Vesti Turneja Četiri skakonice - Jakobsen najbolji i u Garmišu

Turneja Četiri skakonice - Jakobsen najbolji i u Garmišu

Garmisch-Partenkirchen | 01.01.2013. | B92
jakopsengarmis010113

Norvežanin Anders Jakobsen sa savršenim skorom završio je nemački deo turneje "Četiri skakaonice", pobedom u Garmiš-Partenkirhenu. Samo dva dana pošto je slavio u Oberstdorfu, Jakobsen je do pobede u Garmišu došao ukupnim skorom od 277,7 bodova i skokovima od 131 i 143,5 metra.

Kao i na otvaranju Novogodišnje turneje, odmah iza Norvežanina našao se Austrijanac Gregor Šlirencauer, dok je treći bio aktuelni osvajač Svetskog kupa Anders Bardal.

Druga stanica turneje bila je još uzbudljivija od prve, a na kraju je rezultat bio isti, ali razlika između Jakobsena i Šlirencauera znatno manja. Ponovo je bilo taktičkih odluka i pomeranja kapije, ali one u Garmišu nisu toliko uticale na rezultat, kao što je slučaj bio u Oberstdorfu. Na kraju, Jakobsen je povećao svoju prednost na 12,5 bodova u odnosu na Šlirencauera pred drugu polovinu turneje, na kojoj je već trijumfovao u sezoni 2006/07.

Posle prve runde u Garmišu u vođstvu je bio Šlirencauer, posle skoka od 134 metra, ispred Poljaka Kamila Štoha, koji je imao za osam metara duži skok, ali znatno lošije ocene. Štoh je podelio drugo mesto, pošto je isti broj bodova imao i Norvežanin Tom Hilde, dok je Jakobsen tada bio deveti. Jakobsen je imao velikih problema sa vetrom, ali je uspeo da doskoči 13 metar i ima skoro devet bodova manje od mladog Austrijanca na čelu.

Već tada su viđena velika iznenađenja, pošto su između ostalih eliminisani i pobednik turneje iz 2009. godine Volfgang Lojl i Švajcarac Simon Aman. Sa iznenađenjima se nastavilo i u finalnoj rundi, pošto se neki od favorite nisu najbolje snašli. Ipak, kada je red došao na Jakobsena, on je skočio sjajna 143 metra, samo pola metra kraće od rekorda skakaonice, i to mu je bilo dovoljno za prelazak u vođstvo.

Norvežanin je sigurno držao vođstvo sve dok na red nije došao Šlirencauer, pošto nijedan od rivala nije uspeo da mu ozbiljnije pripreti. Kada je bilo najvažnije, vodeći u generalnom plasmanu je skočio 136,5 metara i za pola metra ostao bez trijumfa, pa je usledilo veliko slavlje Jakobsena i celog norveškog tima.

Bardal je na trećem mestu imao više od deset bodova manje od Jakobsena, što ide u prilog dominaciji njegovog sunarodnika i Šlirencauera. Sjajan dan Norvećana upotpunio je Hilde na četvrtom mestu, ispred Poljaka Macieja Kota, koji je zaslužan za iznenađenje dana, i Rusa Dimitrija Vasiljeva i Štoha, koji su podelili šesto mesto. Među prvom desetoricom našli su se i Slovenac Jaka Hvala, Andreas Velinger iz Nemačke i još jedan slovenački skakač Peter Prevc.

Turneja “Četiri skakaonice” sada se seli u Austriju, naredni skokovi na programu su 4. januara u Insbruku, dok je veliko finale zakazano za dva dana kasnije u Bišofshofenu.

Komentari