Vesti Stara planina - Održan alpski kup jugoistočne Srbije

Stara planina - Održan alpski kup jugoistočne Srbije

Stara planina | 09.03.2014.
JIS14 ciljA640

Uprkos svim nedaćama zbog nedostatka snega, Skijaški savez jugoistočne Srbije uspeo je da održi na Staroj planini četiri trke iz svog kalendara, namenjene najmlađim skijašima – pahuljicama i cicibanima.

Na „Pantinom memorijalu“ (Niš), „Besnokobilskom kupu“ („Besna kobila“ – Vranje), „Kupu Bakra“ (Bor) i „Kupu Kraljevice“ („Kraljevica“ – Zaječar) nastupila su, u dva dana, 74 mala takmičara iz 10 klubova. Trke su održane u veleslalomu, na stazi „Jabučko ravnište“ (ispod gondole), u izvanrednom zimskom ambijentu i uz dragocenu pomoć JP „Skijališta Srbije“.

Nastupilo je sedam klubova iz jugoistočne Srbije: „Bakar“ – Bor, „Kraljevica“ – Zaječar, „Midžor“ – Knjaževac, „Midžor“ – Pirot, „Stara planina“ – Pirot, „Niš“ i „Besna kobila“ – Vranje. Gosti su bili „Skadi“ – Skoplje, „Osa“ – Kragujevac i „Zlatar“ – Nova Varoš.

Mada je ove godine, zbog nedostatka snega, u Srbiji održana jedna jedina trka i svi su željni takmičenja, veći broj gostiju je izostao jer je Skijaški savez Beograda naknadno, za isti termin, zakazao svoje regionalno takmičenje na Kopaoniku. Bio je to potez u korist opšte štete – niti su deca iz ostalog dela Srbije došla na Staru planinu (na kojoj su postojali odlični uslovi za takmičenje cicibana), niti je jugoistok mogao da dodje u goste Beogradu!

Osnovni utisak sa održanih takmičenja je da je jugoistok, u meteorološki vrlo nepovoljnoj sezoni, uspeo da održi na okupu najviše mališana u Srbiji. Lider je i dalje SK „Niš“ sa 26 takmičara, a za njim je, kao i prošle godine, „Midžor“ iz Pirota (14).

U takvom odnosu snaga „Niš“ je osvojio dve trećine svih medalja na ovim trkama (47), ispred „Bakra“ iz Bora (13), „Midžora“ iz Knjaževca (6), „Midžora“ iz Pirota (5) i pirotske "Stare planine" (2). Ovolika disproporcija govori da većina klubova u jugoistočnoj Srbiji preživljava teške dane, ali opstaje.

Najuspešniji pojedinci bili su niški takmičari Andrej Dimitrijević (mlađi ciciban, četiri zlatne medalje), Mina Angelov (pahuljica, tri zlatne i srebrna) i Teodora Stevanović (mlađa cicibanka, tri zlatne).

Najveću borbu vodili su Filip Stanojević (Bor, dve zlatne medalje, pahuljice) sa Lazarom Livadićem (Niš, jedna zlatna) i Nikolom Dojkićem (Bor, jedna zlatna), dok su po dve zlatne medalje osvojili stariji cicibani u uzbudljivim međusobnim obračunima - Dunja Radivojević (Niš) sa Natalijom Pešić (Niš) i Nemanja Pešić („Stara planina“, Pirot) sa Aleksom Tomovićem (Niš). Najupečatljiviji rezultat ostvaren je u kategoriji mlađih cicibanki, gde su, od 22 takmičarke, prvih osam mesta osvojile isključivo devojčice iz Niša.

Među onima sa najstabilnijom formom bili su Katarina Džunić (Niš, zlatna i tri srebrne), Miona Petrović (Niš, zlatna i tri bronzane), Iva Stojanović (Niš) i Luka Sandulović (Knjaževac) sa po četiri srebrne, ali i Matija Zdravković (Niš) i Piroćanka Katarina Stanković, sa po četiri bronzane medalje.

Dodeljujući priznanja malim takmičarima, pomoćnica gradonačelnika Zaječara, Danijela Kalinović, poželela je svima više snega u narednoj sezoni. Borani su darovali svim učesnicima prigodne majice, a „Swiss lion“ i „Banini“ su ih zasuli slatkišima.


           Za ski portal Skijanje.rs - Zoran Marjanović

 

Komentari