Vesti Turjak, Rožaje - Počela druga faza raščišćavanja ski terena

Turjak, Rožaje - Počela druga faza raščišćavanja ski terena

Rožaje | 19.10.2015. | rozajetoday.me
turjakokt20154640x389

U utorak 13. oktobra 2015. je počela druga faza raščišćavanja terena ski staze „Turjak" koja bi na svojim strminama ove zime trebala da dočeka prve skijaše. Izvođači radova prve i druge faze su firme i pojedinci iz Rožaja a radovi teku po predviđenom planu uz poštivanje rokova.

Posle poslednje faze raščišćavanja rastinja, vađenja korenja i ravnanja staze, pristupiće se uklanjanju starih i dotrajalih vučnih sajli i koturnih baterija, kako bi se što lakše izvršila kontrola i reparacija stubova kao i vučne stanice. Osim toga, poradiće se i sanaciji pristupnih puteva i parking prostora kako bi se stvorili što bolji uslovi za nesmetano bezbedno funkcionisanje toga dela.


Predsjednik Opštine Ejup Nurković, sa svojim saradnicima, posetio je 14. oktobra 2015. teren te se bliže upoznao sa dinamikom rada i izvodljivosti projekta sanacije.

Građani Rožaja koji imaju sportski duh i skijaške navike, sa nestrpljenjem očekuju da Turjak ponovo zaživi u novom sjaju.

Sve je počelo ne tako davno, sredinom septembra 2015.

Ski staze na Turjaku, su bile zarasle u korov a ostala infrastruktura sve više propadla. Da bi se zaustavio negativan trend, Lokalna uprava Rožaje, na čijem čelu je gospodin Ejup Nurković, odlučila je da se ovo, nekada nadaleko poznato skijalište rekonstruiše i obnovi, kako bi ponovo postalo cenar za rekreativno bavljenje ski sportom na čijim obroncima su svoje skijaško umijeće sticali i usavršavali mnogi Rožajci a ništa manje ni gosti iz šireg okruženja.

Tim povodom, 13. septembra 2015. je predsednik Opštine, gospodin Nurković sa svojim saradnicima obišao buduće ski terene kako bi se bolje upoznao sa stanjem na terenu i kako bi se iznašlo što bolje rješenje za ponovno osposobljavanje skijališta njegovog stavljanja u funkciju.


Urađen je elaborat i projektna dokumentacija a ovih dana će biti raspisan tender za rekonstrukciju. Sanacija staze I i staze II, kao i prateće infrastructure, uključujući i parking prostor kao i obezbjeđivanje ski opreme za rentanje. U planu je kompletna rekonstrukcija ski liftova gde će  biti postavljena nova vučna stanica sa novim sajlama i vučnim sidrima koja osim što će biti kvalitetnija i udobnija, kretaće se većom brzinom, što će će zaljubljenicima u ovaj sport, povećati ugođaj i pružiti maksimum užitka.

Turistička organizcija, na čelu sa direktorom Amelom Dedeićem, koji skupa sa svojim timom, od početka učestvuje u ovom projektu, jedan je od inicijatora da se Turjak revitalizuje i ponovo zasja starim-novim sjajem. Samim tim, vredno je naglasiti da će ponovno pokretanje Ski centra "Turjak" stvoriti uslove za nova radna mesta, kako pri radovima na samoj rekonstrukciji tako i nakon puštanja u pogon ovog skijališta. U Planu je pribavljanje topova za osnežavanje kao i specijalnog vozila "ratrak" za tabanje ski staza. Obezbeđen je i dječji ski lift, tako da će mališani moći da na pravi način žive i dožive ovaj zimski sport i da Rožaje ponovo postane "rasadnik" skijaških prvaka i talenata kakvi su: Tarik Hadžić, Dženis Nurković, Ilda i Denis Šabotić i mnogi drugi.


-------------------------------------------
OSVRT U ISTORIJU SKI CENTRA "TURJAK"
Kada je u sklopu nekadašnjeg GIR-a, formirano preduzće za ugostiteljstvo i turizam, raspolagalo je sa 360 ležaja u dva hotela »B« kategorije Hotel "Rozaje" i Hotel "Turjak" (sa 170 ležaja)  i vše manjih ugostiteljskih objekata.  


Rožajsko područje je imalo optimalne uslove za razvoj zimskih sportova na nadmorskoj visini od 1200 – 1600 mnv, gde se sneg zadržava 120 dana godišnje. Planirana je bila izgradnja zimsko-rekreacionog kompleksa (centra) "Skrivena"- II faza turističkog centra "Turjak" sa 3 hotela sa 1.250 ležajela, 18 vila-apartmana, 10 zičara i pratećim sportskim objektima.
U međuvremenu, 2600 hektara teritorije Opštine Rožaje pripojeno je Beranama. To je teritorija gde su trebali biti izgrađeni ski tereni a sva teritorija obiluje visokočetinarskom prvoklasnom šumom.

        Izvor: rozajetoday.me     Foto: Dž. Nurković

 

Komentari