Vesti Tender za žičaru Boka - Cetinje tokom juna 2015.

Tender za žičaru Boka - Cetinje tokom juna 2015.

Podgorica | 29.04.2015. | aktuelno.me
kotorcetinje527x320

Me­đu­na­rod­ni ten­der za iz­grad­nju i kon­ce­si­ju za ži­ča­ru Ko­tor–Lov­ćen–Ce­ti­nje tre­ba­lo bi da bu­de ras­pi­san to­kom juna 2015, ka­zao je gra­do­na­čel­nik Podgorice Alek­san­dar Bog­da­no­vić.

– Iz­vje­štaj sa jav­ne ras­pra­ve i kon­ce­si­o­ni akt po­sla­će­mo Vla­di. Na­kon što Vla­da usvo­ji ta do­ku­men­ta ras­pi­sa­će­mo ten­der, na­kon če­ga tre­ba iza­bra­ti naj­bo­lju po­nu­du i sklo­pi­ti ugo­vor o part­ner­stvu a po­tom po­če­ti iz­grad­nju ži­ča­re. Ten­der će ima­ti pret­kva­li­fi­ka­ci­o­ni i kva­li­fi­ka­ci­o­ni krug – re­kao je Bog­da­no­vić na za­vr­šnoj jav­noj ras­pra­vi u Pod­go­ri­ci, 27. marta 2015.

Pre­ma nje­go­vim ri­je­či­ma, pro­je­kat ži­ča­re će se fi­nan­si­ra­ti kroz mo­del jav­nog-pri­vat­nog part­ner­stva, od­no­sno pu­tem kon­ce­si­je, i vri­je­dan je 47 mi­li­o­na eura.
– Od to­ga je 36,7 mi­li­o­na opre­di­je­lje­no za grad­nju, 9,7 mi­li­o­na za grad­nju sta­ni­ca i me­đu­sta­ni­ca, a osta­tak za pro­ces eks­pro­pri­ja­ci­je i osta­le tro­ško­ve – na­veo je Bog­da­no­vić.
Prav­ni sa­vjet­nik rad­nog ti­ma za ži­ča­ru Dra­go­ljub Ci­bu­lić je na­veo da će se kon­ce­si­ja iz­da­ti na 30 go­di­na, te da će na­kon što taj pe­ri­od is­tek­ne ži­ča­ra osta­ti dr­ža­vi.
– U tih 30 go­di­na je uklju­čen i pe­ri­od iz­grad­nje ko­ji bi tre­ba­lo da tra­je 15 mje­se­ci. Da bi kon­ce­si­ja po­če­la po­treb­no je da kon­ce­si­o­nar is­pu­ni uslo­ve. Za to su po­treb­ni ugo­vo­ri o kre­di­tu, sred­stva obez­bje­đe­nja, od­no­sno ga­ran­ci­je od ko­jih će dr­ža­a­va mo­ći da na­dok­na­di even­tu­al­nu šte­tu – re­kao je Ci­bu­lić.
Šef kan­ce­la­ri­je EBRD-a Đu­lio Mo­re­no je ka­zao da je je­dan od stu­bo­va stra­te­gi­je za Cr­nu Go­ru odr­ži­vi tu­ri­zam, ali da je ve­li­ki pro­blem što je se­zo­na krat­ka.
– Iz­grad­nja ži­ča­re bi bi­la ve­li­ki ko­rak ka pro­du­že­nju se­zo­ne. Ide­ja je da se ži­ča­ra ne ko­ri­sti tri mje­se­ca, već i osta­lih de­vet – ka­zao je Mo­re­no i do­dao da će EBRD obez­bi­je­di­ti part­ne­ru 15 mi­li­o­na eura i po­mo­ći za bo­lje uslo­ve kod aran­žma­na sa ko­mer­ci­jal­nim ban­ka­ma.
Ži­ča­ra će ima­ti če­ti­ri sta­ni­ce, u Ko­to­ru i Ce­ti­nju i dvi­je me­đu­sta­ni­ce Kuk i Iva­no­va ko­ri­ta, bi­će du­ga 15 ki­lo­me­ta­ra a od Ko­to­ra do Ce­ti­nja pu­to­va­će se 40 mi­nu­ta.

      Izvor: dan.co.me

Treba napomenuti da je na ovoj trasi već postojala žičara. Detaljnije na: Austrougarska je prije 99. godina izgradila žičaru Kotor – Cetinje

Galerija slika

Komentari