Vesti Tour de France 2019 - Etapa 19. skijališta kroz koja ruta prolazi!

Tour de France 2019 - Etapa 19. skijališta kroz koja ruta prolazi!

FRA | 25.07.2019. | letour.fr
tourDeFrance2019 100x2

Skijašima su dodatno zanimljive predposlednje tri etape biciklističke trke Tour de France 2019. koje se voze u Alpima.

Pored toga što trka dostiže kulminaciju u borbi za generalni plasman, karavan biciklista prolazi kroz mesta i predele koji predstavljaju carstvo skijanja u francuskim Alpima...

19. etapa - Petak 26. jul 2019.  Saint Jean de Maurienne - Tignes

Dužina etape 126,5 km. Deluje da je kraća etapa ali je sa najvišim uspunom tokom celog Tura.

19-ta etapa startuje u petak uz grada Saint Jean de Maurienne, čiji naziv govori a koje i predstavlja centralno mesto u istoimenoj dolini Maurienne. To je dolina u koji se prolaskom kroz tunel Frejus ulazu u skijaško prostranstvo Francuske.

Saint Jean de Maurienne

Upravo iz ovog mesta Saint Jean de Maurienne vode putevi preme jednoj od većih skijaških oblasti Les Sybelles sa 310 km ski staza. Naselja Le Corbier, Saint Jean d'Arves, La Toussuire, Les Bottières, Sveti Sorlin d'Arves Sveti Colomban i Villards su povezana u jedinstveni skijaški sistem Les Sybelles-a. Albiez Montrond sa svojih 35km ski staza je u sistemu Les Sybelles, mada nije fizički povezano žičarama, već se mora šatl-busom do njega - 20 min vožnje. Tu je i nezavisno skijalište Les Karellis sa svojih 15 sli liftova i 28 staza ukupne dužine 60 km za sve kategorije skijaša.

7 km južno od Saint Jean-a (suprotnim pravcem od ove rute) je mesto La Chambre iz koga se desno skrece 12 km do mesta Saint François Longchamp koje ima skijaliste povezano sa mestom Valmorel i zajedno čine sistem od 160 km ski staza. Nesto bliže je i mesto Montaimont sa 40 km ski staza, poznato i po terenima za nordijsko skijanje.

Od starta u mestu Saint Jean de Maurienne ruta vodi na sever i posle oko 13 km prolazi kroz mesto Saint Michel de Maurienne. Iz ovog mesta se desno skrece za dva mesta koja čine jedinstveno skijalište Valmeinier i Valloire koja čine jedinstveno skijalište oblast Galibier - jučerašnji cilj 18. etape.

Samo par kolometara dalje karavan će proći kroz mesto Orelle na 880 m/nv, odakle se Telekabinom  „3 Vallee express“, za 12 minuta stiže na skijaški prostor Val Thorens / Orelle, dela najvećeg skijaškog prostora na svetu, 3 doline.

Modane
 
Na 29,5 kmn od starta ruta prolazi kroz grad Modane na 1057 m/nv. To je mesto poznato jer neposredno iznad njega je ulaz/izlaz iz pomenutog Tunela Frejus sa francuske strane. Tunel je dug 12.895 m a sa druge strane ulaz/izlaz je u Italiji u mestu - skijalištu Bardonechia.

U negovoj blizini se nalze skijališta: Valfrežus (Valfréjus) i La Norma. To su za Francuske uslove manja skijališta sa po 65 km ski staza i skijanjem do 2750 m/nv. Rlativno su blizu jedno drugom, sa dobrim saobraćajnim vezama, sa ski pasom koji važi za oba skijališta.

Na oko 6 km od Modana, i 38 km od starta ruta trke vodi kroz mesto i skijalište Osois (Aussois) koje ima 55 km ski staza koje izlaze na 2750 m/nv. Kod ovog mesta je brdski cilj 2. kategorije Montee s'Aussois na 1467 m/nv.

Nakon 54,5 km od starta ruta stiže u skijalište Val Cenis na 1400m/nv, sa 125 km ski staza koje izlaze do 2800 m/nv. U okviru ovog skijališta su mesta Termignon, Lansleburg i Lanslevillard. U skijalište Val Cenis, udaljeno 25 km od Modana, već godinama dolaze turisti iz naših karjeva. Inače Val Cenis je poznat po tome što odatle polazi kolski prelaz ka Italiji, preko prevoja Mont Cenis i mestu Susa, koji je tokom zime zatvoren.

Na 63,5 km od starta bicikliste čeka još jedan brdski cilj Col de la Madeleine na 1746 m/nv.

U narednih 5 km sižese u Bessans u kome je sprinterski clj. Mesto je poznato i kao najveći nordijski ski centar u dolini Maurienne.


Bonevual sur Arc


Na 75,5 km etape stiže se u mesto Bonevual sur Arc na 185 m/nv, koje se smatra za jedno od najlepših alpskih sela u Francuskoj. Istoimeno skijalište iznad ovog mesta ima 25 km skijaških staza koje se pružaju čak do 3000 m/nv. Tokom zime ovo je poslednje mesto do koga se može stići - daljeg prohodnog puta nema... Ali zato leti... od ovog mesta se odvaja put prema prevoju Col de l'Iseran na 2770 m/nv. To je skoro 13 km dug uspon sa posečnim nagibom od 7,5%. I to je najviša tačka preko koje biciklisti preleze tokom cele trke. Na ovoj etapi to je 89 km od starta i predstavlja brdski cilj van kategorije koji se najviše bodije za plasman brdskih vozača- tačkaste majice.

Dolaskom na ovaj prevoj ulazi se i u skijaški domen Tignes - Val d'Isere sa 300 km skijaških staza. Desno od ovog prevoja, u smeru kretanja biciklističkog karavana, nalazi se glečerski deo skijališta Pissaillas koji se nalazi ispod vrha Montet na 3488 m/nv na kome se skija i tokom proleća.


Tignes i Val d'Isere

Nakon prelaska prevoja Col de l'Iseran na 2770 m/nv bicikliste očekuje intentivni i opasan spust do mesta Val d'Isere na 1860 m/nv. Kao što je pomenito nalazimo se u jednom od najpoznatijih i najboljih skijaških domena na svetu Tignes - Val d'Isere. Svako od ovih mesta ima svoje skijalište od po 150 km ski staza a koji čine domen sa zajedničkim ski pass-om i ukupnom dužinom opd 300 km skijaških staza i pritom svako od ovih mesta sa glečerskim delom skijališta.

Ruta etape dala nastavlja nešto lakšim spustom do mesta Les Brevieres na 1557 m/nva koje je i mesto na najnižoj visini u okviru skijališta Tinj (Tignes). Biciklisti neće prolaziti skijašima dobrio znanim putem preko brane jezera Lac do Chevril, već nastavljaju još niže, i sa glavnog puta skreću levo u Les Brevieres.

Od Les Brevieresa biciklistima predstoji poslednji uspon od 8km do Tinja (Tignes-a) u dužini od 7,4 km do cilja u Tinju u naselju Val Claret na 2089 m/nv.

Pogledajte prezentaciju etape:

 

Galerija slika

Komentari