Vesti Tomas Bah novi predsednik MOK-a, Tokio domaćin igara 2020.

Tomas Bah novi predsednik MOK-a, Tokio domaćin igara 2020.

Buenos Ajres | 10.09.2013. | zurnal.rs
tomasbahmok480x292

Na upravo zavrzšenom kongresu MOK-a u Buenos Ajresu, donete su odluke da novi Predsednik MOK-a bude Nemac Tomas Bah, takodje i da domaćin Letnjih Olimpijskih igara 2020. bude japanska prestonica Tokio.

 

Tomas Bah novi predsednik MOK-a

Tomas Bah iz Nemačke izabran je za predsednika Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK), a na toj funkciji će zameniti Žaka Roga, koji je na čelu svetske „spotske vlade” bio od 2001. godine. Deveti predsednik u istoriji MOK izabran je u drugom krugu tajnog glasanja na kongresu koji je danas završen u Buenos Ajresu.

Bah je dobio 59 glasova i pobedio je protivkandidate Ričarda Kariona iz Portorika, Denisa Osvalda iz Švajcarske, Ukrajinca Segeja Bubku i Singapurca Mijanga.

Bah se članovima MOK zahvalio na izboru:
Zahvaljujem svima koji su glasali za mene i obećavam da ću na isti način predstavljati i sve one koji su glasove dali drugim kandidatima – rekao je Bah, dodavši da će njegova vrata, uši i srce biti uvek otvoreni za sve.

Bah je 1976. godine osvojio zlatnu olimpijsku medalju u mačevanju, a član MOK postao je 1991. Postepeno je napredovao kroz hijerarhiju i današnje izbore je dočekao kao potpredsednik MOK, šef pravne komisije i antidoping disciplinske komisije, a bio je zadužen i za prodaju televizijskih prava za Evropu.


Tokio domaćin Olimpijskih igara 2020. godine!

Tokio je u poslednjem krugu glasanja pobedio kandidaturu Istanbula, a prethodno je iz trke za domaćina Igara eliminisan Madrid. Glavni grad Španije je uz Istanbul dobio najmanje glasova u prvoj rundi, da bi u baražu prestonica Japana trijumfovala sa 49:45.

Tokio će tako po drugi put biti organizator OI, pošto je 1964. godine već bio domaćin Igara, dok Istanbul ni jednom do sada nije bio domaćin najvećeg sportskog događaja na svetu.

Olimpijske igre 2016. godine održaće se u Rio de Žaneiru.

Glavni grad Japana, Tokio, biće domaćin letnjih Olimpijskih i Paraolimpijskih igara 2020. godine, odlučili su tajnim glasanjem u Buenos Ajresu delegati Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK).

 

Komentari