Vesti YOG Lilehamer 2016 - Završene II Zimske OI mladih

YOG Lilehamer 2016 - Završene II Zimske OI mladih

Lilehamer, NOR | 22.02.2016. | oks
IMG7348resize 540x328

U Norveškom gradu Lilehameru u nedelju 21. februara 2016. svečanom ceremonijiom zatvorene su II Zimske olimpijske igre mladih na kojima su se takmičili sportisti iz 71 zemlje sveta.

Srbiju je u Lilehameru predstavljalo troje takmičara Rašo Jevremović i Kovačević Milica u alpskom skijanju i Anja Ilić u skijaškom trčanju.

Na ceremoniji zatvaranja zastavu Srbije nosio je Rašo Jevremović koji je zadovoljan svojim nastupom u Lilehameru. U poslednjoj disciplini koju je vozio – slalomu Rašo je zauzeo 23. poziciju u konkurenciji 62 takmičara, dok je pre toga pre toga u veleslalomu bio 26.

Takmičio sam se u ukupno četiri discipline super G-iju, super kombinaciji, veleslalomu i slalomu. Čini mi se da sam kako je proticalo vreme dizao formu, pa sam bolje rezultate ostvario  u veleslaomu i slalomu. Zadovoljan sam svojim nastupom u Lilehameru, a to što ću nositi zastavu Srbije na zatvaranju Olimpijskih igara mladih velika je čast i zadovoljstvo,“ rekao je Rašo Jevremović.

Gradonačelnik Lozane, u kojoj će se održati naredne Zimske olimpijske igre mladih, Mr Daniel Brelaz primio je olimpijsku zastavu iz ruku predsednika MOK Tomasa Baha.

Prvi čovek olimpijskog pokreta Tomas Bah poručio je učesnicima Igara: “Kada krenete kući ponesite olimpijski duh sa sobom i podelite ga sa svojim prijateljima i u vašem društvu. Ukoliko svi podelimo ovaj duh prijateljstva, razumevanja i tolerancije onda zajedno možemo da učinimo ovaj svet boljim.”

Šef misije tima Srbije Damir Štajner smatra da će ovo iskustvo našim mladim sportistima biti od velike koristi jer će oni biti u prilici da ostavre norme već za prve naredne Zimske olimpijske igre u Pjong Čangu 2018-e. „Mislim da su Zimske Olimpijske igre mladih u Lilehameru bile veoma uspešne i da su opravdale svoju svrhu, obzirom da su mladi sportisti imali prilike da provedu desetak dana u okruženju zbog kojeg su verovatno i krenuli da se bave sportom. Boravak i takmičenje u okruženju Olimpijskog sela i u prisustvu najboljih mladih sportista iz celog sveta svakom sportisti daju veliki motiv da nastave putem ostvarenja svojih snova, a to je učešće na “velikim” Olimpijskim igrama. Sa organizacione strane, kompletan događaj je organizovan na vrhunskom nivou, mada je to nešto na šta nas je Međunarodni olimpijski komitet već navikao.

Naši sportisti su dostojno reprezentovali našu zemlju i ostvarili su rezultate u okviru svojih trenutnih mogućnosti. Sa druge strane, koncept Olimpijskih igara mladih podrazumeva malo širi pristup koji prevazilazi samo sportsko takmičenje. Paralelno sa sportskim nadmetanjima, na Olimpijskim igrama mladih se odvija „learn and share“ program, koji predstavlja kompleksan splet različitih obrazovnih radionica i aktivnosti za mlade sportiste i podjednako je važan, koliko i samo takmičenje. Bilo je zadovoljstvo videti kako se naši sportisti druže, treniraju, takmiče i pomažu sa sportistima iz ostatka sveta. Sa sportske strane, sportisti koju su nas predstavljali ovde, biće u prilici da ostvare kvalifikacione norme već za naredne Zimske olimpijske igre u Pjong Čangu 2018, tako da će im ovo olimpijsko iskustvo svakako biti od velike koristi na tom putu,“ rekao je Damir Štajner šef misije tima Srbije u Lilehameru.

Komentari