Vesti Treba formirati Javno preduzeće "Ski centar Popova Šapka"

Treba formirati Javno preduzeće "Ski centar Popova Šapka"

Popova Šapka, MKD | 29.10.2018. | sport1.mk
59948 unishtat skijanjeto na popova shapka

Pre šest godina je predstavljen je grandiozan Masters plan za državnu incesticiju od 30 miliona evra u turistički centar Popova Šapka, od kojih je dosada potrošeno dve trećine. I umesto da krene na bolje, radi se katastrofalno, jer zbog nestručnog rada i nesavesnog planiranja uništen je najveći deo skijaških staza.

Ove optužbe dolaze od Žarka Trpkoskog iz Ski kluba Ljuboten, člana građanske inicijative "Sačuvajmo Popova Šapku", prema kome najveći deo do sada potrošenih 20 miliona evra su bačeni u vetar.

"Predimenzionirana šestosed žičara je nespretno postavljena na pogrešnu trasu i uzurpira završnicu skijaške staze, čije očuvanje treba da bude prioritet za svakoga ko malo zna šta radi. Štaviše, nova žičara je trebala da se postavi na trasu ski staze Ceripašina, što nije učinjeno. Planina je potpuno izorana i ekološki uništena zbog kretanja građevinske mehanizacije po njoj, a mogli su da se delimično iskoriste stubovi demontiranog češkog ski lift-a.
Zatim, akumulacija - bazen za vodu za veštačko osnežavanje potpuni je promašaj, pre svega zato što na Popovoj Šapki prirodno ima 135 snežnih dana, kao i činjenice da je zbog njegove gradnje oštećena FIS staza Ceripašina.
Na sve ovo, neprekidno teče voda ispod nasipa na kome se nalazi polazna stanica nove šestosed žičare koja se nalazi na glavnim izvorima vodosnabdevanja za grad Tetovo. Sve ovo navodi na zaključak da su laici vrlo lako trošili državni novac, na šta se mora hitno reagovati dok nije kasno", kaže Trpkoski.

Prema njegovim rečima, glavni problem je upravljanje i organizaciona postavka.

"Skijaški ili sportski aspekt Popove Šapke mora biti odvojen od turističkog. Skijanje mora da bude pod državnim kapom, a turizam treba dati privatnom sektoru kako bi ga najbolje razvijao. Tako bi svi bili srećni. Iskustvo ski centara u zemljama u okruženju pokazuje da je jedino dobro rešenje da država, u saradnji sa opštinom, formira Javno preduzeće "Ski centar Popova Šapka" koje će biti zaduženo za održavanje skijaške infrastrukture. Ovo je učinjeno na Kopaoniku i sada je jedan od najposećenijih zimskih turističkih centara, a ovako su organizovana mnoga druga skijališta u Evropi i svetu. Sve dok to ne uradimo, Popova Šapka će iz godine u godinu samo propadati", dodaje prvi čovek Ski kluba Ljuboten i bivši reprezentativac Makedonije i trener skijanja.

U prošlosti je Popova Šapka bila među najboljim ski centrima u bivšoj SFR Jugoslaviji, za šta je 1975. godine i zvanično dobila priznanje za to. Tada je ispunjavala najstrože zahteve za organizaciju FIS takmičenja u spustu, superveleslalomu, veleslalomu i slalomu, kao i za trke karaktera Svetskog prvenstva i Olimpijskih igara.

VIDEO:

ZDRAVA ZEMJA 28.10.2018. Popova šapka

Galerija slika

Komentari