mejovšek, Ratimir Škutelj, Tomislav Lušin, Davor Senci, Stjepan Puhak, Mario Brlečić, Igor Glažar, Dubravko Brnčić, Željko Orešković, privatno vlasništvo

 

Janica, Ivica i Ante Kostelić kai i Ines Šulek na Sljemenu, Ski klub Zagreb

 

Dodjela Elanovog pehara 1984.: Vedran Pavlek, Marko Bošnjak, Tone Vogrinec, Rozalija Radonjić, Tamara Bakarić, Ski klub Zagreb


Sadašnji predsjednik i počasni predsjednik Ski kluba Zagreb Ivan Drinković i Ante Kostelić, Ski klub Zagreb

-------------------------------------
Uporedo sa održavanjem ove izložbe održava se i izložba "Sa Elanom do zvezda" u tehničkom muzeju u Zagrebu.

 

Komentari