Vesti Sochi 2014 - Nordijci Milanko Petrović i Rejhan Šmrković nastupili u sprintu slobodnim stilom

Sochi 2014 - Nordijci Milanko Petrović i Rejhan Šmrković nastupili u sprintu slobodnim stilom

Sochi, RUS | 11.02.2014. | oks.org.rs
milankorejhan640x389

U kvalifikacijama discipline sprint slobodnim stilom, naši nordijci Milanko Petrović i Rejhan Šmrković završili su trku na 63. odnosno 76. poziciji od 85 takmičara. Milanko je istrčao stazu u vremenu 3:50.20 minuta, sa 21.85 sekundi zaostatka za prvoplasiranim, dok je Rejhan ostvario vreme 4:02.28 minuta, sa 33.93 sekunde zaostatka.

Prvih 30 takmičara izborilo je plasman u četvrtfinale.

„Zadovoljan sam trkom, s obzirom na to koji sam broj imao. Zaostao sam 21 sekundu za prvim u kvalifikacijama i 11 sekundi za Norvežaninom Petrom Nortungom koji je izvanredan sprinter. Na brdima sam mnogo bolje išao nego na prvoj trci, imao sam manje opterećenje. Sledeća trka me očekuje za dva dana u biatlonu u disciplini 20km individual od 15h po srednjeevropskom vremenu“, rekao je nakon današnjeg sprinta Milanko Petrović.

Rejhanu Šmrkoviću je ovo bio prvi nastup na Olimpijskim igrama: „Što se današnjeg rezultata tiče, ne mogu da kažem da sam nezadovoljan, ali naravno uvek može bolje. S obzirom na to da su meni ovo prve Olimpijske igre u karijeri, verujem da ću u narednom periodu još više napredovati i usavršavati svoju tehniku trčanja.“

Tihomir Milosavljević, trener Olimpijskog tima Srbije u biatlonu i nordijskom trčanju kaže da su rezultati na očekivanom nivou za ovu disciplinu: „S obzirom na to da su i Milanko i Rejhan imali visoke startne brojeve, što je uticalo na to da se takimiče na već oštećenoj stazi, ne mogu da budem nezadovoljan ostvarenim vremenima. Ovi rezultati su u rangu njihovih dosadašnjih ostvarenja, Milankov na nivou 127, a Rejhanov 200 FIS bodova. Milanko je imao najbolji rezultat od svih takmičara sa prostora Balkana, kojima je sprint osnovna disciplina, tako da je ostvario ono što smo planirali u ovoj disciplini.”

Na ovoj trci naše olimpijce su bodrili i predsednik i generalni sekretar Olimpijskog komiteta Srbije, Vlade Divac i Đorđe Višacki.

Ivana Kovačević je u Soči stigla kao deo Olimpijskog tima Srbije na osnovu B norme koju je osvojila u skijaškom trčanju u disciplini 10 km  klasika i to je disciplina u kojoj će Ivana i učestvovati 13.februara od 11h po srednjeevropskom vremenu.

Pre dva dana na tehničkom sastanku Međunarodne skijaške federacije (FIS) pojavila se mogućnost da sve takmičarke, koje su u Soči stigle sa B normom u disciplini 10 km klasika, startuju u današnjim kvalifikacijama u skijaškom trčanju u disciplini sprint slobodnim stilom. Olimpijski komitet Srbije je, kao i velika većina drugih nacionalnih olimpijskih komiteta, prijavio Ivanu Kovačević za start nakon čega su izašle startne liste na kojima su se nalazile takmičarke sa B normama.

U toku jučerašnjeg dana, FIS je doneo odluku da takmičarke sa B normama u klasičnom stilu ipak neće moći da startuju u današnjem sprintu, nakon čega su izašle nove startne liste na kojoj nije bilo ni Ivane Kovačević kao ni drugih takmičarki sa B normama.

FIS jeste promenio odluku u toku jučerašnjeg dana, ali ni na koji način nije oštetio našu Ivanu Kovačević, obzirom na to da ona u Soči nije ni došla da bi se takmičila u sprintu.

Ivana će prema planu i shodno normi koju je ostvarila, startovati 13.februara u disciplini 10 km klasika i verujemo da će je Srbija pratiti i navijati za nju.

 

Galerija slika

Komentari