Vesti Svečano otvoren Olimpijski muzej u Sarajevu

Svečano otvoren Olimpijski muzej u Sarajevu

Sarajevo, BIH | 09.10.2020. | slobodnaevropa.org
Otvoren Olimp muzej u SA 08102020 10 1000

U Sarajevu je u četvrtak 08. pktobra 2020. svečano otvoren obnovljeni Olimpijski muzej BiH nakon 28 godina od razaranja, a ceremoniji je prisustvovao Princ od Monaka Albert II.

Ispred Olimpijskog muzeja je izveden baletni performans uz koji je izvedena himna EYOF 2019. „We Create Together“.

Smatra se jednim od glavnih simbola grada Sarajeva, a projekat njegove obnove pokrenuo je Grad Sarajevo, koji je uz pomoć Vlade Kantona osigurao sredstva u u iznosu od oko milion i 300 hiljada konvertibilnih maraka.

Rekonstrukcija muzeja je počela 2018. godine, sa ciljem da se očuvaju uspomene i sjećanja na Zimske olimpijske igre koje su 1984. godine održane u glavnom gradu BiH. Pored zbirki artefakata posvećenih ZOI ’84, postavljen je i deo posvećen Evropskom olimpijskom festivalu za mlade EYOF.

Otvorili su ga predstavnici Olimpijskog komiteta BiH na čelu sa predsjednikom Izetom Rađom, gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka i počasni gost grada Sarajeva Princ Albert od Monaka.

Olimpijski muzej nastao je 1984. godine, iste godine kada su održane i Zimske olimpijske igre u Sarajevu (ZOI) čuva svjedočanstva, fotografije, sportsku opremu i odličja sa ovog događaja održanog u Bosni i Hercegovini.

Olimpijski muzej, čuvena Mandića vila, je sagrađen 1903. godine, a uništen je i zapaljen 27. aprila 1992. godine, na samom početku rata. Večeras, 28 godina nakon što je srušen – Olimpijski muzej je otvorio svoja vrata za posetioce.

Od tada se eksponati Muzeja nalaze u Olimpijskom komitetu. Oni su sada vraćeni u renoviranu zgradu Muzeja.


          Izvor: slobodnaevropa.org   Foto: Damir Pirić

 

Galerija slika

Komentari