Vesti Švajcarski grad Sion odustao od kandidature za ZOI 2026

Švajcarski grad Sion odustao od kandidature za ZOI 2026

Sion, SUI | 11.08.2018. | zurnal.rs
csmSion2026800x486

Glasači u kantonu Vale odbili su da odobre finansijsku podršku za kandidaturu Švajcarske za domaćina Zimskih olimpijskih igara 2026. godine. Oko 54 odsto glasača u kantonu Vale odbilo je da odobri 100 miliona švajcarskih franaka, što je oko 101,5 miliona dolara, za organizovanje igara.

Odluka švajcarskih birača praktično označava kraj pokušaja te zemlje da bude domaćin igara, koje je trebalo da budu održane u Sionu, glavnom gradu kantona Vale, prenosi Rojters.

– Ovo je kraj projekta da se Zimske olimpijske igre dovedu u Sionu 2026. Nismo mogli da ubedimo većinu glasača da je to razuman i održiv projekat. Na kraju, sve se vrti oko novca i ljudi su bili zabrinuti da bi to bilo preskupo – rekao je portparol kampanje ZOI Aleksander Vefler.

Međunarodni olimpijski komitet pozvaće kandidate da zvanično podnesu kandidaturu na sednici u oktobru, a grad-domaćin će biti izabran u septembru 2019. godine.

Prema švajcarskom sistemu direktne demokratije, od glasača u Valeu traženo je da odobre finansije, koje bi se koristile za bezbednost i izgradnjuu trajne sportske infrastrukture.

Sion je isticao kandidaturu i za ZOI 2006.

 

Komentari