Vesti Vidlič, Pirot - Jugoistok spreman za skijanje

Vidlič, Pirot - Jugoistok spreman za skijanje

Vidlič, Pirot | 06.12.2012. | Zoran M.
Pirot03A640

Masovno skijanje na Basarskom kamenu (planina Vidlič, 12 km od centra Pirota), očekuje prvih dana nove godine, kada će, s početkom školskog raspusta, startovati Božićna škola sportova. Tu će i ove zime vrveti od mališana, jer se očekuje da će oko 300 polaznika besplatno učiti da skija.

Piroćanci su, sredstvima Ministarstva za ekonomiju i regionalni razvoj i uz učešće grada, još prošle godine postavili ski-lift (tanjir) sa Vitoše (Bugarska), nabavili dva snežna topa i kupili tabač.

Na Basarskom kamenu će ove sezone biti održano i tradicionalno prvenstvo grada u skijanju, ali neće biti zvaničnih takmičenja. Staza nema potrebnu visinsku razliku za trke iz Alpskog kupa Srbije, pa nije ni kandidovana za dobijanje homologacije.

Ipak, Pirot se nada da će dogodine dobiti i takmičarski stazu. Novi vlasnik velikog hotela „Pirot“ (firma „S&V drilling“, vlasnik Stanimir-Stiv Lazarević, potomak pirotske porodice koji se vratio iz Australije i istraživao rudu po istočnoj Evropi), kupio je, osim hotela u centru grada, i privatno zemljište na kojem su nekada Piroćanci organizovali prvensvo Srbije u skijanju (staza „Rupa“). Da bi osposobio stazu moraće da koristi i deo gradske zemlje iznad puta i da napravi skijaški nadvožnjak, o kojem se u Pirotu decenijama priča. 


          Deo iz teksta „Jugoistok spreman za skijanje“    Autor: Zoran Marjanović

 

Galerija slika

Komentari