Vesti Veliki požar uništio najveću fabriku skija u Evropi

Veliki požar uništio najveću fabriku skija u Evropi

Mukachevo, UKR | 15.10.2020. | planetski.eu
uk fuscher okz2020 1 800x487

Fabrika skija „Tisa“ u Ukrajini teško je oštećena u požaru koji je izbio u ponedeljak 12. oktobra 2020. Vtrogascima, koji su pozvani u ranim jutarnjim satima, trebalo je tri sata da vatru u proizvodnom pogonu stave pod kontrolu i spreče da se proširi do glavnog skladišta i kompleksa koji se prostire na 20 hektara.

Fabrika se nalazi u ukrajinskom gradu Mukačevo u regiji Zakarpattia i u njoj je zaposleno oko 1.000 ljudi. Fabrika godišnje proizvodila stotine hiljada skija i snowbord-a i kao takva najveća je u Evropi.

Plamen se pojavio na krovu proizvodne hale, a u njemu srećom niko nije povređen.

Austrijski proizvođač Fischer proizvodi 60% svojih skija u ovoj fabrici, a u njoj se takođe proizvode skije za Scott, Stöckli, Tecno Pro, Hagan, Rossignol, Alpina, Splitkein i Tecno.

Proizvodi drugu sportsku robu, uključujući hokejaške palice i patike za trčanje.

Fabrika je sa radom započela 1944. godine. Fischer je u ovom delu Ukrajine počelo da pravi svoje skije 1980-te. U to vreme skije su pretežno pravljene od drveta a ovo područje je pokriveno gustim šumama. Osim toga, troškovi proizvodnje u Ukrajini su znatno jeftiniji od zapadne Evrope, a transport je relativno jednostavan.


Izvor: planetski.eu    Foto: Mukachevo.net

 

Galerija slika

Komentari