Vesti Vazdušni jastuk prvi put aktiviran na jednoj trci Svetskog kupa

Vazdušni jastuk prvi put aktiviran na jednoj trci Svetskog kupa

Val Gardena, ITA | 19.12.2015. | b92.net
airbagski

Za manje od jedne desetinke bezbednost u skijanju je napravilo veliki korak u subotu, a Austrijanac Matijas Majer je zahvaljući tome izbegao ozbiljnije povrede. Upravo toliko vremena bilo je potrebno da se aktivira vazdušni jastuk u Majerovom skijaškom odelu prilikom njegovog teškog pada tokom spusta u italijanskoj Val Gardeni.

Olimpijski šampion u spustu je skijao odlično niz Saslong sve dok nije izgubio kontrolu, okrenuo se i poleteo niz stazu. Pre nego što je teško pao na desnu stranu svog tela, vazdušni jastuk se aktivirao i tako mu ublažio prizemljenje.

„Pad nikad ne može da bude nešto dobro. Ali, možda je ono što smo videli spaslo Matijasa ozbiljne povrede kičme“, rekao je tehnički ekspert Međunarodne skijaške federacije Ginter Hujara.

Majeru je prva pomoć pružena na samoj stazi, a on je potom prebačen u bolnicu u Bolcanu. Iz austrijskog tima su objavili da je njihov skijaš zaradio samo veliku modricu, ali kompletan lekarski izveštaj nije bio dostupan.

Organizatori trke su objavili da je 25-godišnji Austrijanac imao problema sa disanjem, ali je Hujara imao priliku da razgovara sa njim na samoj stazi i istakao je da to nije bio problem zbog aktiviranja vazdušnog jastuka.

To je, inače, bio prvi put da je vazdušni jastuk aktiviran na jednoj trci Svetskog kupa. Taj sistem je razvio italijanski proizvođač Daineze zajedno sa Federacijom, a veliki broj skijaša počeo je da nosi odela sa njim u poslednje vreme.

Sličan sistem već duže vreme koriste motociklisti, a on se aktivira prilikom pada unapred, dok u skijanju trenutak kada skijaš gubi kontrolu varira od jednog do drugog.

Sadašnji sistem štiti samo ramena, vrat, leđa i grudni koš, ali se radi na razvijanju onog koji bi štitio i kolena i kukove.

 

Galerija slika

Komentari