Vesti Wengen: Kostelić najbolji u superkombinaciji

Wengen: Kostelić najbolji u superkombinaciji

Wengen. Švajcarska | 13.01.2012. | b92
kostelicvengen2012

Hrvatski skijaš Ivica Kostelić pobednik je prve superkombinacije sezone koja je održana u švajcarskom Vengenu. Kostelić je do treće pobede u ovogodišnjem Svetskom kupu došao ukupnim vremenom od 2:42.16 minuta, posle takmičenja u spustu i slalomu.

Drugo mesto, sa zaostatkom od 20 stotinki zauzeo je domaći skijaš Beat Fojc, dok se na trećem stepeniku pobedničkog postolja našao Amerikanac Bodi Miler, olimpijski šampion u superkombinaciji.

Kostelić je u Vengenu još jednom pokazao da retko ko može da mu parira u superkombinaciji, ali je drugu godinu zaredom na istoj stazi morao dobro da se pomuči. Posle prve vožnje, spusta, vodeći je bio Fojc, ispred Milera i Adrijena Tea iz Francuske, dok je aktuelni osvajač Svetskog kupa bio tek 23, sa tri sekunde zaostatka.

Ipak, Kostelić je u slalomu bio bez premca i lako je došao do prve pozicije, ispred svog sunarodnika Natka Zrnčić-Dima. Najveća pretnja za hrvatskog skijaša, dok na red nisu došli najbolji u spustu, bio je Francuz Aleksis Pinturol, ali je on u cilju imao za 59 stotinki slabije vreme.

Na kraju, Teo je već u prvom delu staze izgubio mnogo da bi se Miler dosta dobro držao sve do cilja, ali je morao da se zadovolji tek drugim mestom u tom trenutku. Fojc je bio poslednji na stazi i iako mu slalom nije jača strana duž cele staze je imao prednost u odnosu na Kostelića, ali je ona isparila u poslednjem delu i trku je završio kao drugi, dok je Hrvat slavio ukupno petu pobedu u Vengenu.

Pinturol je na kraju bio četvrti, ispred Zrnčić-Dima, Amerikanca Teda Ligetija, Benjanima Rajha iz Austrije i Italijana Dominika Pariza. Prvu desetoricu kompletirali su Norvežanin Ćetil Jansrud i Mateo Marsaglija iz Italije.

Zahvaljujući pobedi, Kostelić je prednost Austrijanca Marsela Hiršera, koji nije učestvovao u superkombinaciji, na čelu generalnog plasmana Svetskog kupa smanjio na 130 bodova. Hiršer ima 725 bodova, a Kostelić 595, dok je treći Ligeti sa 493 boda.

Takmičenje u Vengenu se nastavlja u subotu, kada je na programu spust, dok je za nedelju zakazan slalom.

Rezultati superkombinacije u Vengenu:
1. Ivica Kostelić (Hrvatska) 2:24.16
2. Beat Fojc (Švajcarska) + 0.20
3. Bodi Miler (SAD) + 0.45
4. Aleksis Pinturol (Francuska) + 0.59
5. Natko Zrnčić-Dim (Hrvatska) + 0.79
6. Ted Ligeti (SAD) + 0.81
7. Benjamin Rajh (Austrija) + 1.11
8. Dominik Pariz (Italija) + 1.23
9. Ćetil Jansrud (Norveška) + 1.53
10. Mateo Marsaglija (Italija) + 1.73

Generalni plasman Svetskog kupa:
1. Marsel Hiršer (Austrija) 725
2. Ivica Kostelić (Hrvatska) 595
3. Ted Ligeti (SAD) 493
4. Aksel Lund Svindal (Norveška) 468
5. Beat Fojc (Švajcarska) 445
6. Bodi Miler (SAD) 403

Galerija slika

Komentari