Vesti Tour de France 2019 - Etapa 18. skijališta kroz koja ruta prolazi!

Tour de France 2019 - Etapa 18. skijališta kroz koja ruta prolazi!

FRA | 24.07.2019. | letour.fr
tourDeFrance2019 100x608

Nepropustite naredne tri etape biciklističke trke Tour de France 2019. koje se voze u Alpima na kojima se trka odlučuje. Karavan biciklista će u više navrata prelaziti prevoje sa sa preko 2000 m/nv i prolaziti kroz poznata skijališta a spomenućemo i ona koja su u neposrednoj blizini rute trke.

- 18. etapa - Četvrtak 25.jul 2019.   Embrun - Valloire
- 19. etapa - Petak 26.jul 2019.   Saint Jean de Maurienne - Tignes
- 20. etapa - Subota 27.jul 2019.   Albertville - Val Thorens

Ovo su odlučujuće predposlednje tri etape, pre one poslednje završne više revijalne 21. etape u Parizu na Jelisejkim poljima. Pored atraktivnosti same trke i borbe za pobedu koja svakom biciklisti donosi veliki prestiž, ove etape su zanimljive i nama skijašima jer prolaze kroz mnoge nama poznate ski cente, putevima kojima do ski centara dolazimo. Sa tog aspekta u nastavku je opis sutrašnje etape...

18. etapa - Četvrtak 25. jul 2019.  Embrun - Valloire


Etapa kreće iz grada Embrun u čijoj blizinu su skijališta Les Orres i Orcieres.

Trasa se nastavlja istočnom obalom jezera Lac de Serre-Poncon do mesra Barcelonnette ispred koja je sprinterski cilj etape, a u čijoj blizini su skijališta Pra Loup i Super Sauze.

Dalje etapa ide na sever kroz mesto La Condamine Chatelard u čijoj blizini je manje skijalište Sainte Anne La Condomine.

Dalje na sever prolazi kroz mesto Saint Paul sur Ubaye odakle kreće uspon prema prevoju Col de Vars na 2109 m/nv. To je ujedno i brdski cilj prve kategorije na 82,5 km od početka etape.

Zatim etapa prolazi kroz ski centar Vars koji sa susednim skijalištem Risoul čini skijašku oblast La Floret Blanche sa ukupnom dužinom od 185 km ski staza.

Ruta etape sa dalje spušta do grada Guillestre (101 km etape) koji nam je poznat što kroz njega prolazimo kada putujemo prema skijalištima Risoul i Vars.

Ruta od grada Guillestre dalje vodi na sever uspunom na prevoj Col d'Izoard na 2360 m/nv (133 km etape). To je ujedno na ovoj etapi i uspon ekstra HC kategorije.

Ruta se dalje sa ovog prevoja spušta prema gradu Briancon (152 km etape). Iz ovog grada kreće gondola Prorel koja je u sistemu skijališta Serre Chevalier sa 250 km skijaških staza.

Od briancona ruta vodi na zapad, prolazi kroz mesta Chantamerle i Le Monetier Les Bains iz kojih žičare vode u sistem skijališta Serre Chevalier.

Dalja trasa puta na zapad je put koji vodi prema gradu Grenoblu, a predhodno i do poznatih skijališta Les 2 Alpes i Alpe d'Huez.

Ruta etape se poklapa sa ovim putem ka Grenoblu sve do prevoja Col du Lauterat na 2058 m/nv (180,5 km etape), gde se put odvaja na saver i daljhim usponom vodi do mitskog biciklističkog prevoja Col du Galibier na 2642 m/nv (189 km etape). I ovo je uspon ekstra - HC kategorije koji se i najviše boduje u plasmanu tačkaste majice - brdskih vozača.

Sa prevoja Col du Galibier ruta se spušta do mesta Valloire u čuvenoj dolini Morien (Mauriene) gde je i cilj etape nakon 197,5 km.

Valiore je ujedno i skijalište koji sa susernim Valmeinier čini zajedničko skijalište "Galibier-Thabor" sa ukupno 150 km skijaških staza.

Pogledajte prezentaciju etape:

 

Galerija slika

Komentari